anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Iced Latte, Frappe, Iskaffe - smoothie

Hej!

Alltså, åh, vädret! Sommarens svunna dagar kommer nu! Så härligt med en riktig sensommar ♥︎ Visst ör det lite tråkigt att sitta inne på föreläsning när solen strålar, men en blir ändå gladare av detta underbara väder. Tack vare solen och värmen tänkte jag ge er tips på en svalkande kaffedrink. Jag vet att inte alla IBS-magar tål kaffe, men för vissa funkar det. För er som inte fixar det kan ni byta ut kaffet mot bär+mer vätska, saft, chokladmjölk eller typ vad som helst som kan tänkas passa.

Kärt barn har många namn, likaså denna kaffedrink. Om jag fattat det rätt är vissa namn på iskaffe caféers egna "varumärke", men som blivit widespread och mer ett allmänt namn, så att säga. Frappe eller iskaffe är nog det jag oftast säger, men ni får kalla den precis vad ni vill! Det viktigaste är att den är kall, smakar kaffe och är riktigt, riktigt god. Vilket är precis vad dagens recept är. Den är även något nyttigare än den klassiska varianten som ofta innehåller ganska mycket socker.

Recept för en mugg:

* 1/4 frusen banan i skivor

* 1 dl starkt kaffe, kallt + frysta kaffeisbitar

* 1-2 dl laktosfri mjölk

* 1/2 dl laktosfri vaniljglass

* 1 tsk kokosolja

* Ev 1 tsk rapsolja

* Laktosfri vispgrädde

 

Gör så här:

Förberedelser: Koka kaffe ett par timmar innan. Häll upp en kopp kaffe och ställ i kylen. Häll även lite av det i isformar och ställ i frysen. Skär banan i skivor och frys in (om du inte redan har det i frysen).

Innan servering: Vispa grädden fluffig och ställ i kylen medan du gör själva kaffedrinken.

Mixa 1 dl av det kalla kaffet och en eller två av kaffe-isbitarna tillsammans med resten av ingredienserna (förutom grädden så klart). Jag hade i en klick rapsolja för att göra det hela lenare, men det är valfritt. Väg av med mjölken beroende på vilken konsistens du vill ha. 

Häll upp i ett glas och toppa med grädde.

 

Just nu sitter jag och äter lunch i väntan på att eftermiddagens föreläsningar ska ta vid. Det har varit "ledigt" på förmiddagen, vilket innebär att en förväntas läsa alla böcker (ca 1 ton litterur). Jag är dock inte den läsande typen, så jag har istället ägnat mig åt att skriva blogginlägg, vara ute i solen och laga mat. Mycket trevligare! Vi har nämligen föreläsningar till kl 17 ikväll, och då funkar inte hjärnan lika bra om den redan utsatts för studerande hela förmiddagen. Jag tror ni fattar ;)

Hur som helst. Nu är det dags för mig att byta om och cykla till universitetet. Ha en fin dag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas