anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Fisk

Fried quinoa med lax

Hej!

Just nu är det mycket med plugget då allt drar igång, alla böcker ska inhandlas och en försöker komma in i pluggtänket igen efter sommaruppehållet. Tur att jag har lite recept på lager som ni kan få när jag för tillfället endast äter matlådor. Här kommer en snabb lunch jag gjorde för ett tag sedan. Nyttig, supergod, FODMAP-fri och snabb. Kan det bli bättre? Nope. Jag har inte så mycket mer att säga än att det även passar perfekt som matlåda, så varför inte göra några portioner extra? Jag inspirerar mig själv just nu och funderar på att laga något liknande snart att fylla frysen med. Allt-i-ett-mat är helt klart det bästa när det kommer till matlådor. Och här är ett praktexempel på när det är blir riktigt gott. Superwin!

Ingredienser:

* 2 portioner quinoa

* Olja till stekning

* En laxfilé á 125 g (eller två om ni vill)

* En näve haricots verts

* En näve babyspenat

* En soltorkad tomat

* En bit gurka

* Ingefära

* Sesamfrö

* Salt, svart- och vitpeppar, socker

* Ett ägg

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka gurkan och den soltorkade tomaten, bryt haricots verts i bitar, riv en bit ingefära fint. Stek tillsammans med babyspenaten och sesamfrö i olja en het stekpanna. Skär laxen i tärningar. Häll i den och quinoan i pannan och vrid ner värmen något. Krydda. När laxen börjar bli klar knäcker du ett ägg över och rör runt så att inte ägget steks, utan att allt får en krämig konsistens.

 

Jag är helt uppe i varv just nu. Har hållt igång hela dagen och måste sätta mig i soffan, äta och försöka pusta ut. Jag skulle inte kalla mig stressad, men det är en liknande känsla och magen reagerar så klart lite extra på allt en äter när kroppen och huvudet inte vilar. Ikväll ska jag försöka varva ner och vara snäll mot magen. Har ni några bra tips på hur magen kan lugnas på bästa sätt? Berätta gärna om era erfarenheter! Imorgon väntas mer föreläsningar och mer plugg. Det har bara börjat nu... Puh.

Ha en fin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Moules Paulette (musslor i vitt vin och grädde)

Hej!

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Det är min sista dag här hemma hos föräldrarna och jag har haft en vemodig känsla i kroppen hela dagen. Tidigt imorgon tar jag mitt pick och pack och flyttar upp till studentlägenheten för höstterminen. Det är blandade känslor, både skönt att komme hem och sköta om sig själv, men tråkigt att lämna familjen och semestern bakom sig. Men jag har ju hela fredagskvällen att spendera här, och det känns väldigt bra! Det leder oss in på dagens recept. Detta är bland det godaste jag vet (jag säger det ofta, men jag lagar mest sånt jag gillar... ;)), nämligen musslor. Som jag tidigare nämnt älskar jag i princip allt som kommer från havet, och musslor är definitivt inget undantag! 

Moules frittes är en rätt jag skulle kunna välja varje gång jag är på restaurang, om det nu inte vore för all denna lök. Dessvärre är det någon sorts lök i alla rätter med musslor. Jag har faktiskt inte lyckats hitta en enda utan. När detta är fallet får en helt enkelt ta saken i egna händer och laga till dem själv! Jag valde att göra Moules frittes gräddiga kusin Moules Paulette. Typ i alla fall. Namnet, för att inte tala om mitt uttal av rätten, kan mycket väl vara fel, men vad gör det när smaken är precis som den ska!

Jag har aldrig tidigare tillagat musslor, men nu när det är gjort upptäckte jag hur enkelt det är. Så det här var förmodligen inte sista gången jag slängde ihop en Moules Paulette, eller liknande. Hoppas bara affärerna hemomkring har extrapris på musslor snart. Nu när jag måste börja tänka på ekonomin igen kommer jag inte köpa färska blåmusslor direkt från fiskhandlaren precis. Tyvärr. Hur som helst. Om ni, precis som jag, gillar musslor lite för mycket tycker jag ni ska testa detta magvänliga, FODMAP-fria recept! Scrolla ner bara!

Recept för 3-4 personer:

* Ett nät blåmusslor

* Olja

* Timjan

* 3 dl vitt vin

* 2 dl laktosfri grädde

* Salt, socker, vitpeppar

* Färsk persilja

 

Gör så här:

Skrubba musslorna och skölj dem väl.

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs timjan. Häll i vinet och musslorna och lägg på locket. När musslorna öppnat sig häller du på grädden. Försök röra om så att alla musslor får sås på sig.

Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg åt sidan i en skål. Krydda såsen ordentligt och smaka av. Bryt i färs persilja. Häll tillbaka musslorna och blanda runt. Servera med glutenfritt bröd eller kex, goda ostar och ett glas vitt vin (om magen tillåter).

 

Nu ska jag njuta av att det är fredag och chilla resten av eftermiddagen och kvällen. Vi får se vad som bjud på här hemma till middag. Ni kanske också får se tids nog, vem vet ;) Jag tycker ni också ska ta och ha en underbar fredagskväll och njuta så mycket ni bara kan. Denna fredagen kommer aldirg igen. Ta hand om er finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Poke bowl, FODMAP-anpassad

Hej!

Jag antar att ni inte heller ungått den senaste mattrenden Poke Bowl. För er som inte vet vad det är kan jag enkelt förklara det som sushi i en djup tallrik. Den ultimata rätten för mig alltså. Jag älskar sushi och att äta ur djupa skålar. Kan det bli bättre då? Nej! Efter att ha spanat in lite olika varianter på denna rätt insåg jag ganska snart att den, traditionellt, inte är helt FODMAP-vänlig. Något sådant har dock inte stoppat mig innan och stoppar mig absolut inte när jag - potensiellt, efter långt letande och misströstande - hittat en rätt värdig att koras till min nya favoriträtt.

Och, vänner, tro mig när jag säger att jag älskar detta. Rå fisk (låter kanske inte så upphetsande när en skriver det så, haha) tillsammans med sushiris, blandade knapriga grönsaker och - inte bara en, utan - TVÅ olika sorters dressingar. I'm in heaven. Detta är inte det klassiska receptet på Pke Bowl, utan den är lite Anniefierad. Förmodligen skulle jag älska en "äkta" poke bowl minst lika mycket, men detta är ett förstaklassigt substitut som dessutom är helt FODMAP-fritt och gör din mage glad. Hallelujah för Poke Bowl. Kommer göra så många sådana här i fortsättningen och utforska olika smakkombinationer och dressingar att ha i.

Min version av Poke Bowl FODMAP Edition hittar ni under bilden!

 

Recept för två bowls:

* Två portioner sushi-, gröt, eller jasminris

* 4 salladsblad

* 6 körsbärstomater

* En morot

* 4 cm gurka

* 50 g fetaost (1/3 paket)

* Inlagd ingefära (köpt eller egen, recept längre ner)

* En tonfiskfilé

Dressing #1:

* 2 msk japansk soja

* 2 msk olja

* 1/2 msk vatten

* 1 tsk limejuice

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm socker

Dressing #2:

* Laktosfri crème fraîche

* Majonnäs

* Ev lite vatten för lösare konsistens

* Citronjuice

* Salt, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Riset kan kokas dagen innan eftersom det ska vara kallt vid servering. Annars kokar du riset och kyler ner det innan du börjar med det andra. När riset är kallt rör du i en matsked av lagen till den inlagda ingefäran.

Blanda ihop dressingarna. Dressing #2 är upp till dig hur mycket/lite du vill ha av majonnäs vs crème fraîche och citron. Pröva dig fram!

Bryt av 4 salladsblad. Dela körsbärstomaterna i fyra delar. Skala moroten och gör långa, smala remsor med hjälp av skalaren. Hacka gurkan i små stavar. Tärna fetaosten. Skär till sist tonfisken i små tärningar. 

Inlagd ingefära: Du kan antingen köpa färdig eller göra enkelt själv. Skär ingefära i tunna bitar. Lägg i en kastrull och häll på en del vitvinsvinäger, en del socker och fem delar vatten (tex 1/2 dl vitvinsvinäger, 1/2 dl socker, 2,5 dl vatten). Koka upp och dra av från värmen. Låt dra i vattnet en stund och häll sedan i en glasburk. Förvara i kyl med lock.

Uppläggning: Börja med att lägga två salladsblad i varje skål. Dela upp riset i de två skålarna. Placera ut morotsremsor, gurkstavar, tomatbitar, ingefära och tonfisken på riset. Strö över fetaosten. Ringla över båda dressingarna och servera.

Åh, alltså, ja. Detta är så rätt. Jag har hittat hem. Har ni smakat Poke Bowl än? Är ni lika sålda som jag?

 

Ikväll ska jag testa min glassmaksin, äntligen! Väntar spänt, hoppas ni också gör det. Ni får en uppdatering om hur det gick när jag smakat tillräckligt mycket för att kunna utvärdera, hehe. Så länge får ni har en underbar kväll alliop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Morotssoppa med räkost och lax

Hej!

Så har ännu en dag snart gått på min sista semestervecka. Jag kan inte riktigt komma överens med vädergudarna om att detta är augustiväder. Solen kikar fram då och då och stundom är det ganska varmt, men skuggan är det iskallt. Men en ska väl inte klaga så länge det inte snöar. Då räknar jag inte hagel som snö (vilket vi fick för några dagar sedan).

Nu tänkte jag ju inte prata om vädret, utan ge er ett litet trevlig recept på soppa. Jag tror bestämt att jag tidigare nämnt att soppa är en doldis bland alla maträtter. Egentligen är det en perfekt höst- och vinterrätt, men när vädret är som det är (det vill säga typ 10°C och regn) passar soppa bra även i augusti. Denna gjorde jag till lunch för några dagar sedan till mig, mamma och pappa (därav är receptet för tre personer i beskrivningen) och den blev väldigt uppskattad! Vi fick nästan slicka ur grytan när vi ätit upp. Sen om det beror på att den var gudomligt god eller att jag gjorde för liten sats är en annan sak. Jag tror(hoppas) på det försnämnda.

Innan jag ger er receptet, som ni egentligen bara kan se om ni slutar läsa och scrollar förbi bilden, tänkte jag bara göra lite reklam för denna fantastiska soppa. Den kanske inte ser mycket ut för världen, men ack så fel intryck en bild kan ge. Eftersom morötter utgör grunden är den full av vitaminer och annat nyttigt morötter innehåller. Förutom det är laxen rik på livnödvändiga och supernyttiga fettsyror. Som grädde på moset är soppan helt FODMAP-fri. Glömde jag nämna smaken? Svingod. Vilken supersoppa! Testa den!

 

Recept för 3 personer:

* Två stora morötter

* Olja till stekning

* 4-5 dl vatten

* 1 dl laktosfri grädde

* 2 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* Salt, svart- och vitpeppar, socker, dill, kanel, paprika

* 2 laxfiléer á 125 g

* 2 msk räkost

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna. Fräs i olja i en kastrull. Häll på 4 dl vatten, grädde, tomatpuré och hummerfond. Krydda och smaka av med salt, peppar, socker, paprikakrydda, dill och en liten doft kanel. Låt koka ihop ett par minuter.

Tärna laxen och ha i den i soppan. Låt puttra ett par minuter så att den blir klar. Ha i räkost någon minut innan servering, se till så att det inte kokar, då kan det skära sig! Rör runt så att osten löser upp sig. Smaka av en sista gång eftersom laxen stjäl en del salt. Servera med ett gott glutenfritt bröd.

Det går bra att mixa morötterna med en stavmixer innan ni lägger i laxen om ni vill ha en slät konsistens på soppan. Jag gillar dock tuggmotståndet de rivna morötterna ger. En smaksak!

 

Dags för att njuta sönder den här tisdagen och ta vara på varenda sekund av semsetern. Gör det ni också! Kärlek,

Annie

Varm lax- och nudelsallad

Hej!

Idag tänkte jag bjuda er på ett snabbt och supersmarrigt recept. Jag älskar att äta ur mina stora muggar och försöker därför hitta på maträtter som funkar i en djup skål. Denna rätt är en sådan, och jag håller alltså denna lite extra varmt om hjärtat. 

Det kanske låter knasigt att steka grönsallad, men det blir faktiskt riktigt bra i mat. Under den senaste tiden har jag experimenterat en del och kommit fram till att alla grönsaker går att steka med bra resultat. Har ännu inte hittat något som inte blr gott. Testa själva om ni inte tror mig ;)

Ingredienser:

* Risnudlar

* En laxfilé

* En morot

* Sallad

* Gurka

* Tomat

* Salt, svartpeppar

Dressing:

* Japansk soja

* Olja

* Vatten

* Ingefära

* Limejuice

* Sambal oelek

* Curry, spiskummin, paprikakrydda, kanel, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Börja med att blanda dressingen. Ta lika delar soja, olja och vatten. Riv ingefära fint. Blanda alla ingredienser väl och smaka av.

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär laxen i tärningar. Hacka grönsakerna.

Börja med att fräsa moroten i olja. Krydda med salt och svartpeppar. Ös sedan i både grönsaker, lax och risnudlar. Häll på dressingen. Stek på medelvärme tills laxen är klar. Servera i en djup skål och NJUT!

 

Imorgon är det fredag igen. Snart är min sista semestervecka här och det är med en stor sorg i hjärtat jag börjar göra mig förberedd för höstens studier. Självklart ska det bli roligt att komma tillbaka och få min egen rutin på vardagen. Men samtidigt är det faktiskt inte så himla roligt att plugga. Tyvärr, haha. Nåväl, en ska inte ta ut något i förskott. Det kanske blir det bästa terminen i mitt liv! En kan ju alltid hoppas. Tills dess ska jag njuta av ledigheten så mycket jag bara kan. Det tycker jag ni också ska göra!

Ha en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Matjesill, potatis, smöriga morötter och gräddfil

Hej!

Det är inte mycket färdigmat vi med IBS kan köpa och äta utan problem. På ett sätt är det väl bra, eftersom vi tvingas laga mat från grunden och slipper få i oss alla konstiga tillsatser och ämnen, men ibland orkar en ju inte ställa sig vid spisen och laga mat. Tacka vet jag vår kära, svenska matjesill! Koka potatis är ju inte speciellt svårt, det klarar ju sig själv på spisen. Även morötter sköter sig själva bra där de ligger och kokar. Det enda du behöver göra är att plocka fram alla tillbehör, hälla av spadet på fisken och äta.

Jag föredrar de klassiska tillbehören till min sill: kokt färskpotatis, gärna med skal kvar och gräddfil med lite gräslök på. Utöver det självklara tycker jag det är fantastiskt gott med kokta morötter som gottar sig i smör och en fräsch sallad att ha till. De smöriga morötterna är något jag alltid fått hos farmor och alltid älskat. På något konstigt sätt kan ingen annan människa i hela världen koka morötter som hon. Jag ska i alla fall försöka ge er ett så snarlikt recept på dessa gudomliga morötter som möjligt!

Detta är det viktigaste (enligt mig) när matjesill ska förtäras:

* Matjesill (så klart), vi hade två olika sorter, välj den du tycker är godast!

* Kokt färskpotatis

* Smör och salt till potatisen

* Laktosfri gräddfil

* Finhackad gräslök (helst från trädgården)

* Smöriga morötter - recept nedan!

* Sallad bestående av tex isbergssallad, babyspenat, tomat och gurka

Ingredienser:

* Morötter

* Salt

* Riktigt smör

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna i cm-stora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salta ordentligt. Koka dem nästan färdiga. De ska vara al dente. Vrid ner plattan till lägsta temperaturen. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ha i en rejäl klick smör och rör runt tills smöret smält och morötterna gottat runt sig ett tag. Om du vill kan du salta dem lite extra innan de förtärs för bästa smakupplevelse. NJUT!

 

Älskar verkligen sill. Blir sugen nu när jag skriver om det trots att jag nyss åt det till lunch. Fisk är för övrigt en jättebra proteinkälla (särskilt för oss med IBS) eftersom det är lite lättare för magen att arbeta med än till exempel rött kött. Sill innehåller dessutom massa nyttiga fetter och vitaminer. Och förutom allt bra jag nyss räknat upp är det sjukt gott och helt FODMAP-fritt. Supermat helt enkelt. Mer sill åt folket! 

 

Ha en fin dag allihop! Ät mycket sill och må väl ♥︎ Kram,

Annie

Fisksoppa

Hej!

Är inte soppa underskattat? Det är en liten doldis i matvärlden. Men vad är godare än en varm och smakfull soppa när en är frusen? Egentligen ska en inte behöva frysa i mitten av juli, men eftersom vädret är som det är fick det bli soppa till lunch för ett par dagar sen. Vilken fantastisk uppfinning soppan är. Du kan ha i vad som helst, vilka kryddor du vill och det blir en rätt som går att variera i oändlighet. Jag hade kunnat äta soppa varje dag. Det är ju som olika rätter varje gång, beroende på vad en har i. Fisk eller kyckling, vegetariskt eller veganskt, pasta eller potatis... Ja, ni fattar. En supermaträtt helt henkelt. Prisa soppan!

Recept för två personer:

* Två morötter

* 1 msk olja 

* Curry

* 4 dl vatten

* 1 1/2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk laktosfri vispgrädde

* 1 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, svart- och vitpeppar, persilja och dill

* En stor sked laktosfri créme fraîche (går att byta ut mot ytterligare 1-2 msk grädde)

* Haricots verts

* 1 laxfilé à 125 g

* 1 torskfilé à 125 g 

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Fräs i olja i en gryta. Pudra över curry och låt fräsa med. Häll på vatten, mjölk och grädde och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, hummerfond, sambal oelek och låt puttra en stund. Krydda och smaka av. Jag hade i en klick créme fraîche eftersom jag bara hade en msk, men om du har med grädde (typ 1/2 dl) kan du ta det i stället för créme fraîche.

Bryt eller skär haricots verts i bitar och ha i soppan. Tärna fisken och ha i den. Låt fisken sjuda ett par minuter och servera sedan, gärna med en klick créme fraîche i och ett glutenfritt knäckebröd till.

 

Varför inte ta och göra en soppa till middag idag? Det är söndag, det är mulet, kallt och blåsigt. Perfekt soppdag med andra ord, och ett bra avslut på helgen. Ha en fortsatt fin söndag allihop, och se till att ta nya krafttag till imorgon då den nya veckan kommer. Tagga jobb, ledighet eller vad ni nu ska göra. Njut! Kärlek,

Annie

Snabblunch: Laxpytt med kesoröra

Hej!

Vad passar bättre än tips på en snabb, men hälsosam, god och FODMAP-fri, lunch så här i stressiga jobbtider? För oss som arbetar då. Jag vet att många har semester, men ni kanske vill ägna dagarna åt något annat än att laga mat, så det här passar även för er. Jag har inte så mycket att säga om detta, mer än att det endast tar ett par minuter att slänga ihop, passar IBS-magar och dansar med dina smaklökar. Vet inte om laxpytt är rätt ord för detta heller, men tyckte det lät lite mer fancy än "stekt lax med morötter". Jaja, varsågoda!

Ingredienser:

* En laxfilé (upptinad)

* En stor eller två små morötter

* Salt, svart- och vitpeppar

* 50/50 Laktosfri keso och laktosfri yoghurt (naturell)

* Pressad citron

* Dill, salt, socker och vitpeppar

 

Gör så här:

Skala och hacka moroten. Skär laxen i tärningar. Fräs moroten i en stekpanna med (mycket) olja. Salta och peppra. 

Blanda keso, yoghurt, citron och smaka av med kryddor.

Ha i laxen i stekpannan ett par minuter, den blir klar fort.

Servera med en stor sallad. Om du vill ha mer mat kan du koka till exempel quinoa eller hirs till. Smaklig måltid!

 

Så himla enkelt det är att laga ihop en snabb lunch egentligen. Idag blev det lite "tager-vad-man-haver", och det blev ju bra. Brukar oftast bli bra när en lagar mat på känn. Plus att en slipper gå och planera en massa ;) Om ni undrar vad det är för rött i glaset är det tranbärsjuice. Hur kan jag ha missat denna underbara dryck? Det bästa av allt är att det är grönt enligt FODMAP. I rimlig mängd alltså. En får göra sitt bästa för att inte överskrida den när det är så gott...

Hoppas ni haft en fin måndag allihop och att det varit en trevlig start på den nya veckan. Ta hand om er och tagga tisdag! Kärlek,

Annie 

 

Smörstekta kammusslor med zucchini, bacon och chili

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på ett hemgjort recept på en lyxig förrätt som vi åt i helgen. Kammusslor är inte precis studentmat, men något jag verkligen tycker om. Som ni kanske vet älskar jag fisk och skaldjur överlag, och musslor av alla dess slag är inget undantag.

De flesta recept med kammusslor på nätet innehöll FODMAPs av olika slag (framförallt vitlök), så vi fick komponera ihop en egen rätt. Detta blev fantastiskt gott. Dessutom helt FODMAP-fritt. Om ni undvikit att äta kammusslor, pilgrimsmusslor eller något annat liknanade på grund att att ni tänkt att det inte går eftersom det är FODMAP i allt, får ni här det perfekta receptet. Ät och njut!

Ingredienser:

* Bacon

* Zucchini

* Chilifrukt

* Smör

* Kammusslor

* Salt och peppar

* En skiva citron

 

Gör så här:

Hacka bacon, zucchini och chili i små bitar. Stek väl tills baconen är knapriga och zucchinin är mjuk. Salta och peppra. Lägg över i en skål och täck med folie så att det håller värmen.

Torka ur stekpannan (om du använder samma) och lägg i en stor klick smör. Ha hög temperatur i pannan. Stek musslorna snabbt på båda sidor och ös över smör då och då. Salta och peppra. 

Servera allt tillsammans och pressa över lite färsk citron innan du sätter tänderna i dem. NJUT!

 

Hoppas ni haft en underbar dag fina ni ♥︎ Kärlek,

Annie

Snabblunch: Tonfiskpasta med oliver, tomat och spenat

Hej!

Som ni vet jobbar jag nu under sommaren. Ordinarie arbetstid är 8-17, och med en lunchrast 12-13. Jag har den turen att jag har möjligheten att åka hem på lunchen, vilket jag tycker kan vara skönt ibland. Eftersom det tar nästan 10 minuter enkel resa har jag bara 40 minuter kvar till att laga och äta mat. Ibland blir det matlådor, men när sådana inte finns tillgängliga får jag slänga ihop något snabbt.

Jag är säker på att många av er, även om ni inte är i exakt samma situation, uppskattar recept på snabba, enkla och hälsosamma luncher en håller sig mätt på. Därför tänkte jag ge er ett förslag idag. Det bästa är att förbereda så mycket som möjligt dagen innan. I princip kan du slänga ihop detta dagen innan (förutom eventuellt tonfisken som har en tendens att lukta mycket). Allt du behöver göra innan nu äter är at ta fram maten och eventuellt värma det i micron. Om du inte gjort det dagen innan, går det superfort att slänga ihop ändå. 

Ingredienser:

* Glutenfri pasta

* Oliver

* Babyspenat

* Romanticatomater

* Tonfisk (på burk)

* Fetaost

Dressing:

* En del olivolja

* En del vatten

* Pressad citron

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten. Häll över lite olja så att den inte klibbar ihop (görs med fördel dagen innan).

Halvera tomaterna, hacka fetaosten och häll av tonfisken. Lägg pastan i en skål (om du har spaghetti kan du klippa den i bitar) och häll över dressingen. Blanda tillsammans med tomat, fetaost, tonfisk, oliver och spenat.

Det går att äta kallt, men jag värmde det i micron i 1-2 minuter så att tomaterna och spenaten blev lite mjuka och fetaosten smälte lite. Rekommenderar detta! 

 

Hoppas er måndag har varit bra och att veckan fått en bra början. Vad som än händer ikväll får ni ha det underbart! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Stekta grönsaker med chiliräkor

Hej!

Idag har varit en riktigt skön dag. Jag har varit ensam hemma hela dagen eftersom de andra i familjen jobbar. Jag har gått runt och pysslat i huset, städat lite och bara njutit av ledigheten. Till lunch behövde jag inte ta hänsyn till någon utan kunde experimentera med maten utan att vara rädd att förstöra för någon annan. Resultatet blev dock väldigt bra, så nu i efterhand hade jag gärna bjudit på detta. Det fanns en öppnad burk med räkor som bara skrek efter att bli uppäta. Självklart offrade jag mig. Jag gjorde en liten marinad med olja, citron och chili och serverade sedan till snabbt ihopstekta grönsaker och laktosfri keso. FODMAP-fritt och supergott! 

Ingredienser:

* Räkor i lake

* Rapsolja

* Pressad citron

* Chiliflakes

* Ingefära

* Olivolja till stekning

* Zucchini

* Gurka

* Tomat

* Salt och peppar

* Laktosfri keso 

 

Gör så här:

Häll av räkorna och blanda med rapsolja och pressad citron (ungefär 50/50). Hyvla i lite ingefära och strö över chiliflakes.

Hacka eller hyvla zucchini och gurka tunt. Hacka tomaten i små tärningar. Stek i olivolja tills de bli mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Salta och peppra. Släng i räkorna (utan marinaden) så att de blir varma, typ 30 sek. Servera gärna med en klick laktosfri keso, crème fraîche eller turkisk yoghurt.

Vet tyvärr inte hur mycket jag använde av allt, ni får gå på känsla och använda era smaklökar. Det kan ju inte bli hur illa som helst ;)

 

Ikväll blir det bara att slappa vid TV:n och umgås med familjen. Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Rissallad med räkor

Hej!

Oj, vad tiden springer iväg när det är fullt upp. Från att en vaknar till att det är kväll är det något som händer. Nu i helgen har det som sagt varit fullt upp med student, bal och gäster. Nu har jag dock laddat in matbilderna i datorn, så det är bara recepten som ska skrivas ner för att de sedan kan komma upp här på bloggen.

Ikväll tänkte jag i alla fall bjuda er på ett recept på en smidig lunch. Jag slängde ihop detta för ett par dagar sedan när jag var hemma och mamma kom hem från jobbet på lunchen. Vi hade ätit ris kvällen innan och fått ungefär två portioner över, så jag fick i uppdrag att göra något av det till lunch. Jag letade igenom kylen och hittade lite olika grönsaker och en burk med räkor. Dressingen improviserade jag ihop allt eftersom, varför jag inte angett några mått. Om ni vill ha det mer exakt är det bara att hojta till så ska jag försöka ange ungefär hur mycket jag använt av varje. Annars är det bara att låta magkänslan styra. Slutresultatet fick i alla fall väl godkänt i betyg och jag har lovat mamma att göra det igen ;) FODMAP-fritt, snabbt och supergott! 

 Ingredienser:

* Koks ris (kallt)

* Isbergssallad

* Tomat

* Gurka

* Räkor

Dressing:

* Soja

* Rapsolja

* Vatten

* Citron- eller limejuice

* Sambal oelek

* Kanel, paprikakrydda, curry, socker, salt, vitpeppar, chilipeppar

* Ingefära

 

Gör så här:

Dressing: Blanda soja, rapsolja och lite vatten i en skål. Riv eller hacka en liten bit ingefära och lägg i så att dressingen suger åt sig smaken. Droppa i lite citron eller lime. Krydda efter smak.

Sallad: Hacka sallad, tomat och gurka och blanda med kallt (kokt) ris i en skål. Ös på mycket räkor. Häll sedan över dressingen och blanda runt ordentligt.

 

Jag är helt slut efter helgen. Det har varit så mycket att göra och fixa. Det har dock varit en väldigt trevlig helg, och det är ju alltid roligt med festligheter och allt det för med sig, typ mat och människor en inte träffat på länge. Hur har er helg varit? Hoppas ni har mått bra och att ni tar hand om er och varandra! Imorgon är jag bjuden på lunch hos farmor och farfar. Jag antar att ni håller med mig om en sak angående det: ingenting slår farmors mat. Så är det bara. En liten parentes. För att göra er avundsjuka. 

Hoppas ni har det fantastiskt allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Pasta med räkor

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på ett recept jag slängde ihop i helgen. Denna rätt innehåller det bästa av två världar: pasta och skaldjur. Finns det något bättre? Tror inte det. I detta fall är det glutenfri fusilli och räkor som serveras.

Ibland är det riktigt roligt att laga FODMAP-fritt. Det blir en liten utmaning varje gång en ställer sig i köket. Framförallt eftersom lök är en FODMAP. För mig personligen gör det inte speciellt mycket att en måste undvika lök, det är mer att ALLT innehåller lök. Alla recept, alla färdigrätter, all restaurangmat. I små mängder brukar det gå ganska bra ändå, men när en lagar mat själv är det såklart lika bra att utesluta det helt. Därför att alla mina recept helt lök-fria. Alltså är även denna underbara räkpasta helt utan lök. För gladare magar!

Jag har som vanligt inte måttat medan jag lagade maten, utan måttangivelserna är bara uppskattning. Ni märker nog om något blir konstigt, lita på er instinkt. Om ni vill ha mer tomat i - ta mer tomat. Är ni å andra sidan ett stort fan av grädde - ös på med grädde! Inget blir fel. Ju mer eget ni gör det, desto personligare smak får ni, och det är ju det bästa med matlagning. Tusen olika smaker på samma rätt. Fantastiskt och underbart!

 

Recept för två portioner

Pasta:

* Glutenfri pasta (jag använde fusilli)

* 1 msk rapsolja

Sås:

* 1 msk olivolja

* 2 msk tomatpuré

* 1/2-1 dl vatten

* 2 msk laktosfri grädde

* 1/2-1 dl mjölk

* 2 tsk hummerfond

* 2 msk räkost

* Salt, svart- och vitpeppar, dill, persilja, socker

* Haricots verts

* Räkor

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar förkorta koktiden lite för att få pastan al dente. Häll i lite rapsolja medan det kokar så att inte pastan klibbar ihop.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wokpanna. Häll i tomatpuré och vatten och blanda ihop. Du kan krydda redan nu så att smaken drar in sig. Häll i resten av ingredienserna förutom haricots verts och räkor. Tillsätt med vätska om det behövs, förslagsvis pastavatten. Låt koka upp och smaka sedan av. När det är ett par minuter kvar på pastan häller du i haricots verts i såsen. När pastan är klar häller du av vattnet och vänder ner pastan i såsen och tillsätter räkorna. Rör runt ordentligt och toppa sedan med lite persilja.

 

Tycker verkligen ni borde prova detta recept snart. I alla fall om ni gillar räkor. Om ni inte gör det kan jag tänka mig att det går alldeles utmärkt att byta ut räkor mot bacon och utesluta hummerfond och räkost. Som sagt, alla recept går att variera tusen gånger om. Det är bara fantasin som sätter gränser! Nu får ni ha en riktigt bra kväll allihop, ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Sallad med kräftstjärtar och keso

Hej!

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Det har jag ia alla fall, förutom att den just nu avslutas med lite plugg i sista sekund. Det har varit en skön helg, ganska bra väder och mycket god mat. Något jag uppskattar efter en helg med mycket (och då menar jag mycket) mat är att börja den nya veckan med något lite lättare. En matig sallad är perfekt för måndagar. Tänkte därför dela med mig av en av mina favoritsallader så att ni också kan få njuta av den, typ imorgon. Den här innehåller det underbara proteinet kräftskjärtar. Som ni vet älskar jag skaldjur över allt annat, så självklart är det en klar favorit även som salladstillbehör. Kräftskjärtarna går givetsvis att byta ut rill räkor om en hellre vill ha det, inga konstigheter! 

Ingredienser:

* Sallad (typ isbergs)

* Tomat

* Gurka

* Kräftstjärtar 

* Laktosfri keso

* Olivolja

* Pressad citron/citronkoncentrat

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg på en tallrik. Strö över kräftstjärtar och keso. Ringla över olivolja och citron, krydda med salt och peppar. Klart!

 

Så himla enkelt, och så himla gott! Snabbmat i sitt esse, eller vad säger ni? Blev väldigt sugen nu i skrivandets stund. Kanske får bli en sväng till affären imorgon innan lunch så att jag kan slänga ihop den här godingen. Gör ni också det, så kan vi äta den tillsammans på distans ;) Nu ska jag strax luta mig tillbaka i soffan, efter att jag diskat, och andas ut innan den nya veckan tågar in. Jag ska flytta till helgen, så kommer ha mycket att göra. Packa, städa och bära. Flytta, packa upp och vakna i en ny lägenhet. Lite vemodigt att lämna min mysiga lya just nu, men hoppas att jag kommer trivas bra i den nya med. Ska göra mitt yttersta för att ni inte ska bli lidande av receptbrist! Till dess: ät skaldjur och må som kungar och drottningar! Det tänker jag göra. Kärlek till er,

Annie

Ugnsbakad lax med stekta grönsaker

Hej!

Helg! Skönt. Det har varit en väldigt typiskt helgdag idag. Hela förmiddagen fördrev jag med att sitta i soffan förutom en liten runda ute i solen. På eftermiddagen gick jag och en vän och åt glass (laktosfri såklart). Det var inte riktigt så varmt att glassen var ett måste, men tillräckligt för att det skulle vara riktigt gott. Har ni hittat på något speciellt hittills idag, eller sparar ni er till kvällen? Här blir det en hemmakväll och hamburgare står på menyn. När vi stod i affären fick jag dock idén att äta med taco-skal istället för hamburgerbröd. Nachos är ju både glutenfritt och väldigt gott... Så varför inte? Taco-burgare kanske är hur gott som helst? Vi får väl se. Jag tror på det i alla fall!

Recept på tacoburgare är tyvärr inte något jag ger er idag. Istället får ni ett mer användbart förslag på lunch. Detta är verkligen så gott. Jag har ju redan nämnt att jag älskar fisk, och lax är ju en av de godaste fiskarna att sätta tänderna i enligt mig. Plus att det är så himla lättlagat och fullt med nyttigheter. Supermat helt enkelt. Här serveras det med en något asiatiskinspirerad grönsaksröra med ganska snälla smaker. Lätt att älska med andra ord. Förhoppningsvis kommer även magen älska det då det är helt utan FODMAPs.

Recept för en portion:

Lax i ugn:

* En laxfilé

* Lite pressad citron

* Salt och svartpeppar

Stekta grönsaker:

* 1 msk olivolja till stekning

* 1 morot

* 1 näve haricots verts (frysta eller färska)

* 7 cm gurka

* 1/2 tomat

* Solros/rapsolja

* Salt, peppar, ingefära, curry

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° eller så mycket du brukar köra din lax i. Om du har frysta haricots verts tar du upp dem så de hinner tina. Lägg laxfilén i en ugnsfast form, eller på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över lite citron och krydda med salt och peppar. In i ugnen!

Riv moroten. Strimla morot och gurka, jag använde min veggie twister, men du kan hyvla med mandolin, osthyvel eller bara skära dem tunt med en kniv. Hacka tomaten. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg i alla grönsaker och krydda efter egen smak. Häll på olja och soja och låt dra tills laxen är klar.

Tips: Jag hade i lite sesamfrö när jag stekte grönsakerna plus att jag toppade med lite extra precis innan servering.

Tips #2: Sås är egentligen inte nödvändigt, men keso (laktosfri) passar utmärkt till för extra mättnad och smakvariation.

Tips #3: Om du vill ha en mer matig måltid passar ris, quinoa eller hirs fantastiskt bra till.

 

Nu ska jag snart börja fixa maten för ikväll. Sedan får vi se om det film, slötittande på TV eller något annat spännande(...) som händer. Det ska bli riktigt skönt med en hemmakväll. Har laddat upp chips, som jag inte ätit på en vecka(!), så är riktigt taggad på det. Om jag får en kreativ känsla kanske jag även bakar något till dessert. Framtiden är oviss som ni ser. Vad ni än ska göra ikväll, se till att ha det riktigt bra! Ta hand om er och må bäst! Kärlek,

Annie