anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Köttfärslimpa/gratäng med grönsaker

Hej!

Det är en del som har efterfrågat recept på mat som funkar i matlådor. Eftersom jag är student gör jag ofta sådan mat, jag vet ju hur tacksamt det är att ha mat i frysen. Idag tänkte jag ge er ännu ett matlådevänligt recept! Jag fick feeling och slängde ihop typ en köttfärslimpa/gratäng, vilket jag aldrig gjort innan. Den blev supergod! Saftig, med tuggmotstånd av grönsakerna och en len, krämig smak. Det är ett sånt där tar-vad-du-har-hemma-recept, ni som kikar in här ofta vet att jag älskar den typen av recept. Billigt, smidigt och FODMAP-fritt! Yes!

 

Recept för 2  portioner:

* En morot

* Vitkål

* 1/4 paprika

* 1 soltorkad tomat

* 1 färsk tomat

* 150 g köttfärs

 

Sås:

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri créme fraîche

* 1-2 msk laktosfri mjölk

(* En skvätt laktosfri grädde)

* 1/2 msk tomatpuré

* 1/2 msk soja

* 1/2 msk ketchup

* 1/2 msk sesamolja (valfritt)

* Salt, svart- och vitpeppar, cayennepeppar/chilipulver, kanel etc.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Riv moroten grovt, hacka resten av grönsakerna. Blanda väl med köttfärsen.

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Häll över köttfärsblandningen och sedan i en form. Jag använde en ugnsfast glasmatlåda (från IKEA). In i ugnen i ca 25 minuter eller tills den är klar (om du använder blandfärs ska innertemperaturen vara 70°).

Servera till en stor sallad och/eller ris/hirs/quinoa.

TIPS! Perfekt för matlådor! Jag åt halva formen och gjorde halva till matlåda - men gör gärna dubbel sats så blir det fler :)

 

Nu är det dags att ta helg! Hoppas ni har det super, vad ni än hittar på. Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas