anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Quinoagröt med kokosmjölk

Hej allihop!

Oj vilken härlig dag det har varit! Jättevarmt och soligt nästan hela dagen. Jag och en kompis har suttit i solen på en parkbänk och ätit laktosfri glass och bara njutit av värmen i luften. Hoppas ni har kunnat njuta av den lite också och inte bara suttit inomhus med arbete eller plugg. Imorgon kommer jag tyvärr behöva vara inne och skriva uppsats. Det känns lite tråkigt när det är sånt underbart väder ute, men mycket val har en ju inte.

Idag tänkte jag föreslå en frukost som är glutenfriFODMAP-fri och en riktigt hälsobomb! Istället för havregryn har denna gröt quinoa som bas. Om ni inte testat göra gröt på det måste ni prova! Särskilt ni som brukar äta gröt till frukost och vill eller måste byta ut havregryn(eller liknande) mot ett helt naturligt glutenfritt alternativ. Jag brukar även knäcka i ett ägg mot slutet när jag gör gröt, vad jag än gjort gröten på. Havregryn, hirs eller quinoa spelar ingen roll. Det gör gröten både krämig och mer mättande. OCH supergod! 

Recept för en portion:

* 1/2 dl quinoa

* 1,5 dl kokosmjölk

* 1/2 banan

* 1 stor msk jordnötssmör (gärna crunchy)

* 1 ägg

 

Gör så här:

Skölj quinoan i kokande vatten innan du börjar. Häll sedan quinoan och kokosmjölken(om kokosmjölken är skiktad i buken tar du hälften av det tjocka och hälften av kokosvattnet). Koka upp och låt koka under omrörning på svag värme i ca 15 min eller tills kokosmjölken kokat in i quinoan. Mosa i banan och jordnötssmör och blanda ordentligt. Stäng av värmen men låt grytan stå kvar på plattan. Knäck i ett ägg och rör runt tills ägget inte längre är rinnigt, utan hela gröten har blivit härligt krämig. Servera direkt! Toppa gärna med nötter, frön, banan, bär eller något annat du är sugen på.

I bakgrunden ser ni mitt, för tillfället, favoritte. Det är Liptons African Rooibos med en skvätt laktosfri mjölk i. Så gott!

 

Nu ska jag strax bege mig till min pojkvän för någon form av middag och sedan kolla det nya avsnittet av Game of Thrones. Ännu en kväll framför TVn. Börjar vänja mig vid att ta det lugnt och skönt på kvällarna, haha. Stress är ju en IBS-triggare, men det är i alla fall en sak jag är säker på att jag inte lider av. Stressrelaterad IBS alltså. Inte i mitt soffhängande liv ;) Hoppas ni har en skön kväll allihop ♥︎ Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas