anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Sallad

Klassisk tomat- och mozzarellasallad med balsamvinäger

Hej!

Så var helgen här igen! För min del innebär det en del plugg, men även lite ledighet. Det ska bli så skönt med en hemmakväll idag. Igår var det kick-off för en studentförening jag är med i, och jag var i skolan 10-18, för att sedan möta upp dem kl 19. Det var med andra ord en fullspäckad dag och jag var dödstrött när jag kom hem igår natt. Idag har jag bara tagit det lugnt och planerar en kväll i soffan med massa gott att äta. Det behövs just nu.

Jag tänkte fortsätta ge er tips på FODMAP-fri tapas även idag. Detta recept är inte alls krångligt, och många av er tycker kanske det är ganska uppenbart. Men jag tror inte att alla tänker på att denna enkla rätt alltid finns, och framförallt inte att den passar utmärkt till tapas. Så det är mest ett förlag, men även hur jag serverar det! Jag älskar ju mozzarella, och all annan ost för den delen också, så för mig är detta en jälvklar tapas på vårt bord. Hoppas ni gillar det, det gör jag!

Ingredienser:

* Tomater

* Mozzarella

* Balsamvinäger

* Ev salt och svatpeppar

 

Nu ska jag som sagt bara luta mig tillbaka i mjukiskläder och gosa ner mig i soffan. Min bästa vän chips kommer göra mig sällskap tillsammans med tv-tittande och slösurfande. Åh, en perfekt kväll väntar! Varesig ni ska ut och röja eller stanna hemma och ha det mysigt får ni ha en superbra kväll! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kram,

Annie

Italiensk sallad

Hej!

För alla som följer bloggen lite vet att jag gjorde glass för ett par dagar sedan och igårkväll blev det premiär för smakning! Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd denna gång. Det enda är att den inte har den krämiga konsistensen en köpt glass har. Om det i sin tur beror på felaktigt recept, dålig glassmaskin eller brist på artificiella tillsatser är ännu oklart. I vilket fall kommer jag undersöka saker närmre genom att mixtra lite med proportionerna i receptet och eventuellt tillsätta lite andra ingredienser. Detta är dock ett vidare projekt. Bilder, recept och utförligare recension på glassen kommer inom kort!

Idag tänkte jag istället ge er ett förslag på hur ni gör en enkel och snabb sallad för antingen en lätt lunch, förrätt eller som side-dish. Den är inspirerad av det italienska köket (som jag älskar), men men vanliga ingredienser de flesta har hemma. Enkelt blir ofta supergott. Om ni inte tror mig kan ni ju testa själva.

Ingredienser:

* Blandad sallad, jag hade svensk grönsallad och babyspenat

* Tomat

* Mozzarella

* Oliver

* Rökt skinka, jag hade kallrökt smörgåsskinka

* Olivolja med citron

* Svartpeppar

 

Gör så här:

Skär salladen i bitar, hacka tomat och mozzarella. Skär skinkan i bitar. Blanda allt i en skål eller på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över svartpeppar.

 

Det är så skönt med helg! Har tagit paus från plugget idag och njuter av, kanske det sista, sommarvädret. Hoppas ni också kan koppla av och må bra. Det behövs ibland. Ta hand om er hörrni! Kram,

Annie

Poke bowl, FODMAP-anpassad

Hej!

Jag antar att ni inte heller ungått den senaste mattrenden Poke Bowl. För er som inte vet vad det är kan jag enkelt förklara det som sushi i en djup tallrik. Den ultimata rätten för mig alltså. Jag älskar sushi och att äta ur djupa skålar. Kan det bli bättre då? Nej! Efter att ha spanat in lite olika varianter på denna rätt insåg jag ganska snart att den, traditionellt, inte är helt FODMAP-vänlig. Något sådant har dock inte stoppat mig innan och stoppar mig absolut inte när jag - potensiellt, efter långt letande och misströstande - hittat en rätt värdig att koras till min nya favoriträtt.

Och, vänner, tro mig när jag säger att jag älskar detta. Rå fisk (låter kanske inte så upphetsande när en skriver det så, haha) tillsammans med sushiris, blandade knapriga grönsaker och - inte bara en, utan - TVÅ olika sorters dressingar. I'm in heaven. Detta är inte det klassiska receptet på Pke Bowl, utan den är lite Anniefierad. Förmodligen skulle jag älska en "äkta" poke bowl minst lika mycket, men detta är ett förstaklassigt substitut som dessutom är helt FODMAP-fritt och gör din mage glad. Hallelujah för Poke Bowl. Kommer göra så många sådana här i fortsättningen och utforska olika smakkombinationer och dressingar att ha i.

Min version av Poke Bowl FODMAP Edition hittar ni under bilden!

 

Recept för två bowls:

* Två portioner sushi-, gröt, eller jasminris

* 4 salladsblad

* 6 körsbärstomater

* En morot

* 4 cm gurka

* 50 g fetaost (1/3 paket)

* Inlagd ingefära (köpt eller egen, recept längre ner)

* En tonfiskfilé

Dressing #1:

* 2 msk japansk soja

* 2 msk olja

* 1/2 msk vatten

* 1 tsk limejuice

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm socker

Dressing #2:

* Laktosfri crème fraîche

* Majonnäs

* Ev lite vatten för lösare konsistens

* Citronjuice

* Salt, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Riset kan kokas dagen innan eftersom det ska vara kallt vid servering. Annars kokar du riset och kyler ner det innan du börjar med det andra. När riset är kallt rör du i en matsked av lagen till den inlagda ingefäran.

Blanda ihop dressingarna. Dressing #2 är upp till dig hur mycket/lite du vill ha av majonnäs vs crème fraîche och citron. Pröva dig fram!

Bryt av 4 salladsblad. Dela körsbärstomaterna i fyra delar. Skala moroten och gör långa, smala remsor med hjälp av skalaren. Hacka gurkan i små stavar. Tärna fetaosten. Skär till sist tonfisken i små tärningar. 

Inlagd ingefära: Du kan antingen köpa färdig eller göra enkelt själv. Skär ingefära i tunna bitar. Lägg i en kastrull och häll på en del vitvinsvinäger, en del socker och fem delar vatten (tex 1/2 dl vitvinsvinäger, 1/2 dl socker, 2,5 dl vatten). Koka upp och dra av från värmen. Låt dra i vattnet en stund och häll sedan i en glasburk. Förvara i kyl med lock.

Uppläggning: Börja med att lägga två salladsblad i varje skål. Dela upp riset i de två skålarna. Placera ut morotsremsor, gurkstavar, tomatbitar, ingefära och tonfisken på riset. Strö över fetaosten. Ringla över båda dressingarna och servera.

Åh, alltså, ja. Detta är så rätt. Jag har hittat hem. Har ni smakat Poke Bowl än? Är ni lika sålda som jag?

 

Ikväll ska jag testa min glassmaksin, äntligen! Väntar spänt, hoppas ni också gör det. Ni får en uppdatering om hur det gick när jag smakat tillräckligt mycket för att kunna utvärdera, hehe. Så länge får ni har en underbar kväll alliop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Sallad med fetaost och jordgubbar

Hej!

Har ni testat jordgubbar tillsammans med fetaost? Inte? GÖR DET!

Dagens lunch blev även det en sallad, väldigt lik den jag gjorde igår. Idag var jag dock lite hungrigare och gjorde även salladen lite mer fancy. Kokade ett ägg som jag åt i en äggkopp bredvid, bara för att det är roligare än att ha det i salladen. Det är något med att äta med sked... Vet inte vad, men jag gillar det. Det känns lite mysigt på något sätt, haha.

Hur som helst, här kommer dagens lunch att inspereras av!

Ingedienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Tomat

* Jordgubbar

* Fetaost

Dressing

* Ett ägg + salt

 

Gör så här:

Om du vill ha ägg till (ja): Koka ägget i typ 8 minuter för lagom konsistens till äggkopp. Glöm inte salta innan varje tugga för att höja smakerna till himlen.

Hacka sallad, tomat och fetaost. Skiva jordgubbarna. Blanda ihop dressingen. Lägg allt på en tallrik och ringla över dressingen. Njuuuuuut!

Allt blir godare med dressing. Allt.

Hård(!)kokade även ett ägg till. Inte stenhårt, utan gulan var fortfarande liiite rinnig. Typ 8 minuter. Perfekt för äggkopp. Mums.

 

Idag tar jag semester! Äntligen! Så himla skönt att vara klar med jobbet för denna sommaren. Nu ska jag försöka vila upp mig på ett par veckor innan skolan och masterstudier tar vid. Puh, det känns jobbigt att tänka på. Ska göra mitt bästa för att koppla bort alla tankar på plugg och måsten och bara njuta resten av somamren nu. Varesig ni jobbar, pluggar eller har ledigtönskar jag er en fantastisk helg! Ät gott, ta hand om er och ha det riktigt bra ♥ Kärlek,

Annie

Fetaostsallad med keso- och gräddfilsdressing

Hej!

Vissa dagar när det är varmt ute är det många som säger att de inte blir lika hungriga eller sugna på mat. Detta fenomen är främmande för mig, så idag när det var lunchdags och jag inte var hungrig var det helt nytt för mig. Jag som i vanliga fall har en skrikande mage när klockan slår 12, kunde inte komma på något jag var sugen på till lunch. I bilen på vägen hem radade jag upp sådant jag visste fanns i kylen. Till slut kom jag på att det låg ett paket fetaost och väntade på att bli öppnad. En kall sallad med mycket ost blev en perfekt lunch en varm dag som denna!

Jag vet att salladen ser väldigt grön ut, alla tomatbitar gömmer sig under babyspenaten haha.

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* En tomat

* Ett par skivor zucchini

* Fetaost

Dressing:

* 1/2 dl laktosfri gräddfil

* 2 msk laktosfri keso

* 1 tsk citronjuice

* Salt, vit- och svartpeppar, en knivsudd socker

 

Gör så här:

Hacka sallad, tomat, zucchini och fetaost. Lägg allt på en tallrik. Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av. Klicka ut över salladen. Ät och njut ♥

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Caesarsallad med hemmagjord dressing

Hej!

Här kommer ett klassiskt recept på caesarsallad, anpassad för FODMAP. Egentligen är caesarsallad ganska FODMAP-vänligt från början, förutom brödet och dressingen. Och vem vill ha en caesarsallad utan brödkrutonger och dressing? Inte jag i alla fall. Därför tänkte jag dela med mig av denna enkla twist på framförallt dressingen, men självklart ger jag er hela salladen. Var så goda!

Mamma gjorde dressingen denna gång. Hon följde detta recept ungefärligt. Självklart gjorde vi den FODMAP-fri, och i stället för sardellfiléer använde vi sardellcréme. Hon använde inte heller någon mixer, utan vispade ihop allt. Ni ser själva i beskrivningen under bilden :) Detta resulterade i en av de godaste ceasardressingarna jag smakat. Helt seriöst.

Ingredienser:

* Romansallad

* Bacon

* Parmesan

Kyckling:

* Olja + smör till stekning

* Färsk (eller fryst upptinad) kycklingfilé

* Salt och peppar

Dressing:

* 2 äggulor

* 2 tsk sardellcréme

* 2 tsk dijonsenap

* 2 1/2 tsk citronsaft

* Salt och peppar

* 2 dl rapsolja

* 1 dl riven parmesan

Brödkrutonger:

* Glutenfritt ljust bröd

* Olja + smör till stekning

* Salt

 

Gör så här:

Skölj salladen och skär i stora bitar. Klipp bacon i bitar och stek hårt. Riv parmesanost. 

Kyckling: Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek kycklingen tills den är klar, salta och peppra. Lägg i en skål med folie så den håller sig varm.

Dressing: Vispa ihop äggulor, sardellcréme, citronsaft, salt och peppar. När det är en jämn smet häller du i oljan långsamt, samtidigt som du fortsätter vispa. När all olja är ihälld och dressingen är jämn rör du i parmesan försiktigt.

Brödkrutonger: Skär brödet i 1x1 cm tärningar. Hetta upp en panna med olja och smör. Stek på medelvärme tills det är gyllenbrynt. Salta. Lägg på ett fat med lite hushållspapper som suger åt sig eventuell överflödig olja. 

Servera allt i en djup tallrik. NJUT!

 

Ha en underbar dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Rissallad med räkor

Hej!

Oj, vad tiden springer iväg när det är fullt upp. Från att en vaknar till att det är kväll är det något som händer. Nu i helgen har det som sagt varit fullt upp med student, bal och gäster. Nu har jag dock laddat in matbilderna i datorn, så det är bara recepten som ska skrivas ner för att de sedan kan komma upp här på bloggen.

Ikväll tänkte jag i alla fall bjuda er på ett recept på en smidig lunch. Jag slängde ihop detta för ett par dagar sedan när jag var hemma och mamma kom hem från jobbet på lunchen. Vi hade ätit ris kvällen innan och fått ungefär två portioner över, så jag fick i uppdrag att göra något av det till lunch. Jag letade igenom kylen och hittade lite olika grönsaker och en burk med räkor. Dressingen improviserade jag ihop allt eftersom, varför jag inte angett några mått. Om ni vill ha det mer exakt är det bara att hojta till så ska jag försöka ange ungefär hur mycket jag använt av varje. Annars är det bara att låta magkänslan styra. Slutresultatet fick i alla fall väl godkänt i betyg och jag har lovat mamma att göra det igen ;) FODMAP-fritt, snabbt och supergott! 

 Ingredienser:

* Koks ris (kallt)

* Isbergssallad

* Tomat

* Gurka

* Räkor

Dressing:

* Soja

* Rapsolja

* Vatten

* Citron- eller limejuice

* Sambal oelek

* Kanel, paprikakrydda, curry, socker, salt, vitpeppar, chilipeppar

* Ingefära

 

Gör så här:

Dressing: Blanda soja, rapsolja och lite vatten i en skål. Riv eller hacka en liten bit ingefära och lägg i så att dressingen suger åt sig smaken. Droppa i lite citron eller lime. Krydda efter smak.

Sallad: Hacka sallad, tomat och gurka och blanda med kallt (kokt) ris i en skål. Ös på mycket räkor. Häll sedan över dressingen och blanda runt ordentligt.

 

Jag är helt slut efter helgen. Det har varit så mycket att göra och fixa. Det har dock varit en väldigt trevlig helg, och det är ju alltid roligt med festligheter och allt det för med sig, typ mat och människor en inte träffat på länge. Hur har er helg varit? Hoppas ni har mått bra och att ni tar hand om er och varandra! Imorgon är jag bjuden på lunch hos farmor och farfar. Jag antar att ni håller med mig om en sak angående det: ingenting slår farmors mat. Så är det bara. En liten parentes. För att göra er avundsjuka. 

Hoppas ni har det fantastiskt allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Sallad med stekt zucchini, ägg och mozzarella

Hej!

Detta är ett tidsinställt inlägg eftersom jag inte kommer hinna blogga idag. Som jag nämnt börjar dagen tidigt med seminarier, närmare bestämt fem stycken, som slutar vid ca 15. Sedan har jag en knapp timme på mig att komma hem, äta, packa det sista och sedan ta mig till bussen. Det kommer vara en stressig och lång dag, men jag ser fram emot att komma hem. Idag tar jag äntligen sommarlov!

Jag tänkte ge er ännu ett salladsrecept, hoppas inte ni är trötta på sallad. Själv älskar jag sallad eftersom en kan variera det så mycket, och framförallt går det snabbt att tillaga. Ett tips när du ska göra sallad är att försöka blanda så många färger som möjligt, eftersom olika färger ger olika vitaminer och näringsämnen. Försök också alltid att ha mer än bara grönsaker, tillexempel ost, ägg eller keso för extra protein. Här har jag både mozzarella och ägg för att få det lite matigare. Att ha kokt quinoa eller hirs i är också väldigt gott och tillför ytterligare näringsämnen, mättnad och härlig textur.

Denna sallad är gjord av sådant jag har i kylen som måste ta slut innan sommaren. Gillar att göra tager-vad-man-haver-måltider. Det lockar alltid fram en kreativ sida hos en själv. Antar att jag, som student dessutom, inte är ensam om att hitta på nya kombinationer utifrån vad kylskåpen har att erbjuda. Hur som helst, receptet på denna sallad hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Tomat

* Gurka

* Mozzarella

* Ägg

* Zucchini

* Olivolja till stekning+dressing

* Salt och svart peppar

 

Gör så här:

Koka ägget perfekt.

Värm en stekpanna med olivolja i. Skiva zucchinin och stek på medelhög värme. Salta och peppra.

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg i en skål. Tärna mozzarella och lägg i salladen. Ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. 

När ägget är klart sköljer du det i kallt vatten och skalar det. Lägg i salladen. När zucchinin är mjuk lägger du även den i salladen. Servera direkt ♥︎

 

Som sagt är detta ett tidsinställt inlägg och just nu sitter jag förhoppningsvis på bussen på väg hem. Hoppas ni har en underbar dag finisar! Ta vara på kvällen, det ska jag. Kram,

Annie

Mozzarellasallad

Hej!

Vilket väder det är! Så härligt! Har försökt vara ute så mycket som möjligt idag efter lunch. På förmiddagen skrev vi på uppsatsen som (typ) är klar nu. Det är egentligen sjukt. Vi har skrivit en kandidatuppsats. Jag tar en kandidatexamen. What! Det är en del att göra innan examen tas, men det är så nära nu. Kan inte riktigt greppa det. 

Det var varken vädret eller kandidaten jag skulle prata om, utan en sallad! Dagens snabba och lätta lunch blev en enkel sallad med babyspenat och mozzarella. Jag vet att jag har sagt det förr, men jag älskar mozzarella. Så krämig och god och underbar och... FODMAP-fri! Den här salladen går som sagt äta till lunch om en inte är så hungrig (rekommenderar dock att komplettera med ett knäckebröd eller liknande), men passar även perfekt som tillbehör till någon annan maträtt. God är den i alla fall.

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

* Mozzarella

* Olivolja

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka alla salladsgrejer utom babyspenaten (om du inte vill så klart). Lägg i en skål. Tärna mozzarellan och lägg i. Ringla olivolja över. Salta och peppra. Servera!

 

Hur enkelt som helst att göra supergod och FODMAP-fri sallad. Hoppas ni har haft en underbar solig dag allihop! Verkar bli lika fint (om inte ännu varmare) imorgon. Hoppas vi får lite sol på oss även då. Tills dess får ni ha det riktigt bra och ta hand om er ordentligt ♥︎ Kärlek,

Annie

 

Sallad med kräftstjärtar och keso

Hej!

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Det har jag ia alla fall, förutom att den just nu avslutas med lite plugg i sista sekund. Det har varit en skön helg, ganska bra väder och mycket god mat. Något jag uppskattar efter en helg med mycket (och då menar jag mycket) mat är att börja den nya veckan med något lite lättare. En matig sallad är perfekt för måndagar. Tänkte därför dela med mig av en av mina favoritsallader så att ni också kan få njuta av den, typ imorgon. Den här innehåller det underbara proteinet kräftskjärtar. Som ni vet älskar jag skaldjur över allt annat, så självklart är det en klar favorit även som salladstillbehör. Kräftskjärtarna går givetsvis att byta ut rill räkor om en hellre vill ha det, inga konstigheter! 

Ingredienser:

* Sallad (typ isbergs)

* Tomat

* Gurka

* Kräftstjärtar 

* Laktosfri keso

* Olivolja

* Pressad citron/citronkoncentrat

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg på en tallrik. Strö över kräftstjärtar och keso. Ringla över olivolja och citron, krydda med salt och peppar. Klart!

 

Så himla enkelt, och så himla gott! Snabbmat i sitt esse, eller vad säger ni? Blev väldigt sugen nu i skrivandets stund. Kanske får bli en sväng till affären imorgon innan lunch så att jag kan slänga ihop den här godingen. Gör ni också det, så kan vi äta den tillsammans på distans ;) Nu ska jag strax luta mig tillbaka i soffan, efter att jag diskat, och andas ut innan den nya veckan tågar in. Jag ska flytta till helgen, så kommer ha mycket att göra. Packa, städa och bära. Flytta, packa upp och vakna i en ny lägenhet. Lite vemodigt att lämna min mysiga lya just nu, men hoppas att jag kommer trivas bra i den nya med. Ska göra mitt yttersta för att ni inte ska bli lidande av receptbrist! Till dess: ät skaldjur och må som kungar och drottningar! Det tänker jag göra. Kärlek till er,

Annie

Kycklingsallad med oliver och keso

Hej!

Just nu är jag i vår sommarstuga och har taget ledigt från skolan och livet i Linköping lite. Jag kände att jag behövde tillbringa lite tid med mina föräldrar och bara vila upp mig. Mycket på grund av att jag har mått ganska dåligt de senaste veckorna, framförallt har det varit IBS som gjort sig påmint alltför ofta. Eftersom internet är en bristvara i sommarstugan är detta ett förinställt inlägg. Det kommer förmodligen bli en viss brist på inlägg i helgen, om jag inte kommer över en dator vill säga. Förhoppningsvis kommer vi dock laga en del mat i helgen som kommer upp på bloggen i veckan. Så håll ut mina vänner, recept är på väg!

Idag tänkte jag dock ge er ett recept på, eller snarare inspiration till, en lätt lunch som går superfort att slänga ihop. Dessutom är den fruktansvärt god, hälsosam och helt FODMAP-fri. Perfekt helt enkelt när en inte är vrålhungrig. Ingredienser och tillagning beskrivs under bilden!

Recept för en portion:

* 1 msk olivolja till stekning

* 1 morot

* Salt och peppar

* 1 portion grillad kyckling eller en tillagad kycklingfilé

* 1/4-isch (isbergs)salladshuvud

* 1 liten eller 1/2 stor tomat

* Ett par matskedar laktosfri keso

* Oliver

 

Gör så här:

Skala och hacka moroten. Fräs i olivolja på medelhög värme, salta och peppra. Skär kycklingen i tärningar, ca 1x1x1 cm och lägg i stekpannan tillsammans med morötterna. Fräs till så att kyckling och morötter får en fin yta och blir genomvarma. Jag föredrar när morötterna har tuggmotstånd, så stek inte för länge. Hacka sallad och tomater och lägg i en bred, djup tallrik. Strö över keso och oliver. Häll till sist den varma röran av morötter, kyckling och olivolja över salladen. Servera med ett gott bröd och avnjut direkt!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop! Har ni planerat något speciellt inför helgen? Oavsett vad önskar jag er en underbar helg med mycket kärlek och välbefinnande. Sköt om er. Kram,

Annie

Asiatisk nudelsallad med räkor

Hej allihop!

Så skönt med helg! Här hos mig händer ingenting viktigt och inga nyttiga sysslor utförs. Sådana dagar behövs ibland för att orka med vardagen. På senaste tiden har det varit väldigt mycket av sådana slappa dagar, eftersom kursen jag läser just nu inte riktigt har fångat mitt pluggintresse och tvingat mig till läsning. Det kommer nog snart är jag rädd. Vad dessa lata dagar medför är dock tid för matlagning. Nu kan jag ta mig tid i köket och testa olika smaker och kombinationer, något jag verkligen uppskattar. Hoppas att ni också gör det! Igår var jag sugen på något asiatiskt, och jag hade räkor kvar sedan fiskgratängen jag gjorde dagen innan. Efter lite inspirationssamlande på Google och rekande i köket blev det en FODMAP-fri risnudelsallad med räkor ihoprört med helt underbar dressing! Om ni gillar asiatiskt måste ni testa detta. Detta är verkligen snabbmat när den är som bäst. Risnudlarna ska koka i typ tre minuter, och förutom tiden det tar att diska så är det inte mycket längre tid du behöver för att laga till denna maträtt. Har inga exakta mått, utan jag slänge mest ihop allt på känn, men om det är något ni undrar är det bara att skriva en kommentar! Receptet finner ni under bilderna. Studera, laga och njut.

Ingredienser:

* Olivolja

* Rapsolja

* Soja

* Limejuice

* Sambal oelek

* Salt, Vitpeppar, Ingefära, Spiskummin, Kanel, Socker

* Vatten från nudlarna

* Risnudlar

* Räkor och kräftskärtar

* Morot

* Isbergssallad

* Salta jordnötter

* Fetaost

 

Gör så här:

Blanda 50/50 olivolja och rapsolja, soja, limejucie, sambal oelek och kryddor i en skål. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla morot och isbergssallad. Häll av nudlarna, men spara lite av nudelvattnet och blanda det med dressingen för att göra den lite lösare. Blanda nudlar, morötter, sallad, räkor och dressingen i kastrullen som du kokat nudlarna i. Rör om väl så att allt täcks av dressingen. Häll upp i en skål eller djup tallrik och toppa med fler räkor, salta jordnötter och fetaost. 

 

Hoppas på att det blir lite matlagning ikväll som passar att posta på bloggen, vad det blir får framtiden avgöra. Om det är något ni skulle vilja se på bloggen är det bara att säga till! Det är bara roligt att göra maträtter både goda och anpassade för FODMAP. Utmaningar i köket är de bästa utmaningarna! Laga till något gott till er själva nu och njut av att det är helg en dag till. Önskar er en fin lördag allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Kesosallad med lax

Hej fin ni,

Hoppas er måndag har varit bra. ♥︎ Jag har inte haft några föreläsningar idag, vilket varit skönt för jag har känt mig lite sådär. Har varit ordentligt förkyld i  en vecka nu och har haft lite ont i magen sen i helgen då jag inte följt till punkt och pricka. Idag och den kommande veckan är det dock ändring på det! Kommer köra med endast gröna livsmedel hela denna vecka för att "rensa ut" allt otillåtet jag ätit både i London och tiden efter det. Om det känns bra till helgen ska jag börja återinföra gula livsmedel och hålla mig strikt till max ett om dagen.

Dagens lunch bestod av en lite matigare sallad till ugnsbakad lax. Snabbt och enkelt som vanligt, hehe. Det var inte den finaste laxfilén att fota, men god va den i alla fall ;) Recept följer nedan.

Recept:

* En (fryst) laxfilé

* Isbergssallad

* En tomat

* Laktosfri keso

* Olivolja

* Salt, svart- och vitpeppar, dill

* Citronkoncentrat

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150º. Krydda laxen med salt och svartpeppar och pressa över lite citron, sätt in i ugnen i ca 13 minuter, beroende på hur tjock och frusen den är.

Hacka salladen och tomaten och lägg på en tallrik. Fördela keson över salladen, ringla över olivoljan och pressa över citron. Krydda efter smak och servera med laxen. 

 

Funderade på om ni vill ha andra recept än bara lunch och middag? Är ni intresserade av även frukost och mellanmål? I så fall ska jag försöka komma ihåg att fota även de andra målen jag äter om dagen. Vet själv att det kan vara lite svårt att komma på vad en kan äta till exempel till frukost när man kör FODMAP. Hojta till så levererar jag! Ha en fin kväll allihop så ses vi imorgon. Kram,

Annie

Kycklingsallad

Hej där!

Här kommer en av tusen varianter på kycklingsallad som går snabbt att slänga ihop till lunch. Sallader är något jag verkligen uppskattar när jag vill ha en lätt lunch. Man kan använda nästan vilka grönsaker och rotfrukter som helst som bas och sedan addera valfri proteinkälla. Perfekt att använda det man hittar i kylen som kanske blivit över från dagen innan. Denna sallad komponerades ihop efter att jag hittade en färdiggrillad kycklingfilé i frysen, en god överraskning som ledde till en ännu godare lunch!

Recept för en person:

* En färdiggrillad eller rå kycklingfilé 

* En morot

* Några salladsblad

* En liten tomat/en halv stor tomat/ett par körsbärstomater

* En bit gurka

* Ett par matskedar laktosfri keso

* Salt, svartpeppar, (curry, ingefära om man vill spicea till det lite)

 

Gör så här:

Värm olja i en stekpanna. Krydda oljan med salt, peppar och eventuellt lite curry och ingefära. Hacka moroten och stek den. 

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg i en djup tallrik. Krydda lite till med salt och peppar om du vill.

Skär kycklingen i tärningar och stek den tillsammans med moroten. Om du har en rå kycklingfilé behöver den lite tid på spisen, men om du (som jag) har en färdiggrillad behöver den bara värmas till och få lite färg. Ös på keso på salladen och toppa sedan med dina varma morötter och kyckling. Smaklig måltid!

 

Alla recept jag lägger upp på bloggen är helt enligt kostplanen under elimineringsfasen i FODMAP, alltså endast de "gröna" livsmedlen. Det är därför något ensidig kost för tillfället. Om jag inte ätit enligt FODMAP hade jag till exempel haft avokado i denna sallad, samt även kryddat med citronpeppar (innehåller lök). Så för er som inte äter FODMAP är det bara att köra på! Vi andra får kämpa vidare i hopp om att det snart öppnas nya dörrar och att vår kulinariska värld snart blir nästan lika stor som för dem utan IBS. Tills dess: stötta, peppa och tagga varandra!

 

Ha en fin kväll,

Annie

Upp