anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Vegetariska morots- och jordnötsbiffar med yoghurtdressing

Hej!

Då var det lill-lördag här hemma och jag är riktigt taggad på mitt-i-vecka-mys. Det är, som vanligt, långa skoldagar och ingen matlagning så långt ögat når. Tyvärr. Jag älskar ju att laga mat och experimentera i köket, så det är jättetråkigt att den enda matlagning jag ägnar mig åt nu är att ställa micron på typ 2 minuter och ställa in matlådan.

För ett litet tag sen hade jag dock en ledig lunch hemma. Då passade jag på att hitta på något nytt av det jag hittade i kylen, och det resulterade i dessa vegetariska biffar! Jag blev själv förvånad över hur goda de visade sig vara. Ibland "misslyckas" en med sina experiment så att det knappt blir ätbart, eller i vart fall inte njutbart, men de här blev till och med mer än njutbara! De förtjänar med andra ord en plats på bloggen. Kan lova er att jag testat mycket som inte kommer upp här, haha.

På tal om vegetariskt. Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Men i och med att väldigt många vegetabiliska proteinkällor innehåller FODMAPs är det inte jättebra med endast vegetarisk kost när en äter enligt FODMAP under en lång tid. Några vegetabiliska proteinkällor som vi dock kan äta är dock nötter och frön. Även ägg, som dock inte är vegetabilisk men vegetarisk, är en superbra proteinkälla som de flesta av oss kan äta utan problem. Här har jag kombinerat jordnötssmör och ägg, och detta kan alltså funka som en måltid där kött inte behövs alls. Mums med vegetariskt!

Morots- och jordnötsbiffar:

* Olivolja till stekning

* En stor eller två små morötter

* 2-3 msk jordnötssmör

* Ett ägg

* 1 krm riven ingefära

* Salt, vitpeppar, spiskummin, curry, paprikakrydda och en doft kanel

Dressing:

* 1/2 dl naturell laktosfri yoghurt

* 1/2 majonnäs (obs! Kolla innehållsförteckningen)

* 1 tsk sambal oelek

Tillbehör:

* Olivolja

* 1/2 röd paprika

Sallad:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna och ingefäran. Lägg i en skål, knäck i ägget och blanda ihop med jordnötssmör och smaka av med kryddor. Hetta upp olivolja i en panna och stek på medelvärme på båda sidor tills de är klara igenom. 

Rensa och dela paprikan i bitar. Stek i samma panna som biffarna.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Gör en stor sallad till. Ät och njut!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas