anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

TÄVLING!

- Inlägget är skrivet i samarbete med Profilexpress.se - 

Tävlingen är avslutad 

Hej!

Ja, äntligen! Nu får ni se vad det var i paketet jag hämtade tidigare i veckan. Som jag sa var det ju till er

Det är nämligen så att jag blivit sponsrad av Profilexpress.se med två superfina keramikformar från Vinga of Sweden som jag får tävla ut till er! Roligt va? Jag tycker i alla fall att det är superkul att kunna ge bort något till er, som läser mig blogg och ger mig motivation till att fortsätta kommer med recept. Ni driver mig framåt, så nu får ni något tillbaka. Inte mer än rättvist tycker jag! Innan jag ger er de enkla tävlingsreglerna får ni se hur formarna ser ut.

Alltså, hur fina är de inte?

Älskar verkligen mönstret och färgen på dessa. De är passar perfekt till att göra kladdkakor, pajer, lasagne och massa annat gott i. Både fina och väldigt användbara med andra ord. Så, hur ska ni göra för att ha en chans att kamma hem högvinsten? Det är superenkelt!

Tävla så här:

Skicka ett mail till: anniesfodmap@outlook.com och berätta vad det första du skulle tillaga i formen är, om du vinner. Skriv hur du vill bli kontaktad (om du vinner), samt namn och adress så jag vet vart jag ska skicka formen.

OBS! Vinnaren betalar frakten.

Tävlingen börjar nu (!) och pågår till tisdag den 8/11 kl 23:59. Vinnarna utses på onsdag och kontaktas under dagen. 

Lycka till! ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Paket på posten, till er!

Hej där!

Idag var jag och hämtade ett paket på posten som faktiskt inte var till mig. Det är faktiskt till er, söta små läsare! Om ni är nyfikna på vad jag menar tycker jag ni ska hålla kolla på bloggen lite extra den närmsta tiden. Det kan löna sig, nämligen ;)

Mer än så tänker jag inte säga för tillfället, utan jag tänker lämna er i ovisshet. Ni ska dock få en lite sneakpeak på paketet. Bara för att jag inte kan hålla mig.

Som sagt, vad det är i paketet samt hur och varför det är till ER får ni reda på innan veckan är slut. Det lovar jag! Så håll koll, mina vänner. Det här vill ni inte missa!

 

Ha en fantastisk lill-lördag nu, och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Quinoa bowl med morötter och lax

Hej!

Mpndag och tenta för mig. Detta inlägg är tidsinställt, så just nu sitter jag förmodligen och skriver tenta. Hoppas det går bra för mig, haha. I vilket fall som helst tänkte jag att ni inte ska behöva lida bara för att jag gör det (hehe), utan ni ska få ett supernice recept istället! Som alla vet vid det här laget ligger alla former av Poké Bowls och bowls av andra slag mig väldigt varmt om hjärtat. Hoppas ni uppskattar recept av denna typ, för de tar aldrig slut ;)

Det är ju något speciellt med att äta ur en djup skål alltså... Ren kärlek skulle jag nog beskriva det som. Hur som helst, om inte ni gillar att äta ur "bowls" så går det här jättebra att äta på en vanlig tallrik också. Huvudsaken är att det här är hälsosamt, FODMAP-fritt och skitgott. Alltså, ja. Plus att det går snabbt att slänga ihop också. Och du kan använda det du har hemma. Love, love, love.

Ingredienser:

* Quinoa

* Kokosmjölk/vatten

* Salt, curry, spiskummin, chilipeppar, vitpeppar, gurkmeja

* Ingefära

* Morot

* Vitkål

* Tomat

* Gurka

* Lax

Dressing:

* 1 msk naturell laktosfri yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

Topping: 

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag kokade i hälften vatten, hälften kokosmjölk för mer fancy smak. Häll i kryddorna och låt koka med. Skala och finhacka ingefäran och ha i quinoan. Skala och hacka morot, vitkål, tomat och gurka. Låt morot och vitkål koka med quinoan i undefär 10 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skär laxen i kuber.

Häll upp quinoablandningen i en djup skål (bowl!). Toppa med lax, dressing, eventuellt soja och strö över sesamfrö. NJUT!!!!

 

Hoppas ni har en fin måndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Varm mjölkdryck med banan, havre och vanilj

Hej finisar ♥︎

Då var det fredagkväll och snart helg! Skönt. Jag har inte planerat att hitta på något speciellt i helgen, mer än att jag ska i väg ikväll. Förmodligen blir det en del plugg, men även en del god mat hoppas jag på. Det ser ju ut att bli fint väder, så kan förhoppningsvis få några minuter sol på mig innan den ger sig av för det här året... Haha, usch.

Idag tänkte jag i alla fall ge er ett supergott alternativ till varm choklad! På tal om att solen snart går i ide typ. Just varm choklad är ju inte det bästa för IBS-magar, tyvärr. Detta är dock (typ) lika gott, men framförallt väldigt mycket mer hälsosamt! Och det känns till och med lite lyxigare att sippa på. Den är krämig och fantastiskt god! Jag toppade min med lite hemmagjord müsli efter typ halva koppen. Det blev suuupergott! Tips, tips!

Ingredienser för ett (lagom) stort glas:

* 1/2 - 1 banan beroende på storlek (jag tog typ 2/3 normalstor)

* 1/2 dl havregryn (glutenfria om du vill)

* 1 krm vaniljpulver

* 1 dl vatten

* 1,5 dl mjölk

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa på full hastighet tills det är en krämig blandning. Tillsätt mer vätska om du vill ha en lösare konsistens.

Häll över i en stor mugg och värm i micron på högsta effekt tills den är lagom varm. Jag gillar när det är skållhett, så jag kör ganska länge ;)

Jag toppade även min med lite hemmagjord müsli, blev supergott! 

 

Nu ska jag strax göra mig iordning för fika hos en vän för att sedan övergå till fest. Inte vilken fest som helst heller - en gammal, hederlig korridorsfest! Det var länge sedan alltså. Har nästan glömt hur det är. Det ska bli mysigt i alla fall, hoppas jag, haha. Hoppas ni får en superfin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

När plugget är ens liv

Hej!

Jag lever! Men det är knappt alltså. Är just nu inne i den mest intensiva plugg-perioden jag någonsin haft typ. Tar just nu ett kort avbrott för att hålla er uppdaterade om min existens. Ber så mycket om ursäkt för de knapra utbudet av recept just nu, men jag har på lager och de kommer! Jag lagar en del mat, tar kort och skriver ner recepten så gott jag kan. Men just för tillfället hinner jag inte redigera bilderna och skriva tillräckligt utförliga blogginlägg för att jag ska kunna lägga upp dem här utan att skämmas. 

Men som sagt: det kommer.

Jag har tenta på måndag, och efter det hoppas jag verkligen det blir bättring på mina uppdateringar. Jag har ju, som sagt, en del recept på lager nu som väntas bli finslipade för att sedan publiceras. Till dess ska jag bara försöka överleva denna extremt intensiva och uttråkande period (haha). Slutet är nära!

Hoppas ni har en mer nice tillvaro än jag just nu. Eller jag ska inte klaga, det är ganska skönt att sitta hemma i mjukis och lägga upp dagen lite som en själv vill. Sedan hade jag väl i och för sig föredragit om det inte innefattade så mycket studerande. Men, men. 

Ha en fantastisk torsdag ♥︎ Kram,

Annie

Poké Bowl med lax i hot curry-dressing

Hej finisar!

Just nu är jag mitt uppe i värsta tentaplugget. Det är förfärligt. Tyvärr kan jag inte ägna hela dagarna åt att plugga, det är jag alldeles för otålig för. Spring i benen och hur många kreativa tankar som helst vill få utlopp. Men jag gör så gott jag kan, nästan. Ska försöka stå ut i alla fall, haha.

Det är i alla fall denna tenta som "sätter stopp" för ordentligt bloggande, det vill säga mer än ett inlägg varannan dag. Jag hoppas dock ni förstår, och står ut med denna uppdateringsfrekvens ett liiiitet tag till. Snart är tenta-p över för denna gång! En sak som är väldigt skönt med att vara hemma hela dagarna och kunna disponera sin tid är att magen faktiskt mår mycket bättre. Jag kan äta när jag känner för det, och i den takt som passar mig. Så på det sättet är ändå tenta-p en bra period ;)

Som kompensation för det halvtaskiga boggandet tänkte jag ge er ett helt underbart fantastiskt recept som ni kan njuta av medan ni väntar på mina uppdateringar (...). Ni som kikar in här lite då och då vet hur mycket jag älskar Pokè Bowls och alla versioner av det. Så självklart är det en sådan ni får idag! Se, läs, laga och NJUT!

Ingredienser:

* Sushi- eller grötris (jasminris funkar också)

Snabb-"inlagd" ingefära: 

* 2 cm färsk ingefära

* 1/2 dl vatten

* 1 msk vinäger

* 1 tsk socker

* En nypa salt

* Haricots verts

Lax- och curry-röra

* En laxfilé

* 1 msk laktosfri naturell yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Paprikakrydda, salt

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och strimla ingefäran. Blanda vatten, vinäger, socker och salt i kastrull och lägg i ingefäran. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.

Skär laxfilén i tärningar och blanda ihop den med yoghurt, majonnäs, sambal och resten av kryddorna.

Släng i haricots verts i ingefärsvattnet och låt koka upp precis innan servering så att de värmer till sig.

Servera allt i en bowl (djup skål) och njuuuuuut!

Alltså MUMS! Skojar inte vad jag snöat in på olika former av bowls med rå fisk, vegetariskt, ris eller quinoa... Ja, allt som går att äta ur en djup skål. Vilket är typ allt. Yes.

 

Nu ska jag strax byta om från mina pluggkläder (det vill säga det mjukaste jag har) till något mer anständigt. Jag ska iväg på möte, det vill säga: jag har en godtagbar anledning att inte plugga! Sedan är det kväll, fixa mat, försöka varva ner och sen sova. Imorgon har vi den sista "föreläsningen" innan tentan som jag ska gå på. Skönt att se att civilisationen ännu existerar typ.

Hoppas ni har det bra allihop

Fluffig yoghurt med lyxtopping

God kväll mina vänner!

Så var det söndag, kväll och slut på helgen. För min del har den bestått till ganska stor del av plugg, fika och soffhäng. Det har ju varit fruktansvärt tråkigt väder hela helgen, både kallt och regnigt. Plugget går framåt, men det känns så himla segt att sitta ner hela dagarna och läsa. Just därför jag jag inte det, haha. Inte hela tiden i alla fall. Nu har jag kört plugg på förmiddagarna och tagit ledigt på eftermiddagen. Det är väldigt skönt faktiskt. Så länge en hinner med att få in allt i huvudet känns det hållbart. Men vi får väl se hur det artar sig framåt i veckan.

Kvällar som den här, det vill säga mörk, slö, tråkigt, men ändå ganska mysig, tycker jag det är väldigt trevligt att sätta sig i soffan under en filt, dricka något varmt och äta en stor skål med yoghurt. Självklart med massa god topping. Något som gör yoghurten lite extra fancy är en hårt vispad äggvita. Ja, faktiskt. Jag vispar en äggvita i en separat skål och vänder sedan ner den i yoghurten. Resultatet blir en fluffig och supergod mys-kvällmat! Om en toppar med massa goda grejer (typ hallon och mörk choklad) blir det nästan som en efterrätt. Mums alltså. 

Jag vet att bilden inte är det bästa, men det var så mörkt när jag tog den, därav den något bristande kvalitén. Hoppas ni ser förbi det och tror på mig när jag säger hur underbart det smakade.

Ingredienser:

* En äggvita

* Naturell laktosfri yoghurt (gärna hög fetthalt, ca 4 %)

* Lite frysta eller färska hallon

* En ruta mörk choklad (minst 70 %)

* Pumpafrö, psylliumfrö, valnötter, solrosfrö osv

* Ev torkad frukt om du klarar det

 

Gör så här:

Vispa äggvitan till ett fast skum (som när du gör maränger).

Häll yoghurt och hallon i en skål och rör runt så att hallonen mosas och blandas. Vänd ner äggfluffet och rör runt försiktigt.

Hacka chokladen fint och häll över yoghurten. Toppa med valfria frön/nötter och ev lite finhackad torkad frukt.

Nu ska jag ta en låååång och slapp kväll framför TV:n under typ tre lager filtar. Kommer förmodligen på lite sällskap av lite allt möjligt gott jag hittar i skåpen. Det är väl det söndagskvällar är till för? Äta upp allt du inte åt i helgen. Jag tror det.

Ha det underbart finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Krämig räkpasta

Hej finisar ♥︎

Äntligen fredag! Har ni fått fredagsfeeling än? Vi har inga föreläsningar idag, så jag har faktiskt redan en svag känsla av helg i kroppen. Jag kan tyvärr inte leva upp till känslan av helg än, eftersom det är tenta-p och plugget går före typ det mesta just nu. Det blir dock inte plugg hela dagen, det klarar inte min hjärna av utan blir fett mosig. Jag ska istället försöka fredagsstäda lite och eventuellt ge mig ut för att handla. Det senare behöver jag kanske egentligen inte, men det är ett ganska bra tidsfördriv istället för att plugga. 

Eftersom det är fredag och jag älskar fredagar, tänkte jag bjuda er på ett snabbt, enkelt och supergott recept på räkpasta som ni kan svänga ihop till ikväll! Logiken här är att jag 1) älskar fredagar och 2) älskar skaldjur (och pasta), så det blir en perfekt kombo. Hur som helst, i detta recept har jag gjort det extremt enkelt för mig och kokat pastan i såsen (eller såsen i pastan?) för att spara på disk, haha. Om ni inte bryr er om att diska en extra kastrull rekommenderar jag att koka pastan för sig och såsen för sig eftersom det bli lättare att smaka av och få bättre konsistens på såsen utan att pastan blir överkokt. Det är dock inget måste, det gick jättebra att koka allt-i-ett också!

Nu ska jag inte ta upp mer tid från er fredag. Istället tycker jag ni ska kila till affären och införskaffa ingredienser till den här fantastiska rätten. Just do it!

Ingredienser för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 1/2 msk vitt vin

* ev lite laktosfri mjölk

* Salt, peppar, dill, persilja, socker

* Skalade räkor

* Gurka

 

Gör så här:

Snabbversion: Koka pastan i saltat vatten tills det är ca 5-6 minuter kvar. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite  botten. Häll i grädde, vin och kryddor. Låt koka upp och puttra tills spaghettin är al dente. Ha i räkorna, rör runt och låt bli varma. 

Jag körde även lite gurka i min spiralizer och vände i samtidigt med räkorna. Det blir ett härligt tuggmotstånd av gurkan som lyfter rätten lite!

 

Ha en fantastisk fortsättning på denna underbara fredag och ta hand om er lite extra idag! Det är ni värda ♥︎ Fredagskärlek,

Annie

Krämig kycklingfärsgryta med ris

Hej!

Nu så här mitt i terminen, och även tenta-p för många, är det inte alltid en vill lägga enormt mycket tid på att laga mat varje dag. Som tur är finns en räddare i nöden - nämligen matlådor. Prisad vare den som uppfann matlådan! All mat passar dock inte att frysas och tinas upp igen, men mycket går bra. Idag tänkte jag ge er ett recept som är som gjord för matlådor. Helt perfekt.

För det första är kolhydratbasen ris. Det är nog det bästa att ha till matlådor, enligt mig. Potatis kan bli lite läskigt och slemmigt, och pasta blir lätt antingen överkokt om den värms med sås, eller hård och torr om det inte finns någon sås. Quinoa och hirs funkar ganska bra att frysa och värma, men vid storkok är ris det mest ekonomiska och vinner i detta fall.

Som komplement till riset har jag använt kycklingfärs som jag gjort en krämig gryta på. Mycket sås är bra när matlådor ska göras. Hellre för mycket än får lite. Såskadeva!

Ett annat hett tips är att ha grönsaker i själva maträtten. Jag hade i orange paprika i denna gryta för extra tugg och näring. Och för att det helt enkelt blir väldigt gott.

Ber om ursäkt för bilden. Hade endast mobiltelefon tillgänglig, tyvärr.

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olja till stekning

* 250 g kycklingfärs

* 1 liten paprika

* 3 st soltorkade tomater

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche (jag använde syrad matlagningsgrädde)

* 1-2 dl vatten

* 1/2 msk sambal oelek

* 1 msk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av.

Servera till sallad och gör matlådor av resterna! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

 

* Jag använde Arlas syrade matlagningsgrädde när jag lagade denna rätt. Den är inte laktosfri, men om ni klarar av laktos rekommenderar jag den! Smaken blir ungefär som en blandning av vanligt matlagningsgrädde och crème fraîche, vilket passade väldigt bra i den här grytan. Anledningen till att jag lagade icke-laktosfritt denna gång beror på att jag har fått i uppdrag att testa och utvärdera just den här grädden av Buzzador. #Syradgräddebuzz #Syradgrädde #Arlaköket #Buzzador *

Hallonsufflé

Hej!

Ber om ursäkt för det bristfälliga bloggandet den senaste tiden. Jag har fullt upp med typ allt känns det som, framförallt skolan. Ska försöka bättra mig! I helgen slängde jag ihop en supersnabb och superenkel dessert som jag tänkte dela med mig av till er idag. Jag hade två överblivna äggvitor och ville göra något roligt, så jag googlade runt lite och detta receptet på hallonsufflé. Jag älskar sufflé och jag älskar hallon. Svängde förbi affären och inhandlade potatismjöl och hallon. Sufflé skulle det bli!

Vilket resultat! Det blev jättegott! Plus att det blev så himla fina och rosa. Och framförallt, mina vänner; de är helt FODMAP-fria! Yes! En naturligt glutenfri dessert! Gör den! Älska den!

Ber om ursäkt för kass bild. Tagen med mobil i mörker... Ja, ni fattar.

Recept för två (stora) stycken:

* 100 g hallon

* 1 (knappt) msk potatismjöl

* 1 msk vatten

* Två äggvitor

* Några droppar citronsaft

* 1-2 msk socker

* Olja + socker till formarna

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °.

Värm hallonen i en kastrull till ett mos. Blanda potatismjölet med vattnet och rör i hallonen.

Vispa äggvitorna till ett hård fluff (som när en gör maräng). Droppa i citron under tiden och till sist sockret.

Vänd ner hallonmoset i äggfluffet förisktigt och rör runt väl.

Olja och sockra två suffléformar. Fyll med smeten och ställ in i ugnen ganska långt ner i typ 10 minuter, håll koll!

 

Detta recept är nästan helt kopierat från Ica, så all cred till dem! 

 

Nu ska jag kolla på Vem vet mest och slappna av lite. Ha det så fint allihop ♥︎ Kram,

Annie

Dryga ut köttfärsås

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett tips på hur ni kan dryga ut köttfärssås! Som student, eller vanlig dödlig människa för den delen, kan det vara nice att spara på de få slantar en äger. Pasta med köttfärsås (glutenfri och FODMAP-fri) är nog den vanligaste matlådematen, och vardagsmaten i Sverige. Kanske för att det är så sjukt gott och lätt att göra. Bortsett från köttfärsen är det även en billig rätt att tillaga. För att sänka kostnaden per måltid ännu mer går det alldeles utmärkt att dryga ut såsen för att få mindre köttfärs att räcka till fler portioner. Bästa studenttänket!

Igår tinade jag upp en "vanlig" portion köttfärssås, men tillsatte bland annat morötter och vitkål som ger både mer smak och konsistens och lyfter köttfärsåsen till nya höjder! Som grädde på moset blev det även en extra portion. Perfekt. Tänkte att ni kanske också ville spara lite slantar, bli mer miljösmarta och hälsosamma på köpet. Hoppas sådana här inlägg uppskattas. Jag gillar det i alla fall, haha. Matlådor 4-life.

Ingredienser:

FODMAP-fri köttfärsås

* Morötter

* Vitkål

* Soltorkade tomater (eller vanliga tomater)

 

Gör så här: 

Skala och riv morötterna grovt. Finhacka vitkålen och de soltorkade tomaterna. Fräs eventuellt morötter och vitkål i olja en stund innan de tillsätts i köttfärssåsen. 

 

Så himla enkelt, så himla ekonomiskt, men framförallt; så himla gott! Passa även på att krydda lite extra. Mitt hetaste tips ever är att ha en doft kanel i köttfärsåsen. Det lyfter verkligen smaken! Testa!

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Lyxiga och sjukt goda chokladbollar

Hej!

Happy friday, eller vad!? Även om det innebär precis lika mycket plugg på fredagar som alla andra dagar i veckan har jag ändå en speciell känsla i kroppen. Jag känner mig glad och lite mer hoppfull än vanligt. Kanske för att helgen snart är här, kanske för att det finns kvar långt bak i minnet hur vi slutade tidigt på fredagar på lågstadiet och jag kunde gå hem till mormor och äta något nybakat. Och förr i tiden (läs: innan universitetet) behövde en inte plugga på helgerna, så jag var ledig. Jag har dock planerat att ta ledigt denna helgen faktiskt. Hela veckan har varit superförkyld och faktiskt pluggat ganska mycket (allt är relativt, men jag jämför med mig själv). Därför tyckte jag att jag kunde belöna mig själv med en pluggfri helg!

Men nog om det. Som ni vet finns det inte jättemycket bakverk att njuta av som är FODMAP-fria. Vilket såklart kanske an vara bra för vissa av oss (typ mig...), men det är väldigt tråkigt. Så idag tänkte jag ge er ett mer lyxigt recept på chokladbollar! Vem älskar inte chokladbollar liksom? Dessa är vanliga i den bemärkelsen att de inte är gjorda på dadlar och sån *ursäkta mig* skit. Dessa är gjorda på hederligt socker, smör och havregryn. De innehåller även lite mer för att få till det där lilla extra. Receptet har jag lånat från Jenny, så jag ska inte ta åt mig äran för dessa godingar. Jag gjorde dock inte exakt efter hennes recept, men det är tillräckligt likt för att ge henne cred ;) Jag halverade även receptet eftersom jag inte skulle bjuda ett helt fotbollslag på chokladbollar.

I originalreceptet ingår bland annat mjölkchoklad. Om ni är känsliga mot det kan ni använda laktosfri choklad, strunta i ingrediensen, eller tillsätta lite mer kakao och smör. Det spelar inte så stor roll, chokladbollarna kommer bli fett goda ändå!

Ingredienser:

* 100 gram smör

* 4 dl havregryn

* 1,5 dl socker

* 1 nypa salt

* 1 msk kallt kaffe

* 1,5 msk kakao

* 2 msk oboypulver

* 3 rutor mjölkchoklad

* Kokosflingor att rulla i

 

Gör så här:

Mixa havregrynen (jag använde en stavmixer).

Mosa ihop smör och socker. Blanda i kaffe, kakao, oboypulver och salt.

Smält chokladen (i mikro eller vattenbad). Blanda i chokladsmeten. Rör runt ganska fort så inte chokladen stelnar! Häll sedan allt i skålen med havregryn och blanda väl.

Ställ i kylskåp till smeten satt sig och inte är för kladdig. Den ska helt enkelt vara redo att rullas. Rulla i kokos om du fixar det. Annars kan du använda pärlocker, mer kakao, strössel, något helt annat eller ingenting alls!

 

 

Så där! Nu är det bara att slänga ihop smeten så har ni något gott att mumsa på ikväll. Jag har några kvar som jag tänkte festa på. Ha en superfin fredag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie