anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Såser och röror

Poké Bowl med lax i hot curry-dressing

Hej finisar!

Just nu är jag mitt uppe i värsta tentaplugget. Det är förfärligt. Tyvärr kan jag inte ägna hela dagarna åt att plugga, det är jag alldeles för otålig för. Spring i benen och hur många kreativa tankar som helst vill få utlopp. Men jag gör så gott jag kan, nästan. Ska försöka stå ut i alla fall, haha.

Det är i alla fall denna tenta som "sätter stopp" för ordentligt bloggande, det vill säga mer än ett inlägg varannan dag. Jag hoppas dock ni förstår, och står ut med denna uppdateringsfrekvens ett liiiitet tag till. Snart är tenta-p över för denna gång! En sak som är väldigt skönt med att vara hemma hela dagarna och kunna disponera sin tid är att magen faktiskt mår mycket bättre. Jag kan äta när jag känner för det, och i den takt som passar mig. Så på det sättet är ändå tenta-p en bra period ;)

Som kompensation för det halvtaskiga boggandet tänkte jag ge er ett helt underbart fantastiskt recept som ni kan njuta av medan ni väntar på mina uppdateringar (...). Ni som kikar in här lite då och då vet hur mycket jag älskar Pokè Bowls och alla versioner av det. Så självklart är det en sådan ni får idag! Se, läs, laga och NJUT!

Ingredienser:

* Sushi- eller grötris (jasminris funkar också)

Snabb-"inlagd" ingefära: 

* 2 cm färsk ingefära

* 1/2 dl vatten

* 1 msk vinäger

* 1 tsk socker

* En nypa salt

* Haricots verts

Lax- och curry-röra

* En laxfilé

* 1 msk laktosfri naturell yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Paprikakrydda, salt

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och strimla ingefäran. Blanda vatten, vinäger, socker och salt i kastrull och lägg i ingefäran. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.

Skär laxfilén i tärningar och blanda ihop den med yoghurt, majonnäs, sambal och resten av kryddorna.

Släng i haricots verts i ingefärsvattnet och låt koka upp precis innan servering så att de värmer till sig.

Servera allt i en bowl (djup skål) och njuuuuuut!

Alltså MUMS! Skojar inte vad jag snöat in på olika former av bowls med rå fisk, vegetariskt, ris eller quinoa... Ja, allt som går att äta ur en djup skål. Vilket är typ allt. Yes.

 

Nu ska jag strax byta om från mina pluggkläder (det vill säga det mjukaste jag har) till något mer anständigt. Jag ska iväg på möte, det vill säga: jag har en godtagbar anledning att inte plugga! Sedan är det kväll, fixa mat, försöka varva ner och sen sova. Imorgon har vi den sista "föreläsningen" innan tentan som jag ska gå på. Skönt att se att civilisationen ännu existerar typ.

Hoppas ni har det bra allihop

Dryga ut köttfärsås

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett tips på hur ni kan dryga ut köttfärssås! Som student, eller vanlig dödlig människa för den delen, kan det vara nice att spara på de få slantar en äger. Pasta med köttfärsås (glutenfri och FODMAP-fri) är nog den vanligaste matlådematen, och vardagsmaten i Sverige. Kanske för att det är så sjukt gott och lätt att göra. Bortsett från köttfärsen är det även en billig rätt att tillaga. För att sänka kostnaden per måltid ännu mer går det alldeles utmärkt att dryga ut såsen för att få mindre köttfärs att räcka till fler portioner. Bästa studenttänket!

Igår tinade jag upp en "vanlig" portion köttfärssås, men tillsatte bland annat morötter och vitkål som ger både mer smak och konsistens och lyfter köttfärsåsen till nya höjder! Som grädde på moset blev det även en extra portion. Perfekt. Tänkte att ni kanske också ville spara lite slantar, bli mer miljösmarta och hälsosamma på köpet. Hoppas sådana här inlägg uppskattas. Jag gillar det i alla fall, haha. Matlådor 4-life.

Ingredienser:

FODMAP-fri köttfärsås

* Morötter

* Vitkål

* Soltorkade tomater (eller vanliga tomater)

 

Gör så här: 

Skala och riv morötterna grovt. Finhacka vitkålen och de soltorkade tomaterna. Fräs eventuellt morötter och vitkål i olja en stund innan de tillsätts i köttfärssåsen. 

 

Så himla enkelt, så himla ekonomiskt, men framförallt; så himla gott! Passa även på att krydda lite extra. Mitt hetaste tips ever är att ha en doft kanel i köttfärsåsen. Det lyfter verkligen smaken! Testa!

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Vegetariska morots- och jordnötsbiffar med yoghurtdressing

Hej!

Då var det lill-lördag här hemma och jag är riktigt taggad på mitt-i-vecka-mys. Det är, som vanligt, långa skoldagar och ingen matlagning så långt ögat når. Tyvärr. Jag älskar ju att laga mat och experimentera i köket, så det är jättetråkigt att den enda matlagning jag ägnar mig åt nu är att ställa micron på typ 2 minuter och ställa in matlådan.

För ett litet tag sen hade jag dock en ledig lunch hemma. Då passade jag på att hitta på något nytt av det jag hittade i kylen, och det resulterade i dessa vegetariska biffar! Jag blev själv förvånad över hur goda de visade sig vara. Ibland "misslyckas" en med sina experiment så att det knappt blir ätbart, eller i vart fall inte njutbart, men de här blev till och med mer än njutbara! De förtjänar med andra ord en plats på bloggen. Kan lova er att jag testat mycket som inte kommer upp här, haha.

På tal om vegetariskt. Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Men i och med att väldigt många vegetabiliska proteinkällor innehåller FODMAPs är det inte jättebra med endast vegetarisk kost när en äter enligt FODMAP under en lång tid. Några vegetabiliska proteinkällor som vi dock kan äta är dock nötter och frön. Även ägg, som dock inte är vegetabilisk men vegetarisk, är en superbra proteinkälla som de flesta av oss kan äta utan problem. Här har jag kombinerat jordnötssmör och ägg, och detta kan alltså funka som en måltid där kött inte behövs alls. Mums med vegetariskt!

Morots- och jordnötsbiffar:

* Olivolja till stekning

* En stor eller två små morötter

* 2-3 msk jordnötssmör

* Ett ägg

* 1 krm riven ingefära

* Salt, vitpeppar, spiskummin, curry, paprikakrydda och en doft kanel

Dressing:

* 1/2 dl naturell laktosfri yoghurt

* 1/2 majonnäs (obs! Kolla innehållsförteckningen)

* 1 tsk sambal oelek

Tillbehör:

* Olivolja

* 1/2 röd paprika

Sallad:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna och ingefäran. Lägg i en skål, knäck i ägget och blanda ihop med jordnötssmör och smaka av med kryddor. Hetta upp olivolja i en panna och stek på medelvärme på båda sidor tills de är klara igenom. 

Rensa och dela paprikan i bitar. Stek i samma panna som biffarna.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Gör en stor sallad till. Ät och njut!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Dipp till chips, grönsaker eller sås till grillat

Hej!

Jag vet att jag nämnt det förr, men det tål att nämnas igen. Att hitta FODMAP-vänliga såser till exempelvis kött kan vara väldigt svårt. För att inte tala om snudd på omöjligt om en letar färdiga såser i affären. Jag har tidigare tipsat om denna sås som passar perfekt till grillat, och den här som passar till fisk och skaldjur. Idag tänkte jag ge er en lite mer anpassningsbar sås som passar både till dipp och som sås till mat. Ett tips är ha lite starkare kryddning om du ska dippa i den, vilket inte jag tycker behövs om den äts till mat eftersom maten ska ta överhanden i det sistnämnda fallet. Det är så klart en smaksak.

Just den här såsen hade vi till tapas och passade superbra till bland annat kycklingspetten jag visade här om dagen. Men som sagt, du kan lika väl ha den till chips! Eller varför inte först äta den till mat för att sedan bära med dig den till tv-soffan och fortsätta äta den till chips eller grönsaksstavar. Om det är något kvar av den vill säga.

Ingredienser:

* 3 dl laktosfri crème fraîche, gräddfil, yoghurt eller liknande

* 2 msk tomatpuré

* Salt, peppar, socker

* Paprikapulver, chiliflakes, spiskummin, cayennepeppar, oregano

 

Gör så här:

Blanda allt i en skål och smaka av med kryddor. Det krävs ganska ordentligt med kryddning, så var inte rädd för att ösa på. Ju mer smak, desto godare!

 

Ha en fortsatt trevlig dag fina ni! Kram,

Annie

Kolasås

Hej!

Nu har jag precis gjort glass för andra gången i min glassmaskin. Det är så roligt! Jag blandade ihop smeten igår och körde den i maskinen idag. Jag har precis öst smeten i glasspaket och ställt in i frysen för den sista frysningen. Inom kort får ni veta mer exakt vad för glass jag gjort och hur den blev. Men redan nu tänkte jag avslöja att en av ingredienserna i glassen är kolasås. Denna goding kokade jag ihop igår och tänkte ge er receptet. Det är ju så enkelt att göra egen kolasås! Egentligen bör intag av kolasås begränsas för de flesta av oss eftersom det innehåller ganska mycket socker och kan ställa till det i magen för en del. Men ibland måste en ha kolasås, så är det ju. Så nu behöver ni inte vänta längre på ett enkelt (det enklaste?) receptet på hemmagjord kolasås, utan här har ni det. Så sluta direkt upp med att köpa färdig som innehåller massa E-ämnen och jag-vet-inte-vad. Var goda!

Ingredienser:

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 msk sirap

* 1 msk socker

* En nya salt

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknar till önskad konsistens, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. 

Förvara den i en glasburk med lock i kylen. 

Min fick ingen riktig kola-färg (alltså brun/beige...), men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på. Jag kan tänka mig att det har med hur mycket socker/sirap en har i. Ni kan ju mixtra lite med mängderna om ni vill. Jag hade i lite på måfå, så jag är inte hundra på att de mått jag angett är exakta. Men det måste va svårt att få äcklig kolasås, haha.

Nu ska jag (än en gång) försöka varva ner efter ännu en hetsig dag. Magen trivs verkligen inte i sånt här klimat. Men, men. Det handlar nog en del om att vänja sig och försöka få lite rutin på det hela. Det har ju inte ens gått en vecka, så det ska jag nog klara av med tidens gång! Nu ska jag smaka på glassen! Så spänd! Kan avslöja att det såg väldigt gott ut i alla fall. Ha det så bra hörrni, vi hörs snart ♥︎ Kärlek,

Annie

Romsås till fisk och skaldjur

Hej!

Hoppas ni haft en bra helg allihop. I fredags när jag slutade jobbet körde jag direkt ner till vår sommarstuga där mina föräldrar var. Vi firade in min semester med havskräftor och räkor, tillsammans med bröd, ostar och en härlig romsås. Denna sås passar lika bra till skaldjur som till fisk. Jag brukar göra en sådan här sås när vi äter varmrökt lax, och det blir så himla gott. Det är jätteenkelt att röra ihop och går på en minut. Ett absolut måste till alla fiskrätter! 

Ber om ursäkt för den dåliga mobilbilden, men jag hade inte kameran med mig tyvärr.

Ingredienser:

* 2 dl laktosfri crème fraîche

* 1 msk majonnäs

* 1/2-1 tsk citronsaft

* 1/2-1 msk röd rom

* Salt, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och smaka av med kryddorna. Servera till fisk eller skaldjur.

 

Imorgon är min första "riktiga" semesterdag. Detta ska firas med en spa-dag med mamma. Vi ska bara njuta, umgås och ha det riktigt skönt. Önskar er alla en fortsatt trevlig söndag och att ni får en fantastisk start på den nya veckan och den nya månaden imorgon. Ta hand om er! Kram,

Annie

Sås till grillat

Hej!

Nu har jag precis kommit hem efter en härlig helg i sommarstugan. Vilket väder det har varit! Underbart! Vi har badat i havet, chillat på stranden och självklart grillat. Som jag sagt innan är det en av de bästa sakerna med att vara hemma på sommaren, att grilla alltså. Och så klart att vara i sommarstugan då. Men just en sån sak som att grilla gör jag inte själv som student. Tyvärr, det är ju en riktig sommarkänsla att grilla och allt därtill.

Till grillat vill i alla fall jag ha en riktigt god sås, och det finns ju inte ett jättestort utbud av FODMAP-vänliga såser i affären. Så i lördags rörde jag ihop en egen sås som blev supergod och tänkte därför ge er receptet. Jag smakade av allt eftersom, så har inga exakta mått, men ni får gå på känsla och smak. Mycket nöje!

Ingredienser:

* Laktosfri créme fraîche

* Salt, svart- och vitpeppar

* Ingefära i pulverform (funkar med färsk, riven)

* Timjan

* Socker

* Ev lite laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Rör ihop allt, smaka av med alla kryddor. Om du tycker såsen är för fast går det att röra i en skvätt mjölk. Va inte rädd för att krydda, créme fraîche är ju ganska milt i sig. Sockret behövs för att väga upp det syrliga. 

 

Hoppas ni har haft en fin helg allihop ♥︎ Nu är det dags för mig att ta nya tag inför min sista(!) arbetsvecka. Äntligen! Vad ni än har för planer får ni ha en riktigt härlig kväll och ta hand om er! Kärlek,

Annie

Caesarsallad med hemmagjord dressing

Hej!

Här kommer ett klassiskt recept på caesarsallad, anpassad för FODMAP. Egentligen är caesarsallad ganska FODMAP-vänligt från början, förutom brödet och dressingen. Och vem vill ha en caesarsallad utan brödkrutonger och dressing? Inte jag i alla fall. Därför tänkte jag dela med mig av denna enkla twist på framförallt dressingen, men självklart ger jag er hela salladen. Var så goda!

Mamma gjorde dressingen denna gång. Hon följde detta recept ungefärligt. Självklart gjorde vi den FODMAP-fri, och i stället för sardellfiléer använde vi sardellcréme. Hon använde inte heller någon mixer, utan vispade ihop allt. Ni ser själva i beskrivningen under bilden :) Detta resulterade i en av de godaste ceasardressingarna jag smakat. Helt seriöst.

Ingredienser:

* Romansallad

* Bacon

* Parmesan

Kyckling:

* Olja + smör till stekning

* Färsk (eller fryst upptinad) kycklingfilé

* Salt och peppar

Dressing:

* 2 äggulor

* 2 tsk sardellcréme

* 2 tsk dijonsenap

* 2 1/2 tsk citronsaft

* Salt och peppar

* 2 dl rapsolja

* 1 dl riven parmesan

Brödkrutonger:

* Glutenfritt ljust bröd

* Olja + smör till stekning

* Salt

 

Gör så här:

Skölj salladen och skär i stora bitar. Klipp bacon i bitar och stek hårt. Riv parmesanost. 

Kyckling: Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek kycklingen tills den är klar, salta och peppra. Lägg i en skål med folie så den håller sig varm.

Dressing: Vispa ihop äggulor, sardellcréme, citronsaft, salt och peppar. När det är en jämn smet häller du i oljan långsamt, samtidigt som du fortsätter vispa. När all olja är ihälld och dressingen är jämn rör du i parmesan försiktigt.

Brödkrutonger: Skär brödet i 1x1 cm tärningar. Hetta upp en panna med olja och smör. Stek på medelvärme tills det är gyllenbrynt. Salta. Lägg på ett fat med lite hushållspapper som suger åt sig eventuell överflödig olja. 

Servera allt i en djup tallrik. NJUT!

 

Ha en underbar dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

"Aioli" utan vitlök, sås till räkor

Hej!

Så var det söndag igen och slutspurt på helgen. Lite vemodigt får jag erkänna att det är. Jag är inte supertaggad på att börja jobba igen imorgon, men å andra sidan är helgen fortfarande inte slut. Vet inte riktigt hur jag ska ta vara på den sista lediga dagen innan den nya arbetsveckan, emn förmodligen blir det ännu en lugn och härlig dag tillsammans med familjen. Det var som sagt väldigt länge sen sist jag hade en hel helg med min familj, minns knappt jag var här hem-hemma sist.

Igårkväll myste vi till det eftersom min mamma har fyllt år. Vi skalade räkor och åt med massa goda sallader och tillbehör. Till räkot passar ju aioli som handen i handsken, men eftersom det är en vitlöksbaserad sås är det ett big no-no för oss med IBS. Självklart skippar inte jag såsen, utan gjorde en egen. Denna blev faktiskt riktigt bra, och smakar lite som aioli fast utan vitlök. Mer citron istället. Gott och FODMAP-fritt!

Glömde såklart ta kort direkt när jag gjort såsen, utan kom på när jag tagit både en och två gånger att jag borde lägga upp receptet på bloggen. Därför är det inte så mycket i skålen på bilden, men ni får tänka er en härlig, krämig röra. Recept under bilden!

 

Ingredienser:

* 1 dl crème fraîche

* 1 msk majonnäs

* 1-2 tsk pressad citron

* Salt, vitpeppar och en knivsudd socker efter smak

 

Gör så här:

Rör ihop allt i en skål. Smaka av med kryddor och eventuellt lite mer citron.

 

Så där ja, då var snart ledigheten för denna gång över. Ni som jobbar helg kanske istället får ledigt imorgon, till er önskar jag en trevlig ledighet! Till er som börjar jobba imorgon önskar jag en fortsatt trevlig söndag och en bra start på jobbveckan imorgon. Hoppas ni haft en fin helg allihop! Kram,

Annie

Potatissallad

Hej!

Den självklara rätten på ett buffébord på sommaren: potatissallad. Självklart hemmagjord. Vem gillar inte potatissallad? INGEN! Alla gör på olika vis, och så här gjorde jag denna gång. Varierar hela tiden ;) Har tyvärr inga mått, jag rörde bara i och smakade av allt eftersom. Tror ni fixar det ändå, annars är det bara att fråga. Recept under bilden!

Ingredienser:

* Nypotatis

* Rädisor

* Gurka

* Laktosfri gräddfil, creme fraiche eller turkisk yoghurt (eller alla tre)

* Majonnäs

* Senap

* Salt, peppar, socker och ev dill och persilja

* Kapris

* Gräslök

 

Gör så här:

Koka potatisen och låt svalna. Skär potatis, rädisor och gurka i bitar.

Blanda gräddfil, en klick majonnäs, lite senap, kapris och smaka av med kryddor. Rör i de hackade grönsakerna. Toppa med lite klippt gräslök.

 

Så enkelt är det att göra en egen, FODMAP-fri potatissallad. Inga konstigheter, lök eller laktos. Bara goda grejer! Senapen går att utesluta, men den ger det där lilla extra. Testa om du inte tror mig!

 

Ha en superfin dag allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Hemmagjord kethup

Hej!

Idag har jag varit en riktig hemmafru. Jag har vattnat blommor, vikt tvätt och bakat bullar för första gången i mitt liv. Hörde ni? Jag har bakat bullar. Glutenfria dessutom! Trots att de blev ganska små och därför något övergräddade blev de riktigt goda. Helt klart ett godkänt förstagångsbak! Recept och beskrivning hur jag gjorde kommer lite senare. Ägnade nämligen hela eftermiddagen (och då menar jag verkligen hela eftermiddagen fram till kvällen) åt att göra deg, vänta på att den skulle jäsa, kavla, fylla, rulla, vänta ännu mer på jäsning, vänta på ugnen och så vidare och så vidare. Men nu är jag faktiskt lite stolt. Kanelbullebaksoskylden är tagen. Mer om detta kommer inom en snar framtid.

Idag tänkte jag ge er recept på något helt annat, nämligen ketchup. I nästan alla ketchupsorter i affären är lök eller vitlökspulver en av ingredienserna. Även då det står "kryddor" kan en av kryddorna vara exempelvis lökpulver. Det kan vara dumt att chansa om man är känslig mot just lök och vitlök, vilken många med IBS är. Då är det mycket bättre att göra sin egen ketchup. Det går jättefort, blir FODMAP-fritt och innehåller bara saker du vet vad det är. Inga dolda E-ämnen eller liknande. Det smakar faktiskt nästan precis som sådan ketchup en köper, om inte bättre. Frågan är varför jag inte gjort detta förut. Har alltså undvikit ketchup i onödan. Aldrig mer!

 

Ingredienser:

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 tsk ättika

* 1 tsk vatten

* Salt, peppar, socker, cayennepeppar och ev chilipeppar

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av med kryddorna.

Om du vill kan du ha till exempel lite curry i för lite extra smak, eller varför inte en doft kanel? Testa dig fram till din favoritketchup!

 

Puh, jag är helt slut. Visste inte att det var så ansträngande att baka bullar. Ikväll blir det förmodligen ganska mycket tid i soffan framför TVn. Det blir dock inget vanligt soffmys, för hela köket är fullt av nybakta bullar som vill bli uppätna. Får se hur bra jag mår imorgon, men ikväll ska det festas! Ni får ha en underbar kväll finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Jordgubbs- och rabarperpaj med hemmagjord vaniljsås

Hej!

Nu har vi äntligen slutfört det sista skriftila skolarbetet inför en heldag med seminarier på onsdag. Imorgon ska jag packa inför sommaren eftersom jag åker hem direkt efter seminarierna på onsdag. Det kommer bli en lång dag. Vi börjar 8:30 och jag kommer vara hemma ca 20 på kvällen om allt går som det ska. Men nären väl är hemma kommer det vara så skönt! Längtar lite efter att få klappa mina katter och höra dem spinna ♥︎

Ikväll tänkte jag bjuda på en fantastiskt god glutenfri (och FODMAP-fri såklart) smulpaj med rabarber och jordgubbar. Det går självklart att ha endast rabarber i, men jag tycker jordgubbarna gör det där lilla extra. Till detta serveras med fördel en hemmagjord vaniljsås. För att göra det lätt för sig kan en rårörd vaniljsås göras, den behöver alltså inte kokas. Receptet på pajen är i princip samma som detta recept, men med lite modifiering för att passa de sura rabarberna. Vaniljsåsen har jag hämtat inspiration från när jag googat runt på lite olika matsidor. Jag har kollat på "vanliga" recept, men bytt ut ingeridenser så att den är både laktosfri och utan FODMAPs. 

Pajen var väldigt omtyckt och tog slut i ett nafs. Ett bra betyg med andra ord. Hoppas ni också gillar den! Receptet hittar ni under bilden.

 

Recept för en pajform:

* 4 dl cornflakes

* 1,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1 krm salt

* 1/3 dl socker

* 1/3 dl sirap

* 1 dl flytande margarin + lite till att smörja formen

* Rabarber och jordgubbar

* 1-2 msk socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj pajformen med margarin eller smör. Skala och hacka rabarber i slantar. Skiva jordgubbar. Täck botten av formen med rabarber och jordgubbar. Strö över socker och kanel. Ju större andel rabarber, desto mer socker behövs eftersom rabarber är ganska surt.

Krossa cornflaksen lite och blanda med mjöl, salt, socker, sirap och margarin (eller smör). Klicka ut ett jämnt lager över rabarber och jordgubbar. Sätt in i ugnen i ca 25 min och pajen fått en fin färg. 

 

Under tiden pajen står i ugnen kan du göra en superenkel, rårörd, FODMAP- och laktosfri vaniljsås.

 

Recept för två-tre portioner (dubbla gärna om ni är fler):

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm vaniljpulver

* 1 äggula

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Rör i övriga ingredienser försiktigt och smaka av. Jag hade själv inte i vaniljpulver eftersom jag inte var hemma när jag gjorde såsen, men jag tror det blir godare att ha i!

Servera tillsammans med din nybakade paj i en djup skål så du får plats med mycket.

 

Hoppas ni har haft en fin nationaldag allihop. Själv ägnades största delen åt plugg, men hann även med att gå en runda i solen och äta laktosfri glass. En bra dag med andra ord! Imorgon har jag ingeting planerat, vilket är så skönt. Det enda jag vet att jag måste göra är att packa och städa undan innan jag lämnar den lilla lägenheter för att åka hem till föräldrarna. Utöver städ och plugg ska jag bara ta det lugnt. Njuta av den sista lediga dagen här.

Hoppas ni har det underbart allihop ♥︎  Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Passionscurd

Hej allihop!

När jag var hemma över påsk firade vi lite födelsedagar, vilket betyder att tårta måste förtäras. Det var min mamma som hittade det här receptet i tidningen Buffé, och visade det för mig. Jag föll pladask för idén, ändrade lite i receptet, och knåpade ihop den till firandet. Vårt egna recept på själva tårtan kommer inom kort, men först ska ni få vår version av passionscurden. Helt ärligt, detta är bland det godaste jag smakat. Gillar ni lemoncurd kommer ni älska den här. Den är syrlig och fräsch, och det krispiga kärnorna från passionsfrukten är bara så underbara. Det är min fantastiska mamma som gjorde curden, så det är hennes beskrivning ni finner nedan. All ära till henne ♥︎

Till er andra: TESTA DETTA!

Ingredienser:

* 50 gram osaltat smör

* Rivet skal från en citron

* 1 dl citronjuice (typ 1,5 citroner)

* 3 st passionsfrukter

* Två ägg

* En äggula

* 1 dl strösocker

 

Gör så här:

Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Riv citronskal. Pressa citron (jag använde en och en halv). Gröp ur passionsfrukterna. Tjoffa allt utom smöret i en kastrull. Vispa. Sätt på plattan, vispa under tiden det börjar värmas. Sjud på svag värme och under vispningt tills det tjocknar, det går på några minuter. Får EJ koka. Ta bort från värmen och vispa i smöret i klickar. Låt svalna. Klart!

 

Imorgon är det fredag, tagga! Och på tal om fredag, är inte det desserternas dag? Jo, jag skulle tro det. Passa på att slänga ihop en passionscurd och överraska någon där hemma eller ät den själv (som jag). Eller varför inte hälla den i en fin burk, pynta till den lite och ge bort den till någon du tycker om? Jag antar att min åsikt om denna curd gått fram. Helt. Stört. God. Mamma (som även råkar vara världens sötaste) gjorde en extra sats som jag fick med mig upp till lägenheten ♥︎ Går och småäter av den i kylen hela tiden nu. Snart kommer lite tips på hur en kan använda passionscurd, mer än att äta den som den är. Håll utkik!

Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Kycklingburgare med hemmagjord dressing

Hej fina ni!

Nu ska ni äntligen få recept på det vi åt i lördags, nämligen kycklingburgare! Jag kan redan nu säga att burgaren på bilden inte är min, utan min pojkväns. Hamburgerbrödet är inte FODMAP-fritt. Jag fick nöja mig med extra mycket tillbehör i stället för bröd (inte mig emot). Förutom hemmagjorda kycklingburgare hade vi bacon, sallad, tomat, gurka och hemmagjord FODMAP-fri dressing. Till detta serverades hemmagjorda pommes och baconinlindad halloumi, som jag hittade ett recept på Ica. Var bara tvungen att testa och det var SÅ GOTT! Dessa små varma ostknyten är mitt nya favorit-side-snack. De syns inte så bra på bilden, men det är en sådan som ligger mellan övre brödet och baconet. I bakgrunden skymtas även en milkshake som vi drack till. Recept på allt hittar ni under bilden!

Ingredienser:

Pommes:

* Potatis

* Rapsolja

* Salt och svartpeppar

Kycklingburgare:

* Kycklingfärs

* Salt och svart- och vitpeppar, kryddor efter smak

Baconinlindad halloumi:

* En halloumiost

* Ett halvt paket bacon (använd andra halvan till topping i burgaren)

 

Hamburgerdressing

* En stor msk laktosfri turkisk yoghurt

* En stor msk majonnäs

* En tsk sambal oelek

* En tsk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda, socker

* Limejuice

Milkshake:

* Frusen banan

* Laktosfri glass (vanilj, kolagräddglass eller liknande)

* Jordnötssmör

* Salta jordnötter

* Laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Pommes: Sätt ugnen på ca 220°. Skrubba potatisen (går även att skala, men det är godare med skalet kvar). Skär i tunna stavar. Lägg stavarna i en sil och skölj under rinnande vatten. Torka dem torra och lägg dem i en skål. Häll över ordentligt med olja och blanda väl. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 10 min. Sedan tar du ut dem och vänder på dem, saltar och pepprar. Ställ in igen tills de är gyllengruna, ca 10 min till.

Kycklingburgare: Blanda kycklingfärs med kryddor. Smaksätt med det du är sugen på, tex curry, spiskummin och ingefära. Paprikakrydda, oregano och lite kanel. Endast fantasin sätter gränser! Här använde vi bara salt, svart- och vitpeppar, eftersom vi ville ha så "vanlig" hamburgersmak som möjligt (lite tråkigt, jag vet).

Baconinlindad halloumi: Dela baconen på mitten. Skär halloumin i stavar. Linda baconen runt och stek i en het panna tills baconen är färdiga och de ser alldeles underbart goda ut!

Dressing: Rör ihop yoghurt, majonnäs, sambal oelek och tomatpuré. Smaka av med kryddor och en liten nypa socker. Skvätt eventuellt i lite limejuice för lite syra.

Milkshake: Mixa alla ingredienser och använd mjölken för att få rätt konsistens.

 

Ni hittar ett annat recept på FODMAP-fri hamburgerdressing här!

 

Så där, nu kan ni ha lika mycker hamburgerfest som vi hade! Har inte tänkt på det innan, men hamburgare kan man variera i oändlighet. Det bästa av allt är att man kan få till alldeles underbara hamburgare helt enligt FODMAP.

Nu ska jag fortsätta plugga lite, har tagit en alldeles för lång paus för att blogga, haha. Ikväll ska jag till en tjejkompis och laga FODMAP-fri Flygande Jacob. Ska försöka komma ihåg att ta kort och minnas receptet, så får ni det lite senare. Ha en fin dag allihop så ses vi imorgon ♥︎ Kärlek,

Annie

FODMAP-fri remouladsås

Hej allihop!

Alla som följer FODMAP vet att det i princip inte går att äta några färdiga såser eller dressingar, då nästan alla innehåller lök, laktos eller gluten. Därför får man göra sina egna såser, vilket både blir godare och väldigt mycket hälsosammare. Det tar ett par minuter extra, men det är ju faktiskt så värt det. För ett par dagar sedan serverades smörstekt torskfilé, potatismos och hemmagjord remouladsås. Extremt svårslaget om ni frågar mig. Kan tillägga att de här hemma som åt av den köpta remouladsåsen tyckte att denna var godare, så det finns ingen anledning att inte röra ihop denna goding ;) Recept under bilden!

 Recept:

* Två msk créme fraiche 

* En msk majonnäs

* Två skivor inlagd smurgåsgurka

* En kapris

* Lite citronkoncentrat/pressad citron

* Curry, cayennepeppar, salt

 

Gör så här:

Finhacka smurgåsgurka och kapris och blanda ihop med créme fraiche, majonnäs och en skvätt citron. Krydda efter eget tycke med curry, cayennepeppar och salt.

 

Hoppas ni har haft en bra måndag allihop. Jag är hemma hos mina föräldrar och har bara tagit det lugnt idag, gosat med katterna och suttit i solen. Det har varit en sådan dag man behöver då och då för att orka kämpa på i vardagen. Imorgon ska jag äta lunch hos mormor, och hon har fått tydliga instruktioner om vad jag får äta och inte, haha. Mormors mat är dock värd att må lite dålig av, om det nu skulle vara så att jag missat något. Nu är det dags för soffan här hemma, vi hörs imorgon. Ha det fint ♥︎

Annie