anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Gluten- och laktosfria kanelbullemuffins

Hej!

Igår kväll satt jag i soffan och slökollade på TV samtidigt som jag surfade runt mellan olika recept. En ganska vanlig kväll med andra ord. Jag bor ju hemma hos mina föräldrar för tillfället, eftersom jag snart ska iväg på utbytestermin har har hyrt ut min lägenhet i andrahand. Hur som helst, ingen var hemma och jag hade ganska tråkigt. Plötsligt fick jag se ett recept som fångade min uppmärksamhet. Jag funderade inte speciellt länge innan jag begav mig ut i köket för att börja baka!

En stor fördel med att bo hos mina föräldrar är dels att det finns mycket fler grejer för bakning här än i min lägenhet, dels diskmaskinen. Den gör att jag inte längre måste överväga om glädjen av att baka är värd all disk som den för med sig. Nu slipper jag det tråkiga, woho! Så för att komma till poängen. Jag fick inspiration från detta recept, men har ändrat en del, gjort det FODMAP-vänligt och pimpat det med en kanel-swirl. Kan inte säga annat än att det blev sjukt gott. De blev så himla fluffiga, saftiga och alldeles, alldeles underbara. Jag är nästan mållös alltså.

Jag kan glatt meddela att även mina föräldrar tyckte även de att denna efterapning av den klassiska kanelbullen var ätvärd. Om de inte ljög för att göra mig glad. Det vet en ju aldrig. I vilket fall som helst, om du gillar kanelbullar, men inte orkar stå i köket en halv dag, eller om du bara är sugen på något sjukt gott; GÖR DESSA SMÅ RARINGAR!

Recept för ca 12 muffins:

* 1,5 dl strösocker

* 1 ägg

* 2 dl glutenfritt mjöl

* 2 tsk bakpulver

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm salt

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl laktosfri yoghurt

* 1 dl rapsolja

Kanelswirl

* 1 msk smör

* 1/2 msk kanel

* 1/2 msk socker

Topping

* Pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° och ställ ut muffinsformar på en plåt. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör i resten av ingredienserna (inte till kanelswirlen!) till en jämn smet. Häll i formarna.

Smält smöret i en liten värmetålig skål eller kopp i mikron. Rör i kanel och socker. Häll en klick på varje muffin och rör runt med spetsen av en sked eller liknande. Toppa med (rikligt) med pärlocker.

Ställ in i ugnen i ca 15 min eller tills de känns klara. Dra in den underbara doften av nybakade kanelbullemuffins och hugg in ♥︎

Mmm, syndens underbara smak.

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop och tagga helg! Ha det underbart och må väl ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas