anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Pasta med räkor

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på ett recept jag slängde ihop i helgen. Denna rätt innehåller det bästa av två världar: pasta och skaldjur. Finns det något bättre? Tror inte det. I detta fall är det glutenfri fusilli och räkor som serveras.

Ibland är det riktigt roligt att laga FODMAP-fritt. Det blir en liten utmaning varje gång en ställer sig i köket. Framförallt eftersom lök är en FODMAP. För mig personligen gör det inte speciellt mycket att en måste undvika lök, det är mer att ALLT innehåller lök. Alla recept, alla färdigrätter, all restaurangmat. I små mängder brukar det gå ganska bra ändå, men när en lagar mat själv är det såklart lika bra att utesluta det helt. Därför att alla mina recept helt lök-fria. Alltså är även denna underbara räkpasta helt utan lök. För gladare magar!

Jag har som vanligt inte måttat medan jag lagade maten, utan måttangivelserna är bara uppskattning. Ni märker nog om något blir konstigt, lita på er instinkt. Om ni vill ha mer tomat i - ta mer tomat. Är ni å andra sidan ett stort fan av grädde - ös på med grädde! Inget blir fel. Ju mer eget ni gör det, desto personligare smak får ni, och det är ju det bästa med matlagning. Tusen olika smaker på samma rätt. Fantastiskt och underbart!

 

Recept för två portioner

Pasta:

* Glutenfri pasta (jag använde fusilli)

* 1 msk rapsolja

Sås:

* 1 msk olivolja

* 2 msk tomatpuré

* 1/2-1 dl vatten

* 2 msk laktosfri grädde

* 1/2-1 dl mjölk

* 2 tsk hummerfond

* 2 msk räkost

* Salt, svart- och vitpeppar, dill, persilja, socker

* Haricots verts

* Räkor

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar förkorta koktiden lite för att få pastan al dente. Häll i lite rapsolja medan det kokar så att inte pastan klibbar ihop.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wokpanna. Häll i tomatpuré och vatten och blanda ihop. Du kan krydda redan nu så att smaken drar in sig. Häll i resten av ingredienserna förutom haricots verts och räkor. Tillsätt med vätska om det behövs, förslagsvis pastavatten. Låt koka upp och smaka sedan av. När det är ett par minuter kvar på pastan häller du i haricots verts i såsen. När pastan är klar häller du av vattnet och vänder ner pastan i såsen och tillsätter räkorna. Rör runt ordentligt och toppa sedan med lite persilja.

 

Tycker verkligen ni borde prova detta recept snart. I alla fall om ni gillar räkor. Om ni inte gör det kan jag tänka mig att det går alldeles utmärkt att byta ut räkor mot bacon och utesluta hummerfond och räkost. Som sagt, alla recept går att variera tusen gånger om. Det är bara fantasin som sätter gränser! Nu får ni ha en riktigt bra kväll allihop, ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas