anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Snacks

Laxsnurror till förrätt eller tapas

Hej alla där ute!

Idag tänkte jag kort och gott ge er ett superenkelt, men mycket uppskattat (svingott), recept på laxsnurror. De passar perfekt som förrätt, tilltugg eller tapas. Älskar när så enkla saker kan bli så gott, och dessutom funkar för nästan alla magar. Inget gluten, laktos eller andra FODMAPs. Yey!

Ingredienser:

* Glutenfria tunnbröd (jag använde glutenfria tortillabröd, och det funkade super!)

* Glutenfri créme fraiche eller philadelphiaost (eller både och)

* En skvätt citronjuice

* Dill

* Ev salt, socker, vitpeppar efter smak

* Kallrökt lak i skivor

Gör så här:

Blanda créme fraiche med citron och dill och eventuellt lite salt och socker. Bred ut på bröden och lägg över laxen. Rulla ihop som en rulltårta och plasta in med plastfolie. Lägg i kylen till det är dags att servera. Skär upp i cm-stora bitar precis innan servering.

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

7 tips på IBS-vänliga snacks för det perfekta kvällsmyset

Hej!

Idag är det lill-lördag! Hemma hos mig innebär det lite extra mys på kvällen framför TV:n. Vi med känsliga IBS-magar kan som bekant inte vräka i oss allt sånt där "vanligt" snacks, typ godis, mölkchokladkakor, chips med massa olika smaker, läsk och så vidare. På ett sätt är det ju bra, eftersom det inte är speciellt hälsosamt att vräka i sig godsaker på kvällarna. Men vissa dagar vill en njuta lite extra (i form av mat), och jag tycker att alla har rätt till goda snacks i TV-soffan!

Så idag har jag knåpat ihop en lista på goda, FODMAP- och IBS-vänliga snacks ni kan mumsa på ikväll. De flesta är till och med så nyttiga att ni kan äta det oftare än bara en gång i veckan. De ultimata kvällsmyset kan börja!

7 tips på magvänliga snacks till ikväll:

1. POPCORN

Först ut är det mest självklara snackset för mig, nämligen popcorn. Jag älskar popcorn. Självklart ska de poppas i kastrull, med olja och gärna en liten klick smör. Sedan saltas och avnjutas. Fantastiskt i all sin enkelhet.

 

2. OSTCHIPS

För er som vill ha chips med smak av ost. Eller ost med smak av chips... Hur som helst, ni slipper alla konstiga tillsatser i "vanliga" ostchips (av potatis) och får äkta vara! Knaprigt, smakrikt och såååå gott! Ett enkelt och snabbtrecept hittar ni här!

 

3. SALTA & ROSTADE NÖTTER

Det går att köpa färdiga i affären, men det blir både godare och nyttiga om du rostar dem själv. Det går superfort, är enkelt och till och med ganska roligt ;) Mitt recept hittar ni här!

 

4. GLUTENFRI BROWNIE

Okej, nu till det söta. Den här glutenfria brownien går typ inte att slå. Jag skojar inte, jag tror detta är det godaste jag bakat. Inte bara low-FODMAP, utan någonsin. Visst, det tar sin lilla tid att baka, men det är så värt det. Det bästa är om du har framförhållning och bakar dagen innan den ska ätas. En natt i kylen gör att den här brownien går från 9,5 till 11 på en skala 1-10. Och nej, jag har inte skrivit fel. Den är 11/10. Smaka själva får ni se.

 

5. HALLONSUFFLÈ

Om ni är känsliga mot kakao, eller bara inte orkar vänta på att brownien ska gotta till sig i kylen, är den här hallonsufflén den ultimata desserten. Du slänger ihop den på ett par minuter och är klar i ugnen i ett nafs. Sedan är det bara att hugga in. När jag gjorde denna rosa lilla kreation för första gången var jag något skeptiskt till att något så enkelt, med så få ingredienser kunde bli gott. Blev det gott? DET BLEV UNDERBART.

 

6. MELONGLASS

Nu till något som går ännu snabbare; melonglass! Med ynkliga två ingredienser mixar du ihop den här glassen på typ 30 sekunder. Snabbt, enkelt och SÅ GOTT! Även väldigt snäll mot känsliga magar. Yey!

 

7. VARM MJÖLK MED VANILJ OCH KANEL

Till sist vill jag tipsa om en värmande dryck att njuta av. Nu när det officiellt blivit vinter finns det nästan inget godare en en krämig och varm kopp med något gott. Tidigare var det varm choklad som gällde, nu är det den här drycken gjord på laktosfri mjölk, samksatt med vaniljpulver och kanel. Gärna toppad med vispad laktosfri grädde. Underbar helt enkelt. En stor fördel är att den passar väldigt bra till popcorn... ;)

 

Nu har ni ett gäng tips att snaska på ikväll! Det är ju, som sagt, lill-lördag, och då är läge att mysa till det lite extra. 

Nu ska jag fortsätta plugga, för att sedan utse två vinnare i tävlingen som avslutades natten till idag. Ni som vunnit kommer jag att kontakta under kvällen eller morgondagen. Hoppas ni har en superfin onsdag! Ta hand om er och mys mycket ♥︎ Kärlek,

Annie

Baconlindade morötter

Hej!

Ibland är det enklaste det godaste. Så är det typ i detta fall. Vi gjorde, som sagt, tapas för ett tag sedan, och en av standardtapasen (?) är baconlindade dadlar. Eftersom dadlar är en röd FODMAP går denna tapas bort och vi lämnas utan denna baconlinade godhet. Självklart ger inte jag upp där utan funderar ut något annat som går att lindas i bacon. Sagt och gjort! Efter en stunds tänkande kom jag fram till att morötter borde gå fantastiskt att linda i bacon och köras i ugnen tills de blir sådär lagom mjuka, fortfarande med tuggmotstånd. Och om det blev gott! Bättre än dadlarna by far! Till och med min bror åt det, och han gillar inte ens tillagade morötter (knappt råa heller för den delen).

Summan av kardemumman: skit i dadlarna nästa gång du gör tapas. Rulla in morötter i bacon istället. Det blir både godare och hälsosammare. För att inte tala om helt FODMAP-fritt. Sa jag förresten att det var helt sjukt gott? 

 

Ingredienser:

* Morötter

* Bacon

 

Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i stavar. Klipp baconen i halvor och linda dem runt morötterna. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter, tills morötterna är perfekta och baconen fått lite färg. ÄT OCH NJUT!

 

Hoppas ni har en underbar dag allihop! Ett tips är att göra dessa små baconlindade morötter till ikväll och äta som de är eller dippa i tex den här dippen. Det är ju trots allt lill-lördag. Sköt om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Ostchips

Helluu!

Puh, då har plugget satt igång igen. Redan efter de två första dagarna känner jag att varken kroppen eller huvudet är van vid flera timmars föreläsning i rad. Kroppen blir rastlös och huvudet tungt. För att inte tala om ögonen. Ärligt talat är det lite svårt att hålla dem öppna mot slutet av dagen. Jag har även än en gång påminnts om att det kostar pengar att leva. Och eftersom mat är den viktigaste byggstenen - i alla fall i mitt liv - blir det en ganska stor utgift varje månad. Detta leder oss in på hur en kan använda rester istället för att slänga dem. 

Alla som har ost på mackan vet att det kan vara svårt, för att inte tala om omöjligt, att hyvla det sista av osten. De flesta länger nog den lilla biten som blir över, men inte en äkta student! Varför inte passa på att göra supergoda ostchips av den istället? Jag hittar ingen anledning till varför en skulle låta bli. Så, istället för att slänga det sista av osten, kolla in receptet nedan och njut av knapriga och goda ostchips ikväll!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen tills de har smält och blivit små chips. Ca 5 minuter. Se upp så de inte bränner! 

 

Hur enkelt och gott som helst. Tyvärr tar det ju ganska lång tid för en ensamstående student att ta sig igenom en hel ost, så det blir inte ostchips så ofta om en ska vänta tills osten är slut varje gång. Tur att det går att riva osten även då den inte är slut. Så en kan njuta lite då och då. Kanske ska göra dessa små knapriga godingar ikväll... Hur som helst. Hoppas ni har en fin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Poppa de perfekta popcornen i kastrull

Hej!

Vi som äter enligt FODMAP har fått lämna mycket goda saker bakom oss och tvingas avstå en stor del av snacksen fredagsmyset. Något vi dock får äta är popcorn. Och tur är väl det. Vet inte om jag fixat ett liv utan dessa små fluffiga, salta, spröda majskorn som smälter i munnen. Dessa lovord rör inte micropopcorn. Åh nej. Sådana kemikaliesmakande, torra små snacks borde knappt på kallas mat. Nej, jag pratar om hemmagjorda hederliga kastrullpoppade popcorn. Dessutom finns det alltid massa opoppade popcorn i påsen när en poppat micropopcorn. Det slipper du när du poppar i kastrull. Knappt några popcorn går till spillo.

Jag vet att många tycker att det kan vara lite knepigt att poppa i kastrull eftersom popcornen gärna bränns vid, men jag ska ge er mina bästa tips på hur du lyckas med de perfekta popcornen!

Ingredienser:

* Rapsolja

* Smör

* Popcorn (opoppade så klart)

 

Gör så här:

Häll olja i en kastrull. Det ska sprida ut sig över nästan hela botten. Sätt på plattan på högsta temperatur. Klicka i en stor klick smör och låt det smälta. Fettet ska tänka bottnen gott och väl.

Häll i popcornen, de ska täcka hela botten och det gör inget om det blir lite mer. Skaka runt så alla popcorn får olja på sig. När första popcornet poppat vrider nu ner värmen ett eller två steg (beroende på spis, du lär dig). Skaka om kastrullen med jämna mellanrum medan det poppar.

När det börjar avta kan du stänga av plattan helt och låta de sista popcornen poppa klart. Ta bort kastrullen från värmen och häll i en skål så fort de är klart för att undvika risken att det ska brännas i botten.

Häll salt över popcornen när de är i skålen. Snåla inte med saltet. Skaka INTE på skålen efter du saltat, då kommer allt salt ramla ner till botten och popcornen blir smaklösa.

Tips: Hemligheten är att ha tillräckligt mycket fett i kastrullen. Jag har både olja och smör för att få smörsmak på popcornen, men du kan poppa i endast olja om du vill. Då behöver du öka mängden något.

Tips#2: Skaka kastrullen ofta medan det poppar för att få ner de opoppade popcornen till bottnen.

Tips#3: Lyft på locket ibland för att släppa ut ånga. OBS! Lyft bara lite så att inga popcorn hoppar ut.

Tips#4: Skaka inte skålen med popcorn efter att du saltat. Jag vet att det lockar, men låt bli!

 

Det var mina tips för bäst resultat med kastrullpoppade poppcorn. Är det något ni undrar är det bara att slänga i väg en kommentar! Vet inte om det bara är jag som blev väldigt sugen på popcorn nu... Jag ska nog gå och poppa en kastrull. Varför inte testa du med? Varje dag är en perfekt dag för popcorn! Ha det underbart nu hörrni, och njut av kastrullpoppade popcorn ♥︎ Kram,

Annie

Knäckflarn

Hej!

Här kommer det mina vänner: det i grunden misslyckade receptet som visade sig bli fantastiskt goda knäckflarn. Jag gjorde två omgångar för för att testa om det var smörets fel att det inte blev kakor. Det visade sig inte vara fallet. Genom att ändra mängden smör blev det dock två olika typer av flarn. De med 100g smör blev sega (mina favoriter), medan de med 50g blev krispiga (perfekt att krossa över tex glass). Så här i efterhand tror jag att sirapen gjorde smeten för lös för att det skulle bli kakor. Nästa gång jag tänker försöka mig på att baka riktiga kolakakor ska jag testa 1 tsk sirap istället för 1 msk. Här har ni i alla fall receptet på mina knäckflarn!

Före gräddning:

Efter gräddning:

Recept för en plåt:

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1/2 dl socker

* 1/2 tsk bikarbonat

* 1/2 tsk vaniljsocker

* 100g/50g smörª

* 1 msk ljus sirap

 

ª 100g smör om du vill ha sega flarn och 50g om du vill ha krispiga.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 185°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i smör och sirap. Smält eventuellt smöret lite i micron för att göra det enklare att blanda i. Rör tills degen är helt klumpfri. 

Klicka ut på ett bakplåtspapper med nästan 10 cm mellanrum (de breder rinner ut i ugnen). Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll. 

Först kommer de börja rinna ut, sedan kommer de svälla lite för att sedan sjunka ihop. När de sjunker ihop är det alldeles strax färdiga. Ta ut när de börjar få en gyllene färg. De bränns ganska lätt, så var med!

Flytta bakplåtspappret från plåten till exempelvis en skärbräda och låt svalna. Jag skar mina med en kniv efteråt i ca 5x5 cm rutor. Ät direkt, krossa över glass och frys in resten. Håller länge i frysen.

 

Medan jag skar ner mina i bitar åt jag upp typ halva plåten. Rekommenderar inte detta eftersom det är ganska mycket socker i och jag blev helt speedad och lite väl mätt. De funkar som sagt superbra att frysa och kan ätas typ direkt ur frysen eftersom de är så tunna så de tinar väldigt fort. Den knapriga varianten (50g smör) har jag i frysen för tillfället, men funderar på att krossa dem och förvara i en glasburk. De bör hålla ett par veckor i kyl i alla fall. Perfekt att ha på glass, till frukt eller bara knapra på när en är sötsugen.

 

Hoppas ni haft en bra dag finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Salta och rosta frön själv

Hej!

Jag är väldigt ofta sugen på snacks på kvällarna, särskilt salt. Chips och popcorn är något jag är storkonsument av, men jag har även börjat inta en ganska generös mängd salta jordnötter. Visst är nötter bättre än chips ut hälsosynpunkt, men det är ändå stora mängder tillsatt fett och salt i de som finns färdiga i affären. Därför fick jag idén att salta dem själv. Eftersom jag var akut sugen på salta snacks, men inte hade några naturella jordnötter hemma, fick det bli frön istället. Frön är något som alltid finns här hemma, eftersom jag alltid har det i yoghurt, gröt eller på sallad.

Sagt och gjort, jag googlade lite för inspiration och en minut senare stod jag vid spisen. Ungefär en kvart senare stod jag med färdiga hemmagjorda salta frön framför mig. Det bästa av allt är nog ändå smaken. SÅ GODA! Även mamma gav tummen upp och åt upp hälften av fröna tillsammans med mig. En vinnare helt enkelt. Nyttig dessutom! Och FODMAP-fri! Testa!

Recept:

* 3 dl vatten

* 1 msk

* 1-2 dl frön (jag tog solrosfrön, pumpakärnor och några valnötter men de blev brända så rekommenderar att bara använda de två förstnämnda)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i fröna och koka i ca 5 min. Häll av vattnet och sprid ut fröna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 10 min eller tills de ser klara ut. Låt svalna något och hugg sedan in!

Tips: Jag hade som sagt även några valnötter i, men de blev brända så om du har gör valnötter skulle jag rekommendera en kortare tid i ugnen eller lägre temperatur.

Tips #2: Jag har inte testat själv, men jag kan absolut tänka mig att det funkar att krydda med andra kryddor än salt innan du sätter in dem i ugnen. Exempelvis paprikakrydda, curry eller lite socker tror jag hade funkat super!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Jag ska ha en lugn hemmakväll med mina föräldrar för första gången på väldigt länge. Vi ska laga mat, mysa och bara umgås. Välbehövligt efter en lång arbetsvecka för allihop. Vare sig ni ska ut och hit the floor eller bara ta det lugnt får ni ha det riktigt bra ikväll! Ta hand om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Upp