anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Frukost

Frögröt-pudding

God kväll alla fina människor!

Håller just nu på att packa och förbereda inför imorgon, då jag kommer åka hem över påsk. Det ska bli så skönt! Bussen går 06:50 imorgon, och jag kommer vara hemma strax efter 11 på förmiddagen, så det blir ett antal timmar resande. Jag ska förbereda någon form av frukost att ta med, och försöka få med dator, kamera och böcker hem. Just nu ser det ut som att jag inte får plats med allt, och det som får bli bortprioriterat är böckerna. Kommer ändå antagligen inte plugga hemma om jag känner mig själv rätt. 

I alla fall, här kommer ännu ett frukostförslag. Denna gången en gröt som bakas i micron till en "pudding". Hur-gott-som-helst. Älskar verkligen gröt! Just detta recept är en variant på min nuvarande morgongröt, som jag i viss mån varierar. Byter ut frön mot andra fröer eller nötter, varierar bär, kryddning, mjölk, grädde eller vatten... Ja, ni fattar. En kan vara så kreativ med gröt! Plus att det är supernyttigt och SVINGOTT!

Ingredienser:

* En halv mosad banan

* En msk jordnötssmör

* En tsk kokosolja

* 3/4 dl valfria gryn(jag använde havregryn)

* 1/2 tsk psylliumhusk

* Ca 1 tsk vardera sesamfrön, pumpakärnor, linfön, psylliumfrön

* Blåbär eller hallon

* 1/2 ägg (eller ett helt)

* 1/2 - 1 dl laktosfri mjölk

* En liten nypa salt

* Kanel att toppa med

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en djup skål eller stor mugg. Anpassa mängden mjölk efter hur löst det blir, det ska vara en lagom lös gegga ;) Micra på högsta effekt i ungefär 1 minut eller tills den stelnat till en liten pudding. Pudra lite kanel över och njut av en fantastiskt god start på dagen!

 

Nu ska jag fortsätta packa och förbereda mig mentalt inför att gå upp typ tidigare än solen. Hoppas ni har haft en superfin dag och att kvällen blir ännu bättre! Kram på er finisar ♥︎

Annie

Yoghurt med kiwi och valnötter

Hej finisar ♥︎

På förfrågan kommer här ett förslag på hur du kan toppa din naturella (laktosfria) yoghurt för att få en fantastiskt start på dagen. Detta funkar även utmärkt som mellanmål eller lättare kvällsmat. Yoghurt är något jag verkligen älskar. Det går att variera i oändlighet, och som om inte den fantastiska smaken och konsistensen vore nog, är det ett riktigt hälsosamt livsmedel fullproppat med nyttiga bakterier! Mer yoghurt åt folket!

Här har jag toppat med:

* Skivad banan

* Kiwi

* Linfrö (hela)

* Solrosfrön

* Valnötter

Jag köper alltid naturella mjölkprodukter (yoghurt, kvarg, fil osv). De smaksatta innehåller ofta dels onödigt mycket onaturliga tillsatser, dels för mycket socker. Att det är socker i fruktyoghurt för att få smak på den är i princip ett måste, men enligt mig är de alldeles för söta för att äta till frukost. Det kan vara riktigt gott med en fruktyoghurt någon gång ibland som efterrätt eller när man bara är sugen på något gott. Som frukost är dock naturell yoghurt mycket godare och hälsosammare. Ett annat alternativ är att blanda naturell och smaksatt yoghurt. Det gör jag ibland om jag vill ha lite mer smak, och inte orkar fixa eller har egen frukt eller bär att lägga på. 

 

Hoppas ni har en fin måndag allihop! Ta hand om er ordentligt ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfria matiga majs-scones-muffins med ost

Hej!

Här kommer ett gammalt recept som jag inte lagt upp tidigare för att bilder är så fruktansvärt ful. Men jag vill verkligen ge er receptet på dessa muffins, för de blev så goda. De smakar typ som scones, fast i muffinsform. Ber verkligen om ursäkt för bilden, som sagt. Låt den inte avskräcka er! Testa dessa små underbara munsbitar så får ni se själva ♥︎

Ingredieser:

* En dl majsmjöl

* En tsk psylliumhusk

* En knapp tsk bakpulver

* En dl mjölk

* En sked kokosolja

* En stor sked turkisk yoghurt

* Många skivor av din favoritost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser utom osten i en skål och låt stå medan ugnen blir varm. Placera ut muffinsformar på en plåt, detta blir typ 5-6 stycken. Häll upp smet så att forma blir ungefär halvfulla. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min, eller tills de inte är klabbiga i mitten. När de är klara tar du ut dem och hyvlar på osten direkt på muffinsarna så att den smälter lite. Servera och ät medan de är varma.

 

Hoppas ni har en underbar lill-lördagskväll allihop! Här blir det Mästerkocken och tv-mys, det är ju bara lill-lördag en gång i veckan. Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Mugcake: Nyttig variant av morotskaka

Hej allihop!

Blev akut sugen på morotskaka idag av någon anledning, så jag slängde ihop en lite mugcake till mellanmål i eftermiddags! Jag gjorde en nyttig och low-FODMAP-variant av detta klassiska fikabröd, utan mjölk och socker. För den samma känslan hoppades den med "frosting" också, även denna mer hälsosam än originalet som i princip endast består av florsocker. Det bästa av allt är detta smakar typ exakt som vanlig morotskaka. Just nu funderar jag på varför man gör morotskaka med massa mjöl och socker i vanliga fall, när mer hälsosamma ingredienser gör den minst lika god. En liten tanke så här på kvällskvisten. Innan receptet kommer ska jag bara promota mugcake lite. Det är ett både perfekt mellanmål, och funkar superbra som frukost! Om du aldrig testa att göra mugcake tycker jag absolut du ska göra det. Googla gärna på recept med mer exakta mått om du är osäker, eller gör som jag och kör på känsla. Av erfarenhet blir nästan alltid resultatet bättre utan exakta mått, då får en ju de mängder av allt man själv vill. Nice. Har ingen aning om hur mycket jag använda av varje ingrediens, men jag har försökt uppskatta måtten så bra som möjligt. 

Ingredienser:

Morotskakemugcake:

* 5 cm banan

* En halv morot

* En msk havregryn

* En msk hirsflingor

* 1/2 tsk psylliumhusk

* En tsk linfrön

* En sked kokosolja

* Ett ägg

* 1/2 dl vatten/mjölk

* Kanel, ingefära, salt

Topping:

* Två msk laktosfri turkisk yoghurt

* Vaniljsocker eller annat att söta med, tex mosad banan

* Kokosflingor

 

Gör så här:

Mosa bananen i en mugg. Riv morötter fint. Blanda alla torra ingredienser med banan och morötter. Knäck i ett ägg, blanda i kokosoljan och häll i önskad vätska tills smeten ser lagom tjock ut. Om du har tid kan du låta smeten stå och gotta till sig lite, annats sätter du in den i micron och kör på full effekt i ca 1 minut. När det reser sig är den färdig. Gör toppingen under tiden: blanda turkiskt yoghurt med vaniljsocker. Jag använde turkisk yoghurt som jag blandade ihop med en mosad maräng. Det gav lite krisp, samtidigt som det sötade. Är dock fullt medveten om att de flesta inte har maränger liggandes hemma, därför föreslår jag vaniljsocker istället, haha.

När mugcaken är färdig kletar du på toppingen ovanpå och strör lite kokosflingor överst. Ät och njut!

 

Så var det lill-lördag hörni, och här hemma står popcornen på soffbordet i vanlig ordning. Ta hand om er ordentligt nu, och se till att må riktigt bra! Mycket kärlek från mig,

Annie

Chiapudding med kokosmjölk och jordnötsfluff

Hej vänner!

Gjorde en supergod chiapudding med kokosmjölk som jag måste dela med mig av. Blev akut sugen, men egentligen brukar ju chiapudding bli bäst om den får stå över natten i kylen. Blandar man med kokosmjölk (som är mycket tjockare än annan mjölk) går det dock alldeles utmärkt att bara låta den stå en halvtimme till en timme i kylen. Toppade med ett härligt jordnötsfluff som pricken över i:et. Kan inte säga annat än scrolla ner till receptet och testa!

Recept:

Chiapudding

* En msk chiafrön

* Kokosmjölk

* Laktosfri mjölk

* Hallon

* En halv mosad banan

Jordnötsfluff

* Jordnötssmör

* Turkisk yoghurt

 

Gör så här:

Chiapuddingen: Blanda chiafrön, kokosmjölk, lite vanlig mjölk, hallon och bananen i en kopp. Blanda väl och ställ in i kylen. Rör om då och då så att det inte klumpar sig och tillsätt eventuellt lite mer vanlig mjölk om du märker att det blir för fast. Låt stå i ungefär en timme.

Jordnötsfluff: Blanda lika delar jordnötssmör och turkisk yoghurt till en jämn, fluffig gegga. Toppa din chiapudding med den eller ät som den är.

 

Helt perfekt som frukost, mellanmål eller när du är sjukt sugen på något gott. Det går självklart utmärkt att blanda i andra bär, frön eller nötter. För extra kokossmak och mer energi kan du tillsätta en sked kokosolja i puddingen. Endast fantasin och suget sätter gränser! Matkärlek till er alla,

Annie

Chiapudding/chiagröt

Gjorde den PERFEKTA chiapuddings-gröten i morse. Ni måste testa detta recept! Har tyvärr inga exakta mått, men detta är ungefär vad jag använde. Jag brukar som sagt göra gröt av olika slag till frukost, ibland lyckade och ibland mindre lyckade. Idag lyckades jag ordentligt och det var en enda lång njutning att förtära denna kreation. Tog ingen bild på den tyvärr, men när jag ätit upp fick i alla fall min mugg vara med på bild. Det är en liten frukost i en liten mugg, så jag rekommenderar att ni kompletterar med något mer, till exempel ett glutenfritt bröd, resten av bananen eller ett kokt ägg. Receptet följer nedan!

 

Recept:

* En msk chiafrön

* En msk hirsflingor

* En tsk psylliumhusk

* Blåbär

* En dl mjölk + ytterligare en msk

* En halv banan

* En msk jordnötssmör

* En nypa salt

* Kanel

 

Gör så här:

Kvällen innan: Blanda chiafrön, hirsflingor, psylliumhusk, blåbär och en dl mjölk i en kopp och ställ in i kylen över natten. Blanda om en gång till medan du borstar tänderna så att den inte klumpar.

Morgonen: Mosa i en halv banan, rör i jordnötssmör, en nypa salt och lite till mjölk. Ställ in i micron i ca 1 min. Det är klart när den satt sig och fått puddingliknande konsistens. Pudra över kanel och NJUT!

 

Hoppas ni har haft en fin lördag och att det kommer bli en riktigt härlig kväll. Själv ska jag bara ta det lugnt, äta gott och mysa i soffan. Ta hand om er och se till att må bra ♥︎ Kärlek,

Annie

Hirsgröt med blåbär, banan och jordnötssmör

Hej allihop!

Idag tänkte jag leverera ett frukostförslag som är både mättande, hälsosamt och helt tillåtet enligt FODMAP. Det varierar ganska mycket vad jag äter till frukost, men just nu är jag inne i en gröt-i-micro-period, så det är vad jag äter på morgonen just nu. Vad jag har i gröten skiljer sig dock från dag till dag, tar helt enkelt vad en är sugen på! Idag blev det med smak av blåbär. lite banan och kanel, en riktig vinnarkombo!

Recept:

* 1/2 banan

* Blåbär (frysta eller färska)

* Hirsflingor

* Ett krm fiberhusk

* Ett ägg

* Laktosfri mjölk

* Solrosfrön 

* En msk jordnötssmör

* En tsk kokosolja

* Ev en nypa salt

* Kanel

 

Gör så här:

Mosa bananen, blanda med hirsflingor, solrosfrön och blåbär. Strö över lite fiberhusk, skvätt i lagom mycket mjölk, tillsätt kokosoljan, jordnötssmöret och knäck i ett ägg. Blanda väl, salta eventuellt lite och micra på högsta effekt till den precis börjar resa sig (tar bara någon minut beroende på micro). Pudra över kanel och servera!

 

Ha en fortsatt fin kväll! Kärlek,

Annie