anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Istället för kött: grillost

Hej!

I somras delade Coop ut kuponger på lite olika matvaror, bland annat grillost. Jag hade aldrig hört talas om det innan, utan tänkte att den osten en grillar heter Halloumi... Tydligen fanns det dock även andra grillbara ostar! Hur som helst, jag kilade ner till Coop för att införskaffa mig min första grillost.

Eftersom jag är student och bor i en lägenhet, och alltså inte har tillgång till grill, fick jag steka min ost istället för att grilla den. Det skulle gå lika bra, lovade förpackningen. Jag stekte den i olivolja på ganska hög värme för att få ett knaprigt skal, och lite för att testa hur det gick. Osten var lite väl stor för en portion, så jag delade min i två bitar och la den jag inte skulle äta i kylen. Den fick helt enkelt bli mat dagen efter. Men för att komma till min åsikt:

Ttuggmotståndet och smaken påminner en hel del om halloumi, vilket inte är fel eftersom jag älskar halloumi. Osten har mycket smak i sig, framförallt salt, så den behöver inte kryddas extra. Smidigt med andra ord! Men det bästa av allt, enligt mig, är att den innehåller ganska mycket protein. Den kan helt klart ersätta kött i en måltid. Som jag tidigare nämnt åt jag mycket vegetarisk kost innan jag började med FODMAP, men det är inte möjligt i lika hög grad med tanke på att nästan alla baljväxter och linser innehåller FODMAPs. Grillosten är alltså en kandidat till köttsubstitut! Mer vego i mitt liv, woho!

Som ni förstår ger jag grillosten en tumme upp! Det är inte världens billigaste livsmedel, men ibland får en unna sig ;) Och som sagt kan du dela den i två bitar, och då räcker den ju till två portioner. Det finns självklart många fler användningsområden för osten än att bara steka den. Jag har ett recept på lager, och fler blir det säkert. Den som väntar på något gott!

Tillagning:

Stek i olivolja eller rapsolja på båda sidor tills osten är genomvarm. Servera iställlet för kött till vad du vill! Jag gjorde en stor sallad med tomater, gurka och isbergssallad som jag ringlade olivolja över och kryddade med svartpeppar. Mums alltså.

 

Jag ska bort i eftermiddag och kommer hem sent på söndag kväll. Förmodligen kommer jag inte kunna blogga under helgen, men snart är jag tillbaka fit for fight! Ha en fantstiskt helg hörrni ♥︎ Lev väl och njut av dagarna! Kärlek,

Annie

 

Yoghurtbägare

Hej!

Jag vet att jag sagt det förr, men det är långa dagar som gäller för mig just nu. Det är inte bara en utan flera måltider som ska plockas med till universitetet för att hålla energin uppe. Att ha med sig yoghurt och liknande i en glasburk är egentligen inget nytt, men för mig har det varit en oanvänd resurs, så att säga. Nu har jag dock upptäckt det. Shit, va smidigt! 

Glasburken går att fylla med allt möjligt, inte bara yoghurt. Jag kan nästan lova er att jag kommer med fler tips och recept på glasburksmat i framtiden. Helt klart min nya bästa vän när det kommer till att ta med mat. Har ni några roliga förslag på mat att fylla glasburken med? Kommentera gärna! :)

Den illa genomskinliga gudagåvan behöver inte bara vara din vän i väskan, utan jag tycker det är väldigt trevligt att äta ur den även hemma. Det blir en ganska lagom stor portion till mellanmål till exempel. Eller frukost. Eller som kvällsmys-mat (det går ju även fylla den med laktosfri glass...).

Min glasburk är en urdiskad jordnötssmörsburk (jag har bara en burk för tillfället, men jag jobbar på fler ;)). Så du behöver inte köpa någon dyr glasburk som är avsedd endast för matförvaring. En begagnad funkar precis lika bra. Och är väldigt mycket mer plånboksvänligt. Plus att du har en väldigt bra anledning att äta upp jordnötssmöret, eller vad som nu varit i burken tidigare.

Ingredienser:

* Laktosfri yoghurt i valfri smak (jag har hälften vanilj och hälften naturell)

* Hallon

* Valfri topping, tex hemmagjord müsli, nötter, frön, kokosflakes (om du klarar det)

 

Gör så här:

Häll yoghurt och några av hallonen i glasburken. Blanda runt lite och krossa hallonen om du vill. Toppa med vad som helst (!) och resten av hallonen. Ät med en lång sked så att du når även det som är i botten. NJUT!

 

Åh, äntligen kväll. Ska försöka slappna av lite och inte ägna för mycket tid åt att tänka på skolarbete. Det blir nog i och för sig inte så svårt, om jag känner mig själv rätt, hehe. Hoppas ni haft en superfin torsdag allihop! Tagga fredag och ha en mysig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord müsli

Hej!

Här kommer receptet på müsli! Som jag nämnt tidigare har jag ändrat om lite i receptet från det att jag gjorde den. eftersom vissa frön tålde värme bättre än andra. Så detta recept har inte 100 % success-rate, men jag är ganska säker på att det blir bättre än mitt, och mitt blev bra. 

Jag har testan min müsli (som blev lite bränd här och där) och måste säga att jag är väldigt nöjd! Det var trots allt första gången jag gjorde müsli i hela mitt liv, och den är inte bara ätbar, utan faktiskt också njutbar. God till och med.

Ingredienser:

* 4 dl havregryn

2 dl av valfria frön/nötter:

* Quinoa

* Sesamfrön

* Pumpafrön

* Solroskärnor

* Linfrön

* Kokosflingor (begränsade enligt FODMAP, så uteslut om du är osäker på om du tål det)

* Valnötter

* 1/2 dl rapsolja

* 1 krm vaniljpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °. Blanda havregryn, quinoa, sesamfrön, solroskärnor, linfrön, kokosflingor, vaniljpulver och ca 3/4 av rapsoljan i en bunke. Sprid ut på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Hacka valnötter och blanda med pumpafrön och resten av oljan. 

När de första 10 minuterna har gått, ta ut plåten och häll på pumpa- och valnötsblandningen och rör runt i müslin. Sätt in plåten igen och ha den inne i 5-10 minuter till. Håll koll så det inte bräns!

 

Både mina valnötter och pumpafrön blev lite brända, men jag lyckades rädda några när jag märkte att de började bli bruna. Jag hade även alldeles för hög värme, ca 200 °, så det är möjligt att 175 ° är för lite. Ni får testa er fram helt enkelt, det brukar bli bäst resultat efter lite empiriska försök ;)

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop! Glöm inte att det är lill-lördag idag, så ta hand om er lite extra ikväll. Själv ska jag kolla på Bonde söker fru och njuta av att det bara är två dagar kvar till helg. Ha det underbart hörrni! ♥︎ Kärlek,

Annie

Peach Melba smoothie-glass

God kväll!

Det blir långa dagar, som sagt. Ibland går det bra, och ibland är det lite jobbigare. Idag har det varit en ganska bra dag, trots att inte var hemma förrän ganska sent ikväll. När det inte blir så mycket tid för matlagning är smoothies ett perfekt mellanmål. I alla fall om du inte är känslig för fruktos, då blir det lätt för mycket med en smoothie. Jag gör gärna smoothien ganska fast och toppar med nötter och frön för extra näring och mättnad. Tips tips!

När jag var mindre minns jag att det fanns en glass som hette Peach Melba. Det var en persikogräddglass med hallonsås typ. Jag älskade verkligen den. Kunde äta hur mycket som helst! Så idag fick jag av någon anledning en flashback från den gamla goda tiden (haha) och gjorde en smoothie-version av den. Det blev faktiskt riktigt bra! Och förmodligen ganska mycket nyttigare också. En av fördelarna med att mixa din egen "glass" är ju att du vet exakt vad den innehåller. Plus att du kan använda ingredienser du mår bra av. Det negativa är att du måste diska mixern. Men det är väl sånt en får ta antar jag.

Som jag nämnt tidigare testar jag lite olika frukter, därför har jag persika i det här receptet. Persika är inte ett tillåtet livsmedel om du följer FODMAP strikt. Om du inte vill äta FODMAPs kan du byta ut perikan mot jordgubbar, honungsmelon eller ananas. Har ni andra tips på goda smoothie-kombinationer får ni jättegärna hojta till! Alla tips uppskattas :)

Ingredienser för en liten kopp:

* En halv frusen banan i skivor

* En halv frusen persika i bitar

* 1/2 dl frysta hallon

* En skvätt laktosfri yoghurt med valfri smak, jag hade smultron/jordgubb

* En skvätt apelsinjuice

* 1/2 krm gurkmeja

* En doft kanel

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser hastigt. Det är gott (och fint) om det inte blir en helt slät smoothie. Toppa gärna med nötter och frön!

 

Nu är det dags för mig att fixa matlåda inför imorgon. Eller snarare ta upp en ur frysen. Jag borde ha läst inför föreläsningarna, men det har som vanligt inte blivit mycket av den varan. Inget alls faktiskt. Allt annat är ju så mycket roligare, till exempel att testa nya smoothies, haha. Hoppas ni haft en bra dag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Recept på müsli coming up!

Hej där fina ni!

Jag har precis gjort müsli för första gången i mitt liv och självklart ska ni få receptet. Jag har inte provsmakat den än, men den doftade ljuvligt! Innan jag lägger upp receptet ska jag ändra om lite, för vissa frön blev lite brända. Tydligen klarar vissa frön av värme bättre än andra. Jag ska göra mitt bästa för att förklara vilka som kan vara i ugnen längre än andra.

Tänkte att det skulle vara trevligt med ett recept på müsli, eftersom det knappt finns några färdiga att köpa som är FODMAP-fria. Jag har inte ätit müsli överhuvudtaget sen jag började med FODMAP, utan har endast strött frön och nötter på yoghurten. Tänkte dock att det kunde va dags för lite förändring i vardagen! Jag har velat göra egen müsli ganska länge, men har skjutit på det hela tiden. Igår var jag på IKEA en sväng och köpte en glasburk med lock, så nu var jag tvungen att göra müsli. Kunde ju inte låta burken stå helt tom på bänken liksom.

Jag tänkte test-äta müslin imorgon, så att jag kan tala om för er om den är god eller inte innan jag ger er receptet. Så ni vet vad som väntar liksom ;) Detta är alltså bara en liten förberedelse så att ni vet vad som komma skall. Hoppas ni är taggade! Det är jag.

Ha en fin måndagskväll allihop! ♥︎ Kram,

Annie 

Kent och för mycket pommes

Hej finisar ♥︎

Jag har haft fullspäckat schema hela helgen, så därför har det inte blivit några inlägg. I fredags kom min bror som pluggar några mil härifrån, och igår kom även mina föräldrar upp. Vi gick på stan lite och sedan åt vi på resturang. Som vi alla vet är det inte helt lätt att hitta FODMAP-fria alternativ. Pommes ska ju vara "okej", men till en viss gräns såklart. Jag överskred förmodligen den gränsen (plus annan mat och lite vin) så idag har magen varit riktigt jobbig. Men, mina vänner. Allt lidande har det varit värt, för igår kväll såg vi Kent. Det var så himla fantastiskt, och det var en konstig känsla som befann sig i kroppen när de spelade. Först och främst var jag underbart glad för att se dem, jag har lyssnat på dem så länge jag kan minnas. Men samtidigt vemodigt och sorgligt att igår var sista gången jag fick se dem. 

Jag tänkte lägga upp en bild från konserten, men avstår om det finns några Kent-fans där ute som ska gå på någon kommande konsert och inte vill bli spoilade. Det första pappa sa när han kom igår var "jag har låtlistan de spelar, det är x antal låtar och x extranummer". Jag blev inte glad alls, jag ville ju att det skulle vara en överraskning, haha. Men, men. Konserten blev ju inte sämre för det.

Ikväll ska jag försöka ta hand om magen på bästa sätt. Jag har precis druckit varmt vatten med ingefära och citronHar ni några tips på hur en kan lugna ner en uppsvälld mage? Tar tacksamt emot förlag! Hoppas ni haft en superfin helg allihop ♥︎ Se till att vila ut och ladda upp inför den nya veckan. Kram,

Annie

Vad vill ni se mer av?

Hej!

Nu sitter jag och ska strax beställa middag. Ikväll blir det sushi! Älskar sushi och är så glad för att det i princip är helt FODMAP-fritt. En av få snabbmaträtter som funkar även för oss. 

Jag tänkte dock inte prata om sushi idag, utan vänder mig istället till er. Jag skulle vilja veta vad ni vill se mer av på bloggen?

Vill ni ha med recept? Och i så fall; vad för typ av recept? Frukost, mellanmål, lunch, vegetariskt...

Vill ni ha tips på hur ni lättare lagar FODMAP-fri mat? Typ vilka ingredienser ni kan byta ut och använda?

Vill ni ha mer personliga inlägg som handlar om min vardag?

Eller något helt annat?

Kommentera vad ni vill läsa om! Eller bara skicka en hälsning, jag blir glad för allt :)

 

Jag kommer läsa alla kommentarer och ta till mig vad ni har att säga. Det är ju trots allt ni som får mig att fortsätta! Ha en superfin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Vegetariska morots- och jordnötsbiffar med yoghurtdressing

Hej!

Då var det lill-lördag här hemma och jag är riktigt taggad på mitt-i-vecka-mys. Det är, som vanligt, långa skoldagar och ingen matlagning så långt ögat når. Tyvärr. Jag älskar ju att laga mat och experimentera i köket, så det är jättetråkigt att den enda matlagning jag ägnar mig åt nu är att ställa micron på typ 2 minuter och ställa in matlådan.

För ett litet tag sen hade jag dock en ledig lunch hemma. Då passade jag på att hitta på något nytt av det jag hittade i kylen, och det resulterade i dessa vegetariska biffar! Jag blev själv förvånad över hur goda de visade sig vara. Ibland "misslyckas" en med sina experiment så att det knappt blir ätbart, eller i vart fall inte njutbart, men de här blev till och med mer än njutbara! De förtjänar med andra ord en plats på bloggen. Kan lova er att jag testat mycket som inte kommer upp här, haha.

På tal om vegetariskt. Jag åt väldigt mycket vegetariskt innan jag började med FODMAP. Men i och med att väldigt många vegetabiliska proteinkällor innehåller FODMAPs är det inte jättebra med endast vegetarisk kost när en äter enligt FODMAP under en lång tid. Några vegetabiliska proteinkällor som vi dock kan äta är dock nötter och frön. Även ägg, som dock inte är vegetabilisk men vegetarisk, är en superbra proteinkälla som de flesta av oss kan äta utan problem. Här har jag kombinerat jordnötssmör och ägg, och detta kan alltså funka som en måltid där kött inte behövs alls. Mums med vegetariskt!

Morots- och jordnötsbiffar:

* Olivolja till stekning

* En stor eller två små morötter

* 2-3 msk jordnötssmör

* Ett ägg

* 1 krm riven ingefära

* Salt, vitpeppar, spiskummin, curry, paprikakrydda och en doft kanel

Dressing:

* 1/2 dl naturell laktosfri yoghurt

* 1/2 majonnäs (obs! Kolla innehållsförteckningen)

* 1 tsk sambal oelek

Tillbehör:

* Olivolja

* 1/2 röd paprika

Sallad:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna och ingefäran. Lägg i en skål, knäck i ägget och blanda ihop med jordnötssmör och smaka av med kryddor. Hetta upp olivolja i en panna och stek på medelvärme på båda sidor tills de är klara igenom. 

Rensa och dela paprikan i bitar. Stek i samma panna som biffarna.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Gör en stor sallad till. Ät och njut!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Jordgubbsglass-smoothie

Hej!

Ber om ursäkt för den bristande uppdateringen de senaste dagarna, men just nu är det väldigt mycket att göra i skolan. Det är flera tusen sidor kurslitteratur, inlämningsuppgifter, seminarier och föreläsningar som tar upp ganska mycket av ens tid. Plus att jag tycker att det kan vara ganska trevligt att hinna äta, sova och andas ibland också. Det tråkiga med att ha fullt upp hela tiden är att det tyvärr inte finns tid för ordentlig matlagning. På dagarna äter jag matlådor och på kvällen slänger jag bara ihop något snabbt som verkligen inte platsar på bloggen. Hoppas ni har överseende med situationen.

Idag har vi suttit hemma och jobbat med en inlämningsuppgift, men vi avbröt strax efter lunch när vi kände oss färdiga för dagen. Nu sitter jag iklädd myskläder i soffan och äter den här smarriga smoothien som smakar jordgubbsglass. På riktigt alltså! Om ni undrar varför jag har äpple i (vilket är en FODMAP) är det för att jag testar lite. Ni som äter enligt FODMAP kan byta ut den mot mer jordgubbar, banan, kiwi, vindruvor eller strunta i det helt. Lovar att det funkar precis lika bra!

Ingredienser för en (ganska liten) portion:

* En näve frysta jordgubbar

* En halv fryst banan i bitar

* Ett halvt äpple

* 1 krm kanel

* 1/2-1 dl laktosfri mjölk

 

Gör så här:

Skala och dela äpplet i bitar. Häll alla ingredienser i en mixer. Häll i ungefär 1/2 dl mjölk. Mixa. Beroende på om du vill äta med sked som en glass, eller om du vill dricka den behöver du tillsätta mer mjölk. Valet är ditt!

Jag gjorde ungefär enligt dessa mått och det är inte inte en jättestor portion (tyvärr), så den tog slut fort. Jag rekommenderar att du gör en lite större sats, för det kommer du vilja ha ;)

 

Nu borde jag verkligen läsa lite i min inte allt för spännande kurslitteratur, men vi får se hur det blir med det... Om jag känner mig själv rätt blir det nog inte jättemycket av den varan. Ska börja med att diska undan efter fikat och sen får vi se vad mina ben för mig. I vilket fall ska jag ha en lång och skön hemmakväll med Vem vet mest, Halv åtta hos mig och Idol. Har hela kvällen uppbokad vid TV:n, haha. Hoppas ni har en fin tisdag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Godisbakfylla

Hej!

Jaha, då var det söndag igen. Det blir ett sent inlägg idag, jag har fixat matlåda och tagit fram allt inför kommande vecka som består av massa föreläsningar och tid på universitetet. Men jag har haft en bra helg, så det känns okej att ta tag i livet igen, haha.

I fredags kväll var jag på kräftskiva och umgicks med ett gäng härliga människor. Efter kräftorna bjöds bland annat på den här gigantiska godisskålen. Jag hade en undantagskväll, så självklart slank ett par bitar ner. Shit va gott. Men shit vilken godisbakfylla jag hade igår. Kräftbuffén (som bestod av klassiska pajer, kex, bröd osv), alkohol och godis satte sina spår och jag kände verkligen av överskottet av socker. Det är sådana dagar som får en att fundera på om det verkligen är värt det korta njutningen godisätande ger, i förhållande till hur magen mår efteråt. Jag hade såklart önskat att jag både kunde äta godis och må bra, men ibland måste en ju välja. 

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte önskar att jag kunde hugga in och typ äta upp hela skålen utan att må dåligt. Självklart skulle alla må dåligt av att äta typ 2 kg godis, men vissa mår ju sämre än andra. Till exempel vi med IBS. Världen är orättvis, så är det bara.

Men, men. En får försöka se till det positiva i det hela; att undvika socker är ju bra för hela kroppen. Det gör egentligen bara bra saker för mig att avstå från godis. Bortsett från en liten njutning då, men det är ju inte hela världen. Har ni tips på bra saker att äta istället för godis? Det hade verkligen uppskattats! 

Nu ska jag luta mig tillbaka i soffan en liten stund innan jag ska gå och lägga mig. En lång dag på universitetet väntar imorgon, så det är bäst att vara utvilad. Hoppas ni haft en fin helg allihop och att ni är redo att ta er an den nya veckan! Ha en fortsatt trevlig kväll ♥︎ Kram,

Annie

Ledig fredag

Hej finisar!

Som rubriken lyder är det en ledig dag för mig idag. Eller, ja. Så ledigt en väljer att göra det. Vi har ju egentligen planerad arbetstid varje vardag 8-17 då vi ska läsa kurslitteratur arbeta med uppgifter eller studera på annat sätt. Själv väljer jag att inte lägga för mycket energi på sånt idag, det har jag ingen ro till tyvärr. Jag tog istället en morgonpromenad som följdes av en låååång frukost. Just nu är jag inne i en grötperiod, så jag äter gröt i princip varje morgon. Idag blev det den här underbara gröten som fick förgylla min morgon. Älskar den.

Ikväll ska jag på en något försenad kräftskiva tillsammans med ett gäng från klassen. Det ska bli riktigt roligt, och framförallt gott! Som jag sagt många gånger tidigare älskar jag skaldjur, och kräftor är självklart inget undantag. Innan dess tänkte jag försöka röja undan lite i lägenheten, för det ser verkligen ut som ett bombnedslag här. Tack och lov ska vi dock inte vara har ikväll, det hade varken fått plats eller hunnit bli tillräckligt städat för att jag skulle ha samvetet att bjuda in någon, haha.

Ni får en bild på en liknande gröt jag åt imorse. Den förtjänar verkligen ett uppsving. Receptet hittar ni här!

Ha en fantastisk fredag nu allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Quinoa bowl med spenat och tonfisk

Hej!

Alltså, jag har hittat mitt nya favoritrecept för stunden. Så himla gott detta är! Och så himla enkelt! I grund och botten är det bara kokt quinoa, blandat med tonfisk och olja, grönsakor och lite kryddor. Älskar hur enkel mat kan vara så gott. Detta är ju dock sådan mat som jag endast kan äta när jag är hemma och lagar mat. Det passar inte så bra till matlåda, tyvärr. Å andra sidan älskar jag, och då menar jag älskar, att äta ur mina stora koppar. All mat blir godare i en djup skål. Vet inte varför, men så är det.

Denna fantaskiska kreation är inte bara enkel att göra, det är en riktig hälsobomb också (med undantag för majonnäsen kanske...). Spenat, quinoa och tonfisk är tre riktiga super-foods som innehåller massa nyttigheter. De är även perfekta innehåll i en kosthållning enligt FODMAP. Vilken supermåltid jag hittat alltså. Har redan ätit detta två dagar i rad, och jag lovar att detta inte lagats för sista gången i mitt kök. MUMS!

Ingredienser:

* En portion quinoa

* Två bollar fryst, hackad spenat

* En halv burk tonfisk i olja (eller en hel beroende på storlek, min var gigantisk)

* En tomat

* Ev lite avokado om du klarar det

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda, curry (jag hade även tagit spiskummin om jag hade haft det tillgängligt)

* 1 msk olivolja

* 1 msk majonnäs

* 1 tsk sambal oelek

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. När det är några minuter kvar lägger du i spenaten och rör runt. Krydda direkt på quinoa- och spenatröran.

Hacka grönsakerna och lägg i en djup tallrik. Häll av tonfisken och lägg i tallriken. Häll quinoan över och ringla över olivolja. Blanda runt ordentligt. Toppa med en stor klick majonnäs och lite sambal oelek. Jag geggade runt allt efter att jag tagit bilden, och rekommenderar starkt att ni gör det också ;)

 

Hoppas ni har en fin torsdag och taggar fredag imorgon! Det gör jag. Alltid. Ha det fantastiskt och må väl ♥︎ Kram,

Annie

Quinoa Carbonara med keso

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på en ny vesion av ett väldigt klassisk, uppskattat recept - Pasta Carbonara i ny tappning. Min version är gulten- och laktosfri och självklart anpassad efter FODMAP. I övrigt skule jag även kalla den något hälsosammare än den klassiska, då den valiga pastan (gjord på vitt mjöl) är utbytt som quinoa som innehållar massa nyttigheter. Jag har även använd keso i såsen, vilket här får ersätta en del av hårdosten och även grädde (om ni brukar använda det). Det tar lika lång tid att koka quinoa som pasta, det är minst lika gott, det är glutenfritt och har fler vitaminer och näringsämnen. Det enda negativa är du inte får de långa spaghetti-banden som är roliga att snurra runt gaffeln. Men det är nog den enda punken quinoan förlorar på.

Hur som helt. Jag antar att jag inte behöve säga speciellt mycket mer än att om du gillar eller älskar pasta carbonara (vem gör inte?), men av någon anledning inte vill eller kan äta den vanliga spaghettin, tycker jag absolut att du ska prova att laga detta! Minst lika gott som originalet, nyttigare men framförallt FODMAP-fritt! Woho!

Recept för två portioner:

* Två portioner quinoa

* Ett paket bacon

* Ett ägg

* 1/3 paket laktosfri keso

* 1/2 dl riven parmesan

* Salt, svart- och vitpeppar

* En en skvätt laktosfri mjölk/grädde

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Klipp baconet i små bitar och stek hårt.

Vispa ihop, ägg, keso, parmesan och kryddor. Snåla inte med svartpeppar! Tillsätt eventuellt lite mjölk om du vill.

När quinoan är klar och baconen är knapriga häller du baconen i quinoakastrullen. Ha kvar kastrullen på plattan, men vrid ner till lägsta temperaturen. Häll sedan över äggblandningen och rör om väl. Servera till en god sallad. Jag gjorde en med blandade salladsblad, tomat, gurka och mozzarella.

 

Hoppas ni har en underbar onsdag allihop! Och kom ihåg att det är lill-lördag, så ta hand om er lite extra ikväll. Det är vi alla värda. Lev och njut! ♥︎ Kram,

Annie 

Iced Latte, Frappe, Iskaffe - smoothie

Hej!

Alltså, åh, vädret! Sommarens svunna dagar kommer nu! Så härligt med en riktig sensommar ♥︎ Visst ör det lite tråkigt att sitta inne på föreläsning när solen strålar, men en blir ändå gladare av detta underbara väder. Tack vare solen och värmen tänkte jag ge er tips på en svalkande kaffedrink. Jag vet att inte alla IBS-magar tål kaffe, men för vissa funkar det. För er som inte fixar det kan ni byta ut kaffet mot bär+mer vätska, saft, chokladmjölk eller typ vad som helst som kan tänkas passa.

Kärt barn har många namn, likaså denna kaffedrink. Om jag fattat det rätt är vissa namn på iskaffe caféers egna "varumärke", men som blivit widespread och mer ett allmänt namn, så att säga. Frappe eller iskaffe är nog det jag oftast säger, men ni får kalla den precis vad ni vill! Det viktigaste är att den är kall, smakar kaffe och är riktigt, riktigt god. Vilket är precis vad dagens recept är. Den är även något nyttigare än den klassiska varianten som ofta innehåller ganska mycket socker.

Recept för en mugg:

* 1/4 frusen banan i skivor

* 1 dl starkt kaffe, kallt + frysta kaffeisbitar

* 1-2 dl laktosfri mjölk

* 1/2 dl laktosfri vaniljglass

* 1 tsk kokosolja

* Ev 1 tsk rapsolja

* Laktosfri vispgrädde

 

Gör så här:

Förberedelser: Koka kaffe ett par timmar innan. Häll upp en kopp kaffe och ställ i kylen. Häll även lite av det i isformar och ställ i frysen. Skär banan i skivor och frys in (om du inte redan har det i frysen).

Innan servering: Vispa grädden fluffig och ställ i kylen medan du gör själva kaffedrinken.

Mixa 1 dl av det kalla kaffet och en eller två av kaffe-isbitarna tillsammans med resten av ingredienserna (förutom grädden så klart). Jag hade i en klick rapsolja för att göra det hela lenare, men det är valfritt. Väg av med mjölken beroende på vilken konsistens du vill ha. 

Häll upp i ett glas och toppa med grädde.

 

Just nu sitter jag och äter lunch i väntan på att eftermiddagens föreläsningar ska ta vid. Det har varit "ledigt" på förmiddagen, vilket innebär att en förväntas läsa alla böcker (ca 1 ton litterur). Jag är dock inte den läsande typen, så jag har istället ägnat mig åt att skriva blogginlägg, vara ute i solen och laga mat. Mycket trevligare! Vi har nämligen föreläsningar till kl 17 ikväll, och då funkar inte hjärnan lika bra om den redan utsatts för studerande hela förmiddagen. Jag tror ni fattar ;)

Hur som helst. Nu är det dags för mig att byta om och cykla till universitetet. Ha en fin dag hörrni ♥︎ Kram,

Annie

Stekt torsk med morots- och spenatmos och knaperstekt grönkål

Hej!

Hoppas er måndag varit bra ♥︎ Jag har precis slagit mig ner i soffan med en stooor skål yoghurt med massa goda toppings efter en lång dag på universitetet. Börjar bli van att fixa matlådor, lägga mig i tid och ägna mina dagar på skolan nu för tiden. Innan sommaren skrev jag ju min kandidatuppsats, så det var långa dagar även då, men inte på universitetet. Vi satt för det mesta hemma hos min uppsatspartner, så det var en mycket skönare och mer avslappnad miljö. Men det börjar gå bättre nu när jag är van att inte vara hemma, men visst är det skönare för både kropp (läs: mage) och sinne att vara hemma. Så är det ju. 

Nåväl. Jag är ju inte på universitetet alla timmar i veckan, utan hinner laga lite mat här hemma också. I helgen gjorde jag en fantastiskt god lunch till mig själv, innehållandes den smakrika och nyttiga grönkålen. Äntligen är den i säsong! Och så himla bra att den funkar enligt FODMAP! Nu för tiden är det väldigt modernt att göra grönkålschips. Det gör jag av den ibland, men har det som tillbehör till maten. Jag tycker i ärlighetens namn inte att det kan ersätta vanliga chips. Tyvärr. Men det är väldigt gott till exempelvis fisk!

I de flesta recept på grönkålschips ska de köras i ugnen. Till denna rätt stekte jag kålen istället. Då är det lättare att sätta smak och konsistens precis som en vill ha det. Jag stekte torsken i samma stekpanna efter att kålen var klar. Det enda jag gjorde innan jag la i fisken var att tillsätta extra olja i pannan.

 

Ingredienser:

Morots- och spenatmos:

* En stor morot

* En eller två bullar fryst, hackad spenat

* En msk rapsolja

* Salt och peppar

Krispig grönkål 

* Grönkål

* Olivolja

* Salt

 Stekt torsk:

* En torskfilé

* Rapsolja

* Citronjuice

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och dela moroten i bitar. koka mjuk i lättsaltat vatten. Mosa med en gaffel eller mixa (beroende på vilken konsistens du vill ha). Tillsätt olja och spenat och fortsätt mosa och blanda om.

Skölj och dela grönkålen i bitar. Stek i rikligt med olivolja tills de är knapriga. Salta.

Häll riktigt med olja i en stekpanna. Låt bli het. Lägg i torsken, pressa över lite citron och krydda. Stek i några minuter på varje sida, men inte för länge för då blir den torr! Lägg upp torsken på en tallrik och häll över oljan som är kvar i stekpannan. Servera tillsammans med morotsmoset och grönkålen. NJUT!

Det blir en lätt lunch av det här. Om du vill ha det lite matigare rekommenderar jag att servera detta med kokt quinoa eller hirs. Ett kokt eller stekt ägg passar också bra till om du vill ha i dig mer protein.

 

Nu ska jag luta mig tillbaka och titta på Vem vet mest, och sen Idol. Skönt med lugna hemmakvällar, särskilt mitt i veckan. Läsanvisningarna inför föreläsningarna imorgon får vänta. Denna kväll kommer jag endast ägna åt mig själv och TVn. Oh, ja. Ha en superfin kväll allihop! ♥︎ Kärlek på er,

Annie