anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Vegetariskt

Snabb och hälsosam choklad/kladdkaka

Hej!

Ja, som ni vet är det långa dagar för min del just nu. Tyvärr ser det inte bättre ut än att det kommer vara så typ hela hösten, i alla fall tills denna kurs tar slut. Idag slutade dock föreläsningen vid lunch (!), så jag har kunnat disponera min tid hemma idag. Jag valde att ägna en kort tid åt att slänga ihop en nyttig (!!!) choklad/kladdkaka. Den blev  god. Nästan som en vanlig kladdkaka till och med. Ni som älskar kladdkaka, men inte mår bra av varken mjöl eller socker (vem gör det egentligen?) borde ge denna banan-baserade kaka en chans. Om inte annat kan ni äta smeten som den är. Himmelriket i flytande form typ.

Ingredienser för två små formar:

* En banan

* 1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du gillar)

* Ett ägg

* 1 msk olja (kokos eller raps)

* Ev lite socker

* En nypa salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i två mikro-säkra formar (eller ät upp smeten). Smaka av ifall du vill ha mer socker eller kakao i. Mikra i typ 1 min, beroende på hur effektiv din mikro är. Ställ i kyl eller frys och låt bli kall. Servera som den är eller med tex hallon, vispad laktosfri grädde eller något annat kul. NJUT!

 

Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför TV:n. Har åkt på en ordentlig förkylning tyvärr. Riktigt jobbigt, men det känns lite som en "tradition" med en höst- och en vårförkylning, så det är väl bara att stå ut. Om ni har några killer-tips på hur den kan övervinnas är det välkommet! Ha en fin kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Mustig soppa med vitkål, morötter och quinoa

Hej!

Vad kallt det har blivit kallt det senaste dagarna! Det är fint och soligt, men temperaturen har verkligen sjunkit ordentligt. Jag älskar det friska luften, men så fort det blåser till fryser jag nåt så fruktansvärt. Det bästa som finns när en fryser är en riktigt härlig soppa. Denna soppa är gjord på säsongens grönsaker, vilket gör denna måltid, inte bara fantastiskt god, utan både plånboksvänlig och miljövänlig (eftersom grönsakerna förhoppningsvis är Svenska och närodlade)!

Jag vet att jag sagt det förr, men soppa är verkligen en underskattad maträtt. Du kan använda i princip vad som helst som du har hemma. Den kan göras med billiga ingredienser, innehålla extra-allt, vara full av hälsobomber och smaka alldeles faantastiskt. Det bästa av allt är att det kan värma upp den allra frusnaste kropp (det vill säga min) efter en kylig höstdag utomhus. Heja soppan!

Recept för 2 portioner:

* Olivolja

* En stor eller två små morötter

* Vitkål (ungefär samma mängd som morötterna)

* 6-8 st körsbärstomater

* 2 msk tomatpuré

* 1 l vatten

* 1/2-1 dl quinoa

* Spiskummin, curry, salt, vitpeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Hacka vitkålen och tomaterna. Fräs i olivolja en stund. Krydda medan det fräser så kommer smakerna fram mer. 

Tillsätt tomatpuré och vatten och koka upp. Låt puttra i ca 10 min. Häll i quinoan och fortsätt sjuda i ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer vatten om det blir för lite vätska. 

Tips#1: Servera gäna med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller crème fraîche i!

Tips#2: Jag hade ingen turkisk yoghurt eller crème fraîche, så jag blandade vanlig, naturell yoghurt med majonnäs. Funkade kanon att ha i istället!

Tips#3: Gör matlådor av resterna!

 

Ha en superfin lill-lördagskväll allihop! ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabb vego-bowl

Hej!

Nu har den nya veckan kommit igång igen och jag är tillbaka i Linköping efter en härlig helg. Vi har firat tre födelsedagar och tagit "lov" från plugget. Det är så mycket lättare att tänka på annat när en lämnar studentlägenheten. Efter mycket god mat och lata dagar är det dags för en något stressigare tillvaro och tyvärr inte lika mycket tid för matlagning. Jag vet att det är många som uppskattar maträtter som går lite snabbare att tillaga. Just därför tänkte jag ge er ett tips på ännu en snabb, lättare måltid att slänga ihop när tiden är knapp.

Just nu är det högsäsong för vitkål, vilket gör det både miljö- och plånboksvänligt att laga mat med vitkål som huvudråvara. Denna snabblagade rätt är även vegetarisk, vilket gör den ännu mer miljösmart, och dessutom hälsosam och suuuuupergod! Jag har valt att använda grillost som proteinkälla. Älskar verkligen tillagad ost. Men det vet ni väl redan ;) Hursomhelst, det enkla receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* En morot

* Vitkål

* Grillost

* En soltorkad tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och hacka morot, vitkål, ost och tomat i bitar. Stek morot och vitkål i olivolja tills de börjar bli mjuka. Tillsätt ost och tomat, krydda och smaka av. Servera i en stor skål, gärna något uppvärmd så att allt håller värmen bättre. Ät och njut! 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Njut av måndagskvällen så gott ni kan nu! Kram,

Annie

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord müsli

Hej!

Här kommer receptet på müsli! Som jag nämnt tidigare har jag ändrat om lite i receptet från det att jag gjorde den. eftersom vissa frön tålde värme bättre än andra. Så detta recept har inte 100 % success-rate, men jag är ganska säker på att det blir bättre än mitt, och mitt blev bra. 

Jag har testan min müsli (som blev lite bränd här och där) och måste säga att jag är väldigt nöjd! Det var trots allt första gången jag gjorde müsli i hela mitt liv, och den är inte bara ätbar, utan faktiskt också njutbar. God till och med.

Ingredienser:

* 4 dl havregryn

2 dl av valfria frön/nötter:

* Quinoa

* Sesamfrön

* Pumpafrön

* Solroskärnor

* Linfrön

* Kokosflingor (begränsade enligt FODMAP, så uteslut om du är osäker på om du tål det)

* Valnötter

* 1/2 dl rapsolja

* 1 krm vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °. Blanda havregryn, quinoa, sesamfrön, solroskärnor, linfrön, kokosflingor, vaniljpulver och ca 3/4 av rapsoljan i en bunke. Sprid ut på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Hacka valnötter och blanda med pumpafrön och resten av oljan. 

När de första 10 minuterna har gått, ta ut plåten och häll på pumpa- och valnötsblandningen och rör runt i müslin. Sätt in plåten igen och ha den inne i 5-10 minuter till. Håll koll så det inte bräns!

 

Både mina valnötter och pumpafrön blev lite brända, men jag lyckades rädda några när jag märkte att de började bli bruna. Jag hade även alldeles för hög värme, ca 200 °, så det är möjligt att 175 ° är för lite. Ni får testa er fram helt enkelt, det brukar bli bäst resultat efter lite empiriska försök ;)

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop! Glöm inte att det är lill-lördag idag, så ta hand om er lite extra ikväll. Själv ska jag kolla på Bonde söker fru och njuta av att det bara är två dagar kvar till helg. Ha det underbart hörrni! ♥︎ Kärlek,

Annie

Peach Melba smoothie-glass

God kväll!

Det blir långa dagar, som sagt. Ibland går det bra, och ibland är det lite jobbigare. Idag har det varit en ganska bra dag, trots att inte var hemma förrän ganska sent ikväll. När det inte blir så mycket tid för matlagning är smoothies ett perfekt mellanmål. I alla fall om du inte är känslig för fruktos, då blir det lätt för mycket med en smoothie. Jag gör gärna smoothien ganska fast och toppar med nötter och frön för extra näring och mättnad. Tips tips!

När jag var mindre minns jag att det fanns en glass som hette Peach Melba. Det var en persikogräddglass med hallonsås typ. Jag älskade verkligen den. Kunde äta hur mycket som helst! Så idag fick jag av någon anledning en flashback från den gamla goda tiden (haha) och gjorde en smoothie-version av den. Det blev faktiskt riktigt bra! Och förmodligen ganska mycket nyttigare också. En av fördelarna med att mixa din egen "glass" är ju att du vet exakt vad den innehåller. Plus att du kan använda ingredienser du mår bra av. Det negativa är att du måste diska mixern. Men det är väl sånt en får ta antar jag.

Som jag nämnt tidigare testar jag lite olika frukter, därför har jag persika i det här receptet. Persika är inte ett tillåtet livsmedel om du följer FODMAP strikt. Om du inte vill äta FODMAPs kan du byta ut perikan mot jordgubbar, honungsmelon eller ananas. Har ni andra tips på goda smoothie-kombinationer får ni jättegärna hojta till! Alla tips uppskattas :)

Ingredienser för en liten kopp:

* En halv frusen banan i skivor

* En halv frusen persika i bitar

* 1/2 dl frysta hallon

* En skvätt laktosfri yoghurt med valfri smak, jag hade smultron/jordgubb

* En skvätt apelsinjuice

* 1/2 krm gurkmeja

* En doft kanel

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser hastigt. Det är gott (och fint) om det inte blir en helt slät smoothie. Toppa gärna med nötter och frön!

 

Nu är det dags för mig att fixa matlåda inför imorgon. Eller snarare ta upp en ur frysen. Jag borde ha läst inför föreläsningarna, men det har som vanligt inte blivit mycket av den varan. Inget alls faktiskt. Allt annat är ju så mycket roligare, till exempel att testa nya smoothies, haha. Hoppas ni haft en bra dag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Vegetariska morots- och jordnötsbiffar med yoghurtdressing

Hej!

Då var det lill-lördag här hemma och jag är riktigt taggad på mitt-i-vecka-mys. Det är, som vanligt, långa skoldagar och ingen matlagning så långt ögat når. Tyvärr. Jag älskar ju att laga mat och experimentera i köket, så det är jättetråkigt att den enda matlagning jag ägnar mig åt nu är att ställa micron på typ 2 minuter och ställa in matlådan.

För ett litet tag sen hade jag dock en ledig lunch hemma. Då passade jag på att hitta på något nytt av det jag hittade i kylen, och det resulterade i dessa vegetariska biffar! Jag blev själv förvånad över hur goda de visade sig vara. Ibland "misslyckas" en med sina experiment så att det knappt blir ätbart, eller i vart fall inte njutbart, men de här blev till och med mer än njutbara! De förtjänar med andra ord en plats på bloggen. Kan lova er att jag testat mycket som inte kommer upp här, haha.

På tal om vegetariskt. Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Men i och med att väldigt många vegetabiliska proteinkällor innehåller FODMAPs är det inte jättebra med endast vegetarisk kost när en äter enligt FODMAP under en lång tid. Några vegetabiliska proteinkällor som vi dock kan äta är dock nötter och frön. Även ägg, som dock inte är vegetabilisk men vegetarisk, är en superbra proteinkälla som de flesta av oss kan äta utan problem. Här har jag kombinerat jordnötssmör och ägg, och detta kan alltså funka som en måltid där kött inte behövs alls. Mums med vegetariskt!

Morots- och jordnötsbiffar:

* Olivolja till stekning

* En stor eller två små morötter

* 2-3 msk jordnötssmör

* Ett ägg

* 1 krm riven ingefära

* Salt, vitpeppar, spiskummin, curry, paprikakrydda och en doft kanel

Dressing:

* 1/2 dl naturell laktosfri yoghurt

* 1/2 majonnäs (obs! Kolla innehållsförteckningen)

* 1 tsk sambal oelek

Tillbehör:

* Olivolja

* 1/2 röd paprika

Sallad:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna och ingefäran. Lägg i en skål, knäck i ägget och blanda ihop med jordnötssmör och smaka av med kryddor. Hetta upp olivolja i en panna och stek på medelvärme på båda sidor tills de är klara igenom. 

Rensa och dela paprikan i bitar. Stek i samma panna som biffarna.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Gör en stor sallad till. Ät och njut!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Ratatouille med ägg

Hej!

Då var det söndag igen. Jag har inte gjort mycket alls idag utan bara tagit det lugnt. Söndagar är egentligen den ultimata dagen är göra matlådor inför veckan, så jag ber om ursäkt för att jag lägger upp detta receptet så sent. Ni kan ju i och för sig ställa er nu och slänga ihop veckans matlådor, eller göra dem imorgon. Dagens recept är nämligen en perfekt bas för en matlåda! Varma, ihopkokta grönsaker - nämligen ratatouille - är ett perfekt tillbehör till exempelvis kött eller fisk. Det går att ha i köttfärsås för att dryga ut färsen, eller varför inte göra en stor mustig gryta av det.

När jag lagade ratatoullien var den ämnad att ätas direkt, så jag kläckte i två ägg i pannan. Det är nog inte det bästa om det ska bli matlådor av det, men väldigt gott om det ska serveras till lunch eller middag. Självklart kan du göra matlådor av grönsakerna som blir över efter middagen. Det gjorde jag ;) 

Ingredienser:

* Zucchini

* Röd paprika

* Tomat

* Morot

* Tomatpuré

* Kalamataoliver

* Citronjuice

* Salt, svrt- och vitpeppar

* Färsk timjan (torkad funkar också)

* Två ägg

 

Gör så här:

Hacka alla grönsaker och stek i olja på medelhög värme. Klicka ut tomatpuré och rör runt. Droppa i lite citronjuice och krydda. Låt puttra en stund, gärna 20 minuter. Lägg i oliver och rör runt. Gör två hål grönsaksröran och knäck i ett ägg i varje. Salta och peppra på äggen. När vitan börja stelna är det klart att servera. 

Ett tips är att smula fetaost över vid servering. Funkar kanon ihop!

 

Ikväll blir det nog ganska tidigt i säng för min del. Det är alltid skönt att vara så utvilad om möjligt när en heldag på universitetet väntar. Jag antar att ni också ska till skola eller jobb imorgon. Hur ni än gör önskar jag er en fin söndagskväll och en härlig måndag och start på kommande vecka! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Klassisk tomat- och mozzarellasallad med balsamvinäger

Hej!

Så var helgen här igen! För min del innebär det en del plugg, men även lite ledighet. Det ska bli så skönt med en hemmakväll idag. Igår var det kick-off för en studentförening jag är med i, och jag var i skolan 10-18, för att sedan möta upp dem kl 19. Det var med andra ord en fullspäckad dag och jag var dödstrött när jag kom hem igår natt. Idag har jag bara tagit det lugnt och planerar en kväll i soffan med massa gott att äta. Det behövs just nu.

Jag tänkte fortsätta ge er tips på FODMAP-fri tapas även idag. Detta recept är inte alls krångligt, och många av er tycker kanske det är ganska uppenbart. Men jag tror inte att alla tänker på att denna enkla rätt alltid finns, och framförallt inte att den passar utmärkt till tapas. Så det är mest ett förlag, men även hur jag serverar det! Jag älskar ju mozzarella, och all annan ost för den delen också, så för mig är detta en jälvklar tapas på vårt bord. Hoppas ni gillar det, det gör jag!

Ingredienser:

* Tomater

* Mozzarella

* Balsamvinäger

* Ev salt och svatpeppar

 

Nu ska jag som sagt bara luta mig tillbaka i mjukiskläder och gosa ner mig i soffan. Min bästa vän chips kommer göra mig sällskap tillsammans med tv-tittande och slösurfande. Åh, en perfekt kväll väntar! Varesig ni ska ut och röja eller stanna hemma och ha det mysigt får ni ha en superbra kväll! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kram,

Annie

Ostchips

Helluu!

Puh, då har plugget satt igång igen. Redan efter de två första dagarna känner jag att varken kroppen eller huvudet är van vid flera timmars föreläsning i rad. Kroppen blir rastlös och huvudet tungt. För att inte tala om ögonen. Ärligt talat är det lite svårt att hålla dem öppna mot slutet av dagen. Jag har även än en gång påminnts om att det kostar pengar att leva. Och eftersom mat är den viktigaste byggstenen - i alla fall i mitt liv - blir det en ganska stor utgift varje månad. Detta leder oss in på hur en kan använda rester istället för att slänga dem. 

Alla som har ost på mackan vet att det kan vara svårt, för att inte tala om omöjligt, att hyvla det sista av osten. De flesta länger nog den lilla biten som blir över, men inte en äkta student! Varför inte passa på att göra supergoda ostchips av den istället? Jag hittar ingen anledning till varför en skulle låta bli. Så, istället för att slänga det sista av osten, kolla in receptet nedan och njut av knapriga och goda ostchips ikväll!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen tills de har smält och blivit små chips. Ca 5 minuter. Se upp så de inte bränner! 

 

Hur enkelt och gott som helst. Tyvärr tar det ju ganska lång tid för en ensamstående student att ta sig igenom en hel ost, så det blir inte ostchips så ofta om en ska vänta tills osten är slut varje gång. Tur att det går att riva osten även då den inte är slut. Så en kan njuta lite då och då. Kanske ska göra dessa små knapriga godingar ikväll... Hur som helst. Hoppas ni har en fin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Fluffiga bananpannkakor med tillbehör

Hej allihop!

Så var det fredag och jag tänkte bjussa på världens bästa fredagsrecept. Idag har det varit mulen och kallt, så det var som gjort för en dag inomhus i soffan. Så det är vad jag har gjort, samtidigt som jag kollat serier och ätit pannkakor. Den perfekta dagen? Ja, typ. 

Vanliga pannkakor med vetemjöl och massa sockriga tillbehör är ju inte de bästa för våra IBS-magar, och inte heller speciellt FODMAP-fritt. Därför har jag självklart gjort magvänliga, FODMAP-vänliga och aptitvänliga pannkakor som jag hade kunnat äta flera kilo av. Detta är en variant av de populära bananpannkakorna, men med både mjölk och bakpulver för att få dem fluffigare och lättare i konsistensen. Om jag får säga det själv blev dem mästerliga. Om ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Vem gillar inte pannkakor liksom?

Recept för en portion:

* 1/2-1 banan beroende på storlek

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri mjölk

* 1/2 tsk bakpulver

* En nypa salt

* Kokosolja till stekning

Tillbehör:

* Laktosfri vispgrädde

* Kokosgrädde

* Blåbär, hallon eller jordgubbar

 

Gör så här:

Knäck ägget i en skål och tillsätt övriga ingredienser (förutom kokosolja som är till stekning). Mixa med en stavmixer till en jämn smet. Stek små plättar i riktigt med kokosolja på medelvärme. Du kan göra många små eller ett par stora, det är upp till dig! Var lite försiktig när du vänder dem, jag använde två stekspadar för att vara på den säkra sidan.

Servera till vispad laktosfri grädde, kokosgrädde och mosade bär. 

Här har jag både vanligt grädde och kokosgrädde. Kokosgrädden är fastare i konsistensen, men smälter samtidigt mycket lättare när den kommer i kontakt med något varmt (typ bananpannkakor). Ett hett tips är att blanda båda gräddsorterna. Själv mojsar jag ihop alla tre tillbehören och smetar ut över pannkakorna, men det blir inte så snyggt på bild så ni fick se hur det såg ut sekunderna innan.

 

Åh, nu blev jag sugen på pannkakor igen. När jag flyttar upp till lägenheten igen kan jag äta pannkakor flera gånger om dagen, men just nu när vi är en hel familj som sitter vid samma middagsbord är det nog inte så populärt. Får hålla mig helt enkelt. Ikväll drar vi till kusten en sista gång innan jag flyttar till studentlyan för hösten. Det är vemodigt, men jag har ändå lyckats vara där ganska många gånger denna sommaren så jag känner mig nöjd ändå. Vi får se vad det blir för episk fredagsmat, om ni har tur hamnar det på bloggen lite senare. Nu ska jag packa det sista inför helgen, ha en underbar fredagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Tårta med blåbär och laktosfri vit chokladmousse

Hej!

Nu är jag hemma från min lilla resa på östkusten. Jag har firat en födelsedag, varit på kräftskiva och gjort en mini-roadtrip vid kusten. Vid födelsedagsfirandet fick jag i uppdrag att fixa tårtan, med krav på att den skulle vara utan grädde och marsipan. Ville göra den så lik en "vanlig" tårta som möjligt, och gjorde därför en vit chokladmousse som jag klädde tårtan med istället för den klassiska grädden. För att det inte skulle bli alltför sött hade jag på massa nyplockade blåbär. Kombinationen sött tillsammans med friskt/syrligt kan knappast gå fel.

Gjorde tårtan självklart laktos- och glutenfri och tillåten enligt FODMAP. Resultatet blev väldigt uppskattat! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept för en tårta:

* Tårtbotten enligt detta receptet

Fyllning #1:

* Blåbär

* Hallon

* 1/2 banan

* 1 msk marsanpulver

Fyllning #2:

* 5 msk marsanpulver

* 2 dl laktosfri mjölk

Vit chokladmousse:

* 150 g laktosfri vit choklad (Finns i lite större affärer, jag köpte på ICA Maxi. Den jag köpte hade krisp i sig, blev supergott!)

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 dl laktosfri crème fraîche (ingen lättvariant!)

 

Gör så här:

Gör bottnen. Låt svalna och skär i tre lager.

Mosa blåbär, hallon och banan i en skål. Jag använde ungefär 3:1 blåbär i förhållande till hallon. Rör i lite marsanpulver för att göra moset mer fast, ta lite i taget till du är nöjd med konsistensen.

Vispa marsanpulver och mjölk till en lagom fast vaniljkräm.

Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad. Vispa grädden fluffig. När chokladen är smält, ta bort den från värmen och rör i crème fraîchen. Låt svalna något och blanda sedan försiktigt ner det i grädden. Ställ in i kylen lite så det blir lite fastare. Klä sedan tårtan med moussen. Ställ in i kylen ett par timmar så att moussen sätter sig. 

Dessa steg görs med fördel dagen innan. Precis innan tårtan ska serveras öser du på massa blåbär och trycker fast dem försiktigt så att de inte rullar av. NJUT!

 

Hoppas ni haft en superfin helg och start på veckan ♥︎ Ta hand om er! Kram,

Annie

FODMAP-fri potatisgratäng

Hej!

Senast vi grillade hade resten av min familj köpt en färdig potatisgratäng, som jag så klart inte kunde äta. Det gjorde dock inte mig något, potatisgratäng blir både godare och bättre när en gör den själv. Dessutom slipper en alla onödiga tillsatser som köpta gratänger ofta innehåller. Det går superfort att slänga ihop en potatisgratäng, det som tar tid är tiden medan den är i ugnen, men då passar det bra att förbereda sallad och andra tillbehör. Ingen anledning att inte göra en egen potatisgratäng alltså!

Eftersom de andra i min familj redan hade en potatisgratäng gjorde jag bara en liten gratäng till mig själv, därav den lilla formen. Det blev perfekt för en portion och jag lämnade inte en smula kvar i formen. Väldigt god med andra ord!

Recept för en liten portion (för 4 portioner skulle jag i alla fall 6-8 dubbla receptet så ni slipper slåss om de sista bitarna):

* En stor eller två normalstora potatisar (beroende på hunger)

* 1/2 dl laktosfri vispgrädde

* 1/2 dl laktosfri mjölk

* Salt och svartpeppar

* Riven ost, jag hade både port salut och parmesan

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skala och skiva potatisarna tunt. Lägg dem i en ugnsfast form. Blanda grädde, mjölk och smaka av med kryddor. Va inte rädd för att krydda, det går åt en del och potatisarna suger åt sig. Häll blandningen över potatisarna. Om det inte täcker ordentligt kan du göra mer. Ju mer sås, desto bättre. 

Riv över ost, gärna både "vanlig" hårdost och parmesan för både krämighet och smak. Ställ in i mitten ugnen i ca 20 min eller tills gratängen är mjuk rakt igenom när du känner med en potatissticka. Efter ett tag kan du behöva lägga över lite aluminiumfolie så att ytan inte bränner. 

 

Så enkelt är det! Jag trodde det var invecklat att göra potatisgratäng. Nu förstår jag inte riktigt varför folk (typ mina föräldrar) köper färdig. Har väldigt svårt att tro att den blir godare än hemmagjord. Kanske för att de inte har smakat på min FODMAP-fria potatisgratäng? Mycket möjligt. Får helt enkelt göra en större form nästa gång så att alla får njuta av denna krämiga skönhet!

Ha en underbar dag allihop! Kram,

Annie

Grillat vegetariskt till fredagsmat

Hej!

Fredag igen, visst går det fort!? Min första semestervecka är snart över och det känns lite vemodigt att tiden börjar gå mot vardagsrutiner igen. Men än är inte sommaren slut! Medan jag bor hemma passar vi på att grilla, eftersom det inte händer när jag bor i min lilla studentlägenhet på tredje våning. Jag äger ju inte en ens grill liksom. 

Jag tänkte tipsa er om vad ni kan grilla (eller steka för den delen) när ni inte vill ha kött. Det kan ju vara lite jobbigt för magen att arbeta kött, så ibland kan det vara skönare att äta något annat. Min vegetariska favorit på grillen är utan tvekan halloumi. Ibland marinerar jag den, men oftast grillas den bara som den är. Den har en naturlig sälta och smak som är supergod som den är. Till den grillas även zucchini som bara penslats lite lätt med olivolja och saltats precis innan den läggs på grillen.

Här åts halloumi och zucchini tillsammans med en fräsch salladoliver och en FODMAP-fri potatisgratäng som jag tänkte ge er recept på imorgon. Så himla gott i all sin enkelhet! Vad lägger ni helst på grillen? 

Jag ska resa bort över helgen och stannar borta början av nästa vecka. Jag har förinställt ett par inlägg, men kommer inte ha möjlighet att svara på kommentarer inom de närmsta dagarna tyvärr. Men blir lika glad för alla kommentarer ändå, så avstå inte från att kommentera! :) Önskar er alla en fin helg ♥︎ Kärlek,

Annie