anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Snabblunch: Vegetarisk pasta med broccoli och soltorkad tomat

Hej!

Så var söndagen här. Den sista dagen för mig innan tentan. Äntligen är tenta-p över för denna gång och jag kan börja leva igen.

Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men det här tål att nämnas igen. Vegetarisk mat är något jag verkligen uppskattar och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr kan det vara ganska svårt att äta helt vegetariskt när en äter enligt FODMAP, eftersom många proteinrika livsmedel innehåller just FODMAPs. Det bästa för oss är att äta lite kött ändå, och försöka äta de vegetariska alternativ till kött som funkar för våra magar så gott det går. Ett sådant livsmedel är frön och nötter. 

Självklart gör det inget om inte exakt varje måltid inte är 100 % fullständigt näringsvärdemässigt, men en kan ju alltid berika den så gott en kan. Ett exempel är att strö frön på mat. Det kanske låter lite konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Tänk själv hur bra sesamfrö passar till asiatiskt! Samma sak är det med solrosfrö eller pumpafrö. De passar utmärkt att ha i soppor, på sallader, eller som här; på en vegetarisk pasta. De tillför inte bara nyttiga vitaminer, proteiner och fetter, de är himla goda också. Och tillför tuggmotstånd och den där underbara nötiga smaken som gifter sig med pasta.

Knapra frön, gott folk! Det är bra för dig, mijlön och dina smaklökar. Och framförallt din mage. Win-win!

Ingredienser:

* Glutenfri spaghetti

* En näve broccolibuketter

* En soltorkad tomat i olja 

* 1 msk olivolja

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, peppar, chilipeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men förkorta koktiden med 5 minuter.

Skär broccolin i bitar och hacka tomaten.

När det är 5 minuter kvar på pastan häller du av nästan allt vatten, men spara ca 1 cm i botten. Häll i oljan, sambal, broccoli, tomat och kryddor. Rör runt och låt puttra de resterande 5 minuterna.

Servera i en djup skål och toppa med solrosfrön. Njut!

 

Jag kokar alltid pasta al dente. Överkokt pasta är bland det värsta en kan äta. På riktigt. Det är självklart högst individuellt, men ett tips från mig är att dra ner koktiden med typ 20 % och sedan smaka av. Det brukar nästan alltid räcka. Mmmmmm, pasta alltså. Vilken himla tur att det finns glutenfri!

 

Nu ska jag försöka ta ett sista ryck med plugget. Sedan måste jag verkligen städa. Typisk söndag med andra ord. Hoppas ni haft en fin helg och att ni får en lång och härlig söndag! Kram på er,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas