anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

När magen inte vill samarbeta

Hej finisar!♥︎

Sitter just nu på bussen på väg hem till mina föräldrar och tänkte jag kunde passa på att skriva av mig lite. Som rubriken lyder vill inte min mage samarbeta med mig. Den har varit svullen och jobbig i flera veckor nu. Jag har flera gånger tänkt att jag inte fattar varför den inte är bra, fastän jag följer FODMAP. Problemet är att jag ser bortom alla småmissar. Typ att jag druckit en kopp kaffe då och då. Eller att jag fuskade och ätit laktos eller choklad. Egentligen är det kanske inte så konstigt. Jag undrar bara om det verkligen kan vara dessa små avsteg som kan få min mage att svälla till gravid-size. Hur mycket kan en fuska innan det märks? Räcker det att det är något litet otillåtet livsmedel som gömmer sig långt bak i innehållsförteckningen för att en ska få symtom?

Självklart är det olika för alla, men jag börjar fundera på om inte jag är väldigt känslig för dessa FODMAPs och kanske även vanligt socker i för stora mängder. Vidare tankar jag har är att det tar ett par veckor innan tarmarna rensats på FODMAPs. Jag är ju ingen dietist eller forskare, så jag funderar lite på allt möjligt. Har ni några smarta tankar att dela?

Hela januari månad åt jag 100% FODMAP-fritt, och då var magen en fröjd att leva med. Haha, ja, det är sant. Den märktes inte av alls. Just nu är det självdisciplin som saknas i viss utsträckning. Men även alla tillställningar som kommer upp på våren. Många fyller år, det har blivit ett par resor och mat ute. Då är det svårt att hålla sig till kostnaden helt och hållet, hur mycket man än vill. Något jag har ganska svårt för är att symtomen inte kommer direkt. Allt hade varit så mycket enklare om magen svällde upp direkt efter att en åt ett livsmedel en reagerar på. Tänk va lätt det hade varit att utesluta rätt saker! Och tänk hur lätt det hade varit att säga nej när en vet att i samma sekund du äter det här kommer du må dåligt. Eller tvärt om vet att du kommer må dåligt nu och det kanske kan va värt det, eftersom du kommer må bra imorgon.

Det är ett dilemma det här med IBS. Och det är verkligen inte enkelt att helt och hållet följa kosthållningen enligt FODMAP. Men jag har ju märkt hur bra jag mår av det, och det är ju värt att utesluta vissa livsmedel för att höja sin livskvalitet. Har ni också upplevt förändring? Eller väntar ni fortfarande på att magen ska ge med sig? I vilket fall vill jag säga till alla med IBS, inklusive mig själv: DET FUNKAR. Ge inte upp,hur jobbigt det än är och hur hopplöst det än känns. Vi fixar det tillsammans.

Ta hand om er ordentligt!♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas