anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Krämig kycklingfärsgryta med ris

Hej!

Nu så här mitt i terminen, och även tenta-p för många, är det inte alltid en vill lägga enormt mycket tid på att laga mat varje dag. Som tur är finns en räddare i nöden - nämligen matlådor. Prisad vare den som uppfann matlådan! All mat passar dock inte att frysas och tinas upp igen, men mycket går bra. Idag tänkte jag ge er ett recept som är som gjord för matlådor. Helt perfekt.

För det första är kolhydratbasen ris. Det är nog det bästa att ha till matlådor, enligt mig. Potatis kan bli lite läskigt och slemmigt, och pasta blir lätt antingen överkokt om den värms med sås, eller hård och torr om det inte finns någon sås. Quinoa och hirs funkar ganska bra att frysa och värma, men vid storkok är ris det mest ekonomiska och vinner i detta fall.

Som komplement till riset har jag använt kycklingfärs som jag gjort en krämig gryta på. Mycket sås är bra när matlådor ska göras. Hellre för mycket än får lite. Såskadeva!

Ett annat hett tips är att ha grönsaker i själva maträtten. Jag hade i orange paprika i denna gryta för extra tugg och näring. Och för att det helt enkelt blir väldigt gott.

Ber om ursäkt för bilden. Hade endast mobiltelefon tillgänglig, tyvärr.

Recept för 3-4 portioner:

* Jasminris

* Olja till stekning

* 250 g kycklingfärs

* 1 liten paprika

* 3 st soltorkade tomater

* 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche (jag använde syrad matlagningsgrädde)

* 1-2 dl vatten

* 1/2 msk sambal oelek

* 1 msk tomatpuré

* Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av.

Servera till sallad och gör matlådor av resterna! 

 

Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

 

* Jag använde Arlas syrade matlagningsgrädde när jag lagade denna rätt. Den är inte laktosfri, men om ni klarar av laktos rekommenderar jag den! Smaken blir ungefär som en blandning av vanligt matlagningsgrädde och crème fraîche, vilket passade väldigt bra i den här grytan. Anledningen till att jag lagade icke-laktosfritt denna gång beror på att jag har fått i uppdrag att testa och utvärdera just den här grädden av Buzzador. #Syradgräddebuzz #Syradgrädde #Arlaköket #Buzzador *

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas