anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: FODMAP-fritt

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Pad Thai (Swedish style)

HEJ! Äntligen tillbaka!

Ja, nu har jag landat i Sverige igen efter nästan ett halvår på resande fot. Jag har pluggat en termin utomlands och rest runt i Asien, samlat mat-inspo ;) Under mina månader utomlands har jag knappt lagat mat överhuvudtaget, vilket har gjort att det känns lite som att "börja från noll" nu när jag är hemma igen. Det känns lite ovant att stå i köket, och jag märker att jag inte är riktigt lika high på att improvisera som innan jag åkte. Men det kommer nog tillbaka ganska snart. 

Ett av länderna jag besökte var Thailand, och favoriträtten där var helt klart Pad Thai. Risnudlar, grönsaker och kyckling, stekt ihop med ägg till en härlig röra. Eftersom vi inte har så mycket thailändska grönsaker eller kryddor här, gjorde jag min egna version med svenska grönsaker. Jag gjorde den även utan kyckling, eftersom jag gillar vegetariskt (och för att jag var lite lat). Min Pad Thai fick dock en ganska oangenäm brun färg av sojasåsen, men smaken var väldigt god!

Ingredienser för ca 4 portioner:

* 3-4 rutor med risnudlar, eller ett paket (beroende på hur hungriga ni är)

* Olja att steka i

* En stor morot

* Vitkål (samma mängd som morot)

* Två tomater

* 3 ägg

* Salta (eller osaltade) jordnötter

Sås:

* 1 liten msk sojasås

* 1/2 msk fishsauce

* 1/2 msk oystersauce

* 1/2 limejuice

* 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

* 1 tsk hackad ingefära

* En nypa socker

* 1-2 msk vatten

 

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Hacka jordnötterna fint.

Hacka morot, vitkål och tomat och stek i olja tills de mjuknar något, men fortfarande har tuggmotstånd.

Blanda ihop allt till såsen. Häll såsen och nudlar i stekpannan och blanda väl.

Knäck äggen i en kopp och blanda runt med en gaffel. Häll sedan i stekpannan och rör runt. När äggen stelnat är det klart att servera!

 

Perfekt att slänga ihop till lunch! Och perfekt att ha i matlådan dagen efter ;) 

/Annie

Morots- och halloumibiffar med spenat

 

Hej!

Visst är det roligt med olika sorters fancy recept på spännande middagar, desserter och annat kul. Men om en tänker efter är det vardagsmat som verkligen behövs flest recept på. Det är ju trots allt det vi äter allra mest av, flera gångeri veckan. Så varför inte utöka receptbanken ännu lite till med en god, hälsosam och FODMAP-fri måltid? 

Dessa små biffar får både en fantastisk konsistens och smak tack vare halloumi. Som den ostälskare jag är visste jag att detta skulle bli ett vinnande recept. De går att äta för sig själva till en god sås och sallad, eller ersätta köttet till ris, quinoa eller hirs. Jag rev både halloumi och morot fint, men om du vill ha lite mer tuggmotstånd i biffarna tror jag det bli väldigt gott att grovriva. Förutom att de smakar väldigt gott och är supernyttiga, passar de perfekt att ha i matlådan. Älskar sådan mat!

Recept för två personer:

* 100 g halloumi

* En morot

* 1 1/2 ägg

* 1 cm ingefära

* Salt, peppar, cayennepeppar

* Ev lite potatismjöl

* Olja till stekning

 

Gör så här:

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing, till exempel den här eller den här!

 

Nu kommer det förmodligen bli lite tyst här ett tag. Anledningen är att jag ska åka på utbytestermin. Jag kommer självklart fortsätta lägga upp nya recept när tillfälle ges, kanske med nya spännande smaker ;) Tills vi ses nästa gång får ni ha det underbart och ta hand om er ordentligt! ♥︎ Kärlek,

Annie

Gluten- och laktosfria kanelbullemuffins

Hej!

Igår kväll satt jag i soffan och slökollade på TV samtidigt som jag surfade runt mellan olika recept. En ganska vanlig kväll med andra ord. Jag bor ju hemma hos mina föräldrar för tillfället, eftersom jag snart ska iväg på utbytestermin har har hyrt ut min lägenhet i andrahand. Hur som helst, ingen var hemma och jag hade ganska tråkigt. Plötsligt fick jag se ett recept som fångade min uppmärksamhet. Jag funderade inte speciellt länge innan jag begav mig ut i köket för att börja baka!

En stor fördel med att bo hos mina föräldrar är dels att det finns mycket fler grejer för bakning här än i min lägenhet, dels diskmaskinen. Den gör att jag inte längre måste överväga om glädjen av att baka är värd all disk som den för med sig. Nu slipper jag det tråkiga, woho! Så för att komma till poängen. Jag fick inspiration från detta recept, men har ändrat en del, gjort det FODMAP-vänligt och pimpat det med en kanel-swirl. Kan inte säga annat än att det blev sjukt gott. De blev så himla fluffiga, saftiga och alldeles, alldeles underbara. Jag är nästan mållös alltså.

Jag kan glatt meddela att även mina föräldrar tyckte även de att denna efterapning av den klassiska kanelbullen var ätvärd. Om de inte ljög för att göra mig glad. Det vet en ju aldrig. I vilket fall som helst, om du gillar kanelbullar, men inte orkar stå i köket en halv dag, eller om du bara är sugen på något sjukt gott; GÖR DESSA SMÅ RARINGAR!

Recept för ca 12 muffins:

* 1,5 dl strösocker

* 1 ägg

* 2 dl glutenfritt mjöl

* 2 tsk bakpulver

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm salt

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl laktosfri yoghurt

* 1 dl rapsolja

Kanelswirl

* 1 msk smör

* 1/2 msk kanel

* 1/2 msk socker

Topping

* Pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och ställ ut muffinsformar på en plåt. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör i resten av ingredienserna (inte till kanelswirlen!) till en jämn smet. Häll i formarna.

Smält smöret i en liten värmetålig skål eller kopp i mikron. Rör i kanel och socker. Häll en klick på varje muffin och rör runt med spetsen av en sked eller liknande. Toppa med (rikligt) med pärlocker.

Ställ in i ugnen i ca 15 min eller tills de känns klara. Dra in den underbara doften av nybakade kanelbullemuffins och hugg in ♥︎

Mmm, syndens underbara smak.

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop och tagga helg! Ha det underbart och må väl ♥︎ Kärlek,

Annie

Asiatisk nudelsoppa med torsk och grönsaker

Hej!

Som ni vet slår jag gärna ett slag för soppor. Det är en fantastisk rätt! Du kan göra soppa på nästan vad som helst, rensa kyl och frys och ta det du har lite av varje av. Vem vet, de sista frysta grönsakerna, den lilla biten av paprika som ligger och skräpar och bottenskrapet av nudelpaketet kanske blir världens godaste soppa? Det var typ det som hände idag. Jag tog lite av varje, det som fanns hemma helt enkelt, och det blev verkligen hur gott som helst. Testa själva så får ni se ;)

Ingredienser för 2 personer:

* Neutral olja

* 1 cm ingefära

* Vitkål

* En morot

* En bit röd paprika

* 4 st minimajs

* 2,5 dl kokosmjölk

* 3 dl vatten

* 1/2 dl laktosfri mjölk (går att utesluta)

* 1/2 msk pressad lime

* En nypa socker

* 1 tsk sambal oelek

* 1 tsk fishsauce (går att hoppa över, ta mer soja i så fall)

* En dutt japansk soja

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda

(* Ev en liiiiiten bit grönsaksbuljong om du klarar av och vill ha)

* En näve haricots verts (eller sojabönor om du inte äter enligt FODMAP)

* En torskfile á 150 g (eller två lite mindre)

* En portion risnudlar

 

Gör så här:

Finhacka ingefäran, hacka vitkål, morot, paprika och minimajs. Fräs grönsakerna i olja. Häll på alla flytande ingredienser och låt koka upp. Smaka av med sambal och kryddor. Skär torsken i kuber och bryt eventuellt nudlarna så att de blir lättare att äta med sked. Ca 5 minuter innan servering lägger du i haricots verts (eller sojabönor), torsken och nudlarna. Servera gärna med ett glutenfritt bröd till. NJUT!

 

Hoppas ni har en fantastisk start på 2017! Ta hand om er ♥︎

Annie

Kycklingbiffar i sås med sting

Hej finisar!

Det har varit lite tyst här en tid, och det är helt enkelt att jag varken haft tid eller ork att publicera inlägg jag kan känna mig nöjd med. Plugget har fått gå i första hand och jag har knappt haft tid eller lust att laga ordentlig mat. Med andra ord har jag levt på matlådor (tur att jag har en stor frys), gröt, yoghurt och snabba rätter med quinoa, glutenfri pasta eller hirs som bas. De mesta väldigt likt sådant jag redan delat med mig av på bloggen tidigare. 

Även dagens recept är något jag gjort tidigare, dock var det ett helt år sedan (nästan exakt). Denna gång är det i en lite nyare och bättre tappning. Lite mer 2017 helt enkelt ;) Låt inte bilden avskräcka er bara. Jag är inne i en bowl (djup skål)-period och äter allt ur mina lila jättemuggar. Tyvärr gör det sig inte så bra på bild, men ni som testat mina recept innan kan (förmodligen) hålla med om att det smakar godare än det ser ut. Och det är ju smaken som räknas, eller hur?

Hur som haver, jag ska inte prata bort inlägget. Jag ger er: kycklingbiffar 2017 edition!

Ingredienser för 4 portioner:

* Olivolja (eller rapsolja) till stekning

* 450 g kycklingfärs

* En morot

* Ett ägg

* Ingefära (färsk riven eller i kryddform)

* Salt, peppar, spiskummin, curry eller det du känner för

* En röd paprika

* En näve haricots verts

* En burk kokosmjölk á 400 ml

* Limejuice

* 1 msk sambal oelek (eller mer för ytterligare hetta)

* 1 msk tomatpuré

* Salt, peppar

* Spiskummin, ingefära, curry, paprikakrydda, chilipeppar eller det du känner för

* En nypa socker

* 1-2 dl vatten för mer sås, även laktosfri grädde funkar om du vill ha krämigare sås

 

Gör så här:

Riv moroten fint. Blanda ihop färs, morot, ägg och kryddor i en skål. Hetta upp en panna med olja och stek små biffar. OBS! Se till att de blir genomstekta, inget medium rare när det gäller kyckling.

När biffarna är klara lägger du dem i en tallrik eller form och lägger folie över så att de håller sig varma. 

Hacka paprikan i småbitar och stek i olja. Krydda med salt och peppar. Häll på alla flytande ingredienser och smaka av. När du är nöjd med konsistens och smak bryter du i haricots verts och låter dem koka med ett par minuter. 

Servera antingen biffarna för sig och såsen för sig, eller lägg biffarna i såsen. Servera till ris, hirs, quinoa eller glutenfri pasta. Njut av allt du orkar och gör matlådor av resten. 

 

Jag har tenta på fredag, så jag ska alldeles strax sätta mig vid plugget igen. Det känns som att hela höstterminen har bestått av att läsa inför tentor. Efter den här tentan har jag dock ledigt i drygt en måndag och det ska bli så himla skönt. Anledningen är inte att jag tänkte strunta i nästa kurs eller så (hehe) utan att jag ska på utbytestermin (!) i Sydkorea(!!!). Terminen där börjar inte förrän i mars, så jag har hela februari ledigt. Ledigheten känns både helt underbar, men det är lite svårt att ta in att jag inte kommer ha något jag "måste" göra. Utbytesterminen känns bara helt sjuk och extremt avlägsen. Jag vet inte hur mycket FODMAP-anpassad mat jag kommer få till på andra sidan jorden, men om det bli något lovar jag att även ni får ta del av den. Jag har även som mål att driva en lite rese-bogg, just för min utbytestermin, som ni jättegärna får kika in på om ni saknar mig. Jag återkommer med adressen dit när jag startat upp den.

Tills vi hörs nästa gång får ni ha det helt underbart! Mycket kärlek,

Annie

Bläckfiskringar med stekta grönsaker

Hej!

Alltså, oj. Tiden går så himla fort. Dagarna springer förbi och det är jul om typ en vecka?! Det känns som att jag har så mycket att göra innan dess, och vet inte om jag kommer hinna allt. Ganska mycket plugg, mat som ska ätas upp innan jul (ett trevligt problem dock, hehe), många människor jag vill hinna träffa och packa, städa och göra lägenheten färdig för jullov. Jag har inte bokat tågbiljett hem-hem heller än, så det ska också göras.

På tal om att äta upp mat innan jag åker hem-hem så är det frysrensning för fulla muggar här. Jag hade en halv påse med bläckfiskringar som jag tänkte att jag skulle äta upp innan jul. Jag hittade även en förpackning med grönkål. I kylen hade jag både morötter och vitkål som måste ätas upp innan jag åker, så det fick helt enkelt bli en härlig grönsaksröra med bläckfiskringar, alltsammans stekt i riktigt med olja för bästa smak. Serverade tillsammans med (hemmagjord) majonnäs. Blev hur gott som helst. I alla fall enligt ett sea-food-freak som jag. Mums.

Inggredienser:

* Olivolja

* En morot

* Körsbärstomater

* Grönkål

* Citronjuice

* Salt och peppar

* Olja

* Bläckfiskringar

* Majonnäs

 

Gör så här:

Skala och hacka morot och vitkål. Stek dem, tillsammans med grönkål, i olivolja. Salta och peppra.

Stek bläckfiskringarna i rikligt med olja. Pressa över lite citronjuice, salta och peppra. Servera med majonnäs. NJUT!

 

Som sagt är majonnäsen hemmagjord. Om ni vill ha receptet är det bara att hojta till! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Ta hand om er och klä på er ordentligt i kylan! Kram,

Annie

Hirs- och quinoabowl med lax och stekta grönsaker

Hej!

I dessa pluggtider uppskattar i alla fall jag en lunch som går fort att laga. Det ska ge energi, och gärna vara av ingredienser en oftast har hemme, eftersom jag varken har tid eller ork att gå till affären varje gång jag ska laga mat. Det får dessutom gärna vara sådan mat som går att äta ur en djup skål. Med sked. En sådan snabb, enkelt, god, FODMAP-fri lunch tänkte jag ge er tips på idag! Det är ingen brakmiddag, utan en lätt lunch som går superfort att slänga ihop när en är hungirg och behöver energi till att fortsätta plugga. Plus att det är fantasktiskt gott. Nog snackat, receptet finns under bilden!

Ingredienser:

* En portion quinoa och hirs (jag tog ungefär 50/50)

* Vitkål

* Två snackmorötter eller en vanlig morot

* En laxfilé

* Två bollar frusen, hackad spenat

* Olivolja till stekning

* Salt, peppar, curry, chilipeppar

* Tacosauce, krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek eller liknande

 

Gör så har:

Koka quinoan och hirsen i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka morötter och vitkål i små bitar och stek i olivolja. Krydda.

Lägg i spenaten i de kokande grynen när det återstår ca 5 minuter. Rör i någon form av tomatsås. Du kan t.ex. blanda tomatpuré, vatten och sambal oelek och smaka av med kryddor.

Tärna laxen och tillsätt i grynen. Ös över de stekta rotfrukterna och rör runt. Servera i en djup skål, eventuellt med lite soja eller olja på för extra smak. Njut!

Ja, alltså, jag måste be om ursäkt igen för den otroligt dåliga uppdateringen, men jag har helt enkelt så sjukt mycket att göra. Den här kursen tar all tid, och jag hinner knappt andas. Jag längtar så mycket tills kursen är slut och jag kan sätta mig i soffan och bara vara. Jag vill börja laga mat och baka igen. Just nu finns ingen tid, och det är sjukt tråkigt. Men, men. Snart är det över, bara två veckor kvar. Jag ska göra mitt bästa för att inte gå in i väggen, men helst klara tentan så att jag inte behöver plugga på detta igen...

Hoppas ni har det lite mindre stressigt än jag. Ta hand om er, och tack för att ni fortfarande kikar in! Jag lovar att fortsätta uppdatera. Ha det superbra allihop ♥︎ Kram,

Annie

Kycklingklubbor i god sås

Hej!

Äntligen fredag! Ikväll ska jag ta ledigt. På riktigt. Åh, vad skönt det ska bli. Den här veckan har varit riktigt jobbig och jag behöver verkligen försöka varva ner och koppla av. Det är svårt, har jag märkt, när en har varit i gång hela dagarna, att bara kunna sätta sig i soffan och ta det lugnt. Kroppen är liksom inställd på att stressa, så det går inte rikigt njuta av en lugn kväll framför TV:n. Idag tänkte jag dock knappt plugga någonting, äta något gott och slökolla på typ Idol. Det ska bli så himla skönt.

Receptet jag bjuder er på idag är ett jättegott recept jag slängde ihop förra helgen. Ansträngningsgraden är typ 1 %, för allt tillagas av sig själv i ugnen. Älskar när kött tillagas i sås, det blir så saftigt och smakrikt. Mums! Jag använde färska kycklingklubbor, men det går lika bra med frysta om du tinar upp dem innan. Jag serverade till ris och quinoa, kokat i samma gryta. Det är jättegott att blanda, ett hett tips! Riset suger upp all god sås, medan quinoan ger ett härligt tuggmotstånd och tillför massa nyttigheter. 

Recept för 4 personer:

* 800-1000 g färska (eller upptinade frysta) kycklingklubbor

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde, jag testade kvarggrädde och det blev supergott!

* 1 dl laktosfri mjölk

* 1-2 msk tomatpuré

* 2 tsk sambal oelek

* 1/2 tsk curry

* Salt, peppar, paprikakrydda

 

Gär så här:

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta. Njut!

 

Önskar er alla en fantastisk fredag följt av en ännu bättre helg ♥︎ Kärlek,

Annie

När vardagen består av stress

Hej finisar som fortfarande tappert kikar in här trots den usla uppdateringen. 

Jag ber tusen gånger om ursäkt för min frånvaro den senaste tiden. Det är så fruktansvärt mycket saker som tar upp all tid just nu, framförallt plugget. Jag har aldrig läst så här mycket i hela mitt liv. Inför varje föreläsning och seminarium är det ett antal rättsfall, uttalanden, utdrag ur juridisk litteratur, ekonomiska analyser eller andra texter som ska läsas. Utöver det håller vi på att boka flygbiljetter, ta vaccinationer, jag håller på att hyra ut min lägenhet, vi ska fixa visum och allt annat runt omkring den kommande utbytesterminen jag ska göra nästa år. 

Jag, som vanligtvis är en väldigt stressfri person, har aldrig varit så här uppe i varv. Från att jag kliver upp på morgonen till att jag går och lägger mig slår hjärtat lite fortare än vanligt och det känns som att tiden rusar iväg, trots att det är tusen saker jag inte hinner göra. Så till alla er som vanligtvis är stressade i vardagen; jag lider med er. Det måste vara fruktansvärt att känna så här jämt.

Som de flesta av er vet (och förmodligen märkt av) är inte stress och IBS bästa vänner. Det blir inte heller bättre av att det inte finns tid att laga ordentlig mat, och när en väl äter slänger en i sig det som finns på tallriken (eller rättare sagt: i matlådan). 

Det här är mitt mellanmål idag. Laktosfri turkisk yoghurt, blandat med laktosfri jordgubbsyoghurt, linfrö, pumpafrö och lite kokosflakes, tillsammans med en stor kopp pepparmyntste. Jag har märkt att jag mår mycket bättre av att äta mindre mål, men flera gånger om dagen. Hur är det för er?

 

Ber än en gång om ursäkt och lovar att det kommer bli bättre. Det är bara en kort period just nu då det är lite för mycket att göra för mig. Hoppas ni förstår.

Ha en underbar dag allihop och ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Mini-kladdkakemuffins med hallonfrosting

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen! Jag är överöst med skolarbete och det känns som att jag inte gör något annat än att läsa och gå på föreläsningar. Tror aldrig jag har pluggat såhär mycket i en kurs. Lyckligtvis är det (faktiskt) en ganska intressant kurs, och den är även ganska kort. Så det är en väldigt intensiv period just nu, men som är över om knappt tre veckor. 

För att kompensera er längtan efter recept får ni ett riktigt smaskigt tips på fika eller dessert att bjuda på. Dessa små minikladdkakor går självklart att göra i större formar, men jag gillar när de är små eftersom en kan äta många fler då, hehe. De funkar kanon att äta utan topping, men de blir både finare och mer fancy med ett rosa täcke. Jag tror att det är knäckformar jag har använt, eller bara mini-muffinsformar. Vet inte, men små, söta och underbara blev dem. Precis som små kladdkakor. 

Ingredienser:

* 1 ägg

* 1,5 dl socker

* 75 g smör

* 1 dl glutenfri mjölmix

* 2 (stora) msk kakao

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 krm salt

* 50 g choklad av valfri sort (jag använde mörk)

 Hallonfrosting:

* 80 g laktosfri färskost (typ Philadelfia)

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 2 msk hallon

* 1 dl florsocker

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 185°. Placera ut miniformar på en plåt.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker (inte pösigt!). Rör ser övriga ingredienser utom chokladen.

Hacka chokladen fint och rör ner i smeten. Fördela smeten i formarna och ställ in i ugnen i 5 minuter. Ta sedan ut och låt svalna, först i rumstemperatur och sedan kylskåp i några timmar. De går även att ställa in i frysen om du har bråttom.

Hallonfrostingen:

Vispa ihop alla ingredienser utom grädden till en jämn smet.

Vispa grädden hårt. Rör ihop allt. Om smeten är för lös kan du tillsätta mer florsocker eller lite smör.

 

När muffinsen är kalla, spritsa på hallonfrostingen. Dekorera eventuellt med strössel eller färska hallon.

Skojar inte hur god den här smeten var. Chansen att jag kommer göra detta igen, endast för att äta smeten, är extremt stor. 

 

Hoppas ni har en mer stressfri vardag än jag, det är ganska utmattande i längden. Nu ska jag fortsätta plugga inför ett seminarium. Det är bara typ tvåtusen sidor som ska läsas och lika många frågor att förbereda. Tur att det finns FODMAP-vänligt fika att äta för att hålla igång hjärnan ;) 

Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Hej!

Äntligen fredag! Även om det inte innebär ledighet för min del, infinner sig ändå den där speciella fredagskänslan. Ni vet, känslan av helg. Ikväll ska jag träffa en kompis och vi ska laga mat och ha det mysigt. Imorgon kommer jag förmodligen plugga på dagen, för att sedan gå på en (något sen) halloweenfest på kvällen. Älskar att vara kreativ och klä ut sig, det är nästan som att laga mat, fast med kläder. Haha, ni fattar.

Dagen till ära tänkte jag bjuda er på ett riktigt fredagsrecept. Förutom tacos känns detta som en extrem fredagsmat. Vet inte varför, men just kyckling i någon form av lite lyxigare sås, gärna till pasta, känns bara helg. Som ni kanske kan räkna ut lagade vi detta fredagen då jag var hemma hos mina föräldrar. Det kanske är därför jag får känslan av äkta fredag när jag tänker på denna rätt. Inte för att brukar tillaga detta, faktum är att detta var första gången. Kanske för att vi, hela familjen inklusive min bror, satt hemma runt middagsbordet en fredagskväll och åt detta. Precis som när alla bodde hemma. 

Hur som helst. Om ni inte planerat någon mat till ikväll, eller imorgon kväll för den delen, tycker jag att du ska testa detta. Det är enkelt, billigt, bra, gott, FODMAP-fritt... Ja, denna rätt har allt helt enkelt. Dessutom passar den perfekt att ha i matlådan veckan efter. Det gillar vi! 

Recept för 4 personer:

* 4 portioner glutenfri pasta eller ris

* 500 g kycklingfilé

* Olja till stekning

* 4-6 st soltorkade tomater

* Ett par nävar bladspenat

* 2 dl laktosfri grädde

* 1-2 dl vatten

* 1 msk kycklingfond (tex Bong är ok enligt FODMAP), annars går det jättebra att krydda själv

* Basilika, torkad eller färsk spelar ingen roll

* Ev salt och peppar

* 1-2 dl riven parmesaneost

 

Gör så här:

Koka pastan eller riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Servera med en fräsch sallad. Ät, njut och gör matlådor om det blir några rester!

 

Ha en fantastisk fredag allihop! Ta hand om er och njut av livet ♥︎ Kärlek,

Annie

7 tips på IBS-vänliga snacks för det perfekta kvällsmyset

Hej!

Idag är det lill-lördag! Hemma hos mig innebär det lite extra mys på kvällen framför TV:n. Vi med känsliga IBS-magar kan som bekant inte vräka i oss allt sånt där "vanligt" snacks, typ godis, mölkchokladkakor, chips med massa olika smaker, läsk och så vidare. På ett sätt är det ju bra, eftersom det inte är speciellt hälsosamt att vräka i sig godsaker på kvällarna. Men vissa dagar vill en njuta lite extra (i form av mat), och jag tycker att alla har rätt till goda snacks i TV-soffan!

Så idag har jag knåpat ihop en lista på goda, FODMAP- och IBS-vänliga snacks ni kan mumsa på ikväll. De flesta är till och med så nyttiga att ni kan äta det oftare än bara en gång i veckan. De ultimata kvällsmyset kan börja!

7 tips på magvänliga snacks till ikväll:

1. POPCORN

Först ut är det mest självklara snackset för mig, nämligen popcorn. Jag älskar popcorn. Självklart ska de poppas i kastrull, med olja och gärna en liten klick smör. Sedan saltas och avnjutas. Fantastiskt i all sin enkelhet.

 

2. OSTCHIPS

För er som vill ha chips med smak av ost. Eller ost med smak av chips... Hur som helst, ni slipper alla konstiga tillsatser i "vanliga" ostchips (av potatis) och får äkta vara! Knaprigt, smakrikt och såååå gott! Ett enkelt och snabbtrecept hittar ni här!

 

3. SALTA & ROSTADE NÖTTER

Det går att köpa färdiga i affären, men det blir både godare och nyttiga om du rostar dem själv. Det går superfort, är enkelt och till och med ganska roligt ;) Mitt recept hittar ni här!

 

4. GLUTENFRI BROWNIE

Okej, nu till det söta. Den här glutenfria brownien går typ inte att slå. Jag skojar inte, jag tror detta är det godaste jag bakat. Inte bara low-FODMAP, utan någonsin. Visst, det tar sin lilla tid att baka, men det är så värt det. Det bästa är om du har framförhållning och bakar dagen innan den ska ätas. En natt i kylen gör att den här brownien går från 9,5 till 11 på en skala 1-10. Och nej, jag har inte skrivit fel. Den är 11/10. Smaka själva får ni se.

 

5. HALLONSUFFLÈ

Om ni är känsliga mot kakao, eller bara inte orkar vänta på att brownien ska gotta till sig i kylen, är den här hallonsufflén den ultimata desserten. Du slänger ihop den på ett par minuter och är klar i ugnen i ett nafs. Sedan är det bara att hugga in. När jag gjorde denna rosa lilla kreation för första gången var jag något skeptiskt till att något så enkelt, med så få ingredienser kunde bli gott. Blev det gott? DET BLEV UNDERBART.

 

6. MELONGLASS

Nu till något som går ännu snabbare; melonglass! Med ynkliga två ingredienser mixar du ihop den här glassen på typ 30 sekunder. Snabbt, enkelt och SÅ GOTT! Även väldigt snäll mot känsliga magar. Yey!

 

7. VARM MJÖLK MED VANILJ OCH KANEL

Till sist vill jag tipsa om en värmande dryck att njuta av. Nu när det officiellt blivit vinter finns det nästan inget godare en en krämig och varm kopp med något gott. Tidigare var det varm choklad som gällde, nu är det den här drycken gjord på laktosfri mjölk, samksatt med vaniljpulver och kanel. Gärna toppad med vispad laktosfri grädde. Underbar helt enkelt. En stor fördel är att den passar väldigt bra till popcorn... ;)

 

Nu har ni ett gäng tips att snaska på ikväll! Det är ju, som sagt, lill-lördag, och då är läge att mysa till det lite extra. 

Nu ska jag fortsätta plugga, för att sedan utse två vinnare i tävlingen som avslutades natten till idag. Ni som vunnit kommer jag att kontakta under kvällen eller morgondagen. Hoppas ni har en superfin onsdag! Ta hand om er och mys mycket ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri och low-FODMAP fudge brownie

Hej!

 

Alltså BROWNIES! Jag har varit en sån människa som alltid älskat brownies (och allt med choklad), men aldrig gjort egna. Men igår tyckte jag att det var dags att ta tag i livet och baka brownies. För första gången i mitt liv. Jag tänkte att när jag väl ska göra brownies, då ska den banne mig bli riktiga brownies. Därför vända jag mig mot den amerikanska receptbanken. Så jag googlade ett tag, kollade lite olika recept och bestämde mig för att pussla ihop mitt egna. Dels för att de amerikanska måtten inte gör sig speciellt bra att konvetera till deciliter, och dels för att jag skulle göra en glutenfri.

Sagt och gjort. Jag lät den stå i kylen över natten så att den riktigt fick sätta sig, så i förmiddags provade jag den. Och alltså. HERREGUD VAD GOD! Är det bara jag, eller blir bakvert bättre med glutenfritt mjöl? Enligt mina empiriska försök blir i alla fall kladdiga bakverk bättre med glutenfri mjölmix. Nice.

Hur som helst. Jag valde att ha valnötter i min brownie, vilket är helt valfritt. Även kaffet går att skippa om du är väldigt känslig, det är dock så lite i så det borde inte vara någon fara. Jag serverade mina färdiga brownies till minimaränger. Det passade super ihop! Skulle även kunna rekommendera en klick lättvispad laktosfri grädde. 

Ingredienser:

* 100 g smör, jag hade även en liten skvätt olja i

* 2,5 dl socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1/2 tsk vaniljpulver

* 1,5 dl kakao

* 1 krm salt

* 1 msk kaffe - valfritt!

* 1 dl glutenfritt mjöl, jag använde Lailas blå

* 2 st ägg

* ca 1 dl valnötskärnor - valfritt!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-160°, beroende på ugn (min är supervarm, så jag körde 150°). Klä en form med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ihop det med socker, vaniljsocker, vaniljpulver, salt och kakao. Jag körde på lägsta hastigheten med en elvisp, men du kan röra för hand om du vill.

Blanda i kaffe, mjöl och ägg. Hacka valnötter och vänd ner i smeten.

Häll i en form och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på kakan så den inte övergräddas!

Tips: För bästa resultat - ställ kakan i kylen ett par timmar, men helst över natten. Då sätter den sig och blir med seg-kladdig. Ett måste enligt mig, om du inte är extremt sugen eller inte hinner vänta.

 

 

Ikväll åker jag hem-hem! Det är första gången sen sommaren, och enda gången innan jul. Egentligen missar jag föreläsningar, men det fanns tyvärr ingen annan helg för mig att kunna ta mig hem. Det ska bli väldigt skönt faktiskt. För hoppningsvis blir det en del mat lagad också, plus matlådor till mig... Hehe. Nu ska jag försöka packa ihop lite grejer att ha med hem, och kanske även ett litet plugg-försök. Vi får se. Ha en superfin torsdag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

 

Psst! Om ni tyckte min bakform ser snygg ut där i bakgrunden rekommenderar jag er att kika in på bloggen imorgon. Mer än så säger jag inte just nu ;) Tja!

Tomatsoppa med pasta och mozzarella

Hej!

Äntligen är tenta-p över för den här gången! Alltså känslan av tomhet efter en tenta går knappt att beskriva. Det är så konstigt att kunna vara vaken och känna att en inte behöver göra någonting. Idag började dock vår nya kurs, men den tänker jag inte börja plugga på riiiktigt än. Måste få vara ledig lite i alla fall.

Jag antar att det inte bara är i Linköping det börjar bli kallare väder. Och idag är det fruktansvärt grått och regnigt. Det är dagar som dessa som är perfketa sopp-dagar. Ja, jag vet att jag kanske tjatar på er, men alltså; SOPPOR! Vilken supermat! Och bara för att det är så himla gott och jag tycker att alla borde äta mer soppa får ni ett enkelt recept på tomatsoppa idag. De flesta tomatsoppor ska stå och puttra hur länge som helst, enligt recepten. Det är är dock ett speed-recept. Jag gillar ju när det går snabbt att laga mat. Förmodligen eftersom jag inte brukar börja laga förrän jag är hugrig, och då pallar en ju inte stå i en timme och vänta för att få äta. Nä, snabbmat ska det vara.Hemmagjord, hälsosam, FODMAP-fri snabbmat!

Ingredienser:

* En portion glutenfri spaghetti

* 1/4 buljongtärning/fond i ca 2,5 dl vatten

* 1 msk tomatpuré

* Ev en sked tacosalsa (om du klarar det)

* Salt, peppar, cayennepeppar, socker

* 1 dl mjölk

* 1/2 mozzarellaost

 

Gör så här:

Koka spaghettin i vatten med buljong i (om du klarar det, annars går det bra att krydda själv). När det är typ 5 minuter kvar på spaghetting häller du i resten av ingredienserna, utom osten, i grytan.

Skär osten i kuber och lägg i en djup tallrik. Häll soppan över när den kokat ihop och spaghettin är klar. Ät och njut ♥︎

 

Det känns som måndag för mig idag. Förmodligen för att jag gick hela förmiddagen igår och väntade på att tentan skulle börja. Vi började skriva den kl 14 och slutade kl 19. Det var med andra ord ingen måndagsaktig måndag, vilket gör mig lite veckoblind. Hur som helst får jag väl erkänna att det är skönt att det faktiskt redan är onsdag (lill-lördag!) imorgon. Jag är ju inte ett så stort fan av måndagar om jag ska vara ärlig. 

Hoppas ni har och får en fortsatt fin tisdag allihop ♥︎ Ta hand om er ordentligt! Kärlek,

Annie