anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Desserter

Gluten- och laktosfria kanelbullemuffins

Hej!

Igår kväll satt jag i soffan och slökollade på TV samtidigt som jag surfade runt mellan olika recept. En ganska vanlig kväll med andra ord. Jag bor ju hemma hos mina föräldrar för tillfället, eftersom jag snart ska iväg på utbytestermin har har hyrt ut min lägenhet i andrahand. Hur som helst, ingen var hemma och jag hade ganska tråkigt. Plötsligt fick jag se ett recept som fångade min uppmärksamhet. Jag funderade inte speciellt länge innan jag begav mig ut i köket för att börja baka!

En stor fördel med att bo hos mina föräldrar är dels att det finns mycket fler grejer för bakning här än i min lägenhet, dels diskmaskinen. Den gör att jag inte längre måste överväga om glädjen av att baka är värd all disk som den för med sig. Nu slipper jag det tråkiga, woho! Så för att komma till poängen. Jag fick inspiration från detta recept, men har ändrat en del, gjort det FODMAP-vänligt och pimpat det med en kanel-swirl. Kan inte säga annat än att det blev sjukt gott. De blev så himla fluffiga, saftiga och alldeles, alldeles underbara. Jag är nästan mållös alltså.

Jag kan glatt meddela att även mina föräldrar tyckte även de att denna efterapning av den klassiska kanelbullen var ätvärd. Om de inte ljög för att göra mig glad. Det vet en ju aldrig. I vilket fall som helst, om du gillar kanelbullar, men inte orkar stå i köket en halv dag, eller om du bara är sugen på något sjukt gott; GÖR DESSA SMÅ RARINGAR!

Recept för ca 12 muffins:

* 1,5 dl strösocker

* 1 ägg

* 2 dl glutenfritt mjöl

* 2 tsk bakpulver

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm salt

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl laktosfri yoghurt

* 1 dl rapsolja

Kanelswirl

* 1 msk smör

* 1/2 msk kanel

* 1/2 msk socker

Topping

* Pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och ställ ut muffinsformar på en plåt. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör i resten av ingredienserna (inte till kanelswirlen!) till en jämn smet. Häll i formarna.

Smält smöret i en liten värmetålig skål eller kopp i mikron. Rör i kanel och socker. Häll en klick på varje muffin och rör runt med spetsen av en sked eller liknande. Toppa med (rikligt) med pärlocker.

Ställ in i ugnen i ca 15 min eller tills de känns klara. Dra in den underbara doften av nybakade kanelbullemuffins och hugg in ♥︎

Mmm, syndens underbara smak.

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop och tagga helg! Ha det underbart och må väl ♥︎ Kärlek,

Annie

Mini-kladdkakemuffins med hallonfrosting

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen! Jag är överöst med skolarbete och det känns som att jag inte gör något annat än att läsa och gå på föreläsningar. Tror aldrig jag har pluggat såhär mycket i en kurs. Lyckligtvis är det (faktiskt) en ganska intressant kurs, och den är även ganska kort. Så det är en väldigt intensiv period just nu, men som är över om knappt tre veckor. 

För att kompensera er längtan efter recept får ni ett riktigt smaskigt tips på fika eller dessert att bjuda på. Dessa små minikladdkakor går självklart att göra i större formar, men jag gillar när de är små eftersom en kan äta många fler då, hehe. De funkar kanon att äta utan topping, men de blir både finare och mer fancy med ett rosa täcke. Jag tror att det är knäckformar jag har använt, eller bara mini-muffinsformar. Vet inte, men små, söta och underbara blev dem. Precis som små kladdkakor. 

Ingredienser:

* 1 ägg

* 1,5 dl socker

* 75 g smör

* 1 dl glutenfri mjölmix

* 2 (stora) msk kakao

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 krm salt

* 50 g choklad av valfri sort (jag använde mörk)

 Hallonfrosting:

* 80 g laktosfri färskost (typ Philadelfia)

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 2 msk hallon

* 1 dl florsocker

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 185°. Placera ut miniformar på en plåt.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker (inte pösigt!). Rör ser övriga ingredienser utom chokladen.

Hacka chokladen fint och rör ner i smeten. Fördela smeten i formarna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta sedan ut och låt svalna, först i rumstemperatur och sedan kylskåp i några timmar. De går även att ställa in i frysen om du har bråttom.

Hallonfrostingen:

Vispa ihop alla ingredienser utom grädden till en jämn smet.

Vispa grädden hårt. Rör ihop allt. Om smeten är för lös kan du tillsätta mer florsocker eller lite smör.

 

När muffinsen är kalla, spritsa på hallonfrostingen. Dekorera eventuellt med strössel eller färska hallon.

Skojar inte hur god den här smeten var. Chansen att jag kommer göra detta igen, endast för att äta smeten, är extremt stor. 

 

Hoppas ni har en mer stressfri vardag än jag, det är ganska utmattande i längden. Nu ska jag fortsätta plugga inför ett seminarium. Det är bara typ tvåtusen sidor som ska läsas och lika många frågor att förbereda. Tur att det finns FODMAP-vänligt fika att äta för att hålla igång hjärnan ;) 

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Hallonsufflé

Hej!

Ber om ursäkt för det bristfälliga bloggandet den senaste tiden. Jag har fullt upp med typ allt känns det som, framförallt skolan. Ska försöka bättra mig! I helgen slängde jag ihop en supersnabb och superenkel dessert som jag tänkte dela med mig av till er idag. Jag hade två överblivna äggvitor och ville göra något roligt, så jag googlade runt lite och detta receptet på hallonsufflé. Jag älskar sufflé och jag älskar hallon. Svängde förbi affären och inhandlade potatismjöl och hallon. Sufflé skulle det bli!

Vilket resultat! Det blev jättegott! Plus att det blev så himla fina och rosa. Och framförallt, mina vänner; de är helt FODMAP-fria! Yes! En naturligt glutenfri dessert! Gör den! Älska den!

Ber om ursäkt för kass bild. Tagen med mobil i mörker... Ja, ni fattar.

Recept för två (stora) stycken:

* 100 g hallon

* 1 (knappt) msk potatismjöl

* 1 msk vatten

* Två äggvitor

* Några droppar citronsaft

* 1-2 msk socker

* Olja + socker till formarna

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °.

Värm hallonen i en kastrull till ett mos. Blanda potatismjölet med vattnet och rör i hallonen.

Vispa äggvitorna till ett hård fluff (som när en gör maräng). Droppa i citron under tiden och till sist sockret.

Vänd ner hallonmoset i äggfluffet förisktigt och rör runt väl.

Olja och sockra två suffléformar. Fyll med smeten och ställ in i ugnen ganska långt ner i typ 10 minuter, håll koll!

 

Detta recept är nästan helt kopierat från Ica, så all cred till dem! 

 

Nu ska jag kolla på Vem vet mest och slappna av lite. Ha det så fint allihop ♥︎ Kram,

Annie

Lyxiga och sjukt goda chokladbollar

Hej!

Happy friday, eller vad!? Även om det innebär precis lika mycket plugg på fredagar som alla andra dagar i veckan har jag ändå en speciell känsla i kroppen. Jag känner mig glad och lite mer hoppfull än vanligt. Kanske för att helgen snart är här, kanske för att det finns kvar långt bak i minnet hur vi slutade tidigt på fredagar på lågstadiet och jag kunde gå hem till mormor och äta något nybakat. Och förr i tiden (läs: innan universitetet) behövde en inte plugga på helgerna, så jag var ledig. Jag har dock planerat att ta ledigt denna helgen faktiskt. Hela veckan har varit superförkyld och faktiskt pluggat ganska mycket (allt är relativt, men jag jämför med mig själv). Därför tyckte jag att jag kunde belöna mig själv med en pluggfri helg!

Men nog om det. Som ni vet finns det inte jättemycket bakverk att njuta av som är FODMAP-fria. Vilket såklart kanske an vara bra för vissa av oss (typ mig...), men det är väldigt tråkigt. Så idag tänkte jag ge er ett mer lyxigt recept på chokladbollar! Vem älskar inte chokladbollar liksom? Dessa är vanliga i den bemärkelsen att de inte är gjorda på dadlar och sån *ursäkta mig* skit. Dessa är gjorda på hederligt socker, smör och havregryn. De innehåller även lite mer för att få till det där lilla extra. Receptet har jag lånat från Jenny, så jag ska inte ta åt mig äran för dessa godingar. Jag gjorde dock inte exakt efter hennes recept, men det är tillräckligt likt för att ge henne cred ;) Jag halverade även receptet eftersom jag inte skulle bjuda ett helt fotbollslag på chokladbollar.

I originalreceptet ingår bland annat mjölkchoklad. Om ni är känsliga mot det kan ni använda laktosfri choklad, strunta i ingrediensen, eller tillsätta lite mer kakao och smör. Det spelar inte så stor roll, chokladbollarna kommer bli fett goda ändå!

Ingredienser:

* 100 gram smör

* 4 dl havregryn

* 1,5 dl socker

* 1 nypa salt

* 1 msk kallt kaffe

* 1,5 msk kakao

* 2 msk oboypulver

* 3 rutor mjölkchoklad

* Kokosflingor att rulla i

 

Gör så här:

Mixa havregrynen (jag använde en stavmixer.

Mosa ihop smör och socker. Blanda i kaffe, kakao, oboypulver och salt.

Smält chokladen (i mikro eller vattenbad). Blanda i chokladsmeten. Rör runt ganska fort så inte chokladen stelnar! Häll sedan allt i skålen med havregryn och blanda väl.

Ställ i kylskåp till smeten satt sig och inte är för kladdig. Den ska helt enkelt vara redo att rullas. Rulla i kokos om du fixar det. Annars kan du använda pärlocker, mer kakao, strössel, något helt annat eller ingenting alls!

 

 

Så där! Nu är det bara att slänga ihop smeten så har ni något gott att mumsa på ikväll. Jag har några kvar som jag tänkte festa på. Ha en superfin fredag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

 

Snabb och hälsosam choklad/kladdkaka

Hej!

Ja, som ni vet är det långa dagar för min del just nu. Tyvärr ser det inte bättre ut än att det kommer vara så typ hela hösten, i alla fall tills denna kurs tar slut. Idag slutade dock föreläsningen vid lunch (!), så jag har kunnat disponera min tid hemma idag. Jag valde att ägna en kort tid åt att slänga ihop en nyttig (!!!) choklad/kladdkaka. Den blev  god. Nästan som en vanlig kladdkaka till och med. Ni som älskar kladdkaka, men inte mår bra av varken mjöl eller socker (vem gör det egentligen?) borde ge denna banan-baserade kaka en chans. Om inte annat kan ni äta smeten som den är. Himmelriket i flytande form typ.

Ingredienser för två små formar:

* En banan

* 1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du gillar)

* Ett ägg

* 1 msk olja (kokos eller raps)

* Ev lite socker

* En nypa salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i två mikro-säkra formar (eller ät upp smeten). Smaka av ifall du vill ha mer socker eller kakao i. Mikra i typ 1 min, beroende på hur effektiv din mikro är. Ställ i kyl eller frys och låt bli kall. Servera som den är eller med tex hallon, vispad laktosfri grädde eller något annat kul. NJUT!

 

Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför TV:n. Har åkt på en ordentlig förkylning tyvärr. Riktigt jobbigt, men det känns lite som en "tradition" med en höst- och en vårförkylning, så det är väl bara att stå ut. Om ni har några killer-tips på hur den kan övervinnas är det välkommet! Ha en fin kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Peach Melba smoothie-glass

God kväll!

Det blir långa dagar, som sagt. Ibland går det bra, och ibland är det lite jobbigare. Idag har det varit en ganska bra dag, trots att inte var hemma förrän ganska sent ikväll. När det inte blir så mycket tid för matlagning är smoothies ett perfekt mellanmål. I alla fall om du inte är känslig för fruktos, då blir det lätt för mycket med en smoothie. Jag gör gärna smoothien ganska fast och toppar med nötter och frön för extra näring och mättnad. Tips tips!

När jag var mindre minns jag att det fanns en glass som hette Peach Melba. Det var en persikogräddglass med hallonsås typ. Jag älskade verkligen den. Kunde äta hur mycket som helst! Så idag fick jag av någon anledning en flashback från den gamla goda tiden (haha) och gjorde en smoothie-version av den. Det blev faktiskt riktigt bra! Och förmodligen ganska mycket nyttigare också. En av fördelarna med att mixa din egen "glass" är ju att du vet exakt vad den innehåller. Plus att du kan använda ingredienser du mår bra av. Det negativa är att du måste diska mixern. Men det är väl sånt en får ta antar jag.

Som jag nämnt tidigare testar jag lite olika frukter, därför har jag persika i det här receptet. Persika är inte ett tillåtet livsmedel om du följer FODMAP strikt. Om du inte vill äta FODMAPs kan du byta ut perikan mot jordgubbar, honungsmelon eller ananas. Har ni andra tips på goda smoothie-kombinationer får ni jättegärna hojta till! Alla tips uppskattas :)

Ingredienser för en liten kopp:

* En halv frusen banan i skivor

* En halv frusen persika i bitar

* 1/2 dl frysta hallon

* En skvätt laktosfri yoghurt med valfri smak, jag hade smultron/jordgubb

* En skvätt apelsinjuice

* 1/2 krm gurkmeja

* En doft kanel

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser hastigt. Det är gott (och fint) om det inte blir en helt slät smoothie. Toppa gärna med nötter och frön!

 

Nu är det dags för mig att fixa matlåda inför imorgon. Eller snarare ta upp en ur frysen. Jag borde ha läst inför föreläsningarna, men det har som vanligt inte blivit mycket av den varan. Inget alls faktiskt. Allt annat är ju så mycket roligare, till exempel att testa nya smoothies, haha. Hoppas ni haft en bra dag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Jordgubbsglass-smoothie

Hej!

Ber om ursäkt för den bristande uppdateringen de senaste dagarna, men just nu är det väldigt mycket att göra i skolan. Det är flera tusen sidor kurslitteratur, inlämningsuppgifter, seminarier och föreläsningar som tar upp ganska mycket av ens tid. Plus att jag tycker att det kan vara ganska trevligt att hinna äta, sova och andas ibland också. Det tråkiga med att ha fullt upp hela tiden är att det tyvärr inte finns tid för ordentlig matlagning. På dagarna äter jag matlådor och på kvällen slänger jag bara ihop något snabbt som verkligen inte platsar på bloggen. Hoppas ni har överseende med situationen.

Idag har vi suttit hemma och jobbat med en inlämningsuppgift, men vi avbröt strax efter lunch när vi kände oss färdiga för dagen. Nu sitter jag iklädd myskläder i soffan och äter den här smarriga smoothien som smakar jordgubbsglass. På riktigt alltså! Om ni undrar varför jag har äpple i (vilket är en FODMAP) är det för att jag testar lite. Ni som äter enligt FODMAP kan byta ut den mot mer jordgubbar, banan, kiwi, vindruvor eller strunta i det helt. Lovar att det funkar precis lika bra!

Ingredienser för en (ganska liten) portion:

* En näve frysta jordgubbar

* En halv fryst banan i bitar

* Ett halvt äpple

* 1 krm kanel

* 1/2-1 dl laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Skala och dela äpplet i bitar. Häll alla ingredienser i en mixer. Häll i ungefär 1/2 dl mjölk. Mixa. Beroende på om du vill äta med sked som en glass, eller om du vill dricka den behöver du tillsätta mer mjölk. Valet är ditt!

Jag gjorde ungefär enligt dessa mått och det är inte inte en jättestor portion (tyvärr), så den tog slut fort. Jag rekommenderar att du gör en lite större sats, för det kommer du vilja ha ;)

 

Nu borde jag verkligen läsa lite i min inte allt för spännande kurslitteratur, men vi får se hur det blir med det... Om jag känner mig själv rätt blir det nog inte jättemycket av den varan. Ska börja med att diska undan efter fikat och sen får vi se vad mina ben för mig. I vilket fall ska jag ha en lång och skön hemmakväll med Vem vet mest, Halv åtta hos mig och Idol. Har hela kvällen uppbokad vid TV:n, haha. Hoppas ni har en fin tisdag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Iced Latte, Frappe, Iskaffe - smoothie

Hej!

Alltså, åh, vädret! Sommarens svunna dagar kommer nu! Så härligt med en riktig sensommar ♥︎ Visst ör det lite tråkigt att sitta inne på föreläsning när solen strålar, men en blir ändå gladare av detta underbara väder. Tack vare solen och värmen tänkte jag ge er tips på en svalkande kaffedrink. Jag vet att inte alla IBS-magar tål kaffe, men för vissa funkar det. För er som inte fixar det kan ni byta ut kaffet mot bär+mer vätska, saft, chokladmjölk eller typ vad som helst som kan tänkas passa.

Kärt barn har många namn, likaså denna kaffedrink. Om jag fattat det rätt är vissa namn på iskaffe caféers egna "varumärke", men som blivit widespread och mer ett allmänt namn, så att säga. Frappe eller iskaffe är nog det jag oftast säger, men ni får kalla den precis vad ni vill! Det viktigaste är att den är kall, smakar kaffe och är riktigt, riktigt god. Vilket är precis vad dagens recept är. Den är även något nyttigare än den klassiska varianten som ofta innehåller ganska mycket socker.

Recept för en mugg:

* 1/4 frusen banan i skivor

* 1 dl starkt kaffe, kallt + frysta kaffeisbitar

* 1-2 dl laktosfri mjölk

* 1/2 dl laktosfri vaniljglass

* 1 tsk kokosolja

* Ev 1 tsk rapsolja

* Laktosfri vispgrädde

 

Gör så här:

Förberedelser: Koka kaffe ett par timmar innan. Häll upp en kopp kaffe och ställ i kylen. Häll även lite av det i isformar och ställ i frysen. Skär banan i skivor och frys in (om du inte redan har det i frysen).

Innan servering: Vispa grädden fluffig och ställ i kylen medan du gör själva kaffedrinken.

Mixa 1 dl av det kalla kaffet och en eller två av kaffe-isbitarna tillsammans med resten av ingredienserna (förutom grädden så klart). Jag hade i en klick rapsolja för att göra det hela lenare, men det är valfritt. Väg av med mjölken beroende på vilken konsistens du vill ha. 

Häll upp i ett glas och toppa med grädde.

 

Just nu sitter jag och äter lunch i väntan på att eftermiddagens föreläsningar ska ta vid. Det har varit "ledigt" på förmiddagen, vilket innebär att en förväntas läsa alla böcker (ca 1 ton litterur). Jag är dock inte den läsande typen, så jag har istället ägnat mig åt att skriva blogginlägg, vara ute i solen och laga mat. Mycket trevligare! Vi har nämligen föreläsningar till kl 17 ikväll, och då funkar inte hjärnan lika bra om den redan utsatts för studerande hela förmiddagen. Jag tror ni fattar ;)

Hur som helst. Nu är det dags för mig att byta om och cykla till universitetet. Ha en fin dag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

Laktosfri hallonmilkshake utan glass och socker

Hej!

Hoppas er måndag varit bra! Själv började den med plugg för att sedan avrundas med glass och en runda ute i solen. En bra måndag med andra ord. Måndagar kan ju vara lite jobbiga, och det kan kännas som att det är en evig het till helgen. Något jag tycker gör en dag lättare att ta sig igenom är de små stunder av njutning endast något riktigt gott kan ge. Ett exempel på en sådan sak är milkshake. För ett tag sedan blev jag verkligen akut sugen på hallonmilkshake och när en är det finns det inget bättre än att göra en, sätta sig ner i en skön stol och bara njuta av sin nymixade milkshake.

Eftersom jag tycker att alla borde må bra varje dag och ta vara på alla stunder som ges att njuta, får ni självklart ett recept på en perfekt, supernjutig milkshake. Som dessutom är laktosfri, och FODMAP-fri så klart.

Recept för ett glas:

* En stor näve frysta hallon

* En halv banan, skivad och fryst

* Ca 1 dl laktosfri mjölk

* 1/2 dl laktosfri vispgrädde

* Ev lite socker 

 

Gör så här:

Vispa grädden i en skål och ställ in i kylen medan du gör milkshaken. Jag vispade i en plastglas med en liten visp eftersom det inte var så stor mängd grädde.

Mixa hallon, banan, mjölk, en msk av grädden och eventuellt lite socker. Tillsätt mer mjölk om den bli för fast. Häll upp i ett glas och toppa med grädde och hallon. Drick med sugrör.

Tips #1: Jag fryste in lite av mjölken i iskuber ett par timmar innan. Det gör milkshaken mer krämig och glassigare.

Tips #2: Lägg en isbit i botten av glaset innan du häller på milkshaken. Det håller den kallare längre.

 

Mmm, så himla gott. Och massa nyttigheter i dessutom! Varför inte ta vara på denna måndaskväll och göra en milkshake typ nu? Eller något annat gott ni verkligen tycker om. Njut fina ni, det är ni värda! Kärlek,

Annie

Kolasås

Hej!

Nu har jag precis gjort glass för andra gången i min glassmaskin. Det är så roligt! Jag blandade ihop smeten igår och körde den i maskinen idag. Jag har precis öst smeten i glasspaket och ställt in i frysen för den sista frysningen. Inom kort får ni veta mer exakt vad för glass jag gjort och hur den blev. Men redan nu tänkte jag avslöja att en av ingredienserna i glassen är kolasås. Denna goding kokade jag ihop igår och tänkte ge er receptet. Det är ju så enkelt att göra egen kolasås! Egentligen bör intag av kolasås begränsas för de flesta av oss eftersom det innehåller ganska mycket socker och kan ställa till det i magen för en del. Men ibland måste en ha kolasås, så är det ju. Så nu behöver ni inte vänta längre på ett enkelt (det enklaste?) receptet på hemmagjord kolasås, utan här har ni det. Så sluta direkt upp med att köpa färdig som innehåller massa E-ämnen och jag-vet-inte-vad. Var goda!

Ingredienser:

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 msk sirap

* 1 msk socker

* En nya salt

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknar till önskad konsistens, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. 

Förvara den i en glasburk med lock i kylen. 

Min fick ingen riktig kola-färg (alltså brun/beige...), men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på. Jag kan tänka mig att det har med hur mycket socker/sirap en har i. Ni kan ju mixtra lite med mängderna om ni vill. Jag hade i lite på måfå, så jag är inte hundra på att de mått jag angett är exakta. Men det måste va svårt att få äcklig kolasås, haha.

Nu ska jag (än en gång) försöka varva ner efter ännu en hetsig dag. Magen trivs verkligen inte i sånt här klimat. Men, men. Det handlar nog en del om att vänja sig och försöka få lite rutin på det hela. Det har ju inte ens gått en vecka, så det ska jag nog klara av med tidens gång! Nu ska jag smaka på glassen! Så spänd! Kan avslöja att det såg väldigt gott ut i alla fall. Ha det så bra hörrni, vi hörs snart ♥︎ Kärlek,

Annie

Hemmagjord vaniljglass

Hej!

Nu tänkte jag berätta om min första sats glass i min nyinhandlade glassmaskin. Jag gjorde det enkelt för mig första gången och gjorde samma recept som här, då jag gjorde glass utan maskin. Det är för övrigt ett väldigt bra grundrecept som jag starkt rekommenderar. Svårt att misslyckas med helt enkelt! Jag gjorde glassmeten kvällen innan och lät den stå i kylen över natten och helda dagen därpå. När jag sedan tog fram den för att göra glassen hade den tjocknat lite och luktade underbart vaniljigt. Sedan satte jag igång maskinen och hällde i smeten.

Resultatet blev en riktigt god vaniljglass. Konsistensen är bättre än då jag inte använde maskin. Om det beror på just maskinen, eller det faktum att jag inte lät smeten vänta ett helt dygn i kylskåp, vet jag inte. Kanske en kombination. I vilket fall är jag ärlig när jag säger att den här glassen är minst lika god som den du köper i butiken. Det enda som är lite sämre är att glassen är något hårdare när den stått i frysen länge. Det beror i sin tur förmodligen på alla konstiga tillsatser och insprutad luft som finns i köpt glass. Det kan jag leva utan. Det är bara att spola lite varmvatten på skeden och sedan skopa glass. Ingen fara med andra ord!

Allt som allt: det tar tid och planering att göra egen glass. I slutändan skulle jag dock säga att det är värt det. Du vet precis vad din glass innehåller, och du kan göra så att den innehåller precis vad du vill. Det är väl det allra bästa. Egen glass får 5/5. Kommer inte köpa glass på länge. Nu blir det istället laktosfri grädde som kommer inhandlas för att sedan omvandlas till underbar, krämig, laktosfri glass ♥︎

Det var lite svårt att få till en bild som såg god ut, men här ser ni i alla fall hur glassen ser ut när den är upphälld i ett glasspaket och legat i frysen i ca ett dygn. Fett god.

Jag planerar att göra nästa sats till helgen. Då blir det inte vanilj, utan något annat mer spännande. Om det blir lyckat får ni självklart veta! Kanske även visar om jag misslyckas, bara för att varna er att inte göra samma misstag, haha. Har ni några förslag på smaker? Shoot! Vill ha tips på glassar att göra. Eller tips på hur glassen blir extremt god. Allt är välkommet!

Ha en underbar dag finisar ♥︎ Kram,

Annie

Snabb och hälsosam yoghurtglass med blåbär

Hej!

Jag vet inte hur det är med er, men för mig och de flesta runt omkring mig innebär lördag lite extra mycket sötsaker och snacks. För oss med IBS är en stor sockerkonsumtion inte det bästa för maghälsan. Jag har själv märkt att de dagar jag inte äter överdriver mycket socker (läs: kakor, godis, glass osv) mår jag mycket bättre. Tyvärr är glass typ det bästa jag vet efter chips, så det är riktigt jobbigt att undvika det. Ärligt suger det. Jag äter så klart glass ibland, det är ju inte så att jag dör av det, men inte alls lika ofta som jag önskar jag kunde utan problem. Men som ni kanske vet är jag inte den som rycker på axlarna och inte gör något åt det, utan jag försöker hitta värdiga substitut.

Efter en del experimenterade har jag nu hittat en helt okej motståndare till den vanliga sockerbombsglassen en köper i affären. Glass gjord på yoghurt! Hemmagjord så klart och utan tillsatt socker. Istället för socker och (o)naturliga aromer låter jag blåbär eller hallon göra jobbet med smaksättning. Denna glass blir inte lika söt som vanlig, men den blir frisk, god och konsistensen blir faktiskt ganska lik. Det mest perfekta av allt är att detta är inte ens något som irriterar magen, den är till och med bra för magen. Woho! God, snäll för magen och hälsosam, bästa kombinationen! Testa själva om ni inte tror mig, era magar kommer tacka er.

Recept för en mugg glass:

* 1,5 dl laktosfri naturell yoghurt

* 1 tsk rapsolja

* 1-2 msk blåbär

 

Gör så här:

Häll allt i en frystålig mugg (förslagsvis av hårdplast) och rör om ordentligt. Ställ in i frysen. Ta ut muggen och rör om väl ungefär var 20:e minut. Efter ca 1 h är glassen klar att avnjutas.

Oljan gör att yoghurten inte kristalliserar sig lika mycket och gör konsistensen mjukare. Därför kan du ha glassen i frysen längre utan att den blir stenhård. 

Jag har inget socker alls i eftersom jag gillar den friska smaken yoghurt och bär ger. Om du tycker det är för syrligt kan du så klart tillsätta lite socker eller sirap. Tänk bara på att IBS-magar inte vill ha för mycket! 

Det är viktigt att röra om minst en gång i halvtimmen, gärna oftare, för att inte glassen ska kristallisera sig och bara frysa runt om. Så här ser den ut när den börjar bli klar, bara några minuter till i frysen!

Jag toppade min glass med hackade valnötter. Sååå gott tillsammans med blåbär, plus att det ger ett härligt tuggmotstånd. Mums.

 

Detta är ett perfekt när din (eller i alla fall min) glassabstinens slår till. Det enda negativa är att den måste förberedas ett tag innan. Beroende på hur stor portion du gör går det mer eller mindre fort. Om det är riktigt akut kan du göra två små muggar istället för en stor, då går det på bara några minuter i frysen. Tips tips!

 

Ha en superfin lördag allihop, hoppas ni mår bra ♥︎ Kram,

Annie

Fluffiga bananpannkakor med tillbehör

Hej allihop!

Så var det fredag och jag tänkte bjussa på världens bästa fredagsrecept. Idag har det varit mulen och kallt, så det var som gjort för en dag inomhus i soffan. Så det är vad jag har gjort, samtidigt som jag kollat serier och ätit pannkakor. Den perfekta dagen? Ja, typ. 

Vanliga pannkakor med vetemjöl och massa sockriga tillbehör är ju inte de bästa för våra IBS-magar, och inte heller speciellt FODMAP-fritt. Därför har jag självklart gjort magvänliga, FODMAP-vänliga och aptitvänliga pannkakor som jag hade kunnat äta flera kilo av. Detta är en variant av de populära bananpannkakorna, men med både mjölk och bakpulver för att få dem fluffigare och lättare i konsistensen. Om jag får säga det själv blev dem mästerliga. Om ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Vem gillar inte pannkakor liksom?

Recept för en portion:

* 1/2-1 banan beroende på storlek

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri mjölk

* 1/2 tsk bakpulver

* En nypa salt

* Kokosolja till stekning

Tillbehör:

* Laktosfri vispgrädde

* Kokosgrädde

* Blåbär, hallon eller jordgubbar

 

Gör så här:

Knäck ägget i en skål och tillsätt övriga ingredienser (förutom kokosolja som är till stekning). Mixa med en stavmixer till en jämn smet. Stek små plättar i riktigt med kokosolja på medelvärme. Du kan göra många små eller ett par stora, det är upp till dig! Var lite försiktig när du vänder dem, jag använde två stekspadar för att vara på den säkra sidan.

Servera till vispad laktosfri grädde, kokosgrädde och mosade bär. 

Här har jag både vanligt grädde och kokosgrädde. Kokosgrädden är fastare i konsistensen, men smälter samtidigt mycket lättare när den kommer i kontakt med något varmt (typ bananpannkakor). Ett hett tips är att blanda båda gräddsorterna. Själv mojsar jag ihop alla tre tillbehören och smetar ut över pannkakorna, men det blir inte så snyggt på bild så ni fick se hur det såg ut sekunderna innan.

 

Åh, nu blev jag sugen på pannkakor igen. När jag flyttar upp till lägenheten igen kan jag äta pannkakor flera gånger om dagen, men just nu när vi är en hel familj som sitter vid samma middagsbord är det nog inte så populärt. Får hålla mig helt enkelt. Ikväll drar vi till kusten en sista gång innan jag flyttar till studentlyan för hösten. Det är vemodigt, men jag har ändå lyckats vara där ganska många gånger denna sommaren så jag känner mig nöjd ändå. Vi får se vad det blir för episk fredagsmat, om ni har tur hamnar det på bloggen lite senare. Nu ska jag packa det sista inför helgen, ha en underbar fredagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Tårta med blåbär och laktosfri vit chokladmousse

Hej!

Nu är jag hemma från min lilla resa på östkusten. Jag har firat en födelsedag, varit på kräftskiva och gjort en mini-roadtrip vid kusten. Vid födelsedagsfirandet fick jag i uppdrag att fixa tårtan, med krav på att den skulle vara utan grädde och marsipan. Ville göra den så lik en "vanlig" tårta som möjligt, och gjorde därför en vit chokladmousse som jag klädde tårtan med istället för den klassiska grädden. För att det inte skulle bli alltför sött hade jag på massa nyplockade blåbär. Kombinationen sött tillsammans med friskt/syrligt kan knappast gå fel.

Gjorde tårtan självklart laktos- och glutenfri och tillåten enligt FODMAP. Resultatet blev väldigt uppskattat! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept för en tårta:

* Tårtbotten enligt detta receptet

Fyllning #1:

* Blåbär

* Hallon

* 1/2 banan

* 1 msk marsanpulver

Fyllning #2:

* 5 msk marsanpulver

* 2 dl laktosfri mjölk

Vit chokladmousse:

* 150 g laktosfri vit choklad (Finns i lite större affärer, jag köpte på ICA Maxi. Den jag köpte hade krisp i sig, blev supergott!)

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 dl laktosfri crème fraîche (ingen lättvariant!)

 

Gör så här:

Gör bottnen. Låt svalna och skär i tre lager.

Mosa blåbär, hallon och banan i en skål. Jag använde ungefär 3:1 blåbär i förhållande till hallon. Rör i lite marsanpulver för att göra moset mer fast, ta lite i taget till du är nöjd med konsistensen.

Vispa marsanpulver och mjölk till en lagom fast vaniljkräm.

Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad. Vispa grädden fluffig. När chokladen är smält, ta bort den från värmen och rör i crème fraîchen. Låt svalna något och blanda sedan försiktigt ner det i grädden. Ställ in i kylen lite så det blir lite fastare. Klä sedan tårtan med moussen. Ställ in i kylen ett par timmar så att moussen sätter sig. 

Dessa steg görs med fördel dagen innan. Precis innan tårtan ska serveras öser du på massa blåbär och trycker fast dem försiktigt så att de inte rullar av. NJUT!

 

Hoppas ni haft en superfin helg och start på veckan ♥︎ Ta hand om er! Kram,

Annie