anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Huvudrätt

Snabb vego-bowl

Hej!

Nu har den nya veckan kommit igång igen och jag är tillbaka i Linköping efter en härlig helg. Vi har firat tre födelsedagar och tagit "lov" från plugget. Det är så mycket lättare att tänka på annat när en lämnar studentlägenheten. Efter mycket god mat och lata dagar är det dags för en något stressigare tillvaro och tyvärr inte lika mycket tid för matlagning. Jag vet att det är många som uppskattar maträtter som går lite snabbare att tillaga. Just därför tänkte jag ge er ett tips på ännu en snabb, lättare måltid att slänga ihop när tiden är knapp.

Just nu är det högsäsong för vitkål, vilket gör det både miljö- och plånboksvänligt att laga mat med vitkål som huvudråvara. Denna snabblagade rätt är även vegetarisk, vilket gör den ännu mer miljösmart, och dessutom hälsosam och suuuuupergod! Jag har valt att använda grillost som proteinkälla. Älskar verkligen tillagad ost. Men det vet ni väl redan ;) Hursomhelst, det enkla receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* En morot

* Vitkål

* Grillost

* En soltorkad tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och hacka morot, vitkål, ost och tomat i bitar. Stek morot och vitkål i olivolja tills de börjar bli mjuka. Tillsätt ost och tomat, krydda och smaka av. Servera i en stor skål, gärna något uppvärmd så att allt håller värmen bättre. Ät och njut! 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Njut av måndagskvällen så gott ni kan nu! Kram,

Annie

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Vegetariska morots- och jordnötsbiffar med yoghurtdressing

Hej!

Då var det lill-lördag här hemma och jag är riktigt taggad på mitt-i-vecka-mys. Det är, som vanligt, långa skoldagar och ingen matlagning så långt ögat når. Tyvärr. Jag älskar ju att laga mat och experimentera i köket, så det är jättetråkigt att den enda matlagning jag ägnar mig åt nu är att ställa micron på typ 2 minuter och ställa in matlådan.

För ett litet tag sen hade jag dock en ledig lunch hemma. Då passade jag på att hitta på något nytt av det jag hittade i kylen, och det resulterade i dessa vegetariska biffar! Jag blev själv förvånad över hur goda de visade sig vara. Ibland "misslyckas" en med sina experiment så att det knappt blir ätbart, eller i vart fall inte njutbart, men de här blev till och med mer än njutbara! De förtjänar med andra ord en plats på bloggen. Kan lova er att jag testat mycket som inte kommer upp här, haha.

På tal om vegetariskt. Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Men i och med att väldigt många vegetabiliska proteinkällor innehåller FODMAPs är det inte jättebra med endast vegetarisk kost när en äter enligt FODMAP under en lång tid. Några vegetabiliska proteinkällor som vi dock kan äta är dock nötter och frön. Även ägg, som dock inte är vegetabilisk men vegetarisk, är en superbra proteinkälla som de flesta av oss kan äta utan problem. Här har jag kombinerat jordnötssmör och ägg, och detta kan alltså funka som en måltid där kött inte behövs alls. Mums med vegetariskt!

Morots- och jordnötsbiffar:

* Olivolja till stekning

* En stor eller två små morötter

* 2-3 msk jordnötssmör

* Ett ägg

* 1 krm riven ingefära

* Salt, vitpeppar, spiskummin, curry, paprikakrydda och en doft kanel

Dressing:

* 1/2 dl naturell laktosfri yoghurt

* 1/2 majonnäs (obs! Kolla innehållsförteckningen)

* 1 tsk sambal oelek

Tillbehör:

* Olivolja

* 1/2 röd paprika

Sallad:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna och ingefäran. Lägg i en skål, knäck i ägget och blanda ihop med jordnötssmör och smaka av med kryddor. Hetta upp olivolja i en panna och stek på medelvärme på båda sidor tills de är klara igenom. 

Rensa och dela paprikan i bitar. Stek i samma panna som biffarna.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Gör en stor sallad till. Ät och njut!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Quinoa bowl med spenat och tonfisk

Hej!

Alltså, jag har hittat mitt nya favoritrecept för stunden. Så himla gott detta är! Och så himla enkelt! I grund och botten är det bara kokt quinoa, blandat med tonfisk och olja, grönsakor och lite kryddor. Älskar hur enkel mat kan vara så gott. Detta är ju dock sådan mat som jag endast kan äta när jag är hemma och lagar mat. Det passar inte så bra till matlåda, tyvärr. Å andra sidan älskar jag, och då menar jag älskar, att äta ur mina stora koppar. All mat blir godare i en djup skål. Vet inte varför, men så är det.

Denna fantaskiska kreation är inte bara enkel att göra, det är en riktig hälsobomb också (med undantag för majonnäsen kanske...). Spenat, quinoa och tonfisk är tre riktiga super-foods som innehåller massa nyttigheter. De är även perfekta innehåll i en kosthållning enligt FODMAP. Vilken supermåltid jag hittat alltså. Har redan ätit detta två dagar i rad, och jag lovar att detta inte lagats för sista gången i mitt kök. MUMS!

Ingredienser:

* En portion quinoa

* Två bollar fryst, hackad spenat

* En halv burk tonfisk i olja (eller en hel beroende på storlek, min var gigantisk)

* En tomat

* Ev lite avokado om du klarar det

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda, curry (jag hade även tagit spiskummin om jag hade haft det tillgängligt)

* 1 msk olivolja

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. När det är några minuter kvar lägger du i spenaten och rör runt. Krydda direkt på quinoa- och spenatröran.

Hacka grönsakerna och lägg i en djup tallrik. Häll av tonfisken och lägg i tallriken. Häll quinoan över och ringla över olivolja. Blanda runt ordentligt. Toppa med en stor klick majonnäs och lite sambal oelek. Jag geggade runt allt efter att jag tagit bilden, och rekommenderar starkt att ni gör det också ;)

 

Hoppas ni har en fin torsdag och taggar fredag imorgon! Det gör jag. Alltid. Ha det fantastiskt och må väl ♥︎ Kram,

Annie

Quinoa Carbonara med keso

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på en ny vesion av ett väldigt klassisk, uppskattat recept - Pasta Carbonara i ny tappning. Min version är gulten- och laktosfri och självklart anpassad efter FODMAP. I övrigt skule jag även kalla den något hälsosammare än den klassiska, då den valiga pastan (gjord på vitt mjöl) är utbytt som quinoa som innehållar massa nyttigheter. Jag har även använd keso i såsen, vilket här får ersätta en del av hårdosten och även grädde (om ni brukar använda det). Det tar lika lång tid att koka quinoa som pasta, det är minst lika gott, det är glutenfritt och har fler vitaminer och näringsämnen. Det enda negativa är du inte får de långa spaghetti-banden som är roliga att snurra runt gaffeln. Men det är nog den enda punken quinoan förlorar på.

Hur som helt. Jag antar att jag inte behöve säga speciellt mycket mer än att om du gillar eller älskar pasta carbonara (vem gör inte?), men av någon anledning inte vill eller kan äta den vanliga spaghettin, tycker jag absolut att du ska prova att laga detta! Minst lika gott som originalet, nyttigare men framförallt FODMAP-fritt! Woho!

Recept för två portioner:

* Två portioner quinoa

* Ett paket bacon

* Ett ägg

* 1/3 paket laktosfri keso

* 1/2 dl riven parmesan

* Salt, svart- och vitpeppar

* En en skvätt laktosfri mjölk/grädde

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Klipp baconet i små bitar och stek hårt.

Vispa ihop, ägg, keso, parmesan och kryddor. Snåla inte med svartpeppar! Tillsätt eventuellt lite mjölk om du vill.

När quinoan är klar och baconen är knapriga häller du baconen i quinoakastrullen. Ha kvar kastrullen på plattan, men vrid ner till lägsta temperaturen. Häll sedan över äggblandningen och rör om väl. Servera till en god sallad. Jag gjorde en med blandade salladsblad, tomat, gurka och mozzarella.

 

Hoppas ni har en underbar onsdag allihop! Och kom ihåg att det är lill-lördag, så ta hand om er lite extra ikväll. Det är vi alla värda. Lev och njut! ♥︎ Kram,

Annie 

Stekt torsk med morots- och spenatmos och knaperstekt grönkål

Hej!

Hoppas er måndag varit bra ♥︎ Jag har precis slagit mig ner i soffan med en stooor skål yoghurt med massa goda toppings efter en lång dag på universitetet. Börjar bli van att fixa matlådor, lägga mig i tid och ägna mina dagar på skolan nu för tiden. Innan sommaren skrev jag ju min kandidatuppsats, så det var långa dagar även då, men inte på universitetet. Vi satt för det mesta hemma hos min uppsatspartner, så det var en mycket skönare och mer avslappnad miljö. Men det börjar gå bättre nu när jag är van att inte vara hemma, men visst är det skönare för både kropp (läs: mage) och sinne att vara hemma. Så är det ju. 

Nåväl. Jag är ju inte på universitetet alla timmar i veckan, utan hinner laga lite mat här hemma också. I helgen gjorde jag en fantastiskt god lunch till mig själv, innehållandes den smakrika och nyttiga grönkålen. Äntligen är den i säsong! Och så himla bra att den funkar enligt FODMAP! Nu för tiden är det väldigt modernt att göra grönkålschips. Det gör jag av den ibland, men har det som tillbehör till maten. Jag tycker i ärlighetens namn inte att det kan ersätta vanliga chips. Tyvärr. Men det är väldigt gott till exempelvis fisk!

I de flesta recept på grönkålschips ska de köras i ugnen. Till denna rätt stekte jag kålen istället. Då är det lättare att sätta smak och konsistens precis som en vill ha det. Jag stekte torsken i samma stekpanna efter att kålen var klar. Det enda jag gjorde innan jag la i fisken var att tillsätta extra olja i pannan.

 

Ingredienser:

Morots- och spenatmos:

* En stor morot

* En eller två bullar fryst, hackad spenat

* En msk rapsolja

* Salt och peppar

Krispig grönkål 

* Grönkål

* Olivolja

* Salt

 Stekt torsk:

* En torskfilé

* Rapsolja

* Citronjuice

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och dela moroten i bitar. koka mjuk i lättsaltat vatten. Mosa med en gaffel eller mixa (beroende på vilken konsistens du vill ha). Tillsätt olja och spenat och fortsätt mosa och blanda om.

Skölj och dela grönkålen i bitar. Stek i rikligt med olivolja tills de är knapriga. Salta.

Häll riktigt med olja i en stekpanna. Låt bli het. Lägg i torsken, pressa över lite citron och krydda. Stek i några minuter på varje sida, men inte för länge för då blir den torr! Lägg upp torsken på en tallrik och häll över oljan som är kvar i stekpannan. Servera tillsammans med morotsmoset och grönkålen. NJUT!

Det blir en lätt lunch av det här. Om du vill ha det lite matigare rekommenderar jag att servera detta med kokt quinoa eller hirs. Ett kokt eller stekt ägg passar också bra till om du vill ha i dig mer protein.

 

Nu ska jag luta mig tillbaka och titta på Vem vet mest, och sen Idol. Skönt med lugna hemmakvällar, särskilt mitt i veckan. Läsanvisningarna inför föreläsningarna imorgon får vänta. Denna kväll kommer jag endast ägna åt mig själv och TVn. Oh, ja. Ha en superfin kväll allihop! ♥︎ Kärlek på er,

Annie

Ratatouille med ägg

Hej!

Då var det söndag igen. Jag har inte gjort mycket alls idag utan bara tagit det lugnt. Söndagar är egentligen den ultimata dagen är göra matlådor inför veckan, så jag ber om ursäkt för att jag lägger upp detta receptet så sent. Ni kan ju i och för sig ställa er nu och slänga ihop veckans matlådor, eller göra dem imorgon. Dagens recept är nämligen en perfekt bas för en matlåda! Varma, ihopkokta grönsaker - nämligen ratatouille - är ett perfekt tillbehör till exempelvis kött eller fisk. Det går att ha i köttfärsås för att dryga ut färsen, eller varför inte göra en stor mustig gryta av det.

När jag lagade ratatoullien var den ämnad att ätas direkt, så jag kläckte i två ägg i pannan. Det är nog inte det bästa om det ska bli matlådor av det, men väldigt gott om det ska serveras till lunch eller middag. Självklart kan du göra matlådor av grönsakerna som blir över efter middagen. Det gjorde jag ;) 

Ingredienser:

* Zucchini

* Röd paprika

* Tomat

* Morot

* Tomatpuré

* Kalamataoliver

* Citronjuice

* Salt, svrt- och vitpeppar

* Färsk timjan (torkad funkar också)

* Två ägg

 

Gör så här:

Hacka alla grönsaker och stek i olja på medelhög värme. Klicka ut tomatpuré och rör runt. Droppa i lite citronjuice och krydda. Låt puttra en stund, gärna 20 minuter. Lägg i oliver och rör runt. Gör två hål grönsaksröran och knäck i ett ägg i varje. Salta och peppra på äggen. När vitan börja stelna är det klart att servera. 

Ett tips är att smula fetaost över vid servering. Funkar kanon ihop!

 

Ikväll blir det nog ganska tidigt i säng för min del. Det är alltid skönt att vara så utvilad om möjligt när en heldag på universitetet väntar. Jag antar att ni också ska till skola eller jobb imorgon. Hur ni än gör önskar jag er en fin söndagskväll och en härlig måndag och start på kommande vecka! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Risnudlar med lax och grönsaker

Hej!

Som några av er kanske märkt la jag upp detta recept för inte så länge sedan. Jag skrev då hur mycket jag hade att göra och att jag behövde lugna ner mig, vilket visade sig vara helt sant eftersom det både blev fel bild till receptet och lite konstiga beskrivningar. Nu har jag korrigerat de fel jag hittat och hoppas att det blir rätt denna gång! Haha, mitt huvud alltså. Tydligen blir plugget för mycket. Tur att det finns god mat att njuta av och luta sig tillbaka med.

Som jag skrev förra gången (och som fortfarande stämmer) är detta är ett sådant recept jag älskar; det går fort att laga, det är nyttigt och det är SUPERGOTT! Kan det bli bättre? Nej, det kan det inte! Jag behöver inte ens säga något mer än att ni verkligen borde laga detta. Typ imorgon. Bara gör det. Njut!

Ingredienser:

* En portion risnudlar

* En laxfilé

* En näve haricots verts

* En morot

* En halv tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och svartpeppar

* Sesamfrö

Dressing:

* 1 tsk japansk soja

* 1 tsk rapsolja

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk limejuice

* 1/2 msk nudelvatten

* 1/2 krm vardera socker, ingefära, paprikapulver, curry, vitpeppar

 

Gör så här: 

Blanda ihop ingredienserna till dressingen.

Koka nudlarna och haricots verts i ett par minuter och häll av vattnet (häll lite i dressingen).

Skala moroten och skär i tunna strimlor, förslagsvis med potatisskalare. Skär laxen i tärningar. Stek en kort stund på hög värme i olivolja. Salta och peppra. Laxen behöver inte vara helt genomstekt. 

Häll allt i en djup tallrik och blanda runt med dressingen så att allt täcks. Toppa med sesamfrö. NJUT!

 

I fortsättningen ska jag försöka ta ett andetag och dubbelkolla så att allt stämmer innan jag publicerar recept. Det kan ju vara trevligt om maten blir bra och ser ut som på bilden ;)

Ha en fortsatt underbar lördag finisar och ha det riktigt bra! Kram,

Annie

Kycklinggryta med kokosmjölk, bambuskott och ris

Hej!

Puh, det har varit en lång dag idag med. Nu sitter jag äntligen i soffan och kollar på idol, äter chips och försöker varva ner. Jag har väldigt mycket att läsa inför imorgon, men just nu känner jag att: nej. Det kommer inte hända. Jag behöver vila och koppla bort hjärnan. Det är okej att göra så ibland. Att bara titta på TV, äta chips och strunta i måsten. Inte varje dag så klart, men för att orka alla andra dagar behövs detta ibland.

Nåväl. Jag tänkte tipsa om en rätt som passar jättebra som matlåda, vilket uppskattas av en student som jag. Detta är riktigt gott, fullt med nyttigheter och är helt FODMAP-fritt. Det är smidigt när det är grönsaker i själva matlådan, så behöver en inte ta med det bredvid, om en inte vill så klart. Jordnötterna kan du ha antingen värme i matlådan, eller strö på efteråt. Jag gillar när nötterna blir varma och lite sega, så jag har dem i! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept för 6 portioner:

* 6 portioner jasminris

* 800 g kycklingfilé

* 1 1/2 burk kokosmjölk

* Vatten

* Två morötter

* En röd paprika

* En stor näve haricots verts

* En burk bambuskott

* Ingefära

* Kokosolja och/eller annan olja till stekning

* Sambal oelek

* Limejuice

* Tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar

* Curry, paprikakrydda, spiskummin, cayennepeppar, kanel, socker

* Salta jordnötter

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Strimla kycklingen. Fräs i olja i en het stekpanna och lägg åt sidan.

Hacka morot och paprika. Byt haricots verts i bitar, riv ingefäran och häll av bambuskotten. Fräs morot, ingefära och curry i kokosolja i en gryta. Häll på kokosmjölken och krydda med resten av kryddorna, sambal oelek, limejucie och tomatpuré. Smaka av. Häll i övriga grönsaker och kycklingen och låt koka ett par minuter.

Servera med salta jordnötter och en krispig sallad!

Gör matlådor av det som blir över!

 

Nu ska jag fortsätta äta chips och luta mig tillbaka i soffan. Hoppas ni haft en fin dag och att ni har en underbar kväll! ♥︎ Kram,

Annie

Grillmiddag

Hej!

Så här en söndag tyckte jag det passade bra med en fet thow back till en av sommarens grillkvällar. Detta är från en helg vi var i sommarstugan, och jag får nästan sommarkänslan tillbaka när jag ser bilden. Min tanke med att lägga upp detta så pass sent (alltså lite efter grillsäsongen) är inte att få alla att längta tillbaka till sommaren och vara elak för att ni inte kan laga detta. Nej, jag tänkte faktiskt tala om att en sådan här sommarmåltid går att göra när på året som helst! Istället för att grilla köttet går det steka, eller köra i ugnen. Om ni inte vill grilla då. Än är det ju inte för kallt ute! Och finns det något mysigare än att grilla ute på vintern? Nej, typ inte.

Så, för oss som älskar sommaren och allt som har med den att göra kan glädja oss åt att vi kan få i oss lite sommarmat året om. Och ni som gillar höst och vinter kanske även ni vill känna smak av sommaren någon gång under vinterhalvåret. Varför inte liksom. Nåväl, receptet hittar ni under bilden. Njut!

 

Ingredienser:

* Fläskytterfilé

* Salt, svart- och vitpeppar

* Färskpotatis

* Morötter

* Olja

* Salt, svartpeppar

* Grönsallad, tomater, gurka

* Oliver

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 180°. Skär bort överflödigt fett från fläskytterfilén. Krydda med salt, svart- och vitpeppar runt om. Lägg på folie i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen i ca 30 min beroende på hur tjock den är, du kan även använda en termometer om du vill vara på den säkra sidan.

Ta ut och grilla runt om så att den blir helt klar och får en fin yta. När den är klar virar du in den i folie och låter den vila några minuter. Tänk på att den fortsätter bli klar i folien, så det gör inget om den inte är helt färdig när du tar bort den från grillen.

Vrid upp ugnen till 220°. Skrubba och skölj potatis och morötter. Skär i stafar eller klyftor. Lägg i en ugnsfastform och ringla över olja. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 30 min eller tills de är mjuka.

Servera till en fräsch sallad, oliver1 och valfri sås2.

 

Vi hade köpt stora, fyllda oliver på torget. Självklart fyllda med fetaost. Kan inte beskriva hur goda de var. 

Köpte ICAs färdiga bearnaisesås på burk för att testa, eftersom ska funka enligt FODMAP. Den var ganska smörig, men helt okej om en inte orkar göra en egen. Har även testats Garants bea på bruk och tycker nog att den är snäppet godare. Det är alltid godare att göra en egen sås, och bea går absolut att göra utan lök om en vill ha det. Annars kan tipsa om att röra ihop en egen sås på crème fraîche. Kan även tänka mig att hemmagjord aioli utan vitlök passar. Går fort och är minst lika gott! Du slipper även onödiga och onaturliga tillsatser som brukar finnas gömda i köpta såser.

 

Hoppas ni haft en bra söndag och är taggade på den nya veckan! Ha en fin kväll ♥︎ Kram,

Annie

Räkor i asiatisk marinad

Hej!

Tänkte fortsätta på spåret att ge er recept på olika tapas vi gjorde för ett tag sen. Idag får ni recept på en av mina favoriter på tapas-bordet, nämligen marinerade räkor. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar skaldjur, så självklart fanns räkor med när det serverades tapas hemma! Det finns inte mycket mer att säga än att det är sjukt gott och FODMAP-fritt. Vad mer kan begäras?

 Ingredienser:

* Räkor i lake (+lag till marinaden)

* Rapsolja

* Ingefära

* Japansk soja

* Limejuice

* Sambal oelek

* Socker, vitpeppar, kanel, spiskummin, curry

 

Gör så här:

Häll av räkorna men spara lite av laken till marinaden. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och smaka av. Häll i räkorna och blanda runt.

Plocka räkorna med en gaffel, det ska inte ätas som soppa ;) Om du inte vill alltså, det funkar superbra om resterande peroner runt bordet samtycker.

 

Jag tänkte först önska er en trevlig helg, men kom på att det är torsdag idag och en lång dag i skolan väntar även imorgon. Nåväl, det är inte jättelångt kvar till helgen ändå. Hoppas ni har en fin torsdag och att ni mår bra ♥︎ Kram,

Annie

Baconlindade morötter

Hej!

Ibland är det enklaste det godaste. Så är det typ i detta fall. Vi gjorde, som sagt, tapas för ett tag sedan, och en av standardtapasen (?) är baconlindade dadlar. Eftersom dadlar är en röd FODMAP går denna tapas bort och vi lämnas utan denna baconlinade godhet. Självklart ger inte jag upp där utan funderar ut något annat som går att lindas i bacon. Sagt och gjort! Efter en stunds tänkande kom jag fram till att morötter borde gå fantastiskt att linda i bacon och köras i ugnen tills de blir sådär lagom mjuka, fortfarande med tuggmotstånd. Och om det blev gott! Bättre än dadlarna by far! Till och med min bror åt det, och han gillar inte ens tillagade morötter (knappt råa heller för den delen).

Summan av kardemumman: skit i dadlarna nästa gång du gör tapas. Rulla in morötter i bacon istället. Det blir både godare och hälsosammare. För att inte tala om helt FODMAP-fritt. Sa jag förresten att det var helt sjukt gott? 

 

Ingredienser:

* Morötter

* Bacon

 

Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i stavar. Klipp baconen i halvor och linda dem runt morötterna. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter, tills morötterna är perfekta och baconen fått lite färg. ÄT OCH NJUT!

 

Hoppas ni har en underbar dag allihop! Ett tips är att göra dessa små baconlindade morötter till ikväll och äta som de är eller dippa i tex den här dippen. Det är ju trots allt lill-lördag. Sköt om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Kycklingspett

Hej!

Igår tipsade jag om att göra egen FODMAP-fri tapas, och här kommer recept på den första: kycklingspett! Jag älskar kyckling. Dels är det ett hälsosamt kött som går att göra nästan vad som helst med: spett, filé, köttfärssås, burgare... ja, ni fattar. Dels för att du kan få en fantastisk smak bara genom lite salt och peppar, men det passar även med en oändlig mängd olika smakkombinationer. Nästan hur du än kryddar kycklingen passar det till köttet och bildar en ny, spännande helhet. Det går att exprimentera med sälta, sötma, syrlighet och massa andra smaker för att få en ny rätt. 

Jag valde att göra mina kycklingspett något spicy, men ändå inte med för utstickande smak eftersom det skulle passa till resterande tapas. Personligen tycker jag ingefära är en stor vinnare när det gäller kyckling. Det passar riktigt bra i kombination med både sött och salt och allt däremellan, tillsammans med kyckling så klart. 

Ingredienser:

* Kycklingfilé

* 1 cm färsk ingefära

* 2 msk olivolja/rapsolja eller båda

* 2 tsk citronjuice

* Chiliflakes

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Riv färsk ingefära. Blanda ihop med olja (jag använde både olivolja och rapsolja), citronjuice och krydda efter smak. Ciliflakes går att byta ut mot tex sambal oelek eller chilipeppar.

Skär kycklingfilén i strimlor och trä på grillspett. Jag delade grillspetten på hälften för att de skulle få plats i stekpannan (det var för dåligt väder för att grilla tyvärr).

Pensla kycklingen med marinaden och låt dra till sig. Stek sedan i olja på medelhög värme tills kycklingen är klar. 

 

Både enkelt och gott! Dessa små spett behöver så klart inte serveras som tapas, utan funkar minst lika bra till ris, pasta eller klyftpotatis. Eller kanske till en sallad? Eller som snacks en fredagskväll... Med rätt dippsås hade jag typ kunnat äta dessa istället för (eller som komplement till) chips. 

Hoppas ni haft en bra start på veckan allihop. Jag ska strax bege mig till univeristet för föreläsning heeela eftermiddagen. Bokstavligt talat. Sedan måste jag handla och förbereda morgondagen, och sen är det snart dags för att lägga sig. Det kommer bli en lång dag idag med andra ord. Om ni har tips på snabba middagar/kvällsmål tar jag tacksamt emot det! Det kommer behövar ikväll, haha. Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

FODMAP-fri tapas

Hej!

För ett tag sedan, närmare bestämt sista kvällen hemma hos föräldrarna, gjorde vi FODMAP-fri tapas. Vid första tanken på tapas är inte det det mest FODMAP-vänliga alternativet, men gör en det själv kan det bli både magvänligt och riktigt bra! Jag satte mig ner och funderade på vad i traditionell tapas som funkar enligt FODMAP och kom sedan med nytänkande förlag. Slutresultatet blev väldigt bra. Ett vinnande koncept helt enkelt.

Tapas är ju en fantastisk måltid som kan varieras i det oändliga och anpassas efter allas smaker. Det kan göras för en låg budget och går att lyxa till ordentligt om till exempel föräldrarna betalar(...). Det är lite pyssligt, men är man flera stycken är det ju en del i det hela att laga det tillsammans. Riktigt roligt med andra ord, plus att alla kan vara med och bestämma vad var och en vill ha för slags tapas. Det bästa av allt är att det går att göra både diet- och allergivänligt i väldigt hög grad.

Idag får ni en liten helhetsblick över min tapastallrik (som jag råkade börja äta innan jag tog kort på...). Senare i veckan får ni recept på varje tapas. Hoppas det låter som ett bra upplägg. Låt er inspireras!

Dessa tapas hade jag:

Kycklingspett

* Baconlindade morötter

* Marinerade räkor

* Tomat- och mozzarellasallad

* Laxsnurror

* Gurkstavar

* Körsbärstomater

* Kalamataoliver

* Stekt tonfisk i kuber

* Dessertostar

* Två olika dippsåser, bland annat den här.

 

Recepten på dessa kommer som sagt senare och jag kommer länka dem i detta inlägget allt eftersom jag lägger upp recepten. 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop och kunnat ta det lugnt och pausa från veckans alla måsten. Nu är det dags att ta nya tag och ladda upp inför en ny vecka. Tagga måndag! Och framförallt, tagga en lång, härlig söndagskväll. Ha det riktigt bra och ta hand om er! Kram,

Annie

 

Italiensk sallad

Hej!

För alla som följer bloggen lite vet att jag gjorde glass för ett par dagar sedan och igårkväll blev det premiär för smakning! Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd denna gång. Det enda är att den inte har den krämiga konsistensen en köpt glass har. Om det i sin tur beror på felaktigt recept, dålig glassmaskin eller brist på artificiella tillsatser är ännu oklart. I vilket fall kommer jag undersöka saker närmre genom att mixtra lite med proportionerna i receptet och eventuellt tillsätta lite andra ingredienser. Detta är dock ett vidare projekt. Bilder, recept och utförligare recension på glassen kommer inom kort!

Idag tänkte jag istället ge er ett förslag på hur ni gör en enkel och snabb sallad för antingen en lätt lunch, förrätt eller som side-dish. Den är inspirerad av det italienska köket (som jag älskar), men men vanliga ingredienser de flesta har hemma. Enkelt blir ofta supergott. Om ni inte tror mig kan ni ju testa själva.

Ingredienser:

* Blandad sallad, jag hade svensk grönsallad och babyspenat

* Tomat

* Mozzarella

* Oliver

* Rökt skinka, jag hade kallrökt smörgåsskinka

* Olivolja med citron

* Svartpeppar

 

Gör så här:

Skär salladen i bitar, hacka tomat och mozzarella. Skär skinkan i bitar. Blanda allt i en skål eller på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över svartpeppar.

 

Det är så skönt med helg! Har tagit paus från plugget idag och njuter av, kanske det sista, sommarvädret. Hoppas ni också kan koppla av och må bra. Det behövs ibland. Ta hand om er hörrni! Kram,

Annie