anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Mellanmål

Snabb och hälsosam yoghurtglass med blåbär

Hej!

Jag vet inte hur det är med er, men för mig och de flesta runt omkring mig innebär lördag lite extra mycket sötsaker och snacks. För oss med IBS är en stor sockerkonsumtion inte det bästa för maghälsan. Jag har själv märkt att de dagar jag inte äter överdriver mycket socker (läs: kakor, godis, glass osv) mår jag mycket bättre. Tyvärr är glass typ det bästa jag vet efter chips, så det är riktigt jobbigt att undvika det. Ärligt suger det. Jag äter så klart glass ibland, det är ju inte så att jag dör av det, men inte alls lika ofta som jag önskar jag kunde utan problem. Men som ni kanske vet är jag inte den som rycker på axlarna och inte gör något åt det, utan jag försöker hitta värdiga substitut.

Efter en del experimenterade har jag nu hittat en helt okej motståndare till den vanliga sockerbombsglassen en köper i affären. Glass gjord på yoghurt! Hemmagjord så klart och utan tillsatt socker. Istället för socker och (o)naturliga aromer låter jag blåbär eller hallon göra jobbet med smaksättning. Denna glass blir inte lika söt som vanlig, men den blir frisk, god och konsistensen blir faktiskt ganska lik. Det mest perfekta av allt är att detta är inte ens något som irriterar magen, den är till och med bra för magen. Woho! God, snäll för magen och hälsosam, bästa kombinationen! Testa själva om ni inte tror mig, era magar kommer tacka er.

Recept för en mugg glass:

* 1,5 dl laktosfri naturell yoghurt

* 1 tsk rapsolja

* 1-2 msk blåbär

 

Gör så här:

Häll allt i en frystålig mugg (förslagsvis av hårdplast) och rör om ordentligt. Ställ in i frysen. Ta ut muggen och rör om väl ungefär var 20:e minut. Efter ca 1 h är glassen klar att avnjutas.

Oljan gör att yoghurten inte kristalliserar sig lika mycket och gör konsistensen mjukare. Därför kan du ha glassen i frysen längre utan att den blir stenhård. 

Jag har inget socker alls i eftersom jag gillar den friska smaken yoghurt och bär ger. Om du tycker det är för syrligt kan du så klart tillsätta lite socker eller sirap. Tänk bara på att IBS-magar inte vill ha för mycket! 

Det är viktigt att röra om minst en gång i halvtimmen, gärna oftare, för att inte glassen ska kristallisera sig och bara frysa runt om. Så här ser den ut när den börjar bli klar, bara några minuter till i frysen!

Jag toppade min glass med hackade valnötter. Sååå gott tillsammans med blåbär, plus att det ger ett härligt tuggmotstånd. Mums.

 

Detta är ett perfekt när din (eller i alla fall min) glassabstinens slår till. Det enda negativa är att den måste förberedas ett tag innan. Beroende på hur stor portion du gör går det mer eller mindre fort. Om det är riktigt akut kan du göra två små muggar istället för en stor, då går det på bara några minuter i frysen. Tips tips!

 

Ha en superfin lördag allihop, hoppas ni mår bra ♥︎ Kram,

Annie

Fluffiga bananpannkakor med tillbehör

Hej allihop!

Så var det fredag och jag tänkte bjussa på världens bästa fredagsrecept. Idag har det varit mulen och kallt, så det var som gjort för en dag inomhus i soffan. Så det är vad jag har gjort, samtidigt som jag kollat serier och ätit pannkakor. Den perfekta dagen? Ja, typ. 

Vanliga pannkakor med vetemjöl och massa sockriga tillbehör är ju inte de bästa för våra IBS-magar, och inte heller speciellt FODMAP-fritt. Därför har jag självklart gjort magvänliga, FODMAP-vänliga och aptitvänliga pannkakor som jag hade kunnat äta flera kilo av. Detta är en variant av de populära bananpannkakorna, men med både mjölk och bakpulver för att få dem fluffigare och lättare i konsistensen. Om jag får säga det själv blev dem mästerliga. Om ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Vem gillar inte pannkakor liksom?

Recept för en portion:

* 1/2-1 banan beroende på storlek

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri mjölk

* 1/2 tsk bakpulver

* En nypa salt

* Kokosolja till stekning

Tillbehör:

* Laktosfri vispgrädde

* Kokosgrädde

* Blåbär, hallon eller jordgubbar

 

Gör så här:

Knäck ägget i en skål och tillsätt övriga ingredienser (förutom kokosolja som är till stekning). Mixa med en stavmixer till en jämn smet. Stek små plättar i riktigt med kokosolja på medelvärme. Du kan göra många små eller ett par stora, det är upp till dig! Var lite försiktig när du vänder dem, jag använde två stekspadar för att vara på den säkra sidan.

Servera till vispad laktosfri grädde, kokosgrädde och mosade bär. 

Här har jag både vanligt grädde och kokosgrädde. Kokosgrädden är fastare i konsistensen, men smälter samtidigt mycket lättare när den kommer i kontakt med något varmt (typ bananpannkakor). Ett hett tips är att blanda båda gräddsorterna. Själv mojsar jag ihop alla tre tillbehören och smetar ut över pannkakorna, men det blir inte så snyggt på bild så ni fick se hur det såg ut sekunderna innan.

 

Åh, nu blev jag sugen på pannkakor igen. När jag flyttar upp till lägenheten igen kan jag äta pannkakor flera gånger om dagen, men just nu när vi är en hel familj som sitter vid samma middagsbord är det nog inte så populärt. Får hålla mig helt enkelt. Ikväll drar vi till kusten en sista gång innan jag flyttar till studentlyan för hösten. Det är vemodigt, men jag har ändå lyckats vara där ganska många gånger denna sommaren så jag känner mig nöjd ändå. Vi får se vad det blir för episk fredagsmat, om ni har tur hamnar det på bloggen lite senare. Nu ska jag packa det sista inför helgen, ha en underbar fredagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Yoghurt med hallonmos

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett snabbt och enkelt "recept", eller snarare tips, på hur du kan pimpa din frukostyoghurt. Eller hur du kan äta yoghurt som dessert utan att känna att du äter en frukost... Typ. I alla fall, detta blev sjukt gott, det är helt FODMAP-fritt och det är dessutom nyttigt som bara den! Detta kommer jag absolut göra fler gånger.

Jag ska vara ärlig mot er - glaset på bilden är bara en liten del av min portion. Anledningen till att jag inte tog kort på hela min portion var att vi inte hade några glas i lagom storlek hemma. Tur att det finns en diskmaskin här, så det är okej att först lägga upp det snyggt i ett litet glas för att fota det, för att sedan hälla över allt i en stor skål och tillsätta mer av allt det goda och äta det. Om inte ni tänkt ta kort på det rekommenderar jag att hälla allt i en stor skål direkt, röra runt och sen äta. Ni kommer vilja ha mer än ett litet glas, jag lovar.

Ingredienser:

Hallonmos (för två portioner):

* 1 dl hallon (frysta går utmärkt)

* 1/2 banan

Yoghurt:

* Laktosfri naturell yoghurt (gärna hög fetthalt)

* Valnötter, linfrö, pumpakärnor

 

Gör så här:

Om du har frysta hallon - lägg dem på ett fat och tina i rumstemperatur i ett par minuter, de behöver inte bli helt upptinade. Mosa dem med en gaffel tillsammans med bananen. Om du vill ha en lösare konsistens kan du tillsätta lite vatten.

Varva hallonmos och yoghurt i ett glas och toppa med fröer och nötter.

Ungefär så här kommer hallonmoset se ut. Ett tips är att göra extra mycket. Det du inte vill ha i yoghurten kommer du vilja äta upp bredvid. 

Toppa med dina favoritnötter och frön. Jag tycker valnötter är supergott att ha på och det blir lite mer "dessertigt", plus att det blir ett härligt tuggmotstånd. 

 

Hoppas ni haft en fin onsdag allihop! Tänk på att det är lill-lördag, så passa på att njuta lite extra ikväll, det är ni värda. Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Yoghurt med blåbär, sirap, valnötter och frön

Hej!

Det här med frukost kan vara lite knepigt när en äter enligt FODMAP. Tänkte därför tipsa om en supersmarrig kombination att toppa din laktosfria yoghurt med. Jag äter i princip bara naturell yoghurt för att få i mig så lite socker som möjligt (för magens skull). Men ibland kommer jag in i perioder då jag slukar jordgubbsyoghurt i mängder. Andra dagar blandar jag naturell yoghurt med smaksatt för att få lite variation. 

Här har ni i alla fall en av mina (nuvarande) favoriter av topping till yoghurt. Det är jätteenkelt, jättegott och dessutom nyttigt. Och så klart helt FODMAP-fritt! 

Ingredienser:

* Laktosfri naturell yoghurt

* Ljus sirap

* Blåbär (färska eller frysta spelar ingen roll)

* Valnötter

* Linfrön

* Pumpakärnor

 

 

Gör så här:

Häll yoghurten i en skål. Ringla över sirap. Häll på blåbär. Bryt sönder några valnötskärnor och ha på. Strö över linfrön och pumpakärnor. Blanda runt, ät och njut!

Jag brukar krossa blåbären med skeden och röra runt så att yoghurten blir lila och får en mild blåbärssmak... Mmmm...

 

Så här kan en frukost se ut för mig nu när jag jobbar och inte hinner eller orkar göra gröt eller något mer invecklat. Önskar att en kunde fick äta frukost varje måltid på dygnet ibland, hehe. Nu ska jag pusta ut efter ännu en arbetsdag. Hoppas ni har det bra allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Tips på smidig frukt

Hej!

Innan jag började med FODMAP åt jag äpple var och varannan dag. Inte konstigt magen var som den var... I alla fall, jag har saknat att ha en frukt i handen och äta. Apelsiner har tjockt, jobbigt skal och är förfärligt rinniga. Meloner måste man ha en kniv för att skära upp. Och ärligt är jag inte alltid sugen på att äta banan. Tänkte därför tipsa er om kiwi! Bara att ta, skölja och äta! Den behövs inte ens skalas (om man inte vill). På bilden har jag skalat den och ätit den precis som ett äpple. Den här var inte supermogen och ganska fast och gick därför jättebra att äta trots att jag skalat den. En lite med mogen är enklare att äta med skalet på. 

Det här kan ersätta både äpple och nektarin för min del. Kiwi är ju hur gott som helst? Åt det dock nästan aldrig innan eftersom jag trodde att en var tvungen att skära den och äta med sked. Icke! Den går att avnjutas direkt. Här har jag skalat den med en vanlig potatisskalare. Funkar utmärkt om en inte känner för att äta skalet. Jag tycker det kan vara gott, lite som skalet på ett äpple. Men smaken är ju som baken ;)

Nu ska jag snjuta av att det är helg. Det tycker jag ni också ska göra. Hoppas ni haft en bra dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Blåbärsplockning

Hej!

Här hem-hemma (till skillnad från min studentlägenhet) är det nära till skog och allt det för med sig. I detta fall talar jag om blåbär. Oj, vad blåbär det finns i skogen just nu! Har ni (som har möjlighet) varit ute och kollat? Jag, mamma och pappa plockade typ 4 liter på bara några kvm. Bären var stora och sååå goda. Så underbart att blåbär är tillåtna enligt FODMAP. Självklart inte för många på en gång, men ändå. 

Jag skulle gärna ha lite tips på vad ni använder blåbär till? Jag har det gärna i yoghurt eller gröt, eller på glass. Det går bra att frysa in blåbär, så en kan använda dem när som helst. Smaken förändras inte nämnvärt efter de varit frusna, och (jag tror att) alla vitaminer stannar kvar vid nedfrysning. I vilket fall som helst, ge mig tips på recept med blåbär! Gör ni egen sylt? Bakar någon supergod FODMAP-fri kaka? Kommentera! 

Bilden är tagen med mobilen, därav den kassa kvaliteten. Ber om ursäkt.

Burkarna på bilden är 1,5 liters glassburkar. Ni ser själva hur mycket vi fick ihop, och det tog inte extremt lång tid. Mums alltså.

 

Hoppas ni haft en underbar dag ♥︎ Kram,

Annie

Knäckflarn

Hej!

Här kommer det mina vänner: det i grunden misslyckade receptet som visade sig bli fantastiskt goda knäckflarn. Jag gjorde två omgångar för för att testa om det var smörets fel att det inte blev kakor. Det visade sig inte vara fallet. Genom att ändra mängden smör blev det dock två olika typer av flarn. De med 100g smör blev sega (mina favoriter), medan de med 50g blev krispiga (perfekt att krossa över tex glass). Så här i efterhand tror jag att sirapen gjorde smeten för lös för att det skulle bli kakor. Nästa gång jag tänker försöka mig på att baka riktiga kolakakor ska jag testa 1 tsk sirap istället för 1 msk. Här har ni i alla fall receptet på mina knäckflarn!

Före gräddning:

Efter gräddning:

Recept för en plåt:

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1/2 dl socker

* 1/2 tsk bikarbonat

* 1/2 tsk vaniljsocker

* 100g/50g smörª

* 1 msk ljus sirap

 

ª 100g smör om du vill ha sega flarn och 50g om du vill ha krispiga.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 185°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i smör och sirap. Smält eventuellt smöret lite i micron för att göra det enklare att blanda i. Rör tills degen är helt klumpfri. 

Klicka ut på ett bakplåtspapper med nästan 10 cm mellanrum (de breder rinner ut i ugnen). Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll. 

Först kommer de börja rinna ut, sedan kommer de svälla lite för att sedan sjunka ihop. När de sjunker ihop är det alldeles strax färdiga. Ta ut när de börjar få en gyllene färg. De bränns ganska lätt, så var med!

Flytta bakplåtspappret från plåten till exempelvis en skärbräda och låt svalna. Jag skar mina med en kniv efteråt i ca 5x5 cm rutor. Ät direkt, krossa över glass och frys in resten. Håller länge i frysen.

 

Medan jag skar ner mina i bitar åt jag upp typ halva plåten. Rekommenderar inte detta eftersom det är ganska mycket socker i och jag blev helt speedad och lite väl mätt. De funkar som sagt superbra att frysa och kan ätas typ direkt ur frysen eftersom de är så tunna så de tinar väldigt fort. Den knapriga varianten (50g smör) har jag i frysen för tillfället, men funderar på att krossa dem och förvara i en glasburk. De bör hålla ett par veckor i kyl i alla fall. Perfekt att ha på glass, till frukt eller bara knapra på när en är sötsugen.

 

Hoppas ni haft en bra dag finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Salta och rosta frön själv

Hej!

Jag är väldigt ofta sugen på snacks på kvällarna, särskilt salt. Chips och popcorn är något jag är storkonsument av, men jag har även börjat inta en ganska generös mängd salta jordnötter. Visst är nötter bättre än chips ut hälsosynpunkt, men det är ändå stora mängder tillsatt fett och salt i de som finns färdiga i affären. Därför fick jag idén att salta dem själv. Eftersom jag var akut sugen på salta snacks, men inte hade några naturella jordnötter hemma, fick det bli frön istället. Frön är något som alltid finns här hemma, eftersom jag alltid har det i yoghurt, gröt eller på sallad.

Sagt och gjort, jag googlade lite för inspiration och en minut senare stod jag vid spisen. Ungefär en kvart senare stod jag med färdiga hemmagjorda salta frön framför mig. Det bästa av allt är nog ändå smaken. SÅ GODA! Även mamma gav tummen upp och åt upp hälften av fröna tillsammans med mig. En vinnare helt enkelt. Nyttig dessutom! Och FODMAP-fri! Testa!

Recept:

* 3 dl vatten

* 1 msk

* 1-2 dl frön (jag tog solrosfrön, pumpakärnor och några valnötter men de blev brända så rekommenderar att bara använda de två förstnämnda)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i fröna och koka i ca 5 min. Häll av vattnet och sprid ut fröna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 10 min eller tills de ser klara ut. Låt svalna något och hugg sedan in!

Tips: Jag hade som sagt även några valnötter i, men de blev brända så om du har gör valnötter skulle jag rekommendera en kortare tid i ugnen eller lägre temperatur.

Tips #2: Jag har inte testat själv, men jag kan absolut tänka mig att det funkar att krydda med andra kryddor än salt innan du sätter in dem i ugnen. Exempelvis paprikakrydda, curry eller lite socker tror jag hade funkat super!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Jag ska ha en lugn hemmakväll med mina föräldrar för första gången på väldigt länge. Vi ska laga mat, mysa och bara umgås. Välbehövligt efter en lång arbetsvecka för allihop. Vare sig ni ska ut och hit the floor eller bara ta det lugnt får ni ha det riktigt bra ikväll! Ta hand om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Tips på mellanmål att ta med

Hej!

Som ni vet började jag jobba idag, och jag antar att många av er också jobbar för tillfället. Något jag tycker kan vara lite krångligt när en äter enligt FODMAP är just mellanmål. Speciellt när en inte är hemma utan måste ha med sig. På jobbet finns fullt av knäckebröd och kakor att äta på fikarasten, men det är ju inte precis något för en IBS-mage. Därför tänkte jag ge er lite förslag på saker att ta med som gör magen glad!

 

Ris- och majskakor. Perfekt att ta med med något gott pålägg. Rökt kalkon och någon hårdost är ett supergott pålägg! Bilden är från det här receptet där de åts varma. Om du har tillgång till micro är det ju inte helt fel att värma dem ett par sekunder så att osten smälter...

Morots- och majsfrallor som du bakat själv. Riktigt goda och perfekta att plocka med sig en eller ett par till mellanmål. Jag föredrar att fylla dem med rikligt med ost.

Pizzakakor! Mums va goda dessa små pizzasmakande kakor är. En riktigt smarrigt mellanmål vars doft kommer få dina fikavänner avundsjuka ;)

Smoothies är ett gott mellanmål för er som klarar av en större mängd fruktos. Det är dock inget att rekommendera under elimineringsfasen, men om du sedan märker att det går bra är det bara att köra på! Kan vara bra att komplettera med något annat om du vill hålla dig mätt längre. För en matigare smoothie kan du ha i nötter, frön eller gryn som du tål. En klick laktosfri kvarg gör också att du håller dig mätt längre.

Tillåten frukt som banan, melon i bitar eller apelsin kan funka som mellanmål. Det är inte det stadigaste målet, men funkar absolut om en inte hunnit fixa något annat. 

Laktosfri keso/yoghurt/kvarg med bär (hallon, blåbär eller andra tillåtna bär) är ett supermellanmål! Det går att plocka med i en tätslutande burk. Toppa gärna med lite frön eller nötter för mer näring och mättnad.

 

Så, det var lite tips på mellanmål att ta med. Ni får jättegärna komma med egna förslag, jag behöver inspiration nu till de kommande jobbveckorna. Idag hade jag med mig majskakor med ost och en banan. Eftersom jag är lite lat på kvällarna kommer det förmodligen se ut så för mig största delen av arbetstiden. Om ni har några andra smarta idéer är det mer än välkommet! 

 

Nu ska jag sätta mig till rätta i soffan och pusta ut efter en lång dag. Det var med ansträngande att jobba än jag mindes det, haha. Hoppas ni har det bra allihop, ta hand om er! ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Hej!

Som ni vet är det säsong för rabarber nu, och det växer en stor hög med rabarber utanför huset. Jag kan inte bara se dem växa där utan att användas till något bättre, typ paj. Detta är en ny version av rabarberpaj som jag improviserade ihop medan jag bakade den. Enligt mig själv och de som smakade den (mamma och pappa) blev det en riktig höjdare. Pappa sa till och med att den var "godare än vanlig rabarberpaj". DET, mina vänner, är inte ett dåligt betyg! Självklart får ni ta del av detta sagolika recept, FODMAP-fritt, glutenfritt, laktosfritt och allt däremellan. NJUT!

Ingredienser:

* Olja eller smör till formen

* Rabarber

* 1-2 msk socker

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl havregryn

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 3/4 dl rice krispies (går att byta ut mot tex corn flakes eller havregryn/mjöl)

* 1 msk socker

* 1 krm salt

* 2 msk sirap

* 1/2 dl smör/margarin

* 2 msk kokosolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Olja eller smöra en form. Skala och hacka rabarber i 0,5 cm tjocka skivor, tillräckligt många så att botten av formen blir täckt. Strö socker och kanel över.

Blanda havregryn, mjöl, rice krispies, socker och salt i en bunke. Rör i sirap, smör och kokosolja och blanda väl. Fördela över rabarberna och ställ in i mitten av ugnen. Efter ungefär 15 min vred jag upp värmen till 200° för att få lite färg på pajen och lät den vara inne i ca 5 min till.

Vaniljsåsen gjordes (ungefär) efter det här receptet, men jag hade i ungefär 1 tsk vaniljpulver i för mer smak. Rekommenderas!

 

Kommer förmodligen baka fler rabarberpajen inom den närmsta framtiden, och kanske även försöka mig på något annat spännande med rabarber. Har ni några förslag på vad rabarber kan användas till? Alla recept jag har hittat innehåller FODMAP, men det är ju lite det som är tjusningen med att laga mat - att experimentera själv. Det funkar nästan alltid att utgå från ett "vanligt" recept för att sedan plocka bort och ersätta de ingredienser som innehåller FODMAPs med något annat, eller kanske göra om receptet helt. Vi får se vad som kommer här näst. Ha en underbar dag, ta hand om er! Kram,

Annie

Raw banan- och jordgubbsglass

Hej finisar ♥︎

Nu är jag äntligen hem-hemma! Det var en seg resa igår, men allt gick bra och jag var hemma vid kl 20 igår kväll. Idag ska jag och mamma börja förbereda mat och tårtor till imorgon, eftersom min bror tar studenten. Vårt mål är att göra allt på buffébordet FODMAP-vänligt. Det kommer bli en spännande utmaning. Jag ska försöka lägga upp recept på det vi får ihop senare. Det kommer fömodligen bli mycket improvisation, men jag ska göra mitt bästa för att ange mått.

Idag tänkte jag ge er ännu ett recept på glass. Denna gång inte alls så invecklat eller tidsträvande som förra. Här är det bara att ta ur ingredienserna ur frysen, mixa och äta. Helt i min smak. Vilka bär eller frukter en använder är helt upp till en själv! Jag rekommenderar dock att alltid ha banan i för att få den krämiga konsistensen. Dör er som inte gillar banan kan jag trösta er med att det inte smakar banan, det ger bara lite sötma och mjukare konsistens till glassen. Plus att det tillför massa nyttigheter. Du kan till och med äta glass till frukost. Varför inte? Glass är ju livet.

Jag valde att inte mixa min glass helt slät, eftersom jag gillar när det är lite bitar i. Det är så klart helt valfritt. Mixa på!

Recept för en portion:

* 5 frysta jordgubbar

* 1/2 frusen skivad banan

* En skvätt laktosfri mjölk om det behövs

(* en klick kokosglass - endast frusen kokosgrädde+socker, inte med övriga glassingredienser)

 

Gör så här:

Ta upp allt ur frysen och lägg i en mixer. Låt tina ett par minuter och mixa sedan allt till en glass. Ibland behövs lite vätska för att det ska bli krämigt, prova dig fram! 

Jag hade i en liten bit frusen vispad kokosgrädde med socker som jag använde till att göra glass av i detta receptet. Det går att byta ut mot kokosolja, vanlig kokosmjölk eller uteslutas helt.

 

Jaha, igår tog jag alltså ut min kandidatexamen i affärsjuridik. Antar att det är många av er som också slutat för sommaren. Om inte gör ni kanske det idag eller imorgon. Till er som jobbar och inte får sommarlov är det bara att kämpa på! Förhoppningsvis får ni lite semester när ni också kan få slappna av med lite glass. Ha en underbar torsdag allihop, ta hand om er! Kärlek, 

Annie

Koka det perfekta ägget

Hej finisar ♥︎

Idag ska vi prata om ägg. Närmare bestämt kokt ägg. Detta fantastiska livsmedel som är både är bra för hälsan och plånboken är något jag alltid har hemma. Fram tills för tre år sedan föredrog jag äggen hårdkokta, när jag av en dag råkade koka ett ägg lite för kort tid. Jag blev irriterad över att jag misslyckades med mitt ägg och tänkte slänga det, men smakade på det just in case liksom. Och vilken överraskning! Jag blev såld direkt! Varför hade jag aldrig ätit löskokta ägg förut? En helt ny värld öppnade sig för mig.

Sedan dess har jag experimenterat med både metod och tid för att få det perfekta ägget. Vitan ska vara fast, men gulan ska vara krämig och lite rinnig. Och nu mina vänner har jag kommit fram till det bästa sättet. Jag vet att alla kokar ägg på olika sätt, men detta är mitt och det blir perfekt resultat (nästan) varje gång. Läs och lär!

Recept för ett perfekt ägg:

* 1 ägg

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull. Det ska nästan täcka ägget om det hade legat i. Lite ska sticka ovanför vattenytan.

När vattnet kokar lägger du försiktigt i ägget. Detta är det kritiska läget eftersom jag ganska ofta släpper i det för hårt så att det spricker, men det gör inte så mycket. Ett tips för att ägget inte ska spricka lite lätt är att antingen låta det ligga i rumstemperatur ett tag eller spola det i varmvatten. Ju mindre kallt ägget är innan det släpps i kokande vatten, desto mindre är risken att det spricker.

Nu till det viktigaste: TIDEN - ägget ska koka i 6 min 30 sek, absolut inte mer. Inte mindre heller för den delen. När 6 min och 30 sek gått, häll av kokvattnet och spola upp kastrullen med kallt vatten. Häll ut och spola ännu mer kallt. Jag föredrar att äta ägget varmt, så när det precis har svalnat tillräckligt för att skala det är det dags att ta bort skalet. Sedan är det fritt fram att sätta tänderna i det (förhoppningsvis) perfekta ägget!

 

Så där, nu är det bara att börja koka ägg. Jag vet att jag tidigare hyllat ägget, men det förtjänar att lyftas fram ännu en gång. Hur bra livsmedel är inte ägget egentligen?! Billigt, gott, nyttigt, går att tillaga på hur många olika sätt som helst. Och det bästa av allt måste vara att det är helt FODMAP-fritt. Tack för ägget!

 

Hoppas ni har en fin dag allihop ♥︎ Själv har jag städat och börjat packa inför hemresan. Väskan verkar dock vara mindre än jag trodde, så det ser ut som att vissa kläder kommer bli bortprioriterade tyvärr. I vilket fall ska jag absolut försöka klämma ner kameran så att ni kan få recept även i sommar. Mat är ju viktigare än kläder. Fortsätt ha en fin dag och kväll! Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Jordgubbs- och rabarperpaj med hemmagjord vaniljsås

Hej!

Nu har vi äntligen slutfört det sista skriftila skolarbetet inför en heldag med seminarier på onsdag. Imorgon ska jag packa inför sommaren eftersom jag åker hem direkt efter seminarierna på onsdag. Det kommer bli en lång dag. Vi börjar 8:30 och jag kommer vara hemma ca 20 på kvällen om allt går som det ska. Men nären väl är hemma kommer det vara så skönt! Längtar lite efter att få klappa mina katter och höra dem spinna ♥︎

Ikväll tänkte jag bjuda på en fantastiskt god glutenfri (och FODMAP-fri såklart) smulpaj med rabarber och jordgubbar. Det går självklart att ha endast rabarber i, men jag tycker jordgubbarna gör det där lilla extra. Till detta serveras med fördel en hemmagjord vaniljsås. För att göra det lätt för sig kan en rårörd vaniljsås göras, den behöver alltså inte kokas. Receptet på pajen är i princip samma som detta recept, men med lite modifiering för att passa de sura rabarberna. Vaniljsåsen har jag hämtat inspiration från när jag googat runt på lite olika matsidor. Jag har kollat på "vanliga" recept, men bytt ut ingeridenser så att den är både laktosfri och utan FODMAPs. 

Pajen var väldigt omtyckt och tog slut i ett nafs. Ett bra betyg med andra ord. Hoppas ni också gillar den! Receptet hittar ni under bilden.

 

Recept för en pajform:

* 4 dl cornflakes

* 1,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1 krm salt

* 1/3 dl socker

* 1/3 dl sirap

* 1 dl flytande margarin + lite till att smörja formen

* Rabarber och jordgubbar

* 1-2 msk socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj pajformen med margarin eller smör. Skala och hacka rabarber i slantar. Skiva jordgubbar. Täck botten av formen med rabarber och jordgubbar. Strö över socker och kanel. Ju större andel rabarber, desto mer socker behövs eftersom rabarber är ganska surt.

Krossa cornflaksen lite och blanda med mjöl, salt, socker, sirap och margarin (eller smör). Klicka ut ett jämnt lager över rabarber och jordgubbar. Sätt in i ugnen i ca 25 min och pajen fått en fin färg. 

 

Under tiden pajen står i ugnen kan du göra en superenkel, rårörd, FODMAP- och laktosfri vaniljsås.

 

Recept för två-tre portioner (dubbla gärna om ni är fler):

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm vaniljpulver

* 1 äggula

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Rör i övriga ingredienser försiktigt och smaka av. Jag hade själv inte i vaniljpulver eftersom jag inte var hemma när jag gjorde såsen, men jag tror det blir godare att ha i!

Servera tillsammans med din nybakade paj i en djup skål så du får plats med mycket.

 

Hoppas ni har haft en fin nationaldag allihop. Själv ägnades största delen åt plugg, men hann även med att gå en runda i solen och äta laktosfri glass. En bra dag med andra ord! Imorgon har jag ingeting planerat, vilket är så skönt. Det enda jag vet att jag måste göra är att packa och städa undan innan jag lämnar den lilla lägenheter för att åka hem till föräldrarna. Utöver städ och plugg ska jag bara ta det lugnt. Njuta av den sista lediga dagen här.

Hoppas ni har det underbart allihop ♥︎  Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Knäckepizza

Hej!

Nu har jag flyttat in i nya lägenheten och det är KAOS. Saker och kläder överallt, ingen ordning på någonting. Resten av dagen kommer ägnas åt att packa upp och försöka få upp saker på sin plats så att jag kan röra mig här inne. Igår var det fullt upp hela dagen med flytt, därav bristen på inlägg här. Ber om ursäkt för detta. Nu när jag fått internet att funka kommer jag dock tillbaka som vanligt igen!

Idag tänkte jag tipsa om en variant på pizza som går snabbt att fixa som antingen mellanmål eller lättare lunch (beroende på hur mycket en äter så klart). Knäckepizza! Alltså knäckebröd istället för pizzadeg, men det pizzatopping. Eller något annat gott för den delen. Jag är inne i en räkost-period, så jag har det på min pizza. Haha, räkost på pizza lät sådär, men jag lovar att det var hur gott som helst.

Jag använde fröknäcke bakat på majsmjöl som botten. Det gav en subtil smak av popcorn som var mycket angenäm. Det går bra att använda vilket glutenfritt knäckebröd som helst, var bara noga med att kolla innehållsförteckningen efter dolda FODMAPs! Just detta knäckebröd har min mamma som bakat. Jag vet inte exakt vilket recept hon har använt, men jag vet att hon bytte ut dinkelmjöl i originalreceptet mot majsmjöl för att det skulle bli FODMAP-vänligt. Gulligt va? Om ni vill kan jag fråga henne om receptet, annars kan ni nog bara googla fröknäcke. Jag har provat både originalreceptet och detta med majsmjöl, och det med majsmjöl är faktiskt mycket godare. Förutom att det smakar mer (och godare) får det en finare färg.

Ingredienser:

* Glutenfritt knäckebröd 

* Räkost

* Zucchini

* Tomat

* Salt och svartpeppar

* Ost (jag använde som vanligt the one and only Port Salut)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Lägg knäckebrödet på ett bakplåtspapper och bred på ett tjockt lager räkost. Skiva zucchini och tomat i tunna skivor och lägg först zucchini och sedan tomat på knäckebrödet. Salta och peppra. Hyvla över ett par skivor ost och ställ sedan in i ugnen i ca 10 min eller tills osten är smält och det ser asgott ut.

 

Nu ska jag fortsätta packa upp och ösa in kläder i garderoben. Förhoppningsvis blir jag klar innan det är dags att sova. Hoppas ni har haft en bra helg och att ni kan ta det lugnt och skönt ikväll innan den nya veckan kommer igång. Ha det fint hörni ♥︎ Kram,

Annie

Peanut butter Jelly Hot Milk

Hej!

Hur mycket grejer får plats i ett rum och kök egentligen? Har fyllt hur många flyttkartonger och kassar som helst, och sakerna tar aldrig slut. Imorgon går flyttlasset, men jag tvivlar på att vi får med oss allt på en gång, haha. Tur att jag inte flyttar så långt. Passar även på att rensa i skafferi, kyl och frys. Lika bra att få bort allt som innehåller FODMAP så att det inte går att "råka" få i sig hemma. Ger bort väldigt mycket mat just, känner mig extremt givmild mot min vilja. Det är så många kryddor, spannmålsprodukter och andra skafferivaror jag rensar bort. På ett sätt känns det tråkigt, men å andra sidan är det inte värt att äta det och må dåligt. Det är ju trots allt ganska mycket mat som är tillåtna enligt FODMAP också.

Som vi kanske vet älskar jag varma drycker och dricker minst två koppar te, varm mjölk med smaksättning eller annat varmt om dagen. Jag har tidigare tipsat om varm jordnöts- och kokosmjölk. Denna underbara kreation är ett återkommande inslag i min vardag, med viss variation förstås. För ett par dagar sen gjorde jag en variant (typ) fast mycket enklare och inte så mastig. Ni har säkert hört talas om peanut butter jelly-kombon. Jag tänkte på det i någon sekund och beslöt att testa göra en mjölkdrink av det. Smaklökarna ljublade och en ny kvällsrutin var född. Det blev så gott. Ni förstår säkert att detta just nu är en stor favorit, varför jag vill dela denna underbara smakupplevelse med er. Varsågoda!

Ingredienser:

* En kopp mjölk

* 1/2-1 msk hallon- eller drottningsylt (OBS! Kolla innehållsförteckningen efter FODMAPs)

* 1 msk jordnötssmör (creamy)

 

Gör så här:

Värm mjölken antingen i micro eller på spisen. Rör i sylt och jordnötssmör och låt lösa upp sig lite. Drick och njut.

 

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild. Ni får dock se mina spexiga mjukisbyxor så det kanske kompenserar kvaliteten på bilden. För att byta samtalsämne hoppas jag att ni har en underbar fredag allihop! Jag packar som sagt och kommer hålla på tills jag är klar. Hoppas bara jag kan få slappna av lite i soffan på kvällen och inte böhver packa tills det är dags att sova. Imorgon är det flytt för fulla muggar så då blir det ingen vila i alla fall. Har ni några roliga planer till helgen? Jag räknar ta det lugnt och inte göra någonting som roligt. I alla fall vid jämförelse med att bära flyttkartonger... Nu ska jag fortsätta packa. Ha en fantastisk dag och kväll! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie