anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Kött

Köttfärslimpa/gratäng med grönsaker

Hej!

Det är en del som har efterfrågat recept på mat som funkar i matlådor. Eftersom jag är student gör jag ofta sådan mat, jag vet ju hur tacksamt det är att ha mat i frysen. Idag tänkte jag ge er ännu ett matlådevänligt recept! Jag fick feeling och slängde ihop typ en köttfärslimpa/gratäng, vilket jag aldrig gjort innan. Den blev supergod! Saftig, med tuggmotstånd av grönsakerna och en len, krämig smak. Det är ett sånt där tar-vad-du-har-hemma-recept, ni som kikar in här ofta vet att jag älskar den typen av recept. Billigt, smidigt och FODMAP-fritt! Yes!

 

Recept för 2  portioner:

* En morot

* Vitkål

* 1/4 paprika

* 1 soltorkad tomat

* 1 färsk tomat

* 150 g köttfärs

 

Sås:

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri créme fraîche

* 1-2 msk laktosfri mjölk

(* En skvätt laktosfri grädde)

* 1/2 msk tomatpuré

* 1/2 msk soja

* 1/2 msk ketchup

* 1/2 msk sesamolja (valfritt)

* Salt, svart- och vitpeppar, cayennepeppar/chilipulver, kanel etc.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Riv moroten grovt, hacka resten av grönsakerna. Blanda väl med köttfärsen.

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Häll över köttfärsblandningen och sedan i en form. Jag använde en ugnsfast glasmatlåda (från IKEA). In i ugnen i ca 25 minuter eller tills den är klar (om du använder blandfärs ska innertemperaturen vara 70°).

Servera till en stor sallad och/eller ris/hirs/quinoa.

TIPS! Perfekt för matlådor! Jag åt halva formen och gjorde halva till matlåda - men gör gärna dubbel sats så blir det fler :)

 

Nu är det dags att ta helg! Hoppas ni har det super, vad ni än hittar på. Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie 

 

Quinoa Carbonara med keso

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på en ny vesion av ett väldigt klassisk, uppskattat recept - Pasta Carbonara i ny tappning. Min version är gulten- och laktosfri och självklart anpassad efter FODMAP. I övrigt skule jag även kalla den något hälsosammare än den klassiska, då den valiga pastan (gjord på vitt mjöl) är utbytt som quinoa som innehållar massa nyttigheter. Jag har även använd keso i såsen, vilket här får ersätta en del av hårdosten och även grädde (om ni brukar använda det). Det tar lika lång tid att koka quinoa som pasta, det är minst lika gott, det är glutenfritt och har fler vitaminer och näringsämnen. Det enda negativa är du inte får de långa spaghetti-banden som är roliga att snurra runt gaffeln. Men det är nog den enda punken quinoan förlorar på.

Hur som helt. Jag antar att jag inte behöve säga speciellt mycket mer än att om du gillar eller älskar pasta carbonara (vem gör inte?), men av någon anledning inte vill eller kan äta den vanliga spaghettin, tycker jag absolut att du ska prova att laga detta! Minst lika gott som originalet, nyttigare men framförallt FODMAP-fritt! Woho!

Recept för två portioner:

* Två portioner quinoa

* Ett paket bacon

* Ett ägg

* 1/3 paket laktosfri keso

* 1/2 dl riven parmesan

* Salt, svart- och vitpeppar

* En en skvätt laktosfri mjölk/grädde

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Klipp baconet i små bitar och stek hårt.

Vispa ihop, ägg, keso, parmesan och kryddor. Snåla inte med svartpeppar! Tillsätt eventuellt lite mjölk om du vill.

När quinoan är klar och baconen är knapriga häller du baconen i quinoakastrullen. Ha kvar kastrullen på plattan, men vrid ner till lägsta temperaturen. Häll sedan över äggblandningen och rör om väl. Servera till en god sallad. Jag gjorde en med blandade salladsblad, tomat, gurka och mozzarella.

 

Hoppas ni har en underbar onsdag allihop! Och kom ihåg att det är lill-lördag, så ta hand om er lite extra ikväll. Det är vi alla värda. Lev och njut! ♥︎ Kram,

Annie 

Grillmiddag

Hej!

Så här en söndag tyckte jag det passade bra med en fet thow back till en av sommarens grillkvällar. Detta är från en helg vi var i sommarstugan, och jag får nästan sommarkänslan tillbaka när jag ser bilden. Min tanke med att lägga upp detta så pass sent (alltså lite efter grillsäsongen) är inte att få alla att längta tillbaka till sommaren och vara elak för att ni inte kan laga detta. Nej, jag tänkte faktiskt tala om att en sådan här sommarmåltid går att göra när på året som helst! Istället för att grilla köttet går det steka, eller köra i ugnen. Om ni inte vill grilla då. Än är det ju inte för kallt ute! Och finns det något mysigare än att grilla ute på vintern? Nej, typ inte.

Så, för oss som älskar sommaren och allt som har med den att göra kan glädja oss åt att vi kan få i oss lite sommarmat året om. Och ni som gillar höst och vinter kanske även ni vill känna smak av sommaren någon gång under vinterhalvåret. Varför inte liksom. Nåväl, receptet hittar ni under bilden. Njut!

 

Ingredienser:

* Fläskytterfilé

* Salt, svart- och vitpeppar

* Färskpotatis

* Morötter

* Olja

* Salt, svartpeppar

* Grönsallad, tomater, gurka

* Oliver

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 180°. Skär bort överflödigt fett från fläskytterfilén. Krydda med salt, svart- och vitpeppar runt om. Lägg på folie i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen i ca 30 min beroende på hur tjock den är, du kan även använda en termometer om du vill vara på den säkra sidan.

Ta ut och grilla runt om så att den blir helt klar och får en fin yta. När den är klar virar du in den i folie och låter den vila några minuter. Tänk på att den fortsätter bli klar i folien, så det gör inget om den inte är helt färdig när du tar bort den från grillen.

Vrid upp ugnen till 220°. Skrubba och skölj potatis och morötter. Skär i stafar eller klyftor. Lägg i en ugnsfastform och ringla över olja. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 30 min eller tills de är mjuka.

Servera till en fräsch sallad, oliver1 och valfri sås2.

 

Vi hade köpt stora, fyllda oliver på torget. Självklart fyllda med fetaost. Kan inte beskriva hur goda de var. 

Köpte ICAs färdiga bearnaisesås på burk för att testa, eftersom ska funka enligt FODMAP. Den var ganska smörig, men helt okej om en inte orkar göra en egen. Har även testats Garants bea på bruk och tycker nog att den är snäppet godare. Det är alltid godare att göra en egen sås, och bea går absolut att göra utan lök om en vill ha det. Annars kan tipsa om att röra ihop en egen sås på crème fraîche. Kan även tänka mig att hemmagjord aioli utan vitlök passar. Går fort och är minst lika gott! Du slipper även onödiga och onaturliga tillsatser som brukar finnas gömda i köpta såser.

 

Hoppas ni haft en bra söndag och är taggade på den nya veckan! Ha en fin kväll ♥︎ Kram,

Annie

Pastagratäng med parmaskinka

Hej!

För ett litet tag sedan gjorde jag en pastagratäng för en person (migsjälv). Det tillhör inte vanligheterna, men jag hade alla ingredienser för en gratäng men inte möjlighet att göra en stor och frysa in rester. Eftersom jag även hittade en perfekt form för en person fanns det ingen anledning att inte göra en. Gratäng är ju godare än vanlig pasta med sås. Dels blir pastan mycket krämigare, dels får man massa smält ost på toppen på en gratäng. Osten är väl den störtsa anledningen till att göra en gratäng och inte en vanlig sås egentligen. Ni som hellre gör en sås kan använda samma ingredienser, men istället för att hälla över pastan i en form så kökar du den i en kastrull på spisen. Superlätt!

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild, men hade tyvärr inte kameran tillgänglig.

Recept för en portion:

* En portion glutenfri pasta

* 1-2 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 3/4 dl laktosfri crème fraîche

* 1 msk laktosfri mjölk

* Oregano, salt, svart- och vitpeppar

* Hårdost, gärna smakrik

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200°.

Koka pastan, men inte färdig. Häll av den när det är ca 5 minuter kvar. 

Blanda grädde, crème fraîche, mjölk och kryddor i en skål. Skär skinkan i skivor. 

Häll den halvkokta pastan i en ugnssäker portionsform. Strö över skinkan och blanda runt lite. Häll över gräddblandningen. Riv över mycket ost. Ställ in i ugnen tills den fått fin färg och pastan är mjuk, ca 10-20 minuter.

Servera till en sallad och ett (eller fler) glas laktosfri mjölk ♥︎

 

Jag hade tänkt fixa i ordning allting idag inför plugget imorgon, men jag har inte ens börjat. Typiskt mig. Ikväll ska jag dock fixa en matlåda, leta upp block och pennor, försöka hitta något att ha på mig och kolla upp var jag ska ta vägen imorgon. Det kan inte ta hur lång tid som helst. Det är en heldag på universitetet som väntar imorgon, men jag ska göra mitt bästa för att hinna bjussa på lite FODMAP-fritt till er! Det kanske är några av er som också börjar med plugg eller jobb imorgon också? Hoppas ni alla har haft en fin söndag och att ni får en mycket bra start på veckan! Kram,

Annie

FODMAP-fria köttbullar

Hej!

ÄNTLIGEN! Väntan är över! Nu kommer världens enklaste och bästa recept på helt FODMAP-fria köttbullar! Shout it out! 

Vet inte varför jag väntat så länge, jag har helt enkelt glömt att ta kort på köttbullarna innan de är uppätna. Vilket precis höll på att hända även denna gång. Kom nämligen på att jag måste fota och lägga upp på bloggen liiite för sent, men här är i alla fall några stycken bullar som fanns kvar medan jag ryckte fram kameran. Text är överflödig. Det här är köttbullar

Ingredienser:

* 400 g blandfärs

* 2 st morötter

* 2 msk laktosfri grädde

* 1 ägg

* Salt, svart- och vitpeppar

 

Gör så här:

Skala och finriv morötterna. Blanda köttfärs, rivna morötter, grädde, ägg och kryddor i en bunke. Rör om ordentligt så att alls blandas väl. Rulla bollar med händerna och stek i rikligt med smör (- och rapsolja). Se till att de blir stekta runt om och igenom. Servera till vad som helst eller ät som de är. MUMS!

 

Aaaah, vem gillar inte hemmagjorda köttbullar? Jag är helt ärlig när jag säger att jag aldrig under hela min tid som student (och det är ganska många år nu) har köpt färdiga köttbullar. Jag må vara ganska unik, men nej tack. Ska det vara köttbullar så ska det vara hemmagjorda köttbullar. Tror inte det finns FODMAP-fria köttbullar att köpa färdiga heller. Jag vet inte, har inte tittat. Skulle ändå rulla egna alla dagar i veckan före färdiga. Så. Himla. Gott.

 

Ha det fint hörrni, och ät för sjutton gubbar inte köpeköttbullar! Kram,

Annie

Älggryta

Äntligen fredag!

Puh, vilken jobbig vecka det har varit. Mycket att göra på jobbet och ganska långa dagar. Efter en tuff arbetsvecka är det extra skönt med helg. Idag tar vi bilen ner till sommarstugan för att träffa min mormor och bara koppla av. Det är jag och mina föräldrar, och alla har vi jobbat hela veckan och behöver en paus från all stress. Det går att slappna av på ett helt annat sätt i sommarstugan än på något annat ställe. Även om det inte är väder för att bada i havet är det en helt annan miljö och en speciell semesterkänsla som infinner sig när vi är där.

Eftersom det är fredag och snart helg tänkte jag ge er ett recept perfekt för en ledig dag, eftersom det ska kokas lääänge för att köttet ska bli mört. Jag lovar att det är värt väntan. Älggryta (typ kalopps fast mycket godare) är något vi alltid ätit hemma. Eftersom vi bor i skogen (inte bildligt, men typ) har vi alltid älgkött i frysen, perfekt för långkok. Detta är något jag som student aldirg har gjort i min studentlägenhet och förmodligen aldrig kommer göra, men åh, vad gott det är. En av höjdpunkterna med att vara hemma, helt klart.

Detta är ett helt FODMAP-fritt recept som jag och mamma knåpade ihop i helgen. Precis lika gott som det alltid är. Ni kan så klart använda annat än älgkött om ni inte råkar ha det liggandes hemma ;) Recept under bilden!

Ingredienser:

* 1 kg älgkött

* 2 st morötter

* 1/2 paket bacon (svenskt)

* 5 dl vatten

* 1/2 dl vitt vin

* 3 msk tomatpuré

* 1 msk soja

* 1 tsk timjan

* 5 st enbär (torkade)

* Salt, peppar och socker

* 1 st lagerblad

* 1 dl laktosfri crème fraîche 

* 1 dl laktosfri grädde (mat och/eller visp)

* 1 msk lingonsylt

 

Gör så här:

Skär köttet i typ 2x3 cm bitar (större eller mindre efter smak). Skala och skär morötterna i bitar. Finhacka baconet.

Häll vatten, vin, tomatpuré, soja, kryddor (alla inkl enbär) i en stor gryta och koka upp. Lägg i kött, morötter och bacon. Låt sjuda i 3-4 timmar.

Mot slutet (typ 20 min innan servering) tillsätter du crème fraîche, grädde och lingonsylt. Smaka av med salt och svart- och vitpeppar.

Servera till ris och haricots verts.

 

Nu ska jag njuta av helgen till det yttersta. Förhoppningsvis lagar vi lite FODMAP-anpassad mat som ni kan få ta del av senare i veckan. Håll till godo! Ha en underbar helg nu mina vänner ♥︎ Kärlek,

Annie

Kall marinerad fläskfilé till buffé

Hej!

Nu äntligen tänkte jag börja lägga upp recept som passar till buffé. Dessa rätter passar såklart jättebra till annat också, men de är anpassade att göra i mängder och kan göras ett par dagar i förväg om det behövs. Först ut är marinerad fläskilé. Den är FODMAP-anpassad och marinaden är helt FODMAP-fri. Den innehåller varken gluten, laktos, lök, vitlök eller något annat som stör magen. Bara att njuta alltså. Underbart!

Ingredienser:

* 1 kg fläskfilé (drygt)

* 1 röd chili

* 3 msk soja

* 3 msk balsamvinäger

* 1,5 dl olivolja + lite till att bryna fläskfilén i

* Persilja, salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Bryn fläskfilén i olivolja, salta och peppra och lägg sedan i ugnen. Här behöver du allra helst en termometer så du vet exakt när innertemperaturen är 70°. Under tiden gör du marinaden.

Hacka chilin och persiljan och rör ihop alla ingredienser. Lägg fläskfilén i marinaden när du tar ut den ur ugnen. Förslagsvis kan du lägga allt i en plastpåse så att köttet täcks så mycket som möjligt. Låt den dra i ca 2 h.

Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Ringla över marinaden. Om det behövs kan du salta och peppra lite över.

 

I natt flyr jag till varmare breddgrader för att vila upp mig och samla energi. Det är även sista veckan innan jag börjar jobba, och vill utnyttja den till max. Jag ska förinställa några inlägg så att ni inte blir utan uppdateringar, så klart! Tills jag kommer tillbaka får ni ha det underbart i Sverige, ses snart! Kram,

Annie

FODMAP-fri köttfärsås

Hej mina fina!

Här kommer alltså min version av Spaghetti Bolognese, eller spaghetti med köttfärssås som det heter i vardagligt tal. Passade på att göra en ordentligt sats för att bunkra upp med lite matlådor, vilket jag starkt rekommenderar. Ett tips är att frysa in små burkar med en portion köttfärssås i varje istället för att frysa in färdiga portioner tillsammans med pasta. Dessa små köttfärssåsportioner kan du sedan ha till exempel på varma mackor, crépes, någon annan pasta, ris eller något helt annat. 

Servera alltid toppad med ost. Ost gör allting bättre, tänk på det.

Ungefär så här ska den se ut när den har kokat ihop och slutat vara vattnig. Jag hade tyvärr inte så mycket tid jag hade önskat så min fick bara puttra i ca 40 minuter. Har du tid: låt den puttra läääänge. Gärna ett par timmar.

 

Recept för typ fem portioner:

* Olivolja till stekning (snåla inte)

* 1/2 gul lök

* 1 stor morot

* 400 g nötfärs

* 3 msk tomatpuré

* 800 ml (2x400 ml) krossade tomater

* 2 dl vatten

* Ev en skvätt vin (vitt eller rött efter smak)

* Ev en skvätt laktosfri grädde

* Salt, svart- och vitpeppar, oregano, kanel, socker

 

Gör så här:

Skär en lök i stora bitar och fräs i olivolja en stund. Plocka bort lökbitarna och ha kvar oljan i pannan som nu har dragit åt sig lite smak från löken. Riv moroten och lägg i pannan. Bryn köttfärsen samtidigt. När köttfärsen blivit brun, klicka på tomatpuré och häll på de krossade tomaterna (jag hade en burk med krossade och en med hela tomater och jag klippte lite när jag hällde i dem i pannan). Jag hade även i en skvätt rödvin och en msk vispgrädde för extra smak, men det är inget måste! Krydda ordentligt. Låt hela härligheten puttra i minst 30 min, gärna längre, eller tills den inte är vattnig längre utan fått en härlig krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker innan du anser dig vara färdig.

Servera till nykokt glutenfri spaghetti (al dente!!) och riv över ost. Jag hade tyvärr ingen parmesan hemma, så det fick bli Port salut och det funkade bra det med ;) Sallad är överskattat enligt italienarna, så här är det endast ett stort lass pasta som ska förtärs till lunch eller middag. Smaklig måltid!

P.S. Ju större sats köttfärsås du gör, desto godare blir den. Se till att bunkra upp med matlådor! D.S.

 

Hoppas ni har haft en underbar dag! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Hemmagjord hamburgerdressing, burgare och pommes

God kväll alla fina!

För att fira in fredagen ordentligt blev det hemmagjorda hamburgare med pommes. Det är inte mycket som slår hemmagjord snabbmat! Tjocka, saftiga burgare med smältandes mozzarella, bacon, sallad, tomat, gurka och hemmagjord dressing på... Vattnas i munnen när jag tänker tillbaka på det. Eftersom min erfarenhet av glutenfria hamburgerbröd inte är speciellt högtravande, serverades min hamburgare utan bröd men med extra pommes och tillbehör. Det blir inte så mycket till recept eftersom man bara lägger ihop allting som man vill, men dressingen ska ni självklart få ta del av. Improviserad och helt FODMAP-fri som vanligt, bara att röra ihop och njuta!

Recept för hamburgerdressing:

*  Inlagd smurgåsgurka

* Tomatpuré

* Crème fraiche

* Majonnäs

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Finhacka några skivor smurgåsgurka, blanda ihop med en klick tomatpuré och sedan två lika delar crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Detta var vår fredagsmat, snart väntar film, chips och annat gott för att stilla våra begär. Utan FODMAPs så klart. Hoppas ni mår bra och har en underbar fredagskväll allihop, det har jag och tänker fortsätta ha det tills det blir dags för sängen. Njut nu ordentligt av att helgen precis har börjat! Så mycket kärlek,

Annie

Fried quinoa med fläskfilé

Hej fina ni!

Hoppas ni har haft en bra start på veckan och att ni har gjort precis det ni har känt för. För att informera de som bryr sig så har jag faktiskt inte känt av gårdagens sockerintag idag (än i alla fall), vilket är väldigt skönt. Förväntade mig en svullen och tråkig mage, men den har faktiskt skött sig förvånansvärt bra. Till lunch idag slängde jag ihop en liten variant av fried rice, men med quinoa istället och det blev riktigt gott! Det blev en liten bit fläskfilé över från i lördags som jag skar i tärningar och hade i. 

Har tänkt försöka ta lite bättre bilder på maten än slemmiga närbilder med mobilen. Problemet är att jag ofta är för hungrig för att plocka fram systemkameran, plus att jag är värdelös på att lägga upp mat så att det ser aptitligt ut. Men som en vis man en gång sa: övning ger färdighet. Här kommer därför mitt första försök till en bättre matbild. Hoppas på bättre bilder i framtiden, men tills dess får ni helt enkelt tro på mig när jag säger att det smakar bättre än det ser ut. 

Recep för en portion (dubbla gärna - detta är perfekt mat för matlådor)

* En portion quinoa

* En bit fläskfilé eller annat kött, kyckling eller fisk

* Olivolja att steka i

* Curry, gurkmeja, svartpeppar, torkad ingefära

* En tsk sambal oelek

* En msk laktosfri grädde

* Haricots verts 

* Ett ägg

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningen på paketet, men koka den ett par minuter mindre.

Häll lite olivolja i en panna, på med alla kryddor och sambal oelek. Hacka köttet i bitar och gojsa in det i kryddblandningen. Om ni inte har en rökt fläskfilé behöver ni antagligen salta också, jag gjorde inte det eftersom köttet är ganska salt i sig. Häll av och ös i quinoan, skvätt i lite grädde och blanda runt. Bryt några haricots verts i bitar och lägg i och låt bli varma. Knäck till sist ett ägg över och rör runt så att det blandar ut sig med allt och det blir en krämig röra. Servera med en sallad eller som jag med lite körsbärstomater. 

Snabbt, gott, nyttigt och helt fritt från FODMAP!

 

Ha en fin måndagskväll allihop! Kärlek till er,

Annie

Upp