anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kategori: Allmänt

Planti Oat Smoothie - testat

Hej!

Jag har fått förmånen att prova en ny typ av mellanmål-to-go: havrebaserad smoothie från Planti. De har kommit i tre olika smaker: hallon/lakrits, mango/citrus och melon/gurka. De två sistnämnda smakerna innehåller tyvärr FODMAPs i form av mango och äppeljuice, men hallon/lakrits är helt FODMAP-fri! Det är helt möjligt att klara av även de andra smakerna eftersom innehållet av FODMAPs inte är jättehögt, men var försiktiga och prova er fram.

Som tur var gillade jag hallon/laktrits väldigt mycket, så för min del gör det inget att de andra inte är helt FODMAP-fria. Den smakade mest hallon, men med en liten efterton av lakrits. Precis lagom. Den kändes även mättande och hälsosam och jag gillar förpackningen. Jag drack den dock med ett sugrör, det är så mysigt.

Har ni testat Planti Oat Smoothie? Funkar det för er? Vad tyckte ni? 

Ha en fin dag! Kram,

Annie

 

Inlägget är i samarbete med Buzzador.

Sallad med hirs- och linsröra, ost och cashew

Hej!

Gjorde en sviiiingod sallad till mig och mamma en lunch i veckan som jag måste dela med mig av. Vill bara ge alla heads up om att vissa av ingredienserna inte är helt tillåtna enligt FODMAP, men jag kommer ge förslag på substitut längre ner i receptet. Anledningen till att använt det är att för vissa funkar det, men andra inte. Det enda sättet att veta är helt enkelt att testa sig fram.

Även denna rätt är en så kallad tager-vad-en-haver-lunch. Ni vet, sånt jag älskar. Exempelvis använde jag här en sån här svingod vitmögelost som blivit över sen helgen. Inte precis något jag köper för att använda i min vardagliga matlagning, men finns det en bit över blir det ett litet guldkorn i lunchen veckan efter. 

Ingredienser för två portioner:

* 1-2 portioner hirs

* Ca 1/2 dl röda linser (på tetra brukar vara mer skonsamt mot magen än torkade, uteslut om du inte klara av det och ersätt mer mer hirs)

* 1/2 msk tapenad eller hackade oliver (se upp så det inte är vitlök i tapenaden)

* 1 tsk sambal oelek

* Sallad

* 1 stor eller 2 små soltorkade tomater

* 1/2 avokado (ej ok enligt FODMAP, byt ut mot exempelvis zucchini eller morötter som du steker lätt om du inte klara av avokado)

* Valfri ost - jag använde en bit vitmögelost, men du kan ta det du har hemma: mozzarella, fetaost, halloumi osv.

* Sesamfrö

* Cashewnötter (kan vara svårt för vissa med IBS, byt i så fall ut mot andra nötter eller frön exempelvis valnötter, pumpakärnor eller solrosfrön)

* Olivolja

* Citronsaft

 

Gör så här:

Koka hirs och linser enligt anvisningarna på förpackningen. Rör i tapenaden när det är klart. Ställ åt sidan.

Hacka sallad, soltorkad tomat, avokado (eller substitut) och ost.

Rosta sesamfrö och nötter i en torr stekpanna.

Lägg upp allt på ett fat. Jag började att lägga salladen i en "doughnut" och fyllde hirs- och linsröran i mitten. Sedan placerade jag ut resten av ingredienserna runt om och tppade med frön och nötter. 

Ringla olivolja och pressa lite citron över salladen. Servera med ett glutenfritt bröd och gärna gurkkimchi!

 

Ha en underbar lördag allihop! Kram,

Annie

Gurkkimchi

Hej!

Från mina månader i Sydkorea upptäckte jag något helt fantastiskt: kimchi. Ni vet den mjölksyrade kålen i tonvis av chili. MUMS!!! Det är dock inte en barnlek att varken hitta den i butik här i Sverige (om du inte är villig att lägga halva CSN på det vill säga) eller att göra det själv. Dessutom är den inte speciellt FODMAP-fri eller magvänlig om du har IBS och är känslig för typ vitlök.

Jag googlade därför en kväll runt lite och tänkte att det borde gå att bota min kimchi-abstinens på ett enklare sätt. Tillslut hittade jag ett spännande substitut som från början kommer från Jenny Waldén, ni vet hon som vann Sveriges Mästerkock för några år sedan. Jag har utgått från hennes recept, men gjort det FODMAP-fritt och IBS-vänligt. Och visst blev det gott! Nästan som riktig kimchi!

Ingredienser för en liten skål:

* 5-10 cm gurka

* Salt

* 1 cm ingefära

* Röd chilifrukt

* Fishsauce

* Vitlöksolja

* Socker, chiliflakes, paprikapulver

 

Gör så här:

Hyvla gurkan med en osthyvel. Sprid ut den lite på skärbrädan och strö över salt.

Finhacka ingefäran och chilin. Blanda ihop med fishsauce, vitlöksolja och kryddor i en skål.

Torka av gurkan lite och blanda i skålan, rör om väl. Ställ in i kylskåp i minst 15 min innan servering så att gurkorna hinner gotta till sig.

Använd som tillbehör till allt!

 

Ha en fortsatt fin dag! Kram,

Annie

Sallad med pad thai och quornfärs

Hej!

Som jag skrev tidigare i veckan är det World Meat Free Week, vilket innebär att de som vill vara med och stötta kampanjen för en bättre planet (that's deep, men ja, ni fattar) äter vegetariskt hela veckan. Självklart är jag med! Kampanjen går under hashtaggen #worldmeatfreeweek. Eftersom det kan vara lite trixigt (men absolut inte omöjligt!) att äta vegetarisk när en äter enligt FODMAP tänkte jag lägga upp lite recept för inspo.

Här kommer mitt första vegetariska FODMAP-fria recept för veckan som är typ en Pad thaisallad. Den kom till genom kylskåps- och frysrensning, vilket ni som hängt här ett tag är en av mina specialiteter ;) Ekonomiskt och kreativitetsutsöndrande (nytt ord)!

Blev extra inspirerad av mig själv eftersom jag köpte en kruka färsk koriander igår. Fram till för ett år sedan avskydde jag koriander. Sedan åkte jag till asien i ett halvår, och när jag kom tillbaka hade jag en ny favvokrydda. Men om du inte gillar koriander (vilken jag förstår) går den jättebra att utesluta. Nu kör vi!

Ingredienser för en portion:

* Rapsolja till stekning (även gärna lite vitlöksolja)

* En bit färs ingefära

* 1 portion quornfärs (fryst)

* Ev en näve blomkålsbuketter (OBS! Inte alla med IBS som klarar av blomkål, skippa i så fall eller byt ut mot någon annan grönsak som är godkänd enligt FODMAP)

* Salt

* Limejucie

* Fishsauce

* Sambal oelek

* Lite överbliven Pad thai (går såklart superbra, om inte bättre, att använda nytillagad Pad thai)

* Sallad, gurka, tomat

* Röd chilifrukt

* Färsk koriander

 

Gör så här:

Hacka ingefäran. Stek den och quornfarsen i olja. Krydda med salt och limejuice. Vänd ner pad thai (och ev blomkål) och häll över lite extra fishsauce och sambal och rör runt ordentligt.

Hacka sallad, gurka och tomat och sprid ut på ett fat. Häll över pad thai- och färsröran och toppa med några skivor chili och färs koriander. Ringla över lite extra olivolja för den sista perfekta touchen. NJUT!

Alltså hur gott?! Älskar när det går att skrapa ihop det som finns i frysen (en lite portion pad thai och bottenskrapet av quornfärs), med sånt som håller på att bli för gammalt i kylen (diverse grönsaker). Mums alltså. 

 

Fler vegetariska recept kommer inom kort. Vi ses snart, ha det bäst!

Annie

Vitlöksolja

Hej!

Idag tänkte jag tipsa om hur du kan få vitlökssmak i maten utan att ha i vitlök!

Vitlök är en av de värsta bovarna i matväg för många av oss med IBS. Det är dock en smak som kan vara svår att ersätta och som en saknar i vissa rätter. Jag har testat olika substitut och sätt att ändå få vitlökssmak i maten och nu har jag kommit fram till det absolut bästa. Förutom att vitlökssmaken blir väldigt tydlig är detta även ett av de enklaste sätten att få vitlökssmak i maten utan att ha i vitlök. Låt mig presentera: vitlöksolja!

Ingredienser:

* 1-2 vitlöksklyftor

* ca 1 dl olivolja

 

Gör så här:

Skala vitlöksklyftorna. Skär av "roten" och pressa dem lätt med en kniv och skär eventuellt ett litet snitt i varje klyfta för att få fram mer smak. Lägg dem i en väl rengjord glasburk och häll på olivoljan. Sätt på lock och förvara i kyl. 

Oljan stelnar i kylen, men det är ingen fara. Bara ta en sked och skopa ur så mycket du behöver. Använd vitlöksoljan istället för vanlig olja när du steker eller ha i exempelvis en FODMAP-fri tzatziki. När oljan är slut slänger du vitlöksklyftorna, diskar burken noga (gärna i maskin) och gör en ny laddning!

#WorldMeatFreeWeek

Hej!

I vintras beslöt jag mig för att sluta köpa kött, efter att gradvis ha skurit ner på min köttkonsumtion under flera år. Många har frågat mig av vilken anledning jag valt att sluta. Svaret är enkelt - av alla anledningar. För det första av etiska skäl, djur är levande varelser och väldigt många djur som slutligen hamnar på våra tallrikar har behandlats fruktansvärt medan de levde. För det andra av hälsomässiga skäl, jag upplever att en vegetarisk kost känns fräschare och lättare för magen att ta hand om (ni med IBS förstår nog vad jag menar ;)). För det tredje är det mest ekonomiskt att inte äta kött, eller i vart fall endast äta kött någon gång ibland. Som den student jag varit i 5 år har kött inte varit det jag velat spendera de få pengar jag haft på. Sist men absolut inte minst av miljömässiga skäl. Det är förmodligen få som missat hur stort avtryck köttindustrin gör på miljön, jämfört med växtbaserade alternativ.

Av dessa anledningar stöttar jag #WorldMeatFreeWeek som är denna vecka. Det innebär att vi, under en veckas tid, endast ska äta vegetarisk kost. Gör som jag och häng med! :)

För oss som äter enligt FODMAP är det inte alltid så enkelt att äta vegetariskt, men det är inte omöjligt. För ett litet tag sedan tipsade jag om mina vegetariska favoritrecept, dom hittar ni här! 

 

Lite senare i veckan tänkte jag tipsa om vegetariska alternativ till kött som funkar enligt FODMAP, ge fler inspirerande recept (vegetariska såklart) och lite annat smått och gott med samma tema. Håll utkik och tagga #WorldMeatFreeWeek! Om ni vill kolla in närmre hittar ni den officiella hemsidan här.

 

Ha en fin måndag, kram

/Annie

Picklad rabarber

Hej!

Nu när det är rabarbersäsong är det ju verkligen läge att ta till vara på den sura växten. Förutom den självklara smulpajen kan ju rabarber användas till mycket annat. Häromdagen såg jag ett recept i ICAs tidning Buffé på picklad rabarber och rädisa. Jag blev inspirerad och bestämde mig på att testa - och oj vad gott det blev! Jag modifierade receptet lite genom att ta bort rädisor och köra enbart rabarber. Alltså, om ni har rabarber att tillgå måste ni prova detta! Så enkelt och så gott!

Recept för en stor burk:

* Två stora rabarberstjälkar

* 1,75 dl strösocker

* 3/4 dl ättika

* 2,5 dl vatten

* En nypa salt

 

Gör så här:

Skala rabarbern. Dela den i tre eller fyra bitar och hyvla på längden med en osthyvel. Tryck ner i en glasburk.

Koka upp övriga ingredienser. Häll vätskan över rabarberna. Sätt på locket, låt svalna och ställ sen in i kylen. Avnjuts dagen efter. <-- OBS!

 

Hoppas ni har det fint i värmen. Ta hand om er!

Annie

Hallonmuffins

Hej!

Det blir en del recept på fika nu, men det blir lätt så när jag prokastinerar istället för att plugga... Hoppas det är okej. De flesta gillar väl fika tänker jag. Om inte annat så gillar ofta människor runt omkring en fika ;)

Idag (istället för att skriva uppsats) bakade jag hallonmuffins. De blev verkligen SÅ saftiga och goda. Ni vet när en ätit upp en och typ vill fortsätta äta muffinformen? Så goda blev dom. Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för receptet helt och hållet, utan har så gott som följt Fridas recept på blåbärsmuffins. Jag gjorde dock mindre (både till antal och mängd) muffins, bytte ut blåbär mot hallon och anpassade givetvis receptet efter FODMAP. Kan dock nästan lova att dessa blev minst lika goda, hehe.

 

I orginalreceptet blir det bara typ 8 muffins av denna sats smet, men jag valde att göra använda mindre former. Är dom små får en ta två. Ni vet. Hur som helst tror jag att de hade blivit riktigt maffiga och underbara i amerikanska muffinsformar. Ett tips att testa om ni gillar mycket gott på en gång!

Recept för 18 st normalstora muffins:

* 1 dl socker

* 0,8 dl smör- och rapsolja

* 2 ägg

* 0,75 dl laktosfri yoghurt (naturell)

* 3 dl (+ ca 0,5 dl till hallonen) glutenfritt mjöl

* 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

* 1 1/2 tsk bakpulver

* 1/2 krm salt

* Mycket hallon (funkar med frysta)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och placera ut 18 muffinsformar på en plåt.

Vispa ihop socker, olja och ägg. Häll i yoghurt och rör sedan ihop alla torra ingredienser.

Pudra hallonen med mjöl och rör så att de täcks helt. Rör ihop allt. Klicka ut i formarna och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn med en potatissticka så att de är klara.

Låt svalna eller avnjut ljumna. 

Dessa går utmärkt att frysa och ha i frysen när muffinssuget sätter in. En vet ju aldrig när det händer. 

Hoppas ni har en fin dag! Kram,

Annie

3 tips för att göra chokladbollar ännu godare

Hej!

Det var ett tag sedan jag postade sist. Ber om ursäkt för detta och kompenserar med att ge pro-tip angående chokladbollar. Dessa små underbara munsbitar är ju faktiskt low-FODMAP och de allra flesta av oss kan njuta av dem utan problem. Åtminstone i lagom mängd ;) Som med allt annat är det såklart individuellt, men det mesta i chokladbollar är FODMAP-fritt. Yes!

Chokladbollar är ju väldigt goda enligt mormors gamla hederliga recept aka havregryn, kakao, socker och smör. Men det går faktiskt att göra dem liiite godare. Så varför inte? Här kommer mina bästa tips för ännu-lite-godare-chokladbollar:

Tips 1: Mixa havregrynen! Det här är typ mitt bästa tips of all time. Om ni aldrig testat det - do it! Bollarna blir så mycket krämigare och konsistensen blir himmelsk! Om ni gillar lite tuggmotstånd kan ni mixa en del av havregrynen, och låta några vara omixade. Testa er fram!

En bild på en boll med omixade havregryn. Bara för att. Den är ju god ändå liksom.

Tips 2: Byt ut hälften (eller allt) av sockret mot florsocker. Även detta kommer göra chokladbollarna krämigare och mjukare i konsistensen. Mer som delicatobollar. Mmmmmmhmmmmmm.

Tips 3: Ha i lite smält choklad. Jaaaa, alltså smält typ 50 g choklad av valfri sort (laktosfri om du är känslig!) och rör i chokladbollssmeten. Det känns överflödigt att förklara varför chokladbollarna blir godare av det här. Just do it liksom.

Avslutar med att tipsa om ett superrecept på chokladbollar (såklart!). Det hittar ni här!

 

Ha en underbar dag fina ni! Kram,

Annie

Tips på vegetariska FODMAP-fria rätter

Hej!

Väldigt många, inklusive jag själv, väljer att äta mer vegetariskt. Det finns väldigt många anledningar, allt från djurrätt till miljö, och jag personligen ser ingen anledning till att äta kött när det går att ersätta med vegetariska alternativ. I dagsläget skulle jag inte kalla mig vegetarian, eftersom jag äter kött om jag blir bjuden på det eller om det inte finns något alternativ, men jag köper och tillagar det inte själv längre. 

 

När en äter enligt FODMAP kan det vara svårt att även äta vegetariskt, men det är inte omöjligt! Jag äter fortfarande ägg, och kallar (än så länge) rätter som innehåller ägg, men inte kött, vegetariska. Ska även passa på att påpeka att dessa rätter INTE är veganska, men det går förmodligen jättebra att byta ut t.ex. mejeriprodukter till havrebaserat eller det du gillar bäst om du vill ha det veganskt! 

 

Okej, så till det huvudsakliga målet med inlägget. Som jag sa kan det vara svårt att fixa en FODMAP-fri och vegetarisk kost - därför tänkte jag ge er lite tips på mina favoritrecept! Det finns även en kategori med endast vegetariska recept för er som vill ha fler. Nu kör vi!

Ratatouille med ägg, oliver och fetaost! Känns typ inte som att jag behöver säga något mer, det här är verkligen SÅ gott! En annan trevlig grej med ratatouille är att den typ tillagar sig själv i stekpannan, det enda en behöver göra är att hacka lite grönsaker.

Halloumilasagne (som är glutenfri) med spenat, pumpafrön och maaaassa färsk timjan. Alltså!!! MUMS! Plus svinbra att ha i matlådan! Yes!

Spaghetti och qournfärssås. Ja, här har ni den; Sveriges mest älskade rätt - i modern tappning. Om ni frågar mig är det inte utan anledning denna inte-så-svenska-rätt är den bästa och svenskaste vardagsmaten ever. Vem älskar inte spaghetti bolognese?

Morots-och jordnötsbiffar med yoghurtdressing. Det är är en rolig och enkel rätt som jag bara slängde ihop någon lunch och chockades över hur gott det blev! Minns att jag tog första tuggan och tänkte typ: "Men WOW?! MUMS!!!" och slängde i mig biffarna och såsen och var ganska stolt över min nyuppfunna rätt. Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag lovar er - det här är svingott!

Glutenfri brownie med valnötter. Det bästa till sist såklart. Om ni av någon anledning missat den här har ni missat typ världens (no joke) godaste glutenfria low-fodmap osv osv efterrätt. Den här är så fruktansvärt god att jag inte ens kan titta på bilden utan att önska att jag hade hela formen framför mig. Den går givetvis göra utan eller med andra nötter, och servera MED FÖRDEL typ lättvispad laktosfri grädde och/eller minimaränger till. Mmmmmmmmmmmmmm ♥︎

 

Hoppas ni alla har en fantastisk början på 2018! Vi ses snart igen, ta hand om er!

Annie

Hälsosamma choklad-banan-jordnötsbitar

God kväll!

Alltså, jag måste bara tipsa om dessa små munsbitar som är så SJUKT GODA! Och förhållandevis nyttiga dessutom. För att inte tala om low-FODMAP. Yes, det är sant! Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för receptet, det såg jag någonstans för ett tag sedan, men jag minns tyvärr inte var. Just därför vet jag inte exakta mått, men det spelar inte så stor roll, jag tror det blir gott i vilket fall. 

Ingredienser:

* Mörk choklad

* Banan

* Jordnötssmör

* En klick kokosolja

Gör så här:

Smält mörk choklad. Klicka ut lite i ett bar mini-muffinsformar eller knäckformar. Ställ in i kylen medan du skivar en banan. Lägg en bananbit i varje form. Smält jordnötssmör med en liten klick kokosolja i. Klicka i en sked jordnötssmör på varje banan. Ställ in i frysen en liten stund. Avsluta sedan med att hälla på resten av den mörka chokladen. Förvara i frysen (om det blir några kvar...).

Ber om ursäkt för lite halvdassiga bilder, men jag var tvungen att fota innan jag åt upp dem, hehe. Och visst spelar bilderna ingen roll när det är smaken som räknas. Bara gör dem, ni kommer förstå. Mmmmmmm.

 

Puss och kram,

Annie

Tager-vad-en-haver-soppa med lax, quinoa och kokosmjölk

Hej!

Ni vet när det finns en del matvaror hemma, men inget som riktigt bildar en hel måltid? Det känns som att det typ alltid är så, hur mycket grejer jag än jag i både frys och skafferi. Om det verkligen inte går att få ihop något vettigt, finns det en säker plan-B. Jag har sagt det förr och säger det igen: SOPPA! Det spelar nästan ingen roll hur lite eller mycket grejer du har hemma så kan du alltid slänga ihop en soppa. Lite rester från gårdagens pasta eller ris? Släng i soppan! Lite kött eller fisk över? Släng i soppan! Bitar av grönsaker eller rotfrukter som knappats går att göra något av - trodde du. Släng i soppan!

Ni fattar grejer. Hacka ner det du har hemma, go crazy med kryddor och du har en snabb och (förhoppningsvis) svingod lunch eller middag framför dig på mindre än en halvtimme. Så himla nice.

Min soppa började med att jag hade kokosmjölk över från gårdagens bananpannkakor. Jag har även ett stort rödkålshuvud liggandes som måste ätas upp innan jul (ja, det är verkligen stort). För ett härligt tuggmotstånd hade jag i quinoa. Jag älskar verkligen att tugga på det. Det är så... roligt? Gott i vilket fall! Hur som helst, jag hittade en laxfilé i frysen som jag skar i kuber och hade i. Mumma. Men ni kan så klart ha i vad som helst, som sagt. Ungefärligt recept på dagens lunch hittar ni under bilden!

Ingredienser för 1 portion:

* 1 portion quinoa

* Lite hackad ingefära

* En näve hackad rödkål (eller vitkål)

* 1 laxfilé

* En näve haricot verts

* 1 dl kokosmjölk

* 1/2 laktosfri mjölk

* 1/2 msk tomatpuré

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm (typ) vitvinsvinäger (kan uteslutas, men höjer soppan till nya nivåer)

* Lite citronsaft

* Kryddor!!! Jag använde salt, peppar, spiskummin, curry, paprikakrydda, chilipeppar, lite koriander, lite dill, socker...

 

Gör så här:

Börja med att koka quinoan. Ha sedan i ingefära, kål, kryddor och lite mer vatten så att det täcker allt. Låt puttra några minuter. Ha sedan i allt allt förutom laxen och koka tills allt är klart. Smaka av. 

Tärna laxen och ha i precis innan servering, den blir klar på typ 1 minut.

Ser kanske inte så mycket ut för världen, men det är gott, billigt, miljövänligt och FODMAP-fritt. 

 

Ha en fantastisk kväll alla underbara! Kram,

Annie

Blåbärssmoothie

Hej!

Vem älskar inte smoothies? 

En kan slänga i typ vad som helst och det blir ändå gott. Så länge du har en god bas, typ banan, hallon/blåbär, så kan du ha i spenat och annat som kan kännas lite läskigt, utan att det smakar konstigt. Sedan kan du toppa med lite vad som helst som ser och smakar trevligt ut, tex kokosflingor/flakes, kakaonibs, frön eller nötter. Jag brukar även ha i en stoooor klick jordnötssmör. Mumma.

Ingredienser:

* Fryst banan i skivor

* Blåbär (frysta)

* Jordgubbar (frysta)

* En eller två bollar fryst hackad spenat

* Laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Mixa! Häll i mjölk tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med en klick jordnötssmör och kokosflakes (eller något annat du gillar). Min klick med jordnötssmör sjönk ner i smoothien så den syns inte på bilden...

 

Ha en underbar kväll allihop! Kram,

Annie

 

Salmon Poké Bowl #2

Hej!

Ja, alltså, det här är väl varken den första eller sista skålen med ris och lax jag äter. Ni som hängt här ett tag vet att jag ÄLSKAR denna fantastiska uppfinning.

Skål + ris + fisk = kärlek.

Vad ska jag säga? Gott, nyttigt, mångsidig, FODMAP-fri och så vidare, och så vidare. Det går ju inte att låta bli att tycka om den! Som ni vet är jag en stor förespråkare av att använda sånt en har hemma, att inte behöva gå och handla så fort det är dags att laga mat. Denna rätt passar utmärkt att göra när en bara har lite av varje hemma. För det är precis det som gör denna rätt så himla bra - lite av varje.

För er som också gillar dessa bowls - kolla gärna in mina andra versioner:

Salmon Poké Bowl #1

Quinoa Bowl

Tuna Poké Bowl

Quinoa Bowl med spenat och tonfisk

Poké Bowl med lax i hot-curry-dressing

 

Idag blev det ris, blandade grönsaker, lax, två sorters såser och som pricken över i:et; dried seaweed som jag köpte i Tokyo ♥︎ Shit, vad jag älskar det där. För er som inte har eller har haft vägarna förbi Asien, men känner att vi väldigt gärna vill ha torkat sjögräs (JA!), kan ni med största sannolikhet hitta det i asiatiska butiker eller större livsmedelsaffärer på asiatiska hyllan. På sistnämnda ställe tror jag det endast finns i form av nori-ark som en använder till sushi, men smaken bör vara densamma.

Recept för en portion:

* En portion rundkornigt ris (typ grötris. Jasminris funkar om du inte har något annat hemma)

* En fryst och upptinad laxfilé

* En halv tomat

* Vitkål

* Babyspenat

* En liten bit avokado om du fixar det

* Andra grönsaker du har hemma, typ gurka, paprika, morötter, zucchini...

* Lite japansk soja

* Sesamfrö

* Sjögräs

Sås:

* 1,5 msk laktosfri yoghurt

* 1,5 msk majonnäs

* 2 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär grönsakerna och laxen i kuber. Strimla sjögräset. Jag hackade vitkålen och hade ner den i riset ett par minuter innan det var klart för att den skulle tillagas lite - rekommenderas!

Blanda ihop såsen.

Lägg över allt fint i en skål. Ringla över sås, strö över sesamfrö och till sist sjögräset. NJUT!

Det här är så gott så jag spricker. Gör dig själv en tjänst och släng ihop en så snart du får tillfälle. Du kommer inte ångra dig!

 

Ha en superfin dag allihop,

Annie

Pasta Carbonara med färskost

Hej!

Ber om ursäkt för pausen, men skolan och allt runt om har tagit upp alldeles för mycket tid den senaste månaden. Nu har jag dock hunnit samla ihop lite nya recept, så jag hoppas ni är taggade!

Först ut är en glutenfri, laktosfri och FODMAP-fri version på klassikern pasta carbonara. Har så vitt jag vet aldrig träffat någon som inte gillar carbonara. Originalet görs ju med tonvis av parmesan och sidfläsk (bland annat). Min version är anpassad för en lite tightare budget, och kan förmodligen göras på det du kan hitta i kylskåpet hemma - sånt gillar jag!

Recept för en portion:

* Glutenfri spaghetti 

* Några skivor valfri påläggsskinka (jag hade rökt kalkon)

* 1 soltorkad tomat (valfritt, men svingott)

* 1/2 msk laktosfri grädde

* 1 stor sked färskost (laktosfri om du vill)

* Salt

* Svartpeppar - grovmalen!

* En äggula

* Lite sallad om du känner för det

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med ca 3 minuter.

Skär skinka och tomat i små bitar. 

Häll av nästan allt pastavatten, spara någon msk. Häll i skinka, tomat, grädde, färskost och salt i pastakastrullen. Rör om ordentligt och låt puttra tills pastan är klar. 

Häll över pastan i en djup skål, toppa med ordentligt med svartpeppar och lägg en äggula på toppen. Servera!

För nybörjare: Innan du hugger in ska du blanda i äggulan i pastan så att den blir en superhärlig och krämig gojs.

 

Ha en helt fantastisk fredag nu! Ta hand om er,

Annie