anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Vegetariskt

Sallad med fetaost och jordgubbar

Hej!

Har ni testat jordgubbar tillsammans med fetaost? Inte? GÖR DET!

Dagens lunch blev även det en sallad, väldigt lik den jag gjorde igår. Idag var jag dock lite hungrigare och gjorde även salladen lite mer fancy. Kokade ett ägg som jag åt i en äggkopp bredvid, bara för att det är roligare än att ha det i salladen. Det är något med att äta med sked... Vet inte vad, men jag gillar det. Det känns lite mysigt på något sätt, haha.

Hur som helst, här kommer dagens lunch att inspereras av!

Ingedienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Tomat

* Jordgubbar

* Fetaost

Dressing

* Ett ägg + salt

 

Gör så här:

Om du vill ha ägg till (ja): Koka ägget i typ 8 minuter för lagom konsistens till äggkopp. Glöm inte salta innan varje tugga för att höja smakerna till himlen.

Hacka sallad, tomat och fetaost. Skiva jordgubbarna. Blanda ihop dressingen. Lägg allt på en tallrik och ringla över dressingen. Njuuuuuut!

Allt blir godare med dressing. Allt.

Hård(!)kokade även ett ägg till. Inte stenhårt, utan gulan var fortfarande liiite rinnig. Typ 8 minuter. Perfekt för äggkopp. Mums.

 

Idag tar jag semester! Äntligen! Så himla skönt att vara klar med jobbet för denna sommaren. Nu ska jag försöka vila upp mig på ett par veckor innan skolan och masterstudier tar vid. Puh, det känns jobbigt att tänka på. Ska göra mitt bästa för att koppla bort alla tankar på plugg och måsten och bara njuta resten av somamren nu. Varesig ni jobbar, pluggar eller har ledigtönskar jag er en fantastisk helg! Ät gott, ta hand om er och ha det riktigt bra ♥ Kärlek,

Annie

Fetaostsallad med keso- och gräddfilsdressing

Hej!

Vissa dagar när det är varmt ute är det många som säger att de inte blir lika hungriga eller sugna på mat. Detta fenomen är främmande för mig, så idag när det var lunchdags och jag inte var hungrig var det helt nytt för mig. Jag som i vanliga fall har en skrikande mage när klockan slår 12, kunde inte komma på något jag var sugen på till lunch. I bilen på vägen hem radade jag upp sådant jag visste fanns i kylen. Till slut kom jag på att det låg ett paket fetaost och väntade på att bli öppnad. En kall sallad med mycket ost blev en perfekt lunch en varm dag som denna!

Jag vet att salladen ser väldigt grön ut, alla tomatbitar gömmer sig under babyspenaten haha.

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* En tomat

* Ett par skivor zucchini

* Fetaost

Dressing:

* 1/2 dl laktosfri gräddfil

* 2 msk laktosfri keso

* 1 tsk citronjuice

* Salt, vit- och svartpeppar, en knivsudd socker

 

Gör så här:

Hacka sallad, tomat, zucchini och fetaost. Lägg allt på en tallrik. Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av. Klicka ut över salladen. Ät och njut ♥

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Gnocchi med tomat, oliver och mozzarella

Hej!

Vad hände med vädret? På en dag höjdes temperaturen med typ 10 grader!? En ska väl inte klaga, men inne på kontoret på jobbet är det fortfarande lika kallt. Och om jag ska vara ärlig är det "roligare" att jobba och det regnar än om det är 25 grader och sol ute. Haha, nej, jag ska inte vara bitter. Det är så klart jätteroligt för alla som har semester att sommaren äntligen är tillbaka. Den tog ju en paus i några veckor. Och just nu är det väldigt lugnt på jobbet, så jag har tid att ta två timmars-luncher, så även jag hinner njuta lite av solen.

Detta leder oss vidare till varför jag skriver dagens inlägg. Jag tänkte nämligen ge er ett förlag på just lunch! En snabb lunch dessutom, som passar perfekt när en jobbar och inte har så mycket tid för långkok. Om ni minns köpte jag glutenfri gnocchi för ett tag sedan. Dessa små gyllene bollar har huvudrollen även idag. Det är ett liknande recept som förra gången, med med små förändringar. Bara för att visa att "samma" rätt går att variera precis som en vill och efter det som finns i kylen. Hur jag gjorde detta hittar ni under bilden!

 

Recept för två portioner:

* 1 msk olivolja

* 25 g smör

* 2 portioner färsk glutenfri gnocchi

* En tomat

* En soltorkad tomat

* Zucchini

* En näve babyspenat eller blandad grönsallad (tex ruccola) + till servering

* 10 st kalamataoliver

* Salt, svart- och vitpeppar, socker

* En mozzarellaost

 

Gör så här:

Fräs gnocchin i olja och smör. Hacka grönsakerna och häll dem i pannan. Stek ytterligare ett par minuter tills de blir mjuka. Vrid värmen något och tillsätt oliverna. Krydda. Hacka mozzarellan och servera den kall.

Servera mozzarella och lite färsk sallad till gnocchin. Lägg på mozzarellan direkt så den hinner smälta lite.

 

Hoppas ni har en underbar dag i värmen allihop! Ta hand om er ♥ Kram,

Annie

Yoghurt med blåbär, sirap, valnötter och frön

Hej!

Det här med frukost kan vara lite knepigt när en äter enligt FODMAP. Tänkte därför tipsa om en supersmarrig kombination att toppa din laktosfria yoghurt med. Jag äter i princip bara naturell yoghurt för att få i mig så lite socker som möjligt (för magens skull). Men ibland kommer jag in i perioder då jag slukar jordgubbsyoghurt i mängder. Andra dagar blandar jag naturell yoghurt med smaksatt för att få lite variation. 

Här har ni i alla fall en av mina (nuvarande) favoriter av topping till yoghurt. Det är jätteenkelt, jättegott och dessutom nyttigt. Och så klart helt FODMAP-fritt! 

Ingredienser:

* Laktosfri naturell yoghurt

* Ljus sirap

* Blåbär (färska eller frysta spelar ingen roll)

* Valnötter

* Linfrön

* Pumpakärnor

 

 

Gör så här:

Häll yoghurten i en skål. Ringla över sirap. Häll på blåbär. Bryt sönder några valnötskärnor och ha på. Strö över linfrön och pumpakärnor. Blanda runt, ät och njut!

Jag brukar krossa blåbären med skeden och röra runt så att yoghurten blir lila och får en mild blåbärssmak... Mmmm...

 

Så här kan en frukost se ut för mig nu när jag jobbar och inte hinner eller orkar göra gröt eller något mer invecklat. Önskar att en kunde fick äta frukost varje måltid på dygnet ibland, hehe. Nu ska jag pusta ut efter ännu en arbetsdag. Hoppas ni har det bra allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Smörstekt gnocchi med tomat och oliver

Hej!

Här kommer ett tips på en snabb men fantastisk god lunch. För ett litet tag sedan blev jag tipsad om glutenfri gnocchi och blev så klart tvungen att köpa hem och testa. Så gott alltså! Glutenfri pasta finns ju, men utbudet är ju inte extremt stort som ni kanske vet. Blev därför väldigt glatt överraskad av detta pasta-substitut. Gnocchi, för er som inte vet, är små degbollat med potatis typ. Smakar i princip som pasta, men lite mäktigare och jag tycker det känns lite lyxigare. Eftersom detta är färsk gnocchi tar det bara ett par minuter att tillaga dem. Jag improviserade ihop en röra med lite grönsaker, oliver och mycket smör och det blev fantastiskt gott. Det viktigaste är mycket parmesan innan servering. Mycket.

Recept för två portioner:

* 2 portioner glutenfri gnocchi (färsk)

* 1 msk olivolja

* 25 g smör till stekning

* En tomat (färsk)

* En soltorkad tomat

* En stor näva babyspenat eller annan grön sallad

* En näve oliver

* Salt, svart- och vitpeppar, lite socker

* Parmesan

 

Gör så här:

Värm en stekpanna med olivolja och smör i en het panna. Koka upp vatten. Hacka tomaterna.

Lägg gnocchi i det kokande vattnet ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Lyft ur dem med en hålslev och lägg i den heta stekpannan.

Fräs gnocchi, tomater, sallad och oliver i pannan tills gnocchin fått färg och sallad och tomaterna mjuknat. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Servera i en djup tallrik och riv massa parmesan över. Njut!

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop. Tänk på att det är lill-lördag och det är alltid läge att njuta lite extra då. Kärlek,

Annie

Pastasallad till buffé

Hej!

Buffématstemat fortsätter och här kommer recept på en ljuvlig pastasallad. Även denna är självklart helt FODMAP-fri och passar alla IBS-magar. Själva pastan och dressingen kan göras dagen innan, sedan är det bara att blanda i resten av ingredienserna innan servering. Supersmigidt och supergott!

Pasta:

* Glutenfri pasta (ett paket)

* Oliver

* Fetaost

* Babyplommontomater

* Babyspenat och/eller ruccola

Dressing:

* 1 msk vitvinsvinäger

* 1 msk pressad citron

* Salt, peppar, socker, basilika, oregano

* En skvätt senap

* 3/4 dl olivolja

* Eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare konsistens

 

Gör så här:

Pasta: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj av i kallt vatten och ringla över olja så att inte pastan klibbar ihop. Låt pastan svalna. Detta kan göras någon dag i förväg.

Dressing: Vispa ihop allting väl och smaka av. Häll över pastan och blanda runt väl. 

Sallad: Dela tomaterna. Blanda tomater, oliver och sallad med pastan och dressingen. Toppa med fetaost.

 

Som ni vet är detta inlägg förinställt. Förhoppningsvis är vi framme på hotellet om allt gått bra. Det hindrar dock inte mig från att förse er med FODMAP-fria recept. Fler bufférecept kommer inom kort! Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

 

Sallad med stekt zucchini, ägg och mozzarella

Hej!

Detta är ett tidsinställt inlägg eftersom jag inte kommer hinna blogga idag. Som jag nämnt börjar dagen tidigt med seminarier, närmare bestämt fem stycken, som slutar vid ca 15. Sedan har jag en knapp timme på mig att komma hem, äta, packa det sista och sedan ta mig till bussen. Det kommer vara en stressig och lång dag, men jag ser fram emot att komma hem. Idag tar jag äntligen sommarlov!

Jag tänkte ge er ännu ett salladsrecept, hoppas inte ni är trötta på sallad. Själv älskar jag sallad eftersom en kan variera det så mycket, och framförallt går det snabbt att tillaga. Ett tips när du ska göra sallad är att försöka blanda så många färger som möjligt, eftersom olika färger ger olika vitaminer och näringsämnen. Försök också alltid att ha mer än bara grönsaker, tillexempel ost, ägg eller keso för extra protein. Här har jag både mozzarella och ägg för att få det lite matigare. Att ha kokt quinoa eller hirs i är också väldigt gott och tillför ytterligare näringsämnen, mättnad och härlig textur.

Denna sallad är gjord av sådant jag har i kylen som måste ta slut innan sommaren. Gillar att göra tager-vad-man-haver-måltider. Det lockar alltid fram en kreativ sida hos en själv. Antar att jag, som student dessutom, inte är ensam om att hitta på nya kombinationer utifrån vad kylskåpen har att erbjuda. Hur som helst, receptet på denna sallad hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Tomat

* Gurka

* Mozzarella

* Ägg

* Zucchini

* Olivolja till stekning+dressing

* Salt och svart peppar

 

Gör så här:

Koka ägget perfekt.

Värm en stekpanna med olivolja i. Skiva zucchinin och stek på medelhög värme. Salta och peppra.

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg i en skål. Tärna mozzarella och lägg i salladen. Ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. 

När ägget är klart sköljer du det i kallt vatten och skalar det. Lägg i salladen. När zucchinin är mjuk lägger du även den i salladen. Servera direkt ♥︎

 

Som sagt är detta ett tidsinställt inlägg och just nu sitter jag förhoppningsvis på bussen på väg hem. Hoppas ni har en underbar dag finisar! Ta vara på kvällen, det ska jag. Kram,

Annie

Koka det perfekta ägget

Hej finisar ♥︎

Idag ska vi prata om ägg. Närmare bestämt kokt ägg. Detta fantastiska livsmedel som är både är bra för hälsan och plånboken är något jag alltid har hemma. Fram tills för tre år sedan föredrog jag äggen hårdkokta, när jag av en dag råkade koka ett ägg lite för kort tid. Jag blev irriterad över att jag misslyckades med mitt ägg och tänkte slänga det, men smakade på det just in case liksom. Och vilken överraskning! Jag blev såld direkt! Varför hade jag aldrig ätit löskokta ägg förut? En helt ny värld öppnade sig för mig.

Sedan dess har jag experimenterat med både metod och tid för att få det perfekta ägget. Vitan ska vara fast, men gulan ska vara krämig och lite rinnig. Och nu mina vänner har jag kommit fram till det bästa sättet. Jag vet att alla kokar ägg på olika sätt, men detta är mitt och det blir perfekt resultat (nästan) varje gång. Läs och lär!

Recept för ett perfekt ägg:

* 1 ägg

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull. Det ska nästan täcka ägget om det hade legat i. Lite ska sticka ovanför vattenytan.

När vattnet kokar lägger du försiktigt i ägget. Detta är det kritiska läget eftersom jag ganska ofta släpper i det för hårt så att det spricker, men det gör inte så mycket. Ett tips för att ägget inte ska spricka lite lätt är att antingen låta det ligga i rumstemperatur ett tag eller spola det i varmvatten. Ju mindre kallt ägget är innan det släpps i kokande vatten, desto mindre är risken att det spricker.

Nu till det viktigaste: TIDEN - ägget ska koka i 6 min 30 sek, absolut inte mer. Inte mindre heller för den delen. När 6 min och 30 sek gått, häll av kokvattnet och spola upp kastrullen med kallt vatten. Häll ut och spola ännu mer kallt. Jag föredrar att äta ägget varmt, så när det precis har svalnat tillräckligt för att skala det är det dags att ta bort skalet. Sedan är det fritt fram att sätta tänderna i det (förhoppningsvis) perfekta ägget!

 

Så där, nu är det bara att börja koka ägg. Jag vet att jag tidigare hyllat ägget, men det förtjänar att lyftas fram ännu en gång. Hur bra livsmedel är inte ägget egentligen?! Billigt, gott, nyttigt, går att tillaga på hur många olika sätt som helst. Och det bästa av allt måste vara att det är helt FODMAP-fritt. Tack för ägget!

 

Hoppas ni har en fin dag allihop ♥︎ Själv har jag städat och börjat packa inför hemresan. Väskan verkar dock vara mindre än jag trodde, så det ser ut som att vissa kläder kommer bli bortprioriterade tyvärr. I vilket fall ska jag absolut försöka klämma ner kameran så att ni kan få recept även i sommar. Mat är ju viktigare än kläder. Fortsätt ha en fin dag och kväll! Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Vegetarisk nudelwok

Hej!

Tänkte skippa snacket om hur mycket plugg det är för att jag alltid börjar i sista minuten och går direkt till dagens recept. Detta är en vegetarisk nudelwok jag slängde ihop till lunch idag. Jag blev inspirerad av mig själv av två tidigare recept jag gjort med liknande smaker. De hittar ni här och här. Idag hade jag dock inget vidare kött att tillgå, och var mer sugen på vegetariskt. Det är ju faktiskt bra för både häsla, miljö och plånbok. Plus att vegetariskt är riktigt gott.

Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Det var enklare då, tyckte jag, när en kunde äta både bönor och linser som är bra köttsubstitut. Nu är det lite knivigare, men till exempel nötter och frön innehåller en hög andel protein, och tillsammans med olika grönsaker blir det en riktigt bra måltid av det.

Här har jag försökt blanda färger, näringsvärden och konsistenser för att få en så komplett måltid som möjlig. Både morot och solrosfrön ger tuggmotstånd, medan till exempel tomat och spenat blivit härligt mjuka vid upphettning. Spännande hur olika livsmedel reagerar på värme! Hade tidigare aldrig haft gurka i varm mat, men nu har jag lärt mig att det funkar minst lika bra som den gör i kall sallad. Hur som helst, hoppas ni är taggade på lite vegetariskt. Om ni inte är det är det självklart bara att tillsätta önskat kött. Jag skulle rekommendera räkor, kyckling eller lax till detta. Det är bara att prova sig fram. Recept hittar ni under bilden!

Recept för en portion:

Dressing:

* 1/2 msk raps- eller solrosolja

* 1/2 msk soja

* Lite pressad citron eller lime

* Socker, salt, svartpeppar, curry, spiskummin, kanel, paprikakrydda, ingefära

* 1-2 tsk vatten

Wook:

* Olivolja till stekning

* 5 cm zucchini

* En morot

* 1/2 stor tomat eller en hel liten

* 1 msk solrosfrön

* Några blad färsk babyspenat

* 5 cm gurka

* Salt och vitpeppar

* Risnudlar

 

Gör så här:

Blanda ihop dressingen. Ta så mycket vatten som behövs för en lagom lös konsistens. Jag gick lös i kryddskåpet så det behövdes lite vatten för att det inte skulle bli för fast.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Det brukar bara ta typ 3 min, så var på din vakt så att de inte blir överkokta. Häll av och ställ åt sidan.

Värm en stek- eller wookpanna med olivolja. Hacka zucchini, skala och hacka moroten och hacka tomaten. Lägg i pannan och stek. Tillsätt solrosfrön och babyspenat. Häll på 3/4 av dressingen och låt gotta in sig. Finhacka gurkan och häll i. Vänd i nudlarna och tillsätt resten av dressingen om det behövs. Rör runt ordentligt. Servera gärna i en djup skål och toppa med lite extra solrosfrön (vilket jag kom på när jag ätit upp halva portionen).

 

Som jag nämnde ovan är gurka en sådan grönsak jag upptäckt går att använda till mer än bara sallad och dipp. Har ni några smarta tips på andra grönsaker eller livsmedel som kan användas utöver det "vanliga"? Dela gärna med er! 

Nu ska jag fortsätta läsa de x-antal sidor jag började med innan lunch. Efter onsdag är det över. Jag kämpar på. Ni som har saker kvar får göra det samma! Sommaren är nära! Ta hand om er finisar, vi hörs snart igen ♥︎ Kram,

Annie

Mozzarellasallad

Hej!

Vilket väder det är! Så härligt! Har försökt vara ute så mycket som möjligt idag efter lunch. På förmiddagen skrev vi på uppsatsen som (typ) är klar nu. Det är egentligen sjukt. Vi har skrivit en kandidatuppsats. Jag tar en kandidatexamen. What! Det är en del att göra innan examen tas, men det är så nära nu. Kan inte riktigt greppa det. 

Det var varken vädret eller kandidaten jag skulle prata om, utan en sallad! Dagens snabba och lätta lunch blev en enkel sallad med babyspenat och mozzarella. Jag vet att jag har sagt det förr, men jag älskar mozzarella. Så krämig och god och underbar och... FODMAP-fri! Den här salladen går som sagt äta till lunch om en inte är så hungrig (rekommenderar dock att komplettera med ett knäckebröd eller liknande), men passar även perfekt som tillbehör till någon annan maträtt. God är den i alla fall.

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

* Mozzarella

* Olivolja

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka alla salladsgrejer utom babyspenaten (om du inte vill så klart). Lägg i en skål. Tärna mozzarellan och lägg i. Ringla olivolja över. Salta och peppra. Servera!

 

Hur enkelt som helst att göra supergod och FODMAP-fri sallad. Hoppas ni har haft en underbar solig dag allihop! Verkar bli lika fint (om inte ännu varmare) imorgon. Hoppas vi får lite sol på oss även då. Tills dess får ni ha det riktigt bra och ta hand om er ordentligt ♥︎ Kärlek,

Annie

 

Omelett i kopp

Hej allihop!

Idag tänkte jag ge er ett recept på snabbmat när den är som bäst. Eller, en gourmetmåltid blir det ju inte, men gott, FODMAP-fritt och ganska nyttigt är det i alla fall. Jag talar om den fantastiska rätten omelett. Men inte vilket omelett som helst, utan gjord i micron. Den absolut snabbaste och smidigaste tillagningsvarianten. Älskar hur enkelt det är att laga mat i micro. För oss lata som vill ha mat fort är micro en riktigt gudagåva. Nästan allt kan micras, testa själva!

För er som föredrar mat lagad på spis rekommenderar jag varmt den här spenatomeletten. Visst kanske det ser lite (mycket) aptitligare ut om omeletten är stekt i en panna, men det går snabbare och man sparar disk av att göra den i micron. Så det är upp till en själv hur tillagning sker. Detta är i alla fall mitt recept på omelett i micro!

Recept för en portion:

* 2 ägg

* 1/2 dl laktosfri mjölk

* Salt, svart- och vitpeppar

* Din favoritost (jag använde självklart Port Salut)

 

Gör så här:

Knäck äggen i en micro-safe mugg och blanda ihop med mjölken. Krydda efter smak. Riv eller hyvla små bitar av osten i smeten och blanda runt. Jag tog en stor hyvlad bit ost, delade i små bitar (ca 1x1 cm) och rörde i smeten. Ställ in muggen i micron på högsta effekt i 1-2 min eller tills omeletten är stel i kanterna men lite lös i mitten. Ta ut och hyvla lite mer ost på toppen. Ät med sked i soffan och kolla på din favoritfilm.

Så enkelt var det! Perfekt som mellanmål eller snabb middag en kväll en är trött och bara vill hänga i soffan. Om jag vore en kostexpert hade jag rekommenderat att komplemmentera med typ en skiva bröd och lite grönsaker, men det är jag inte så jag tycker omeletten i all sin enkelhet räcker. Särskilt om man sitter i soffan med koppen i knäet. Då är det ju inte så lätt att äta sallad till, och det är okej att skippa salladen ibland.

 

Hoppas ni har en bra fredag fina vänner. I Linköping regnar det och en vill egentligen bara sitta inomhus och dricka te (vilket jag för stunden gör). Ikväll ska jag försöka slänga ihop något lite festligare att äta, självklart anpassat för FODMAP. Om det blir lyckat kommer det troligen upp på bloggen någon gång nästa vecka. Några vidare planer för helgen har ännu inte smidits, vi får se vad som händer helt enkelt! Har ni något roligt planerat? Vi kan ju hoppas på bättre väder i vilket fall så en blir lite taggad på att gå ut. Vi hörs snart igen finisar, ta hand om er till dess ♥︎ Kram,

Annie

Morotssoppa med haricots verts, solrosfrön och smak av räkor

Hej min fina!

Har ni haft en bra torsdag? Själv har jag ägnat även denna gråa dag åt plugg. Nu börjar vi dock bli klara med pluggandet för veckan, så imorgon tar jag helg. Just nu sitter jag i soffan, äter en stor skål med yoghurt med massa nötter och frön samtidigt som jag tänkte ge er dagens recept. Ikväll bjuder jag på en otroligt smarrig soppa som jag åt här om dagen. Som vanligt utgick jag från vad jag hade hemma, höftade med måtten och gick på magkänsla. Inte IBS-känslan, men ni fattar ;) Detta blev faktiskt otroligt gott. Blev förvånad när jag smakade av mot slutet. Vilken FODMAP-fri smakkombo! Jag har rivit morötter i soppan då jag gillar när det är lite tuggmotstånd, men det går jättebra att mixa morötterna om ni vill ha en slät soppa. För att göra soppan lite mer fancy och näringsrik hade jag i solrosfrön och det passade hur bra som helst! En hett tips när ni gör soppor. Det finns säkert tusen andra grejer en kan ha i, till exempel fetaost, tomat, valnötter eller något helt annat. Det jag framförallt rekommenderar att ha i är räkor, men eftersom min studentfrys inte bjöd på det (och för att jag var för lat för att gå till affären) fick det bli utan. I vilket fall kan jag lova att det här inte var sista gången jag gjorde den här!

Recept för en portion:

* 1 stor morot

* 1/2 msk olivolja

* 1 dl vatten

* 2 msk laktosfri vispgrädde

* 2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 dl räkost

* 2 tsk hummerfond

* Dill, salt och peppar, socker

* En näve haricots verts

* 1 stor msk solrosfrön

 

Gör så här:

Värm olivoljan i en gryta. Riv moroten och fräs en stund i oljan. Häll på hälften av vattnet och tomatpurén. Låt gotta in sig i morötterna. Häll på resten av de flytande ingredienserna inklusive räkosten och rör ordentligt. Häll på dill, lite vitpeppar och en nypa socker. Låt koka upp. Smaka av med salt och eventuellt lite mer socker. Bryt haricots verts i bitar och häll i dem tillsammans med solrosfrön i soppan. Låt bli genomvarma. Servera gärna toppat med räkor, en klick laktosfri créme fraîche eller hugg in precis som den är!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Må väl! Kärlek,

Annie

Spenatomelett

God kväll mina fina!

Minns ni omeletten jag gjorde häromdagen? Gjorde en till idag, men med en liten tvist. Egentligen inget storslaget, men jag la i två bollar hackad spenat tillsammans med paprikan och stekte i olivolja. Sedan gjorde jag precis som förra gången. Som jag sa innan, omelett går verkligen att variera i all oändlighet! Den här blev mer matig och full med (ännu mer) vitaminer tack vare spenaten!

Jag vet att detta inte är ett superavancerat eller storslaget recept, ville egentligen bara visa hur enkelt det är att variera omeletten. Du kan steka andra grönsaker istället för paprika, till exempel tomat, zucchini, morötter eller aubergine. Sedan finns det tusen olika röror att servera till. Kanske något ni vill ha tips på i framtiden? 

Så här såg min smaskiga FODMAP-fria omelett ut! Älskar när osten smälter och blir så där seg... Mmm. 

 

Hoppas ni har en fin söndagskväll allihop ♥︎ Kärlek från mig,

Annie

Spenatsoppa med quinoa och ost

Hej alla underbara!

Här kommer ett sjukt gott och mer mättande recept på FODMAP-fri spenatsoppa. Idag är det regnigt och blåsigt utomhus, vilket gör att soppa på något sätt blir den ultimata maten; värmande och liksom mysigt. Tänkte först göra en "vanlig" spenatsoppa, men tycker inte att man blir riktigt nöjd på det. Testade att koka quinoa och ha i, och det blev jättebra! Godare, mer mättande och ännu mer nyttigheter. Jag tycker det är lite krångligt att få till en bra smak på just soppa när en inte får(/kan) använda buljongtärningar, men i slutändan efter lite exprimenterande med smakkombinationer blir det oftast bättre än buljongsmak. Roligt med lite utmaningar i köket ;) Kanel har blivit en sådan krydda jag puffar i lite då och då i olika maträtter, det ger en riktigt härlig och fyllig, men inte allt för framträdande, smak. Ett tips om ni vill testa något nytt, kanel funkar till nästan allt! 

Denna gröna skönhet fick i alla fall bli min lunch idag. Har märkt att magen mår bättre av lite lättare måltider, men fler gånger om dagen. Det gör soppa till en toppenlunch! Testa och se själva!

Recept för en portion:

* 1/3 dl portion quinoa

* 1 dl vatten

* 6 st bollar hackad spenat

* 1 tsk olivolja

* 2,5 dl laktosfri mjölk

* 1/3 dl hackad/riven ost

* Salt, vit- och svartpeppar, paprikakrydda, spiskummin, en nypa socker och en knivsudd kanel

* 1/5 tsk sambal oelek

* Laktosfri créme fraiche/turkisk yoghurt/kvarg till servering

 

Gör så här:

Koka quinoan i vattnet i ca 5 min. Häll i spenat, olivolja och mjölk och låt koka upp, rör om så att inte mjölken bränns vid. Hacka eller riv en bit av din favorithårdost, jag tog Port Salut, och häll i. Krydda ordentligt, både mjölk och spenat själ mycket av smaken då de neutraliserar kryddorna en del. Rör i sambal och smaka av. Servera med en klick valfri laktosfri mejeriprodukt, idag hade jag bara kvarg hemma och det funkade kanon! 

Tips: för stadigare lunch eller middag - koka ett ägg och ha i, ät macka eller knäckebröd till, stek bacon och strö över, ha i kokta morötter eller annan grönsak. Det går att komplettera med hur mycket som helst!

 

Nu måste jag ta tag i plugget igen, det har blivit väldigt många och långa pauser idag. Hoppas ni har det bra, glöm inte att ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfria matiga majs-scones-muffins med ost

Hej!

Här kommer ett gammalt recept som jag inte lagt upp tidigare för att bilder är så fruktansvärt ful. Men jag vill verkligen ge er receptet på dessa muffins, för de blev så goda. De smakar typ som scones, fast i muffinsform. Ber verkligen om ursäkt för bilden, som sagt. Låt den inte avskräcka er! Testa dessa små underbara munsbitar så får ni se själva ♥︎

Ingredieser:

* En dl majsmjöl

* En tsk psylliumhusk

* En knapp tsk bakpulver

* En dl mjölk

* En sked kokosolja

* En stor sked turkisk yoghurt

* Många skivor av din favoritost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser utom osten i en skål och låt stå medan ugnen blir varm. Placera ut muffinsformar på en plåt, detta blir typ 5-6 stycken. Häll upp smet så att forma blir ungefär halvfulla. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min, eller tills de inte är klabbiga i mitten. När de är klara tar du ut dem och hyvlar på osten direkt på muffinsarna så att den smälter lite. Servera och ät medan de är varma.

 

Hoppas ni har en underbar lill-lördagskväll allihop! Här blir det Mästerkocken och tv-mys, det är ju bara lill-lördag en gång i veckan. Ta hand om er. Kärlek,

Annie