anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Pasta

Risnudelsoppa med grönsaker och pocherat ägg

Hej!

Efter min tid utomlands har jag blivit helt besatt av nudelsoppa. Det är verkligen en rätt som äts (om än på like olika vis) i en stor del av Asien, i alla fall de länder vi besökte. Så nu när jag är hemma i Sverige igen, efter att ha ätit nudelsoppa i snitt fyra gånger i veckan i ett halvår, kan jag inte bara ge upp den vanan. 

Det fantastiska med nudelsoppa (förutom att det är gott) är att den går att variera på hur många olika sätt som helst. Alltså, så länge det är nudlar i en vätska blir det ju nudelsoppa, om en ska vara bokstavlig. Det är bara att ta vad du har hemma, gärna rester och sådant som ligger och skärpar i hörnet av kylskåpet. En annan bra grej är att risnudlar är helt FODMAP-fritt, finns att hitta i typ alla mataffärer och inte är svindyrt. Plus att det går fort att slänga ihop en soppa, så det är ingen måltid som behöver planeras långt i förväg. Bara massa win!!

Ingredienser för en portion:

* En portion risnudlar

* Vitkål

* En liten morot

* En liten bit ingefära (funkar med pulver också)

* Några salladsblad (jag använde romansallad, men bladspenat funkar nästan ännu bättre!)

* 1/2 tomat eller ett par körsbärstomater

* 1-3 tsk sambal oelek beroende på hur starkt du vill ha det

* Soja

* Kryddor (typ salt, peppar, chilipeppar, koriander, dill... go crazy helt enkelt)

* Ett ägg

 

Gör så här:

Skär grönsakerna i önskad form. Jag strimlade vitkålen och hyvlade moroten för att de skulle passa bättre ihop med nudlarna. Ha i allt i kokande vatten och krydda efter tycke och smak. Låt koka i några minuter innan du har i nudlarna. Kläck i ett ägg när det är några minuter kvar av koktiden. Det går även att koka ägget bredvid och sedan servera det i soppan. Gör som du känner!

 

Ha en underbar söndag mina vänner! Kram,

Annie

 

 

Vegetarisk och glutenfri lasagne med halloumi

Hej!

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att hålla sig till en helt vegetarisk kost, eftersom de flesta baljväxter kan vara lite jobbigt för magen att ta hand om. Därför söker jag med ljus och lykta efter nya, fullvärdiga, FODMAP-fria, vegetariska recept att lägga till i min kokbok (aka bloggen). Härom helgen lyckades vi svänga ihop ett recept som passar helt perfekt i nyss nämnda kategori, nämligen lasagne med halloumi!

Jag älskar ju ost av alla dess slag, och halloumi är verkligen en av mina favoriter. Den smälter inte av värmen, utan förblir fast och tuggig (ett nytt ord? Men ni fattar ;)). Tillsammans med pumpakärnor blir denna rätt både proteinrik, full av nyttigheter och asgod!

Recept för 4-6 personer:

* Olja till stekning

* 1 morot

(* 1 msk vitt vin - brukar funka bra i matlagning!)

* Ett paket krossade elle rpasserade tomater (4-500 g)

* 3 msk tomatpuré

* 1 hackad tomat

* Salt, vit- och svartpeppar, timjan (viktig!), socker

* 4 dl vatten

* En påse babyspenat (200g)

* 2 st halloumiostar

* Pumpakärnor

* Glutenfria lasagneplattor

* Hårdost till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Riv moroten grovt och fräs i olja i en stor gryta. Häll på vinet och sedan de krossade tomaterna, tomatpurén, den hackade tomaten, kryddorna (krydda ordentligt!) och vattnet. Låt puttra ca 10 min. Ha sedan i spenaten och låt den bli mjuk.

Skiva halloumin i tunna skivor eller bitar. 

Varva lasagneplattor, tomatsås och halloumi. Strö pumpakärnor på två lager. Toppa med massa riven ost och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter, känn så att den är mjuk igenom. När den är klar, ta ut och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera till lite sallad och NJUT!

P.s. bästa maten till matlådor (om det blir något kvar)

 Ha en superskön lill-lördag alla favvoläsare! Kram,

Annie

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Hej!

Äntligen fredag! Även om det inte innebär ledighet för min del, infinner sig ändå den där speciella fredagskänslan. Ni vet, känslan av helg. Ikväll ska jag träffa en kompis och vi ska laga mat och ha det mysigt. Imorgon kommer jag förmodligen plugga på dagen, för att sedan gå på en (något sen) halloweenfest på kvällen. Älskar att vara kreativ och klä ut sig, det är nästan som att laga mat, fast med kläder. Haha, ni fattar.

Dagen till ära tänkte jag bjuda er på ett riktigt fredagsrecept. Förutom tacos känns detta som en extrem fredagsmat. Vet inte varför, men just kyckling i någon form av lite lyxigare sås, gärna till pasta, känns bara helg. Som ni kanske kan räkna ut lagade vi detta fredagen då jag var hemma hos mina föräldrar. Det kanske är därför jag får känslan av äkta fredag när jag tänker på denna rätt. Inte för att brukar tillaga detta, faktum är att detta var första gången. Kanske för att vi, hela familjen inklusive min bror, satt hemma runt middagsbordet en fredagskväll och åt detta. Precis som när alla bodde hemma. 

Hur som helst. Om ni inte planerat någon mat till ikväll, eller imorgon kväll för den delen, tycker jag att du ska testa detta. Det är enkelt, billigt, bra, gott, FODMAP-fritt... Ja, denna rätt har allt helt enkelt. Dessutom passar den perfekt att ha i matlådan veckan efter. Det gillar vi! 

Recept för 4 personer:

* 4 portioner glutenfri pasta eller ris

* 500 g kycklingfilé

* Olja till stekning

* 4-6 st soltorkade tomater

* Ett par nävar bladspenat

* 2 dl laktosfri grädde

* 1-2 dl vatten

* 1 msk kycklingfond (tex Bong är ok enligt FODMAP), annars går det jättebra att krydda själv

* Basilika, torkad eller färsk spelar ingen roll

* Ev salt och peppar

* 1-2 dl riven parmesaneost

 

Gör så här:

Koka pastan eller riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Servera med en fräsch sallad. Ät, njut och gör matlådor om det blir några rester!

 

Ha en fantastisk fredag allihop! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kärlek,

Annie

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Krämig räkpasta

Hej finisar ♥︎

Äntligen fredag! Har ni fått fredagsfeeling än? Vi har inga föreläsningar idag, så jag har faktiskt redan en svag känsla av helg i kroppen. Jag kan tyvärr inte leva upp till känslan av helg än, eftersom det är tenta-p och plugget går före typ det mesta just nu. Det blir dock inte plugg hela dagen, det klarar inte min hjärna av utan blir fett mosig. Jag ska istället försöka fredagsstäda lite och eventuellt ge mig ut för att handla. Det senare behöver jag kanske egentligen inte, men det är ett ganska bra tidsfördriv istället för att plugga. 

Eftersom det är fredag och jag älskar fredagar, tänkte jag bjuda er på ett snabbt, enkelt och supergott recept på räkpasta som ni kan svänga ihop till ikväll! Logiken här är att jag 1) älskar fredagar och 2) älskar skaldjur (och pasta), så det blir en perfekt kombo. Hur som helst, i detta recept har jag gjort det extremt enkelt för mig och kokat pastan i såsen (eller såsen i pastan?) för att spara på disk, haha. Om ni inte bryr er om att diska en extra kastrull rekommenderar jag att koka pastan för sig och såsen för sig eftersom det bli lättare att smaka av och få bättre konsistens på såsen utan att pastan blir överkokt. Det är dock inget måste, det gick jättebra att koka allt-i-ett också!

Nu ska jag inte ta upp mer tid från er fredag. Istället tycker jag ni ska kila till affären och införskaffa ingredienser till den här fantastiska rätten. Just do it!

Ingredienser för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 1/2 msk vitt vin

* ev lite laktosfri mjölk

* Salt, peppar, dill, persilja, socker

* Skalade räkor

* Gurka

 

Gör så här:

Snabbversion: Koka pastan i saltat vatten tills det är ca 5-6 minuter kvar. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite  botten. Häll i grädde, vin och kryddor. Låt koka upp och puttra tills spaghettin är al dente. Ha i räkorna, rör runt och låt bli varma. 

Jag körde även lite gurka i min spiralizer och vände i samtidigt med räkorna. Det blir ett härligt tuggmotstånd av gurkan som lyfter rätten lite!

 

Ha en fantastisk fortsättning på denna underbara fredag och ta hand om er lite extra idag! Det är ni värda ♥︎ Fredagskärlek,

Annie

Quinoa Carbonara med keso

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på en ny vesion av ett väldigt klassisk, uppskattat recept - Pasta Carbonara i ny tappning. Min version är gulten- och laktosfri och självklart anpassad efter FODMAP. I övrigt skule jag även kalla den något hälsosammare än den klassiska, då den valiga pastan (gjord på vitt mjöl) är utbytt som quinoa som innehållar massa nyttigheter. Jag har även använd keso i såsen, vilket här får ersätta en del av hårdosten och även grädde (om ni brukar använda det). Det tar lika lång tid att koka quinoa som pasta, det är minst lika gott, det är glutenfritt och har fler vitaminer och näringsämnen. Det enda negativa är du inte får de långa spaghetti-banden som är roliga att snurra runt gaffeln. Men det är nog den enda punken quinoan förlorar på.

Hur som helt. Jag antar att jag inte behöve säga speciellt mycket mer än att om du gillar eller älskar pasta carbonara (vem gör inte?), men av någon anledning inte vill eller kan äta den vanliga spaghettin, tycker jag absolut att du ska prova att laga detta! Minst lika gott som originalet, nyttigare men framförallt FODMAP-fritt! Woho!

Recept för två portioner:

* Två portioner quinoa

* Ett paket bacon

* Ett ägg

* 1/3 paket laktosfri keso

* 1/2 dl riven parmesan

* Salt, svart- och vitpeppar

* En en skvätt laktosfri mjölk/grädde

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Klipp baconet i små bitar och stek hårt.

Vispa ihop, ägg, keso, parmesan och kryddor. Snåla inte med svartpeppar! Tillsätt eventuellt lite mjölk om du vill.

När quinoan är klar och baconen är knapriga häller du baconen i quinoakastrullen. Ha kvar kastrullen på plattan, men vrid ner till lägsta temperaturen. Häll sedan över äggblandningen och rör om väl. Servera till en god sallad. Jag gjorde en med blandade salladsblad, tomat, gurka och mozzarella.

 

Hoppas ni har en underbar onsdag allihop! Och kom ihåg att det är lill-lördag, så ta hand om er lite extra ikväll. Det är vi alla värda. Lev och njut! ♥︎ Kram,

Annie 

Risnudlar med lax och grönsaker

Hej!

Som några av er kanske märkt la jag upp detta recept för inte så länge sedan. Jag skrev då hur mycket jag hade att göra och att jag behövde lugna ner mig, vilket visade sig vara helt sant eftersom det både blev fel bild till receptet och lite konstiga beskrivningar. Nu har jag korrigerat de fel jag hittat och hoppas att det blir rätt denna gång! Haha, mitt huvud alltså. Tydligen blir plugget för mycket. Tur att det finns god mat att njuta av och luta sig tillbaka med.

Som jag skrev förra gången (och som fortfarande stämmer) är detta är ett sådant recept jag älskar; det går fort att laga, det är nyttigt och det är SUPERGOTT! Kan det bli bättre? Nej, det kan det inte! Jag behöver inte ens säga något mer än att ni verkligen borde laga detta. Typ imorgon. Bara gör det. Njut!

Ingredienser:

* En portion risnudlar

* En laxfilé

* En näve haricots verts

* En morot

* En halv tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och svartpeppar

* Sesamfrö

Dressing:

* 1 tsk japansk soja

* 1 tsk rapsolja

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk limejuice

* 1/2 msk nudelvatten

* 1/2 krm vardera socker, ingefära, paprikapulver, curry, vitpeppar

 

Gör så här: 

Blanda ihop ingredienserna till dressingen.

Koka nudlarna och haricots verts i ett par minuter och häll av vattnet (häll lite i dressingen).

Skala moroten och skär i tunna strimlor, förslagsvis med potatisskalare. Skär laxen i tärningar. Stek en kort stund på hög värme i olivolja. Salta och peppra. Laxen behöver inte vara helt genomstekt. 

Häll allt i en djup tallrik och blanda runt med dressingen så att allt täcks. Toppa med sesamfrö. NJUT!

 

I fortsättningen ska jag försöka ta ett andetag och dubbelkolla så att allt stämmer innan jag publicerar recept. Det kan ju vara trevligt om maten blir bra och ser ut som på bilden ;)

Ha en fortsatt underbar lördag finisar och ha det riktigt bra! Kram,

Annie

Pastagratäng med parmaskinka

Hej!

För ett litet tag sedan gjorde jag en pastagratäng för en person (migsjälv). Det tillhör inte vanligheterna, men jag hade alla ingredienser för en gratäng men inte möjlighet att göra en stor och frysa in rester. Eftersom jag även hittade en perfekt form för en person fanns det ingen anledning att inte göra en. Gratäng är ju godare än vanlig pasta med sås. Dels blir pastan mycket krämigare, dels får man massa smält ost på toppen på en gratäng. Osten är väl den störtsa anledningen till att göra en gratäng och inte en vanlig sås egentligen. Ni som hellre gör en sås kan använda samma ingredienser, men istället för att hälla över pastan i en form så kökar du den i en kastrull på spisen. Superlätt!

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild, men hade tyvärr inte kameran tillgänglig.

Recept för en portion:

* En portion glutenfri pasta

* 1-2 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 3/4 dl laktosfri crème fraîche

* 1 msk laktosfri mjölk

* Oregano, salt, svart- och vitpeppar

* Hårdost, gärna smakrik

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200°.

Koka pastan, men inte färdig. Häll av den när det är ca 5 minuter kvar. 

Blanda grädde, crème fraîche, mjölk och kryddor i en skål. Skär skinkan i skivor. 

Häll den halvkokta pastan i en ugnssäker portionsform. Strö över skinkan och blanda runt lite. Häll över gräddblandningen. Riv över mycket ost. Ställ in i ugnen tills den fått fin färg och pastan är mjuk, ca 10-20 minuter.

Servera till en sallad och ett (eller fler) glas laktosfri mjölk ♥︎

 

Jag hade tänkt fixa i ordning allting idag inför plugget imorgon, men jag har inte ens börjat. Typiskt mig. Ikväll ska jag dock fixa en matlåda, leta upp block och pennor, försöka hitta något att ha på mig och kolla upp var jag ska ta vägen imorgon. Det kan inte ta hur lång tid som helst. Det är en heldag på universitetet som väntar imorgon, men jag ska göra mitt bästa för att hinna bjussa på lite FODMAP-fritt till er! Det kanske är några av er som också börjar med plugg eller jobb imorgon också? Hoppas ni alla har haft en fin söndag och att ni får en mycket bra start på veckan! Kram,

Annie

Varm lax- och nudelsallad

Hej!

Idag tänkte jag bjuda er på ett snabbt och supersmarrigt recept. Jag älskar att äta ur mina stora muggar och försöker därför hitta på maträtter som funkar i en djup skål. Denna rätt är en sådan, och jag håller alltså denna lite extra varmt om hjärtat. 

Det kanske låter knasigt att steka grönsallad, men det blir faktiskt riktigt bra i mat. Under den senaste tiden har jag experimenterat en del och kommit fram till att alla grönsaker går att steka med bra resultat. Har ännu inte hittat något som inte blr gott. Testa själva om ni inte tror mig ;)

Ingredienser:

* Risnudlar

* En laxfilé

* En morot

* Sallad

* Gurka

* Tomat

* Salt, svartpeppar

Dressing:

* Japansk soja

* Olja

* Vatten

* Ingefära

* Limejuice

* Sambal oelek

* Curry, spiskummin, paprikakrydda, kanel, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Börja med att blanda dressingen. Ta lika delar soja, olja och vatten. Riv ingefära fint. Blanda alla ingredienser väl och smaka av.

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär laxen i tärningar. Hacka grönsakerna.

Börja med att fräsa moroten i olja. Krydda med salt och svartpeppar. Ös sedan i både grönsaker, lax och risnudlar. Häll på dressingen. Stek på medelvärme tills laxen är klar. Servera i en djup skål och NJUT!

 

Imorgon är det fredag igen. Snart är min sista semestervecka här och det är med en stor sorg i hjärtat jag börjar göra mig förberedd för höstens studier. Självklart ska det bli roligt att komma tillbaka och få min egen rutin på vardagen. Men samtidigt är det faktiskt inte så himla roligt att plugga. Tyvärr, haha. Nåväl, en ska inte ta ut något i förskott. Det kanske blir det bästa terminen i mitt liv! En kan ju alltid hoppas. Tills dess ska jag njuta av ledigheten så mycket jag bara kan. Det tycker jag ni också ska göra!

Ha en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Gnocchi med tomat, oliver och mozzarella

Hej!

Vad hände med vädret? På en dag höjdes temperaturen med typ 10 grader!? En ska väl inte klaga, men inne på kontoret på jobbet är det fortfarande lika kallt. Och om jag ska vara ärlig är det "roligare" att jobba och det regnar än om det är 25 grader och sol ute. Haha, nej, jag ska inte vara bitter. Det är så klart jätteroligt för alla som har semester att sommaren äntligen är tillbaka. Den tog ju en paus i några veckor. Och just nu är det väldigt lugnt på jobbet, så jag har tid att ta två timmars-luncher, så även jag hinner njuta lite av solen.

Detta leder oss vidare till varför jag skriver dagens inlägg. Jag tänkte nämligen ge er ett förlag på just lunch! En snabb lunch dessutom, som passar perfekt när en jobbar och inte har så mycket tid för långkok. Om ni minns köpte jag glutenfri gnocchi för ett tag sedan. Dessa små gyllene bollar har huvudrollen även idag. Det är ett liknande recept som förra gången, med med små förändringar. Bara för att visa att "samma" rätt går att variera precis som en vill och efter det som finns i kylen. Hur jag gjorde detta hittar ni under bilden!

 

Recept för två portioner:

* 1 msk olivolja

* 25 g smör

* 2 portioner färsk glutenfri gnocchi

* En tomat

* En soltorkad tomat

* Zucchini

* En näve babyspenat eller blandad grönsallad (tex ruccola) + till servering

* 10 st kalamataoliver

* Salt, svart- och vitpeppar, socker

* En mozzarellaost

 

Gör så här:

Fräs gnocchin i olja och smör. Hacka grönsakerna och häll dem i pannan. Stek ytterligare ett par minuter tills de blir mjuka. Vrid värmen något och tillsätt oliverna. Krydda. Hacka mozzarellan och servera den kall.

Servera mozzarella och lite färsk sallad till gnocchin. Lägg på mozzarellan direkt så den hinner smälta lite.

 

Hoppas ni har en underbar dag i värmen allihop! Ta hand om er ♥ Kram,

Annie

Smörstekt gnocchi med tomat och oliver

Hej!

Här kommer ett tips på en snabb men fantastisk god lunch. För ett litet tag sedan blev jag tipsad om glutenfri gnocchi och blev så klart tvungen att köpa hem och testa. Så gott alltså! Glutenfri pasta finns ju, men utbudet är ju inte extremt stort som ni kanske vet. Blev därför väldigt glatt överraskad av detta pasta-substitut. Gnocchi, för er som inte vet, är små degbollat med potatis typ. Smakar i princip som pasta, men lite mäktigare och jag tycker det känns lite lyxigare. Eftersom detta är färsk gnocchi tar det bara ett par minuter att tillaga dem. Jag improviserade ihop en röra med lite grönsaker, oliver och mycket smör och det blev fantastiskt gott. Det viktigaste är mycket parmesan innan servering. Mycket.

Recept för två portioner:

* 2 portioner glutenfri gnocchi (färsk)

* 1 msk olivolja

* 25 g smör till stekning

* En tomat (färsk)

* En soltorkad tomat

* En stor näva babyspenat eller annan grön sallad

* En näve oliver

* Salt, svart- och vitpeppar, lite socker

* Parmesan

 

Gör så här:

Värm en stekpanna med olivolja och smör i en het panna. Koka upp vatten. Hacka tomaterna.

Lägg gnocchi i det kokande vattnet ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Lyft ur dem med en hålslev och lägg i den heta stekpannan.

Fräs gnocchi, tomater, sallad och oliver i pannan tills gnocchin fått färg och sallad och tomaterna mjuknat. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Servera i en djup tallrik och riv massa parmesan över. Njut!

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop. Tänk på att det är lill-lördag och det är alltid läge att njuta lite extra då. Kärlek,

Annie

Snabblunch: Tonfiskpasta med oliver, tomat och spenat

Hej!

Som ni vet jobbar jag nu under sommaren. Ordinarie arbetstid är 8-17, och med en lunchrast 12-13. Jag har den turen att jag har möjligheten att åka hem på lunchen, vilket jag tycker kan vara skönt ibland. Eftersom det tar nästan 10 minuter enkel resa har jag bara 40 minuter kvar till att laga och äta mat. Ibland blir det matlådor, men när sådana inte finns tillgängliga får jag slänga ihop något snabbt.

Jag är säker på att många av er, även om ni inte är i exakt samma situation, uppskattar recept på snabba, enkla och hälsosamma luncher en håller sig mätt på. Därför tänkte jag ge er ett förslag idag. Det bästa är att förbereda så mycket som möjligt dagen innan. I princip kan du slänga ihop detta dagen innan (förutom eventuellt tonfisken som har en tendens att lukta mycket). Allt du behöver göra innan nu äter är at ta fram maten och eventuellt värma det i micron. Om du inte gjort det dagen innan, går det superfort att slänga ihop ändå. 

Ingredienser:

* Glutenfri pasta

* Oliver

* Babyspenat

* Romanticatomater

* Tonfisk (på burk)

* Fetaost

Dressing:

* En del olivolja

* En del vatten

* Pressad citron

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten. Häll över lite olja så att den inte klibbar ihop (görs med fördel dagen innan).

Halvera tomaterna, hacka fetaosten och häll av tonfisken. Lägg pastan i en skål (om du har spaghetti kan du klippa den i bitar) och häll över dressingen. Blanda tillsammans med tomat, fetaost, tonfisk, oliver och spenat.

Det går att äta kallt, men jag värmde det i micron i 1-2 minuter så att tomaterna och spenaten blev lite mjuka och fetaosten smälte lite. Rekommenderar detta! 

 

Hoppas er måndag har varit bra och att veckan fått en bra början. Vad som än händer ikväll får ni ha det underbart! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie