anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Recept - Bröd och kakor

Gluten- och laktosfria kanelbullemuffins

Hej!

Igår kväll satt jag i soffan och slökollade på TV samtidigt som jag surfade runt mellan olika recept. En ganska vanlig kväll med andra ord. Jag bor ju hemma hos mina föräldrar för tillfället, eftersom jag snart ska iväg på utbytestermin har har hyrt ut min lägenhet i andrahand. Hur som helst, ingen var hemma och jag hade ganska tråkigt. Plötsligt fick jag se ett recept som fångade min uppmärksamhet. Jag funderade inte speciellt länge innan jag begav mig ut i köket för att börja baka!

En stor fördel med att bo hos mina föräldrar är dels att det finns mycket fler grejer för bakning här än i min lägenhet, dels diskmaskinen. Den gör att jag inte längre måste överväga om glädjen av att baka är värd all disk som den för med sig. Nu slipper jag det tråkiga, woho! Så för att komma till poängen. Jag fick inspiration från detta recept, men har ändrat en del, gjort det FODMAP-vänligt och pimpat det med en kanel-swirl. Kan inte säga annat än att det blev sjukt gott. De blev så himla fluffiga, saftiga och alldeles, alldeles underbara. Jag är nästan mållös alltså.

Jag kan glatt meddela att även mina föräldrar tyckte även de att denna efterapning av den klassiska kanelbullen var ätvärd. Om de inte ljög för att göra mig glad. Det vet en ju aldrig. I vilket fall som helst, om du gillar kanelbullar, men inte orkar stå i köket en halv dag, eller om du bara är sugen på något sjukt gott; GÖR DESSA SMÅ RARINGAR!

Recept för ca 12 muffins:

* 1,5 dl strösocker

* 1 ägg

* 2 dl glutenfritt mjöl

* 2 tsk bakpulver

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm salt

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl laktosfri yoghurt

* 1 dl rapsolja

Kanelswirl

* 1 msk smör

* 1/2 msk kanel

* 1/2 msk socker

Topping

* Pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och ställ ut muffinsformar på en plåt. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör i resten av ingredienserna (inte till kanelswirlen!) till en jämn smet. Häll i formarna.

Smält smöret i en liten värmetålig skål eller kopp i mikron. Rör i kanel och socker. Häll en klick på varje muffin och rör runt med spetsen av en sked eller liknande. Toppa med (rikligt) med pärlocker.

Ställ in i ugnen i ca 15 min eller tills de känns klara. Dra in den underbara doften av nybakade kanelbullemuffins och hugg in ♥︎

Mmm, syndens underbara smak.

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop och tagga helg! Ha det underbart och må väl ♥︎ Kärlek,

Annie

Mini-kladdkakemuffins med hallonfrosting

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen! Jag är överöst med skolarbete och det känns som att jag inte gör något annat än att läsa och gå på föreläsningar. Tror aldrig jag har pluggat såhär mycket i en kurs. Lyckligtvis är det (faktiskt) en ganska intressant kurs, och den är även ganska kort. Så det är en väldigt intensiv period just nu, men som är över om knappt tre veckor. 

För att kompensera er längtan efter recept får ni ett riktigt smaskigt tips på fika eller dessert att bjuda på. Dessa små minikladdkakor går självklart att göra i större formar, men jag gillar när de är små eftersom en kan äta många fler då, hehe. De funkar kanon att äta utan topping, men de blir både finare och mer fancy med ett rosa täcke. Jag tror att det är knäckformar jag har använt, eller bara mini-muffinsformar. Vet inte, men små, söta och underbara blev dem. Precis som små kladdkakor. 

Ingredienser:

* 1 ägg

* 1,5 dl socker

* 75 g smör

* 1 dl glutenfri mjölmix

* 2 (stora) msk kakao

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 krm salt

* 50 g choklad av valfri sort (jag använde mörk)

 Hallonfrosting:

* 80 g laktosfri färskost (typ Philadelfia)

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 2 msk hallon

* 1 dl florsocker

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 185°. Placera ut miniformar på en plåt.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker (inte pösigt!). Rör ser övriga ingredienser utom chokladen.

Hacka chokladen fint och rör ner i smeten. Fördela smeten i formarna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta sedan ut och låt svalna, först i rumstemperatur och sedan kylskåp i några timmar. De går även att ställa in i frysen om du har bråttom.

Hallonfrostingen:

Vispa ihop alla ingredienser utom grädden till en jämn smet.

Vispa grädden hårt. Rör ihop allt. Om smeten är för lös kan du tillsätta mer florsocker eller lite smör.

 

När muffinsen är kalla, spritsa på hallonfrostingen. Dekorera eventuellt med strössel eller färska hallon.

Skojar inte hur god den här smeten var. Chansen att jag kommer göra detta igen, endast för att äta smeten, är extremt stor. 

 

Hoppas ni har en mer stressfri vardag än jag, det är ganska utmattande i längden. Nu ska jag fortsätta plugga inför ett seminarium. Det är bara typ tvåtusen sidor som ska läsas och lika många frågor att förbereda. Tur att det finns FODMAP-vänligt fika att äta för att hålla igång hjärnan ;) 

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Knäckflarn

Hej!

Här kommer det mina vänner: det i grunden misslyckade receptet som visade sig bli fantastiskt goda knäckflarn. Jag gjorde två omgångar för för att testa om det var smörets fel att det inte blev kakor. Det visade sig inte vara fallet. Genom att ändra mängden smör blev det dock två olika typer av flarn. De med 100g smör blev sega (mina favoriter), medan de med 50g blev krispiga (perfekt att krossa över tex glass). Så här i efterhand tror jag att sirapen gjorde smeten för lös för att det skulle bli kakor. Nästa gång jag tänker försöka mig på att baka riktiga kolakakor ska jag testa 1 tsk sirap istället för 1 msk. Här har ni i alla fall receptet på mina knäckflarn!

Före gräddning:

Efter gräddning:

Recept för en plåt:

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1/2 dl socker

* 1/2 tsk bikarbonat

* 1/2 tsk vaniljsocker

* 100g/50g smörª

* 1 msk ljus sirap

 

ª 100g smör om du vill ha sega flarn och 50g om du vill ha krispiga.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 185°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i smör och sirap. Smält eventuellt smöret lite i micron för att göra det enklare att blanda i. Rör tills degen är helt klumpfri. 

Klicka ut på ett bakplåtspapper med nästan 10 cm mellanrum (de breder rinner ut i ugnen). Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll. 

Först kommer de börja rinna ut, sedan kommer de svälla lite för att sedan sjunka ihop. När de sjunker ihop är det alldeles strax färdiga. Ta ut när de börjar få en gyllene färg. De bränns ganska lätt, så var med!

Flytta bakplåtspappret från plåten till exempelvis en skärbräda och låt svalna. Jag skar mina med en kniv efteråt i ca 5x5 cm rutor. Ät direkt, krossa över glass och frys in resten. Håller länge i frysen.

 

Medan jag skar ner mina i bitar åt jag upp typ halva plåten. Rekommenderar inte detta eftersom det är ganska mycket socker i och jag blev helt speedad och lite väl mätt. De funkar som sagt superbra att frysa och kan ätas typ direkt ur frysen eftersom de är så tunna så de tinar väldigt fort. Den knapriga varianten (50g smör) har jag i frysen för tillfället, men funderar på att krossa dem och förvara i en glasburk. De bör hålla ett par veckor i kyl i alla fall. Perfekt att ha på glass, till frukt eller bara knapra på när en är sötsugen.

 

Hoppas ni haft en bra dag finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Studenttårta med marsipan och rabarber- och jordgubbsmousse

Hej!

Just nu är mina arbetsdagar väldigt långa. Jag börjar jobba kl 8 och slutar ca 17:30. Idag fick jag gå hem eftersom jag inte hade tillgång till bil, och det tar drygt en timme. När jag väl var hemma var jag utsvulten och trött, så jag slängde på mig mjukiskläder och åt en stor skål yoghurt med massa bär och frön till kvällsmat. Och nu är klockan snart åtta. Det blir tyvärr inte mycket tid över för matlagning just nu. Till lunch blir det matlådor eller snabbt ihopslängda sallader som knappt förtjänar att visas på bloggen.

Idag får ni dock receptet på den andra av de två studenttårtorna. Just denna var väldigt rolig att göra, som ni kanske ser. Jag köpte ett färdigt vitt lock på Ica. Allt pynt är dock gjort för hand. Jag köpte marsipanfärg och blandade i vanlig ofärgad marsipan. Jag har aldrig i hela mitt liv gjort marsipanfigurer (mer än när jag var typ 5 år och gjorde små grisar till jul med mormor). Det var  roligt! Kände mig extremt kreativ där jag stod och rullade, skar ut figurer och färglade i flera timmar. 

Den lilla gubben som sitter på tårtan är min bror (som tog studenten). Han läste musik på gymnasiet och spelar bas som huvudinstrument, så det var självklart att en elbas skulle pryda tårtan. Som sagt, jag är en nybörjare på det här med marsipanfigurer, men herregud var roligt det var.

Recept: 

Tårtbotten:

Samma som i det här receptet

 

Rabarber- och jordgubbsmousse:

* 150 g rabarber

* 150 g jordgubbar

* 1/2 dl vatten

* 1/2 dl socker

* 2 gelatinblad

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljkräm:

* Marsanpulver (kolla innehållsförteckningen!)

* Laktosfri mjölk

 

Färdigt vitt lock

Blanda olika färger i marsipan

 

Gör så här:

Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka rabarber och jordgubbar tillsammans med vatten och socker, tills de är mjuka (typ 10 min). Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Häll upp i en skål och ställ i kylen i minst 5 h.

Vispa grädde och vaniljsocker ganska hårt. Rör i rabarber- och jordgubbsröran. Den kommer ha stelnat i kylen, men det blandar sig med grädden när du rört ett tag. OBS! försiktigt! 

 

Vaniljkräm:

Fälj anvisnigarna på förpackningen, men gör den så tjock så den passar som tårtfyllning. Jag använde Ekströms, den har tillåtna ingredienser.

Tips: Som alltid är det godast att göra tårtan dagen innan så att fyllningen gottar till sig ordentligt i tårtan. Det är också enklast om tårtan har stått i kylen ett tag (gärna över natten) innan du pyntar den med marsipan.

 

Nu ska jag slänga mig i soffan och kanske slötitta på en film innan jag går och lägger mig. Det är så skönt att det är fredag imorgon så att en är lite ledig för en gångs skull. Ska försöka komma upp med lite nya recept också. Brukar ju bli någon lite mer avancerad matlagning på helgerna än bara gamla matlådor ;) Till dess får ni har det fantastiskt bra och ha en riktigt härlig torsdagskväll! Kärlek,

Annie

Glutenfri jordgubbstårta à la FODMAP

 

Hej!

Nu kommer äntligen det första receptet på en av studenttårtorna. Detta är en klassisk jordgubbstårta, men med roligare fyllning än jordgubbssylt och marsankräm (eller vad en nu brukar ha). Denna tårta är dessutom glutenfri, laktosfri, FODMAP-fri och jättegod! En mångsidig tårta som går hem hos alla. Receptet på bottnen hittade jag på ibsfri.se. Tack för det! Receptet på hela tårtan finner ni nedanför bilden.

Ingredienser:

Tårtbotten:

* 4 ägg

* 180 g socker

* 150 g potatismjöl + lite till att bröa formen med

* 1,5 tsk bakpulver

* Lite smör till formen

 

Blåbärsfyllning:

* Blåbär

* En banan

* 1 msk marsanpulver

* 1 msk hallonsylt

 

Jordgubbscrème:

* Jordgubbar

* 3/4 dl laktosfri turkisk yoghurt

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljpulver (det går att använda vaniljsocker, men byt ut lite av det vanliga sockret i så fall)

 

Topping:

* Laktosfri grädde

* Färska (svenska) jordgubbar

 

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smöra en form och bröa med exempelvis potatismjöl. Du kan använda glutenfritt ströbröd, kokos eller något annat om du vill! Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll i potatismjöl och bakpulver blanda väl så att inga klumpar finns.

Ställ i ugnen i 35-40 min eller tills den är genomgräddad.

Låt bottnen svalnda och skär den sedan, med hjälp av en lång kniv, i tre delar. 

 

Blåbärsfyllning: Mosa blåbären tillsammans med bananen. Rör i hallonsylt och sedan marsanpulver till önskad konsistens.

 

Jordgubbscrème: Mixa jordgubbarna tillsammans med yoghurten. Blanda i socker och vaniljpulver och smaka av. 

 

Topping: Vispa grädden till önskad konsistens (absolut inte till smör, hellre lite för lös än för hård!). Bred på grädde på toppen och runt om tårtan. Dekorera med färska jordgubbar.

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Hej!

Som ni vet är det säsong för rabarber nu, och det växer en stor hög med rabarber utanför huset. Jag kan inte bara se dem växa där utan att användas till något bättre, typ paj. Detta är en ny version av rabarberpaj som jag improviserade ihop medan jag bakade den. Enligt mig själv och de som smakade den (mamma och pappa) blev det en riktig höjdare. Pappa sa till och med att den var "godare än vanlig rabarberpaj". DET, mina vänner, är inte ett dåligt betyg! Självklart får ni ta del av detta sagolika recept, FODMAP-fritt, glutenfritt, laktosfritt och allt däremellan. NJUT!

Ingredienser:

* Olja eller smör till formen

* Rabarber

* 1-2 msk socker

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl havregryn

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 3/4 dl rice krispies (går att byta ut mot tex corn flakes eller havregryn/mjöl)

* 1 msk socker

* 1 krm salt

* 2 msk sirap

* 1/2 dl smör/margarin

* 2 msk kokosolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Olja eller smöra en form. Skala och hacka rabarber i 0,5 cm tjocka skivor, tillräckligt många så att botten av formen blir täckt. Strö socker och kanel över.

Blanda havregryn, mjöl, rice krispies, socker och salt i en bunke. Rör i sirap, smör och kokosolja och blanda väl. Fördela över rabarberna och ställ in i mitten av ugnen. Efter ungefär 15 min vred jag upp värmen till 200° för att få lite färg på pajen och lät den vara inne i ca 5 min till.

Vaniljsåsen gjordes (ungefär) efter det här receptet, men jag hade i ungefär 1 tsk vaniljpulver i för mer smak. Rekommenderas!

 

Kommer förmodligen baka fler rabarberpajen inom den närmsta framtiden, och kanske även försöka mig på något annat spännande med rabarber. Har ni några förslag på vad rabarber kan användas till? Alla recept jag har hittat innehåller FODMAP, men det är ju lite det som är tjusningen med att laga mat - att experimentera själv. Det funkar nästan alltid att utgå från ett "vanligt" recept för att sedan plocka bort och ersätta de ingredienser som innehåller FODMAPs med något annat, eller kanske göra om receptet helt. Vi får se vad som kommer här näst. Ha en underbar dag, ta hand om er! Kram,

Annie

Jordgubbs- och rabarperpaj med hemmagjord vaniljsås

Hej!

Nu har vi äntligen slutfört det sista skriftila skolarbetet inför en heldag med seminarier på onsdag. Imorgon ska jag packa inför sommaren eftersom jag åker hem direkt efter seminarierna på onsdag. Det kommer bli en lång dag. Vi börjar 8:30 och jag kommer vara hemma ca 20 på kvällen om allt går som det ska. Men nären väl är hemma kommer det vara så skönt! Längtar lite efter att få klappa mina katter och höra dem spinna ♥︎

Ikväll tänkte jag bjuda på en fantastiskt god glutenfri (och FODMAP-fri såklart) smulpaj med rabarber och jordgubbar. Det går självklart att ha endast rabarber i, men jag tycker jordgubbarna gör det där lilla extra. Till detta serveras med fördel en hemmagjord vaniljsås. För att göra det lätt för sig kan en rårörd vaniljsås göras, den behöver alltså inte kokas. Receptet på pajen är i princip samma som detta recept, men med lite modifiering för att passa de sura rabarberna. Vaniljsåsen har jag hämtat inspiration från när jag googat runt på lite olika matsidor. Jag har kollat på "vanliga" recept, men bytt ut ingeridenser så att den är både laktosfri och utan FODMAPs. 

Pajen var väldigt omtyckt och tog slut i ett nafs. Ett bra betyg med andra ord. Hoppas ni också gillar den! Receptet hittar ni under bilden.

 

Recept för en pajform:

* 4 dl cornflakes

* 1,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1 krm salt

* 1/3 dl socker

* 1/3 dl sirap

* 1 dl flytande margarin + lite till att smörja formen

* Rabarber och jordgubbar

* 1-2 msk socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj pajformen med margarin eller smör. Skala och hacka rabarber i slantar. Skiva jordgubbar. Täck botten av formen med rabarber och jordgubbar. Strö över socker och kanel. Ju större andel rabarber, desto mer socker behövs eftersom rabarber är ganska surt.

Krossa cornflaksen lite och blanda med mjöl, salt, socker, sirap och margarin (eller smör). Klicka ut ett jämnt lager över rabarber och jordgubbar. Sätt in i ugnen i ca 25 min och pajen fått en fin färg. 

 

Under tiden pajen står i ugnen kan du göra en superenkel, rårörd, FODMAP- och laktosfri vaniljsås.

 

Recept för två-tre portioner (dubbla gärna om ni är fler):

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm vaniljpulver

* 1 äggula

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Rör i övriga ingredienser försiktigt och smaka av. Jag hade själv inte i vaniljpulver eftersom jag inte var hemma när jag gjorde såsen, men jag tror det blir godare att ha i!

Servera tillsammans med din nybakade paj i en djup skål så du får plats med mycket.

 

Hoppas ni har haft en fin nationaldag allihop. Själv ägnades största delen åt plugg, men hann även med att gå en runda i solen och äta laktosfri glass. En bra dag med andra ord! Imorgon har jag ingeting planerat, vilket är så skönt. Det enda jag vet att jag måste göra är att packa och städa undan innan jag lämnar den lilla lägenheter för att åka hem till föräldrarna. Utöver städ och plugg ska jag bara ta det lugnt. Njuta av den sista lediga dagen här.

Hoppas ni har det underbart allihop ♥︎  Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Glutenfri smulpaj med cornflakes och bär

Hej finisar ♥︎ 

Oj, vad varmt det är ute! Vet inte hur vädret ser ut hos er, men här i Linköping är det hur varmt som helst. Har tagit en paus inomhus nu och tänkte passa på att uppdatera bloggen. I helgen bakade jag en smulpaj med bär som serverades till laktosfri vaniljsås. Vaniljsåsen köpte vi färdig, så har tyvärr inget recept till den. Jag googlade runt lite och letade inspiration till glutenfri smulpaj. Jag hade redan innan bestämt mig för att göra med cornflakes, för jag tänkte att det skulle bli krispigt och borde passa bra som pajskal. Kan avslöja att det gjorde det. Riktigt mumsigt blev det! Jag använde inga mått när jag gjorde pajen, så detta är bara uppskaddade siffror. Om det ser ut att bli helt knasigt om ni följer mina måttangivelser så kan det vara så att jag uppskattat måtten fel. Gör på känsla, det gjorde jag! Annars är det bara att fråga så ska jag kolla närmare på saken ;) I vilket fall som helst, jag har inte ätit smulpaj på hur länge som helst. Och har redan gjort den här pajen två gånger, haha. Högsta betyg med andra ord. Testa!

Ber om ursäkt för bedrövliga mobilbilder, men jag var inte hemma och hade tyvärr inte med min kamera.

Smulpaj:

* 5 dl cornflakes

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå mjölmix)

* 3/4 dl strösocker

* 1/3 dl sirap

* Drygt 1 dl flytande margarin eller smör

Bär:

* 225 g (ett paket) hallon och blåbär (jag använde lite mer än ett paket)

* Socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Lägg bären i botten på en ugnssäker form. Strö över socker och kanel. Krossa cornflakes i en bunke (behöver inte bli supersmått) och blanda ihop med mjöl, socker, sirap och margarin. Klicka ut jämnt över bären och sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills pajen fått en fin färg och känns klar. Servera till laktosfri vaniljsås eller glass.

 

Nu ska jag ut i solen igen och äta glass. Det är väl det en kan göra i den här värmen, men jag klagar verkligen inte. Älskar solen och värmen! En får ta vara på de få dagar sånt här väder visar sig i Sverige. Hoppas ni också får ta del av detta underbara väder. Om inte annat får vi hoppas att det blir fler såna här dagar. Kram på er!

Annie

Glutenfria morots- och majsfrallor

Hej!

Ni som äter enligt FODMAP, är glutenintolleranta eller bara äter glutenfritt vet att utbudet av glutenfritt bröd i affärer inte är det bästa. Mycket är fryst, annars är det torrt och ganska tråkigt överlag. Speciellt svårt är det att hitta helt FODMAP-fritt bröd, eftersom det finns mycket dolda FODMAPs i innehållsförteckningen på glutenfria bröd. Igår tog jag saken i egna händer och improviserade ihop små(jättesmå) frallor. Brödbakning är något jag aldrig tidigare ägnat mig åt. Inte ens innan jag började med FODMAP. Efter att ha googlat runt lite, och insett att det inte ett enda existerande recept på glutenfritt bröd bara innehåller saker jag hade hemma, bestämde jag mig för att ställa mig i köket och freestyla. Morötter ville jag ha i eftersom det gör brödet både saftigare och godare. Jag har inte heller något "vanilgt" glutenfritt mjöl, utan endast majsmjöl, vilket alltså fick bli basen för mina frallor. Majsmjöl, till skillnad från vanligt mjöl, ger en annan smak(godare enligt mig) och en härligt gul färg. Jag mätte upp alla ingredienser för att kunna göra ett så precis recept som möjligt.

Slutresultatet blev sex små, supergulliga och ASGODA frallor. Kunde en inte tro när jag började. Frallorna reste sig inte extremt mycket i ugnen, så kanske ska testa att ta lite mer bakpulver nästa gång. Egentligen är väl jäst bäst när det gäller brödbak, men sådana proffsverktyg finns inte hemma hos mig. Nåja, smaken, som ju är viktigast, satt som en smäck. Speciellt med smör och ett par skivor ost, direkt när frallorna precis kommit ut ur ugnen. Rekommenderar helt enkelt dessa små godingar!

 

Recept för ca 6 bullar:

* 1 ägg

* 1 morot

* 1 msk kokosolja

* 1 dl majsmjöl

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 tsk bakpulver

* 1 krm salt

* Valfria frön till garnering, tex sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Riv moroten ock rör ihop den med ägg och kokosolja i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig. Häll i mjölblandningen i ägg- och morotssmeten och rör väl. Det ska bli en ganska fast smet. Gör små bollar och placera ut på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Strö lite frön över (jag tog sesamfrö). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 min, tills de fått fin färg och inte är kletiga i mitten.

Jag gjorde ju bara en liten sats i fall att de skulle bli oätbara. Bevisligen var detta ett lyckat recept, så jag rekommenderar att göra dubbel sats och frysa in de frallor som eventuellt blir över.

 

Då var måndagen snart över och veckan har satt igång. Jag ska snart iväg för att fira en kompis som fyller år och efter det ska jag försöka hinna med att se det nya avsnittet av GoT. Imorgon fortsätter det hårda livet som student(...) med att läsa uppsatser. Inte världens mest stimulerande sysselsättning, men en ska inte klaga. Det kan ju bli tid över till fler experiment i köket. Ha en fortsatt trevlig kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Marängtårta med passionscurd och hallon

Hej vänner!

Här kommer receptet på hela tårtan som jag nämnde i detta inlägg. Inspiration till denna är som sagt hämtad från Ica, men vi(jag och mamma) ändrade lite på ingredienserna och bakade egna bottnar. Så här får ni vår version av marängtårta med passionscurd och hallon. Jag fångade tårtbakning in action när pappa garnerar den. Roligt att få med båda föräldrarna i FODMAP-bakning. Receptet hittar ni under bilden!

 

Recept för tre bottnar:

* 6 st äggvitor

* 3 dl strösocker

* Ett par droppar citron

* En sats passionscurd

* 3 dl laktosfri vispgrädde

* Hallon till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 100-125°, gärna varmluft så att du kan köra alla bottnar samtidigt. Vispa äggvitor till en fast konsistens, droppa i lite citron (ett par droppar räcker). Tillsätt sockret medan du vispar. När det är färdigt ska du kunna hålla skålen uppochner utan att fluffet ramlar ut. Sprid ut smeten med hjälp av en slickepott på bakplåtspapper. Det ska bli tre runda bottnar, ca 25 cm diameter, drygt en cm tjocka. Om du har varmluftsugn kan du sätta in alla tre samtidigt (det krävs en plåt för varje botten). Beroende på hur kladdiga du vill ha dem kan de vara i ugenen i ca 1 - 1,5 h.

När bottnarna är klara och har svalnat ordentligt och är det dags att vispa grädden till önskad konsistens. När tårtan ska läggas ihop: börja med en botten, kleta sedan på hälften av passionscurden och ett lager grädde över det, sedan botten nr 2, det andra lagret passionscurd, botten nr 3 och till sist resten av grädden och garnera med hallon. Servera och ta emot allas komplimanger för världens godaste och FODMAP-fria marängtårta!

 

Tips: för att få runda bottnar - rita en cirkel på bakplåtspappret. Jag använde botten av en springform som mall.

Tips#2: lägg inte ihop tårtan förrän precis innan servering om du vill ha spröda bottnar. Det funkar jättebra att lägga ihop den ett par timmar innan, men då kommer grädden och curden att göra bottnarna lite mjuka(vilket i och för sig inte behöver vara något dåligt ;))

 

Hoppas ni alla har en underbar fredag och att kvällen blir minst lika bra. Njut av helgen nu! Kärlek i massor,

Annie

Glutenfria matiga majs-scones-muffins med ost

Hej!

Här kommer ett gammalt recept som jag inte lagt upp tidigare för att bilder är så fruktansvärt ful. Men jag vill verkligen ge er receptet på dessa muffins, för de blev så goda. De smakar typ som scones, fast i muffinsform. Ber verkligen om ursäkt för bilden, som sagt. Låt den inte avskräcka er! Testa dessa små underbara munsbitar så får ni se själva ♥︎

Ingredieser:

* En dl majsmjöl

* En tsk psylliumhusk

* En knapp tsk bakpulver

* En dl mjölk

* En sked kokosolja

* En stor sked turkisk yoghurt

* Många skivor av din favoritost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser utom osten i en skål och låt stå medan ugnen blir varm. Placera ut muffinsformar på en plåt, detta blir typ 5-6 stycken. Häll upp smet så att forma blir ungefär halvfulla. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min, eller tills de inte är klabbiga i mitten. När de är klara tar du ut dem och hyvlar på osten direkt på muffinsarna så att den smälter lite. Servera och ät medan de är varma.

 

Hoppas ni har en underbar lill-lördagskväll allihop! Här blir det Mästerkocken och tv-mys, det är ju bara lill-lördag en gång i veckan. Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Upp