anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Huvudrätt

Salmon Poké Bowl #2

Hej!

Ja, alltså, det här är väl varken den första eller sista skålen med ris och lax jag äter. Ni som hängt här ett tag vet att jag ÄLSKAR denna fantastiska uppfinning.

Skål + ris + fisk = kärlek.

Vad ska jag säga? Gott, nyttigt, mångsidig, FODMAP-fri och så vidare, och så vidare. Det går ju inte att låta bli att tycka om den! Som ni vet är jag en stor förespråkare av att använda sånt en har hemma, att inte behöva gå och handla så fort det är dags att laga mat. Denna rätt passar utmärkt att göra när en bara har lite av varje hemma. För det är precis det som gör denna rätt så himla bra - lite av varje.

För er som också gillar dessa bowls - kolla gärna in mina andra versioner:

Salmon Poké Bowl #1

Quinoa Bowl

Tuna Poké Bowl

Quinoa Bowl med spenat och tonfisk

Poké Bowl med lax i hot-curry-dressing

 

Idag blev det ris, blandade grönsaker, lax, två sorters såser och som pricken över i:et; dried seaweed som jag köpte i Tokyo ♥︎ Shit, vad jag älskar det där. För er som inte har eller har haft vägarna förbi Asien, men känner att vi väldigt gärna vill ha torkat sjögräs (JA!), kan ni med största sannolikhet hitta det i asiatiska butiker eller större livsmedelsaffärer på asiatiska hyllan. På sistnämnda ställe tror jag det endast finns i form av nori-ark som en använder till sushi, men smaken bör vara densamma.

Recept för en portion:

* En portion rundkornigt ris (typ grötris. Jasminris funkar om du inte har något annat hemma)

* En fryst och upptinad laxfilé

* En halv tomat

* Vitkål

* Babyspenat

* En liten bit avokado om du fixar det

* Andra grönsaker du har hemma, typ gurka, paprika, morötter, zucchini...

* Lite japansk soja

* Sesamfrö

* Sjögräs

Sås:

* 1,5 msk laktosfri yoghurt

* 1,5 msk majonnäs

* 2 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär grönsakerna och laxen i kuber. Strimla sjögräset. Jag hackade vitkålen och hade ner den i riset ett par minuter innan det var klart för att den skulle tillagas lite - rekommenderas!

Blanda ihop såsen.

Lägg över allt fint i en skål. Ringla över sås, strö över sesamfrö och till sist sjögräset. NJUT!

Det här är så gott så jag spricker. Gör dig själv en tjänst och släng ihop en så snart du får tillfälle. Du kommer inte ångra dig!

 

Ha en superfin dag allihop,

Annie

Pasta Carbonara med färskost

Hej!

Ber om ursäkt för pausen, men skolan och allt runt om har tagit upp alldeles för mycket tid den senaste månaden. Nu har jag dock hunnit samla ihop lite nya recept, så jag hoppas ni är taggade!

Först ut är en glutenfri, laktosfri och FODMAP-fri version på klassikern pasta carbonara. Har så vitt jag vet aldrig träffat någon som inte gillar carbonara. Originalet görs ju med tonvis av parmesan och sidfläsk (bland annat). Min version är anpassad för en lite tightare budget, och kan förmodligen göras på det du kan hitta i kylskåpet hemma - sånt gillar jag!

Recept för en portion:

* Glutenfri spaghetti 

* Några skivor valfri påläggsskinka (jag hade rökt kalkon)

* 1 soltorkad tomat (valfritt, men svingott)

* 1/2 msk laktosfri grädde

* 1 stor sked färskost (laktosfri om du vill)

* Salt

* Svartpeppar - grovmalen!

* En äggula

* Lite sallad om du känner för det

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med ca 3 minuter.

Skär skinka och tomat i små bitar. 

Häll av nästan allt pastavatten, spara någon msk. Häll i skinka, tomat, grädde, färskost och salt i pastakastrullen. Rör om ordentligt och låt puttra tills pastan är klar. 

Häll över pastan i en djup skål, toppa med ordentligt med svartpeppar och lägg en äggula på toppen. Servera!

För nybörjare: Innan du hugger in ska du blanda i äggulan i pastan så att den blir en superhärlig och krämig gojs.

 

Ha en helt fantastisk fredag nu! Ta hand om er,

Annie

 

Risnudelsoppa med grönsaker och pocherat ägg

Hej!

Efter min tid utomlands har jag blivit helt besatt av nudelsoppa. Det är verkligen en rätt som äts (om än på like olika vis) i en stor del av Asien, i alla fall de länder vi besökte. Så nu när jag är hemma i Sverige igen, efter att ha ätit nudelsoppa i snitt fyra gånger i veckan i ett halvår, kan jag inte bara ge upp den vanan. 

Det fantastiska med nudelsoppa (förutom att det är gott) är att den går att variera på hur många olika sätt som helst. Alltså, så länge det är nudlar i en vätska blir det ju nudelsoppa, om en ska vara bokstavlig. Det är bara att ta vad du har hemma, gärna rester och sådant som ligger och skärpar i hörnet av kylskåpet. En annan bra grej är att risnudlar är helt FODMAP-fritt, finns att hitta i typ alla mataffärer och inte är svindyrt. Plus att det går fort att slänga ihop en soppa, så det är ingen måltid som behöver planeras långt i förväg. Bara massa win!!

Ingredienser för en portion:

* En portion risnudlar

* Vitkål

* En liten morot

* En liten bit ingefära (funkar med pulver också)

* Några salladsblad (jag använde romansallad, men bladspenat funkar nästan ännu bättre!)

* 1/2 tomat eller ett par körsbärstomater

* 1-3 tsk sambal oelek beroende på hur starkt du vill ha det

* Soja

* Kryddor (typ salt, peppar, chilipeppar, koriander, dill... go crazy helt enkelt)

* Ett ägg

 

Gör så här:

Skär grönsakerna i önskad form. Jag strimlade vitkålen och hyvlade moroten för att de skulle passa bättre ihop med nudlarna. Ha i allt i kokande vatten och krydda efter tycke och smak. Låt koka i några minuter innan du har i nudlarna. Kläck i ett ägg när det är några minuter kvar av koktiden. Det går även att koka ägget bredvid och sedan servera det i soppan. Gör som du känner!

 

Ha en underbar söndag mina vänner! Kram,

Annie

 

 

Vegetarisk och glutenfri lasagne med halloumi

Hej!

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att hålla sig till en helt vegetarisk kost, eftersom de flesta baljväxter kan vara lite jobbigt för magen att ta hand om. Därför söker jag med ljus och lykta efter nya, fullvärdiga, FODMAP-fria, vegetariska recept att lägga till i min kokbok (aka bloggen). Härom helgen lyckades vi svänga ihop ett recept som passar helt perfekt i nyss nämnda kategori, nämligen lasagne med halloumi!

Jag älskar ju ost av alla dess slag, och halloumi är verkligen en av mina favoriter. Den smälter inte av värmen, utan förblir fast och tuggig (ett nytt ord? Men ni fattar ;)). Tillsammans med pumpakärnor blir denna rätt både proteinrik, full av nyttigheter och asgod!

Recept för 4-6 personer:

* Olja till stekning

* 1 morot

(* 1 msk vitt vin - brukar funka bra i matlagning!)

* Ett paket krossade elle rpasserade tomater (4-500 g)

* 3 msk tomatpuré

* 1 hackad tomat

* Salt, vit- och svartpeppar, timjan (viktig!), socker

* 4 dl vatten

* En påse babyspenat (200g)

* 2 st halloumiostar

* Pumpakärnor

* Glutenfria lasagneplattor

* Hårdost till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Riv moroten grovt och fräs i olja i en stor gryta. Häll på vinet och sedan de krossade tomaterna, tomatpurén, den hackade tomaten, kryddorna (krydda ordentligt!) och vattnet. Låt puttra ca 10 min. Ha sedan i spenaten och låt den bli mjuk.

Skiva halloumin i tunna skivor eller bitar. 

Varva lasagneplattor, tomatsås och halloumi. Strö pumpakärnor på två lager. Toppa med massa riven ost och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter, känn så att den är mjuk igenom. När den är klar, ta ut och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera till lite sallad och NJUT!

P.s. bästa maten till matlådor (om det blir något kvar)

 Ha en superskön lill-lördag alla favvoläsare! Kram,

Annie

Köttfärslimpa/gratäng med grönsaker

Hej!

Det är en del som har efterfrågat recept på mat som funkar i matlådor. Eftersom jag är student gör jag ofta sådan mat, jag vet ju hur tacksamt det är att ha mat i frysen. Idag tänkte jag ge er ännu ett matlådevänligt recept! Jag fick feeling och slängde ihop typ en köttfärslimpa/gratäng, vilket jag aldrig gjort innan. Den blev supergod! Saftig, med tuggmotstånd av grönsakerna och en len, krämig smak. Det är ett sånt där tar-vad-du-har-hemma-recept, ni som kikar in här ofta vet att jag älskar den typen av recept. Billigt, smidigt och FODMAP-fritt! Yes!

 

Recept för 2  portioner:

* En morot

* Vitkål

* 1/4 paprika

* 1 soltorkad tomat

* 1 färsk tomat

* 150 g köttfärs

 

Sås:

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri créme fraîche

* 1-2 msk laktosfri mjölk

(* En skvätt laktosfri grädde)

* 1/2 msk tomatpuré

* 1/2 msk soja

* 1/2 msk ketchup

* 1/2 msk sesamolja (valfritt)

* Salt, svart- och vitpeppar, cayennepeppar/chilipulver, kanel etc.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Riv moroten grovt, hacka resten av grönsakerna. Blanda väl med köttfärsen.

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Häll över köttfärsblandningen och sedan i en form. Jag använde en ugnsfast glasmatlåda (från IKEA). In i ugnen i ca 25 minuter eller tills den är klar (om du använder blandfärs ska innertemperaturen vara 70°).

Servera till en stor sallad och/eller ris/hirs/quinoa.

TIPS! Perfekt för matlådor! Jag åt halva formen och gjorde halva till matlåda - men gör gärna dubbel sats så blir det fler :)

 

Nu är det dags att ta helg! Hoppas ni har det super, vad ni än hittar på. Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie 

 

5 tips på goda sallader

Hej!

Det är fortfarande sommar ute! Försöker ignorera alla höstkläder som plockats fram i butikerna, och alla blogginlägg som handlar om hur en "överlever hösten bäst". För en gångs skull tycker jag inte det känns så farligt att hösten är på väg, det kommer bli ganska mysigt faktiskt. Än så länge är det dock fortfarande sommar utanför fönstret! När det är varmt ute och en inte vill lägga hundra år på att laga mat tycker jag att en matig sallad är perfekt som lättare lunch eller middag. Här listar jag fem favoriter från mitt håll som går att variera utefter vad du har hemma. 

Caesarsallad

Klassiskt och svingott. Dressingen är A och O, så se till att göra den med kärlek, det lönar sig!

Risnudelsallad med räkor 

Inte lika klassisk som Caesarsallad, men minst lika god. Med asiatisk-inspirerade smaker kan du ta nästan vad som helst du har hemma och skapa ett mästerverk!

Sallad med italienska smaker

Alltså, vem älskar inte maten från runtomkring Medelhavet? Oliver, fetast, solvarma tomater, parmaskinka...

Sallad med fetaost och jordgubbar

Har ni testat att äta jordgubbar och fetaost samtidigt? Nej? GÖR DET! Det passar helt underbart fantastiskt tillsammans! Dessutom får du äta jordgubbar till lunch. Mums.

Rissallad med räkor och asiatisk dressing

Överblivet ris hemma? Gör en sallad! Blanda med det som finns i kyl eller frys, släng ihop en dressing och du är hemma. 

 

Har ni något recept eller något speciellt inlägg ni vill se på bloggen? Det är bara att skriva en kommentar eller skicka ett mail med tips/förlag/feedback! Uppskattar allt, och blir väldigt glad när ni skriver, det värmer verkligen att veta att ni läser och följer bloggen! TACK! <3

Ha en superfin söndag allihop! Kram,

Annie

Laxsnurror till förrätt eller tapas

Hej alla där ute!

Idag tänkte jag kort och gott ge er ett superenkelt, men mycket uppskattat (svingott), recept på laxsnurror. De passar perfekt som förrätt, tilltugg eller tapas. Älskar när så enkla saker kan bli så gott, och dessutom funkar för nästan alla magar. Inget gluten, laktos eller andra FODMAPs. Yey!

Ingredienser:

* Glutenfria tunnbröd (jag använde glutenfria tortillabröd, och det funkade super!)

* Glutenfri créme fraiche eller philadelphiaost (eller både och)

* En skvätt citronjuice

* Dill

* Ev salt, socker, vitpeppar efter smak

* Kallrökt lak i skivor

Gör så här:

Blanda créme fraiche med citron och dill och eventuellt lite salt och socker. Bred ut på bröden och lägg över laxen. Rulla ihop som en rulltårta och plasta in med plastfolie. Lägg i kylen till det är dags att servera. Skär upp i cm-stora bitar precis innan servering.

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Morots- och halloumibiffar med spenat

 

Hej!

Visst är det roligt med olika sorters fancy recept på spännande middagar, desserter och annat kul. Men om en tänker efter är det vardagsmat som verkligen behövs flest recept på. Det är ju trots allt det vi äter allra mest av, flera gångeri veckan. Så varför inte utöka receptbanken ännu lite till med en god, hälsosam och FODMAP-fri måltid? 

Dessa små biffar får både en fantastisk konsistens och smak tack vare halloumi. Som den ostälskare jag är visste jag att detta skulle bli ett vinnande recept. De går att äta för sig själva till en god sås och sallad, eller ersätta köttet till ris, quinoa eller hirs. Jag rev både halloumi och morot fint, men om du vill ha lite mer tuggmotstånd i biffarna tror jag det bli väldigt gott att grovriva. Förutom att de smakar väldigt gott och är supernyttiga, passar de perfekt att ha i matlådan. Älskar sådan mat!

Recept för två personer:

* 100 g halloumi

* En morot

* 1 1/2 ägg

* 1 cm ingefära

* Salt, peppar, cayennepeppar

* Ev lite potatismjöl

* Olja till stekning

 

Gör så här:

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing, till exempel den här eller den här!

 

Nu kommer det förmodligen bli lite tyst här ett tag. Anledningen är att jag ska åka på utbytestermin. Jag kommer självklart fortsätta lägga upp nya recept när tillfälle ges, kanske med nya spännande smaker ;) Tills vi ses nästa gång får ni ha det underbart och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Asiatisk nudelsoppa med torsk och grönsaker

Hej!

Som ni vet slår jag gärna ett slag för soppor. Det är en fantastisk rätt! Du kan göra soppa på nästan vad som helst, rensa kyl och frys och ta det du har lite av varje av. Vem vet, de sista frysta grönsakerna, den lilla biten av paprika som ligger och skräpar och bottenskrapet av nudelpaketet kanske blir världens godaste soppa? Det var typ det som hände idag. Jag tog lite av varje, det som fanns hemma helt enkelt, och det blev verkligen hur gott som helst. Testa själva så får ni se ;)

Ingredienser för 2 personer:

* Neutral olja

* 1 cm ingefära

* Vitkål

* En morot

* En bit röd paprika

* 4 st minimajs

* 2,5 dl kokosmjölk

* 3 dl vatten

* 1/2 dl laktosfri mjölk (går att utesluta)

* 1/2 msk pressad lime

* En nypa socker

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk fishsauce (går att hoppa över, ta mer soja i så fall)

* En dutt japansk soja

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda

(* Ev en liiiiiten bit grönsaksbuljong om du klarar av och vill ha)

* En näve haricots verts (eller sojabönor om du inte äter enligt FODMAP)

* En torskfile á 150 g (eller två lite mindre)

* En portion risnudlar

 

Gör så här:

Finhacka ingefäran, hacka vitkål, morot, paprika och minimajs. Fräs grönsakerna i olja. Häll på alla flytande ingredienser och låt koka upp. Smaka av med sambal och kryddor. Skär torsken i kuber och bryt eventuellt nudlarna så att de blir lättare att äta med sked. Ca 5 minuter innan servering lägger du i haricots verts (eller sojabönor), torsken och nudlarna. Servera gärna med ett glutenfritt bröd till. NJUT!

 

Hoppas ni har en fantastisk start på 2017! Ta hand om er ♥︎

Annie

Kycklingbiffar i sås med sting

Hej finisar!

Det har varit lite tyst här en tid, och det är helt enkelt att jag varken haft tid eller ork att publicera inlägg jag kan känna mig nöjd med. Plugget har fått gå i första hand och jag har knappt haft tid eller lust att laga ordentlig mat. Med andra ord har jag levt på matlådor (tur att jag har en stor frys), gröt, yoghurt och snabba rätter med quinoa, glutenfri pasta eller hirs som bas. De mesta väldigt likt sådant jag redan delat med mig av på bloggen tidigare. 

Även dagens recept är något jag gjort tidigare, dock var det ett helt år sedan (nästan exakt). Denna gång är det i en lite nyare och bättre tappning. Lite mer 2017 helt enkelt ;) Låt inte bilden avskräcka er bara. Jag är inne i en bowl (djup skål)-period och äter allt ur mina lila jättemuggar. Tyvärr gör det sig inte så bra på bild, men ni som testat mina recept innan kan (förmodligen) hålla med om att det smakar godare än det ser ut. Och det är ju smaken som räknas, eller hur?

Hur som haver, jag ska inte prata bort inlägget. Jag ger er: kycklingbiffar 2017 edition!

Ingredienser för 4 portioner:

* Olivolja (eller rapsolja) till stekning

* 450 g kycklingfärs

* En morot

* Ett ägg

* Ingefära (färsk riven eller i kryddform)

* Salt, peppar, spiskummin, curry eller det du känner för

* En röd paprika

* En näve haricots verts

* En burk kokosmjölk á 400 ml

* Limejuice

* 1 msk sambal oelek (eller mer för ytterligare hetta)

* 1 msk tomatpuré

* Salt, peppar

* Spiskummin, ingefära, curry, paprikakrydda, chilipeppar eller det du känner för

* En nypa socker

* 1-2 dl vatten för mer sås, även laktosfri grädde funkar om du vill ha krämigare sås

 

Gör så här:

Riv moroten fint. Blanda ihop färs, morot, ägg och kryddor i en skål. Hetta upp en panna med olja och stek små biffar. OBS! Se till att de blir genomstekta, inget medium rare när det gäller kyckling.

När biffarna är klara lägger du dem i en tallrik eller form och lägger folie över så att de håller sig varma. 

Hacka paprikan i småbitar och stek i olja. Krydda med salt och peppar. Häll på alla flytande ingredienser och smaka av. När du är nöjd med konsistens och smak bryter du i haricots verts och låter dem koka med ett par minuter. 

Servera antingen biffarna för sig och såsen för sig, eller lägg biffarna i såsen. Servera till ris, hirs, quinoa eller glutenfri pasta. Njut av allt du orkar och gör matlådor av resten. 

 

Jag har tenta på fredag, så jag ska alldeles strax sätta mig vid plugget igen. Det känns som att hela höstterminen har bestått av att läsa inför tentor. Efter den här tentan har jag dock ledigt i drygt en måndag och det ska bli så himla skönt. Anledningen är inte att jag tänkte strunta i nästa kurs eller så (hehe) utan att jag ska på utbytestermin (!) i Sydkorea(!!!). Terminen där börjar inte förrän i mars, så jag har hela februari ledigt. Ledigheten känns både helt underbar, men det är lite svårt att ta in att jag inte kommer ha något jag "måste" göra. Utbytesterminen känns bara helt sjuk och extremt avlägsen. Jag vet inte hur mycket FODMAP-anpassad mat jag kommer få till på andra sidan jorden, men om det bli något lovar jag att även ni får ta del av den. Jag har även som mål att driva en lite rese-bogg, just för min utbytestermin, som ni jättegärna får kika in på om ni saknar mig. Jag återkommer med adressen dit när jag startat upp den.

Tills vi hörs nästa gång får ni ha det helt underbart! Mycket kärlek,

Annie

Bläckfiskringar med stekta grönsaker

Hej!

Alltså, oj. Tiden går så himla fort. Dagarna springer förbi och det är jul om typ en vecka?! Det känns som att jag har så mycket att göra innan dess, och vet inte om jag kommer hinna allt. Ganska mycket plugg, mat som ska ätas upp innan jul (ett trevligt problem dock, hehe), många människor jag vill hinna träffa och packa, städa och göra lägenheten färdig för jullov. Jag har inte bokat tågbiljett hem-hem heller än, så det ska också göras.

På tal om att äta upp mat innan jag åker hem-hem så är det frysrensning för fulla muggar här. Jag hade en halv påse med bläckfiskringar som jag tänkte att jag skulle äta upp innan jul. Jag hittade även en förpackning med grönkål. I kylen hade jag både morötter och vitkål som måste ätas upp innan jag åker, så det fick helt enkelt bli en härlig grönsaksröra med bläckfiskringar, alltsammans stekt i riktigt med olja för bästa smak. Serverade tillsammans med (hemmagjord) majonnäs. Blev hur gott som helst. I alla fall enligt ett sea-food-freak som jag. Mums.

Inggredienser:

* Olivolja

* En morot

* Körsbärstomater

* Grönkål

* Citronjuice

* Salt och peppar

* Olja

* Bläckfiskringar

* Majonnäs

 

Gör så här:

Skala och hacka morot och vitkål. Stek dem, tillsammans med grönkål, i olivolja. Salta och peppra.

Stek bläckfiskringarna i rikligt med olja. Pressa över lite citronjuice, salta och peppra. Servera med majonnäs. NJUT!

 

Som sagt är majonnäsen hemmagjord. Om ni vill ha receptet är det bara att hojta till! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Ta hand om er och klä på er ordentligt i kylan! Kram,

Annie

Hirs- och quinoabowl med lax och stekta grönsaker

Hej!

I dessa pluggtider uppskattar i alla fall jag en lunch som går fort att laga. Det ska ge energi, och gärna vara av ingredienser en oftast har hemme, eftersom jag varken har tid eller ork att gå till affären varje gång jag ska laga mat. Det får dessutom gärna vara sådan mat som går att äta ur en djup skål. Med sked. En sådan snabb, enkelt, god, FODMAP-fri lunch tänkte jag ge er tips på idag! Det är ingen brakmiddag, utan en lätt lunch som går superfort att slänga ihop när en är hungirg och behöver energi till att fortsätta plugga. Plus att det är fantasktiskt gott. Nog snackat, receptet finns under bilden!

Ingredienser:

* En portion quinoa och hirs (jag tog ungefär 50/50)

* Vitkål

* Två snackmorötter eller en vanlig morot

* En laxfilé

* Två bollar frusen, hackad spenat

* Olivolja till stekning

* Salt, peppar, curry, chilipeppar

* Tacosauce, krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek eller liknande

 

Gör så har:

Koka quinoan och hirsen i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka morötter och vitkål i små bitar och stek i olivolja. Krydda.

Lägg i spenaten i de kokande grynen när det återstår ca 5 minuter. Rör i någon form av tomatsås. Du kan t.ex. blanda tomatpuré, vatten och sambal oelek och smaka av med kryddor.

Tärna laxen och tillsätt i grynen. Ös över de stekta rotfrukterna och rör runt. Servera i en djup skål, eventuellt med lite soja eller olja på för extra smak. Njut!

Ja, alltså, jag måste be om ursäkt igen för den otroligt dåliga uppdateringen, men jag har helt enkelt så sjukt mycket att göra. Den här kursen tar all tid, och jag hinner knappt andas. Jag längtar så mycket tills kursen är slut och jag kan sätta mig i soffan och bara vara. Jag vill börja laga mat och baka igen. Just nu finns ingen tid, och det är sjukt tråkigt. Men, men. Snart är det över, bara två veckor kvar. Jag ska göra mitt bästa för att inte gå in i väggen, men helst klara tentan så att jag inte behöver plugga på detta igen...

Hoppas ni har det lite mindre stressigt än jag. Ta hand om er, och tack för att ni fortfarande kikar in! Jag lovar att fortsätta uppdatera. Ha det superbra allihop ♥︎ Kram,

Annie

Kycklingklubbor i god sås

Hej!

Äntligen fredag! Ikväll ska jag ta ledigt. På riktigt. Åh, vad skönt det ska bli. Den här veckan har varit riktigt jobbig och jag behöver verkligen försöka varva ner och koppla av. Det är svårt, har jag märkt, när en har varit i gång hela dagarna, att bara kunna sätta sig i soffan och ta det lugnt. Kroppen är liksom inställd på att stressa, så det går inte rikigt njuta av en lugn kväll framför TV:n. Idag tänkte jag dock knappt plugga någonting, äta något gott och slökolla på typ Idol. Det ska bli så himla skönt.

Receptet jag bjuder er på idag är ett jättegott recept jag slängde ihop förra helgen. Ansträngningsgraden är typ 1 %, för allt tillagas av sig själv i ugnen. Älskar när kött tillagas i sås, det blir så saftigt och smakrikt. Mums! Jag använde färska kycklingklubbor, men det går lika bra med frysta om du tinar upp dem innan. Jag serverade till ris och quinoa, kokat i samma gryta. Det är jättegott att blanda, ett hett tips! Riset suger upp all god sås, medan quinoan ger ett härligt tuggmotstånd och tillför massa nyttigheter. 

Recept för 4 personer:

* 800-1000 g färska (eller upptinade frysta) kycklingklubbor

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde, jag testade kvarggrädde och det blev supergott!

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1-2 msk tomatpuré

* 2 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Salt, peppar, paprikakrydda

 

Gär så här:

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta. Njut!

 

Önskar er alla en fantastisk fredag följt av en ännu bättre helg ♥︎ Kärlek,

Annie