anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Quornfärssås och glutenfri spaghetti

Hej alla där ute!

Det är lite glest med uppdatering just nu, vilket beror på att jag jobbar dagarna i ända och inte har tid att lägga ner på att laga ordentlig mat att fota och lägga upp på bloggen. Hoppas ni har överseende med detta och är taggade på min kommande semester då jag kommer ha mycket mer tid till både bakning och matlagning.

Här om dagen svängde jag ihop en härlig vegetarisk quornfärssås! Det makade precis som vanlig köttfärssås, och även de familjemedlemmar som inte visste om att det var quorn tyckte att den var väldigt smarrig ;) Quorn är fritt från FODMAPs och därmed perfekt att ha som köttsubstitut. Dessutom är det väldigt likt kött, så om du vill dra ner på din köttkonsumtion av någon anledning, men ändå vill laga "vanliga" kött-rätter, är quorn ett bra alternativ. 

Ingredienser för 4 portioner:

* 4 portioner glutenfri spaghetti

* Smör/olja till stekning

* En salladslök - valfritt

* 400 g quornfärs

* 2 morötter

* 400 ml krossade/passerade/hela körsbärstomater

* 3 msk tomatpuré

* 1/2-1 msk sojasås (kinesisk)

* 1 tsk vitvinsvinäger (eller ännu hellre 1/2 dl vin om du har!) - valfritt

* Vatten för önskad konsistens

* Fond - valfritt (OBS! kolla innehållsförteckningen!)

* Salt, vitpeppar, oregano, kanel, socker osv

 

Gör så här:

Hacka salladslöken och bryn i smör eller olja. Skala och riv morötterna och ha i. Häll tomatkross, tomatpuré, soja, eventuellt lite fond, vinäger (eller vin), kryddor och vatten. Låt puttra i minst 30 minuter, men helst så länge du orkar vänta.

Koka pastan enligt förpackningen - al dente!

När pastan börjat koka har du i quornfärsen, den ska bara tillagas i ca 10 minuter.

Smaka av quornfärssåsen och toppa gärna med lite oregano, basilika eller något annat grönt. Njut!

 

Hoppas ni har en fin sommar allihop! Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas