anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Tager-vad-en-haver-soppa med lax, quinoa och kokosmjölk

Hej!

Ni vet när det finns en del matvaror hemma, men inget som riktigt bildar en hel måltid? Det känns som att det typ alltid är så, hur mycket grejer jag än jag i både frys och skafferi. Om det verkligen inte går att få ihop något vettigt, finns det en säker plan-B. Jag har sagt det förr och säger det igen: SOPPA! Det spelar nästan ingen roll hur lite eller mycket grejer du har hemma så kan du alltid slänga ihop en soppa. Lite rester från gårdagens pasta eller ris? Släng i soppan! Lite kött eller fisk över? Släng i soppan! Bitar av grönsaker eller rotfrukter som knappats går att göra något av - trodde du. Släng i soppan!

Ni fattar grejer. Hacka ner det du har hemma, go crazy med kryddor och du har en snabb och (förhoppningsvis) svingod lunch eller middag framför dig på mindre än en halvtimme. Så himla nice.

Min soppa började med att jag hade kokosmjölk över från gårdagens bananpannkakor. Jag har även ett stort rödkålshuvud liggandes som måste ätas upp innan jul (ja, det är verkligen stort). För ett härligt tuggmotstånd hade jag i quinoa. Jag älskar verkligen att tugga på det. Det är så... roligt? Gott i vilket fall! Hur som helst, jag hittade en laxfilé i frysen som jag skar i kuber och hade i. Mumma. Men ni kan så klart ha i vad som helst, som sagt. Ungefärligt recept på dagens lunch hittar ni under bilden!

Ingredienser för 1 portion:

* 1 portion quinoa

* Lite hackad ingefära

* En näve hackad rödkål (eller vitkål)

* 1 laxfilé

* En näve haricot verts

* 1 dl kokosmjölk

* 1/2 laktosfri mjölk

* 1/2 msk tomatpuré

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm (typ) vitvinsvinäger (kan uteslutas, men höjer soppan till nya nivåer)

* Lite citronsaft

* Kryddor!!! Jag använde salt, peppar, spiskummin, curry, paprikakrydda, chilipeppar, lite koriander, lite dill, socker...

 

Gör så här:

Börja med att koka quinoan. Ha sedan i ingefära, kål, kryddor och lite mer vatten så att det täcker allt. Låt puttra några minuter. Ha sedan i allt allt förutom laxen och koka tills allt är klart. Smaka av. 

Tärna laxen och ha i precis innan servering, den blir klar på typ 1 minut.

Ser kanske inte så mycket ut för världen, men det är gott, billigt, miljövänligt och FODMAP-fritt. 

 

Ha en fantastisk kväll alla underbara! Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas