anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Fisk

Laxsnurror till förrätt eller tapas

Hej alla där ute!

Idag tänkte jag kort och gott ge er ett superenkelt, men mycket uppskattat (svingott), recept på laxsnurror. De passar perfekt som förrätt, tilltugg eller tapas. Älskar när så enkla saker kan bli så gott, och dessutom funkar för nästan alla magar. Inget gluten, laktos eller andra FODMAPs. Yey!

Ingredienser:

* Glutenfria tunnbröd (jag använde glutenfria tortillabröd, och det funkade super!)

* Glutenfri créme fraiche eller philadelphiaost (eller både och)

* En skvätt citronjuice

* Dill

* Ev salt, socker, vitpeppar efter smak

* Kallrökt lak i skivor

Gör så här:

Blanda créme fraiche med citron och dill och eventuellt lite salt och socker. Bred ut på bröden och lägg över laxen. Rulla ihop som en rulltårta och plasta in med plastfolie. Lägg i kylen till det är dags att servera. Skär upp i cm-stora bitar precis innan servering.

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Asiatisk nudelsoppa med torsk och grönsaker

Hej!

Som ni vet slår jag gärna ett slag för soppor. Det är en fantastisk rätt! Du kan göra soppa på nästan vad som helst, rensa kyl och frys och ta det du har lite av varje av. Vem vet, de sista frysta grönsakerna, den lilla biten av paprika som ligger och skräpar och bottenskrapet av nudelpaketet kanske blir världens godaste soppa? Det var typ det som hände idag. Jag tog lite av varje, det som fanns hemma helt enkelt, och det blev verkligen hur gott som helst. Testa själva så får ni se ;)

Ingredienser för 2 personer:

* Neutral olja

* 1 cm ingefära

* Vitkål

* En morot

* En bit röd paprika

* 4 st minimajs

* 2,5 dl kokosmjölk

* 3 dl vatten

* 1/2 dl laktosfri mjölk (går att utesluta)

* 1/2 msk pressad lime

* En nypa socker

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk fishsauce (går att hoppa över, ta mer soja i så fall)

* En dutt japansk soja

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda

(* Ev en liiiiiten bit grönsaksbuljong om du klarar av och vill ha)

* En näve haricots verts (eller sojabönor om du inte äter enligt FODMAP)

* En torskfile á 150 g (eller två lite mindre)

* En portion risnudlar

 

Gör så här:

Finhacka ingefäran, hacka vitkål, morot, paprika och minimajs. Fräs grönsakerna i olja. Häll på alla flytande ingredienser och låt koka upp. Smaka av med sambal och kryddor. Skär torsken i kuber och bryt eventuellt nudlarna så att de blir lättare att äta med sked. Ca 5 minuter innan servering lägger du i haricots verts (eller sojabönor), torsken och nudlarna. Servera gärna med ett glutenfritt bröd till. NJUT!

 

Hoppas ni har en fantastisk start på 2017! Ta hand om er ♥︎

Annie

Bläckfiskringar med stekta grönsaker

Hej!

Alltså, oj. Tiden går så himla fort. Dagarna springer förbi och det är jul om typ en vecka?! Det känns som att jag har så mycket att göra innan dess, och vet inte om jag kommer hinna allt. Ganska mycket plugg, mat som ska ätas upp innan jul (ett trevligt problem dock, hehe), många människor jag vill hinna träffa och packa, städa och göra lägenheten färdig för jullov. Jag har inte bokat tågbiljett hem-hem heller än, så det ska också göras.

På tal om att äta upp mat innan jag åker hem-hem så är det frysrensning för fulla muggar här. Jag hade en halv påse med bläckfiskringar som jag tänkte att jag skulle äta upp innan jul. Jag hittade även en förpackning med grönkål. I kylen hade jag både morötter och vitkål som måste ätas upp innan jag åker, så det fick helt enkelt bli en härlig grönsaksröra med bläckfiskringar, alltsammans stekt i riktigt med olja för bästa smak. Serverade tillsammans med (hemmagjord) majonnäs. Blev hur gott som helst. I alla fall enligt ett sea-food-freak som jag. Mums.

Inggredienser:

* Olivolja

* En morot

* Körsbärstomater

* Grönkål

* Citronjuice

* Salt och peppar

* Olja

* Bläckfiskringar

* Majonnäs

 

Gör så här:

Skala och hacka morot och vitkål. Stek dem, tillsammans med grönkål, i olivolja. Salta och peppra.

Stek bläckfiskringarna i rikligt med olja. Pressa över lite citronjuice, salta och peppra. Servera med majonnäs. NJUT!

 

Som sagt är majonnäsen hemmagjord. Om ni vill ha receptet är det bara att hojta till! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Ta hand om er och klä på er ordentligt i kylan! Kram,

Annie

Hirs- och quinoabowl med lax och stekta grönsaker

Hej!

I dessa pluggtider uppskattar i alla fall jag en lunch som går fort att laga. Det ska ge energi, och gärna vara av ingredienser en oftast har hemme, eftersom jag varken har tid eller ork att gå till affären varje gång jag ska laga mat. Det får dessutom gärna vara sådan mat som går att äta ur en djup skål. Med sked. En sådan snabb, enkelt, god, FODMAP-fri lunch tänkte jag ge er tips på idag! Det är ingen brakmiddag, utan en lätt lunch som går superfort att slänga ihop när en är hungirg och behöver energi till att fortsätta plugga. Plus att det är fantasktiskt gott. Nog snackat, receptet finns under bilden!

Ingredienser:

* En portion quinoa och hirs (jag tog ungefär 50/50)

* Vitkål

* Två snackmorötter eller en vanlig morot

* En laxfilé

* Två bollar frusen, hackad spenat

* Olivolja till stekning

* Salt, peppar, curry, chilipeppar

* Tacosauce, krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek eller liknande

 

Gör så har:

Koka quinoan och hirsen i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka morötter och vitkål i små bitar och stek i olivolja. Krydda.

Lägg i spenaten i de kokande grynen när det återstår ca 5 minuter. Rör i någon form av tomatsås. Du kan t.ex. blanda tomatpuré, vatten och sambal oelek och smaka av med kryddor.

Tärna laxen och tillsätt i grynen. Ös över de stekta rotfrukterna och rör runt. Servera i en djup skål, eventuellt med lite soja eller olja på för extra smak. Njut!

Ja, alltså, jag måste be om ursäkt igen för den otroligt dåliga uppdateringen, men jag har helt enkelt så sjukt mycket att göra. Den här kursen tar all tid, och jag hinner knappt andas. Jag längtar så mycket tills kursen är slut och jag kan sätta mig i soffan och bara vara. Jag vill börja laga mat och baka igen. Just nu finns ingen tid, och det är sjukt tråkigt. Men, men. Snart är det över, bara två veckor kvar. Jag ska göra mitt bästa för att inte gå in i väggen, men helst klara tentan så att jag inte behöver plugga på detta igen...

Hoppas ni har det lite mindre stressigt än jag. Ta hand om er, och tack för att ni fortfarande kikar in! Jag lovar att fortsätta uppdatera. Ha det superbra allihop ♥︎ Kram,

Annie

Quinoa bowl med morötter och lax

Hej!

Mpndag och tenta för mig. Detta inlägg är tidsinställt, så just nu sitter jag förmodligen och skriver tenta. Hoppas det går bra för mig, haha. I vilket fall som helst tänkte jag att ni inte ska behöva lida bara för att jag gör det (hehe), utan ni ska få ett supernice recept istället! Som alla vet vid det här laget ligger alla former av Poké Bowls och bowls av andra slag mig väldigt varmt om hjärtat. Hoppas ni uppskattar recept av denna typ, för de tar aldrig slut ;)

Det är ju något speciellt med att äta ur en djup skål alltså... Ren kärlek skulle jag nog beskriva det som. Hur som helst, om inte ni gillar att äta ur "bowls" så går det här jättebra att äta på en vanlig tallrik också. Huvudsaken är att det här är hälsosamt, FODMAP-fritt och skitgott. Alltså, ja. Plus att det går snabbt att slänga ihop också. Och du kan använda det du har hemma. Love, love, love.

Ingredienser:

* Quinoa

* Kokosmjölk/vatten

* Salt, curry, spiskummin, chilipeppar, vitpeppar, gurkmeja

* Ingefära

* Morot

* Vitkål

* Tomat

* Gurka

* Lax

Dressing:

* 1 msk naturell laktosfri yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

Topping: 

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag kokade i hälften vatten, hälften kokosmjölk för mer fancy smak. Häll i kryddorna och låt koka med. Skala och finhacka ingefäran och ha i quinoan. Skala och hacka morot, vitkål, tomat och gurka. Låt morot och vitkål koka med quinoan i undefär 10 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skär laxen i kuber.

Häll upp quinoablandningen i en djup skål (bowl!). Toppa med lax, dressing, eventuellt soja och strö över sesamfrö. NJUT!!!!

 

Hoppas ni har en fin måndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Poké Bowl med lax i hot curry-dressing

Hej finisar!

Just nu är jag mitt uppe i värsta tentaplugget. Det är förfärligt. Tyvärr kan jag inte ägna hela dagarna åt att plugga, det är jag alldeles för otålig för. Spring i benen och hur många kreativa tankar som helst vill få utlopp. Men jag gör så gott jag kan, nästan. Ska försöka stå ut i alla fall, haha.

Det är i alla fall denna tenta som "sätter stopp" för ordentligt bloggande, det vill säga mer än ett inlägg varannan dag. Jag hoppas dock ni förstår, och står ut med denna uppdateringsfrekvens ett liiiitet tag till. Snart är tenta-p över för denna gång! En sak som är väldigt skönt med att vara hemma hela dagarna och kunna disponera sin tid är att magen faktiskt mår mycket bättre. Jag kan äta när jag känner för det, och i den takt som passar mig. Så på det sättet är ändå tenta-p en bra period ;)

Som kompensation för det halvtaskiga boggandet tänkte jag ge er ett helt underbart fantastiskt recept som ni kan njuta av medan ni väntar på mina uppdateringar (...). Ni som kikar in här lite då och då vet hur mycket jag älskar Pokè Bowls och alla versioner av det. Så självklart är det en sådan ni får idag! Se, läs, laga och NJUT!

Ingredienser:

* Sushi- eller grötris (jasminris funkar också)

Snabb-"inlagd" ingefära: 

* 2 cm färsk ingefära

* 1/2 dl vatten

* 1 msk vinäger

* 1 tsk socker

* En nypa salt

* Haricots verts

Lax- och curry-röra

* En laxfilé

* 1 msk laktosfri naturell yoghurt

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Paprikakrydda, salt

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och strimla ingefäran. Blanda vatten, vinäger, socker och salt i kastrull och lägg i ingefäran. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.

Skär laxfilén i tärningar och blanda ihop den med yoghurt, majonnäs, sambal och resten av kryddorna.

Släng i haricots verts i ingefärsvattnet och låt koka upp precis innan servering så att de värmer till sig.

Servera allt i en bowl (djup skål) och njuuuuuut!

Alltså MUMS! Skojar inte vad jag snöat in på olika former av bowls med rå fisk, vegetariskt, ris eller quinoa... Ja, allt som går att äta ur en djup skål. Vilket är typ allt. Yes.

 

Nu ska jag strax byta om från mina pluggkläder (det vill säga det mjukaste jag har) till något mer anständigt. Jag ska iväg på möte, det vill säga: jag har en godtagbar anledning att inte plugga! Sedan är det kväll, fixa mat, försöka varva ner och sen sova. Imorgon har vi den sista "föreläsningen" innan tentan som jag ska gå på. Skönt att se att civilisationen ännu existerar typ.

Hoppas ni har det bra allihop

Krämig räkpasta

Hej finisar ♥︎

Äntligen fredag! Har ni fått fredagsfeeling än? Vi har inga föreläsningar idag, så jag har faktiskt redan en svag känsla av helg i kroppen. Jag kan tyvärr inte leva upp till känslan av helg än, eftersom det är tenta-p och plugget går före typ det mesta just nu. Det blir dock inte plugg hela dagen, det klarar inte min hjärna av utan blir fett mosig. Jag ska istället försöka fredagsstäda lite och eventuellt ge mig ut för att handla. Det senare behöver jag kanske egentligen inte, men det är ett ganska bra tidsfördriv istället för att plugga. 

Eftersom det är fredag och jag älskar fredagar, tänkte jag bjuda er på ett snabbt, enkelt och supergott recept på räkpasta som ni kan svänga ihop till ikväll! Logiken här är att jag 1) älskar fredagar och 2) älskar skaldjur (och pasta), så det blir en perfekt kombo. Hur som helst, i detta recept har jag gjort det extremt enkelt för mig och kokat pastan i såsen (eller såsen i pastan?) för att spara på disk, haha. Om ni inte bryr er om att diska en extra kastrull rekommenderar jag att koka pastan för sig och såsen för sig eftersom det bli lättare att smaka av och få bättre konsistens på såsen utan att pastan blir överkokt. Det är dock inget måste, det gick jättebra att koka allt-i-ett också!

Nu ska jag inte ta upp mer tid från er fredag. Istället tycker jag ni ska kila till affären och införskaffa ingredienser till den här fantastiska rätten. Just do it!

Ingredienser för en portion:

* Glutenfri spaghetti

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 1/2 msk vitt vin

* ev lite laktosfri mjölk

* Salt, peppar, dill, persilja, socker

* Skalade räkor

* Gurka

 

Gör så här:

Snabbversion: Koka pastan i saltat vatten tills det är ca 5-6 minuter kvar. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite  botten. Häll i grädde, vin och kryddor. Låt koka upp och puttra tills spaghettin är al dente. Ha i räkorna, rör runt och låt bli varma. 

Jag körde även lite gurka i min spiralizer och vände i samtidigt med räkorna. Det blir ett härligt tuggmotstånd av gurkan som lyfter rätten lite!

 

Ha en fantastisk fortsättning på denna underbara fredag och ta hand om er lite extra idag! Det är ni värda ♥︎ Fredagskärlek,

Annie

Salmon Poké Bowl

Hej!

Alltså, ÅH! Kan inte sluta älska den nya trenden inom mat: Poké Bowl. Det förenar det bästa av två världar: rå fisk och äta ur en djup skål. Jag kan inte ens tänka på det utan att bli så sugen. I somras visade jag upp en FODMAP-fri version av Poké Bowl. Det var första gången jag gjorde det, men absolut inte den sista. I originalrätten är det tonfisk som serveras, vilket jag också gjorde då. Idag får ni en annan version med lax istället. Det blir nästan som sushi i en skål. Jag behöver inte ens säga något. Eller snarare kan inte säga något, är mållös. Världens bästa mat är här. Och den går alldeles utmärkt att servera helt FODMAP-fri. Ät och njut mina vänner. Ät och njut.

Ingredienser:

Bas:

* Ris (jasmin-, sushi- eller grötris)

* Haricots verts

* Tomat

* Gurka

* Laxfilé (fryst och upptinad i kylskåp)

 Dressing #1:

* Japansk soja

* Rapsolja

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Limesaft

* En nypa socker

* Färsk riven eller torkad ingefära

* Spiskummin, curry, paprikakrydda

 Dressing #2:

* Majonnäs

* Laktosfri naturell yoghurt

 Topping:

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan serveras både kallt och varmt, så detta steg kan ha förberetts om du vill ha kallt ris.

Hacka tomat & gurka och skär laxen i tärningar. Bryt haricots vertsen i bitar och koka ett par minuter i lättsaltat vatten och häll av. Blanda ihop de båda dressingarna och smaka av.

Uppläggninen: Ha ris i botten i en djup tallrik. Lägg på grönsaker och lax. Ringla över båda dressingarna och strö över lite sesamfrö. NJUT!

 

Mmm, så himla gott alltså. Vet inte om det bara är jag som är helt insnöad på det här med rå fisk? Kan inte få nog, haha. Nu ska jag strax ta ledigt för dagen och sätta mig vid TV:n. Det är, som sagt, långa dagar med mycket måsten just nu. Hoppas kunna ta det lite lugnt i helgen i alla fall. Och kanske laga lite mat... ;) I vilket fall som helst får ni ha en superfin kväll och ta hand om er ordentligt ♥︎ Vi hörs finisar. Kram,

Annie

Laxsoppa med morötter och kokosmjölk

Hej!

Min förkylning har blivit värre och jag är tacksam för att vi inte hade några föreläsningar idag. Näsan rinner som ett vattenfall, så jag snyter mig hela tiden. Så jobbigt. 

Idag gjorde jag en soppa full med nyttiga vitaminer för att sätta igång tillfriskningsprocessen. Morot, ingefära, lax och så lite hetta från sambal oelek borde göra susen tycker jag! Förutom att det blev fantastiskt gott är denna soppa både en riktig hälsobomb och FODMAP-fri. Sa jag förresten att den var supergod?

Recept för en portion:

* Olja

* En morot

* 2 krm färsk ingefära (mindre om du använder torkad)

* Curry

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1 tsk limejuice

* 1/2-1 tsk sambal oelek

* Någon form av fisk- eller skaldjursfond (jag använde min hemmagjorda kräftfond), anpassa mängden efter vad som står på förpackningen

* Spiskummin, salt, paprikakrydda, vitpeppar, en nypa socker, persilja

* En laxfilé

 

Gör så här:

Värm olja i en kastrull. Skala och hacka morot och ingefära. Fräs tillsammans med curry i oljan. 

Häll i övriga ingredienser utom laxen. Koka upp och låt småputtra ett stund. Smaka av.

Skär laxen i tärningar och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över laxbitarna, den varma soppan tillagar fisken på en minut i tallriken.

Servera med en klick laktosfri créme fraîche i om du vill och gärna till ett glutenfritt bröd.

 

Ikväll ska jag dejta TV:n och trösta mig med chips och glass. Det kanske inte är den bästa boten, men för själen och halsen är det bra i alla fall. I vilket fall blir det inget röj för mig ikväll, men det känns faktiskt väldigt skönt att bara ta det lugnt. Med den här förkylningen finns det faktiskt inget annat jag vill göra än att ligga i soffan och titta på film, haha. Hoppas ni mår bättre och att ni haft en fin fredag ♥︎ Ta hand om er finisar! Kram,

Annie

Quinoa bowl med spenat och tonfisk

Hej!

Alltså, jag har hittat mitt nya favoritrecept för stunden. Så himla gott detta är! Och så himla enkelt! I grund och botten är det bara kokt quinoa, blandat med tonfisk och olja, grönsakor och lite kryddor. Älskar hur enkel mat kan vara så gott. Detta är ju dock sådan mat som jag endast kan äta när jag är hemma och lagar mat. Det passar inte så bra till matlåda, tyvärr. Å andra sidan älskar jag, och då menar jag älskar, att äta ur mina stora koppar. All mat blir godare i en djup skål. Vet inte varför, men så är det.

Denna fantaskiska kreation är inte bara enkel att göra, det är en riktig hälsobomb också (med undantag för majonnäsen kanske...). Spenat, quinoa och tonfisk är tre riktiga super-foods som innehåller massa nyttigheter. De är även perfekta innehåll i en kosthållning enligt FODMAP. Vilken supermåltid jag hittat alltså. Har redan ätit detta två dagar i rad, och jag lovar att detta inte lagats för sista gången i mitt kök. MUMS!

Ingredienser:

* En portion quinoa

* Två bollar fryst, hackad spenat

* En halv burk tonfisk i olja (eller en hel beroende på storlek, min var gigantisk)

* En tomat

* Ev lite avokado om du klarar det

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda, curry (jag hade även tagit spiskummin om jag hade haft det tillgängligt)

* 1 msk olivolja

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. När det är några minuter kvar lägger du i spenaten och rör runt. Krydda direkt på quinoa- och spenatröran.

Hacka grönsakerna och lägg i en djup tallrik. Häll av tonfisken och lägg i tallriken. Häll quinoan över och ringla över olivolja. Blanda runt ordentligt. Toppa med en stor klick majonnäs och lite sambal oelek. Jag geggade runt allt efter att jag tagit bilden, och rekommenderar starkt att ni gör det också ;)

 

Hoppas ni har en fin torsdag och taggar fredag imorgon! Det gör jag. Alltid. Ha det fantastiskt och må väl ♥︎ Kram,

Annie

Stekt torsk med morots- och spenatmos och knaperstekt grönkål

Hej!

Hoppas er måndag varit bra ♥︎ Jag har precis slagit mig ner i soffan med en stooor skål yoghurt med massa goda toppings efter en lång dag på universitetet. Börjar bli van att fixa matlådor, lägga mig i tid och ägna mina dagar på skolan nu för tiden. Innan sommaren skrev jag ju min kandidatuppsats, så det var långa dagar även då, men inte på universitetet. Vi satt för det mesta hemma hos min uppsatspartner, så det var en mycket skönare och mer avslappnad miljö. Men det börjar gå bättre nu när jag är van att inte vara hemma, men visst är det skönare för både kropp (läs: mage) och sinne att vara hemma. Så är det ju. 

Nåväl. Jag är ju inte på universitetet alla timmar i veckan, utan hinner laga lite mat här hemma också. I helgen gjorde jag en fantastiskt god lunch till mig själv, innehållandes den smakrika och nyttiga grönkålen. Äntligen är den i säsong! Och så himla bra att den funkar enligt FODMAP! Nu för tiden är det väldigt modernt att göra grönkålschips. Det gör jag av den ibland, men har det som tillbehör till maten. Jag tycker i ärlighetens namn inte att det kan ersätta vanliga chips. Tyvärr. Men det är väldigt gott till exempelvis fisk!

I de flesta recept på grönkålschips ska de köras i ugnen. Till denna rätt stekte jag kålen istället. Då är det lättare att sätta smak och konsistens precis som en vill ha det. Jag stekte torsken i samma stekpanna efter att kålen var klar. Det enda jag gjorde innan jag la i fisken var att tillsätta extra olja i pannan.

 

Ingredienser:

Morots- och spenatmos:

* En stor morot

* En eller två bullar fryst, hackad spenat

* En msk rapsolja

* Salt och peppar

Krispig grönkål 

* Grönkål

* Olivolja

* Salt

 Stekt torsk:

* En torskfilé

* Rapsolja

* Citronjuice

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och dela moroten i bitar. koka mjuk i lättsaltat vatten. Mosa med en gaffel eller mixa (beroende på vilken konsistens du vill ha). Tillsätt olja och spenat och fortsätt mosa och blanda om.

Skölj och dela grönkålen i bitar. Stek i rikligt med olivolja tills de är knapriga. Salta.

Häll riktigt med olja i en stekpanna. Låt bli het. Lägg i torsken, pressa över lite citron och krydda. Stek i några minuter på varje sida, men inte för länge för då blir den torr! Lägg upp torsken på en tallrik och häll över oljan som är kvar i stekpannan. Servera tillsammans med morotsmoset och grönkålen. NJUT!

Det blir en lätt lunch av det här. Om du vill ha det lite matigare rekommenderar jag att servera detta med kokt quinoa eller hirs. Ett kokt eller stekt ägg passar också bra till om du vill ha i dig mer protein.

 

Nu ska jag luta mig tillbaka och titta på Vem vet mest, och sen Idol. Skönt med lugna hemmakvällar, särskilt mitt i veckan. Läsanvisningarna inför föreläsningarna imorgon får vänta. Denna kväll kommer jag endast ägna åt mig själv och TVn. Oh, ja. Ha en superfin kväll allihop! ♥︎ Kärlek på er,

Annie

Risnudlar med lax och grönsaker

Hej!

Som några av er kanske märkt la jag upp detta recept för inte så länge sedan. Jag skrev då hur mycket jag hade att göra och att jag behövde lugna ner mig, vilket visade sig vara helt sant eftersom det både blev fel bild till receptet och lite konstiga beskrivningar. Nu har jag korrigerat de fel jag hittat och hoppas att det blir rätt denna gång! Haha, mitt huvud alltså. Tydligen blir plugget för mycket. Tur att det finns god mat att njuta av och luta sig tillbaka med.

Som jag skrev förra gången (och som fortfarande stämmer) är detta är ett sådant recept jag älskar; det går fort att laga, det är nyttigt och det är SUPERGOTT! Kan det bli bättre? Nej, det kan det inte! Jag behöver inte ens säga något mer än att ni verkligen borde laga detta. Typ imorgon. Bara gör det. Njut!

Ingredienser:

* En portion risnudlar

* En laxfilé

* En näve haricots verts

* En morot

* En halv tomat

* Olivolja till stekning

* Salt och svartpeppar

* Sesamfrö

Dressing:

* 1 tsk japansk soja

* 1 tsk rapsolja

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk limejuice

* 1/2 msk nudelvatten

* 1/2 krm vardera socker, ingefära, paprikapulver, curry, vitpeppar

 

Gör så här: 

Blanda ihop ingredienserna till dressingen.

Koka nudlarna och haricots verts i ett par minuter och häll av vattnet (häll lite i dressingen).

Skala moroten och skär i tunna strimlor, förslagsvis med potatisskalare. Skär laxen i tärningar. Stek en kort stund på hög värme i olivolja. Salta och peppra. Laxen behöver inte vara helt genomstekt. 

Häll allt i en djup tallrik och blanda runt med dressingen så att allt täcks. Toppa med sesamfrö. NJUT!

 

I fortsättningen ska jag försöka ta ett andetag och dubbelkolla så att allt stämmer innan jag publicerar recept. Det kan ju vara trevligt om maten blir bra och ser ut som på bilden ;)

Ha en fortsatt underbar lördag finisar och ha det riktigt bra! Kram,

Annie

Räkor i asiatisk marinad

Hej!

Tänkte fortsätta på spåret att ge er recept på olika tapas vi gjorde för ett tag sen. Idag får ni recept på en av mina favoriter på tapas-bordet, nämligen marinerade räkor. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar skaldjur, så självklart fanns räkor med när det serverades tapas hemma! Det finns inte mycket mer att säga än att det är sjukt gott och FODMAP-fritt. Vad mer kan begäras?

 Ingredienser:

* Räkor i lake (+lag till marinaden)

* Rapsolja

* Ingefära

* Japansk soja

* Limejuice

* Sambal oelek

* Socker, vitpeppar, kanel, spiskummin, curry

 

Gör så här:

Häll av räkorna men spara lite av laken till marinaden. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och smaka av. Häll i räkorna och blanda runt.

Plocka räkorna med en gaffel, det ska inte ätas som soppa ;) Om du inte vill alltså, det funkar superbra om resterande peroner runt bordet samtycker.

 

Jag tänkte först önska er en trevlig helg, men kom på att det är torsdag idag och en lång dag i skolan väntar även imorgon. Nåväl, det är inte jättelångt kvar till helgen ändå. Hoppas ni har en fin torsdag och att ni mår bra ♥︎ Kram,

Annie

Fried quinoa med lax

Hej!

Just nu är det mycket med plugget då allt drar igång, alla böcker ska inhandlas och en försöker komma in i pluggtänket igen efter sommaruppehållet. Tur att jag har lite recept på lager som ni kan få när jag för tillfället endast äter matlådor. Här kommer en snabb lunch jag gjorde för ett tag sedan. Nyttig, supergod, FODMAP-fri och snabb. Kan det bli bättre? Nope. Jag har inte så mycket mer att säga än att det även passar perfekt som matlåda, så varför inte göra några portioner extra? Jag inspirerar mig själv just nu och funderar på att laga något liknande snart att fylla frysen med. Allt-i-ett-mat är helt klart det bästa när det kommer till matlådor. Och här är ett praktexempel på när det är blir riktigt gott. Superwin!

Ingredienser:

* 2 portioner quinoa

* Olja till stekning

* En laxfilé á 125 g (eller två om ni vill)

* En näve haricots verts

* En näve babyspenat

* En soltorkad tomat

* En bit gurka

* Ingefära

* Sesamfrö

* Salt, svart- och vitpeppar, socker

* Ett ägg

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka gurkan och den soltorkade tomaten, bryt haricots verts i bitar, riv en bit ingefära fint. Stek tillsammans med babyspenaten och sesamfrö i olja en het stekpanna. Skär laxen i tärningar. Häll i den och quinoan i pannan och vrid ner värmen något. Krydda. När laxen börjar bli klar knäcker du ett ägg över och rör runt så att inte ägget steks, utan att allt får en krämig konsistens.

 

Jag är helt uppe i varv just nu. Har hållt igång hela dagen och måste sätta mig i soffan, äta och försöka pusta ut. Jag skulle inte kalla mig stressad, men det är en liknande känsla och magen reagerar så klart lite extra på allt en äter när kroppen och huvudet inte vilar. Ikväll ska jag försöka varva ner och vara snäll mot magen. Har ni några bra tips på hur magen kan lugnas på bästa sätt? Berätta gärna om era erfarenheter! Imorgon väntas mer föreläsningar och mer plugg. Det har bara börjat nu... Puh.

Ha en fin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Moules Paulette (musslor i vitt vin och grädde)

Hej!

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Det är min sista dag här hemma hos föräldrarna och jag har haft en vemodig känsla i kroppen hela dagen. Tidigt imorgon tar jag mitt pick och pack och flyttar upp till studentlägenheten för höstterminen. Det är blandade känslor, både skönt att komme hem och sköta om sig själv, men tråkigt att lämna familjen och semestern bakom sig. Men jag har ju hela fredagskvällen att spendera här, och det känns väldigt bra! Det leder oss in på dagens recept. Detta är bland det godaste jag vet (jag säger det ofta, men jag lagar mest sånt jag gillar... ;)), nämligen musslor. Som jag tidigare nämnt älskar jag i princip allt som kommer från havet, och musslor är definitivt inget undantag! 

Moules frittes är en rätt jag skulle kunna välja varje gång jag är på restaurang, om det nu inte vore för all denna lök. Dessvärre är det någon sorts lök i alla rätter med musslor. Jag har faktiskt inte lyckats hitta en enda utan. När detta är fallet får en helt enkelt ta saken i egna händer och laga till dem själv! Jag valde att göra Moules frittes gräddiga kusin Moules Paulette. Typ i alla fall. Namnet, för att inte tala om mitt uttal av rätten, kan mycket väl vara fel, men vad gör det när smaken är precis som den ska!

Jag har aldrig tidigare tillagat musslor, men nu när det är gjort upptäckte jag hur enkelt det är. Så det här var förmodligen inte sista gången jag slängde ihop en Moules Paulette, eller liknande. Hoppas bara affärerna hemomkring har extrapris på musslor snart. Nu när jag måste börja tänka på ekonomin igen kommer jag inte köpa färska blåmusslor direkt från fiskhandlaren precis. Tyvärr. Hur som helst. Om ni, precis som jag, gillar musslor lite för mycket tycker jag ni ska testa detta magvänliga, FODMAP-fria recept! Scrolla ner bara!

Recept för 3-4 personer:

* Ett nät blåmusslor

* Olja

* Timjan

* 3 dl vitt vin

* 2 dl laktosfri grädde

* Salt, socker, vitpeppar

* Färsk persilja

 

Gör så här:

Skrubba musslorna och skölj dem väl.

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs timjan. Häll i vinet och musslorna och lägg på locket. När musslorna öppnat sig häller du på grädden. Försök röra om så att alla musslor får sås på sig.

Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg åt sidan i en skål. Krydda såsen ordentligt och smaka av. Bryt i färs persilja. Häll tillbaka musslorna och blanda runt. Servera med glutenfritt bröd eller kex, goda ostar och ett glas vitt vin (om magen tillåter).

 

Nu ska jag njuta av att det är fredag och chilla resten av eftermiddagen och kvällen. Vi får se vad som bjud på här hemma till middag. Ni kanske också får se tids nog, vem vet ;) Jag tycker ni också ska ta och ha en underbar fredagskväll och njuta så mycket ni bara kan. Denna fredagen kommer aldirg igen. Ta hand om er finisar ♥︎ Kärlek,

Annie