anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Kyckling

Kycklingbiffar i sås med sting

Hej finisar!

Det har varit lite tyst här en tid, och det är helt enkelt att jag varken haft tid eller ork att publicera inlägg jag kan känna mig nöjd med. Plugget har fått gå i första hand och jag har knappt haft tid eller lust att laga ordentlig mat. Med andra ord har jag levt på matlådor (tur att jag har en stor frys), gröt, yoghurt och snabba rätter med quinoa, glutenfri pasta eller hirs som bas. De mesta väldigt likt sådant jag redan delat med mig av på bloggen tidigare. 

Även dagens recept är något jag gjort tidigare, dock var det ett helt år sedan (nästan exakt). Denna gång är det i en lite nyare och bättre tappning. Lite mer 2017 helt enkelt ;) Låt inte bilden avskräcka er bara. Jag är inne i en bowl (djup skål)-period och äter allt ur mina lila jättemuggar. Tyvärr gör det sig inte så bra på bild, men ni som testat mina recept innan kan (förmodligen) hålla med om att det smakar godare än det ser ut. Och det är ju smaken som räknas, eller hur?

Hur som haver, jag ska inte prata bort inlägget. Jag ger er: kycklingbiffar 2017 edition!

Ingredienser för 4 portioner:

* Olivolja (eller rapsolja) till stekning

* 450 g kycklingfärs

* En morot

* Ett ägg

* Ingefära (färsk riven eller i kryddform)

* Salt, peppar, spiskummin, curry eller det du känner för

* En röd paprika

* En näve haricots verts

* En burk kokosmjölk á 400 ml

* Limejuice

* 1 msk sambal oelek (eller mer för ytterligare hetta)

* 1 msk tomatpuré

* Salt, peppar

* Spiskummin, ingefära, curry, paprikakrydda, chilipeppar eller det du känner för

* En nypa socker

* 1-2 dl vatten för mer sås, även laktosfri grädde funkar om du vill ha krämigare sås

 

Gör så här:

Riv moroten fint. Blanda ihop färs, morot, ägg och kryddor i en skål. Hetta upp en panna med olja och stek små biffar. OBS! Se till att de blir genomstekta, inget medium rare när det gäller kyckling.

När biffarna är klara lägger du dem i en tallrik eller form och lägger folie över så att de håller sig varma. 

Hacka paprikan i småbitar och stek i olja. Krydda med salt och peppar. Häll på alla flytande ingredienser och smaka av. När du är nöjd med konsistens och smak bryter du i haricots verts och låter dem koka med ett par minuter. 

Servera antingen biffarna för sig och såsen för sig, eller lägg biffarna i såsen. Servera till ris, hirs, quinoa eller glutenfri pasta. Njut av allt du orkar och gör matlådor av resten. 

 

Jag har tenta på fredag, så jag ska alldeles strax sätta mig vid plugget igen. Det känns som att hela höstterminen har bestått av att läsa inför tentor. Efter den här tentan har jag dock ledigt i drygt en måndag och det ska bli så himla skönt. Anledningen är inte att jag tänkte strunta i nästa kurs eller så (hehe) utan att jag ska på utbytestermin (!) i Sydkorea(!!!). Terminen där börjar inte förrän i mars, så jag har hela februari ledigt. Ledigheten känns både helt underbar, men det är lite svårt att ta in att jag inte kommer ha något jag "måste" göra. Utbytesterminen känns bara helt sjuk och extremt avlägsen. Jag vet inte hur mycket FODMAP-anpassad mat jag kommer få till på andra sidan jorden, men om det bli något lovar jag att även ni får ta del av den. Jag har även som mål att driva en lite rese-bogg, just för min utbytestermin, som ni jättegärna får kika in på om ni saknar mig. Jag återkommer med adressen dit när jag startat upp den.

Tills vi hörs nästa gång får ni ha det helt underbart! Mycket kärlek,

Annie

Kycklingklubbor i god sås

Hej!

Äntligen fredag! Ikväll ska jag ta ledigt. På riktigt. Åh, vad skönt det ska bli. Den här veckan har varit riktigt jobbig och jag behöver verkligen försöka varva ner och koppla av. Det är svårt, har jag märkt, när en har varit i gång hela dagarna, att bara kunna sätta sig i soffan och ta det lugnt. Kroppen är liksom inställd på att stressa, så det går inte rikigt njuta av en lugn kväll framför TV:n. Idag tänkte jag dock knappt plugga någonting, äta något gott och slökolla på typ Idol. Det ska bli så himla skönt.

Receptet jag bjuder er på idag är ett jättegott recept jag slängde ihop förra helgen. Ansträngningsgraden är typ 1 %, för allt tillagas av sig själv i ugnen. Älskar när kött tillagas i sås, det blir så saftigt och smakrikt. Mums! Jag använde färska kycklingklubbor, men det går lika bra med frysta om du tinar upp dem innan. Jag serverade till ris och quinoa, kokat i samma gryta. Det är jättegott att blanda, ett hett tips! Riset suger upp all god sås, medan quinoan ger ett härligt tuggmotstånd och tillför massa nyttigheter. 

Recept för 4 personer:

* 800-1000 g färska (eller upptinade frysta) kycklingklubbor

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde, jag testade kvarggrädde och det blev supergott!

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1-2 msk tomatpuré

* 2 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Salt, peppar, paprikakrydda

 

Gär så här:

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta. Njut!

 

Önskar er alla en fantastisk fredag följt av en ännu bättre helg ♥︎ Kärlek,

Annie

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Hej!

Äntligen fredag! Även om det inte innebär ledighet för min del, infinner sig ändå den där speciella fredagskänslan. Ni vet, känslan av helg. Ikväll ska jag träffa en kompis och vi ska laga mat och ha det mysigt. Imorgon kommer jag förmodligen plugga på dagen, för att sedan gå på en (något sen) halloweenfest på kvällen. Älskar att vara kreativ och klä ut sig, det är nästan som att laga mat, fast med kläder. Haha, ni fattar.

Dagen till ära tänkte jag bjuda er på ett riktigt fredagsrecept. Förutom tacos känns detta som en extrem fredagsmat. Vet inte varför, men just kyckling i någon form av lite lyxigare sås, gärna till pasta, känns bara helg. Som ni kanske kan räkna ut lagade vi detta fredagen då jag var hemma hos mina föräldrar. Det kanske är därför jag får känslan av äkta fredag när jag tänker på denna rätt. Inte för att brukar tillaga detta, faktum är att detta var första gången. Kanske för att vi, hela familjen inklusive min bror, satt hemma runt middagsbordet en fredagskväll och åt detta. Precis som när alla bodde hemma. 

Hur som helst. Om ni inte planerat någon mat till ikväll, eller imorgon kväll för den delen, tycker jag att du ska testa detta. Det är enkelt, billigt, bra, gott, FODMAP-fritt... Ja, denna rätt har allt helt enkelt. Dessutom passar den perfekt att ha i matlådan veckan efter. Det gillar vi! 

Recept för 4 personer:

* 4 portioner glutenfri pasta eller ris

* 500 g kycklingfilé

* Olja till stekning

* 4-6 st soltorkade tomater

* Ett par nävar bladspenat

* 2 dl laktosfri grädde

* 1-2 dl vatten

* 1 msk kycklingfond (tex Bong är ok enligt FODMAP), annars går det jättebra att krydda själv

* Basilika, torkad eller färsk spelar ingen roll

* Ev salt och peppar

* 1-2 dl riven parmesaneost

 

Gör så här:

Koka pastan eller riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Servera med en fräsch sallad. Ät, njut och gör matlådor om det blir några rester!

 

Ha en fantastisk fredag allihop! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kärlek,

Annie

Krämig kycklingfärsgryta med ris

Hej!

Nu så här mitt i terminen, och även tenta-p för många, är det inte alltid en vill lägga enormt mycket tid på att laga mat varje dag. Som tur är finns en räddare i nöden - nämligen matlådor. Prisad vare den som uppfann matlådan! All mat passar dock inte att frysas och tinas upp igen, men mycket går bra. Idag tänkte jag ge er ett recept som är som gjord för matlådor. Helt perfekt.

För det första är kolhydratbasen ris. Det är nog det bästa att ha till matlådor, enligt mig. Potatis kan bli lite läskigt och slemmigt, och pasta blir lätt antingen överkokt om den värms med sås, eller hård och torr om det inte finns någon sås. Quinoa och hirs funkar ganska bra att frysa och värma, men vid storkok är ris det mest ekonomiska och vinner i detta fall.

Som komplement till riset har jag använt kycklingfärs som jag gjort en krämig gryta på. Mycket sås är bra när matlådor ska göras. Hellre för mycket än får lite. Såskadeva!

Ett annat hett tips är att ha grönsaker i själva maträtten. Jag hade i orange paprika i denna gryta för extra tugg och näring. Och för att det helt enkelt blir väldigt gott.

Ber om ursäkt för bilden. Hade endast mobiltelefon tillgänglig, tyvärr.

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olja till stekning

* 250 g kycklingfärs

* 1 liten paprika

* 3 st soltorkade tomater

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche (jag använde syrad matlagningsgrädde)

* 1-2 dl vatten

* 1/2 msk sambal oelek

* 1 msk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av.

Servera till sallad och gör matlådor av resterna! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

 

* Jag använde Arlas syrade matlagningsgrädde när jag lagade denna rätt. Den är inte laktosfri, men om ni klarar av laktos rekommenderar jag den! Smaken blir ungefär som en blandning av vanligt matlagningsgrädde och crème fraîche, vilket passade väldigt bra i den här grytan. Anledningen till att jag lagade icke-laktosfritt denna gång beror på att jag har fått i uppdrag att testa och utvärdera just den här grädden av Buzzador. #Syradgräddebuzz #Syradgrädde #Arlaköket #Buzzador *

Kycklinggryta med kokosmjölk, bambuskott och ris

Hej!

Puh, det har varit en lång dag idag med. Nu sitter jag äntligen i soffan och kollar på idol, äter chips och försöker varva ner. Jag har väldigt mycket att läsa inför imorgon, men just nu känner jag att: nej. Det kommer inte hända. Jag behöver vila och koppla bort hjärnan. Det är okej att göra så ibland. Att bara titta på TV, äta chips och strunta i måsten. Inte varje dag så klart, men för att orka alla andra dagar behövs detta ibland.

Nåväl. Jag tänkte tipsa om en rätt som passar jättebra som matlåda, vilket uppskattas av en student som jag. Detta är riktigt gott, fullt med nyttigheter och är helt FODMAP-fritt. Det är smidigt när det är grönsaker i själva matlådan, så behöver en inte ta med det bredvid, om en inte vill så klart. Jordnötterna kan du ha antingen värme i matlådan, eller strö på efteråt. Jag gillar när nötterna blir varma och lite sega, så jag har dem i! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept för 6 portioner:

* 6 portioner jasminris

* 800 g kycklingfilé

* 1 1/2 burk kokosmjölk

* Vatten

* Två morötter

* En röd paprika

* En stor näve haricots verts

* En burk bambuskott

* Ingefära

* Kokosolja och/eller annan olja till stekning

* Sambal oelek

* Limejuice

* Tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar

* Curry, paprikakrydda, spiskummin, cayennepeppar, kanel, socker

* Salta jordnötter

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Strimla kycklingen. Fräs i olja i en het stekpanna och lägg åt sidan.

Hacka morot och paprika. Byt haricots verts i bitar, riv ingefäran och häll av bambuskotten. Fräs morot, ingefära och curry i kokosolja i en gryta. Häll på kokosmjölken och krydda med resten av kryddorna, sambal oelek, limejucie och tomatpuré. Smaka av. Häll i övriga grönsaker och kycklingen och låt koka ett par minuter.

Servera med salta jordnötter och en krispig sallad!

Gör matlådor av det som blir över!

 

Nu ska jag fortsätta äta chips och luta mig tillbaka i soffan. Hoppas ni haft en fin dag och att ni har en underbar kväll! ♥︎ Kram,

Annie

Kycklingspett

Hej!

Igår tipsade jag om att göra egen FODMAP-fri tapas, och här kommer recept på den första: kycklingspett! Jag älskar kyckling. Dels är det ett hälsosamt kött som går att göra nästan vad som helst med: spett, filé, köttfärssås, burgare... ja, ni fattar. Dels för att du kan få en fantastisk smak bara genom lite salt och peppar, men det passar även med en oändlig mängd olika smakkombinationer. Nästan hur du än kryddar kycklingen passar det till köttet och bildar en ny, spännande helhet. Det går att exprimentera med sälta, sötma, syrlighet och massa andra smaker för att få en ny rätt. 

Jag valde att göra mina kycklingspett något spicy, men ändå inte med för utstickande smak eftersom det skulle passa till resterande tapas. Personligen tycker jag ingefära är en stor vinnare när det gäller kyckling. Det passar riktigt bra i kombination med både sött och salt och allt däremellan, tillsammans med kyckling så klart. 

Ingredienser:

* Kycklingfilé

* 1 cm färsk ingefära

* 2 msk olivolja/rapsolja eller båda

* 2 tsk citronjuice

* Chiliflakes

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Riv färsk ingefära. Blanda ihop med olja (jag använde både olivolja och rapsolja), citronjuice och krydda efter smak. Ciliflakes går att byta ut mot tex sambal oelek eller chilipeppar.

Skär kycklingfilén i strimlor och trä på grillspett. Jag delade grillspetten på hälften för att de skulle få plats i stekpannan (det var för dåligt väder för att grilla tyvärr).

Pensla kycklingen med marinaden och låt dra till sig. Stek sedan i olja på medelhög värme tills kycklingen är klar. 

 

Både enkelt och gott! Dessa små spett behöver så klart inte serveras som tapas, utan funkar minst lika bra till ris, pasta eller klyftpotatis. Eller kanske till en sallad? Eller som snacks en fredagskväll... Med rätt dippsås hade jag typ kunnat äta dessa istället för (eller som komplement till) chips. 

Hoppas ni haft en bra start på veckan allihop. Jag ska strax bege mig till univeristet för föreläsning heeela eftermiddagen. Bokstavligt talat. Sedan måste jag handla och förbereda morgondagen, och sen är det snart dags för att lägga sig. Det kommer bli en lång dag idag med andra ord. Om ni har tips på snabba middagar/kvällsmål tar jag tacksamt emot det! Det kommer behövar ikväll, haha. Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

Caesarsallad med hemmagjord dressing

Hej!

Här kommer ett klassiskt recept på caesarsallad, anpassad för FODMAP. Egentligen är caesarsallad ganska FODMAP-vänligt från början, förutom brödet och dressingen. Och vem vill ha en caesarsallad utan brödkrutonger och dressing? Inte jag i alla fall. Därför tänkte jag dela med mig av denna enkla twist på framförallt dressingen, men självklart ger jag er hela salladen. Var så goda!

Mamma gjorde dressingen denna gång. Hon följde detta recept ungefärligt. Självklart gjorde vi den FODMAP-fri, och i stället för sardellfiléer använde vi sardellcréme. Hon använde inte heller någon mixer, utan vispade ihop allt. Ni ser själva i beskrivningen under bilden :) Detta resulterade i en av de godaste ceasardressingarna jag smakat. Helt seriöst.

Ingredienser:

* Romansallad

* Bacon

* Parmesan

Kyckling:

* Olja + smör till stekning

* Färsk (eller fryst upptinad) kycklingfilé

* Salt och peppar

Dressing:

* 2 äggulor

* 2 tsk sardellcréme

* 2 tsk dijonsenap

* 2 1/2 tsk citronsaft

* Salt och peppar

* 2 dl rapsolja

* 1 dl riven parmesan

Brödkrutonger:

* Glutenfritt ljust bröd

* Olja + smör till stekning

* Salt

 

Gör så här:

Skölj salladen och skär i stora bitar. Klipp bacon i bitar och stek hårt. Riv parmesanost. 

Kyckling: Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek kycklingen tills den är klar, salta och peppra. Lägg i en skål med folie så den håller sig varm.

Dressing: Vispa ihop äggulor, sardellcréme, citronsaft, salt och peppar. När det är en jämn smet häller du i oljan långsamt, samtidigt som du fortsätter vispa. När all olja är ihälld och dressingen är jämn rör du i parmesan försiktigt.

Brödkrutonger: Skär brödet i 1x1 cm tärningar. Hetta upp en panna med olja och smör. Stek på medelvärme tills det är gyllenbrynt. Salta. Lägg på ett fat med lite hushållspapper som suger åt sig eventuell överflödig olja. 

Servera allt i en djup tallrik. NJUT!

 

Ha en underbar dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Kycklinggryta med oliver, soltorkade tomater och cornichoner

Hej!

Så himla skönt det är med helg. Idag har jag sovit ut ordentligt, det var ett tag sen sist. Det är regn och grått ute, så varför inte ägna dagen åt att sova, slappa och blogga? Och laga mat så klart. Som sagt är det nu över helgerna en hinner ta sig tid i köket, cilket leder till att nya recpet skapas. Självklart äts det endast FODMAP-fritt här hemma när jag är här (förutom ibland när de andra verkligen vill äta korv med bröd, då får jag fixa något själv, vilket inte är mig emot).

FODMAP-fritt blev det även igårkväll när när jag och mamma improviserade ihop en spännande kycklinggryta. Vi var inspirerade av ett gammalt recept mamma hade hemma som hette typ "kreolsk gryta". Iden skulle det dock vara fläskfilé istället för kyckling, ölkorv, paprika och lite annat som vi antingen inte hade hemma eller innehöll FODMAPs. Detta blev resultatet, och det blev riktigt bra! Alla här hemma åt med god aptit och gav tummen upp. Absolut inte sista gången denna kycklinggryta serveras med andra ord.

Recept för 4-6 personer:

* Smör eller olja till stekning

* 800 gram kycklingfilé

* Salt och peppar

* 2 dl laktosfri matlagningsgrädde

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1 dl laktosfri crème fraîche

* Salt, svartpeppar, mejram

* 1 msk tapenade av gröna oliver (kolla innehållsförteckningen!) Går även att göra själv genom att mixa oliver med lite olja.

* Oliver

* Soltorkade tomater

* Små inlagda gurkor (cornichoner)

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Bryn i smör eller olja (eller både och) i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. 

Lägg över kycklingen i en gryta (om du inte har höga kanter på stekpannan). Den ska inte vara genomstekt, den kommer bli klar när den kokar i grytan sen.

Häll på grädde, mjölk och crème fraîche. Krydda efter smak med salt, svartpeppar och mejram (går att utesluta). Rör i en klick tapenade.

Hacka soltorkade tomater och ha i dem, oliver och cornichoner i grytan. Låt koka ihop ett par minuter och smaka av.

Servera till ris eller glutenfri pasta och en fräsch sallad, gärna med fetaost eller mozzarella.

 

Hoppas ni har en fin lördag allihop, trots det lagom gråa vädret. Glöm inte att ta hand om er, ät gott och må bra! Kärlek,

Annie

Kall kycklingfilé till buffé

Hallå där!

Här kommer recept nummer tre i min buffésamling. Detta är ett enkelt, men supergott, recept på kycklingfilé som passar utmärkt på buffébordet. Ni kan självklart servera kycklingen med vad som helst. Här har jag valt körsbärstomater, ruccola (som inte är med på bild) och parmaskinka. Ett annat förslag på tillbehör är oliver, fetaost och soltorkade tomater. Bara att testa sig fram! Tänk bara på att hålla det fritt från FODMAP, så är alla glada. Receptet finner ni under bilden!

Ingredienser:

* 500 g kycklingfilé

* 2 msk salt

* 2 dl iskallt vatten

* Smör till stekning

* Ruccola

* Körsbärstomater

* Parmaskinka

 

Gör så här:

Blanda salt och vatten. Lägg i kycklingen och låt dra i ca 2 h.

Sätt ugnen på 150°. Ta upp och torka av kycklingen. Bryn i smör och lägg in i ugnen. Här är det bra om du har en termometer så du vet när kycklingen har en innertemperatur på minst 70°. Ta ut och låt svalna. Skiva kycklingen tunt och lägg på ett serveringsfat tillsammans med ruccola, körsbärstomater och parmaskinka. Jag vet att jag glömde ruccola innan jag tog bilden, men ni får föreställa er små gröna blad, hehe.

 

Detta är en av mina favoriter på buffén. Kyckling i sig är ju gott, men det passar så bra till typ allt. Potatis, pasta, alla möjliga såser, sallad... ja, allt! Mmm. Blir sugen på buffé nu när jag skriver. Antagligen får vi dock god mat där jag är just nu, men en vet ju aldrig. Hur som helst, ni får ha en underbar söndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Kycklingsallad med oliver och keso

Hej!

Just nu är jag i vår sommarstuga och har taget ledigt från skolan och livet i Linköping lite. Jag kände att jag behövde tillbringa lite tid med mina föräldrar och bara vila upp mig. Mycket på grund av att jag har mått ganska dåligt de senaste veckorna, framförallt har det varit IBS som gjort sig påmint alltför ofta. Eftersom internet är en bristvara i sommarstugan är detta ett förinställt inlägg. Det kommer förmodligen bli en viss brist på inlägg i helgen, om jag inte kommer över en dator vill säga. Förhoppningsvis kommer vi dock laga en del mat i helgen som kommer upp på bloggen i veckan. Så håll ut mina vänner, recept är på väg!

Idag tänkte jag dock ge er ett recept på, eller snarare inspiration till, en lätt lunch som går superfort att slänga ihop. Dessutom är den fruktansvärt god, hälsosam och helt FODMAP-fri. Perfekt helt enkelt när en inte är vrålhungrig. Ingredienser och tillagning beskrivs under bilden!

Recept för en portion:

* 1 msk olivolja till stekning

* 1 morot

* Salt och peppar

* 1 portion grillad kyckling eller en tillagad kycklingfilé

* 1/4-isch (isbergs)salladshuvud

* 1 liten eller 1/2 stor tomat

* Ett par matskedar laktosfri keso

* Oliver

 

Gör så här:

Skala och hacka moroten. Fräs i olivolja på medelhög värme, salta och peppra. Skär kycklingen i tärningar, ca 1x1x1 cm och lägg i stekpannan tillsammans med morötterna. Fräs till så att kyckling och morötter får en fin yta och blir genomvarma. Jag föredrar när morötterna har tuggmotstånd, så stek inte för länge. Hacka sallad och tomater och lägg i en bred, djup tallrik. Strö över keso och oliver. Häll till sist den varma röran av morötter, kyckling och olivolja över salladen. Servera med ett gott bröd och avnjut direkt!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop! Har ni planerat något speciellt inför helgen? Oavsett vad önskar jag er en underbar helg med mycket kärlek och välbefinnande. Sköt om er. Kram,

Annie

Currydoftande kycklingfärssås med ris

 Hej finisar ♥︎

Det känns som att dagarna rusar fram. Redan en ny vecka imorgon och till helgen är det påsk. Shit, vad fort det går! Det är så härligt att det börjar bli ljusare ute, och snart kan en nästan börja känna att värmen är på ingång. På onsdag åker jag hem till föräldrarna för att ta det lugnt, äta påskmat och fira födelsedagar (bland annat min!). Det ska bli skönt att ta en liten paus från plugget. Magen lär dock bli lidande, som vid alla högtider och helgdagar när en äter borta och med andra människor som inte är vana vid en FODMAP-anpassad kost (om de ens vet vad det är vill säga). Självklart får en försöka att äta så "godkänt" som möjligt, men det är både svårt och tråkigt vid högtider. Det kommer antagligen sluta med att jag knaprar medicin för att få magen att samarbeta överhuvudtaget, och må dåligt resten av tiden. Ibland får det vara värt lite magont för att kunna äta tillsammans med andra. Men bara ibland. Förhoppningsvis kommer vi försöka få till en FODMAP-fri tårta! Om den blir lyckad kommer ni självklart få ta del av receptet.

Idag får ni recept på en indisk-inspirerad kycklingfärssås. Den blev faktiskt riktigt lyckad, och passade super med ris, banan och jordnötter. Även detta blir (som mycket av min mat) perfekt till matlådor. Av denna omgång blev det två matlådor om jag kommer festa på någon gång i framtiden, woho! Säger som vanligt; testa!

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olivolja

* 300g kycklingfärs

* Curry(mycket!), spiskummin, gurkmeja, kanel, paprikakrydda, vitpeppar, salt

* En morot

* 1/2-1 dl laktosfri grädde

* 1/2-1 dl laktosfri mjölk

* Vatten efter behov

* Två msk tomatpuré

* En tsk sambal oelek

* En msk laktosfri gräddfil (kan uteslutas)

* Haricots verts

* Banan

* Jordnötter

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Stek kycklingfärsen i olivolja. Krydda ordentligt, curry är huvudkryddan här, så var inte rädd att ösa på. Hacka en morot och stek tillsammans med färsen. Häll på grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek. Tillsätt några matskedar vatten om såsen kokar ihop för mycket. Om den är för tunn kan du istället hälla i mer grädde. Låt småputtra medan riset blir klart. Rör eventuellt i en klick gräddfil mot slutet, men låt den endast bli, om den kokar kan det skära sig.

Servera till haricots verts, skivad banan, (salta) jordnötter och en fräsch sallad. Det som blir över (om det blir något över vill säga) är som gjort för matlådor!

 

Vila upp er och ladda inför den nya veckan och påsken. Vi ses snart igen! Kram och kärlek,

Annie

Flygande Jakob

Hej!

Här kommer ett supergott recept på Flygande Jacob! Smidig att göra, fantastisk att inmundiga och helt perfekt att fylla frysen med i form av matlådor. Det finns tusen olika sätt att göra Flygande Jakob, med eller utan ris i formen, tillbehör i eller bredvid såsen... Ja, ni fattar. Jag lagade denna klassiker med en vän, och vi kom enkelt överens om att more is more, så vi hade allt i gratängen. Vi skippade dock banan helt och hållet, och kompletterade med med nötter istället. Och ost. Mycket ost.

Recept för en form:

* Fyra portioner jasminris

* En grillad kyckling

* 5 dl laktosfri matlagningsgrädde

* En msk sambal oelek

* 1/2 dl tomatpuré

* Vit- och svartpeppar, paprikakrydda, chilipeppar, salt, socker

* Ett paket bacon

* Salta jordnötter

* Ost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Rensa kycklingen. Blanda matlagningsgrädde, sambal oelek, tomatpuré och kryddor i en bunke. Krydda ordentligt och smaka av tills du är nöjd. Klipp bacon i småbitar och stek knaprigt. När riset är klart lägger du ut det i botten på en ugnsform. Sprid ut kycklingen över riset, sedan baconet och salta jordnötter. Häll över gräddblandningen över hela formen. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och hyvla ost över hela härligheten. Snåla inte med osten, det är ju sjukt gott. Ställ tillbaka i ugnen tills osten smält, ungefär 10 minuter till.

Servera med mer jordnötter och skivad banan om man vill. Ät tills du spricker och gör matlådor av resten.

 

Ha en underbar måndagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Risnudlar med kycklingfärs och asiatisk dressing

Hej fina ni!

Här kommer ett fantastiskt gott och nyttigt recept med asiatisk touch, helt anpassat efter FODMAP. Asiatiska smaker är ofta ett bra alternativ när man äter enligt FODMAP. Många ingredienser som används i det asiatiska köket är godkända, förutom vitlök och till exempel sojabönor. Dessutom älskar jag asiatisk mat, så det blir mycket sådant här hemma. Även detta är en improviserat recept allteftersom jag lagade det. Jag vet att bilden inte är världens mest tilltalande, men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på! Testa själva så får ni se :)

 

 Ingredienser: 

* Olja

* Kycklingfärs

* Fem cm gurka

* En morot

* Risnudlar

* Dressingen hittar ni här!

 Gör så här:

Blanda dressingen. Stek kycklingfärsen i olja. Strimla morötter och gurka. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpckningen. När kycklingfärsen är klar lägger du i morötter och gurkan så att de fräser till lite i pannan. Blanda kyckling, grönsaker, dressing och nudlar så att allt täcks av dressingen. Toppa gärna med lite nötter eller typ fetaost, och NJUT!

 

Hoppas ni har en underbar söndag alla fina ♥︎ Fortsätt med det och ladda inför den nya veckan. Kärlek,

Annie

Kycklingryta med oliver

Här kommer dagens FODMAP-recept! Detta är en rätt jag slängde ihop igår till lunch, bestående av hirs blandat med quinoa som serverades med en tomatbaserad kycklinggryta med oliver. Tanken bakom det hela var att göra matlådor, men jag missbedömde mängden hirs och quinoa i okokt tillstånd, därav den lilla portionen på bilden. Jag prioriterade nämligen matlådorna, så de fick normalstora portioner, medan jag fick äta en mindre lunch igår. En kan ju inte komplettera med annat till lunchen när matlådan tas med och äts på campus. 

Även detta är ett ta-vad-jag-hade-hemma-recept, så ta det ni har, det mesta passar att ha i en gryta! Receptet hittar ni under bilden.

Recept för två portioner:

* En portion hel hirs

* En portion quinoa

* Olivolja

* En kycklingfilé

* En morot

* Salt, peppar, kanel, ingefära, paprikakrydda

* Krossade tomater

* Tomatpuré

* Sambal oelek

* Vatten

* En nypa socker

* Haricots verts

* Oliver (gärna fyllda)

 

Gör så här:

Koka hirsen och quinoan tillsammans enligt anvisningen på förpackningen, det gör inget att de inte har samma koktid, de kommer bli klara medan de står och väntar på grytan.

Värm olivolja i en stekpanna. Skär kycklingen i små bitar. Stek kycklingen i oljan och krydda direkt så att de får stekas med från början. Hacka moroten och ha i. När kycklingen är så när som på färdig, häll i tomaterna, tomatpurén och sambal oelek. Smaka av med en nypa socker. Bryt i haricots verts och tillsätt oliver (jag använde oliver med chilifyllning) och låt koka med i ett par minuter så att de blir genomvarma. 

Servera med hirs- och quinoablandningen tillsammans med en sallad, gärna med laktosfri keso. Passar perfekt till matlådor, så gör gärna dubbla receptet och fyll frysen!

 

Imorgon är det fredag vänner. Känns som att det inte alls var länge sedan jag skrev det förra gången, haha. Tiden bara rusar! Imorgon ska jag i alla fall hem till mina föräldrar och stanna över helgen, det ska bli så skönt. Förhoppningsvis blir det en del matlagning även där, som ni kan få recept på. Kommer inte ha tillgång till någon bra kamera tyvärr, men ska göra mitt bästa för att ta bilder jag kan visa upp här ändå. 

Nu ska jag packa lite och sedan slå mig ner framför TVn. Ha en underbar kväll allihop. Kärlek,

Annie

Kycklingsallad

Hej där!

Här kommer en av tusen varianter på kycklingsallad som går snabbt att slänga ihop till lunch. Sallader är något jag verkligen uppskattar när jag vill ha en lätt lunch. Man kan använda nästan vilka grönsaker och rotfrukter som helst som bas och sedan addera valfri proteinkälla. Perfekt att använda det man hittar i kylen som kanske blivit över från dagen innan. Denna sallad komponerades ihop efter att jag hittade en färdiggrillad kycklingfilé i frysen, en god överraskning som ledde till en ännu godare lunch!

Recept för en person:

* En färdiggrillad eller rå kycklingfilé 

* En morot

* Några salladsblad

* En liten tomat/en halv stor tomat/ett par körsbärstomater

* En bit gurka

* Ett par matskedar laktosfri keso

* Salt, svartpeppar, (curry, ingefära om man vill spicea till det lite)

 

Gör så här:

Värm olja i en stekpanna. Krydda oljan med salt, peppar och eventuellt lite curry och ingefära. Hacka moroten och stek den. 

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg i en djup tallrik. Krydda lite till med salt och peppar om du vill.

Skär kycklingen i tärningar och stek den tillsammans med moroten. Om du har en rå kycklingfilé behöver den lite tid på spisen, men om du (som jag) har en färdiggrillad behöver den bara värmas till och få lite färg. Ös på keso på salladen och toppa sedan med dina varma morötter och kyckling. Smaklig måltid!

 

Alla recept jag lägger upp på bloggen är helt enligt kostplanen under elimineringsfasen i FODMAP, alltså endast de "gröna" livsmedlen. Det är därför något ensidig kost för tillfället. Om jag inte ätit enligt FODMAP hade jag till exempel haft avokado i denna sallad, samt även kryddat med citronpeppar (innehåller lök). Så för er som inte äter FODMAP är det bara att köra på! Vi andra får kämpa vidare i hopp om att det snart öppnas nya dörrar och att vår kulinariska värld snart blir nästan lika stor som för dem utan IBS. Tills dess: stötta, peppa och tagga varandra!

 

Ha en fin kväll,

Annie