anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Pasta

Snabblunch: Tonfiskpasta med oliver, tomat och spenat

Hej!

Som ni vet jobbar jag nu under sommaren. Ordinarie arbetstid är 8-17, och med en lunchrast 12-13. Jag har den turen att jag har möjligheten att åka hem på lunchen, vilket jag tycker kan vara skönt ibland. Eftersom det tar nästan 10 minuter enkel resa har jag bara 40 minuter kvar till att laga och äta mat. Ibland blir det matlådor, men när sådana inte finns tillgängliga får jag slänga ihop något snabbt.

Jag är säker på att många av er, även om ni inte är i exakt samma situation, uppskattar recept på snabba, enkla och hälsosamma luncher en håller sig mätt på. Därför tänkte jag ge er ett förslag idag. Det bästa är att förbereda så mycket som möjligt dagen innan. I princip kan du slänga ihop detta dagen innan (förutom eventuellt tonfisken som har en tendens att lukta mycket). Allt du behöver göra innan nu äter är at ta fram maten och eventuellt värma det i micron. Om du inte gjort det dagen innan, går det superfort att slänga ihop ändå. 

Ingredienser:

* Glutenfri pasta

* Oliver

* Babyspenat

* Romanticatomater

* Tonfisk (på burk)

* Fetaost

Dressing:

* En del olivolja

* En del vatten

* Pressad citron

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten. Häll över lite olja så att den inte klibbar ihop (görs med fördel dagen innan).

Halvera tomaterna, hacka fetaosten och häll av tonfisken. Lägg pastan i en skål (om du har spaghetti kan du klippa den i bitar) och häll över dressingen. Blanda tillsammans med tomat, fetaost, tonfisk, oliver och spenat.

Det går att äta kallt, men jag värmde det i micron i 1-2 minuter så att tomaterna och spenaten blev lite mjuka och fetaosten smälte lite. Rekommenderar detta! 

 

Hoppas er måndag har varit bra och att veckan fått en bra början. Vad som än händer ikväll får ni ha det underbart! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Pastasallad till buffé

Hej!

Buffématstemat fortsätter och här kommer recept på en ljuvlig pastasallad. Även denna är självklart helt FODMAP-fri och passar alla IBS-magar. Själva pastan och dressingen kan göras dagen innan, sedan är det bara att blanda i resten av ingredienserna innan servering. Supersmigidt och supergott!

Pasta:

* Glutenfri pasta (ett paket)

* Oliver

* Fetaost

* Babyplommontomater

* Babyspenat och/eller ruccola

Dressing:

* 1 msk vitvinsvinäger

* 1 msk pressad citron

* Salt, peppar, socker, basilika, oregano

* En skvätt senap

* 3/4 dl olivolja

* Eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare konsistens

 

Gör så här:

Pasta: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj av i kallt vatten och ringla över olja så att inte pastan klibbar ihop. Låt pastan svalna. Detta kan göras någon dag i förväg.

Dressing: Vispa ihop allting väl och smaka av. Häll över pastan och blanda runt väl. 

Sallad: Dela tomaterna. Blanda tomater, oliver och sallad med pastan och dressingen. Toppa med fetaost.

 

Som ni vet är detta inlägg förinställt. Förhoppningsvis är vi framme på hotellet om allt gått bra. Det hindrar dock inte mig från att förse er med FODMAP-fria recept. Fler bufférecept kommer inom kort! Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

 

Vegetarisk nudelwok

Hej!

Tänkte skippa snacket om hur mycket plugg det är för att jag alltid börjar i sista minuten och går direkt till dagens recept. Detta är en vegetarisk nudelwok jag slängde ihop till lunch idag. Jag blev inspirerad av mig själv av två tidigare recept jag gjort med liknande smaker. De hittar ni här och här. Idag hade jag dock inget vidare kött att tillgå, och var mer sugen på vegetariskt. Det är ju faktiskt bra för både häsla, miljö och plånbok. Plus att vegetariskt är riktigt gott.

Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Det var enklare då, tyckte jag, när en kunde äta både bönor och linser som är bra köttsubstitut. Nu är det lite knivigare, men till exempel nötter och frön innehåller en hög andel protein, och tillsammans med olika grönsaker blir det en riktigt bra måltid av det.

Här har jag försökt blanda färger, näringsvärden och konsistenser för att få en så komplett måltid som möjlig. Både morot och solrosfrön ger tuggmotstånd, medan till exempel tomat och spenat blivit härligt mjuka vid upphettning. Spännande hur olika livsmedel reagerar på värme! Hade tidigare aldrig haft gurka i varm mat, men nu har jag lärt mig att det funkar minst lika bra som den gör i kall sallad. Hur som helst, hoppas ni är taggade på lite vegetariskt. Om ni inte är det är det självklart bara att tillsätta önskat kött. Jag skulle rekommendera räkor, kyckling eller lax till detta. Det är bara att prova sig fram. Recept hittar ni under bilden!

Recept för en portion:

Dressing:

* 1/2 msk raps- eller solrosolja

* 1/2 msk soja

* Lite pressad citron eller lime

* Socker, salt, svartpeppar, curry, spiskummin, kanel, paprikakrydda, ingefära

* 1-2 tsk vatten

Wook:

* Olivolja till stekning

* 5 cm zucchini

* En morot

* 1/2 stor tomat eller en hel liten

* 1 msk solrosfrön

* Några blad färsk babyspenat

* 5 cm gurka

* Salt och vitpeppar

* Risnudlar

 

Gör så här:

Blanda ihop dressingen. Ta så mycket vatten som behövs för en lagom lös konsistens. Jag gick lös i kryddskåpet så det behövdes lite vatten för att det inte skulle bli för fast.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Det brukar bara ta typ 3 min, så var på din vakt så att de inte blir överkokta. Häll av och ställ åt sidan.

Värm en stek- eller wookpanna med olivolja. Hacka zucchini, skala och hacka moroten och hacka tomaten. Lägg i pannan och stek. Tillsätt solrosfrön och babyspenat. Häll på 3/4 av dressingen och låt gotta in sig. Finhacka gurkan och häll i. Vänd i nudlarna och tillsätt resten av dressingen om det behövs. Rör runt ordentligt. Servera gärna i en djup skål och toppa med lite extra solrosfrön (vilket jag kom på när jag ätit upp halva portionen).

 

Som jag nämnde ovan är gurka en sådan grönsak jag upptäckt går att använda till mer än bara sallad och dipp. Har ni några smarta tips på andra grönsaker eller livsmedel som kan användas utöver det "vanliga"? Dela gärna med er! 

Nu ska jag fortsätta läsa de x-antal sidor jag började med innan lunch. Efter onsdag är det över. Jag kämpar på. Ni som har saker kvar får göra det samma! Sommaren är nära! Ta hand om er finisar, vi hörs snart igen ♥︎ Kram,

Annie

Pasta med räkor

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på ett recept jag slängde ihop i helgen. Denna rätt innehåller det bästa av två världar: pasta och skaldjur. Finns det något bättre? Tror inte det. I detta fall är det glutenfri fusilli och räkor som serveras.

Ibland är det riktigt roligt att laga FODMAP-fritt. Det blir en liten utmaning varje gång en ställer sig i köket. Framförallt eftersom lök är en FODMAP. För mig personligen gör det inte speciellt mycket att en måste undvika lök, det är mer att ALLT innehåller lök. Alla recept, alla färdigrätter, all restaurangmat. I små mängder brukar det gå ganska bra ändå, men när en lagar mat själv är det såklart lika bra att utesluta det helt. Därför att alla mina recept helt lök-fria. Alltså är även denna underbara räkpasta helt utan lök. För gladare magar!

Jag har som vanligt inte måttat medan jag lagade maten, utan måttangivelserna är bara uppskattning. Ni märker nog om något blir konstigt, lita på er instinkt. Om ni vill ha mer tomat i - ta mer tomat. Är ni å andra sidan ett stort fan av grädde - ös på med grädde! Inget blir fel. Ju mer eget ni gör det, desto personligare smak får ni, och det är ju det bästa med matlagning. Tusen olika smaker på samma rätt. Fantastiskt och underbart!

 

Recept för två portioner

Pasta:

* Glutenfri pasta (jag använde fusilli)

* 1 msk rapsolja

Sås:

* 1 msk olivolja

* 2 msk tomatpuré

* 1/2-1 dl vatten

* 2 msk laktosfri grädde

* 1/2-1 dl mjölk

* 2 tsk hummerfond

* 2 msk räkost

* Salt, svart- och vitpeppar, dill, persilja, socker

* Haricots verts

* Räkor

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar förkorta koktiden lite för att få pastan al dente. Häll i lite rapsolja medan det kokar så att inte pastan klibbar ihop.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wokpanna. Häll i tomatpuré och vatten och blanda ihop. Du kan krydda redan nu så att smaken drar in sig. Häll i resten av ingredienserna förutom haricots verts och räkor. Tillsätt med vätska om det behövs, förslagsvis pastavatten. Låt koka upp och smaka sedan av. När det är ett par minuter kvar på pastan häller du i haricots verts i såsen. När pastan är klar häller du av vattnet och vänder ner pastan i såsen och tillsätter räkorna. Rör runt ordentligt och toppa sedan med lite persilja.

 

Tycker verkligen ni borde prova detta recept snart. I alla fall om ni gillar räkor. Om ni inte gör det kan jag tänka mig att det går alldeles utmärkt att byta ut räkor mot bacon och utesluta hummerfond och räkost. Som sagt, alla recept går att variera tusen gånger om. Det är bara fantasin som sätter gränser! Nu får ni ha en riktigt bra kväll allihop, ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Pasta Carbonara

Hej!

Nu är jag hemma hos föräldrarna för att fira påsk och födelsedagar. När jag kommer hit blir jag automatiskt kökschef eftersom det är lite svårt för vanliga dödliga att laga FODMAP-fritt. Ikväll var det dock mamma som kom med förslaget att laga carbonara, och vem säger nej till det? Det är verkligen snabb och enkel mat när den smakar som bäst. Varför gör jag inte detta oftare?

Recept för fyra portioner:

* Glutenfri spaghetti

* Två paket bacon

* 1,5 dl riven parmesane

* 1 dl laktosfri grädde

* 4 äggulor

* Svartpeppar

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek baconen i bitar. Riv osten och blanda i en skål med äggulor, grädde och mycket svartpeppar. När pastan är al dente, häll av och ställ tillbaka på plattan. Blanda i äggröran och baconen och rör ordentligt tills osten smält och det blivit krämigt. Servera direkt, ät och njuuuuuut! 

 

Hur enkelt?! Kan även tillägga att vi är fyra i familjen och detta tog slut i ett nafs, vilket är ett mycket bra betyg på smaken eftersom vissa här hemma är ganska kräsna. Slutsatsen härav blir alltså att ni bör göra en större sats om ni är fyra hungriga (eller sjukt sugna) personer. Detta funkar även utmärkt som matlådor, så gör en ordentlig laddning och packa frysen! 

 

Ha en fin kväll allihop ♥︎ Puss,

Annie

Gräddig pastasås med bläckfisk och zucchini

God kväll alla underbara!

Här kommer ett fantastiskt enkelt recept som blir supergott och lyxigt. Vardagslyx på högsta nivå helt enkelt. Om ni (som jag) älskar bläckfisk, måste ni testa detta! Lovar att ni inte blir besvikna! Jag är verkligen svag för mat som innehåller smaker från havet. Skaldjur, fisk... Ja, allt som lever i vatten. Kan inte ens tänka på det utan att det vattnas i munnen. Slängde ihop detta till lunch härom dagen, och det blev så gott. Det känns lyxigt, men lika enkelt att göra som vad som helst. Perfekt. Do it!

Recept för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* Olivolja

* Ett par bläckfiskringar

* En surimistick

* Salt, vitpeppar, dill

* 1 dl laktosfri vispgrädde+mjölk, eller bara laktosfri matlagningsgrädde

* En tsk hummerfond (kan uteslutas)

* 5 cm zucchini

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka surimin och stek i olivolja tillsammans med bläckfisken. När bläckfistringarna är färdiga, plocka upp dem och lägg dem åt sidan. Hacka zucchini och lägg i pannan. Häll över ca 1 dl vispgrädde (ovispad) och en skvätt mjölk, hummerfonden och kryddorna. Det går att använda matlagningsgrädde om man inte vill ha en fullt så fet sås, men riktig grädde ger en härligt krämig konsistens och len smak. Låt koka ihop. När pastan nästan är klar, häll av vattnet och vänd i pastan i såsen. Lägg i bläckfiskringarna och låt allt värma upp sig och bli en härlig röra. Jag åt detta ur en djup tallrik och serverade en sallad bredvid!

 

Ha en fin lördagskväll allihop ♥︎ Kärlek från mig,

Annie

 

Risnudlar med kycklingfärs och asiatisk dressing

Hej fina ni!

Här kommer ett fantastiskt gott och nyttigt recept med asiatisk touch, helt anpassat efter FODMAP. Asiatiska smaker är ofta ett bra alternativ när man äter enligt FODMAP. Många ingredienser som används i det asiatiska köket är godkända, förutom vitlök och till exempel sojabönor. Dessutom älskar jag asiatisk mat, så det blir mycket sådant här hemma. Även detta är en improviserat recept allteftersom jag lagade det. Jag vet att bilden inte är världens mest tilltalande, men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på! Testa själva så får ni se :)

 

 Ingredienser: 

* Olja

* Kycklingfärs

* Fem cm gurka

* En morot

* Risnudlar

* Dressingen hittar ni här!

 Gör så här:

Blanda dressingen. Stek kycklingfärsen i olja. Strimla morötter och gurka. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpckningen. När kycklingfärsen är klar lägger du i morötter och gurkan så att de fräser till lite i pannan. Blanda kyckling, grönsaker, dressing och nudlar så att allt täcks av dressingen. Toppa gärna med lite nötter eller typ fetaost, och NJUT!

 

Hoppas ni har en underbar söndag alla fina ♥︎ Fortsätt med det och ladda inför den nya veckan. Kärlek,

Annie

Räkor i tomatsås med mozzarella och risnudlar

 

Här kommer dagens lunch, som är en mer exklusiv variant av gårdagens soppa. Adderade räkor och haricots vertes, lät såsen behålla sin tjocka konsistens utan att tillsätta mjölk eller vatten och serverade till risnudlar. Det passade nästan bättre som pastasås faktiskt, tycker absolut att ni ska prova detta!

Recept för en portion:

* Olivoja

* Morot

* Salt, vitpeppar, paprikakrydda och oregano

* 1 dl krossade tomater

* Två msk laktosfri matlagningsgrädde

* Ca en tsk sambal oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)

* En nypa socker

* Haricots vertes

* Räkor

* 1/2 mozzarellaost

* Risnudlar

 

Gör så här:

Hacka moroten i små bitar och fräs tillsammans med kryddorna i olivoljan. Tillsätt de krossade tomaterna, grädden och sambal oelek. Smaka av med en liten nypa socker. Medan tomatsåsen puttrar kokar du nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Bryt i haricots vertes i såsen och låt puttra lite till. När nudlarna är klara häller du av dem för att sedan blanda dem, tillsammans med räkorna, i tomatsåsen. Hacka mozzarellan i tärningar och lägg på en tallrik, häll sedan nudelblandningen över osten. Dra några varv med pepparkvarnen(svartpeppar) över och servera direkt medan osten smälter. Mmm...