anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Desserter

Fluffiga bananpannkakor med tillbehör

Hej allihop!

Så var det fredag och jag tänkte bjussa på världens bästa fredagsrecept. Idag har det varit mulen och kallt, så det var som gjort för en dag inomhus i soffan. Så det är vad jag har gjort, samtidigt som jag kollat serier och ätit pannkakor. Den perfekta dagen? Ja, typ. 

Vanliga pannkakor med vetemjöl och massa sockriga tillbehör är ju inte de bästa för våra IBS-magar, och inte heller speciellt FODMAP-fritt. Därför har jag självklart gjort magvänliga, FODMAP-vänliga och aptitvänliga pannkakor som jag hade kunnat äta flera kilo av. Detta är en variant av de populära bananpannkakorna, men med både mjölk och bakpulver för att få dem fluffigare och lättare i konsistensen. Om jag får säga det själv blev dem mästerliga. Om ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Vem gillar inte pannkakor liksom?

Recept för en portion:

* 1/2-1 banan beroende på storlek

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri mjölk

* 1/2 tsk bakpulver

* En nypa salt

* Kokosolja till stekning

Tillbehör:

* Laktosfri vispgrädde

* Kokosgrädde

* Blåbär, hallon eller jordgubbar

 

Gör så här:

Knäck ägget i en skål och tillsätt övriga ingredienser (förutom kokosolja som är till stekning). Mixa med en stavmixer till en jämn smet. Stek små plättar i riktigt med kokosolja på medelvärme. Du kan göra många små eller ett par stora, det är upp till dig! Var lite försiktig när du vänder dem, jag använde två stekspadar för att vara på den säkra sidan.

Servera till vispad laktosfri grädde, kokosgrädde och mosade bär. 

Här har jag både vanligt grädde och kokosgrädde. Kokosgrädden är fastare i konsistensen, men smälter samtidigt mycket lättare när den kommer i kontakt med något varmt (typ bananpannkakor). Ett hett tips är att blanda båda gräddsorterna. Själv mojsar jag ihop alla tre tillbehören och smetar ut över pannkakorna, men det blir inte så snyggt på bild så ni fick se hur det såg ut sekunderna innan.

 

Åh, nu blev jag sugen på pannkakor igen. När jag flyttar upp till lägenheten igen kan jag äta pannkakor flera gånger om dagen, men just nu när vi är en hel familj som sitter vid samma middagsbord är det nog inte så populärt. Får hålla mig helt enkelt. Ikväll drar vi till kusten en sista gång innan jag flyttar till studentlyan för hösten. Det är vemodigt, men jag har ändå lyckats vara där ganska många gånger denna sommaren så jag känner mig nöjd ändå. Vi får se vad det blir för episk fredagsmat, om ni har tur hamnar det på bloggen lite senare. Nu ska jag packa det sista inför helgen, ha en underbar fredagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Tårta med blåbär och laktosfri vit chokladmousse

Hej!

Nu är jag hemma från min lilla resa på östkusten. Jag har firat en födelsedag, varit på kräftskiva och gjort en mini-roadtrip vid kusten. Vid födelsedagsfirandet fick jag i uppdrag att fixa tårtan, med krav på att den skulle vara utan grädde och marsipan. Ville göra den så lik en "vanlig" tårta som möjligt, och gjorde därför en vit chokladmousse som jag klädde tårtan med istället för den klassiska grädden. För att det inte skulle bli alltför sött hade jag på massa nyplockade blåbär. Kombinationen sött tillsammans med friskt/syrligt kan knappast gå fel.

Gjorde tårtan självklart laktos- och glutenfri och tillåten enligt FODMAP. Resultatet blev väldigt uppskattat! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept för en tårta:

* Tårtbotten enligt detta receptet

Fyllning #1:

* Blåbär

* Hallon

* 1/2 banan

* 1 msk marsanpulver

Fyllning #2:

* 5 msk marsanpulver

* 2 dl laktosfri mjölk

Vit chokladmousse:

* 150 g laktosfri vit choklad (Finns i lite större affärer, jag köpte på ICA Maxi. Den jag köpte hade krisp i sig, blev supergott!)

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 dl laktosfri crème fraîche (ingen lättvariant!)

 

Gör så här:

Gör bottnen. Låt svalna och skär i tre lager.

Mosa blåbär, hallon och banan i en skål. Jag använde ungefär 3:1 blåbär i förhållande till hallon. Rör i lite marsanpulver för att göra moset mer fast, ta lite i taget till du är nöjd med konsistensen.

Vispa marsanpulver och mjölk till en lagom fast vaniljkräm.

Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad. Vispa grädden fluffig. När chokladen är smält, ta bort den från värmen och rör i crème fraîchen. Låt svalna något och blanda sedan försiktigt ner det i grädden. Ställ in i kylen lite så det blir lite fastare. Klä sedan tårtan med moussen. Ställ in i kylen ett par timmar så att moussen sätter sig. 

Dessa steg görs med fördel dagen innan. Precis innan tårtan ska serveras öser du på massa blåbär och trycker fast dem försiktigt så att de inte rullar av. NJUT!

 

Hoppas ni haft en superfin helg och start på veckan ♥︎ Ta hand om er! Kram,

Annie

Yoghurt med hallonmos

Hej!

Idag tänkte jag ge er ett snabbt och enkelt "recept", eller snarare tips, på hur du kan pimpa din frukostyoghurt. Eller hur du kan äta yoghurt som dessert utan att känna att du äter en frukost... Typ. I alla fall, detta blev sjukt gott, det är helt FODMAP-fritt och det är dessutom nyttigt som bara den! Detta kommer jag absolut göra fler gånger.

Jag ska vara ärlig mot er - glaset på bilden är bara en liten del av min portion. Anledningen till att jag inte tog kort på hela min portion var att vi inte hade några glas i lagom storlek hemma. Tur att det finns en diskmaskin här, så det är okej att först lägga upp det snyggt i ett litet glas för att fota det, för att sedan hälla över allt i en stor skål och tillsätta mer av allt det goda och äta det. Om inte ni tänkt ta kort på det rekommenderar jag att hälla allt i en stor skål direkt, röra runt och sen äta. Ni kommer vilja ha mer än ett litet glas, jag lovar.

Ingredienser:

Hallonmos (för två portioner):

* 1 dl hallon (frysta går utmärkt)

* 1/2 banan

Yoghurt:

* Laktosfri naturell yoghurt (gärna hög fetthalt)

* Valnötter, linfrö, pumpakärnor

 

Gör så här:

Om du har frysta hallon - lägg dem på ett fat och tina i rumstemperatur i ett par minuter, de behöver inte bli helt upptinade. Mosa dem med en gaffel tillsammans med bananen. Om du vill ha en lösare konsistens kan du tillsätta lite vatten.

Varva hallonmos och yoghurt i ett glas och toppa med fröer och nötter.

Ungefär så här kommer hallonmoset se ut. Ett tips är att göra extra mycket. Det du inte vill ha i yoghurten kommer du vilja äta upp bredvid. 

Toppa med dina favoritnötter och frön. Jag tycker valnötter är supergott att ha på och det blir lite mer "dessertigt", plus att det blir ett härligt tuggmotstånd. 

 

Hoppas ni haft en fin onsdag allihop! Tänk på att det är lill-lördag, så passa på att njuta lite extra ikväll, det är ni värda. Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Knäckflarn

Hej!

Här kommer det mina vänner: det i grunden misslyckade receptet som visade sig bli fantastiskt goda knäckflarn. Jag gjorde två omgångar för för att testa om det var smörets fel att det inte blev kakor. Det visade sig inte vara fallet. Genom att ändra mängden smör blev det dock två olika typer av flarn. De med 100g smör blev sega (mina favoriter), medan de med 50g blev krispiga (perfekt att krossa över tex glass). Så här i efterhand tror jag att sirapen gjorde smeten för lös för att det skulle bli kakor. Nästa gång jag tänker försöka mig på att baka riktiga kolakakor ska jag testa 1 tsk sirap istället för 1 msk. Här har ni i alla fall receptet på mina knäckflarn!

Före gräddning:

Efter gräddning:

Recept för en plåt:

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1/2 dl socker

* 1/2 tsk bikarbonat

* 1/2 tsk vaniljsocker

* 100g/50g smörª

* 1 msk ljus sirap

 

ª 100g smör om du vill ha sega flarn och 50g om du vill ha krispiga.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 185°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i smör och sirap. Smält eventuellt smöret lite i micron för att göra det enklare att blanda i. Rör tills degen är helt klumpfri. 

Klicka ut på ett bakplåtspapper med nästan 10 cm mellanrum (de breder rinner ut i ugnen). Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll. 

Först kommer de börja rinna ut, sedan kommer de svälla lite för att sedan sjunka ihop. När de sjunker ihop är det alldeles strax färdiga. Ta ut när de börjar få en gyllene färg. De bränns ganska lätt, så var med!

Flytta bakplåtspappret från plåten till exempelvis en skärbräda och låt svalna. Jag skar mina med en kniv efteråt i ca 5x5 cm rutor. Ät direkt, krossa över glass och frys in resten. Håller länge i frysen.

 

Medan jag skar ner mina i bitar åt jag upp typ halva plåten. Rekommenderar inte detta eftersom det är ganska mycket socker i och jag blev helt speedad och lite väl mätt. De funkar som sagt superbra att frysa och kan ätas typ direkt ur frysen eftersom de är så tunna så de tinar väldigt fort. Den knapriga varianten (50g smör) har jag i frysen för tillfället, men funderar på att krossa dem och förvara i en glasburk. De bör hålla ett par veckor i kyl i alla fall. Perfekt att ha på glass, till frukt eller bara knapra på när en är sötsugen.

 

Hoppas ni haft en bra dag finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Salta och rosta frön själv

Hej!

Jag är väldigt ofta sugen på snacks på kvällarna, särskilt salt. Chips och popcorn är något jag är storkonsument av, men jag har även börjat inta en ganska generös mängd salta jordnötter. Visst är nötter bättre än chips ut hälsosynpunkt, men det är ändå stora mängder tillsatt fett och salt i de som finns färdiga i affären. Därför fick jag idén att salta dem själv. Eftersom jag var akut sugen på salta snacks, men inte hade några naturella jordnötter hemma, fick det bli frön istället. Frön är något som alltid finns här hemma, eftersom jag alltid har det i yoghurt, gröt eller på sallad.

Sagt och gjort, jag googlade lite för inspiration och en minut senare stod jag vid spisen. Ungefär en kvart senare stod jag med färdiga hemmagjorda salta frön framför mig. Det bästa av allt är nog ändå smaken. SÅ GODA! Även mamma gav tummen upp och åt upp hälften av fröna tillsammans med mig. En vinnare helt enkelt. Nyttig dessutom! Och FODMAP-fri! Testa!

Recept:

* 3 dl vatten

* 1 msk

* 1-2 dl frön (jag tog solrosfrön, pumpakärnor och några valnötter men de blev brända så rekommenderar att bara använda de två förstnämnda)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i fröna och koka i ca 5 min. Häll av vattnet och sprid ut fröna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 10 min eller tills de ser klara ut. Låt svalna något och hugg sedan in!

Tips: Jag hade som sagt även några valnötter i, men de blev brända så om du har gör valnötter skulle jag rekommendera en kortare tid i ugnen eller lägre temperatur.

Tips #2: Jag har inte testat själv, men jag kan absolut tänka mig att det funkar att krydda med andra kryddor än salt innan du sätter in dem i ugnen. Exempelvis paprikakrydda, curry eller lite socker tror jag hade funkat super!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Jag ska ha en lugn hemmakväll med mina föräldrar för första gången på väldigt länge. Vi ska laga mat, mysa och bara umgås. Välbehövligt efter en lång arbetsvecka för allihop. Vare sig ni ska ut och hit the floor eller bara ta det lugnt får ni ha det riktigt bra ikväll! Ta hand om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Studenttårta med marsipan och rabarber- och jordgubbsmousse

Hej!

Just nu är mina arbetsdagar väldigt långa. Jag börjar jobba kl 8 och slutar ca 17:30. Idag fick jag gå hem eftersom jag inte hade tillgång till bil, och det tar drygt en timme. När jag väl var hemma var jag utsvulten och trött, så jag slängde på mig mjukiskläder och åt en stor skål yoghurt med massa bär och frön till kvällsmat. Och nu är klockan snart åtta. Det blir tyvärr inte mycket tid över för matlagning just nu. Till lunch blir det matlådor eller snabbt ihopslängda sallader som knappt förtjänar att visas på bloggen.

Idag får ni dock receptet på den andra av de två studenttårtorna. Just denna var väldigt rolig att göra, som ni kanske ser. Jag köpte ett färdigt vitt lock på Ica. Allt pynt är dock gjort för hand. Jag köpte marsipanfärg och blandade i vanlig ofärgad marsipan. Jag har aldrig i hela mitt liv gjort marsipanfigurer (mer än när jag var typ 5 år och gjorde små grisar till jul med mormor). Det var  roligt! Kände mig extremt kreativ där jag stod och rullade, skar ut figurer och färglade i flera timmar. 

Den lilla gubben som sitter på tårtan är min bror (som tog studenten). Han läste musik på gymnasiet och spelar bas som huvudinstrument, så det var självklart att en elbas skulle pryda tårtan. Som sagt, jag är en nybörjare på det här med marsipanfigurer, men herregud var roligt det var.

Recept: 

Tårtbotten:

Samma som i det här receptet

 

Rabarber- och jordgubbsmousse:

* 150 g rabarber

* 150 g jordgubbar

* 1/2 dl vatten

* 1/2 dl socker

* 2 gelatinblad

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljkräm:

* Marsanpulver (kolla innehållsförteckningen!)

* Laktosfri mjölk

 

Färdigt vitt lock

Blanda olika färger i marsipan

 

Gör så här:

Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka rabarber och jordgubbar tillsammans med vatten och socker, tills de är mjuka (typ 10 min). Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Häll upp i en skål och ställ i kylen i minst 5 h.

Vispa grädde och vaniljsocker ganska hårt. Rör i rabarber- och jordgubbsröran. Den kommer ha stelnat i kylen, men det blandar sig med grädden när du rört ett tag. OBS! försiktigt! 

 

Vaniljkräm:

Fälj anvisnigarna på förpackningen, men gör den så tjock så den passar som tårtfyllning. Jag använde Ekströms, den har tillåtna ingredienser.

Tips: Som alltid är det godast att göra tårtan dagen innan så att fyllningen gottar till sig ordentligt i tårtan. Det är också enklast om tårtan har stått i kylen ett tag (gärna över natten) innan du pyntar den med marsipan.

 

Nu ska jag slänga mig i soffan och kanske slötitta på en film innan jag går och lägger mig. Det är så skönt att det är fredag imorgon så att en är lite ledig för en gångs skull. Ska försöka komma upp med lite nya recept också. Brukar ju bli någon lite mer avancerad matlagning på helgerna än bara gamla matlådor ;) Till dess får ni har det fantastiskt bra och ha en riktigt härlig torsdagskväll! Kärlek,

Annie

Glutenfri jordgubbstårta à la FODMAP

 

Hej!

Nu kommer äntligen det första receptet på en av studenttårtorna. Detta är en klassisk jordgubbstårta, men med roligare fyllning än jordgubbssylt och marsankräm (eller vad en nu brukar ha). Denna tårta är dessutom glutenfri, laktosfri, FODMAP-fri och jättegod! En mångsidig tårta som går hem hos alla. Receptet på bottnen hittade jag på ibsfri.se. Tack för det! Receptet på hela tårtan finner ni nedanför bilden.

Ingredienser:

Tårtbotten:

* 4 ägg

* 180 g socker

* 150 g potatismjöl + lite till att bröa formen med

* 1,5 tsk bakpulver

* Lite smör till formen

 

Blåbärsfyllning:

* Blåbär

* En banan

* 1 msk marsanpulver

* 1 msk hallonsylt

 

Jordgubbscrème:

* Jordgubbar

* 3/4 dl laktosfri turkisk yoghurt

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljpulver (det går att använda vaniljsocker, men byt ut lite av det vanliga sockret i så fall)

 

Topping:

* Laktosfri grädde

* Färska (svenska) jordgubbar

 

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smöra en form och bröa med exempelvis potatismjöl. Du kan använda glutenfritt ströbröd, kokos eller något annat om du vill! Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll i potatismjöl och bakpulver blanda väl så att inga klumpar finns.

Ställ i ugnen i 35-40 min eller tills den är genomgräddad.

Låt bottnen svalnda och skär den sedan, med hjälp av en lång kniv, i tre delar. 

 

Blåbärsfyllning: Mosa blåbären tillsammans med bananen. Rör i hallonsylt och sedan marsanpulver till önskad konsistens.

 

Jordgubbscrème: Mixa jordgubbarna tillsammans med yoghurten. Blanda i socker och vaniljpulver och smaka av. 

 

Topping: Vispa grädden till önskad konsistens (absolut inte till smör, hellre lite för lös än för hård!). Bred på grädde på toppen och runt om tårtan. Dekorera med färska jordgubbar.

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Hej!

Som ni vet är det säsong för rabarber nu, och det växer en stor hög med rabarber utanför huset. Jag kan inte bara se dem växa där utan att användas till något bättre, typ paj. Detta är en ny version av rabarberpaj som jag improviserade ihop medan jag bakade den. Enligt mig själv och de som smakade den (mamma och pappa) blev det en riktig höjdare. Pappa sa till och med att den var "godare än vanlig rabarberpaj". DET, mina vänner, är inte ett dåligt betyg! Självklart får ni ta del av detta sagolika recept, FODMAP-fritt, glutenfritt, laktosfritt och allt däremellan. NJUT!

Ingredienser:

* Olja eller smör till formen

* Rabarber

* 1-2 msk socker

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl havregryn

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 3/4 dl rice krispies (går att byta ut mot tex corn flakes eller havregryn/mjöl)

* 1 msk socker

* 1 krm salt

* 2 msk sirap

* 1/2 dl smör/margarin

* 2 msk kokosolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Olja eller smöra en form. Skala och hacka rabarber i 0,5 cm tjocka skivor, tillräckligt många så att botten av formen blir täckt. Strö socker och kanel över.

Blanda havregryn, mjöl, rice krispies, socker och salt i en bunke. Rör i sirap, smör och kokosolja och blanda väl. Fördela över rabarberna och ställ in i mitten av ugnen. Efter ungefär 15 min vred jag upp värmen till 200° för att få lite färg på pajen och lät den vara inne i ca 5 min till.

Vaniljsåsen gjordes (ungefär) efter det här receptet, men jag hade i ungefär 1 tsk vaniljpulver i för mer smak. Rekommenderas!

 

Kommer förmodligen baka fler rabarberpajen inom den närmsta framtiden, och kanske även försöka mig på något annat spännande med rabarber. Har ni några förslag på vad rabarber kan användas till? Alla recept jag har hittat innehåller FODMAP, men det är ju lite det som är tjusningen med att laga mat - att experimentera själv. Det funkar nästan alltid att utgå från ett "vanligt" recept för att sedan plocka bort och ersätta de ingredienser som innehåller FODMAPs med något annat, eller kanske göra om receptet helt. Vi får se vad som kommer här näst. Ha en underbar dag, ta hand om er! Kram,

Annie

Raw banan- och jordgubbsglass

Hej finisar ♥︎

Nu är jag äntligen hem-hemma! Det var en seg resa igår, men allt gick bra och jag var hemma vid kl 20 igår kväll. Idag ska jag och mamma börja förbereda mat och tårtor till imorgon, eftersom min bror tar studenten. Vårt mål är att göra allt på buffébordet FODMAP-vänligt. Det kommer bli en spännande utmaning. Jag ska försöka lägga upp recept på det vi får ihop senare. Det kommer fömodligen bli mycket improvisation, men jag ska göra mitt bästa för att ange mått.

Idag tänkte jag ge er ännu ett recept på glass. Denna gång inte alls så invecklat eller tidsträvande som förra. Här är det bara att ta ur ingredienserna ur frysen, mixa och äta. Helt i min smak. Vilka bär eller frukter en använder är helt upp till en själv! Jag rekommenderar dock att alltid ha banan i för att få den krämiga konsistensen. Dör er som inte gillar banan kan jag trösta er med att det inte smakar banan, det ger bara lite sötma och mjukare konsistens till glassen. Plus att det tillför massa nyttigheter. Du kan till och med äta glass till frukost. Varför inte? Glass är ju livet.

Jag valde att inte mixa min glass helt slät, eftersom jag gillar när det är lite bitar i. Det är så klart helt valfritt. Mixa på!

Recept för en portion:

* 5 frysta jordgubbar

* 1/2 frusen skivad banan

* En skvätt laktosfri mjölk om det behövs

(* en klick kokosglass - endast frusen kokosgrädde+socker, inte med övriga glassingredienser)

 

Gör så här:

Ta upp allt ur frysen och lägg i en mixer. Låt tina ett par minuter och mixa sedan allt till en glass. Ibland behövs lite vätska för att det ska bli krämigt, prova dig fram! 

Jag hade i en liten bit frusen vispad kokosgrädde med socker som jag använde till att göra glass av i detta receptet. Det går att byta ut mot kokosolja, vanlig kokosmjölk eller uteslutas helt.

 

Jaha, igår tog jag alltså ut min kandidatexamen i affärsjuridik. Antar att det är många av er som också slutat för sommaren. Om inte gör ni kanske det idag eller imorgon. Till er som jobbar och inte får sommarlov är det bara att kämpa på! Förhoppningsvis får ni lite semester när ni också kan få slappna av med lite glass. Ha en underbar torsdag allihop, ta hand om er! Kärlek, 

Annie

Jordgubbs- och rabarperpaj med hemmagjord vaniljsås

Hej!

Nu har vi äntligen slutfört det sista skriftila skolarbetet inför en heldag med seminarier på onsdag. Imorgon ska jag packa inför sommaren eftersom jag åker hem direkt efter seminarierna på onsdag. Det kommer bli en lång dag. Vi börjar 8:30 och jag kommer vara hemma ca 20 på kvällen om allt går som det ska. Men nären väl är hemma kommer det vara så skönt! Längtar lite efter att få klappa mina katter och höra dem spinna ♥︎

Ikväll tänkte jag bjuda på en fantastiskt god glutenfri (och FODMAP-fri såklart) smulpaj med rabarber och jordgubbar. Det går självklart att ha endast rabarber i, men jag tycker jordgubbarna gör det där lilla extra. Till detta serveras med fördel en hemmagjord vaniljsås. För att göra det lätt för sig kan en rårörd vaniljsås göras, den behöver alltså inte kokas. Receptet på pajen är i princip samma som detta recept, men med lite modifiering för att passa de sura rabarberna. Vaniljsåsen har jag hämtat inspiration från när jag googat runt på lite olika matsidor. Jag har kollat på "vanliga" recept, men bytt ut ingeridenser så att den är både laktosfri och utan FODMAPs. 

Pajen var väldigt omtyckt och tog slut i ett nafs. Ett bra betyg med andra ord. Hoppas ni också gillar den! Receptet hittar ni under bilden.

 

Recept för en pajform:

* 4 dl cornflakes

* 1,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1 krm salt

* 1/3 dl socker

* 1/3 dl sirap

* 1 dl flytande margarin + lite till att smörja formen

* Rabarber och jordgubbar

* 1-2 msk socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj pajformen med margarin eller smör. Skala och hacka rabarber i slantar. Skiva jordgubbar. Täck botten av formen med rabarber och jordgubbar. Strö över socker och kanel. Ju större andel rabarber, desto mer socker behövs eftersom rabarber är ganska surt.

Krossa cornflaksen lite och blanda med mjöl, salt, socker, sirap och margarin (eller smör). Klicka ut ett jämnt lager över rabarber och jordgubbar. Sätt in i ugnen i ca 25 min och pajen fått en fin färg. 

 

Under tiden pajen står i ugnen kan du göra en superenkel, rårörd, FODMAP- och laktosfri vaniljsås.

 

Recept för två-tre portioner (dubbla gärna om ni är fler):

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm vaniljpulver

* 1 äggula

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Rör i övriga ingredienser försiktigt och smaka av. Jag hade själv inte i vaniljpulver eftersom jag inte var hemma när jag gjorde såsen, men jag tror det blir godare att ha i!

Servera tillsammans med din nybakade paj i en djup skål så du får plats med mycket.

 

Hoppas ni har haft en fin nationaldag allihop. Själv ägnades största delen åt plugg, men hann även med att gå en runda i solen och äta laktosfri glass. En bra dag med andra ord! Imorgon har jag ingeting planerat, vilket är så skönt. Det enda jag vet att jag måste göra är att packa och städa undan innan jag lämnar den lilla lägenheter för att åka hem till föräldrarna. Utöver städ och plugg ska jag bara ta det lugnt. Njuta av den sista lediga dagen här.

Hoppas ni har det underbart allihop ♥︎  Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Laktosfri äkta vaniljgräddglass utan glassmaskin

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen de senaste dagarna. Jag har verkligen haft så mycket att göra och varken haft tid för att laga mat eller blogga. Det är snart dags att examen, men innan dess är det mycket som ska hinnas med. Gör mitt bästa för att kunna blogga i pauserna, och lovar att fortsätta med det!

Idag tänkte jag ge er ett recept på laktosfri gräddglass som makar precis(!) som den man köper. Om inte godare. Historien bakom denna glass kan jag dra för er lite kort. Jag satt och var otroligt sugen på glass (som vanligt) och googlade runt på glassmaskiner och recept. Av en händelse fick jag se det här klippet. Blev så inspirerad att jag slängde mig på cykeln, åkte till affären och köpte laktosfri grädde. Jag skulle göra egen glass, utan maskin. Jag följde hennes recept (fast med laktosfria produkter), men smaksatte med själv med vaniljsocker och vaniljpulver (receptet hittar ni under bilderna). 

Det är alltså inte ett skämt eller något jag bara säger för att ni ska testa att göra detta själva, men den här glassen blev godare (eller i alla fall lika god) än sådan en köper färdig. Kan knappt fatta det själv. Visst tar det lite tid och pyssel, men å andra sidan får du en tillsattsfri, FODMAP-fri och helst sjukt god glass när den är klar! Så värt! SMAKA!

Recept:

* 2,5 dl laktosfri vispgrädde

* 2,5 dl laktosfri mjölk

* 2 ägg

* 1,1 dl socker

* 1 msk vaniljsocker

* 1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt sjuda.

Knäck äggen i en skål och blanda med socker, vaniljsocker och vaniljpulver. Du kan använda med av dessa ingredienser för en tydligare smak, det är valfritt.

Häll gräddblandningen i skålen med äggen och sockret och rör runt. Låt svalna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Ju längre tid desto bättre, men minst 3-4 timmar.

Häll smeten i förslagsvis ett urdiskad glasspaket. Jag tog två gamla Sia-paket på 0,5 l. Ställ i frysen. Rör runt ordentligt i paketen ungefär var 20:e minut så att glassen fryser jämt. Beroende på hur stora paket du fryser in glassen i tar det 2-3 timmar innan den är klar. Mot slutet kommer den vara krämig och helt perfekt, precis som glass ska vara. Tålamod lönar sig.

Tips: Ställ alarm varje 20 min så du kommer ihåg att röra runt i glassen.

Tips#2: Du kan såklart smaksätta med vad som helst. Byt bara ut vanilj mot det du vill ha och tillsätt eventuellt lite mer socker.

Tips#3: Om du vill ha glass kvar när den är klar: ät inte varje gång du rör runt. Det gjorde jag, det är därför glasspaketet är halvtomt, hehe.

 

Om ni blandar glassmeten direkt hinner den blir klar till ikväll. Det finns ingen tid att förlora. Jag testade även att koka en FODMAP-fri kolasås till. Glömde dock att ta kort på den, så klart. Vill ni ha recept på den så släng i väg en kommentar så fixar jag det! Antingen med eller utan bild.

Nu ska jag fortsätta med sista-rycken-plugg innan jag äntligen kan ta sommarlov och lämna Linköping med en kandidatexamen i bagaget. På onsdag är det över. Sedan ska jag hem och fira student. Om ni har tur kanske det blir lite spännande recept då. Håll utkik! Till dess får ni ha en underbar lördag. Passa på att äta mycket glass medan vädret är så här vackert. Kärlek till er,

Annie

Melonglass

Hej!

Vilket väder vi har! Sååå varmt. Det enda en vill göra just nu är ju att sitta i skuggan och äta glass. Själv har jag suttit inomhus hela dagen på seminarium, så skugga har jag fått i alla fall. Gick en runda nu när jag kom hem och kan inte annat än älska värmen och solen. Det gör så mycket med humöret när vädret är så här. Till och med när en sitter inne en hel dag och har fyra långa seminarier.

Men på tal om glass, alla ni som äter enligt FODMAP vet att det inte är det enklaste att hitta glassar som är tillåtna. För det första innehåller de allra flesta laktos och alla strutar gluten. Sorbet finns ju, men de kan vara gjorda på otillåtna frukter eller innehålla t.ex. fruktos-glukossirap. Och till råga på allt en himla massa tillsatt socker. Inte så roligt för IBS-magar, tyvärr. Därför kommer jag här med ännu ett recept på FODMAP-fri glass! Den är gjord enbart på frukt, så den är dessutom riktigt nyttig, hälsosam, rik på vitaminer och allt sånt där som vissa bryr sig om. Basen är fryst melon, som i sig går att mixa till en sorbet-liknande konsistens utan att tillsätta något annat. Jag valde dock att ha i några bananskivor för att göra glassen lite mer krämig för att den skulle likna gräddglass lite mer än sorbet. Smaksatte även med lite pressad lime, men det är så klart valfritt. Hur som haver, god blev den och det är allt som räknas. Jättegod. Mmm.

Recept för 4 portioner:

* 1/2 honungsmelon

* 1 banan

* 1 tsk limejucie

 

Gör så här:

Förberedelser: Skär melon och banan i bitar och frys in minst ett par timmar. Detta går att förbereda flera dagar innan.

När du är sugen på melonglass: Lägg de frysta melon- och bananbitarna i en skål/mixer och häll/pressa i lite limejuice. Mixa till en krämig konsistens. Servera, ät och NJUT!

 

Visst är det gott med hemmagjord glass! Både gott (godare?) och nyttigare än sådan en köper. Och framförallt mycket billigare. Som student måste en ju tänka på ekonomin ibland. Dock brukar jag väl inte göra det just när det kommer till glass om jag ska vara ärlig, så där finns en hel del pengar att spara varje månad... Nu har jag tänkt börja göra mer egen glass, mest för att det är svårt att hitta FODMAP-vänliga glassar, men också för att en kan välja smak helt själv och inte behöver köpa ett helt paket med tråkig vanilj. Typ bara fördelar alltså. Brukar ni göra glass själva? Dela gärna med er av era recept och tips! 

Ha en underbar kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri smulpaj med cornflakes och bär

Hej finisar ♥︎ 

Oj, vad varmt det är ute! Vet inte hur vädret ser ut hos er, men här i Linköping är det hur varmt som helst. Har tagit en paus inomhus nu och tänkte passa på att uppdatera bloggen. I helgen bakade jag en smulpaj med bär som serverades till laktosfri vaniljsås. Vaniljsåsen köpte vi färdig, så har tyvärr inget recept till den. Jag googlade runt lite och letade inspiration till glutenfri smulpaj. Jag hade redan innan bestämt mig för att göra med cornflakes, för jag tänkte att det skulle bli krispigt och borde passa bra som pajskal. Kan avslöja att det gjorde det. Riktigt mumsigt blev det! Jag använde inga mått när jag gjorde pajen, så detta är bara uppskaddade siffror. Om det ser ut att bli helt knasigt om ni följer mina måttangivelser så kan det vara så att jag uppskattat måtten fel. Gör på känsla, det gjorde jag! Annars är det bara att fråga så ska jag kolla närmare på saken ;) I vilket fall som helst, jag har inte ätit smulpaj på hur länge som helst. Och har redan gjort den här pajen två gånger, haha. Högsta betyg med andra ord. Testa!

Ber om ursäkt för bedrövliga mobilbilder, men jag var inte hemma och hade tyvärr inte med min kamera.

Smulpaj:

* 5 dl cornflakes

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå mjölmix)

* 3/4 dl strösocker

* 1/3 dl sirap

* Drygt 1 dl flytande margarin eller smör

Bär:

* 225 g (ett paket) hallon och blåbär (jag använde lite mer än ett paket)

* Socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Lägg bären i botten på en ugnssäker form. Strö över socker och kanel. Krossa cornflakes i en bunke (behöver inte bli supersmått) och blanda ihop med mjöl, socker, sirap och margarin. Klicka ut jämnt över bären och sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills pajen fått en fin färg och känns klar. Servera till laktosfri vaniljsås eller glass.

 

Nu ska jag ut i solen igen och äta glass. Det är väl det en kan göra i den här värmen, men jag klagar verkligen inte. Älskar solen och värmen! En får ta vara på de få dagar sånt här väder visar sig i Sverige. Hoppas ni också får ta del av detta underbara väder. Om inte annat får vi hoppas att det blir fler såna här dagar. Kram på er!

Annie

Kokoskola

Hej!

Alltså, idag har nog varit den mest söndagigaste söndagen någonsin. Det varit grå himmel precis hela dagen och det har regnat till och från. Jag har hållt mig inomhus och städat. Unnade mig dock ett varmt bad och bakade små FODMAP-fria frallor som ni kommer få recept på imorgon. Så även denna dag har gått. Ibland är det ganska skönt att inte ha någonting att göra. Det föder i alla fall en viss kreativitet, haha.

Idag ska ni dock få receptet på kokoskola jag gjorde till glassen jag vla upp tidigare. Denna kola blir inte en jämn kolasås, utan mer grynig och krispig. Om det är en jämn kola som önskas måste sirap eller annan flytande sötning tillsättas istället, eller utöver, sockret. Jag ville dock ha det krispiga, och tro mig - det blev så gott. Åt tyvärr upp en del av innehållet innan jag kom på att jag skulle fota kolan. Så det ni ser på bilderna är inte allt, hehe. 

"Vanlig" kola(-sås) görs på grädde, sirap, socker och smör (typ), men denna innehåller bara två(!) ingerdienser som dessutom är tillåta enligt FODMAP, vegan, vegetarian, glutenfria, laktosfria, mjölkproteinfria osv osv. En riktig superkola helt enkelt. För att inte tala om smaken. Underbar. Testa den!

 

Denna kola har först fått stelna i kylskåp ett dygn för att sedan hackas slarvigt. Användas medfördel som topping på tex glass, men kan absolut ätas som den är direkt ur burken. Mmm.

Ingredienser:

* Den tjocka från en burk kokosmjölk

* 1 msk socker (eller mer för sötare konsistens)

 

Tips: Om du vill göra en kolasås av det kan du byta ut allt eller en del av sockret mot sirap (eller hunung/agave om du inte äter enligt FODMAP)

 

Gör så här:

Blanda kokosmjölk och socker och lägg i en kastrull med non-stick-botten. Koka på medelvärme, rör om då och då. Det tar ungefär 1 h (eller mer) tills kokosmjölken börjar bli brun. När kolan är klar häller du upp den i en glasburk och förvarar i kylskåp. Den stelnar i kylen, så när du vill använda den kan du hacka den och strö över till exempel glass. Om du istället vill ha den som godis kan du hälla den på en bakplåtsklädd tallrik (istället för glasburk) och ställa in i kylen. Sedan kan du skära den i lagom stora munsbitar.

 

Sådärja. Nu har ni söndagssnackset fixat. Hopps ni har haft en underbar helg och en skön söndag. Ladda upp ordentligt inför den nya veckan som kommer och njut av sista dagen på denna helg. Det ska jag. Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Kokosglass med banan toppad med hallon, nötter och kolasmul

Hej fina ni ♥︎

Så var helgen här igen, och vad passar bättre på lördagskvällen än en riktigt god, hemmagjord dessert? FODMAP-fri och relativt nyttig dessutom. Jag gjorde denna igår och måste ge er receptet, för det blev faktiskt riktigt gott. Jag valde att toppa med hallon, salta jordnötter som jag hackade och till sist någon slags kola som jag gjorde tidigare i veckan, även den på kokosmjölk. Receptet på den kommer inom kort, och jag lovar att det vill ni inte missa! Satan i gatan vad gott det blev.hej Så ni kan antingen pröva att göra glassen idag, eller vänta tills ni får receptet på kokoskolan. Jag rekommenderar dock att göra glassen idag, för att testa den. Så kan ni ju göra en omgång till när nästa recept kommer. För det kommer ni vilja.

Glassen utan topping, direkt från mixern.

Toppat med hallon, hackade salta jordnötter och kokoskolasmul. MUMS!

 

Recept för två portioner:

* En burk kokosmjölk á 400 ml

* 1 msk strösocker

* 1 banan

* 1 tsk vaniljpulver

* Ev lite laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Ställ kokosmjölk, en bunke och visparna till en elvisp i kylen i ett par timmar. Kokosmjölken måste vara genomkall, så om du har bråttom kan du lägga den i frysen, annars behöver den ha stått i kylen i nästan en dag. När allt är kallt gröper du ur det hårda av kokosmjölken och lägger det i bunken. Spara gärna resten av kokosmjölken (det rinnande) i en annan burk och använd till smoothies eller matlagning. Vispa det hårda med elvisp tills det bli fluffigt. Tillsätt sockret och vispa tills det blandat sig ordentligt. Häll allt i en burk och ställ i frysen. Rör om i burken efter ca 30 min så det fryser jämt. Det kommer inte bli en vacker glass av det här, så var inte rädda för att ni gjort något fel, det ska se lite äckligt ut.

Hacka bananen i max 1 cm tjocka skivor och frys. Vänta ett par timmar, eller dagar (det gjorde jag).

Lägg kokosfluffet (som lär vara stenhårt, så hacka sönder det lite med en kniv) och bananskivorna i en mixer och låt tina i typ 10 min. Häll i vaniljpulvret och mixa. Om det bara blir grynigt kan du tillsätta lite mjölk för att få en krämig konsistens. Ta lite i taget så det inte blir för rinnigt. När du är nöjd öser du upp det i en skål och toppar med allt du älskar. Jag tog hallon, hackade salta jordnötter och kokoskolasmul.

 

Den här blev så mycket godare än jag förväntade mig! Ni måste testa detta. Och kolan jag gjorde var pricken över i:et. hej Receptet på det (som förövrigt är superenkelt) är väl värt att vänta på. Ni hittar det här! Helt klart något jag kommer göra igen. 

 

Ha en underbar lördag allihop! Ta hand om er. Kram,

Annie