anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Quinoa Carbonara med keso

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på en ny vesion av ett väldigt klassisk, uppskattat recept - Pasta Carbonara i ny tappning. Min version är gulten- och laktosfri och självklart anpassad efter FODMAP. I övrigt skule jag även kalla den något hälsosammare än den klassiska, då den valiga pastan (gjord på vitt mjöl) är utbytt som quinoa som innehållar massa nyttigheter. Jag har även använd keso i såsen, vilket här får ersätta en del av hårdosten och även grädde (om ni brukar använda det). Det tar lika lång tid att koka quinoa som pasta, det är minst lika gott, det är glutenfritt och har fler vitaminer och näringsämnen. Det enda negativa är du inte får de långa spaghetti-banden som är roliga att snurra runt gaffeln. Men det är nog den enda punken quinoan förlorar på.

Hur som helt. Jag antar att jag inte behöve säga speciellt mycket mer än att om du gillar eller älskar pasta carbonara (vem gör inte?), men av någon anledning inte vill eller kan äta den vanliga spaghettin, tycker jag absolut att du ska prova att laga detta! Minst lika gott som originalet, nyttigare men framförallt FODMAP-fritt! Woho!

Recept för två portioner:

* Två portioner quinoa

* Ett paket bacon

* Ett ägg

* 1/3 paket laktosfri keso

* 1/2 dl riven parmesan

* Salt, svart- och vitpeppar

* En en skvätt laktosfri mjölk/grädde

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Klipp baconet i små bitar och stek hårt.

Vispa ihop, ägg, keso, parmesan och kryddor. Snåla inte med svartpeppar! Tillsätt eventuellt lite mjölk om du vill.

När quinoan är klar och baconen är knapriga häller du baconen i quinoakastrullen. Ha kvar kastrullen på plattan, men vrid ner till lägsta temperaturen. Häll sedan över äggblandningen och rör om väl. Servera till en god sallad. Jag gjorde en med blandade salladsblad, tomat, gurka och mozzarella.

 

Hoppas ni har en underbar onsdag allihop! Och kom ihåg att det är lill-lördag, så ta hand om er lite extra ikväll. Det är vi alla värda. Lev och njut! ♥︎ Kram,

Annie 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas