anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Glutenfria morots- och majsfrallor

Hej!

Ni som äter enligt FODMAP, är glutenintolleranta eller bara äter glutenfritt vet att utbudet av glutenfritt bröd i affärer inte är det bästa. Mycket är fryst, annars är det torrt och ganska tråkigt överlag. Speciellt svårt är det att hitta helt FODMAP-fritt bröd, eftersom det finns mycket dolda FODMAPs i innehållsförteckningen på glutenfria bröd. Igår tog jag saken i egna händer och improviserade ihop små(jättesmå) frallor. Brödbakning är något jag aldrig tidigare ägnat mig åt. Inte ens innan jag började med FODMAP. Efter att ha googlat runt lite, och insett att det inte ett enda existerande recept på glutenfritt bröd bara innehåller saker jag hade hemma, bestämde jag mig för att ställa mig i köket och freestyla. Morötter ville jag ha i eftersom det gör brödet både saftigare och godare. Jag har inte heller något "vanilgt" glutenfritt mjöl, utan endast majsmjöl, vilket alltså fick bli basen för mina frallor. Majsmjöl, till skillnad från vanligt mjöl, ger en annan smak(godare enligt mig) och en härligt gul färg. Jag mätte upp alla ingredienser för att kunna göra ett så precis recept som möjligt.

Slutresultatet blev sex små, supergulliga och ASGODA frallor. Kunde en inte tro när jag började. Frallorna reste sig inte extremt mycket i ugnen, så kanske ska testa att ta lite mer bakpulver nästa gång. Egentligen är väl jäst bäst när det gäller brödbak, men sådana proffsverktyg finns inte hemma hos mig. Nåja, smaken, som ju är viktigast, satt som en smäck. Speciellt med smör och ett par skivor ost, direkt när frallorna precis kommit ut ur ugnen. Rekommenderar helt enkelt dessa små godingar!

 

Recept för ca 6 bullar:

* 1 ägg

* 1 morot

* 1 msk kokosolja

* 1 dl majsmjöl

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 tsk bakpulver

* 1 krm salt

* Valfria frön till garnering, tex sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Riv moroten ock rör ihop den med ägg och kokosolja i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig. Häll i mjölblandningen i ägg- och morotssmeten och rör väl. Det ska bli en ganska fast smet. Gör små bollar och placera ut på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Strö lite frön över (jag tog sesamfrö). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 min, tills de fått fin färg och inte är kletiga i mitten.

Jag gjorde ju bara en liten sats i fall att de skulle bli oätbara. Bevisligen var detta ett lyckat recept, så jag rekommenderar att göra dubbel sats och frysa in de frallor som eventuellt blir över.

 

Då var måndagen snart över och veckan har satt igång. Jag ska snart iväg för att fira en kompis som fyller år och efter det ska jag försöka hinna med att se det nya avsnittet av GoT. Imorgon fortsätter det hårda livet som student(...) med att läsa uppsatser. Inte världens mest stimulerande sysselsättning, men en ska inte klaga. Det kan ju bli tid över till fler experiment i köket. Ha en fortsatt trevlig kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas