anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Huvudrätt

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Morots- och halloumibiffar med spenat

 

Hej!

Visst är det roligt med olika sorters fancy recept på spännande middagar, desserter och annat kul. Men om en tänker efter är det vardagsmat som verkligen behövs flest recept på. Det är ju trots allt det vi äter allra mest av, flera gångeri veckan. Så varför inte utöka receptbanken ännu lite till med en god, hälsosam och FODMAP-fri måltid? 

Dessa små biffar får både en fantastisk konsistens och smak tack vare halloumi. Som den ostälskare jag är visste jag att detta skulle bli ett vinnande recept. De går att äta för sig själva till en god sås och sallad, eller ersätta köttet till ris, quinoa eller hirs. Jag rev både halloumi och morot fint, men om du vill ha lite mer tuggmotstånd i biffarna tror jag det bli väldigt gott att grovriva. Förutom att de smakar väldigt gott och är supernyttiga, passar de perfekt att ha i matlådan. Älskar sådan mat!

Recept för två personer:

* 100 g halloumi

* En morot

* 1 1/2 ägg

* 1 cm ingefära

* Salt, peppar, cayennepeppar

* Ev lite potatismjöl

* Olja till stekning

 

Gör så här:

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing, till exempel den här eller den här!

 

Nu kommer det förmodligen bli lite tyst här ett tag. Anledningen är att jag ska åka på utbytestermin. Jag kommer självklart fortsätta lägga upp nya recept när tillfälle ges, kanske med nya spännande smaker ;) Tills vi ses nästa gång får ni ha det underbart och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Asiatisk nudelsoppa med torsk och grönsaker

Hej!

Som ni vet slår jag gärna ett slag för soppor. Det är en fantastisk rätt! Du kan göra soppa på nästan vad som helst, rensa kyl och frys och ta det du har lite av varje av. Vem vet, de sista frysta grönsakerna, den lilla biten av paprika som ligger och skräpar och bottenskrapet av nudelpaketet kanske blir världens godaste soppa? Det var typ det som hände idag. Jag tog lite av varje, det som fanns hemma helt enkelt, och det blev verkligen hur gott som helst. Testa själva så får ni se ;)

Ingredienser för 2 personer:

* Neutral olja

* 1 cm ingefära

* Vitkål

* En morot

* En bit röd paprika

* 4 st minimajs

* 2,5 dl kokosmjölk

* 3 dl vatten

* 1/2 dl laktosfri mjölk (går att utesluta)

* 1/2 msk pressad lime

* En nypa socker

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk fishsauce (går att hoppa över, ta mer soja i så fall)

* En dutt japansk soja

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda

(* Ev en liiiiiten bit grönsaksbuljong om du klarar av och vill ha)

* En näve haricots verts (eller sojabönor om du inte äter enligt FODMAP)

* En torskfile á 150 g (eller två lite mindre)

* En portion risnudlar

 

Gör så här:

Finhacka ingefäran, hacka vitkål, morot, paprika och minimajs. Fräs grönsakerna i olja. Häll på alla flytande ingredienser och låt koka upp. Smaka av med sambal och kryddor. Skär torsken i kuber och bryt eventuellt nudlarna så att de blir lättare att äta med sked. Ca 5 minuter innan servering lägger du i haricots verts (eller sojabönor), torsken och nudlarna. Servera gärna med ett glutenfritt bröd till. NJUT!

 

Hoppas ni har en fantastisk start på 2017! Ta hand om er ♥︎

Annie

Kycklingbiffar i sås med sting

Hej finisar!

Det har varit lite tyst här en tid, och det är helt enkelt att jag varken haft tid eller ork att publicera inlägg jag kan känna mig nöjd med. Plugget har fått gå i första hand och jag har knappt haft tid eller lust att laga ordentlig mat. Med andra ord har jag levt på matlådor (tur att jag har en stor frys), gröt, yoghurt och snabba rätter med quinoa, glutenfri pasta eller hirs som bas. De mesta väldigt likt sådant jag redan delat med mig av på bloggen tidigare. 

Även dagens recept är något jag gjort tidigare, dock var det ett helt år sedan (nästan exakt). Denna gång är det i en lite nyare och bättre tappning. Lite mer 2017 helt enkelt ;) Låt inte bilden avskräcka er bara. Jag är inne i en bowl (djup skål)-period och äter allt ur mina lila jättemuggar. Tyvärr gör det sig inte så bra på bild, men ni som testat mina recept innan kan (förmodligen) hålla med om att det smakar godare än det ser ut. Och det är ju smaken som räknas, eller hur?

Hur som haver, jag ska inte prata bort inlägget. Jag ger er: kycklingbiffar 2017 edition!

Ingredienser för 4 portioner:

* Olivolja (eller rapsolja) till stekning

* 450 g kycklingfärs

* En morot

* Ett ägg

* Ingefära (färsk riven eller i kryddform)

* Salt, peppar, spiskummin, curry eller det du känner för

* En röd paprika

* En näve haricots verts

* En burk kokosmjölk á 400 ml

* Limejuice

* 1 msk sambal oelek (eller mer för ytterligare hetta)

* 1 msk tomatpuré

* Salt, peppar

* Spiskummin, ingefära, curry, paprikakrydda, chilipeppar eller det du känner för

* En nypa socker

* 1-2 dl vatten för mer sås, även laktosfri grädde funkar om du vill ha krämigare sås

 

Gör så här:

Riv moroten fint. Blanda ihop färs, morot, ägg och kryddor i en skål. Hetta upp en panna med olja och stek små biffar. OBS! Se till att de blir genomstekta, inget medium rare när det gäller kyckling.

När biffarna är klara lägger du dem i en tallrik eller form och lägger folie över så att de håller sig varma. 

Hacka paprikan i småbitar och stek i olja. Krydda med salt och peppar. Häll på alla flytande ingredienser och smaka av. När du är nöjd med konsistens och smak bryter du i haricots verts och låter dem koka med ett par minuter. 

Servera antingen biffarna för sig och såsen för sig, eller lägg biffarna i såsen. Servera till ris, hirs, quinoa eller glutenfri pasta. Njut av allt du orkar och gör matlådor av resten. 

 

Jag har tenta på fredag, så jag ska alldeles strax sätta mig vid plugget igen. Det känns som att hela höstterminen har bestått av att läsa inför tentor. Efter den här tentan har jag dock ledigt i drygt en måndag och det ska bli så himla skönt. Anledningen är inte att jag tänkte strunta i nästa kurs eller så (hehe) utan att jag ska på utbytestermin (!) i Sydkorea(!!!). Terminen där börjar inte förrän i mars, så jag har hela februari ledigt. Ledigheten känns både helt underbar, men det är lite svårt att ta in att jag inte kommer ha något jag "måste" göra. Utbytesterminen känns bara helt sjuk och extremt avlägsen. Jag vet inte hur mycket FODMAP-anpassad mat jag kommer få till på andra sidan jorden, men om det bli något lovar jag att även ni får ta del av den. Jag har även som mål att driva en lite rese-bogg, just för min utbytestermin, som ni jättegärna får kika in på om ni saknar mig. Jag återkommer med adressen dit när jag startat upp den.

Tills vi hörs nästa gång får ni ha det helt underbart! Mycket kärlek,

Annie

Bläckfiskringar med stekta grönsaker

Hej!

Alltså, oj. Tiden går så himla fort. Dagarna springer förbi och det är jul om typ en vecka?! Det känns som att jag har så mycket att göra innan dess, och vet inte om jag kommer hinna allt. Ganska mycket plugg, mat som ska ätas upp innan jul (ett trevligt problem dock, hehe), många människor jag vill hinna träffa och packa, städa och göra lägenheten färdig för jullov. Jag har inte bokat tågbiljett hem-hem heller än, så det ska också göras.

På tal om att äta upp mat innan jag åker hem-hem så är det frysrensning för fulla muggar här. Jag hade en halv påse med bläckfiskringar som jag tänkte att jag skulle äta upp innan jul. Jag hittade även en förpackning med grönkål. I kylen hade jag både morötter och vitkål som måste ätas upp innan jag åker, så det fick helt enkelt bli en härlig grönsaksröra med bläckfiskringar, alltsammans stekt i riktigt med olja för bästa smak. Serverade tillsammans med (hemmagjord) majonnäs. Blev hur gott som helst. I alla fall enligt ett sea-food-freak som jag. Mums.

Inggredienser:

* Olivolja

* En morot

* Körsbärstomater

* Grönkål

* Citronjuice

* Salt och peppar

* Olja

* Bläckfiskringar

* Majonnäs

 

Gör så här:

Skala och hacka morot och vitkål. Stek dem, tillsammans med grönkål, i olivolja. Salta och peppra.

Stek bläckfiskringarna i rikligt med olja. Pressa över lite citronjuice, salta och peppra. Servera med majonnäs. NJUT!

 

Som sagt är majonnäsen hemmagjord. Om ni vill ha receptet är det bara att hojta till! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Ta hand om er och klä på er ordentligt i kylan! Kram,

Annie

Hirs- och quinoabowl med lax och stekta grönsaker

Hej!

I dessa pluggtider uppskattar i alla fall jag en lunch som går fort att laga. Det ska ge energi, och gärna vara av ingredienser en oftast har hemme, eftersom jag varken har tid eller ork att gå till affären varje gång jag ska laga mat. Det får dessutom gärna vara sådan mat som går att äta ur en djup skål. Med sked. En sådan snabb, enkelt, god, FODMAP-fri lunch tänkte jag ge er tips på idag! Det är ingen brakmiddag, utan en lätt lunch som går superfort att slänga ihop när en är hungirg och behöver energi till att fortsätta plugga. Plus att det är fantasktiskt gott. Nog snackat, receptet finns under bilden!

Ingredienser:

* En portion quinoa och hirs (jag tog ungefär 50/50)

* Vitkål

* Två snackmorötter eller en vanlig morot

* En laxfilé

* Två bollar frusen, hackad spenat

* Olivolja till stekning

* Salt, peppar, curry, chilipeppar

* Tacosauce, krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek eller liknande

 

Gör så har:

Koka quinoan och hirsen i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka morötter och vitkål i små bitar och stek i olivolja. Krydda.

Lägg i spenaten i de kokande grynen när det återstår ca 5 minuter. Rör i någon form av tomatsås. Du kan t.ex. blanda tomatpuré, vatten och sambal oelek och smaka av med kryddor.

Tärna laxen och tillsätt i grynen. Ös över de stekta rotfrukterna och rör runt. Servera i en djup skål, eventuellt med lite soja eller olja på för extra smak. Njut!

Ja, alltså, jag måste be om ursäkt igen för den otroligt dåliga uppdateringen, men jag har helt enkelt så sjukt mycket att göra. Den här kursen tar all tid, och jag hinner knappt andas. Jag längtar så mycket tills kursen är slut och jag kan sätta mig i soffan och bara vara. Jag vill börja laga mat och baka igen. Just nu finns ingen tid, och det är sjukt tråkigt. Men, men. Snart är det över, bara två veckor kvar. Jag ska göra mitt bästa för att inte gå in i väggen, men helst klara tentan så att jag inte behöver plugga på detta igen...

Hoppas ni har det lite mindre stressigt än jag. Ta hand om er, och tack för att ni fortfarande kikar in! Jag lovar att fortsätta uppdatera. Ha det superbra allihop ♥︎ Kram,

Annie

Kycklingklubbor i god sås

Hej!

Äntligen fredag! Ikväll ska jag ta ledigt. På riktigt. Åh, vad skönt det ska bli. Den här veckan har varit riktigt jobbig och jag behöver verkligen försöka varva ner och koppla av. Det är svårt, har jag märkt, när en har varit i gång hela dagarna, att bara kunna sätta sig i soffan och ta det lugnt. Kroppen är liksom inställd på att stressa, så det går inte rikigt njuta av en lugn kväll framför TV:n. Idag tänkte jag dock knappt plugga någonting, äta något gott och slökolla på typ Idol. Det ska bli så himla skönt.

Receptet jag bjuder er på idag är ett jättegott recept jag slängde ihop förra helgen. Ansträngningsgraden är typ 1 %, för allt tillagas av sig själv i ugnen. Älskar när kött tillagas i sås, det blir så saftigt och smakrikt. Mums! Jag använde färska kycklingklubbor, men det går lika bra med frysta om du tinar upp dem innan. Jag serverade till ris och quinoa, kokat i samma gryta. Det är jättegott att blanda, ett hett tips! Riset suger upp all god sås, medan quinoan ger ett härligt tuggmotstånd och tillför massa nyttigheter. 

Recept för 4 personer:

* 800-1000 g färska (eller upptinade frysta) kycklingklubbor

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde, jag testade kvarggrädde och det blev supergott!

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1-2 msk tomatpuré

* 2 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Salt, peppar, paprikakrydda

 

Gär så här:

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta. Njut!

 

Önskar er alla en fantastisk fredag följt av en ännu bättre helg ♥︎ Kärlek,

Annie

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Hej!

Äntligen fredag! Även om det inte innebär ledighet för min del, infinner sig ändå den där speciella fredagskänslan. Ni vet, känslan av helg. Ikväll ska jag träffa en kompis och vi ska laga mat och ha det mysigt. Imorgon kommer jag förmodligen plugga på dagen, för att sedan gå på en (något sen) halloweenfest på kvällen. Älskar att vara kreativ och klä ut sig, det är nästan som att laga mat, fast med kläder. Haha, ni fattar.

Dagen till ära tänkte jag bjuda er på ett riktigt fredagsrecept. Förutom tacos känns detta som en extrem fredagsmat. Vet inte varför, men just kyckling i någon form av lite lyxigare sås, gärna till pasta, känns bara helg. Som ni kanske kan räkna ut lagade vi detta fredagen då jag var hemma hos mina föräldrar. Det kanske är därför jag får känslan av äkta fredag när jag tänker på denna rätt. Inte för att brukar tillaga detta, faktum är att detta var första gången. Kanske för att vi, hela familjen inklusive min bror, satt hemma runt middagsbordet en fredagskväll och åt detta. Precis som när alla bodde hemma. 

Hur som helst. Om ni inte planerat någon mat till ikväll, eller imorgon kväll för den delen, tycker jag att du ska testa detta. Det är enkelt, billigt, bra, gott, FODMAP-fritt... Ja, denna rätt har allt helt enkelt. Dessutom passar den perfekt att ha i matlådan veckan efter. Det gillar vi! 

Recept för 4 personer:

* 4 portioner glutenfri pasta eller ris

* 500 g kycklingfilé

* Olja till stekning

* 4-6 st soltorkade tomater

* Ett par nävar bladspenat

* 2 dl laktosfri grädde

* 1-2 dl vatten

* 1 msk kycklingfond (tex Bong är ok enligt FODMAP), annars går det jättebra att krydda själv

* Basilika, torkad eller färsk spelar ingen roll

* Ev salt och peppar

* 1-2 dl riven parmesaneost

 

Gör så här:

Koka pastan eller riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Servera med en fräsch sallad. Ät, njut och gör matlådor om det blir några rester!

 

Ha en fantastisk fredag allihop! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kärlek,

Annie

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie

Quinoa bowl med morötter och lax

Hej!

Mpndag och tenta för mig. Detta inlägg är tidsinställt, så just nu sitter jag förmodligen och skriver tenta. Hoppas det går bra för mig, haha. I vilket fall som helst tänkte jag att ni inte ska behöva lida bara för att jag gör det (hehe), utan ni ska få ett supernice recept istället! Som alla vet vid det här laget ligger alla former av Poké Bowls och bowls av andra slag mig väldigt varmt om hjärtat. Hoppas ni uppskattar recept av denna typ, för de tar aldrig slut ;)

Det är ju något speciellt med att äta ur en djup skål alltså... Ren kärlek skulle jag nog beskriva det som. Hur som helst, om inte ni gillar att äta ur "bowls" så går det här jättebra att äta på en vanlig tallrik också. Huvudsaken är att det här är hälsosamt, FODMAP-fritt och skitgott. Alltså, ja. Plus att det går snabbt att slänga ihop också. Och du kan använda det du har hemma. Love, love, love.

Ingredienser:

* Quinoa

* Kokosmjölk/vatten

* Salt, curry, spiskummin, chilipeppar, vitpeppar, gurkmeja

* Ingefära

* Morot

* Vitkål

* Tomat

* Gurka

* Lax

Dressing:

* 1 msk naturell laktosfri yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

Topping: 

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag kokade i hälften vatten, hälften kokosmjölk för mer fancy smak. Häll i kryddorna och låt koka med. Skala och finhacka ingefäran och ha i quinoan. Skala och hacka morot, vitkål, tomat och gurka. Låt morot och vitkål koka med quinoan i undefär 10 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skär laxen i kuber.

Häll upp quinoablandningen i en djup skål (bowl!). Toppa med lax, dressing, eventuellt soja och strö över sesamfrö. NJUT!!!!

 

Hoppas ni har en fin måndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Poké Bowl med lax i hot curry-dressing

Hej finisar!

Just nu är jag mitt uppe i värsta tentaplugget. Det är förfärligt. Tyvärr kan jag inte ägna hela dagarna åt att plugga, det är jag alldeles för otålig för. Spring i benen och hur många kreativa tankar som helst vill få utlopp. Men jag gör så gott jag kan, nästan. Ska försöka stå ut i alla fall, haha.

Det är i alla fall denna tenta som "sätter stopp" för ordentligt bloggande, det vill säga mer än ett inlägg varannan dag. Jag hoppas dock ni förstår, och står ut med denna uppdateringsfrekvens ett liiiitet tag till. Snart är tenta-p över för denna gång! En sak som är väldigt skönt med att vara hemma hela dagarna och kunna disponera sin tid är att magen faktiskt mår mycket bättre. Jag kan äta när jag känner för det, och i den takt som passar mig. Så på det sättet är ändå tenta-p en bra period ;)

Som kompensation för det halvtaskiga boggandet tänkte jag ge er ett helt underbart fantastiskt recept som ni kan njuta av medan ni väntar på mina uppdateringar (...). Ni som kikar in här lite då och då vet hur mycket jag älskar Pokè Bowls och alla versioner av det. Så självklart är det en sådan ni får idag! Se, läs, laga och NJUT!

Ingredienser:

* Sushi- eller grötris (jasminris funkar också)

Snabb-"inlagd" ingefära: 

* 2 cm färsk ingefära

* 1/2 dl vatten

* 1 msk vinäger

* 1 tsk socker

* En nypa salt

* Haricots verts

Lax- och curry-röra

* En laxfilé

* 1 msk laktosfri naturell yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Paprikakrydda, salt

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och strimla ingefäran. Blanda vatten, vinäger, socker och salt i kastrull och lägg i ingefäran. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.

Skär laxfilén i tärningar och blanda ihop den med yoghurt, majonnäs, sambal och resten av kryddorna.

Släng i haricots verts i ingefärsvattnet och låt koka upp precis innan servering så att de värmer till sig.

Servera allt i en bowl (djup skål) och njuuuuuut!

Alltså MUMS! Skojar inte vad jag snöat in på olika former av bowls med rå fisk, vegetariskt, ris eller quinoa... Ja, allt som går att äta ur en djup skål. Vilket är typ allt. Yes.

 

Nu ska jag strax byta om från mina pluggkläder (det vill säga det mjukaste jag har) till något mer anständigt. Jag ska iväg på möte, det vill säga: jag har en godtagbar anledning att inte plugga! Sedan är det kväll, fixa mat, försöka varva ner och sen sova. Imorgon har vi den sista "föreläsningen" innan tentan som jag ska gå på. Skönt att se att civilisationen ännu existerar typ.

Hoppas ni har det bra allihop

Krämig räkpasta

Hej finisar ♥︎

Äntligen fredag! Har ni fått fredagsfeeling än? Vi har inga föreläsningar idag, så jag har faktiskt redan en svag känsla av helg i kroppen. Jag kan tyvärr inte leva upp till känslan av helg än, eftersom det är tenta-p och plugget går före typ det mesta just nu. Det blir dock inte plugg hela dagen, det klarar inte min hjärna av utan blir fett mosig. Jag ska istället försöka fredagsstäda lite och eventuellt ge mig ut för att handla. Det senare behöver jag kanske egentligen inte, men det är ett ganska bra tidsfördriv istället för att plugga. 

Eftersom det är fredag och jag älskar fredagar, tänkte jag bjuda er på ett snabbt, enkelt och supergott recept på räkpasta som ni kan svänga ihop till ikväll! Logiken här är att jag 1) älskar fredagar och 2) älskar skaldjur (och pasta), så det blir en perfekt kombo. Hur som helst, i detta recept har jag gjort det extremt enkelt för mig och kokat pastan i såsen (eller såsen i pastan?) för att spara på disk, haha. Om ni inte bryr er om att diska en extra kastrull rekommenderar jag att koka pastan för sig och såsen för sig eftersom det bli lättare att smaka av och få bättre konsistens på såsen utan att pastan blir överkokt. Det är dock inget måste, det gick jättebra att koka allt-i-ett också!

Nu ska jag inte ta upp mer tid från er fredag. Istället tycker jag ni ska kila till affären och införskaffa ingredienser till den här fantastiska rätten. Just do it!

Ingredienser för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 1/2 msk vitt vin

* ev lite laktosfri mjölk

* Salt, peppar, dill, persilja, socker

* Skalade räkor

* Gurka

 

Gör så här:

Snabbversion: Koka pastan i saltat vatten tills det är ca 5-6 minuter kvar. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite  botten. Häll i grädde, vin och kryddor. Låt koka upp och puttra tills spaghettin är al dente. Ha i räkorna, rör runt och låt bli varma. 

Jag körde även lite gurka i min spiralizer och vände i samtidigt med räkorna. Det blir ett härligt tuggmotstånd av gurkan som lyfter rätten lite!

 

Ha en fantastisk fortsättning på denna underbara fredag och ta hand om er lite extra idag! Det är ni värda ♥︎ Fredagskärlek,

Annie

Krämig kycklingfärsgryta med ris

Hej!

Nu så här mitt i terminen, och även tenta-p för många, är det inte alltid en vill lägga enormt mycket tid på att laga mat varje dag. Som tur är finns en räddare i nöden - nämligen matlådor. Prisad vare den som uppfann matlådan! All mat passar dock inte att frysas och tinas upp igen, men mycket går bra. Idag tänkte jag ge er ett recept som är som gjord för matlådor. Helt perfekt.

För det första är kolhydratbasen ris. Det är nog det bästa att ha till matlådor, enligt mig. Potatis kan bli lite läskigt och slemmigt, och pasta blir lätt antingen överkokt om den värms med sås, eller hård och torr om det inte finns någon sås. Quinoa och hirs funkar ganska bra att frysa och värma, men vid storkok är ris det mest ekonomiska och vinner i detta fall.

Som komplement till riset har jag använt kycklingfärs som jag gjort en krämig gryta på. Mycket sås är bra när matlådor ska göras. Hellre för mycket än får lite. Såskadeva!

Ett annat hett tips är att ha grönsaker i själva maträtten. Jag hade i orange paprika i denna gryta för extra tugg och näring. Och för att det helt enkelt blir väldigt gott.

Ber om ursäkt för bilden. Hade endast mobiltelefon tillgänglig, tyvärr.

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olja till stekning

* 250 g kycklingfärs

* 1 liten paprika

* 3 st soltorkade tomater

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche (jag använde syrad matlagningsgrädde)

* 1-2 dl vatten

* 1/2 msk sambal oelek

* 1 msk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av.

Servera till sallad och gör matlådor av resterna! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

 

* Jag använde Arlas syrade matlagningsgrädde när jag lagade denna rätt. Den är inte laktosfri, men om ni klarar av laktos rekommenderar jag den! Smaken blir ungefär som en blandning av vanligt matlagningsgrädde och crème fraîche, vilket passade väldigt bra i den här grytan. Anledningen till att jag lagade icke-laktosfritt denna gång beror på att jag har fått i uppdrag att testa och utvärdera just den här grädden av Buzzador. #Syradgräddebuzz #Syradgrädde #Arlaköket #Buzzador *