anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Vegetariskt

Sallad med hirs- och linsröra, ost och cashew

Hej!

Gjorde en sviiiingod sallad till mig och mamma en lunch i veckan som jag måste dela med mig av. Vill bara ge alla heads up om att vissa av ingredienserna inte är helt tillåtna enligt FODMAP, men jag kommer ge förslag på substitut längre ner i receptet. Anledningen till att använt det är att för vissa funkar det, men andra inte. Det enda sättet att veta är helt enkelt att testa sig fram.

Även denna rätt är en så kallad tager-vad-en-haver-lunch. Ni vet, sånt jag älskar. Exempelvis använde jag här en sån här svingod vitmögelost som blivit över sen helgen. Inte precis något jag köper för att använda i min vardagliga matlagning, men finns det en bit över blir det ett litet guldkorn i lunchen veckan efter. 

Ingredienser för två portioner:

* 1-2 portioner hirs

* Ca 1/2 dl röda linser (på tetra brukar vara mer skonsamt mot magen än torkade, uteslut om du inte klara av det och ersätt mer mer hirs)

* 1/2 msk tapenad eller hackade oliver (se upp så det inte är vitlök i tapenaden)

* 1 tsk sambal oelek

* Sallad

* 1 stor eller 2 små soltorkade tomater

* 1/2 avokado (ej ok enligt FODMAP, byt ut mot exempelvis zucchini eller morötter som du steker lätt om du inte klara av avokado)

* Valfri ost - jag använde en bit vitmögelost, men du kan ta det du har hemma: mozzarella, fetaost, halloumi osv.

* Sesamfrö

* Cashewnötter (kan vara svårt för vissa med IBS, byt i så fall ut mot andra nötter eller frön exempelvis valnötter, pumpakärnor eller solrosfrön)

* Olivolja

* Citronsaft

 

Gör så här:

Koka hirs och linser enligt anvisningarna på förpackningen. Rör i tapenaden när det är klart. Ställ åt sidan.

Hacka sallad, soltorkad tomat, avokado (eller substitut) och ost.

Rosta sesamfrö och nötter i en torr stekpanna.

Lägg upp allt på ett fat. Jag började att lägga salladen i en "doughnut" och fyllde hirs- och linsröran i mitten. Sedan placerade jag ut resten av ingredienserna runt om och tppade med frön och nötter. 

Ringla olivolja och pressa lite citron över salladen. Servera med ett glutenfritt bröd och gärna gurkkimchi!

 

Ha en underbar lördag allihop! Kram,

Annie

Gurkkimchi

Hej!

Från mina månader i Sydkorea upptäckte jag något helt fantastiskt: kimchi. Ni vet den mjölksyrade kålen i tonvis av chili. MUMS!!! Det är dock inte en barnlek att varken hitta den i butik här i Sverige (om du inte är villig att lägga halva CSN på det vill säga) eller att göra det själv. Dessutom är den inte speciellt FODMAP-fri eller magvänlig om du har IBS och är känslig för typ vitlök.

Jag googlade därför en kväll runt lite och tänkte att det borde gå att bota min kimchi-abstinens på ett enklare sätt. Tillslut hittade jag ett spännande substitut som från början kommer från Jenny Waldén, ni vet hon som vann Sveriges Mästerkock för några år sedan. Jag har utgått från hennes recept, men gjort det FODMAP-fritt och IBS-vänligt. Och visst blev det gott! Nästan som riktig kimchi!

Ingredienser för en liten skål:

* 5-10 cm gurka

* Salt

* 1 cm ingefära

* Röd chilifrukt

* Fishsauce

* Vitlöksolja

* Socker, chiliflakes, paprikapulver

 

Gör så här:

Hyvla gurkan med en osthyvel. Sprid ut den lite på skärbrädan och strö över salt.

Finhacka ingefäran och chilin. Blanda ihop med fishsauce, vitlöksolja och kryddor i en skål.

Torka av gurkan lite och blanda i skålan, rör om väl. Ställ in i kylskåp i minst 15 min innan servering så att gurkorna hinner gotta till sig.

Använd som tillbehör till allt!

 

Ha en fortsatt fin dag! Kram,

Annie

Sallad med pad thai och quornfärs

Hej!

Som jag skrev tidigare i veckan är det World Meat Free Week, vilket innebär att de som vill vara med och stötta kampanjen för en bättre planet (that's deep, men ja, ni fattar) äter vegetariskt hela veckan. Självklart är jag med! Kampanjen går under hashtaggen #worldmeatfreeweek. Eftersom det kan vara lite trixigt (men absolut inte omöjligt!) att äta vegetarisk när en äter enligt FODMAP tänkte jag lägga upp lite recept för inspo.

Här kommer mitt första vegetariska FODMAP-fria recept för veckan som är typ en Pad thaisallad. Den kom till genom kylskåps- och frysrensning, vilket ni som hängt här ett tag är en av mina specialiteter ;) Ekonomiskt och kreativitetsutsöndrande (nytt ord)!

Blev extra inspirerad av mig själv eftersom jag köpte en kruka färsk koriander igår. Fram till för ett år sedan avskydde jag koriander. Sedan åkte jag till asien i ett halvår, och när jag kom tillbaka hade jag en ny favvokrydda. Men om du inte gillar koriander (vilken jag förstår) går den jättebra att utesluta. Nu kör vi!

Ingredienser för en portion:

* Rapsolja till stekning (även gärna lite vitlöksolja)

* En bit färs ingefära

* 1 portion quornfärs (fryst)

* Ev en näve blomkålsbuketter (OBS! Inte alla med IBS som klarar av blomkål, skippa i så fall eller byt ut mot någon annan grönsak som är godkänd enligt FODMAP)

* Salt

* Limejucie

* Fishsauce

* Sambal oelek

* Lite överbliven Pad thai (går såklart superbra, om inte bättre, att använda nytillagad Pad thai)

* Sallad, gurka, tomat

* Röd chilifrukt

* Färsk koriander

 

Gör så här:

Hacka ingefäran. Stek den och quornfarsen i olja. Krydda med salt och limejuice. Vänd ner pad thai (och ev blomkål) och häll över lite extra fishsauce och sambal och rör runt ordentligt.

Hacka sallad, gurka och tomat och sprid ut på ett fat. Häll över pad thai- och färsröran och toppa med några skivor chili och färs koriander. Ringla över lite extra olivolja för den sista perfekta touchen. NJUT!

Alltså hur gott?! Älskar när det går att skrapa ihop det som finns i frysen (en lite portion pad thai och bottenskrapet av quornfärs), med sånt som håller på att bli för gammalt i kylen (diverse grönsaker). Mums alltså. 

 

Fler vegetariska recept kommer inom kort. Vi ses snart, ha det bäst!

Annie

Picklad rabarber

Hej!

Nu när det är rabarbersäsong är det ju verkligen läge att ta till vara på den sura växten. Förutom den självklara smulpajen kan ju rabarber användas till mycket annat. Häromdagen såg jag ett recept i ICAs tidning Buffé på picklad rabarber och rädisa. Jag blev inspirerad och bestämde mig på att testa - och oj vad gott det blev! Jag modifierade receptet lite genom att ta bort rädisor och köra enbart rabarber. Alltså, om ni har rabarber att tillgå måste ni prova detta! Så enkelt och så gott!

Recept för en stor burk:

* Två stora rabarberstjälkar

* 1,75 dl strösocker

* 3/4 dl ättika

* 2,5 dl vatten

* En nypa salt

 

Gör så här:

Skala rabarbern. Dela den i tre eller fyra bitar och hyvla på längden med en osthyvel. Tryck ner i en glasburk.

Koka upp övriga ingredienser. Häll vätskan över rabarberna. Sätt på locket, låt svalna och ställ sen in i kylen. Avnjuts dagen efter. <-- OBS!

 

Hoppas ni har det fint i värmen. Ta hand om er!

Annie

Tips på vegetariska FODMAP-fria rätter

Hej!

Väldigt många, inklusive jag själv, väljer att äta mer vegetariskt. Det finns väldigt många anledningar, allt från djurrätt till miljö, och jag personligen ser ingen anledning till att äta kött när det går att ersätta med vegetariska alternativ. I dagsläget skulle jag inte kalla mig vegetarian, eftersom jag äter kött om jag blir bjuden på det eller om det inte finns något alternativ, men jag köper och tillagar det inte själv längre. 

 

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att även äta vegetariskt, men det är inte omöjligt! Jag äter fortfarande ägg, och kallar (än så länge) rätter som innehåller ägg, men inte kött, vegetariska. Ska även passa på att påpeka att dessa rätter INTE är veganska, men det går förmodligen jättebra att byta ut t.ex. mejeriprodukter till havrebaserat eller det du gillar bäst om du vill ha det veganskt! 

 

Okej, så till det huvudsakliga målet med inlägget. Som jag sa kan det vara svårt att fixa en FODMAP-fri och vegetarisk kost - därför tänkte jag ge er lite tips på mina favoritrecept! Det finns även en kategori med endast vegetariska recept för er som vill ha fler. Nu kör vi!

Ratatouille med ägg, oliver och fetaost! Känns typ inte som att jag behöver säga något mer, det här är verkligen SÅ gott! En annan trevlig grej med ratatouille är att den typ tillagar sig själv i stekpannan, det enda en behöver göra är att hacka lite grönsaker.

Halloumilasagne (som är glutenfri) med spenat, pumpafrön och maaaassa färsk timjan. Alltså!!! MUMS! Plus svinbra att ha i matlådan! Yes!

Spaghetti och qournfärssås. Ja, här har ni den; Sveriges mest älskade rätt - i modern tappning. Om ni frågar mig är det inte utan anledning denna inte-så-svenska-rätt är den bästa och svenskaste vardagsmaten ever. Vem älskar inte spaghetti bolognese?

Morots-och jordnötsbiffar med yoghurtdressing. Det är är en rolig och enkel rätt som jag bara slängde ihop någon lunch och chockades över hur gott det blev! Minns att jag tog första tuggan och tänkte typ: "Men WOW?! MUMS!!!" och slängde i mig biffarna och såsen och var ganska stolt över min nyuppfunna rätt. Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag lovar er - det här är svingott!

Glutenfri brownie med valnötter. Det bästa till sist såklart. Om ni av någon anledning missat den här har ni missat typ världens (no joke) godaste glutenfria low-fodmap osv osv efterrätt. Den här är så fruktansvärt god att jag inte ens kan titta på bilden utan att önska att jag hade hela formen framför mig. Den går givetvis göra utan eller med andra nötter, och servera MED FÖRDEL typ lättvispad laktosfri grädde och/eller minimaränger till. Mmmmmmmmmmmmmm ♥︎

 

Hoppas ni alla har en fantastisk början på 2018! Vi ses snart igen, ta hand om er!

Annie

Hälsosamma choklad-banan-jordnötsbitar

God kväll!

Alltså, jag måste bara tipsa om dessa små munsbitar som är så SJUKT GODA! Och förhållandevis nyttiga dessutom. För att inte tala om low-FODMAP. Yes, det är sant! Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för receptet, det såg jag någonstans för ett tag sedan, men jag minns tyvärr inte var. Just därför vet jag inte exakta mått, men det spelar inte så stor roll, jag tror det blir gott i vilket fall. 

Ingredienser:

* Mörk choklad

* Banan

* Jordnötssmör

* En klick kokosolja

Gör så här:

Smält mörk choklad. Klicka ut lite i ett bar mini-muffinsformar eller knäckformar. Ställ in i kylen medan du skivar en banan. Lägg en bananbit i varje form. Smält jordnötssmör med en liten klick kokosolja i. Klicka i en sked jordnötssmör på varje banan. Ställ in i frysen en liten stund. Avsluta sedan med att hälla på resten av den mörka chokladen. Förvara i frysen (om det blir några kvar...).

Ber om ursäkt för lite halvdassiga bilder, men jag var tvungen att fota innan jag åt upp dem, hehe. Och visst spelar bilderna ingen roll när det är smaken som räknas. Bara gör dem, ni kommer förstå. Mmmmmmm.

 

Puss och kram,

Annie

Blåbärssmoothie

Hej!

Vem älskar inte smoothies? 

En kan slänga i typ vad som helst och det blir ändå gott. Så länge du har en god bas, typ banan, hallon/blåbär, så kan du ha i spenat och annat som kan kännas lite läskigt, utan att det smakar konstigt. Sedan kan du toppa med lite vad som helst som ser och smakar trevligt ut, tex kokosflingor/flakes, kakaonibs, frön eller nötter. Jag brukar även ha i en stoooor klick jordnötssmör. Mumma.

Ingredienser:

* Fryst banan i skivor

* Blåbär (frysta)

* Jordgubbar (frysta)

* En eller två bollar fryst hackad spenat

* Laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Mixa! Häll i mjölk tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med en klick jordnötssmör och kokosflakes (eller något annat du gillar). Min klick med jordnötssmör sjönk ner i smoothien så den syns inte på bilden...

 

Ha en underbar kväll allihop! Kram,

Annie

 

Risnudelsoppa med grönsaker och pocherat ägg

Hej!

Efter min tid utomlands har jag blivit helt besatt av nudelsoppa. Det är verkligen en rätt som äts (om än på like olika vis) i en stor del av Asien, i alla fall de länder vi besökte. Så nu när jag är hemma i Sverige igen, efter att ha ätit nudelsoppa i snitt fyra gånger i veckan i ett halvår, kan jag inte bara ge upp den vanan. 

Det fantastiska med nudelsoppa (förutom att det är gott) är att den går att variera på hur många olika sätt som helst. Alltså, så länge det är nudlar i en vätska blir det ju nudelsoppa, om en ska vara bokstavlig. Det är bara att ta vad du har hemma, gärna rester och sådant som ligger och skärpar i hörnet av kylskåpet. En annan bra grej är att risnudlar är helt FODMAP-fritt, finns att hitta i typ alla mataffärer och inte är svindyrt. Plus att det går fort att slänga ihop en soppa, så det är ingen måltid som behöver planeras långt i förväg. Bara massa win!!

Ingredienser för en portion:

* En portion risnudlar

* Vitkål

* En liten morot

* En liten bit ingefära (funkar med pulver också)

* Några salladsblad (jag använde romansallad, men bladspenat funkar nästan ännu bättre!)

* 1/2 tomat eller ett par körsbärstomater

* 1-3 tsk sambal oelek beroende på hur starkt du vill ha det

* Soja

* Kryddor (typ salt, peppar, chilipeppar, koriander, dill... go crazy helt enkelt)

* Ett ägg

 

Gör så här:

Skär grönsakerna i önskad form. Jag strimlade vitkålen och hyvlade moroten för att de skulle passa bättre ihop med nudlarna. Ha i allt i kokande vatten och krydda efter tycke och smak. Låt koka i några minuter innan du har i nudlarna. Kläck i ett ägg när det är några minuter kvar av koktiden. Det går även att koka ägget bredvid och sedan servera det i soppan. Gör som du känner!

 

Ha en underbar söndag mina vänner! Kram,

Annie

 

 

Vegetarisk och glutenfri lasagne med halloumi

Hej!

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att hålla sig till en helt vegetarisk kost, eftersom de flesta baljväxter kan vara lite jobbigt för magen att ta hand om. Därför söker jag med ljus och lykta efter nya, fullvärdiga, FODMAP-fria, vegetariska recept att lägga till i min kokbok (aka bloggen). Härom helgen lyckades vi svänga ihop ett recept som passar helt perfekt i nyss nämnda kategori, nämligen lasagne med halloumi!

Jag älskar ju ost av alla dess slag, och halloumi är verkligen en av mina favoriter. Den smälter inte av värmen, utan förblir fast och tuggig (ett nytt ord? Men ni fattar ;)). Tillsammans med pumpakärnor blir denna rätt både proteinrik, full av nyttigheter och asgod!

Recept för 4-6 personer:

* Olja till stekning

* 1 morot

(* 1 msk vitt vin - brukar funka bra i matlagning!)

* Ett paket krossade elle rpasserade tomater (4-500 g)

* 3 msk tomatpuré

* 1 hackad tomat

* Salt, vit- och svartpeppar, timjan (viktig!), socker

* 4 dl vatten

* En påse babyspenat (200g)

* 2 st halloumiostar

* Pumpakärnor

* Glutenfria lasagneplattor

* Hårdost till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Riv moroten grovt och fräs i olja i en stor gryta. Häll på vinet och sedan de krossade tomaterna, tomatpurén, den hackade tomaten, kryddorna (krydda ordentligt!) och vattnet. Låt puttra ca 10 min. Ha sedan i spenaten och låt den bli mjuk.

Skiva halloumin i tunna skivor eller bitar. 

Varva lasagneplattor, tomatsås och halloumi. Strö pumpakärnor på två lager. Toppa med massa riven ost och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter, känn så att den är mjuk igenom. När den är klar, ta ut och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera till lite sallad och NJUT!

P.s. bästa maten till matlådor (om det blir något kvar)

 Ha en superskön lill-lördag alla favvoläsare! Kram,

Annie

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Morots- och halloumibiffar med spenat

 

Hej!

Visst är det roligt med olika sorters fancy recept på spännande middagar, desserter och annat kul. Men om en tänker efter är det vardagsmat som verkligen behövs flest recept på. Det är ju trots allt det vi äter allra mest av, flera gångeri veckan. Så varför inte utöka receptbanken ännu lite till med en god, hälsosam och FODMAP-fri måltid? 

Dessa små biffar får både en fantastisk konsistens och smak tack vare halloumi. Som den ostälskare jag är visste jag att detta skulle bli ett vinnande recept. De går att äta för sig själva till en god sås och sallad, eller ersätta köttet till ris, quinoa eller hirs. Jag rev både halloumi och morot fint, men om du vill ha lite mer tuggmotstånd i biffarna tror jag det bli väldigt gott att grovriva. Förutom att de smakar väldigt gott och är supernyttiga, passar de perfekt att ha i matlådan. Älskar sådan mat!

Recept för två personer:

* 100 g halloumi

* En morot

* 1 1/2 ägg

* 1 cm ingefära

* Salt, peppar, cayennepeppar

* Ev lite potatismjöl

* Olja till stekning

 

Gör så här:

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing, till exempel den här eller den här!

 

Nu kommer det förmodligen bli lite tyst här ett tag. Anledningen är att jag ska åka på utbytestermin. Jag kommer självklart fortsätta lägga upp nya recept när tillfälle ges, kanske med nya spännande smaker ;) Tills vi ses nästa gång får ni ha det underbart och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie