anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Poké Bowl med lax i hot curry-dressing

Hej finisar!

Just nu är jag mitt uppe i värsta tentaplugget. Det är förfärligt. Tyvärr kan jag inte ägna hela dagarna åt att plugga, det är jag alldeles för otålig för. Spring i benen och hur många kreativa tankar som helst vill få utlopp. Men jag gör så gott jag kan, nästan. Ska försöka stå ut i alla fall, haha.

Det är i alla fall denna tenta som "sätter stopp" för ordentligt bloggande, det vill säga mer än ett inlägg varannan dag. Jag hoppas dock ni förstår, och står ut med denna uppdateringsfrekvens ett liiiitet tag till. Snart är tenta-p över för denna gång! En sak som är väldigt skönt med att vara hemma hela dagarna och kunna disponera sin tid är att magen faktiskt mår mycket bättre. Jag kan äta när jag känner för det, och i den takt som passar mig. Så på det sättet är ändå tenta-p en bra period ;)

Som kompensation för det halvtaskiga boggandet tänkte jag ge er ett helt underbart fantastiskt recept som ni kan njuta av medan ni väntar på mina uppdateringar (...). Ni som kikar in här lite då och då vet hur mycket jag älskar Pokè Bowls och alla versioner av det. Så självklart är det en sådan ni får idag! Se, läs, laga och NJUT!

Ingredienser:

* Sushi- eller grötris (jasminris funkar också)

Snabb-"inlagd" ingefära: 

* 2 cm färsk ingefära

* 1/2 dl vatten

* 1 msk vinäger

* 1 tsk socker

* En nypa salt

* Haricots verts

Lax- och curry-röra

* En laxfilé

* 1 msk laktosfri naturell yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Paprikakrydda, salt

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och strimla ingefäran. Blanda vatten, vinäger, socker och salt i kastrull och lägg i ingefäran. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.

Skär laxfilén i tärningar och blanda ihop den med yoghurt, majonnäs, sambal och resten av kryddorna.

Släng i haricots verts i ingefärsvattnet och låt koka upp precis innan servering så att de värmer till sig.

Servera allt i en bowl (djup skål) och njuuuuuut!

Alltså MUMS! Skojar inte vad jag snöat in på olika former av bowls med rå fisk, vegetariskt, ris eller quinoa... Ja, allt som går att äta ur en djup skål. Vilket är typ allt. Yes.

 

Nu ska jag strax byta om från mina pluggkläder (det vill säga det mjukaste jag har) till något mer anständigt. Jag ska iväg på möte, det vill säga: jag har en godtagbar anledning att inte plugga! Sedan är det kväll, fixa mat, försöka varva ner och sen sova. Imorgon har vi den sista "föreläsningen" innan tentan som jag ska gå på. Skönt att se att civilisationen ännu existerar typ.

Hoppas ni har det bra allihop

Fluffig yoghurt med lyxtopping

God kväll mina vänner!

Så var det söndag, kväll och slut på helgen. För min del har den bestått till ganska stor del av plugg, fika och soffhäng. Det har ju varit fruktansvärt tråkigt väder hela helgen, både kallt och regnigt. Plugget går framåt, men det känns så himla segt att sitta ner hela dagarna och läsa. Just därför jag jag inte det, haha. Inte hela tiden i alla fall. Nu har jag kört plugg på förmiddagarna och tagit ledigt på eftermiddagen. Det är väldigt skönt faktiskt. Så länge en hinner med att få in allt i huvudet känns det hållbart. Men vi får väl se hur det artar sig framåt i veckan.

Kvällar som den här, det vill säga mörk, slö, tråkigt, men ändå ganska mysig, tycker jag det är väldigt trevligt att sätta sig i soffan under en filt, dricka något varmt och äta en stor skål med yoghurt. Självklart med massa god topping. Något som gör yoghurten lite extra fancy är en hårt vispad äggvita. Ja, faktiskt. Jag vispar en äggvita i en separat skål och vänder sedan ner den i yoghurten. Resultatet blir en fluffig och supergod mys-kvällmat! Om en toppar med massa goda grejer (typ hallon och mörk choklad) blir det nästan som en efterrätt. Mums alltså. 

Jag vet att bilden inte är det bästa, men det var så mörkt när jag tog den, därav den något bristande kvalitén. Hoppas ni ser förbi det och tror på mig när jag säger hur underbart det smakade.

Ingredienser:

* En äggvita

* Naturell laktosfri yoghurt (gärna hög fetthalt, ca 4 %)

* Lite frysta eller färska hallon

* En ruta mörk choklad (minst 70 %)

* Pumpafrö, psylliumfrö, valnötter, solrosfrö osv

* Ev torkad frukt om du klarar det

 

Gör så här:

Vispa äggvitan till ett fast skum (som när du gör maränger).

Häll yoghurt och hallon i en skål och rör runt så att hallonen mosas och blandas. Vänd ner äggfluffet och rör runt försiktigt.

Hacka chokladen fint och häll över yoghurten. Toppa med valfria frön/nötter och ev lite finhackad torkad frukt.

Nu ska jag ta en låååång och slapp kväll framför TV:n under typ tre lager filtar. Kommer förmodligen på lite sällskap av lite allt möjligt gott jag hittar i skåpen. Det är väl det söndagskvällar är till för? Äta upp allt du inte åt i helgen. Jag tror det.

Ha det underbart finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Krämig räkpasta

Hej finisar ♥︎

Äntligen fredag! Har ni fått fredagsfeeling än? Vi har inga föreläsningar idag, så jag har faktiskt redan en svag känsla av helg i kroppen. Jag kan tyvärr inte leva upp till känslan av helg än, eftersom det är tenta-p och plugget går före typ det mesta just nu. Det blir dock inte plugg hela dagen, det klarar inte min hjärna av utan blir fett mosig. Jag ska istället försöka fredagsstäda lite och eventuellt ge mig ut för att handla. Det senare behöver jag kanske egentligen inte, men det är ett ganska bra tidsfördriv istället för att plugga. 

Eftersom det är fredag och jag älskar fredagar, tänkte jag bjuda er på ett snabbt, enkelt och supergott recept på räkpasta som ni kan svänga ihop till ikväll! Logiken här är att jag 1) älskar fredagar och 2) älskar skaldjur (och pasta), så det blir en perfekt kombo. Hur som helst, i detta recept har jag gjort det extremt enkelt för mig och kokat pastan i såsen (eller såsen i pastan?) för att spara på disk, haha. Om ni inte bryr er om att diska en extra kastrull rekommenderar jag att koka pastan för sig och såsen för sig eftersom det bli lättare att smaka av och få bättre konsistens på såsen utan att pastan blir överkokt. Det är dock inget måste, det gick jättebra att koka allt-i-ett också!

Nu ska jag inte ta upp mer tid från er fredag. Istället tycker jag ni ska kila till affären och införskaffa ingredienser till den här fantastiska rätten. Just do it!

Ingredienser för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 1/2 msk vitt vin

* ev lite laktosfri mjölk

* Salt, peppar, dill, persilja, socker

* Skalade räkor

* Gurka

 

Gör så här:

Snabbversion: Koka pastan i saltat vatten tills det är ca 5-6 minuter kvar. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite  botten. Häll i grädde, vin och kryddor. Låt koka upp och puttra tills spaghettin är al dente. Ha i räkorna, rör runt och låt bli varma. 

Jag körde även lite gurka i min spiralizer och vände i samtidigt med räkorna. Det blir ett härligt tuggmotstånd av gurkan som lyfter rätten lite!

 

Ha en fantastisk fortsättning på denna underbara fredag och ta hand om er lite extra idag! Det är ni värda ♥︎ Fredagskärlek,

Annie

Krämig kycklingfärsgryta med ris

Hej!

Nu så här mitt i terminen, och även tenta-p för många, är det inte alltid en vill lägga enormt mycket tid på att laga mat varje dag. Som tur är finns en räddare i nöden - nämligen matlådor. Prisad vare den som uppfann matlådan! All mat passar dock inte att frysas och tinas upp igen, men mycket går bra. Idag tänkte jag ge er ett recept som är som gjord för matlådor. Helt perfekt.

För det första är kolhydratbasen ris. Det är nog det bästa att ha till matlådor, enligt mig. Potatis kan bli lite läskigt och slemmigt, och pasta blir lätt antingen överkokt om den värms med sås, eller hård och torr om det inte finns någon sås. Quinoa och hirs funkar ganska bra att frysa och värma, men vid storkok är ris det mest ekonomiska och vinner i detta fall.

Som komplement till riset har jag använt kycklingfärs som jag gjort en krämig gryta på. Mycket sås är bra när matlådor ska göras. Hellre för mycket än får lite. Såskadeva!

Ett annat hett tips är att ha grönsaker i själva maträtten. Jag hade i orange paprika i denna gryta för extra tugg och näring. Och för att det helt enkelt blir väldigt gott.

Ber om ursäkt för bilden. Hade endast mobiltelefon tillgänglig, tyvärr.

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olja till stekning

* 250 g kycklingfärs

* 1 liten paprika

* 3 st soltorkade tomater

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche (jag använde syrad matlagningsgrädde)

* 1-2 dl vatten

* 1/2 msk sambal oelek

* 1 msk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av.

Servera till sallad och gör matlådor av resterna! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

 

* Jag använde Arlas syrade matlagningsgrädde när jag lagade denna rätt. Den är inte laktosfri, men om ni klarar av laktos rekommenderar jag den! Smaken blir ungefär som en blandning av vanligt matlagningsgrädde och crème fraîche, vilket passade väldigt bra i den här grytan. Anledningen till att jag lagade icke-laktosfritt denna gång beror på att jag har fått i uppdrag att testa och utvärdera just den här grädden av Buzzador. #Syradgräddebuzz #Syradgrädde #Arlaköket #Buzzador *

Hallonsufflé

Hej!

Ber om ursäkt för det bristfälliga bloggandet den senaste tiden. Jag har fullt upp med typ allt känns det som, framförallt skolan. Ska försöka bättra mig! I helgen slängde jag ihop en supersnabb och superenkel dessert som jag tänkte dela med mig av till er idag. Jag hade två överblivna äggvitor och ville göra något roligt, så jag googlade runt lite och detta receptet på hallonsufflé. Jag älskar sufflé och jag älskar hallon. Svängde förbi affären och inhandlade potatismjöl och hallon. Sufflé skulle det bli!

Vilket resultat! Det blev jättegott! Plus att det blev så himla fina och rosa. Och framförallt, mina vänner; de är helt FODMAP-fria! Yes! En naturligt glutenfri dessert! Gör den! Älska den!

Ber om ursäkt för kass bild. Tagen med mobil i mörker... Ja, ni fattar.

Recept för två (stora) stycken:

* 100 g hallon

* 1 (knappt) msk potatismjöl

* 1 msk vatten

* Två äggvitor

* Några droppar citronsaft

* 1-2 msk socker

* Olja + socker till formarna

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °.

Värm hallonen i en kastrull till ett mos. Blanda potatismjölet med vattnet och rör i hallonen.

Vispa äggvitorna till ett hård fluff (som när en gör maräng). Droppa i citron under tiden och till sist sockret.

Vänd ner hallonmoset i äggfluffet förisktigt och rör runt väl.

Olja och sockra två suffléformar. Fyll med smeten och ställ in i ugnen ganska långt ner i typ 10 minuter, håll koll!

 

Detta recept är nästan helt kopierat från Ica, så all cred till dem! 

 

Nu ska jag kolla på Vem vet mest och slappna av lite. Ha det så fint allihop ♥︎ Kram,

Annie

Dryga ut köttfärsås

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett tips på hur ni kan dryga ut köttfärssås! Som student, eller vanlig dödlig människa för den delen, kan det vara nice att spara på de få slantar en äger. Pasta med köttfärsås (glutenfri och FODMAP-fri) är nog den vanligaste matlådematen, och vardagsmaten i Sverige. Kanske för att det är så sjukt gott och lätt att göra. Bortsett från köttfärsen är det även en billig rätt att tillaga. För att sänka kostnaden per måltid ännu mer går det alldeles utmärkt att dryga ut såsen för att få mindre köttfärs att räcka till fler portioner. Bästa studenttänket!

Igår tinade jag upp en "vanlig" portion köttfärssås, men tillsatte bland annat morötter och vitkål som ger både mer smak och konsistens och lyfter köttfärsåsen till nya höjder! Som grädde på moset blev det även en extra portion. Perfekt. Tänkte att ni kanske också ville spara lite slantar, bli mer miljösmarta och hälsosamma på köpet. Hoppas sådana här inlägg uppskattas. Jag gillar det i alla fall, haha. Matlådor 4-life.

Ingredienser:

FODMAP-fri köttfärsås

* Morötter

* Vitkål

* Soltorkade tomater (eller vanliga tomater)

 

Gör så här: 

Skala och riv morötterna grovt. Finhacka vitkålen och de soltorkade tomaterna. Fräs eventuellt morötter och vitkål i olja en stund innan de tillsätts i köttfärssåsen. 

 

Så himla enkelt, så himla ekonomiskt, men framförallt; så himla gott! Passa även på att krydda lite extra. Mitt hetaste tips ever är att ha en doft kanel i köttfärsåsen. Det lyfter verkligen smaken! Testa!

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Lyxiga och sjukt goda chokladbollar

Hej!

Happy friday, eller vad!? Även om det innebär precis lika mycket plugg på fredagar som alla andra dagar i veckan har jag ändå en speciell känsla i kroppen. Jag känner mig glad och lite mer hoppfull än vanligt. Kanske för att helgen snart är här, kanske för att det finns kvar långt bak i minnet hur vi slutade tidigt på fredagar på lågstadiet och jag kunde gå hem till mormor och äta något nybakat. Och förr i tiden (läs: innan universitetet) behövde en inte plugga på helgerna, så jag var ledig. Jag har dock planerat att ta ledigt denna helgen faktiskt. Hela veckan har varit superförkyld och faktiskt pluggat ganska mycket (allt är relativt, men jag jämför med mig själv). Därför tyckte jag att jag kunde belöna mig själv med en pluggfri helg!

Men nog om det. Som ni vet finns det inte jättemycket bakverk att njuta av som är FODMAP-fria. Vilket såklart kanske an vara bra för vissa av oss (typ mig...), men det är väldigt tråkigt. Så idag tänkte jag ge er ett mer lyxigt recept på chokladbollar! Vem älskar inte chokladbollar liksom? Dessa är vanliga i den bemärkelsen att de inte är gjorda på dadlar och sån *ursäkta mig* skit. Dessa är gjorda på hederligt socker, smör och havregryn. De innehåller även lite mer för att få till det där lilla extra. Receptet har jag lånat från Jenny, så jag ska inte ta åt mig äran för dessa godingar. Jag gjorde dock inte exakt efter hennes recept, men det är tillräckligt likt för att ge henne cred ;) Jag halverade även receptet eftersom jag inte skulle bjuda ett helt fotbollslag på chokladbollar.

I originalreceptet ingår bland annat mjölkchoklad. Om ni är känsliga mot det kan ni använda laktosfri choklad, strunta i ingrediensen, eller tillsätta lite mer kakao och smör. Det spelar inte så stor roll, chokladbollarna kommer bli fett goda ändå!

Ingredienser:

* 100 gram smör

* 4 dl havregryn

* 1,5 dl socker

* 1 nypa salt

* 1 msk kallt kaffe

* 1,5 msk kakao

* 2 msk oboypulver

* 3 rutor mjölkchoklad

* Kokosflingor att rulla i

 

Gör så här:

Mixa havregrynen (jag använde en stavmixer.

Mosa ihop smör och socker. Blanda i kaffe, kakao, oboypulver och salt.

Smält chokladen (i mikro eller vattenbad). Blanda i chokladsmeten. Rör runt ganska fort så inte chokladen stelnar! Häll sedan allt i skålen med havregryn och blanda väl.

Ställ i kylskåp till smeten satt sig och inte är för kladdig. Den ska helt enkelt vara redo att rullas. Rulla i kokos om du fixar det. Annars kan du använda pärlocker, mer kakao, strössel, något helt annat eller ingenting alls!

 

 

Så där! Nu är det bara att slänga ihop smeten så har ni något gott att mumsa på ikväll. Jag har några kvar som jag tänkte festa på. Ha en superfin fredag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

 

Salmon Poké Bowl

Hej!

Alltså, ÅH! Kan inte sluta älska den nya trenden inom mat: Poké Bowl. Det förenar det bästa av två världar: rå fisk och äta ur en djup skål. Jag kan inte ens tänka på det utan att bli så sugen. I somras visade jag upp en FODMAP-fri version av Poké Bowl. Det var första gången jag gjorde det, men absolut inte den sista. I originalrätten är det tonfisk som serveras, vilket jag också gjorde då. Idag får ni en annan version med lax istället. Det blir nästan som sushi i en skål. Jag behöver inte ens säga något. Eller snarare kan inte säga något, är mållös. Världens bästa mat är här. Och den går alldeles utmärkt att servera helt FODMAP-fri. Ät och njut mina vänner. Ät och njut.

Ingredienser:

Bas:

* Ris (jasmin-, sushi- eller grötris)

* Haricots verts

* Tomat

* Gurka

* Laxfilé (fryst och upptinad i kylskåp)

 Dressing #1:

* Japansk soja

* Rapsolja

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Limesaft

* En nypa socker

* Färsk riven eller torkad ingefära

* Spiskummin, curry, paprikakrydda

 Dressing #2:

* Majonnäs

* Laktosfri naturell yoghurt

 Topping:

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan serveras både kallt och varmt, så detta steg kan ha förberetts om du vill ha kallt ris.

Hacka tomat & gurka och skär laxen i tärningar. Bryt haricots vertsen i bitar och koka ett par minuter i lättsaltat vatten och häll av. Blanda ihop de båda dressingarna och smaka av.

Uppläggninen: Ha ris i botten i en djup tallrik. Lägg på grönsaker och lax. Ringla över båda dressingarna och strö över lite sesamfrö. NJUT!

 

Mmm, så himla gott alltså. Vet inte om det bara är jag som är helt insnöad på det här med rå fisk? Kan inte få nog, haha. Nu ska jag strax ta ledigt för dagen och sätta mig vid TV:n. Det är, som sagt, långa dagar med mycket måsten just nu. Hoppas kunna ta det lite lugnt i helgen i alla fall. Och kanske laga lite mat... ;) I vilket fall som helst får ni ha en superfin kväll och ta hand om er ordentligt ♥︎ Vi hörs finisar. Kram,

Annie

5 tips för perfekt konsistens på gröt

Hej!

Som alla vet älskar jag gröt. Tänkte därför ägna detta inlägg åt 5 tips som gröten lite bättre. Dessa tips förbättrar framförallt grötens konsistens. Om ni vill ha fler tips på olika smaksättningar eller liknande är det bara att hojta till! Läs och lär mina vänner, och låt gröten förgylla er morgon!

5 tips för perfekt konsistens på gröt:

1. Ha i 1 tsk chiafrö (låt gärna svälla några minuter i lite vätska innan du tillsätter övriga ingredienser)

2. Tänk på att både linfrö, psylliumfrö och chiafrö binder vätska och gör gröten "segare" och fastare.

3. Mät vätska framförallt efter hur mycket havregryn (eller andra flingor, hirs tex) du har. Ett bra grundmått är dubbelt så mycket vätska som gryn. 

4. Ha en klick lakoisfri grädde i. Bara en liten skvätt (typ 1/2 msk) gör gröten mycket krämigare!

5. Rör i ett ägg mot slutet (funkar bara om du kokar gröten i kastrull, inte micro). Det gör gröten 1) krämigare, 2) fluffigare, 3) mer näringsrik, 4) mer mättande, 5) mer proteinrik och 6) supergod!

 

Alltså GRÖT! ♥︎ Så mycket gärlek i en liten skål. Är ni lika kära i gröt som jag? Om inte får ni testa dessa knep för att kanske inse hur fantastiskt det är.

Hoppas ni haft en underbar helg allihop! Kram,

Annie

Laxsoppa med morötter och kokosmjölk

Hej!

Min förkylning har blivit värre och jag är tacksam för att vi inte hade några föreläsningar idag. Näsan rinner som ett vattenfall, så jag snyter mig hela tiden. Så jobbigt. 

Idag gjorde jag en soppa full med nyttiga vitaminer för att sätta igång tillfriskningsprocessen. Morot, ingefära, lax och så lite hetta från sambal oelek borde göra susen tycker jag! Förutom att det blev fantastiskt gott är denna soppa både en riktig hälsobomb och FODMAP-fri. Sa jag förresten att den var supergod?

Recept för en portion:

* Olja

* En morot

* 2 krm färsk ingefära (mindre om du använder torkad)

* Curry

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1 tsk limejuice

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Någon form av fisk- eller skaldjursfond (jag använde min hemmagjorda kräftfond), anpassa mängden efter vad som står på förpackningen

* Spiskummin, salt, paprikakrydda, vitpeppar, en nypa socker, persilja

* En laxfilé

 

Gör så här:

Värm olja i en kastrull. Skala och hacka morot och ingefära. Fräs tillsammans med curry i oljan. 

Häll i övriga ingredienser utom laxen. Koka upp och låt småputtra ett stund. Smaka av.

Skär laxen i tärningar och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över laxbitarna, den varma soppan tillagar fisken på en minut i tallriken.

Servera med en klick laktosfri créme fraîche i om du vill och gärna till ett glutenfritt bröd.

 

Ikväll ska jag dejta TV:n och trösta mig med chips och glass. Det kanske inte är den bästa boten, men för själen och halsen är det bra i alla fall. I vilket fall blir det inget röj för mig ikväll, men det känns faktiskt väldigt skönt att bara ta det lugnt. Med den här förkylningen finns det faktiskt inget annat jag vill göra än att ligga i soffan och titta på film, haha. Hoppas ni mår bättre och att ni haft en fin fredag ♥︎ Ta hand om er finisar! Kram,

Annie

Snabb och hälsosam choklad/kladdkaka

Hej!

Ja, som ni vet är det långa dagar för min del just nu. Tyvärr ser det inte bättre ut än att det kommer vara så typ hela hösten, i alla fall tills denna kurs tar slut. Idag slutade dock föreläsningen vid lunch (!), så jag har kunnat disponera min tid hemma idag. Jag valde att ägna en kort tid åt att slänga ihop en nyttig (!!!) choklad/kladdkaka. Den blev  god. Nästan som en vanlig kladdkaka till och med. Ni som älskar kladdkaka, men inte mår bra av varken mjöl eller socker (vem gör det egentligen?) borde ge denna banan-baserade kaka en chans. Om inte annat kan ni äta smeten som den är. Himmelriket i flytande form typ.

Ingredienser för två små formar:

* En banan

* 1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du gillar)

* Ett ägg

* 1 msk olja (kokos eller raps)

* Ev lite socker

* En nypa salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i två mikro-säkra formar (eller ät upp smeten). Smaka av ifall du vill ha mer socker eller kakao i. Mikra i typ 1 min, beroende på hur effektiv din mikro är. Ställ i kyl eller frys och låt bli kall. Servera som den är eller med tex hallon, vispad laktosfri grädde eller något annat kul. NJUT!

 

Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför TV:n. Har åkt på en ordentlig förkylning tyvärr. Riktigt jobbigt, men det känns lite som en "tradition" med en höst- och en vårförkylning, så det är väl bara att stå ut. Om ni har några killer-tips på hur den kan övervinnas är det välkommet! Ha en fin kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Mustig soppa med vitkål, morötter och quinoa

Hej!

Vad kallt det har blivit kallt det senaste dagarna! Det är fint och soligt, men temperaturen har verkligen sjunkit ordentligt. Jag älskar det friska luften, men så fort det blåser till fryser jag nåt så fruktansvärt. Det bästa som finns när en fryser är en riktigt härlig soppa. Denna soppa är gjord på säsongens grönsaker, vilket gör denna måltid, inte bara fantastiskt god, utan både plånboksvänlig och miljövänlig (eftersom grönsakerna förhoppningsvis är Svenska och närodlade)!

Jag vet att jag sagt det förr, men soppa är verkligen en underskattad maträtt. Du kan använda i princip vad som helst som du har hemma. Den kan göras med billiga ingredienser, innehålla extra-allt, vara full av hälsobomber och smaka alldeles faantastiskt. Det bästa av allt är att det kan värma upp den allra frusnaste kropp (det vill säga min) efter en kylig höstdag utomhus. Heja soppan!

Recept för 2 portioner:

* Olivolja

* En stor eller två små morötter

* Vitkål (ungefär samma mängd som morötterna)

* 6-8 st körsbärstomater

* 2 msk tomatpuré

* 1 l vatten

* 1/2-1 dl quinoa

* Spiskummin, curry, salt, vitpeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Hacka vitkålen och tomaterna. Fräs i olivolja en stund. Krydda medan det fräser så kommer smakerna fram mer. 

Tillsätt tomatpuré och vatten och koka upp. Låt puttra i ca 10 min. Häll i quinoan och fortsätt sjuda i ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer vatten om det blir för lite vätska. 

Tips#1: Servera gäna med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller crème fraîche i!

Tips#2: Jag hade ingen turkisk yoghurt eller crème fraîche, så jag blandade vanlig, naturell yoghurt med majonnäs. Funkade kanon att ha i istället!

Tips#3: Gör matlådor av resterna!

 

Ha en superfin lill-lördagskväll allihop! ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabb vego-bowl

Hej!

Nu har den nya veckan kommit igång igen och jag är tillbaka i Linköping efter en härlig helg. Vi har firat tre födelsedagar och tagit "lov" från plugget. Det är så mycket lättare att tänka på annat när en lämnar studentlägenheten. Efter mycket god mat och lata dagar är det dags för en något stressigare tillvaro och tyvärr inte lika mycket tid för matlagning. Jag vet att det är många som uppskattar maträtter som går lite snabbare att tillaga. Just därför tänkte jag ge er ett tips på ännu en snabb, lättare måltid att slänga ihop när tiden är knapp.

Just nu är det högsäsong för vitkål, vilket gör det både miljö- och plånboksvänligt att laga mat med vitkål som huvudråvara. Denna snabblagade rätt är även vegetarisk, vilket gör den ännu mer miljösmart, och dessutom hälsosam och suuuuupergod! Jag har valt att använda grillost som proteinkälla. Älskar verkligen tillagad ost. Men det vet ni väl redan ;) Hursomhelst, det enkla receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* En morot

* Vitkål

* Grillost

* En soltorkad tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och hacka morot, vitkål, ost och tomat i bitar. Stek morot och vitkål i olivolja tills de börjar bli mjuka. Tillsätt ost och tomat, krydda och smaka av. Servera i en stor skål, gärna något uppvärmd så att allt håller värmen bättre. Ät och njut! 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Njut av måndagskvällen så gott ni kan nu! Kram,

Annie

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie