anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: FODMAP-fritt

Hallonmuffins

Hej!

Det blir en del recept på fika nu, men det blir lätt så när jag prokastinerar istället för att plugga... Hoppas det är okej. De flesta gillar väl fika tänker jag. Om inte annat så gillar ofta människor runt omkring en fika ;)

Idag (istället för att skriva uppsats) bakade jag hallonmuffins. De blev verkligen SÅ saftiga och goda. Ni vet när en ätit upp en och typ vill fortsätta äta muffinformen? Så goda blev dom. Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för receptet helt och hållet, utan har så gott som följt Fridas recept på blåbärsmuffins. Jag gjorde dock mindre (både till antal och mängd) muffins, bytte ut blåbär mot hallon och anpassade givetvis receptet efter FODMAP. Kan dock nästan lova att dessa blev minst lika goda, hehe.

 

I orginalreceptet blir det bara typ 8 muffins av denna sats smet, men jag valde att göra använda mindre former. Är dom små får en ta två. Ni vet. Hur som helst tror jag att de hade blivit riktigt maffiga och underbara i amerikanska muffinsformar. Ett tips att testa om ni gillar mycket gott på en gång!

Recept för 18 st normalstora muffins:

* 1 dl socker

* 0,8 dl smör- och rapsolja

* 2 ägg

* 0,75 dl laktosfri yoghurt (naturell)

* 3 dl (+ ca 0,5 dl till hallonen) glutenfritt mjöl

* 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

* 1 1/2 tsk bakpulver

* 1/2 krm salt

* Mycket hallon (funkar med frysta)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och placera ut 18 muffinsformar på en plåt.

Vispa ihop socker, olja och ägg. Häll i yoghurt och rör sedan ihop alla torra ingredienser.

Pudra hallonen med mjöl och rör så att de täcks helt. Rör ihop allt. Klicka ut i formarna och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn med en potatissticka så att de är klara.

Låt svalna eller avnjut ljumna. 

Dessa går utmärkt att frysa och ha i frysen när muffinssuget sätter in. En vet ju aldrig när det händer. 

Hoppas ni har en fin dag! Kram,

Annie

3 tips för att göra chokladbollar ännu godare

Hej!

Det var ett tag sedan jag postade sist. Ber om ursäkt för detta och kompenserar med att ge pro-tip angående chokladbollar. Dessa små underbara munsbitar är ju faktiskt low-FODMAP och de allra flesta av oss kan njuta av dem utan problem. Åtminstone i lagom mängd ;) Som med allt annat är det såklart individuellt, men det mesta i chokladbollar är FODMAP-fritt. Yes!

Chokladbollar är ju väldigt goda enligt mormors gamla hederliga recept aka havregryn, kakao, socker och smör. Men det går faktiskt att göra dem liiite godare. Så varför inte? Här kommer mina bästa tips för ännu-lite-godare-chokladbollar:

Tips 1: Mixa havregrynen! Det här är typ mitt bästa tips of all time. Om ni aldrig testat det - do it! Bollarna blir så mycket krämigare och konsistensen blir himmelsk! Om ni gillar lite tuggmotstånd kan ni mixa en del av havregrynen, och låta några vara omixade. Testa er fram!

En bild på en boll med omixade havregryn. Bara för att. Den är ju god ändå liksom.

Tips 2: Byt ut hälften (eller allt) av sockret mot florsocker. Även detta kommer göra chokladbollarna krämigare och mjukare i konsistensen. Mer som delicatobollar. Mmmmmmhmmmmmm.

Tips 3: Ha i lite smält choklad. Jaaaa, alltså smält typ 50 g choklad av valfri sort (laktosfri om du är känslig!) och rör i chokladbollssmeten. Det känns överflödigt att förklara varför chokladbollarna blir godare av det här. Just do it liksom.

Avslutar med att tipsa om ett superrecept på chokladbollar (såklart!). Det hittar ni här!

 

Ha en underbar dag fina ni! Kram,

Annie

Tips på vegetariska FODMAP-fria rätter

Hej!

Väldigt många, inklusive jag själv, väljer att äta mer vegetariskt. Det finns väldigt många anledningar, allt från djurrätt till miljö, och jag personligen ser ingen anledning till att äta kött när det går att ersätta med vegetariska alternativ. I dagsläget skulle jag inte kalla mig vegetarian, eftersom jag äter kött om jag blir bjuden på det eller om det inte finns något alternativ, men jag köper och tillagar det inte själv längre. 

 

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att även äta vegetariskt, men det är inte omöjligt! Jag äter fortfarande ägg, och kallar (än så länge) rätter som innehåller ägg, men inte kött, vegetariska. Ska även passa på att påpeka att dessa rätter INTE är veganska, men det går förmodligen jättebra att byta ut t.ex. mejeriprodukter till havrebaserat eller det du gillar bäst om du vill ha det veganskt! 

 

Okej, så till det huvudsakliga målet med inlägget. Som jag sa kan det vara svårt att fixa en FODMAP-fri och vegetarisk kost - därför tänkte jag ge er lite tips på mina favoritrecept! Det finns även en kategori med endast vegetariska recept för er som vill ha fler. Nu kör vi!

Ratatouille med ägg, oliver och fetaost! Känns typ inte som att jag behöver säga något mer, det här är verkligen SÅ gott! En annan trevlig grej med ratatouille är att den typ tillagar sig själv i stekpannan, det enda en behöver göra är att hacka lite grönsaker.

Halloumilasagne (som är glutenfri) med spenat, pumpafrön och maaaassa färsk timjan. Alltså!!! MUMS! Plus svinbra att ha i matlådan! Yes!

Spaghetti och qournfärssås. Ja, här har ni den; Sveriges mest älskade rätt - i modern tappning. Om ni frågar mig är det inte utan anledning denna inte-så-svenska-rätt är den bästa och svenskaste vardagsmaten ever. Vem älskar inte spaghetti bolognese?

Morots-och jordnötsbiffar med yoghurtdressing. Det är är en rolig och enkel rätt som jag bara slängde ihop någon lunch och chockades över hur gott det blev! Minns att jag tog första tuggan och tänkte typ: "Men WOW?! MUMS!!!" och slängde i mig biffarna och såsen och var ganska stolt över min nyuppfunna rätt. Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag lovar er - det här är svingott!

Glutenfri brownie med valnötter. Det bästa till sist såklart. Om ni av någon anledning missat den här har ni missat typ världens (no joke) godaste glutenfria low-fodmap osv osv efterrätt. Den här är så fruktansvärt god att jag inte ens kan titta på bilden utan att önska att jag hade hela formen framför mig. Den går givetvis göra utan eller med andra nötter, och servera MED FÖRDEL typ lättvispad laktosfri grädde och/eller minimaränger till. Mmmmmmmmmmmmmm ♥︎

 

Hoppas ni alla har en fantastisk början på 2018! Vi ses snart igen, ta hand om er!

Annie

Hälsosamma choklad-banan-jordnötsbitar

God kväll!

Alltså, jag måste bara tipsa om dessa små munsbitar som är så SJUKT GODA! Och förhållandevis nyttiga dessutom. För att inte tala om low-FODMAP. Yes, det är sant! Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för receptet, det såg jag någonstans för ett tag sedan, men jag minns tyvärr inte var. Just därför vet jag inte exakta mått, men det spelar inte så stor roll, jag tror det blir gott i vilket fall. 

Ingredienser:

* Mörk choklad

* Banan

* Jordnötssmör

* En klick kokosolja

Gör så här:

Smält mörk choklad. Klicka ut lite i ett bar mini-muffinsformar eller knäckformar. Ställ in i kylen medan du skivar en banan. Lägg en bananbit i varje form. Smält jordnötssmör med en liten klick kokosolja i. Klicka i en sked jordnötssmör på varje banan. Ställ in i frysen en liten stund. Avsluta sedan med att hälla på resten av den mörka chokladen. Förvara i frysen (om det blir några kvar...).

Ber om ursäkt för lite halvdassiga bilder, men jag var tvungen att fota innan jag åt upp dem, hehe. Och visst spelar bilderna ingen roll när det är smaken som räknas. Bara gör dem, ni kommer förstå. Mmmmmmm.

 

Puss och kram,

Annie

Tager-vad-en-haver-soppa med lax, quinoa och kokosmjölk

Hej!

Ni vet när det finns en del matvaror hemma, men inget som riktigt bildar en hel måltid? Det känns som att det typ alltid är så, hur mycket grejer jag än jag i både frys och skafferi. Om det verkligen inte går att få ihop något vettigt, finns det en säker plan-B. Jag har sagt det förr och säger det igen: SOPPA! Det spelar nästan ingen roll hur lite eller mycket grejer du har hemma så kan du alltid slänga ihop en soppa. Lite rester från gårdagens pasta eller ris? Släng i soppan! Lite kött eller fisk över? Släng i soppan! Bitar av grönsaker eller rotfrukter som knappats går att göra något av - trodde du. Släng i soppan!

Ni fattar grejer. Hacka ner det du har hemma, go crazy med kryddor och du har en snabb och (förhoppningsvis) svingod lunch eller middag framför dig på mindre än en halvtimme. Så himla nice.

Min soppa började med att jag hade kokosmjölk över från gårdagens bananpannkakor. Jag har även ett stort rödkålshuvud liggandes som måste ätas upp innan jul (ja, det är verkligen stort). För ett härligt tuggmotstånd hade jag i quinoa. Jag älskar verkligen att tugga på det. Det är så... roligt? Gott i vilket fall! Hur som helst, jag hittade en laxfilé i frysen som jag skar i kuber och hade i. Mumma. Men ni kan så klart ha i vad som helst, som sagt. Ungefärligt recept på dagens lunch hittar ni under bilden!

Ingredienser för 1 portion:

* 1 portion quinoa

* Lite hackad ingefära

* En näve hackad rödkål (eller vitkål)

* 1 laxfilé

* En näve haricot verts

* 1 dl kokosmjölk

* 1/2 laktosfri mjölk

* 1/2 msk tomatpuré

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm (typ) vitvinsvinäger (kan uteslutas, men höjer soppan till nya nivåer)

* Lite citronsaft

* Kryddor!!! Jag använde salt, peppar, spiskummin, curry, paprikakrydda, chilipeppar, lite koriander, lite dill, socker...

 

Gör så här:

Börja med att koka quinoan. Ha sedan i ingefära, kål, kryddor och lite mer vatten så att det täcker allt. Låt puttra några minuter. Ha sedan i allt allt förutom laxen och koka tills allt är klart. Smaka av. 

Tärna laxen och ha i precis innan servering, den blir klar på typ 1 minut.

Ser kanske inte så mycket ut för världen, men det är gott, billigt, miljövänligt och FODMAP-fritt. 

 

Ha en fantastisk kväll alla underbara! Kram,

Annie

Blåbärssmoothie

Hej!

Vem älskar inte smoothies? 

En kan slänga i typ vad som helst och det blir ändå gott. Så länge du har en god bas, typ banan, hallon/blåbär, så kan du ha i spenat och annat som kan kännas lite läskigt, utan att det smakar konstigt. Sedan kan du toppa med lite vad som helst som ser och smakar trevligt ut, tex kokosflingor/flakes, kakaonibs, frön eller nötter. Jag brukar även ha i en stoooor klick jordnötssmör. Mumma.

Ingredienser:

* Fryst banan i skivor

* Blåbär (frysta)

* Jordgubbar (frysta)

* En eller två bollar fryst hackad spenat

* Laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Mixa! Häll i mjölk tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med en klick jordnötssmör och kokosflakes (eller något annat du gillar). Min klick med jordnötssmör sjönk ner i smoothien så den syns inte på bilden...

 

Ha en underbar kväll allihop! Kram,

Annie

 

Salmon Poké Bowl #2

Hej!

Ja, alltså, det här är väl varken den första eller sista skålen med ris och lax jag äter. Ni som hängt här ett tag vet att jag ÄLSKAR denna fantastiska uppfinning.

Skål + ris + fisk = kärlek.

Vad ska jag säga? Gott, nyttigt, mångsidig, FODMAP-fri och så vidare, och så vidare. Det går ju inte att låta bli att tycka om den! Som ni vet är jag en stor förespråkare av att använda sånt en har hemma, att inte behöva gå och handla så fort det är dags att laga mat. Denna rätt passar utmärkt att göra när en bara har lite av varje hemma. För det är precis det som gör denna rätt så himla bra - lite av varje.

För er som också gillar dessa bowls - kolla gärna in mina andra versioner:

Salmon Poké Bowl #1

Quinoa Bowl

Tuna Poké Bowl

Quinoa Bowl med spenat och tonfisk

Poké Bowl med lax i hot-curry-dressing

 

Idag blev det ris, blandade grönsaker, lax, två sorters såser och som pricken över i:et; dried seaweed som jag köpte i Tokyo ♥︎ Shit, vad jag älskar det där. För er som inte har eller har haft vägarna förbi Asien, men känner att vi väldigt gärna vill ha torkat sjögräs (JA!), kan ni med största sannolikhet hitta det i asiatiska butiker eller större livsmedelsaffärer på asiatiska hyllan. På sistnämnda ställe tror jag det endast finns i form av nori-ark som en använder till sushi, men smaken bör vara densamma.

Recept för en portion:

* En portion rundkornigt ris (typ grötris. Jasminris funkar om du inte har något annat hemma)

* En fryst och upptinad laxfilé

* En halv tomat

* Vitkål

* Babyspenat

* En liten bit avokado om du fixar det

* Andra grönsaker du har hemma, typ gurka, paprika, morötter, zucchini...

* Lite japansk soja

* Sesamfrö

* Sjögräs

Sås:

* 1,5 msk laktosfri yoghurt

* 1,5 msk majonnäs

* 2 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär grönsakerna och laxen i kuber. Strimla sjögräset. Jag hackade vitkålen och hade ner den i riset ett par minuter innan det var klart för att den skulle tillagas lite - rekommenderas!

Blanda ihop såsen.

Lägg över allt fint i en skål. Ringla över sås, strö över sesamfrö och till sist sjögräset. NJUT!

Det här är så gott så jag spricker. Gör dig själv en tjänst och släng ihop en så snart du får tillfälle. Du kommer inte ångra dig!

 

Ha en superfin dag allihop,

Annie

Pasta Carbonara med färskost

Hej!

Ber om ursäkt för pausen, men skolan och allt runt om har tagit upp alldeles för mycket tid den senaste månaden. Nu har jag dock hunnit samla ihop lite nya recept, så jag hoppas ni är taggade!

Först ut är en glutenfri, laktosfri och FODMAP-fri version på klassikern pasta carbonara. Har så vitt jag vet aldrig träffat någon som inte gillar carbonara. Originalet görs ju med tonvis av parmesan och sidfläsk (bland annat). Min version är anpassad för en lite tightare budget, och kan förmodligen göras på det du kan hitta i kylskåpet hemma - sånt gillar jag!

Recept för en portion:

* Glutenfri spaghetti 

* Några skivor valfri påläggsskinka (jag hade rökt kalkon)

* 1 soltorkad tomat (valfritt, men svingott)

* 1/2 msk laktosfri grädde

* 1 stor sked färskost (laktosfri om du vill)

* Salt

* Svartpeppar - grovmalen!

* En äggula

* Lite sallad om du känner för det

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med ca 3 minuter.

Skär skinka och tomat i små bitar. 

Häll av nästan allt pastavatten, spara någon msk. Häll i skinka, tomat, grädde, färskost och salt i pastakastrullen. Rör om ordentligt och låt puttra tills pastan är klar. 

Häll över pastan i en djup skål, toppa med ordentligt med svartpeppar och lägg en äggula på toppen. Servera!

För nybörjare: Innan du hugger in ska du blanda i äggulan i pastan så att den blir en superhärlig och krämig gojs.

 

Ha en helt fantastisk fredag nu! Ta hand om er,

Annie

 

Risnudelsoppa med grönsaker och pocherat ägg

Hej!

Efter min tid utomlands har jag blivit helt besatt av nudelsoppa. Det är verkligen en rätt som äts (om än på like olika vis) i en stor del av Asien, i alla fall de länder vi besökte. Så nu när jag är hemma i Sverige igen, efter att ha ätit nudelsoppa i snitt fyra gånger i veckan i ett halvår, kan jag inte bara ge upp den vanan. 

Det fantastiska med nudelsoppa (förutom att det är gott) är att den går att variera på hur många olika sätt som helst. Alltså, så länge det är nudlar i en vätska blir det ju nudelsoppa, om en ska vara bokstavlig. Det är bara att ta vad du har hemma, gärna rester och sådant som ligger och skärpar i hörnet av kylskåpet. En annan bra grej är att risnudlar är helt FODMAP-fritt, finns att hitta i typ alla mataffärer och inte är svindyrt. Plus att det går fort att slänga ihop en soppa, så det är ingen måltid som behöver planeras långt i förväg. Bara massa win!!

Ingredienser för en portion:

* En portion risnudlar

* Vitkål

* En liten morot

* En liten bit ingefära (funkar med pulver också)

* Några salladsblad (jag använde romansallad, men bladspenat funkar nästan ännu bättre!)

* 1/2 tomat eller ett par körsbärstomater

* 1-3 tsk sambal oelek beroende på hur starkt du vill ha det

* Soja

* Kryddor (typ salt, peppar, chilipeppar, koriander, dill... go crazy helt enkelt)

* Ett ägg

 

Gör så här:

Skär grönsakerna i önskad form. Jag strimlade vitkålen och hyvlade moroten för att de skulle passa bättre ihop med nudlarna. Ha i allt i kokande vatten och krydda efter tycke och smak. Låt koka i några minuter innan du har i nudlarna. Kläck i ett ägg när det är några minuter kvar av koktiden. Det går även att koka ägget bredvid och sedan servera det i soppan. Gör som du känner!

 

Ha en underbar söndag mina vänner! Kram,

Annie

 

 

Vegetarisk och glutenfri lasagne med halloumi

Hej!

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att hålla sig till en helt vegetarisk kost, eftersom de flesta baljväxter kan vara lite jobbigt för magen att ta hand om. Därför söker jag med ljus och lykta efter nya, fullvärdiga, FODMAP-fria, vegetariska recept att lägga till i min kokbok (aka bloggen). Härom helgen lyckades vi svänga ihop ett recept som passar helt perfekt i nyss nämnda kategori, nämligen lasagne med halloumi!

Jag älskar ju ost av alla dess slag, och halloumi är verkligen en av mina favoriter. Den smälter inte av värmen, utan förblir fast och tuggig (ett nytt ord? Men ni fattar ;)). Tillsammans med pumpakärnor blir denna rätt både proteinrik, full av nyttigheter och asgod!

Recept för 4-6 personer:

* Olja till stekning

* 1 morot

(* 1 msk vitt vin - brukar funka bra i matlagning!)

* Ett paket krossade elle rpasserade tomater (4-500 g)

* 3 msk tomatpuré

* 1 hackad tomat

* Salt, vit- och svartpeppar, timjan (viktig!), socker

* 4 dl vatten

* En påse babyspenat (200g)

* 2 st halloumiostar

* Pumpakärnor

* Glutenfria lasagneplattor

* Hårdost till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Riv moroten grovt och fräs i olja i en stor gryta. Häll på vinet och sedan de krossade tomaterna, tomatpurén, den hackade tomaten, kryddorna (krydda ordentligt!) och vattnet. Låt puttra ca 10 min. Ha sedan i spenaten och låt den bli mjuk.

Skiva halloumin i tunna skivor eller bitar. 

Varva lasagneplattor, tomatsås och halloumi. Strö pumpakärnor på två lager. Toppa med massa riven ost och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter, känn så att den är mjuk igenom. När den är klar, ta ut och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera till lite sallad och NJUT!

P.s. bästa maten till matlådor (om det blir något kvar)

 Ha en superskön lill-lördag alla favvoläsare! Kram,

Annie

Köttfärslimpa/gratäng med grönsaker

Hej!

Det är en del som har efterfrågat recept på mat som funkar i matlådor. Eftersom jag är student gör jag ofta sådan mat, jag vet ju hur tacksamt det är att ha mat i frysen. Idag tänkte jag ge er ännu ett matlådevänligt recept! Jag fick feeling och slängde ihop typ en köttfärslimpa/gratäng, vilket jag aldrig gjort innan. Den blev supergod! Saftig, med tuggmotstånd av grönsakerna och en len, krämig smak. Det är ett sånt där tar-vad-du-har-hemma-recept, ni som kikar in här ofta vet att jag älskar den typen av recept. Billigt, smidigt och FODMAP-fritt! Yes!

 

Recept för 2  portioner:

* En morot

* Vitkål

* 1/4 paprika

* 1 soltorkad tomat

* 1 färsk tomat

* 150 g köttfärs

 

Sås:

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri créme fraîche

* 1-2 msk laktosfri mjölk

(* En skvätt laktosfri grädde)

* 1/2 msk tomatpuré

* 1/2 msk soja

* 1/2 msk ketchup

* 1/2 msk sesamolja (valfritt)

* Salt, svart- och vitpeppar, cayennepeppar/chilipulver, kanel etc.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Riv moroten grovt, hacka resten av grönsakerna. Blanda väl med köttfärsen.

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Häll över köttfärsblandningen och sedan i en form. Jag använde en ugnsfast glasmatlåda (från IKEA). In i ugnen i ca 25 minuter eller tills den är klar (om du använder blandfärs ska innertemperaturen vara 70°).

Servera till en stor sallad och/eller ris/hirs/quinoa.

TIPS! Perfekt för matlådor! Jag åt halva formen och gjorde halva till matlåda - men gör gärna dubbel sats så blir det fler :)

 

Nu är det dags att ta helg! Hoppas ni har det super, vad ni än hittar på. Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie 

 

5 tips på goda sallader

Hej!

Det är fortfarande sommar ute! Försöker ignorera alla höstkläder som plockats fram i butikerna, och alla blogginlägg som handlar om hur en "överlever hösten bäst". För en gångs skull tycker jag inte det känns så farligt att hösten är på väg, det kommer bli ganska mysigt faktiskt. Än så länge är det dock fortfarande sommar utanför fönstret! När det är varmt ute och en inte vill lägga hundra år på att laga mat tycker jag att en matig sallad är perfekt som lättare lunch eller middag. Här listar jag fem favoriter från mitt håll som går att variera utefter vad du har hemma. 

Caesarsallad

Klassiskt och svingott. Dressingen är A och O, så se till att göra den med kärlek, det lönar sig!

Risnudelsallad med räkor 

Inte lika klassisk som Caesarsallad, men minst lika god. Med asiatisk-inspirerade smaker kan du ta nästan vad som helst du har hemma och skapa ett mästerverk!

Sallad med italienska smaker

Alltså, vem älskar inte maten från runtomkring Medelhavet? Oliver, fetast, solvarma tomater, parmaskinka...

Sallad med fetaost och jordgubbar

Har ni testat att äta jordgubbar och fetaost samtidigt? Nej? GÖR DET! Det passar helt underbart fantastiskt tillsammans! Dessutom får du äta jordgubbar till lunch. Mums.

Rissallad med räkor och asiatisk dressing

Överblivet ris hemma? Gör en sallad! Blanda med det som finns i kyl eller frys, släng ihop en dressing och du är hemma. 

 

Har ni något recept eller något speciellt inlägg ni vill se på bloggen? Det är bara att skriva en kommentar eller skicka ett mail med tips/förlag/feedback! Uppskattar allt, och blir väldigt glad när ni skriver, det värmer verkligen att veta att ni läser och följer bloggen! TACK! <3

Ha en superfin söndag allihop! Kram,

Annie

Laxsnurror till förrätt eller tapas

Hej alla där ute!

Idag tänkte jag kort och gott ge er ett superenkelt, men mycket uppskattat (svingott), recept på laxsnurror. De passar perfekt som förrätt, tilltugg eller tapas. Älskar när så enkla saker kan bli så gott, och dessutom funkar för nästan alla magar. Inget gluten, laktos eller andra FODMAPs. Yey!

Ingredienser:

* Glutenfria tunnbröd (jag använde glutenfria tortillabröd, och det funkade super!)

* Glutenfri créme fraiche eller philadelphiaost (eller både och)

* En skvätt citronjuice

* Dill

* Ev salt, socker, vitpeppar efter smak

* Kallrökt lak i skivor

Gör så här:

Blanda créme fraiche med citron och dill och eventuellt lite salt och socker. Bred ut på bröden och lägg över laxen. Rulla ihop som en rulltårta och plasta in med plastfolie. Lägg i kylen till det är dags att servera. Skär upp i cm-stora bitar precis innan servering.

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie