anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Frukost

Varm mjölkdryck med banan, havre och vanilj

Hej finisar ♥︎

Då var det fredagkväll och snart helg! Skönt. Jag har inte planerat att hitta på något speciellt i helgen, mer än att jag ska i väg ikväll. Förmodligen blir det en del plugg, men även en del god mat hoppas jag på. Det ser ju ut att bli fint väder, så kan förhoppningsvis få några minuter sol på mig innan den ger sig av för det här året... Haha, usch.

Idag tänkte jag i alla fall ge er ett supergott alternativ till varm choklad! På tal om att solen snart går i ide typ. Just varm choklad är ju inte det bästa för IBS-magar, tyvärr. Detta är dock (typ) lika gott, men framförallt väldigt mycket mer hälsosamt! Och det känns till och med lite lyxigare att sippa på. Den är krämig och fantastiskt god! Jag toppade min med lite hemmagjord müsli efter typ halva koppen. Det blev suuupergott! Tips, tips!

Ingredienser för ett (lagom) stort glas:

* 1/2 - 1 banan beroende på storlek (jag tog typ 2/3 normalstor)

* 1/2 dl havregryn (glutenfria om du vill)

* 1 krm vaniljpulver

* 1 dl vatten

* 1,5 dl mjölk

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa på full hastighet tills det är en krämig blandning. Tillsätt mer vätska om du vill ha en lösare konsistens.

Häll över i en stor mugg och värm i micron på högsta effekt tills den är lagom varm. Jag gillar när det är skållhett, så jag kör ganska länge ;)

Jag toppade även min med lite hemmagjord müsli, blev supergott! 

 

Nu ska jag strax göra mig iordning för fika hos en vän för att sedan övergå till fest. Inte vilken fest som helst heller - en gammal, hederlig korridorsfest! Det var länge sedan alltså. Har nästan glömt hur det är. Det ska bli mysigt i alla fall, hoppas jag, haha. Hoppas ni får en superfin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

5 tips för perfekt konsistens på gröt

Hej!

Som alla vet älskar jag gröt. Tänkte därför ägna detta inlägg åt 5 tips som gröten lite bättre. Dessa tips förbättrar framförallt grötens konsistens. Om ni vill ha fler tips på olika smaksättningar eller liknande är det bara att hojta till! Läs och lär mina vänner, och låt gröten förgylla er morgon!

5 tips för perfekt konsistens på gröt:

1. Ha i 1 tsk chiafrö (låt gärna svälla några minuter i lite vätska innan du tillsätter övriga ingredienser)

2. Tänk på att både linfrö, psylliumfrö och chiafrö binder vätska och gör gröten "segare" och fastare.

3. Mät vätska framförallt efter hur mycket havregryn (eller andra flingor, hirs tex) du har. Ett bra grundmått är dubbelt så mycket vätska som gryn. 

4. Ha en klick lakoisfri grädde i. Bara en liten skvätt (typ 1/2 msk) gör gröten mycket krämigare!

5. Rör i ett ägg mot slutet (funkar bara om du kokar gröten i kastrull, inte micro). Det gör gröten 1) krämigare, 2) fluffigare, 3) mer näringsrik, 4) mer mättande, 5) mer proteinrik och 6) supergod!

 

Alltså GRÖT! ♥︎ Så mycket gärlek i en liten skål. Är ni lika kära i gröt som jag? Om inte får ni testa dessa knep för att kanske inse hur fantastiskt det är.

Hoppas ni haft en underbar helg allihop! Kram,

Annie

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord müsli

Hej!

Här kommer receptet på müsli! Som jag nämnt tidigare har jag ändrat om lite i receptet från det att jag gjorde den. eftersom vissa frön tålde värme bättre än andra. Så detta recept har inte 100 % success-rate, men jag är ganska säker på att det blir bättre än mitt, och mitt blev bra. 

Jag har testan min müsli (som blev lite bränd här och där) och måste säga att jag är väldigt nöjd! Det var trots allt första gången jag gjorde müsli i hela mitt liv, och den är inte bara ätbar, utan faktiskt också njutbar. God till och med.

Ingredienser:

* 4 dl havregryn

2 dl av valfria frön/nötter:

* Quinoa

* Sesamfrön

* Pumpafrön

* Solroskärnor

* Linfrön

* Kokosflingor (begränsade enligt FODMAP, så uteslut om du är osäker på om du tål det)

* Valnötter

* 1/2 dl rapsolja

* 1 krm vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °. Blanda havregryn, quinoa, sesamfrön, solroskärnor, linfrön, kokosflingor, vaniljpulver och ca 3/4 av rapsoljan i en bunke. Sprid ut på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Hacka valnötter och blanda med pumpafrön och resten av oljan. 

När de första 10 minuterna har gått, ta ut plåten och häll på pumpa- och valnötsblandningen och rör runt i müslin. Sätt in plåten igen och ha den inne i 5-10 minuter till. Håll koll så det inte bräns!

 

Både mina valnötter och pumpafrön blev lite brända, men jag lyckades rädda några när jag märkte att de började bli bruna. Jag hade även alldeles för hög värme, ca 200 °, så det är möjligt att 175 ° är för lite. Ni får testa er fram helt enkelt, det brukar bli bäst resultat efter lite empiriska försök ;)

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop! Glöm inte att det är lill-lördag idag, så ta hand om er lite extra ikväll. Själv ska jag kolla på Bonde söker fru och njuta av att det bara är två dagar kvar till helg. Ha det underbart hörrni! ♥︎ Kärlek,

Annie

Peach Melba smoothie-glass

God kväll!

Det blir långa dagar, som sagt. Ibland går det bra, och ibland är det lite jobbigare. Idag har det varit en ganska bra dag, trots att inte var hemma förrän ganska sent ikväll. När det inte blir så mycket tid för matlagning är smoothies ett perfekt mellanmål. I alla fall om du inte är känslig för fruktos, då blir det lätt för mycket med en smoothie. Jag gör gärna smoothien ganska fast och toppar med nötter och frön för extra näring och mättnad. Tips tips!

När jag var mindre minns jag att det fanns en glass som hette Peach Melba. Det var en persikogräddglass med hallonsås typ. Jag älskade verkligen den. Kunde äta hur mycket som helst! Så idag fick jag av någon anledning en flashback från den gamla goda tiden (haha) och gjorde en smoothie-version av den. Det blev faktiskt riktigt bra! Och förmodligen ganska mycket nyttigare också. En av fördelarna med att mixa din egen "glass" är ju att du vet exakt vad den innehåller. Plus att du kan använda ingredienser du mår bra av. Det negativa är att du måste diska mixern. Men det är väl sånt en får ta antar jag.

Som jag nämnt tidigare testar jag lite olika frukter, därför har jag persika i det här receptet. Persika är inte ett tillåtet livsmedel om du följer FODMAP strikt. Om du inte vill äta FODMAPs kan du byta ut perikan mot jordgubbar, honungsmelon eller ananas. Har ni andra tips på goda smoothie-kombinationer får ni jättegärna hojta till! Alla tips uppskattas :)

Ingredienser för en liten kopp:

* En halv frusen banan i skivor

* En halv frusen persika i bitar

* 1/2 dl frysta hallon

* En skvätt laktosfri yoghurt med valfri smak, jag hade smultron/jordgubb

* En skvätt apelsinjuice

* 1/2 krm gurkmeja

* En doft kanel

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser hastigt. Det är gott (och fint) om det inte blir en helt slät smoothie. Toppa gärna med nötter och frön!

 

Nu är det dags för mig att fixa matlåda inför imorgon. Eller snarare ta upp en ur frysen. Jag borde ha läst inför föreläsningarna, men det har som vanligt inte blivit mycket av den varan. Inget alls faktiskt. Allt annat är ju så mycket roligare, till exempel att testa nya smoothies, haha. Hoppas ni haft en bra dag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Yoghurt med blåbär, sirap, valnötter och frön

Hej!

Det här med frukost kan vara lite knepigt när en äter enligt FODMAP. Tänkte därför tipsa om en supersmarrig kombination att toppa din laktosfria yoghurt med. Jag äter i princip bara naturell yoghurt för att få i mig så lite socker som möjligt (för magens skull). Men ibland kommer jag in i perioder då jag slukar jordgubbsyoghurt i mängder. Andra dagar blandar jag naturell yoghurt med smaksatt för att få lite variation. 

Här har ni i alla fall en av mina (nuvarande) favoriter av topping till yoghurt. Det är jätteenkelt, jättegott och dessutom nyttigt. Och så klart helt FODMAP-fritt! 

Ingredienser:

* Laktosfri naturell yoghurt

* Ljus sirap

* Blåbär (färska eller frysta spelar ingen roll)

* Valnötter

* Linfrön

* Pumpakärnor

 

 

Gör så här:

Häll yoghurten i en skål. Ringla över sirap. Häll på blåbär. Bryt sönder några valnötskärnor och ha på. Strö över linfrön och pumpakärnor. Blanda runt, ät och njut!

Jag brukar krossa blåbären med skeden och röra runt så att yoghurten blir lila och får en mild blåbärssmak... Mmmm...

 

Så här kan en frukost se ut för mig nu när jag jobbar och inte hinner eller orkar göra gröt eller något mer invecklat. Önskar att en kunde fick äta frukost varje måltid på dygnet ibland, hehe. Nu ska jag pusta ut efter ännu en arbetsdag. Hoppas ni har det bra allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Koka det perfekta ägget

Hej finisar ♥︎

Idag ska vi prata om ägg. Närmare bestämt kokt ägg. Detta fantastiska livsmedel som är både är bra för hälsan och plånboken är något jag alltid har hemma. Fram tills för tre år sedan föredrog jag äggen hårdkokta, när jag av en dag råkade koka ett ägg lite för kort tid. Jag blev irriterad över att jag misslyckades med mitt ägg och tänkte slänga det, men smakade på det just in case liksom. Och vilken överraskning! Jag blev såld direkt! Varför hade jag aldrig ätit löskokta ägg förut? En helt ny värld öppnade sig för mig.

Sedan dess har jag experimenterat med både metod och tid för att få det perfekta ägget. Vitan ska vara fast, men gulan ska vara krämig och lite rinnig. Och nu mina vänner har jag kommit fram till det bästa sättet. Jag vet att alla kokar ägg på olika sätt, men detta är mitt och det blir perfekt resultat (nästan) varje gång. Läs och lär!

Recept för ett perfekt ägg:

* 1 ägg

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull. Det ska nästan täcka ägget om det hade legat i. Lite ska sticka ovanför vattenytan.

När vattnet kokar lägger du försiktigt i ägget. Detta är det kritiska läget eftersom jag ganska ofta släpper i det för hårt så att det spricker, men det gör inte så mycket. Ett tips för att ägget inte ska spricka lite lätt är att antingen låta det ligga i rumstemperatur ett tag eller spola det i varmvatten. Ju mindre kallt ägget är innan det släpps i kokande vatten, desto mindre är risken att det spricker.

Nu till det viktigaste: TIDEN - ägget ska koka i 6 min 30 sek, absolut inte mer. Inte mindre heller för den delen. När 6 min och 30 sek gått, häll av kokvattnet och spola upp kastrullen med kallt vatten. Häll ut och spola ännu mer kallt. Jag föredrar att äta ägget varmt, så när det precis har svalnat tillräckligt för att skala det är det dags att ta bort skalet. Sedan är det fritt fram att sätta tänderna i det (förhoppningsvis) perfekta ägget!

 

Så där, nu är det bara att börja koka ägg. Jag vet att jag tidigare hyllat ägget, men det förtjänar att lyftas fram ännu en gång. Hur bra livsmedel är inte ägget egentligen?! Billigt, gott, nyttigt, går att tillaga på hur många olika sätt som helst. Och det bästa av allt måste vara att det är helt FODMAP-fritt. Tack för ägget!

 

Hoppas ni har en fin dag allihop ♥︎ Själv har jag städat och börjat packa inför hemresan. Väskan verkar dock vara mindre än jag trodde, så det ser ut som att vissa kläder kommer bli bortprioriterade tyvärr. I vilket fall ska jag absolut försöka klämma ner kameran så att ni kan få recept även i sommar. Mat är ju viktigare än kläder. Fortsätt ha en fin dag och kväll! Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Frukost på Scandic

God kväll!

Idag firade jag och min uppsatspartner att uppsatsen officiellt är klar med att äta frukost på Scandic. Frukostbuffén erbjuder både laktos- och glutenfria alternativ, så det gick väldigt bra att äta enligt FODMAP även då. Så länge en väljer tillåtna frukter och pålägg ska det inte vara några problem. Jag åt laktosfri yoghurt med cornflakes, solrosfrön, pumpafrön, linfrö, valnötter och lite torkade bananchips. Till det en glutenfritt bröd med olika pålägg, så som ost, brieost, rökt kalkon, gurka och tomat. Det fanns ananas, cantaloupe- och honungsmelon som alla tre är tillåtna enligt FODMAP. Och så självklart åt jag massor av bacon. Åh vad jag älskar det! Tyvärr blev det ingen äggröra till, eftersom den (antagligen) innehöll laktos. Men som sagt, det fanns detta och mycket mer vi som undviker FODMAPs kan äta. Tummen upp! Det var en riktigt bra start på dagen - cykla ut i det underbara vädret för att sedan mötas av en stor, uppdukad frukostbuffé. Fler morgnar borde börja så. Bjuder på en bild på den första portionen.

Kan avslöja att det blev ett par till portioner efter denna. Frukost är ju så gott. Plus att en inte ätit något på hel natten så (i alla fall) jag är superhungrig på morgonen.

Hoppas er morgon (och dag) också var härlig! En märker att det börjar bli sommar nu, eller hur? Vädret, humöret... ja, allt tyder på det! Äntligen börjar plugget lida mot sitt slut, endast en stor uppgift kvar innan sommaren. Det ska bli så skönt med lite lov. Jag, och förmodligen de flesta andra som pluggar, ska jobba största delen av sommaren, men det är ändå en speciell känsla när studierna tar sommarhupphåll. Själv ska jag hem tillföräldrahemmet där jag kan slappna av på ett helt annat sätt än i Linköping. Ser fram emot det så mycket!

Nu är det dags att släppa allt för kvällen och luta sig tillbaka i soffan för min del. Ha en underbar kväll fina ni ♥︎ Kärlek,

Annie

Chiayoghurt

 Hej!

Hela dagen har ägnats åt plugg och jag är fortfarande inte klar, så ska fortsätta efter en liten middags- och bloggpaus. Vädret har varit riktigt tråkigt och grått idag så det har inte känt så tråkigt att sitta inne ändå. Dagar som denna är perfekta föra att komma med nya recept, så nu har jag två på gång som kommer inom kort. 

Idag tänkte jag ge er ett tips på frukost en kan äta under elimineringsfasen (eller annars med för den delen) i FODMAP. Den är alltså helt FODMAP-fri, supergod och en riktig hälsosam start på dagen! Grunden är en variant av chiapudding, men äts med yoghurt (som yoghurt) och med topping som om det vore... vanlig yoghurt. Ni fattar. Hursomhelst, supergott är det i alla fall. Och nyttigt. Och FODMAP-fritt. 

 

Ingredienser:

* 1 msk chiafrö

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 dl + 1 1/2 dl laktosfri yoghurt

* Ev en skvätt laktosfri mjölk

* Ett par hallon

* 1/2 banan

* Linfrö, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, valnötter osv

 

Gör så här:

Kvällen innan: Blanda chiafrön, psylliumfröskal, hallon, 1/2 dl yoghurt och eventuellt lite mjölk i en skål. Ställ in i kylen och låt stå ett par timmar eller över natten. Rör om efter ett litet tag så att det inte klumpar sig. 

Morgonen efter: Mosa i en halv banan och häll på resten av yoghurten. Rör runt ordentligt. Toppa med valfria fröer och nötter. Ät och NJUT!

 

Är det bara jag som tycker det är svårt att komma på vad en kan äta till frukost när man kör FODMAP? Om ni har några idéer på FODMAP-fria frukostar får ni jättegärna ge tips i kommentarerna! Alla förslag är välkomna! 

Nu ska jag snart återvända till plugget. Hoppas ni har haft en mer stimulerande dag än jag, haha. Hoppas även ni mår riktigt bra, för det förtjänar ni. Ta hand om er ordentligt ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfria morots- och majsfrallor

Hej!

Ni som äter enligt FODMAP, är glutenintolleranta eller bara äter glutenfritt vet att utbudet av glutenfritt bröd i affärer inte är det bästa. Mycket är fryst, annars är det torrt och ganska tråkigt överlag. Speciellt svårt är det att hitta helt FODMAP-fritt bröd, eftersom det finns mycket dolda FODMAPs i innehållsförteckningen på glutenfria bröd. Igår tog jag saken i egna händer och improviserade ihop små(jättesmå) frallor. Brödbakning är något jag aldrig tidigare ägnat mig åt. Inte ens innan jag började med FODMAP. Efter att ha googlat runt lite, och insett att det inte ett enda existerande recept på glutenfritt bröd bara innehåller saker jag hade hemma, bestämde jag mig för att ställa mig i köket och freestyla. Morötter ville jag ha i eftersom det gör brödet både saftigare och godare. Jag har inte heller något "vanilgt" glutenfritt mjöl, utan endast majsmjöl, vilket alltså fick bli basen för mina frallor. Majsmjöl, till skillnad från vanligt mjöl, ger en annan smak(godare enligt mig) och en härligt gul färg. Jag mätte upp alla ingredienser för att kunna göra ett så precis recept som möjligt.

Slutresultatet blev sex små, supergulliga och ASGODA frallor. Kunde en inte tro när jag började. Frallorna reste sig inte extremt mycket i ugnen, så kanske ska testa att ta lite mer bakpulver nästa gång. Egentligen är väl jäst bäst när det gäller brödbak, men sådana proffsverktyg finns inte hemma hos mig. Nåja, smaken, som ju är viktigast, satt som en smäck. Speciellt med smör och ett par skivor ost, direkt när frallorna precis kommit ut ur ugnen. Rekommenderar helt enkelt dessa små godingar!

 

Recept för ca 6 bullar:

* 1 ägg

* 1 morot

* 1 msk kokosolja

* 1 dl majsmjöl

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 tsk bakpulver

* 1 krm salt

* Valfria frön till garnering, tex sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Riv moroten ock rör ihop den med ägg och kokosolja i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig. Häll i mjölblandningen i ägg- och morotssmeten och rör väl. Det ska bli en ganska fast smet. Gör små bollar och placera ut på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Strö lite frön över (jag tog sesamfrö). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 min, tills de fått fin färg och inte är kletiga i mitten.

Jag gjorde ju bara en liten sats i fall att de skulle bli oätbara. Bevisligen var detta ett lyckat recept, så jag rekommenderar att göra dubbel sats och frysa in de frallor som eventuellt blir över.

 

Då var måndagen snart över och veckan har satt igång. Jag ska snart iväg för att fira en kompis som fyller år och efter det ska jag försöka hinna med att se det nya avsnittet av GoT. Imorgon fortsätter det hårda livet som student(...) med att läsa uppsatser. Inte världens mest stimulerande sysselsättning, men en ska inte klaga. Det kan ju bli tid över till fler experiment i köket. Ha en fortsatt trevlig kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Quinoagröt med kokosmjölk

Hej allihop!

Oj vilken härlig dag det har varit! Jättevarmt och soligt nästan hela dagen. Jag och en kompis har suttit i solen på en parkbänk och ätit laktosfri glass och bara njutit av värmen i luften. Hoppas ni har kunnat njuta av den lite också och inte bara suttit inomhus med arbete eller plugg. Imorgon kommer jag tyvärr behöva vara inne och skriva uppsats. Det känns lite tråkigt när det är sånt underbart väder ute, men mycket val har en ju inte.

Idag tänkte jag föreslå en frukost som är glutenfriFODMAP-fri och en riktigt hälsobomb! Istället för havregryn har denna gröt quinoa som bas. Om ni inte testat göra gröt på det måste ni prova! Särskilt ni som brukar äta gröt till frukost och vill eller måste byta ut havregryn(eller liknande) mot ett helt naturligt glutenfritt alternativ. Jag brukar även knäcka i ett ägg mot slutet när jag gör gröt, vad jag än gjort gröten på. Havregryn, hirs eller quinoa spelar ingen roll. Det gör gröten både krämig och mer mättande. OCH supergod! 

Recept för en portion:

* 1/2 dl quinoa

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1/2 banan

* 1 stor msk jordnötssmör (gärna crunchy)

* 1 ägg

 

Gör så här:

Skölj quinoan i kokande vatten innan du börjar. Häll sedan quinoan och kokosmjölken(om kokosmjölken är skiktad i buken tar du hälften av det tjocka och hälften av kokosvattnet). Koka upp och låt koka under omrörning på svag värme i ca 15 min eller tills kokosmjölken kokat in i quinoan. Mosa i banan och jordnötssmör och blanda ordentligt. Stäng av värmen men låt grytan stå kvar på plattan. Knäck i ett ägg och rör runt tills ägget inte längre är rinnigt, utan hela gröten har blivit härligt krämig. Servera direkt! Toppa gärna med nötter, frön, banan, bär eller något annat du är sugen på.

I bakgrunden ser ni mitt, för tillfället, favoritte. Det är Liptons African Rooibos med en skvätt laktosfri mjölk i. Så gott!

 

Nu ska jag strax bege mig till min pojkvän för någon form av middag och sedan kolla det nya avsnittet av Game of Thrones. Ännu en kväll framför TVn. Börjar vänja mig vid att ta det lugnt och skönt på kvällarna, haha. Stress är ju en IBS-triggare, men det är i alla fall en sak jag är säker på att jag inte lider av. Stressrelaterad IBS alltså. Inte i mitt soffhängande liv ;) Hoppas ni har en skön kväll allihop ♥︎ Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Varma majskakor med lyxpålägg

Hej allihop!

Glad Valborg, eller vad man nu säger. Hoppas ni hade en bra Valborgsmässoafton och inte är alltför trötta idag. Många har ju en tendens att bli lite extra sega på Valborg, midsommardagen, nyårsdagen osv. Så vitt jag vet är valborg en av de dagarna pizza är en storfavorit. Tyvärr är det oftast så att vi med IBS mår sämre efter pizzan än innan, vilket inte riktigt är syftet med dagen-efter-pizza. I alla fall, till er som inte är ert piggaste jag idag vill jag tipsa om ett par svingoda mackor jag gjorde för ett litet tag sedan. Jag kan inte säga att de är att likställa med online-pizza, men för oss med IBS (och ganska många andra också) som inte mår speciellt bra efter en fet pizza är detta ett riktigt bra substitut. De är snälla för magen, mycket hälsosammare än en kebabpizza, gooooda, krämiga och helt FODMAP-fria! 

Ingredienser:

* Majskakor eller riskakor

* Räkost (obs! kolla innehållsförteckningen så att den är ok enligt FODMAP)

* Brieost

* Rökt kalkon

* Din favoritost (jag tog Port Salut)

 

Gör så här:

Lägg majskakorna i en torr stekpanna som är värmd till ca 6/10 av maxvärmen. Vänd dem efter ett tag. Sprid ut räkost på dem. Fortsätt med att lägga på några bitar av brieost, sedan varsin skiva rökt kalkon och avsluta med att täcka dem med vanlig ost. Lägg ett microlock(sånt av plats) över stekpannan så att de bli varma och osten börjar smälta lite. Servera direkt när osten är lagom smält! Jag åt detta som tillbehör till en skål med yoghurt toppad med jordgubbar olika frön, till det drack jag min varma hallon- och kokosdryck. Enkel, men lite smålyxig och supergod middag när en inte orkar laga något tungt.

 

Nu ska jag försöka ta mig upp ur soffan och städa lägenheten, det är en söndagssyssla jag försöker få rutin på. Inte världens roligaste, men skönt när det är gjort. Har/ska ni hitta på något roligt idag? Eller bara chilla kanske? Själv har jag precis varit ute en runda i den underbara vädret och samlat lite D-vitamin. Det är så härligt att det börjar bli varmt och ljust ute! Ikväll blir det nog soffhäng och film, och kanske lite chips och laktosfri glass. Vi får se vad kvällen bjuder på! Ha en underbar söndag fina ni ♥︎ Kram,

Annie

Varm dryck med hallon och kokosolja

Hej!

Har ni haft en bra dag, trots det tråkiga vädret? Här har hela dagen gått åt uppsatsskrivande. Visst är det lite segt att sitta inomhus och skriva dagarna i ända, men idag har vi haft ett riktigt flow och fått ihop ganska många sidor juridisk analys. Efter en hel dag av hårt hjärnarbete är det alltid skönt att få komma hem, slappna av och äta. Det är inte alltid jag orkar laga någon ordentlig middag, men ibland kan kreativiteten och hungern kicka igång min matlagningsglada ådra. Igår var en sådan typisk dag, och idag var det halvbra. Dessa recept kommer förmodligen upp imorgon och till helgen när jag bearbetat recept och bilder. 

Ikväll bjuder jag på en varm och god FODMAP-fri dryck. Hade redan druckit två koppar te idag, så jag var sugen på något annat till middagen. Det har blivit lite av en vana att dricka te eller något annat varmt på kvällarna. Älskar verkligen att dricka varma drycker! Häller i mig flera koppar om dagen. Ikväll fick det bli en varm och len dryck gjord på lite laktosfri mjölk, kokande vatten, ett par hallon och en sked kokosolja. En liten hälsokick så där på kvällskvisten. Receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* 1/2 dl mjölk

* 3 hallon (frysta går bra)

* 1 tsk kokosolja

*Kokande vatten

 

Gör så här:

Häll mjölk och hallon i en mugg och värm i micron i typ 20 sekunder. Koka vatten i en vattenkokare eller på spisen under tiden. När vattnet kokat upp fyller du upp muggen med vattnet. Rör i en sked kokosolja. Låt svalna tills det är drickbart, rör om och njut!

 

Ni som också kör enligt FODMAP, vad dricker ni när ni är sugna på något varmt? Eller kallt med för den delen! Tycker det kan vara lite svårt när både kaffe och varm choklad går bort. Även svart och grönt te ska ju uteslutas. Kom gärna med tips! :)

Hoppas ni får en superfin kväll allihop ♥︎ Tagga fredag imorgon! Kram,

Annie

Bästa receptet på gröt

Hej finisar ♥︎

Just nu är jag inne i en sån period när jag äter gröt varje morgon. Det är inte många som tror mig, men jag älskar verkligen gröt. På kvällarna när jag ska sova längtar jag efter morgongröten, tänker på vad jag ska smaksätta med och föreställer mig den lena konsistensen och den fantastiska smaken... Haha, det kanske låter konstigt, men det är sant. Min teori är att de som säger att de inte gillar gröt inte har smakat den perfekta kompositionen. Oftast har de bara smakat "vanlig" havregrynsgröt kokt på vatten och lite salt. I så fall förstår varför de inte höjer gröten till skyarna som jag. 

 

I alla fall, detta är mitt standardrecept på gröt för tillfället. Återinförde havregryn ganska fort, och det funkar för mig. Annars är det ett begränsat livsmedel om ni äter enligt FODMAP. Har dock hört att de flestar klarar av havregrynsgröt på morgonen, vilket jag verkligen saknade under elimineringsfasen. Ni som också älskar gröt, eller ni som tror att ni inte gör det, testa gärna svänga ihop detta recept!

 

 

Ingredienser:

* 1 msk chiafrö

* 1 dl (knappt) havregryn

* 1 krm psylliumfröskal

* 1 dl mjölk

* 1/3 mosad banan

* 1 msk jordnötssmör

* Blåbär

* 1/2 tsk sesamfrö eller linfrö

* 1 tsk solrosfrö eller pumpakärnor

* En nypa salt

* 1 tsk kokosolja

* Mjölk och/eller vatten

* Kanel

 

Gör så här:

Kvällen innan: Lägg 1 msk chiafrö, 1 dl (knappt) havregryn, 1 krm psylliumfröskal i en stor mugg eller skål och häll på typ 1 dl mjölk. Rör om ett par gånger så att det inte klumpar sig. Sov gott.

Morgonen: Blanda i  mosad banan, 1 msk jordnötssmör, ett par blåbär, ½ tsk sesamfrö/linfrö, 1 tsk solrosfrö/pumpakärnor, en nypa salt och 1 tsk kokosolja. Häll i mer mjölk eller vatten så att det inte är en helt mättad lösning för det kommer suga åt sig lite när det värms. Blanda ordentligt och ställ in i micron på högsta effekt tills det börjar resa sig (ca 1- 3 minuter beroende på micro). Strö över kanel och blanda runt. Låt svälla en halv minut och njut sedan av en superfrukost.

 

Just hur mycket vätska  en ska använda har jag inte mätt exakt, men det får en testa sig fram till vad som blir bäst konsistens. Alla vill ju ha gröten olika fast, så det är bara att experimentera! 

 

 

Vad har ni helst på eller i gröten? Kom gärna med tips och förslag! :)

 

Ha en fin dag ♥︎ Kärlek,

Annie

Smoothie med hallon, apelsin och passionsfrukt

God kväll allihop!

Ursäkta den dåliga uppdateringen på bloggen för tillfället, men jag är verkligen fullt upp just nu. Kandidatuppsatsen jobbas på dagarna långa, och runt det ska en hinna laga mat, vara social, röra på sig och sova. Sova och äta är de jag prioriterar högst, och det är ungefär det som hinns med nu. Är helt borta vad gäller veckodagarna och trodde att det var måndag igår, men det var ju lördag och det betyder att det är söndag idag, vilket i sin tur betyder att det är måndag imorgon. Haha, inte konstigt att en tappar bort sig tidsmässigt när kl 8 gäller varje morgon. Längtar tills uppsatsen är inskickad och jag kan börja laga mat och leverera fler FODMAP-recept till er. Till dess får ni små recept på sånt jag hinner(och orkar) göra. Håll till godo!

Här får ni i alla fall ett supergott recept på en smoothie jag gjorde här om dagen. Den är söt, syrlig och FODMAP-fri. Helt perfekt helt enkelt!

Recept för ett glas:

* 1/2 (fryst) banan

* 1/2 dl hallon

* 1/2 apelsin

* 1 msk passionscurd eller en passionsfrukt + citronjucie

* Några droppar limejuice

* Is

* Vatten eller fruktjuice

 

Gör så här:

Mixa allt och tillsätt vatten eller juice till önskad konsistens. Häll upp i en glas och njuuuut!

 

Hoppas ni har haft en riktigt fin helg allihop