anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Soppa

Asiatisk nudelsoppa med torsk och grönsaker

Hej!

Som ni vet slår jag gärna ett slag för soppor. Det är en fantastisk rätt! Du kan göra soppa på nästan vad som helst, rensa kyl och frys och ta det du har lite av varje av. Vem vet, de sista frysta grönsakerna, den lilla biten av paprika som ligger och skräpar och bottenskrapet av nudelpaketet kanske blir världens godaste soppa? Det var typ det som hände idag. Jag tog lite av varje, det som fanns hemma helt enkelt, och det blev verkligen hur gott som helst. Testa själva så får ni se ;)

Ingredienser för 2 personer:

* Neutral olja

* 1 cm ingefära

* Vitkål

* En morot

* En bit röd paprika

* 4 st minimajs

* 2,5 dl kokosmjölk

* 3 dl vatten

* 1/2 dl laktosfri mjölk (går att utesluta)

* 1/2 msk pressad lime

* En nypa socker

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk fishsauce (går att hoppa över, ta mer soja i så fall)

* En dutt japansk soja

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda

(* Ev en liiiiiten bit grönsaksbuljong om du klarar av och vill ha)

* En näve haricots verts (eller sojabönor om du inte äter enligt FODMAP)

* En torskfile á 150 g (eller två lite mindre)

* En portion risnudlar

 

Gör så här:

Finhacka ingefäran, hacka vitkål, morot, paprika och minimajs. Fräs grönsakerna i olja. Häll på alla flytande ingredienser och låt koka upp. Smaka av med sambal och kryddor. Skär torsken i kuber och bryt eventuellt nudlarna så att de blir lättare att äta med sked. Ca 5 minuter innan servering lägger du i haricots verts (eller sojabönor), torsken och nudlarna. Servera gärna med ett glutenfritt bröd till. NJUT!

 

Hoppas ni har en fantastisk start på 2017! Ta hand om er ♥︎

Annie

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Laxsoppa med morötter och kokosmjölk

Hej!

Min förkylning har blivit värre och jag är tacksam för att vi inte hade några föreläsningar idag. Näsan rinner som ett vattenfall, så jag snyter mig hela tiden. Så jobbigt. 

Idag gjorde jag en soppa full med nyttiga vitaminer för att sätta igång tillfriskningsprocessen. Morot, ingefära, lax och så lite hetta från sambal oelek borde göra susen tycker jag! Förutom att det blev fantastiskt gott är denna soppa både en riktig hälsobomb och FODMAP-fri. Sa jag förresten att den var supergod?

Recept för en portion:

* Olja

* En morot

* 2 krm färsk ingefära (mindre om du använder torkad)

* Curry

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1 tsk limejuice

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Någon form av fisk- eller skaldjursfond (jag använde min hemmagjorda kräftfond), anpassa mängden efter vad som står på förpackningen

* Spiskummin, salt, paprikakrydda, vitpeppar, en nypa socker, persilja

* En laxfilé

 

Gör så här:

Värm olja i en kastrull. Skala och hacka morot och ingefära. Fräs tillsammans med curry i oljan. 

Häll i övriga ingredienser utom laxen. Koka upp och låt småputtra ett stund. Smaka av.

Skär laxen i tärningar och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över laxbitarna, den varma soppan tillagar fisken på en minut i tallriken.

Servera med en klick laktosfri créme fraîche i om du vill och gärna till ett glutenfritt bröd.

 

Ikväll ska jag dejta TV:n och trösta mig med chips och glass. Det kanske inte är den bästa boten, men för själen och halsen är det bra i alla fall. I vilket fall blir det inget röj för mig ikväll, men det känns faktiskt väldigt skönt att bara ta det lugnt. Med den här förkylningen finns det faktiskt inget annat jag vill göra än att ligga i soffan och titta på film, haha. Hoppas ni mår bättre och att ni haft en fin fredag ♥︎ Ta hand om er finisar! Kram,

Annie

Mustig soppa med vitkål, morötter och quinoa

Hej!

Vad kallt det har blivit kallt det senaste dagarna! Det är fint och soligt, men temperaturen har verkligen sjunkit ordentligt. Jag älskar det friska luften, men så fort det blåser till fryser jag nåt så fruktansvärt. Det bästa som finns när en fryser är en riktigt härlig soppa. Denna soppa är gjord på säsongens grönsaker, vilket gör denna måltid, inte bara fantastiskt god, utan både plånboksvänlig och miljövänlig (eftersom grönsakerna förhoppningsvis är Svenska och närodlade)!

Jag vet att jag sagt det förr, men soppa är verkligen en underskattad maträtt. Du kan använda i princip vad som helst som du har hemma. Den kan göras med billiga ingredienser, innehålla extra-allt, vara full av hälsobomber och smaka alldeles faantastiskt. Det bästa av allt är att det kan värma upp den allra frusnaste kropp (det vill säga min) efter en kylig höstdag utomhus. Heja soppan!

Recept för 2 portioner:

* Olivolja

* En stor eller två små morötter

* Vitkål (ungefär samma mängd som morötterna)

* 6-8 st körsbärstomater

* 2 msk tomatpuré

* 1 l vatten

* 1/2-1 dl quinoa

* Spiskummin, curry, salt, vitpeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Hacka vitkålen och tomaterna. Fräs i olivolja en stund. Krydda medan det fräser så kommer smakerna fram mer. 

Tillsätt tomatpuré och vatten och koka upp. Låt puttra i ca 10 min. Häll i quinoan och fortsätt sjuda i ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer vatten om det blir för lite vätska. 

Tips#1: Servera gäna med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller crème fraîche i!

Tips#2: Jag hade ingen turkisk yoghurt eller crème fraîche, så jag blandade vanlig, naturell yoghurt med majonnäs. Funkade kanon att ha i istället!

Tips#3: Gör matlådor av resterna!

 

Ha en superfin lill-lördagskväll allihop! ♥︎ Kärlek,

Annie

Morotssoppa med räkost och lax

Hej!

Så har ännu en dag snart gått på min sista semestervecka. Jag kan inte riktigt komma överens med vädergudarna om att detta är augustiväder. Solen kikar fram då och då och stundom är det ganska varmt, men skuggan är det iskallt. Men en ska väl inte klaga så länge det inte snöar. Då räknar jag inte hagel som snö (vilket vi fick för några dagar sedan).

Nu tänkte jag ju inte prata om vädret, utan ge er ett litet trevlig recept på soppa. Jag tror bestämt att jag tidigare nämnt att soppa är en doldis bland alla maträtter. Egentligen är det en perfekt höst- och vinterrätt, men när vädret är som det är (det vill säga typ 10°C och regn) passar soppa bra även i augusti. Denna gjorde jag till lunch för några dagar sedan till mig, mamma och pappa (därav är receptet för tre personer i beskrivningen) och den blev väldigt uppskattad! Vi fick nästan slicka ur grytan när vi ätit upp. Sen om det beror på att den var gudomligt god eller att jag gjorde för liten sats är en annan sak. Jag tror(hoppas) på det försnämnda.

Innan jag ger er receptet, som ni egentligen bara kan se om ni slutar läsa och scrollar förbi bilden, tänkte jag bara göra lite reklam för denna fantastiska soppa. Den kanske inte ser mycket ut för världen, men ack så fel intryck en bild kan ge. Eftersom morötter utgör grunden är den full av vitaminer och annat nyttigt morötter innehåller. Förutom det är laxen rik på livnödvändiga och supernyttiga fettsyror. Som grädde på moset är soppan helt FODMAP-fri. Glömde jag nämna smaken? Svingod. Vilken supersoppa! Testa den!

 

Recept för 3 personer:

* Två stora morötter

* Olja till stekning

* 4-5 dl vatten

* 1 dl laktosfri grädde

* 2 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* Salt, svart- och vitpeppar, socker, dill, kanel, paprika

* 2 laxfiléer á 125 g

* 2 msk räkost

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna. Fräs i olja i en kastrull. Häll på 4 dl vatten, grädde, tomatpuré och hummerfond. Krydda och smaka av med salt, peppar, socker, paprikakrydda, dill och en liten doft kanel. Låt koka ihop ett par minuter.

Tärna laxen och ha i den i soppan. Låt puttra ett par minuter så att den blir klar. Ha i räkost någon minut innan servering, se till så att det inte kokar, då kan det skära sig! Rör runt så att osten löser upp sig. Smaka av en sista gång eftersom laxen stjäl en del salt. Servera med ett gott glutenfritt bröd.

Det går bra att mixa morötterna med en stavmixer innan ni lägger i laxen om ni vill ha en slät konsistens på soppan. Jag gillar dock tuggmotståndet de rivna morötterna ger. En smaksak!

 

Dags för att njuta sönder den här tisdagen och ta vara på varenda sekund av semsetern. Gör det ni också! Kärlek,

Annie

Fisksoppa

Hej!

Är inte soppa underskattat? Det är en liten doldis i matvärlden. Men vad är godare än en varm och smakfull soppa när en är frusen? Egentligen ska en inte behöva frysa i mitten av juli, men eftersom vädret är som det är fick det bli soppa till lunch för ett par dagar sen. Vilken fantastisk uppfinning soppan är. Du kan ha i vad som helst, vilka kryddor du vill och det blir en rätt som går att variera i oändlighet. Jag hade kunnat äta soppa varje dag. Det är ju som olika rätter varje gång, beroende på vad en har i. Fisk eller kyckling, vegetariskt eller veganskt, pasta eller potatis... Ja, ni fattar. En supermaträtt helt henkelt. Prisa soppan!

Recept för två personer:

* Två morötter

* 1 msk olja 

* Curry

* 4 dl vatten

* 1 1/2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk laktosfri vispgrädde

* 1 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, svart- och vitpeppar, persilja och dill

* En stor sked laktosfri créme fraîche (går att byta ut mot ytterligare 1-2 msk grädde)

* Haricots verts

* 1 laxfilé à 125 g

* 1 torskfilé à 125 g 

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Fräs i olja i en gryta. Pudra över curry och låt fräsa med. Häll på vatten, mjölk och grädde och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, hummerfond, sambal oelek och låt puttra en stund. Krydda och smaka av. Jag hade i en klick créme fraîche eftersom jag bara hade en msk, men om du har med grädde (typ 1/2 dl) kan du ta det i stället för créme fraîche.

Bryt eller skär haricots verts i bitar och ha i soppan. Tärna fisken och ha i den. Låt fisken sjuda ett par minuter och servera sedan, gärna med en klick créme fraîche i och ett glutenfritt knäckebröd till.

 

Varför inte ta och göra en soppa till middag idag? Det är söndag, det är mulet, kallt och blåsigt. Perfekt soppdag med andra ord, och ett bra avslut på helgen. Ha en fortsatt fin söndag allihop, och se till att ta nya krafttag till imorgon då den nya veckan kommer. Tagga jobb, ledighet eller vad ni nu ska göra. Njut! Kärlek,

Annie

Morotssoppa med haricots verts, solrosfrön och smak av räkor

Hej min fina!

Har ni haft en bra torsdag? Själv har jag ägnat även denna gråa dag åt plugg. Nu börjar vi dock bli klara med pluggandet för veckan, så imorgon tar jag helg. Just nu sitter jag i soffan, äter en stor skål med yoghurt med massa nötter och frön samtidigt som jag tänkte ge er dagens recept. Ikväll bjuder jag på en otroligt smarrig soppa som jag åt här om dagen. Som vanligt utgick jag från vad jag hade hemma, höftade med måtten och gick på magkänsla. Inte IBS-känslan, men ni fattar ;) Detta blev faktiskt otroligt gott. Blev förvånad när jag smakade av mot slutet. Vilken FODMAP-fri smakkombo! Jag har rivit morötter i soppan då jag gillar när det är lite tuggmotstånd, men det går jättebra att mixa morötterna om ni vill ha en slät soppa. För att göra soppan lite mer fancy och näringsrik hade jag i solrosfrön och det passade hur bra som helst! En hett tips när ni gör soppor. Det finns säkert tusen andra grejer en kan ha i, till exempel fetaost, tomat, valnötter eller något helt annat. Det jag framförallt rekommenderar att ha i är räkor, men eftersom min studentfrys inte bjöd på det (och för att jag var för lat för att gå till affären) fick det bli utan. I vilket fall kan jag lova att det här inte var sista gången jag gjorde den här!

Recept för en portion:

* 1 stor morot

* 1/2 msk olivolja

* 1 dl vatten

* 2 msk laktosfri vispgrädde

* 2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 dl räkost

* 2 tsk hummerfond

* Dill, salt och peppar, socker

* En näve haricots verts

* 1 stor msk solrosfrön

 

Gör så här:

Värm olivoljan i en gryta. Riv moroten och fräs en stund i oljan. Häll på hälften av vattnet och tomatpurén. Låt gotta in sig i morötterna. Häll på resten av de flytande ingredienserna inklusive räkosten och rör ordentligt. Häll på dill, lite vitpeppar och en nypa socker. Låt koka upp. Smaka av med salt och eventuellt lite mer socker. Bryt haricots verts i bitar och häll i dem tillsammans med solrosfrön i soppan. Låt bli genomvarma. Servera gärna toppat med räkor, en klick laktosfri créme fraîche eller hugg in precis som den är!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Må väl! Kärlek,

Annie

Spenatsoppa med quinoa och ost

Hej alla underbara!

Här kommer ett sjukt gott och mer mättande recept på FODMAP-fri spenatsoppa. Idag är det regnigt och blåsigt utomhus, vilket gör att soppa på något sätt blir den ultimata maten; värmande och liksom mysigt. Tänkte först göra en "vanlig" spenatsoppa, men tycker inte att man blir riktigt nöjd på det. Testade att koka quinoa och ha i, och det blev jättebra! Godare, mer mättande och ännu mer nyttigheter. Jag tycker det är lite krångligt att få till en bra smak på just soppa när en inte får(/kan) använda buljongtärningar, men i slutändan efter lite exprimenterande med smakkombinationer blir det oftast bättre än buljongsmak. Roligt med lite utmaningar i köket ;) Kanel har blivit en sådan krydda jag puffar i lite då och då i olika maträtter, det ger en riktigt härlig och fyllig, men inte allt för framträdande, smak. Ett tips om ni vill testa något nytt, kanel funkar till nästan allt! 

Denna gröna skönhet fick i alla fall bli min lunch idag. Har märkt att magen mår bättre av lite lättare måltider, men fler gånger om dagen. Det gör soppa till en toppenlunch! Testa och se själva!

Recept för en portion:

* 1/3 dl portion quinoa

* 1 dl vatten

* 6 st bollar hackad spenat

* 1 tsk olivolja

* 2,5 dl laktosfri mjölk

* 1/3 dl hackad/riven ost

* Salt, vit- och svartpeppar, paprikakrydda, spiskummin, en nypa socker och en knivsudd kanel

* 1/5 tsk sambal oelek

* Laktosfri créme fraiche/turkisk yoghurt/kvarg till servering

 

Gör så här:

Koka quinoan i vattnet i ca 5 min. Häll i spenat, olivolja och mjölk och låt koka upp, rör om så att inte mjölken bränns vid. Hacka eller riv en bit av din favorithårdost, jag tog Port Salut, och häll i. Krydda ordentligt, både mjölk och spenat själ mycket av smaken då de neutraliserar kryddorna en del. Rör i sambal och smaka av. Servera med en klick valfri laktosfri mejeriprodukt, idag hade jag bara kvarg hemma och det funkade kanon! 

Tips: för stadigare lunch eller middag - koka ett ägg och ha i, ät macka eller knäckebröd till, stek bacon och strö över, ha i kokta morötter eller annan grönsak. Det går att komplettera med hur mycket som helst!

 

Nu måste jag ta tag i plugget igen, det har blivit väldigt många och långa pauser idag. Hoppas ni har det bra, glöm inte att ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Morotssoppa

God kväll vänner!

Här kommer recept på en värmande soppa som passar perfekt att äta på kvällen när du känner dig trött och kall. Eller bara för att den är god. Det söta från moroten och det sura från tomat passar så bra ihop! Jag hade en klick turkisk yoghurt i också, men det syns inte på bilden för den sjönk till botten som en sten. Försökte få upp det på ytan för att det skulle vara mycket snyggare på bild, men nej, den skulle ligga kvar på botten. Så ni får stå ut med en platt soppa. Jag kan dock försäkra er om att, även om den ser lite tråkig ut, så var den fantastiskt god! Och nyttig! Och FODMAP-fri! 

Ingredienser:

* Olivolja

* Morot

* Curry, paprikakrydda, lite ingefära, salt och peppar

* 1/3 dl vatten

* En tsk sambal oelek

* En msk tomatpuré

* 2 dl mjölk

* En tsk maizena

* En nypa socker

* Laktosfri turkisk yoghurt

 

Gör så här:

Skala och skär moroten i centimeterstora bitar. Fräs i en kastrull med olivolja och krydda direkt. Häll i lite vatten efter ett tag och låt moroten bli mjuk. Mixa med en stavmixer till önskad konsistens, jag lämnade så att det var lite bitar kvar. Häll i sambal oelek och tomatpuré. Rör ut maizena med lite mjölk, häll i det i soppan och sedan resten av mjölken. Ha i en nypa socker för att få bort det sura av tomaten. Servera med en klick laktosfri turkisk yoghurt eller creme fraiche. 

 

Hoppas ni har en fin tisdagskväll ♥︎ 

Annie

Spenatsoppa med mozzarella

Hej fina ni!

Här kommer en liten lördagshälsning med recept på en snabblunch. Idag har jag känns mig seg och vädret har varit grått och tråkigt. Jag har städat, handlat och tagit ett varmt bad. Inte extremt händelserik dag alltså, men skönt ändå Till lunch slängde jag ihop en snabb spenatsoppa som jag tillagade i micron. Till den hade jag oliver och tärnad mozzarella,  gott! FODMAP-fri som vanligt, receptet finner ni under bilden.

Recept för en portion:

* Några bollar hackad spenat (upptinad)

* Laktosfri mjölk

* Vatten

* Salt, vit- och svartpeppar, ingefära, dill, socker

* Oliver (gärna kärnfria eller med någon spännande fyllning)

* En mozzarellaost

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom mozzarellan i en djup tallrik. Kör i micron tills den är genomvarm, ta ut och rör runt då och då. Hacka mozzarellan under tiden och ha det i soppan när den är klar. Det går självklart att göra soppan i en kastrull på spisen om man inte är lika lat som jag, vilket jag rekommenderar. Det är lättare att få bra smak och konsistens om man inte kör den i micron, men ibland när latheten tar överhand får man ta dess konsekvenser...

 

Nu ska jag snart fixa något till ikväll som jag aldrig provat innan, inte ens utanför kostplanen för FODMAP. Hur resultatet blir får ni se imorgon, det ser i alla fall jag fram emot, haha. Ha en underbar lördagskväll nu allihop, kärlek från mig,

Annie

Upp