anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kycklingklubbor i god sås

Hej!

Äntligen fredag! Ikväll ska jag ta ledigt. På riktigt. Åh, vad skönt det ska bli. Den här veckan har varit riktigt jobbig och jag behöver verkligen försöka varva ner och koppla av. Det är svårt, har jag märkt, när en har varit i gång hela dagarna, att bara kunna sätta sig i soffan och ta det lugnt. Kroppen är liksom inställd på att stressa, så det går inte rikigt njuta av en lugn kväll framför TV:n. Idag tänkte jag dock knappt plugga någonting, äta något gott och slökolla på typ Idol. Det ska bli så himla skönt.

Receptet jag bjuder er på idag är ett jättegott recept jag slängde ihop förra helgen. Ansträngningsgraden är typ 1 %, för allt tillagas av sig själv i ugnen. Älskar när kött tillagas i sås, det blir så saftigt och smakrikt. Mums! Jag använde färska kycklingklubbor, men det går lika bra med frysta om du tinar upp dem innan. Jag serverade till ris och quinoa, kokat i samma gryta. Det är jättegott att blanda, ett hett tips! Riset suger upp all god sås, medan quinoan ger ett härligt tuggmotstånd och tillför massa nyttigheter. 

Recept för 4 personer:

* 800-1000 g färska (eller upptinade frysta) kycklingklubbor

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde, jag testade kvarggrädde och det blev supergott!

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1-2 msk tomatpuré

* 2 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Salt, peppar, paprikakrydda

 

Gär så här:

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta. Njut!

 

Önskar er alla en fantastisk fredag följt av en ännu bättre helg ♥︎ Kärlek,

Annie

När vardagen består av stress

Hej finisar som fortfarande tappert kikar in här trots den usla uppdateringen. 

Jag ber tusen gånger om ursäkt för min frånvaro den senaste tiden. Det är så fruktansvärt mycket saker som tar upp all tid just nu, framförallt plugget. Jag har aldrig läst så här mycket i hela mitt liv. Inför varje föreläsning och seminarium är det ett antal rättsfall, uttalanden, utdrag ur juridisk litteratur, ekonomiska analyser eller andra texter som ska läsas. Utöver det håller vi på att boka flygbiljetter, ta vaccinationer, jag håller på att hyra ut min lägenhet, vi ska fixa visum och allt annat runt omkring den kommande utbytesterminen jag ska göra nästa år. 

Jag, som vanligtvis är en väldigt stressfri person, har aldrig varit så här uppe i varv. Från att jag kliver upp på morgonen till att jag går och lägger mig slår hjärtat lite fortare än vanligt och det känns som att tiden rusar iväg, trots att det är tusen saker jag inte hinner göra. Så till alla er som vanligtvis är stressade i vardagen; jag lider med er. Det måste vara fruktansvärt att känna så här jämt.

Som de flesta av er vet (och förmodligen märkt av) är inte stress och IBS bästa vänner. Det blir inte heller bättre av att det inte finns tid att laga ordentlig mat, och när en väl äter slänger en i sig det som finns på tallriken (eller rättare sagt: i matlådan). 

Det här är mitt mellanmål idag. Laktosfri turkisk yoghurt, blandat med laktosfri jordgubbsyoghurt, linfrö, pumpafrö och lite kokosflakes, tillsammans med en stor kopp pepparmyntste. Jag har märkt att jag mår mycket bättre av att äta mindre mål, men flera gånger om dagen. Hur är det för er?

 

Ber än en gång om ursäkt och lovar att det kommer bli bättre. Det är bara en kort period just nu då det är lite för mycket att göra för mig. Hoppas ni förstår.

Ha en underbar dag allihop och ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Mini-kladdkakemuffins med hallonfrosting

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen! Jag är överöst med skolarbete och det känns som att jag inte gör något annat än att läsa och gå på föreläsningar. Tror aldrig jag har pluggat såhär mycket i en kurs. Lyckligtvis är det (faktiskt) en ganska intressant kurs, och den är även ganska kort. Så det är en väldigt intensiv period just nu, men som är över om knappt tre veckor. 

För att kompensera er längtan efter recept får ni ett riktigt smaskigt tips på fika eller dessert att bjuda på. Dessa små minikladdkakor går självklart att göra i större formar, men jag gillar när de är små eftersom en kan äta många fler då, hehe. De funkar kanon att äta utan topping, men de blir både finare och mer fancy med ett rosa täcke. Jag tror att det är knäckformar jag har använt, eller bara mini-muffinsformar. Vet inte, men små, söta och underbara blev dem. Precis som små kladdkakor. 

Ingredienser:

* 1 ägg

* 1,5 dl socker

* 75 g smör

* 1 dl glutenfri mjölmix

* 2 (stora) msk kakao

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 krm salt

* 50 g choklad av valfri sort (jag använde mörk)

 Hallonfrosting:

* 80 g laktosfri färskost (typ Philadelfia)

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 2 msk hallon

* 1 dl florsocker

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 185°. Placera ut miniformar på en plåt.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker (inte pösigt!). Rör ser övriga ingredienser utom chokladen.

Hacka chokladen fint och rör ner i smeten. Fördela smeten i formarna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta sedan ut och låt svalna, först i rumstemperatur och sedan kylskåp i några timmar. De går även att ställa in i frysen om du har bråttom.

Hallonfrostingen:

Vispa ihop alla ingredienser utom grädden till en jämn smet.

Vispa grädden hårt. Rör ihop allt. Om smeten är för lös kan du tillsätta mer florsocker eller lite smör.

 

När muffinsen är kalla, spritsa på hallonfrostingen. Dekorera eventuellt med strössel eller färska hallon.

Skojar inte hur god den här smeten var. Chansen att jag kommer göra detta igen, endast för att äta smeten, är extremt stor. 

 

Hoppas ni har en mer stressfri vardag än jag, det är ganska utmattande i längden. Nu ska jag fortsätta plugga inför ett seminarium. Det är bara typ tvåtusen sidor som ska läsas och lika många frågor att förbereda. Tur att det finns FODMAP-vänligt fika att äta för att hålla igång hjärnan ;) 

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Hej!

Äntligen fredag! Även om det inte innebär ledighet för min del, infinner sig ändå den där speciella fredagskänslan. Ni vet, känslan av helg. Ikväll ska jag träffa en kompis och vi ska laga mat och ha det mysigt. Imorgon kommer jag förmodligen plugga på dagen, för att sedan gå på en (något sen) halloweenfest på kvällen. Älskar att vara kreativ och klä ut sig, det är nästan som att laga mat, fast med kläder. Haha, ni fattar.

Dagen till ära tänkte jag bjuda er på ett riktigt fredagsrecept. Förutom tacos känns detta som en extrem fredagsmat. Vet inte varför, men just kyckling i någon form av lite lyxigare sås, gärna till pasta, känns bara helg. Som ni kanske kan räkna ut lagade vi detta fredagen då jag var hemma hos mina föräldrar. Det kanske är därför jag får känslan av äkta fredag när jag tänker på denna rätt. Inte för att brukar tillaga detta, faktum är att detta var första gången. Kanske för att vi, hela familjen inklusive min bror, satt hemma runt middagsbordet en fredagskväll och åt detta. Precis som när alla bodde hemma. 

Hur som helst. Om ni inte planerat någon mat till ikväll, eller imorgon kväll för den delen, tycker jag att du ska testa detta. Det är enkelt, billigt, bra, gott, FODMAP-fritt... Ja, denna rätt har allt helt enkelt. Dessutom passar den perfekt att ha i matlådan veckan efter. Det gillar vi! 

Recept för 4 personer:

* 4 portioner glutenfri pasta eller ris

* 500 g kycklingfilé

* Olja till stekning

* 4-6 st soltorkade tomater

* Ett par nävar bladspenat

* 2 dl laktosfri grädde

* 1-2 dl vatten

* 1 msk kycklingfond (tex Bong är ok enligt FODMAP), annars går det jättebra att krydda själv

* Basilika, torkad eller färsk spelar ingen roll

* Ev salt och peppar

* 1-2 dl riven parmesaneost

 

Gör så här:

Koka pastan eller riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Servera med en fräsch sallad. Ät, njut och gör matlådor om det blir några rester!

 

Ha en fantastisk fredag allihop! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kärlek,

Annie

Tävlingen är avslutad!

Hej!

Ja, som rubriken lyder är tävlingen avslutad och vinnarna är kontaktade. Tack till alla som skickade in receptförslag, jag var riktigt hungrig efter att ha läst igenom alla bidrag! Ni är väl förtjänta keramikformarna!

Jag tyckte det var riktigt roligt att ha en tävling för er. Hoppas ni med uppskattade det :) Förhoppningsvis kommer det fler tävlingar och liknande i framtiden. 

 

Ha en fin dag ♥︎ Kram,

Annie

7 tips på IBS-vänliga snacks för det perfekta kvällsmyset

Hej!

Idag är det lill-lördag! Hemma hos mig innebär det lite extra mys på kvällen framför TV:n. Vi med känsliga IBS-magar kan som bekant inte vräka i oss allt sånt där "vanligt" snacks, typ godis, mölkchokladkakor, chips med massa olika smaker, läsk och så vidare. På ett sätt är det ju bra, eftersom det inte är speciellt hälsosamt att vräka i sig godsaker på kvällarna. Men vissa dagar vill en njuta lite extra (i form av mat), och jag tycker att alla har rätt till goda snacks i TV-soffan!

Så idag har jag knåpat ihop en lista på goda, FODMAP- och IBS-vänliga snacks ni kan mumsa på ikväll. De flesta är till och med så nyttiga att ni kan äta det oftare än bara en gång i veckan. De ultimata kvällsmyset kan börja!

7 tips på magvänliga snacks till ikväll:

1. POPCORN

Först ut är det mest självklara snackset för mig, nämligen popcorn. Jag älskar popcorn. Självklart ska de poppas i kastrull, med olja och gärna en liten klick smör. Sedan saltas och avnjutas. Fantastiskt i all sin enkelhet.

 

2. OSTCHIPS

För er som vill ha chips med smak av ost. Eller ost med smak av chips... Hur som helst, ni slipper alla konstiga tillsatser i "vanliga" ostchips (av potatis) och får äkta vara! Knaprigt, smakrikt och såååå gott! Ett enkelt och snabbtrecept hittar ni här!

 

3. SALTA & ROSTADE NÖTTER

Det går att köpa färdiga i affären, men det blir både godare och nyttiga om du rostar dem själv. Det går superfort, är enkelt och till och med ganska roligt ;) Mitt recept hittar ni här!

 

4. GLUTENFRI BROWNIE

Okej, nu till det söta. Den här glutenfria brownien går typ inte att slå. Jag skojar inte, jag tror detta är det godaste jag bakat. Inte bara low-FODMAP, utan någonsin. Visst, det tar sin lilla tid att baka, men det är så värt det. Det bästa är om du har framförhållning och bakar dagen innan den ska ätas. En natt i kylen gör att den här brownien går från 9,5 till 11 på en skala 1-10. Och nej, jag har inte skrivit fel. Den är 11/10. Smaka själva får ni se.

 

5. HALLONSUFFLÈ

Om ni är känsliga mot kakao, eller bara inte orkar vänta på att brownien ska gotta till sig i kylen, är den här hallonsufflén den ultimata desserten. Du slänger ihop den på ett par minuter och är klar i ugnen i ett nafs. Sedan är det bara att hugga in. När jag gjorde denna rosa lilla kreation för första gången var jag något skeptiskt till att något så enkelt, med så få ingredienser kunde bli gott. Blev det gott? DET BLEV UNDERBART.

 

6. MELONGLASS

Nu till något som går ännu snabbare; melonglass! Med ynkliga två ingredienser mixar du ihop den här glassen på typ 30 sekunder. Snabbt, enkelt och SÅ GOTT! Även väldigt snäll mot känsliga magar. Yey!

 

7. VARM MJÖLK MED VANILJ OCH KANEL

Till sist vill jag tipsa om en värmande dryck att njuta av. Nu när det officiellt blivit vinter finns det nästan inget godare en en krämig och varm kopp med något gott. Tidigare var det varm choklad som gällde, nu är det den här drycken gjord på laktosfri mjölk, samksatt med vaniljpulver och kanel. Gärna toppad med vispad laktosfri grädde. Underbar helt enkelt. En stor fördel är att den passar väldigt bra till popcorn... ;)

 

Nu har ni ett gäng tips att snaska på ikväll! Det är ju, som sagt, lill-lördag, och då är läge att mysa till det lite extra. 

Nu ska jag fortsätta plugga, för att sedan utse två vinnare i tävlingen som avslutades natten till idag. Ni som vunnit kommer jag att kontakta under kvällen eller morgondagen. Hoppas ni har en superfin onsdag! Ta hand om er och mys mycket ♥︎ Kärlek,

Annie

Tillbaka till verkligheten

Hej allihop!

Som jag nämnde förra veckan åkte jag hem till mina föräldrar i helgen. Nu är jag dock tillbaka i Linköping och vardagen igen. Det har verkligen varit en jätteskön helg då jag vilat upp mig och träffat en del av släkten. Jag har bakat lite och lagat lite mat som kommer upp på bloggen senare i veckan, så håll utkik efter det! Det vill ni inte missa ;)

Vill även passa på att påminna om tävlingen där ni kan vinna en superfin och användbar keramikform! Tävlingen pågår till och med imorgon, så skicka in ett bidrag! 

Idag har jag varit på universitetet hela dagen och haft fullt med föreläsningar. Ikväll måste jag plugga och imorgon är det universitetet och grupparbete som gäller, för att sedan på onsdag ha seminarium. Jag ska göra mitt bästa för att hinna lägga upp ett recept eller två, det är på G!

Innan jag drar mig tillbaka för idag tänkte tipsa er om att tillaga den här underbara drycken med laktosfri mjölk, jordgubbar och hallon. Den värmer upp en frusen kropp och smakar lite som sommaren, fast passar på vintern. Precis vad vi behöver nu, enligt mig.

Till vi hörs snart igen får ni ha det fantastiskt bra och må väl ♥︎ Kram,

Annie

TÄVLING!

- Inlägget är skrivet i samarbete med Profilexpress.se - 

Tävlingen är avslutad 

Hej!

Ja, äntligen! Nu får ni se vad det var i paketet jag hämtade tidigare i veckan. Som jag sa var det ju till er

Det är nämligen så att jag blivit sponsrad av Profilexpress.se med två superfina keramikformar från Vinga of Sweden som jag får tävla ut till er! Roligt va? Jag tycker i alla fall att det är superkul att kunna ge bort något till er, som läser mig blogg och ger mig motivation till att fortsätta kommer med recept. Ni driver mig framåt, så nu får ni något tillbaka. Inte mer än rättvist tycker jag! Innan jag ger er de enkla tävlingsreglerna får ni se hur formarna ser ut.

Alltså, hur fina är de inte?

Älskar verkligen mönstret och färgen på dessa. De är passar perfekt till att göra kladdkakor, pajer, lasagne och massa annat gott i. Både fina och väldigt användbara med andra ord. Så, hur ska ni göra för att ha en chans att kamma hem högvinsten? Det är superenkelt!

Tävla så här:

Skicka ett mail till: anniesfodmap@outlook.com och berätta vad det första du skulle tillaga i formen är, om du vinner. Skriv hur du vill bli kontaktad (om du vinner), samt namn och adress så jag vet vart jag ska skicka formen.

OBS! Vinnaren betalar frakten.

Tävlingen börjar nu (!) och pågår till tisdag den 8/11 kl 23:59. Vinnarna utses på onsdag och kontaktas under dagen. 

Lycka till! ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Paket på posten, till er!

Hej där!

Idag var jag och hämtade ett paket på posten som faktiskt inte var till mig. Det är faktiskt till er, söta små läsare! Om ni är nyfikna på vad jag menar tycker jag ni ska hålla kolla på bloggen lite extra den närmsta tiden. Det kan löna sig, nämligen ;)

Mer än så tänker jag inte säga för tillfället, utan jag tänker lämna er i ovisshet. Ni ska dock få en lite sneakpeak på paketet. Bara för att jag inte kan hålla mig.

Som sagt, vad det är i paketet samt hur och varför det är till ER får ni reda på innan veckan är slut. Det lovar jag! Så håll koll, mina vänner. Det här vill ni inte missa!

 

Ha en fantastisk lill-lördag nu, och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Quinoa bowl med morötter och lax

Hej!

Mpndag och tenta för mig. Detta inlägg är tidsinställt, så just nu sitter jag förmodligen och skriver tenta. Hoppas det går bra för mig, haha. I vilket fall som helst tänkte jag att ni inte ska behöva lida bara för att jag gör det (hehe), utan ni ska få ett supernice recept istället! Som alla vet vid det här laget ligger alla former av Poké Bowls och bowls av andra slag mig väldigt varmt om hjärtat. Hoppas ni uppskattar recept av denna typ, för de tar aldrig slut ;)

Det är ju något speciellt med att äta ur en djup skål alltså... Ren kärlek skulle jag nog beskriva det som. Hur som helst, om inte ni gillar att äta ur "bowls" så går det här jättebra att äta på en vanlig tallrik också. Huvudsaken är att det här är hälsosamt, FODMAP-fritt och skitgott. Alltså, ja. Plus att det går snabbt att slänga ihop också. Och du kan använda det du har hemma. Love, love, love.

Ingredienser:

* Quinoa

* Kokosmjölk/vatten

* Salt, curry, spiskummin, chilipeppar, vitpeppar, gurkmeja

* Ingefära

* Morot

* Vitkål

* Tomat

* Gurka

* Lax

Dressing:

* 1 msk naturell laktosfri yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

Topping: 

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag kokade i hälften vatten, hälften kokosmjölk för mer fancy smak. Häll i kryddorna och låt koka med. Skala och finhacka ingefäran och ha i quinoan. Skala och hacka morot, vitkål, tomat och gurka. Låt morot och vitkål koka med quinoan i undefär 10 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skär laxen i kuber.

Häll upp quinoablandningen i en djup skål (bowl!). Toppa med lax, dressing, eventuellt soja och strö över sesamfrö. NJUT!!!!

 

Hoppas ni har en fin måndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Varm mjölkdryck med banan, havre och vanilj

Hej finisar ♥︎

Då var det fredagkväll och snart helg! Skönt. Jag har inte planerat att hitta på något speciellt i helgen, mer än att jag ska i väg ikväll. Förmodligen blir det en del plugg, men även en del god mat hoppas jag på. Det ser ju ut att bli fint väder, så kan förhoppningsvis få några minuter sol på mig innan den ger sig av för det här året... Haha, usch.

Idag tänkte jag i alla fall ge er ett supergott alternativ till varm choklad! På tal om att solen snart går i ide typ. Just varm choklad är ju inte det bästa för IBS-magar, tyvärr. Detta är dock (typ) lika gott, men framförallt väldigt mycket mer hälsosamt! Och det känns till och med lite lyxigare att sippa på. Den är krämig och fantastiskt god! Jag toppade min med lite hemmagjord müsli efter typ halva koppen. Det blev suuupergott! Tips, tips!

Ingredienser för ett (lagom) stort glas:

* 1/2 - 1 banan beroende på storlek (jag tog typ 2/3 normalstor)

* 1/2 dl havregryn (glutenfria om du vill)

* 1 krm vaniljpulver

* 1 dl vatten

* 1,5 dl mjölk

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa på full hastighet tills det är en krämig blandning. Tillsätt mer vätska om du vill ha en lösare konsistens.

Häll över i en stor mugg och värm i micron på högsta effekt tills den är lagom varm. Jag gillar när det är skållhett, så jag kör ganska länge ;)

Jag toppade även min med lite hemmagjord müsli, blev supergott! 

 

Nu ska jag strax göra mig iordning för fika hos en vän för att sedan övergå till fest. Inte vilken fest som helst heller - en gammal, hederlig korridorsfest! Det var länge sedan alltså. Har nästan glömt hur det är. Det ska bli mysigt i alla fall, hoppas jag, haha. Hoppas ni får en superfin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

När plugget är ens liv

Hej!

Jag lever! Men det är knappt alltså. Är just nu inne i den mest intensiva plugg-perioden jag någonsin haft typ. Tar just nu ett kort avbrott för att hålla er uppdaterade om min existens. Ber så mycket om ursäkt för de knapra utbudet av recept just nu, men jag har på lager och de kommer! Jag lagar en del mat, tar kort och skriver ner recepten så gott jag kan. Men just för tillfället hinner jag inte redigera bilderna och skriva tillräckligt utförliga blogginlägg för att jag ska kunna lägga upp dem här utan att skämmas. 

Men som sagt: det kommer.

Jag har tenta på måndag, och efter det hoppas jag verkligen det blir bättring på mina uppdateringar. Jag har ju, som sagt, en del recept på lager nu som väntas bli finslipade för att sedan publiceras. Till dess ska jag bara försöka överleva denna extremt intensiva och uttråkande period (haha). Slutet är nära!

Hoppas ni har en mer nice tillvaro än jag just nu. Eller jag ska inte klaga, det är ganska skönt att sitta hemma i mjukis och lägga upp dagen lite som en själv vill. Sedan hade jag väl i och för sig föredragit om det inte innefattade så mycket studerande. Men, men. 

Ha en fantastisk torsdag ♥︎ Kram,

Annie