anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Dryga ut köttfärsås

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett tips på hur ni kan dryga ut köttfärssås! Som student, eller vanlig dödlig människa för den delen, kan det vara nice att spara på de få slantar en äger. Pasta med köttfärsås (glutenfri och FODMAP-fri) är nog den vanligaste matlådematen, och vardagsmaten i Sverige. Kanske för att det är så sjukt gott och lätt att göra. Bortsett från köttfärsen är det även en billig rätt att tillaga. För att sänka kostnaden per måltid ännu mer går det alldeles utmärkt att dryga ut såsen för att få mindre köttfärs att räcka till fler portioner. Bästa studenttänket!

Igår tinade jag upp en "vanlig" portion köttfärssås, men tillsatte bland annat morötter och vitkål som ger både mer smak och konsistens och lyfter köttfärsåsen till nya höjder! Som grädde på moset blev det även en extra portion. Perfekt. Tänkte att ni kanske också ville spara lite slantar, bli mer miljösmarta och hälsosamma på köpet. Hoppas sådana här inlägg uppskattas. Jag gillar det i alla fall, haha. Matlådor 4-life.

Ingredienser:

FODMAP-fri köttfärsås

* Morötter

* Vitkål

* Soltorkade tomater (eller vanliga tomater)

 

Gör så här: 

Skala och riv morötterna grovt. Finhacka vitkålen och de soltorkade tomaterna. Fräs eventuellt morötter och vitkål i olja en stund innan de tillsätts i köttfärssåsen. 

 

Så himla enkelt, så himla ekonomiskt, men framförallt; så himla gott! Passa även på att krydda lite extra. Mitt hetaste tips ever är att ha en doft kanel i köttfärsåsen. Det lyfter verkligen smaken! Testa!

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Lyxiga och sjukt goda chokladbollar

Hej!

Happy friday, eller vad!? Även om det innebär precis lika mycket plugg på fredagar som alla andra dagar i veckan har jag ändå en speciell känsla i kroppen. Jag känner mig glad och lite mer hoppfull än vanligt. Kanske för att helgen snart är här, kanske för att det finns kvar långt bak i minnet hur vi slutade tidigt på fredagar på lågstadiet och jag kunde gå hem till mormor och äta något nybakat. Och förr i tiden (läs: innan universitetet) behövde en inte plugga på helgerna, så jag var ledig. Jag har dock planerat att ta ledigt denna helgen faktiskt. Hela veckan har varit superförkyld och faktiskt pluggat ganska mycket (allt är relativt, men jag jämför med mig själv). Därför tyckte jag att jag kunde belöna mig själv med en pluggfri helg!

Men nog om det. Som ni vet finns det inte jättemycket bakverk att njuta av som är FODMAP-fria. Vilket såklart kanske an vara bra för vissa av oss (typ mig...), men det är väldigt tråkigt. Så idag tänkte jag ge er ett mer lyxigt recept på chokladbollar! Vem älskar inte chokladbollar liksom? Dessa är vanliga i den bemärkelsen att de inte är gjorda på dadlar och sån *ursäkta mig* skit. Dessa är gjorda på hederligt socker, smör och havregryn. De innehåller även lite mer för att få till det där lilla extra. Receptet har jag lånat från Jenny, så jag ska inte ta åt mig äran för dessa godingar. Jag gjorde dock inte exakt efter hennes recept, men det är tillräckligt likt för att ge henne cred ;) Jag halverade även receptet eftersom jag inte skulle bjuda ett helt fotbollslag på chokladbollar.

I originalreceptet ingår bland annat mjölkchoklad. Om ni är känsliga mot det kan ni använda laktosfri choklad, strunta i ingrediensen, eller tillsätta lite mer kakao och smör. Det spelar inte så stor roll, chokladbollarna kommer bli fett goda ändå!

Ingredienser:

* 100 gram smör

* 4 dl havregryn

* 1,5 dl socker

* 1 nypa salt

* 1 msk kallt kaffe

* 1,5 msk kakao

* 2 msk oboypulver

* 3 rutor mjölkchoklad

* Kokosflingor att rulla i

 

Gör så här:

Mixa havregrynen (jag använde en stavmixer.

Mosa ihop smör och socker. Blanda i kaffe, kakao, oboypulver och salt.

Smält chokladen (i mikro eller vattenbad). Blanda i chokladsmeten. Rör runt ganska fort så inte chokladen stelnar! Häll sedan allt i skålen med havregryn och blanda väl.

Ställ i kylskåp till smeten satt sig och inte är för kladdig. Den ska helt enkelt vara redo att rullas. Rulla i kokos om du fixar det. Annars kan du använda pärlocker, mer kakao, strössel, något helt annat eller ingenting alls!

 

 

Så där! Nu är det bara att slänga ihop smeten så har ni något gott att mumsa på ikväll. Jag har några kvar som jag tänkte festa på. Ha en superfin fredag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

 

Salmon Poké Bowl

Hej!

Alltså, ÅH! Kan inte sluta älska den nya trenden inom mat: Poké Bowl. Det förenar det bästa av två världar: rå fisk och äta ur en djup skål. Jag kan inte ens tänka på det utan att bli så sugen. I somras visade jag upp en FODMAP-fri version av Poké Bowl. Det var första gången jag gjorde det, men absolut inte den sista. I originalrätten är det tonfisk som serveras, vilket jag också gjorde då. Idag får ni en annan version med lax istället. Det blir nästan som sushi i en skål. Jag behöver inte ens säga något. Eller snarare kan inte säga något, är mållös. Världens bästa mat är här. Och den går alldeles utmärkt att servera helt FODMAP-fri. Ät och njut mina vänner. Ät och njut.

Ingredienser:

Bas:

* Ris (jasmin-, sushi- eller grötris)

* Haricots verts

* Tomat

* Gurka

* Laxfilé (fryst och upptinad i kylskåp)

 Dressing #1:

* Japansk soja

* Rapsolja

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Limesaft

* En nypa socker

* Färsk riven eller torkad ingefära

* Spiskummin, curry, paprikakrydda

 Dressing #2:

* Majonnäs

* Laktosfri naturell yoghurt

 Topping:

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan serveras både kallt och varmt, så detta steg kan ha förberetts om du vill ha kallt ris.

Hacka tomat & gurka och skär laxen i tärningar. Bryt haricots vertsen i bitar och koka ett par minuter i lättsaltat vatten och häll av. Blanda ihop de båda dressingarna och smaka av.

Uppläggninen: Ha ris i botten i en djup tallrik. Lägg på grönsaker och lax. Ringla över båda dressingarna och strö över lite sesamfrö. NJUT!

 

Mmm, så himla gott alltså. Vet inte om det bara är jag som är helt insnöad på det här med rå fisk? Kan inte få nog, haha. Nu ska jag strax ta ledigt för dagen och sätta mig vid TV:n. Det är, som sagt, långa dagar med mycket måsten just nu. Hoppas kunna ta det lite lugnt i helgen i alla fall. Och kanske laga lite mat... ;) I vilket fall som helst får ni ha en superfin kväll och ta hand om er ordentligt ♥︎ Vi hörs finisar. Kram,

Annie

5 tips för perfekt konsistens på gröt

Hej!

Som alla vet älskar jag gröt. Tänkte därför ägna detta inlägg åt 5 tips som gröten lite bättre. Dessa tips förbättrar framförallt grötens konsistens. Om ni vill ha fler tips på olika smaksättningar eller liknande är det bara att hojta till! Läs och lär mina vänner, och låt gröten förgylla er morgon!

5 tips för perfekt konsistens på gröt:

1. Ha i 1 tsk chiafrö (låt gärna svälla några minuter i lite vätska innan du tillsätter övriga ingredienser)

2. Tänk på att både linfrö, psylliumfrö och chiafrö binder vätska och gör gröten "segare" och fastare.

3. Mät vätska framförallt efter hur mycket havregryn (eller andra flingor, hirs tex) du har. Ett bra grundmått är dubbelt så mycket vätska som gryn. 

4. Ha en klick lakoisfri grädde i. Bara en liten skvätt (typ 1/2 msk) gör gröten mycket krämigare!

5. Rör i ett ägg mot slutet (funkar bara om du kokar gröten i kastrull, inte micro). Det gör gröten 1) krämigare, 2) fluffigare, 3) mer näringsrik, 4) mer mättande, 5) mer proteinrik och 6) supergod!

 

Alltså GRÖT! ♥︎ Så mycket gärlek i en liten skål. Är ni lika kära i gröt som jag? Om inte får ni testa dessa knep för att kanske inse hur fantastiskt det är.

Hoppas ni haft en underbar helg allihop! Kram,

Annie

Laxsoppa med morötter och kokosmjölk

Hej!

Min förkylning har blivit värre och jag är tacksam för att vi inte hade några föreläsningar idag. Näsan rinner som ett vattenfall, så jag snyter mig hela tiden. Så jobbigt. 

Idag gjorde jag en soppa full med nyttiga vitaminer för att sätta igång tillfriskningsprocessen. Morot, ingefära, lax och så lite hetta från sambal oelek borde göra susen tycker jag! Förutom att det blev fantastiskt gott är denna soppa både en riktig hälsobomb och FODMAP-fri. Sa jag förresten att den var supergod?

Recept för en portion:

* Olja

* En morot

* 2 krm färsk ingefära (mindre om du använder torkad)

* Curry

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1 tsk limejuice

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Någon form av fisk- eller skaldjursfond (jag använde min hemmagjorda kräftfond), anpassa mängden efter vad som står på förpackningen

* Spiskummin, salt, paprikakrydda, vitpeppar, en nypa socker, persilja

* En laxfilé

 

Gör så här:

Värm olja i en kastrull. Skala och hacka morot och ingefära. Fräs tillsammans med curry i oljan. 

Häll i övriga ingredienser utom laxen. Koka upp och låt småputtra ett stund. Smaka av.

Skär laxen i tärningar och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över laxbitarna, den varma soppan tillagar fisken på en minut i tallriken.

Servera med en klick laktosfri créme fraîche i om du vill och gärna till ett glutenfritt bröd.

 

Ikväll ska jag dejta TV:n och trösta mig med chips och glass. Det kanske inte är den bästa boten, men för själen och halsen är det bra i alla fall. I vilket fall blir det inget röj för mig ikväll, men det känns faktiskt väldigt skönt att bara ta det lugnt. Med den här förkylningen finns det faktiskt inget annat jag vill göra än att ligga i soffan och titta på film, haha. Hoppas ni mår bättre och att ni haft en fin fredag ♥︎ Ta hand om er finisar! Kram,

Annie

Snabb och hälsosam choklad/kladdkaka

Hej!

Ja, som ni vet är det långa dagar för min del just nu. Tyvärr ser det inte bättre ut än att det kommer vara så typ hela hösten, i alla fall tills denna kurs tar slut. Idag slutade dock föreläsningen vid lunch (!), så jag har kunnat disponera min tid hemma idag. Jag valde att ägna en kort tid åt att slänga ihop en nyttig (!!!) choklad/kladdkaka. Den blev  god. Nästan som en vanlig kladdkaka till och med. Ni som älskar kladdkaka, men inte mår bra av varken mjöl eller socker (vem gör det egentligen?) borde ge denna banan-baserade kaka en chans. Om inte annat kan ni äta smeten som den är. Himmelriket i flytande form typ.

Ingredienser för två små formar:

* En banan

* 1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du gillar)

* Ett ägg

* 1 msk olja (kokos eller raps)

* Ev lite socker

* En nypa salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i två mikro-säkra formar (eller ät upp smeten). Smaka av ifall du vill ha mer socker eller kakao i. Mikra i typ 1 min, beroende på hur effektiv din mikro är. Ställ i kyl eller frys och låt bli kall. Servera som den är eller med tex hallon, vispad laktosfri grädde eller något annat kul. NJUT!

 

Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför TV:n. Har åkt på en ordentlig förkylning tyvärr. Riktigt jobbigt, men det känns lite som en "tradition" med en höst- och en vårförkylning, så det är väl bara att stå ut. Om ni har några killer-tips på hur den kan övervinnas är det välkommet! Ha en fin kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Mustig soppa med vitkål, morötter och quinoa

Hej!

Vad kallt det har blivit kallt det senaste dagarna! Det är fint och soligt, men temperaturen har verkligen sjunkit ordentligt. Jag älskar det friska luften, men så fort det blåser till fryser jag nåt så fruktansvärt. Det bästa som finns när en fryser är en riktigt härlig soppa. Denna soppa är gjord på säsongens grönsaker, vilket gör denna måltid, inte bara fantastiskt god, utan både plånboksvänlig och miljövänlig (eftersom grönsakerna förhoppningsvis är Svenska och närodlade)!

Jag vet att jag sagt det förr, men soppa är verkligen en underskattad maträtt. Du kan använda i princip vad som helst som du har hemma. Den kan göras med billiga ingredienser, innehålla extra-allt, vara full av hälsobomber och smaka alldeles faantastiskt. Det bästa av allt är att det kan värma upp den allra frusnaste kropp (det vill säga min) efter en kylig höstdag utomhus. Heja soppan!

Recept för 2 portioner:

* Olivolja

* En stor eller två små morötter

* Vitkål (ungefär samma mängd som morötterna)

* 6-8 st körsbärstomater

* 2 msk tomatpuré

* 1 l vatten

* 1/2-1 dl quinoa

* Spiskummin, curry, salt, vitpeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Hacka vitkålen och tomaterna. Fräs i olivolja en stund. Krydda medan det fräser så kommer smakerna fram mer. 

Tillsätt tomatpuré och vatten och koka upp. Låt puttra i ca 10 min. Häll i quinoan och fortsätt sjuda i ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer vatten om det blir för lite vätska. 

Tips#1: Servera gäna med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller crème fraîche i!

Tips#2: Jag hade ingen turkisk yoghurt eller crème fraîche, så jag blandade vanlig, naturell yoghurt med majonnäs. Funkade kanon att ha i istället!

Tips#3: Gör matlådor av resterna!

 

Ha en superfin lill-lördagskväll allihop! ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabb vego-bowl

Hej!

Nu har den nya veckan kommit igång igen och jag är tillbaka i Linköping efter en härlig helg. Vi har firat tre födelsedagar och tagit "lov" från plugget. Det är så mycket lättare att tänka på annat när en lämnar studentlägenheten. Efter mycket god mat och lata dagar är det dags för en något stressigare tillvaro och tyvärr inte lika mycket tid för matlagning. Jag vet att det är många som uppskattar maträtter som går lite snabbare att tillaga. Just därför tänkte jag ge er ett tips på ännu en snabb, lättare måltid att slänga ihop när tiden är knapp.

Just nu är det högsäsong för vitkål, vilket gör det både miljö- och plånboksvänligt att laga mat med vitkål som huvudråvara. Denna snabblagade rätt är även vegetarisk, vilket gör den ännu mer miljösmart, och dessutom hälsosam och suuuuupergod! Jag har valt att använda grillost som proteinkälla. Älskar verkligen tillagad ost. Men det vet ni väl redan ;) Hursomhelst, det enkla receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* En morot

* Vitkål

* Grillost

* En soltorkad tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och hacka morot, vitkål, ost och tomat i bitar. Stek morot och vitkål i olivolja tills de börjar bli mjuka. Tillsätt ost och tomat, krydda och smaka av. Servera i en stor skål, gärna något uppvärmd så att allt håller värmen bättre. Ät och njut! 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Njut av måndagskvällen så gott ni kan nu! Kram,

Annie

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord müsli

Hej!

Här kommer receptet på müsli! Som jag nämnt tidigare har jag ändrat om lite i receptet från det att jag gjorde den. eftersom vissa frön tålde värme bättre än andra. Så detta recept har inte 100 % success-rate, men jag är ganska säker på att det blir bättre än mitt, och mitt blev bra. 

Jag har testan min müsli (som blev lite bränd här och där) och måste säga att jag är väldigt nöjd! Det var trots allt första gången jag gjorde müsli i hela mitt liv, och den är inte bara ätbar, utan faktiskt också njutbar. God till och med.

Ingredienser:

* 4 dl havregryn

2 dl av valfria frön/nötter:

* Quinoa

* Sesamfrön

* Pumpafrön

* Solroskärnor

* Linfrön

* Kokosflingor (begränsade enligt FODMAP, så uteslut om du är osäker på om du tål det)

* Valnötter

* 1/2 dl rapsolja

* 1 krm vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °. Blanda havregryn, quinoa, sesamfrön, solroskärnor, linfrön, kokosflingor, vaniljpulver och ca 3/4 av rapsoljan i en bunke. Sprid ut på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Hacka valnötter och blanda med pumpafrön och resten av oljan. 

När de första 10 minuterna har gått, ta ut plåten och häll på pumpa- och valnötsblandningen och rör runt i müslin. Sätt in plåten igen och ha den inne i 5-10 minuter till. Håll koll så det inte bräns!

 

Både mina valnötter och pumpafrön blev lite brända, men jag lyckades rädda några när jag märkte att de började bli bruna. Jag hade även alldeles för hög värme, ca 200 °, så det är möjligt att 175 ° är för lite. Ni får testa er fram helt enkelt, det brukar bli bäst resultat efter lite empiriska försök ;)

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop! Glöm inte att det är lill-lördag idag, så ta hand om er lite extra ikväll. Själv ska jag kolla på Bonde söker fru och njuta av att det bara är två dagar kvar till helg. Ha det underbart hörrni! ♥︎ Kärlek,

Annie

Peach Melba smoothie-glass

God kväll!

Det blir långa dagar, som sagt. Ibland går det bra, och ibland är det lite jobbigare. Idag har det varit en ganska bra dag, trots att inte var hemma förrän ganska sent ikväll. När det inte blir så mycket tid för matlagning är smoothies ett perfekt mellanmål. I alla fall om du inte är känslig för fruktos, då blir det lätt för mycket med en smoothie. Jag gör gärna smoothien ganska fast och toppar med nötter och frön för extra näring och mättnad. Tips tips!

När jag var mindre minns jag att det fanns en glass som hette Peach Melba. Det var en persikogräddglass med hallonsås typ. Jag älskade verkligen den. Kunde äta hur mycket som helst! Så idag fick jag av någon anledning en flashback från den gamla goda tiden (haha) och gjorde en smoothie-version av den. Det blev faktiskt riktigt bra! Och förmodligen ganska mycket nyttigare också. En av fördelarna med att mixa din egen "glass" är ju att du vet exakt vad den innehåller. Plus att du kan använda ingredienser du mår bra av. Det negativa är att du måste diska mixern. Men det är väl sånt en får ta antar jag.

Som jag nämnt tidigare testar jag lite olika frukter, därför har jag persika i det här receptet. Persika är inte ett tillåtet livsmedel om du följer FODMAP strikt. Om du inte vill äta FODMAPs kan du byta ut perikan mot jordgubbar, honungsmelon eller ananas. Har ni andra tips på goda smoothie-kombinationer får ni jättegärna hojta till! Alla tips uppskattas :)

Ingredienser för en liten kopp:

* En halv frusen banan i skivor

* En halv frusen persika i bitar

* 1/2 dl frysta hallon

* En skvätt laktosfri yoghurt med valfri smak, jag hade smultron/jordgubb

* En skvätt apelsinjuice

* 1/2 krm gurkmeja

* En doft kanel

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser hastigt. Det är gott (och fint) om det inte blir en helt slät smoothie. Toppa gärna med nötter och frön!

 

Nu är det dags för mig att fixa matlåda inför imorgon. Eller snarare ta upp en ur frysen. Jag borde ha läst inför föreläsningarna, men det har som vanligt inte blivit mycket av den varan. Inget alls faktiskt. Allt annat är ju så mycket roligare, till exempel att testa nya smoothies, haha. Hoppas ni haft en bra dag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Recept på müsli coming up!

Hej där fina ni!

Jag har precis gjort müsli för första gången i mitt liv och självklart ska ni få receptet. Jag har inte provsmakat den än, men den doftade ljuvligt! Innan jag lägger upp receptet ska jag ändra om lite, för vissa frön blev lite brända. Tydligen klarar vissa frön av värme bättre än andra. Jag ska göra mitt bästa för att förklara vilka som kan vara i ugnen längre än andra.

Tänkte att det skulle vara trevligt med ett recept på müsli, eftersom det knappt finns några färdiga att köpa som är FODMAP-fria. Jag har inte ätit müsli överhuvudtaget sen jag började med FODMAP, utan har endast strött frön och nötter på yoghurten. Tänkte dock att det kunde va dags för lite förändring i vardagen! Jag har velat göra egen müsli ganska länge, men har skjutit på det hela tiden. Igår var jag på IKEA en sväng och köpte en glasburk med lock, så nu var jag tvungen att göra müsli. Kunde ju inte låta burken stå helt tom på bänken liksom.

Jag tänkte test-äta müslin imorgon, så att jag kan tala om för er om den är god eller inte innan jag ger er receptet. Så ni vet vad som väntar liksom ;) Detta är alltså bara en liten förberedelse så att ni vet vad som komma skall. Hoppas ni är taggade! Det är jag.

Ha en fin måndagskväll allihop! ♥︎ Kram,

Annie 

Kent och för mycket pommes

Hej finisar ♥︎

Jag har haft fullspäckat schema hela helgen, så därför har det inte blivit några inlägg. I fredags kom min bror som pluggar några mil härifrån, och igår kom även mina föräldrar upp. Vi gick på stan lite och sedan åt vi på resturang. Som vi alla vet är det inte helt lätt att hitta FODMAP-fria alternativ. Pommes ska ju vara "okej", men till en viss gräns såklart. Jag överskred förmodligen den gränsen (plus annan mat och lite vin) så idag har magen varit riktigt jobbig. Men, mina vänner. Allt lidande har det varit värt, för igår kväll såg vi Kent. Det var så himla fantastiskt, och det var en konstig känsla som befann sig i kroppen när de spelade. Först och främst var jag underbart glad för att se dem, jag har lyssnat på dem så länge jag kan minnas. Men samtidigt vemodigt och sorgligt att igår var sista gången jag fick se dem. 

Jag tänkte lägga upp en bild från konserten, men avstår om det finns några Kent-fans där ute som ska gå på någon kommande konsert och inte vill bli spoilade. Det första pappa sa när han kom igår var "jag har låtlistan de spelar, det är x antal låtar och x extranummer". Jag blev inte glad alls, jag ville ju att det skulle vara en överraskning, haha. Men, men. Konserten blev ju inte sämre för det.

Ikväll ska jag försöka ta hand om magen på bästa sätt. Jag har precis druckit varmt vatten med ingefära och citronHar ni några tips på hur en kan lugna ner en uppsvälld mage? Tar tacksamt emot förlag! Hoppas ni haft en superfin helg allihop ♥︎ Se till att vila ut och ladda upp inför den nya veckan. Kram,

Annie

Vad vill ni se mer av?

Hej!

Nu sitter jag och ska strax beställa middag. Ikväll blir det sushi! Älskar sushi och är så glad för att det i princip är helt FODMAP-fritt. En av få snabbmaträtter som funkar även för oss. 

Jag tänkte dock inte prata om sushi idag, utan vänder mig istället till er. Jag skulle vilja veta vad ni vill se mer av på bloggen?

Vill ni ha med recept? Och i så fall; vad för typ av recept? Frukost, mellanmål, lunch, vegetariskt...

Vill ni ha tips på hur ni lättare lagar FODMAP-fri mat? Typ vilka ingredienser ni kan byta ut och använda?

Vill ni ha mer personliga inlägg som handlar om min vardag?

Eller något helt annat?

Kommentera vad ni vill läsa om! Eller bara skicka en hälsning, jag blir glad för allt :)

 

Jag kommer läsa alla kommentarer och ta till mig vad ni har att säga. Det är ju trots allt ni som får mig att fortsätta! Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie