anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Vegetariskt

Blåbärssmoothie

Hej!

Vem älskar inte smoothies? 

En kan slänga i typ vad som helst och det blir ändå gott. Så länge du har en god bas, typ banan, hallon/blåbär, så kan du ha i spenat och annat som kan kännas lite läskigt, utan att det smakar konstigt. Sedan kan du toppa med lite vad som helst som ser och smakar trevligt ut, tex kokosflingor/flakes, kakaonibs, frön eller nötter. Jag brukar även ha i en stoooor klick jordnötssmör. Mumma.

Ingredienser:

* Fryst banan i skivor

* Blåbär (frysta)

* Jordgubbar (frysta)

* En eller två bollar fryst hackad spenat

* Laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Mixa! Häll i mjölk tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med en klick jordnötssmör och kokosflakes (eller något annat du gillar). Min klick med jordnötssmör sjönk ner i smoothien så den syns inte på bilden...

 

Ha en underbar kväll allihop! Kram,

Annie

 

Risnudelsoppa med grönsaker och pocherat ägg

Hej!

Efter min tid utomlands har jag blivit helt besatt av nudelsoppa. Det är verkligen en rätt som äts (om än på like olika vis) i en stor del av Asien, i alla fall de länder vi besökte. Så nu när jag är hemma i Sverige igen, efter att ha ätit nudelsoppa i snitt fyra gånger i veckan i ett halvår, kan jag inte bara ge upp den vanan. 

Det fantastiska med nudelsoppa (förutom att det är gott) är att den går att variera på hur många olika sätt som helst. Alltså, så länge det är nudlar i en vätska blir det ju nudelsoppa, om en ska vara bokstavlig. Det är bara att ta vad du har hemma, gärna rester och sådant som ligger och skärpar i hörnet av kylskåpet. En annan bra grej är att risnudlar är helt FODMAP-fritt, finns att hitta i typ alla mataffärer och inte är svindyrt. Plus att det går fort att slänga ihop en soppa, så det är ingen måltid som behöver planeras långt i förväg. Bara massa win!!

Ingredienser för en portion:

* En portion risnudlar

* Vitkål

* En liten morot

* En liten bit ingefära (funkar med pulver också)

* Några salladsblad (jag använde romansallad, men bladspenat funkar nästan ännu bättre!)

* 1/2 tomat eller ett par körsbärstomater

* 1-3 tsk sambal oelek beroende på hur starkt du vill ha det

* Soja

* Kryddor (typ salt, peppar, chilipeppar, koriander, dill... go crazy helt enkelt)

* Ett ägg

 

Gör så här:

Skär grönsakerna i önskad form. Jag strimlade vitkålen och hyvlade moroten för att de skulle passa bättre ihop med nudlarna. Ha i allt i kokande vatten och krydda efter tycke och smak. Låt koka i några minuter innan du har i nudlarna. Kläck i ett ägg när det är några minuter kvar av koktiden. Det går även att koka ägget bredvid och sedan servera det i soppan. Gör som du känner!

 

Ha en underbar söndag mina vänner! Kram,

Annie

 

 

Vegetarisk och glutenfri lasagne med halloumi

Hej!

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att hålla sig till en helt vegetarisk kost, eftersom de flesta baljväxter kan vara lite jobbigt för magen att ta hand om. Därför söker jag med ljus och lykta efter nya, fullvärdiga, FODMAP-fria, vegetariska recept att lägga till i min kokbok (aka bloggen). Härom helgen lyckades vi svänga ihop ett recept som passar helt perfekt i nyss nämnda kategori, nämligen lasagne med halloumi!

Jag älskar ju ost av alla dess slag, och halloumi är verkligen en av mina favoriter. Den smälter inte av värmen, utan förblir fast och tuggig (ett nytt ord? Men ni fattar ;)). Tillsammans med pumpakärnor blir denna rätt både proteinrik, full av nyttigheter och asgod!

Recept för 4-6 personer:

* Olja till stekning

* 1 morot

(* 1 msk vitt vin - brukar funka bra i matlagning!)

* Ett paket krossade elle rpasserade tomater (4-500 g)

* 3 msk tomatpuré

* 1 hackad tomat

* Salt, vit- och svartpeppar, timjan (viktig!), socker

* 4 dl vatten

* En påse babyspenat (200g)

* 2 st halloumiostar

* Pumpakärnor

* Glutenfria lasagneplattor

* Hårdost till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Riv moroten grovt och fräs i olja i en stor gryta. Häll på vinet och sedan de krossade tomaterna, tomatpurén, den hackade tomaten, kryddorna (krydda ordentligt!) och vattnet. Låt puttra ca 10 min. Ha sedan i spenaten och låt den bli mjuk.

Skiva halloumin i tunna skivor eller bitar. 

Varva lasagneplattor, tomatsås och halloumi. Strö pumpakärnor på två lager. Toppa med massa riven ost och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter, känn så att den är mjuk igenom. När den är klar, ta ut och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera till lite sallad och NJUT!

P.s. bästa maten till matlådor (om det blir något kvar)

 Ha en superskön lill-lördag alla favvoläsare! Kram,

Annie

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Morots- och halloumibiffar med spenat

 

Hej!

Visst är det roligt med olika sorters fancy recept på spännande middagar, desserter och annat kul. Men om en tänker efter är det vardagsmat som verkligen behövs flest recept på. Det är ju trots allt det vi äter allra mest av, flera gångeri veckan. Så varför inte utöka receptbanken ännu lite till med en god, hälsosam och FODMAP-fri måltid? 

Dessa små biffar får både en fantastisk konsistens och smak tack vare halloumi. Som den ostälskare jag är visste jag att detta skulle bli ett vinnande recept. De går att äta för sig själva till en god sås och sallad, eller ersätta köttet till ris, quinoa eller hirs. Jag rev både halloumi och morot fint, men om du vill ha lite mer tuggmotstånd i biffarna tror jag det bli väldigt gott att grovriva. Förutom att de smakar väldigt gott och är supernyttiga, passar de perfekt att ha i matlådan. Älskar sådan mat!

Recept för två personer:

* 100 g halloumi

* En morot

* 1 1/2 ägg

* 1 cm ingefära

* Salt, peppar, cayennepeppar

* Ev lite potatismjöl

* Olja till stekning

 

Gör så här:

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing, till exempel den här eller den här!

 

Nu kommer det förmodligen bli lite tyst här ett tag. Anledningen är att jag ska åka på utbytestermin. Jag kommer självklart fortsätta lägga upp nya recept när tillfälle ges, kanske med nya spännande smaker ;) Tills vi ses nästa gång får ni ha det underbart och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Snabb och hälsosam choklad/kladdkaka

Hej!

Ja, som ni vet är det långa dagar för min del just nu. Tyvärr ser det inte bättre ut än att det kommer vara så typ hela hösten, i alla fall tills denna kurs tar slut. Idag slutade dock föreläsningen vid lunch (!), så jag har kunnat disponera min tid hemma idag. Jag valde att ägna en kort tid åt att slänga ihop en nyttig (!!!) choklad/kladdkaka. Den blev  god. Nästan som en vanlig kladdkaka till och med. Ni som älskar kladdkaka, men inte mår bra av varken mjöl eller socker (vem gör det egentligen?) borde ge denna banan-baserade kaka en chans. Om inte annat kan ni äta smeten som den är. Himmelriket i flytande form typ.

Ingredienser för två små formar:

* En banan

* 1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du gillar)

* Ett ägg

* 1 msk olja (kokos eller raps)

* Ev lite socker

* En nypa salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i två mikro-säkra formar (eller ät upp smeten). Smaka av ifall du vill ha mer socker eller kakao i. Mikra i typ 1 min, beroende på hur effektiv din mikro är. Ställ i kyl eller frys och låt bli kall. Servera som den är eller med tex hallon, vispad laktosfri grädde eller något annat kul. NJUT!

 

Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför TV:n. Har åkt på en ordentlig förkylning tyvärr. Riktigt jobbigt, men det känns lite som en "tradition" med en höst- och en vårförkylning, så det är väl bara att stå ut. Om ni har några killer-tips på hur den kan övervinnas är det välkommet! Ha en fin kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Mustig soppa med vitkål, morötter och quinoa

Hej!

Vad kallt det har blivit kallt det senaste dagarna! Det är fint och soligt, men temperaturen har verkligen sjunkit ordentligt. Jag älskar det friska luften, men så fort det blåser till fryser jag nåt så fruktansvärt. Det bästa som finns när en fryser är en riktigt härlig soppa. Denna soppa är gjord på säsongens grönsaker, vilket gör denna måltid, inte bara fantastiskt god, utan både plånboksvänlig och miljövänlig (eftersom grönsakerna förhoppningsvis är Svenska och närodlade)!

Jag vet att jag sagt det förr, men soppa är verkligen en underskattad maträtt. Du kan använda i princip vad som helst som du har hemma. Den kan göras med billiga ingredienser, innehålla extra-allt, vara full av hälsobomber och smaka alldeles faantastiskt. Det bästa av allt är att det kan värma upp den allra frusnaste kropp (det vill säga min) efter en kylig höstdag utomhus. Heja soppan!

Recept för 2 portioner:

* Olivolja

* En stor eller två små morötter

* Vitkål (ungefär samma mängd som morötterna)

* 6-8 st körsbärstomater

* 2 msk tomatpuré

* 1 l vatten

* 1/2-1 dl quinoa

* Spiskummin, curry, salt, vitpeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Hacka vitkålen och tomaterna. Fräs i olivolja en stund. Krydda medan det fräser så kommer smakerna fram mer. 

Tillsätt tomatpuré och vatten och koka upp. Låt puttra i ca 10 min. Häll i quinoan och fortsätt sjuda i ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer vatten om det blir för lite vätska. 

Tips#1: Servera gäna med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller crème fraîche i!

Tips#2: Jag hade ingen turkisk yoghurt eller crème fraîche, så jag blandade vanlig, naturell yoghurt med majonnäs. Funkade kanon att ha i istället!

Tips#3: Gör matlådor av resterna!

 

Ha en superfin lill-lördagskväll allihop! ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabb vego-bowl

Hej!

Nu har den nya veckan kommit igång igen och jag är tillbaka i Linköping efter en härlig helg. Vi har firat tre födelsedagar och tagit "lov" från plugget. Det är så mycket lättare att tänka på annat när en lämnar studentlägenheten. Efter mycket god mat och lata dagar är det dags för en något stressigare tillvaro och tyvärr inte lika mycket tid för matlagning. Jag vet att det är många som uppskattar maträtter som går lite snabbare att tillaga. Just därför tänkte jag ge er ett tips på ännu en snabb, lättare måltid att slänga ihop när tiden är knapp.

Just nu är det högsäsong för vitkål, vilket gör det både miljö- och plånboksvänligt att laga mat med vitkål som huvudråvara. Denna snabblagade rätt är även vegetarisk, vilket gör den ännu mer miljösmart, och dessutom hälsosam och suuuuupergod! Jag har valt att använda grillost som proteinkälla. Älskar verkligen tillagad ost. Men det vet ni väl redan ;) Hursomhelst, det enkla receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* En morot

* Vitkål

* Grillost

* En soltorkad tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och hacka morot, vitkål, ost och tomat i bitar. Stek morot och vitkål i olivolja tills de börjar bli mjuka. Tillsätt ost och tomat, krydda och smaka av. Servera i en stor skål, gärna något uppvärmd så att allt håller värmen bättre. Ät och njut! 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Njut av måndagskvällen så gott ni kan nu! Kram,

Annie

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord müsli

Hej!

Här kommer receptet på müsli! Som jag nämnt tidigare har jag ändrat om lite i receptet från det att jag gjorde den. eftersom vissa frön tålde värme bättre än andra. Så detta recept har inte 100 % success-rate, men jag är ganska säker på att det blir bättre än mitt, och mitt blev bra. 

Jag har testan min müsli (som blev lite bränd här och där) och måste säga att jag är väldigt nöjd! Det var trots allt första gången jag gjorde müsli i hela mitt liv, och den är inte bara ätbar, utan faktiskt också njutbar. God till och med.

Ingredienser:

* 4 dl havregryn

2 dl av valfria frön/nötter:

* Quinoa

* Sesamfrön

* Pumpafrön

* Solroskärnor

* Linfrön

* Kokosflingor (begränsade enligt FODMAP, så uteslut om du är osäker på om du tål det)

* Valnötter

* 1/2 dl rapsolja

* 1 krm vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °. Blanda havregryn, quinoa, sesamfrön, solroskärnor, linfrön, kokosflingor, vaniljpulver och ca 3/4 av rapsoljan i en bunke. Sprid ut på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Hacka valnötter och blanda med pumpafrön och resten av oljan. 

När de första 10 minuterna har gått, ta ut plåten och häll på pumpa- och valnötsblandningen och rör runt i müslin. Sätt in plåten igen och ha den inne i 5-10 minuter till. Håll koll så det inte bräns!

 

Både mina valnötter och pumpafrön blev lite brända, men jag lyckades rädda några när jag märkte att de började bli bruna. Jag hade även alldeles för hög värme, ca 200 °, så det är möjligt att 175 ° är för lite. Ni får testa er fram helt enkelt, det brukar bli bäst resultat efter lite empiriska försök ;)

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop! Glöm inte att det är lill-lördag idag, så ta hand om er lite extra ikväll. Själv ska jag kolla på Bonde söker fru och njuta av att det bara är två dagar kvar till helg. Ha det underbart hörrni! ♥︎ Kärlek,

Annie