anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Frukost på Scandic

God kväll!

Idag firade jag och min uppsatspartner att uppsatsen officiellt är klar med att äta frukost på Scandic. Frukostbuffén erbjuder både laktos- och glutenfria alternativ, så det gick väldigt bra att äta enligt FODMAP även då. Så länge en väljer tillåtna frukter och pålägg ska det inte vara några problem. Jag åt laktosfri yoghurt med cornflakes, solrosfrön, pumpafrön, linfrö, valnötter och lite torkade bananchips. Till det en glutenfritt bröd med olika pålägg, så som ost, brieost, rökt kalkon, gurka och tomat. Det fanns ananas, cantaloupe- och honungsmelon som alla tre är tillåtna enligt FODMAP. Och så självklart åt jag massor av bacon. Åh vad jag älskar det! Tyvärr blev det ingen äggröra till, eftersom den (antagligen) innehöll laktos. Men som sagt, det fanns detta och mycket mer vi som undviker FODMAPs kan äta. Tummen upp! Det var en riktigt bra start på dagen - cykla ut i det underbara vädret för att sedan mötas av en stor, uppdukad frukostbuffé. Fler morgnar borde börja så. Bjuder på en bild på den första portionen.

Kan avslöja att det blev ett par till portioner efter denna. Frukost är ju så gott. Plus att en inte ätit något på hel natten så (i alla fall) jag är superhungrig på morgonen.

Hoppas er morgon (och dag) också var härlig! En märker att det börjar bli sommar nu, eller hur? Vädret, humöret... ja, allt tyder på det! Äntligen börjar plugget lida mot sitt slut, endast en stor uppgift kvar innan sommaren. Det ska bli så skönt med lite lov. Jag, och förmodligen de flesta andra som pluggar, ska jobba största delen av sommaren, men det är ändå en speciell känsla när studierna tar sommarhupphåll. Själv ska jag hem tillföräldrahemmet där jag kan slappna av på ett helt annat sätt än i Linköping. Ser fram emot det så mycket!

Nu är det dags att släppa allt för kvällen och luta sig tillbaka i soffan för min del. Ha en underbar kväll fina ni ♥︎ Kärlek,

Annie

Mozzarellasallad

Hej!

Vilket väder det är! Så härligt! Har försökt vara ute så mycket som möjligt idag efter lunch. På förmiddagen skrev vi på uppsatsen som (typ) är klar nu. Det är egentligen sjukt. Vi har skrivit en kandidatuppsats. Jag tar en kandidatexamen. What! Det är en del att göra innan examen tas, men det är så nära nu. Kan inte riktigt greppa det. 

Det var varken vädret eller kandidaten jag skulle prata om, utan en sallad! Dagens snabba och lätta lunch blev en enkel sallad med babyspenat och mozzarella. Jag vet att jag har sagt det förr, men jag älskar mozzarella. Så krämig och god och underbar och... FODMAP-fri! Den här salladen går som sagt äta till lunch om en inte är så hungrig (rekommenderar dock att komplettera med ett knäckebröd eller liknande), men passar även perfekt som tillbehör till någon annan maträtt. God är den i alla fall.

Ingredienser:

* Isbergssallad

* Babyspenat

* Gurka

* Tomat

* Mozzarella

* Olivolja

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka alla salladsgrejer utom babyspenaten (om du inte vill så klart). Lägg i en skål. Tärna mozzarellan och lägg i. Ringla olivolja över. Salta och peppra. Servera!

 

Hur enkelt som helst att göra supergod och FODMAP-fri sallad. Hoppas ni har haft en underbar solig dag allihop! Verkar bli lika fint (om inte ännu varmare) imorgon. Hoppas vi får lite sol på oss även då. Tills dess får ni ha det riktigt bra och ta hand om er ordentligt ♥︎ Kärlek,

Annie

 

Knäckepizza

Hej!

Nu har jag flyttat in i nya lägenheten och det är KAOS. Saker och kläder överallt, ingen ordning på någonting. Resten av dagen kommer ägnas åt att packa upp och försöka få upp saker på sin plats så att jag kan röra mig här inne. Igår var det fullt upp hela dagen med flytt, därav bristen på inlägg här. Ber om ursäkt för detta. Nu när jag fått internet att funka kommer jag dock tillbaka som vanligt igen!

Idag tänkte jag tipsa om en variant på pizza som går snabbt att fixa som antingen mellanmål eller lättare lunch (beroende på hur mycket en äter så klart). Knäckepizza! Alltså knäckebröd istället för pizzadeg, men det pizzatopping. Eller något annat gott för den delen. Jag är inne i en räkost-period, så jag har det på min pizza. Haha, räkost på pizza lät sådär, men jag lovar att det var hur gott som helst.

Jag använde fröknäcke bakat på majsmjöl som botten. Det gav en subtil smak av popcorn som var mycket angenäm. Det går bra att använda vilket glutenfritt knäckebröd som helst, var bara noga med att kolla innehållsförteckningen efter dolda FODMAPs! Just detta knäckebröd har min mamma som bakat. Jag vet inte exakt vilket recept hon har använt, men jag vet att hon bytte ut dinkelmjöl i originalreceptet mot majsmjöl för att det skulle bli FODMAP-vänligt. Gulligt va? Om ni vill kan jag fråga henne om receptet, annars kan ni nog bara googla fröknäcke. Jag har provat både originalreceptet och detta med majsmjöl, och det med majsmjöl är faktiskt mycket godare. Förutom att det smakar mer (och godare) får det en finare färg.

Ingredienser:

* Glutenfritt knäckebröd 

* Räkost

* Zucchini

* Tomat

* Salt och svartpeppar

* Ost (jag använde som vanligt the one and only Port Salut)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Lägg knäckebrödet på ett bakplåtspapper och bred på ett tjockt lager räkost. Skiva zucchini och tomat i tunna skivor och lägg först zucchini och sedan tomat på knäckebrödet. Salta och peppra. Hyvla över ett par skivor ost och ställ sedan in i ugnen i ca 10 min eller tills osten är smält och det ser asgott ut.

 

Nu ska jag fortsätta packa upp och ösa in kläder i garderoben. Förhoppningsvis blir jag klar innan det är dags att sova. Hoppas ni har haft en bra helg och att ni kan ta det lugnt och skönt ikväll innan den nya veckan kommer igång. Ha det fint hörni ♥︎ Kram,

Annie

Peanut butter Jelly Hot Milk

Hej!

Hur mycket grejer får plats i ett rum och kök egentligen? Har fyllt hur många flyttkartonger och kassar som helst, och sakerna tar aldrig slut. Imorgon går flyttlasset, men jag tvivlar på att vi får med oss allt på en gång, haha. Tur att jag inte flyttar så långt. Passar även på att rensa i skafferi, kyl och frys. Lika bra att få bort allt som innehåller FODMAP så att det inte går att "råka" få i sig hemma. Ger bort väldigt mycket mat just, känner mig extremt givmild mot min vilja. Det är så många kryddor, spannmålsprodukter och andra skafferivaror jag rensar bort. På ett sätt känns det tråkigt, men å andra sidan är det inte värt att äta det och må dåligt. Det är ju trots allt ganska mycket mat som är tillåtna enligt FODMAP också.

Som vi kanske vet älskar jag varma drycker och dricker minst två koppar te, varm mjölk med smaksättning eller annat varmt om dagen. Jag har tidigare tipsat om varm jordnöts- och kokosmjölk. Denna underbara kreation är ett återkommande inslag i min vardag, med viss variation förstås. För ett par dagar sen gjorde jag en variant (typ) fast mycket enklare och inte så mastig. Ni har säkert hört talas om peanut butter jelly-kombon. Jag tänkte på det i någon sekund och beslöt att testa göra en mjölkdrink av det. Smaklökarna ljublade och en ny kvällsrutin var född. Det blev så gott. Ni förstår säkert att detta just nu är en stor favorit, varför jag vill dela denna underbara smakupplevelse med er. Varsågoda!

Ingredienser:

* En kopp mjölk

* 1/2-1 msk hallon- eller drottningsylt (OBS! Kolla innehållsförteckningen efter FODMAPs)

* 1 msk jordnötssmör (creamy)

 

Gör så här:

Värm mjölken antingen i micro eller på spisen. Rör i sylt och jordnötssmör och låt lösa upp sig lite. Drick och njut.

 

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild. Ni får dock se mina spexiga mjukisbyxor så det kanske kompenserar kvaliteten på bilden. För att byta samtalsämne hoppas jag att ni har en underbar fredag allihop! Jag packar som sagt och kommer hålla på tills jag är klar. Hoppas bara jag kan få slappna av lite i soffan på kvällen och inte böhver packa tills det är dags att sova. Imorgon är det flytt för fulla muggar så då blir det ingen vila i alla fall. Har ni några roliga planer till helgen? Jag räknar ta det lugnt och inte göra någonting som roligt. I alla fall vid jämförelse med att bära flyttkartonger... Nu ska jag fortsätta packa. Ha en fantastisk dag och kväll! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Ugnsbakad zucchini med tomat och mozzarella

Hej!

Hoppas ni haft en bra dag allihop! Min dag började med uppsatsskrivande och nu börjar vi se ljuset i tunneln. Nästa vecka ska slutversionen av uppsatsen in, och sen är det inte mycket kvar av kandidaten. Sjukt. För övrigt är det fullt upp med packande i flyttkartonger. Jag flyttar ju till en ny lägenhet i helgen, och det är sååå mycket saker som ska med. Morgondagen kommer till största delen ägnas åt packning. Ganska tråkigt, men kommer vara skönt när allt väl är klart och flyttlasset är uppackat.

Tänkte inte prata om min vardag utan ge er ett svinigt gott, somrigt recept som passar alla IBS-magar och oss som äter enligt FODMAP. Jag talar om den underbara kombinationen zucchini-tomat-mozzarella. Vad en än gör av de tre ingredienserna blir det inte fel. Här har jag ugnsbakat dem tillsammans för att smakerna ska gifta sig och konsistenserna gå ihop. Kan säga att jag åt upp en hel plåt själv när jag gjorde dessa. Att något så enkelt kan vara så gott. Och FODMAP-fritt. Yey! Detta är ett perfekt tillbehör till grillat. Kan även tänka mig att det passar som "sås" till pasta, om man tillsätter laktosfri grädde eller liknande. Går även att äta bara som de är, typ som förrätt. Eller snacks. Receptet finner ni under bilden!

Ingredienser:

* Zucchini

* Tomat

* Mozzarella

* Salt och svartpeppar

* Solrosfrön

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200°. Skiva zucchini och tomat i runda skivor, ca 5 mm tjocka. Sprid ut zucchinin på ett bakplåtspapper och lägg tomatskivorna ovanpå. Salta och peppra. Sätt in i ugnen ganska högt upp. Medan zucchini och tomat är i ugnen (ca 5 min) skär du mozzarellan i ungefär lika tjocka skivor. Ta ut plåten och lägg en mozzarellabit på varje tomat. Strö lite solrosfrön överst. Sätt n i ugnen igen i 5-10 min, tills mozzarellan smält. Servera som tillbehör till exempelvis grillat kött, kyckling eller fisk. 

 

Titta va bra tomaterna täcker zucchinin! Perfect match.

Så här ska mozzarellan se ut när det är klart ♥︎ Glömde så klart att strö på solrosfröna innan jag satte in det i ugnen, så gjorde det i efterhand, därför är de lite bleka...

 

Sååå! Detta superenkla recept tycker jag alla borde prova. I alla fall om ni är lika stora suckers för mozzarella som jag. Kan äta hur mycket som helt alltså. Älskar det. Och på tal om mat ska jag diska undan middagen nu. Sen får vi se om jag orkar fortsätta packa ikväll eller om jag gör färdigt resten imorgon. Har även lite uppsats att gå igenom... 

Ha en underbar kväll alla fina ♥︎ Ta hand om er. Kram,

Annie

Pasta med räkor

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på ett recept jag slängde ihop i helgen. Denna rätt innehåller det bästa av två världar: pasta och skaldjur. Finns det något bättre? Tror inte det. I detta fall är det glutenfri fusilli och räkor som serveras.

Ibland är det riktigt roligt att laga FODMAP-fritt. Det blir en liten utmaning varje gång en ställer sig i köket. Framförallt eftersom lök är en FODMAP. För mig personligen gör det inte speciellt mycket att en måste undvika lök, det är mer att ALLT innehåller lök. Alla recept, alla färdigrätter, all restaurangmat. I små mängder brukar det gå ganska bra ändå, men när en lagar mat själv är det såklart lika bra att utesluta det helt. Därför att alla mina recept helt lök-fria. Alltså är även denna underbara räkpasta helt utan lök. För gladare magar!

Jag har som vanligt inte måttat medan jag lagade maten, utan måttangivelserna är bara uppskattning. Ni märker nog om något blir konstigt, lita på er instinkt. Om ni vill ha mer tomat i - ta mer tomat. Är ni å andra sidan ett stort fan av grädde - ös på med grädde! Inget blir fel. Ju mer eget ni gör det, desto personligare smak får ni, och det är ju det bästa med matlagning. Tusen olika smaker på samma rätt. Fantastiskt och underbart!

 

Recept för två portioner

Pasta:

* Glutenfri pasta (jag använde fusilli)

* 1 msk rapsolja

Sås:

* 1 msk olivolja

* 2 msk tomatpuré

* 1/2-1 dl vatten

* 2 msk laktosfri grädde

* 1/2-1 dl mjölk

* 2 tsk hummerfond

* 2 msk räkost

* Salt, svart- och vitpeppar, dill, persilja, socker

* Haricots verts

* Räkor

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar förkorta koktiden lite för att få pastan al dente. Häll i lite rapsolja medan det kokar så att inte pastan klibbar ihop.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wokpanna. Häll i tomatpuré och vatten och blanda ihop. Du kan krydda redan nu så att smaken drar in sig. Häll i resten av ingredienserna förutom haricots verts och räkor. Tillsätt med vätska om det behövs, förslagsvis pastavatten. Låt koka upp och smaka sedan av. När det är ett par minuter kvar på pastan häller du i haricots verts i såsen. När pastan är klar häller du av vattnet och vänder ner pastan i såsen och tillsätter räkorna. Rör runt ordentligt och toppa sedan med lite persilja.

 

Tycker verkligen ni borde prova detta recept snart. I alla fall om ni gillar räkor. Om ni inte gör det kan jag tänka mig att det går alldeles utmärkt att byta ut räkor mot bacon och utesluta hummerfond och räkost. Som sagt, alla recept går att variera tusen gånger om. Det är bara fantasin som sätter gränser! Nu får ni ha en riktigt bra kväll allihop, ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Melonglass

Hej!

Vilket väder vi har! Sååå varmt. Det enda en vill göra just nu är ju att sitta i skuggan och äta glass. Själv har jag suttit inomhus hela dagen på seminarium, så skugga har jag fått i alla fall. Gick en runda nu när jag kom hem och kan inte annat än älska värmen och solen. Det gör så mycket med humöret när vädret är så här. Till och med när en sitter inne en hel dag och har fyra långa seminarier.

Men på tal om glass, alla ni som äter enligt FODMAP vet att det inte är det enklaste att hitta glassar som är tillåtna. För det första innehåller de allra flesta laktos och alla strutar gluten. Sorbet finns ju, men de kan vara gjorda på otillåtna frukter eller innehålla t.ex. fruktos-glukossirap. Och till råga på allt en himla massa tillsatt socker. Inte så roligt för IBS-magar, tyvärr. Därför kommer jag här med ännu ett recept på FODMAP-fri glass! Den är gjord enbart på frukt, så den är dessutom riktigt nyttig, hälsosam, rik på vitaminer och allt sånt där som vissa bryr sig om. Basen är fryst melon, som i sig går att mixa till en sorbet-liknande konsistens utan att tillsätta något annat. Jag valde dock att ha i några bananskivor för att göra glassen lite mer krämig för att den skulle likna gräddglass lite mer än sorbet. Smaksatte även med lite pressad lime, men det är så klart valfritt. Hur som haver, god blev den och det är allt som räknas. Jättegod. Mmm.

Recept för 4 portioner:

* 1/2 honungsmelon

* 1 banan

* 1 tsk limejucie

 

Gör så här:

Förberedelser: Skär melon och banan i bitar och frys in minst ett par timmar. Detta går att förbereda flera dagar innan.

När du är sugen på melonglass: Lägg de frysta melon- och bananbitarna i en skål/mixer och häll/pressa i lite limejuice. Mixa till en krämig konsistens. Servera, ät och NJUT!

 

Visst är det gott med hemmagjord glass! Både gott (godare?) och nyttigare än sådan en köper. Och framförallt mycket billigare. Som student måste en ju tänka på ekonomin ibland. Dock brukar jag väl inte göra det just när det kommer till glass om jag ska vara ärlig, så där finns en hel del pengar att spara varje månad... Nu har jag tänkt börja göra mer egen glass, mest för att det är svårt att hitta FODMAP-vänliga glassar, men också för att en kan välja smak helt själv och inte behöver köpa ett helt paket med tråkig vanilj. Typ bara fördelar alltså. Brukar ni göra glass själva? Dela gärna med er av era recept och tips! 

Ha en underbar kväll allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Glutenfri smulpaj med cornflakes och bär

Hej finisar ♥︎ 

Oj, vad varmt det är ute! Vet inte hur vädret ser ut hos er, men här i Linköping är det hur varmt som helst. Har tagit en paus inomhus nu och tänkte passa på att uppdatera bloggen. I helgen bakade jag en smulpaj med bär som serverades till laktosfri vaniljsås. Vaniljsåsen köpte vi färdig, så har tyvärr inget recept till den. Jag googlade runt lite och letade inspiration till glutenfri smulpaj. Jag hade redan innan bestämt mig för att göra med cornflakes, för jag tänkte att det skulle bli krispigt och borde passa bra som pajskal. Kan avslöja att det gjorde det. Riktigt mumsigt blev det! Jag använde inga mått när jag gjorde pajen, så detta är bara uppskaddade siffror. Om det ser ut att bli helt knasigt om ni följer mina måttangivelser så kan det vara så att jag uppskattat måtten fel. Gör på känsla, det gjorde jag! Annars är det bara att fråga så ska jag kolla närmare på saken ;) I vilket fall som helst, jag har inte ätit smulpaj på hur länge som helst. Och har redan gjort den här pajen två gånger, haha. Högsta betyg med andra ord. Testa!

Ber om ursäkt för bedrövliga mobilbilder, men jag var inte hemma och hade tyvärr inte med min kamera.

Smulpaj:

* 5 dl cornflakes

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå mjölmix)

* 3/4 dl strösocker

* 1/3 dl sirap

* Drygt 1 dl flytande margarin eller smör

Bär:

* 225 g (ett paket) hallon och blåbär (jag använde lite mer än ett paket)

* Socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Lägg bären i botten på en ugnssäker form. Strö över socker och kanel. Krossa cornflakes i en bunke (behöver inte bli supersmått) och blanda ihop med mjöl, socker, sirap och margarin. Klicka ut jämnt över bären och sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills pajen fått en fin färg och känns klar. Servera till laktosfri vaniljsås eller glass.

 

Nu ska jag ut i solen igen och äta glass. Det är väl det en kan göra i den här värmen, men jag klagar verkligen inte. Älskar solen och värmen! En får ta vara på de få dagar sånt här väder visar sig i Sverige. Hoppas ni också får ta del av detta underbara väder. Om inte annat får vi hoppas att det blir fler såna här dagar. Kram på er!

Annie

Sallad med kräftstjärtar och keso

Hej!

Hoppas ni haft en fin helg allihop ♥︎ Det har jag ia alla fall, förutom att den just nu avslutas med lite plugg i sista sekund. Det har varit en skön helg, ganska bra väder och mycket god mat. Något jag uppskattar efter en helg med mycket (och då menar jag mycket) mat är att börja den nya veckan med något lite lättare. En matig sallad är perfekt för måndagar. Tänkte därför dela med mig av en av mina favoritsallader så att ni också kan få njuta av den, typ imorgon. Den här innehåller det underbara proteinet kräftskjärtar. Som ni vet älskar jag skaldjur över allt annat, så självklart är det en klar favorit även som salladstillbehör. Kräftskjärtarna går givetsvis att byta ut rill räkor om en hellre vill ha det, inga konstigheter! 

Ingredienser:

* Sallad (typ isbergs)

* Tomat

* Gurka

* Kräftstjärtar 

* Laktosfri keso

* Olivolja

* Pressad citron/citronkoncentrat

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg på en tallrik. Strö över kräftstjärtar och keso. Ringla över olivolja och citron, krydda med salt och peppar. Klart!

 

Så himla enkelt, och så himla gott! Snabbmat i sitt esse, eller vad säger ni? Blev väldigt sugen nu i skrivandets stund. Kanske får bli en sväng till affären imorgon innan lunch så att jag kan slänga ihop den här godingen. Gör ni också det, så kan vi äta den tillsammans på distans ;) Nu ska jag strax luta mig tillbaka i soffan, efter att jag diskat, och andas ut innan den nya veckan tågar in. Jag ska flytta till helgen, så kommer ha mycket att göra. Packa, städa och bära. Flytta, packa upp och vakna i en ny lägenhet. Lite vemodigt att lämna min mysiga lya just nu, men hoppas att jag kommer trivas bra i den nya med. Ska göra mitt yttersta för att ni inte ska bli lidande av receptbrist! Till dess: ät skaldjur och må som kungar och drottningar! Det tänker jag göra. Kärlek till er,

Annie

Ugnsbakad lax med stekta grönsaker

Hej!

Helg! Skönt. Det har varit en väldigt typiskt helgdag idag. Hela förmiddagen fördrev jag med att sitta i soffan förutom en liten runda ute i solen. På eftermiddagen gick jag och en vän och åt glass (laktosfri såklart). Det var inte riktigt så varmt att glassen var ett måste, men tillräckligt för att det skulle vara riktigt gott. Har ni hittat på något speciellt hittills idag, eller sparar ni er till kvällen? Här blir det en hemmakväll och hamburgare står på menyn. När vi stod i affären fick jag dock idén att äta med taco-skal istället för hamburgerbröd. Nachos är ju både glutenfritt och väldigt gott... Så varför inte? Taco-burgare kanske är hur gott som helst? Vi får väl se. Jag tror på det i alla fall!

Recept på tacoburgare är tyvärr inte något jag ger er idag. Istället får ni ett mer användbart förslag på lunch. Detta är verkligen så gott. Jag har ju redan nämnt att jag älskar fisk, och lax är ju en av de godaste fiskarna att sätta tänderna i enligt mig. Plus att det är så himla lättlagat och fullt med nyttigheter. Supermat helt enkelt. Här serveras det med en något asiatiskinspirerad grönsaksröra med ganska snälla smaker. Lätt att älska med andra ord. Förhoppningsvis kommer även magen älska det då det är helt utan FODMAPs.

Recept för en portion:

Lax i ugn:

* En laxfilé

* Lite pressad citron

* Salt och svartpeppar

Stekta grönsaker:

* 1 msk olivolja till stekning

* 1 morot

* 1 näve haricots verts (frysta eller färska)

* 7 cm gurka

* 1/2 tomat

* Solros/rapsolja

* Salt, peppar, ingefära, curry

* Soja

* Sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° eller så mycket du brukar köra din lax i. Om du har frysta haricots verts tar du upp dem så de hinner tina. Lägg laxfilén i en ugnsfast form, eller på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över lite citron och krydda med salt och peppar. In i ugnen!

Riv moroten. Strimla morot och gurka, jag använde min veggie twister, men du kan hyvla med mandolin, osthyvel eller bara skära dem tunt med en kniv. Hacka tomaten. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg i alla grönsaker och krydda efter egen smak. Häll på olja och soja och låt dra tills laxen är klar.

Tips: Jag hade i lite sesamfrö när jag stekte grönsakerna plus att jag toppade med lite extra precis innan servering.

Tips #2: Sås är egentligen inte nödvändigt, men keso (laktosfri) passar utmärkt till för extra mättnad och smakvariation.

Tips #3: Om du vill ha en mer matig måltid passar ris, quinoa eller hirs fantastiskt bra till.

 

Nu ska jag snart börja fixa maten för ikväll. Sedan får vi se om det film, slötittande på TV eller något annat spännande(...) som händer. Det ska bli riktigt skönt med en hemmakväll. Har laddat upp chips, som jag inte ätit på en vecka(!), så är riktigt taggad på det. Om jag får en kreativ känsla kanske jag även bakar något till dessert. Framtiden är oviss som ni ser. Vad ni än ska göra ikväll, se till att ha det riktigt bra! Ta hand om er och må bäst! Kärlek,

Annie

 

Omelett i kopp

Hej allihop!

Idag tänkte jag ge er ett recept på snabbmat när den är som bäst. Eller, en gourmetmåltid blir det ju inte, men gott, FODMAP-fritt och ganska nyttigt är det i alla fall. Jag talar om den fantastiska rätten omelett. Men inte vilket omelett som helst, utan gjord i micron. Den absolut snabbaste och smidigaste tillagningsvarianten. Älskar hur enkelt det är att laga mat i micro. För oss lata som vill ha mat fort är micro en riktigt gudagåva. Nästan allt kan micras, testa själva!

För er som föredrar mat lagad på spis rekommenderar jag varmt den här spenatomeletten. Visst kanske det ser lite (mycket) aptitligare ut om omeletten är stekt i en panna, men det går snabbare och man sparar disk av att göra den i micron. Så det är upp till en själv hur tillagning sker. Detta är i alla fall mitt recept på omelett i micro!

Recept för en portion:

* 2 ägg

* 1/2 dl laktosfri mjölk

* Salt, svart- och vitpeppar

* Din favoritost (jag använde självklart Port Salut)

 

Gör så här:

Knäck äggen i en micro-safe mugg och blanda ihop med mjölken. Krydda efter smak. Riv eller hyvla små bitar av osten i smeten och blanda runt. Jag tog en stor hyvlad bit ost, delade i små bitar (ca 1x1 cm) och rörde i smeten. Ställ in muggen i micron på högsta effekt i 1-2 min eller tills omeletten är stel i kanterna men lite lös i mitten. Ta ut och hyvla lite mer ost på toppen. Ät med sked i soffan och kolla på din favoritfilm.

Så enkelt var det! Perfekt som mellanmål eller snabb middag en kväll en är trött och bara vill hänga i soffan. Om jag vore en kostexpert hade jag rekommenderat att komplemmentera med typ en skiva bröd och lite grönsaker, men det är jag inte så jag tycker omeletten i all sin enkelhet räcker. Särskilt om man sitter i soffan med koppen i knäet. Då är det ju inte så lätt att äta sallad till, och det är okej att skippa salladen ibland.

 

Hoppas ni har en bra fredag fina vänner. I Linköping regnar det och en vill egentligen bara sitta inomhus och dricka te (vilket jag för stunden gör). Ikväll ska jag försöka slänga ihop något lite festligare att äta, självklart anpassat för FODMAP. Om det blir lyckat kommer det troligen upp på bloggen någon gång nästa vecka. Några vidare planer för helgen har ännu inte smidits, vi får se vad som händer helt enkelt! Har ni något roligt planerat? Vi kan ju hoppas på bättre väder i vilket fall så en blir lite taggad på att gå ut. Vi hörs snart igen finisar, ta hand om er till dess ♥︎ Kram,

Annie

Morotssoppa med haricots verts, solrosfrön och smak av räkor

Hej min fina!

Har ni haft en bra torsdag? Själv har jag ägnat även denna gråa dag åt plugg. Nu börjar vi dock bli klara med pluggandet för veckan, så imorgon tar jag helg. Just nu sitter jag i soffan, äter en stor skål med yoghurt med massa nötter och frön samtidigt som jag tänkte ge er dagens recept. Ikväll bjuder jag på en otroligt smarrig soppa som jag åt här om dagen. Som vanligt utgick jag från vad jag hade hemma, höftade med måtten och gick på magkänsla. Inte IBS-känslan, men ni fattar ;) Detta blev faktiskt otroligt gott. Blev förvånad när jag smakade av mot slutet. Vilken FODMAP-fri smakkombo! Jag har rivit morötter i soppan då jag gillar när det är lite tuggmotstånd, men det går jättebra att mixa morötterna om ni vill ha en slät soppa. För att göra soppan lite mer fancy och näringsrik hade jag i solrosfrön och det passade hur bra som helst! En hett tips när ni gör soppor. Det finns säkert tusen andra grejer en kan ha i, till exempel fetaost, tomat, valnötter eller något helt annat. Det jag framförallt rekommenderar att ha i är räkor, men eftersom min studentfrys inte bjöd på det (och för att jag var för lat för att gå till affären) fick det bli utan. I vilket fall kan jag lova att det här inte var sista gången jag gjorde den här!

Recept för en portion:

* 1 stor morot

* 1/2 msk olivolja

* 1 dl vatten

* 2 msk laktosfri vispgrädde

* 2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 dl räkost

* 2 tsk hummerfond

* Dill, salt och peppar, socker

* En näve haricots verts

* 1 stor msk solrosfrön

 

Gör så här:

Värm olivoljan i en gryta. Riv moroten och fräs en stund i oljan. Häll på hälften av vattnet och tomatpurén. Låt gotta in sig i morötterna. Häll på resten av de flytande ingredienserna inklusive räkosten och rör ordentligt. Häll på dill, lite vitpeppar och en nypa socker. Låt koka upp. Smaka av med salt och eventuellt lite mer socker. Bryt haricots verts i bitar och häll i dem tillsammans med solrosfrön i soppan. Låt bli genomvarma. Servera gärna toppat med räkor, en klick laktosfri créme fraîche eller hugg in precis som den är!

 

Hoppas ni har det bra allihop ♥︎ Må väl! Kärlek,

Annie

Chiayoghurt

 Hej!

Hela dagen har ägnats åt plugg och jag är fortfarande inte klar, så ska fortsätta efter en liten middags- och bloggpaus. Vädret har varit riktigt tråkigt och grått idag så det har inte känt så tråkigt att sitta inne ändå. Dagar som denna är perfekta föra att komma med nya recept, så nu har jag två på gång som kommer inom kort. 

Idag tänkte jag ge er ett tips på frukost en kan äta under elimineringsfasen (eller annars med för den delen) i FODMAP. Den är alltså helt FODMAP-fri, supergod och en riktig hälsosam start på dagen! Grunden är en variant av chiapudding, men äts med yoghurt (som yoghurt) och med topping som om det vore... vanlig yoghurt. Ni fattar. Hursomhelst, supergott är det i alla fall. Och nyttigt. Och FODMAP-fritt. 

 

Ingredienser:

* 1 msk chiafrö

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 dl + 1 1/2 dl laktosfri yoghurt

* Ev en skvätt laktosfri mjölk

* Ett par hallon

* 1/2 banan

* Linfrö, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, valnötter osv

 

Gör så här:

Kvällen innan: Blanda chiafrön, psylliumfröskal, hallon, 1/2 dl yoghurt och eventuellt lite mjölk i en skål. Ställ in i kylen och låt stå ett par timmar eller över natten. Rör om efter ett litet tag så att det inte klumpar sig. 

Morgonen efter: Mosa i en halv banan och häll på resten av yoghurten. Rör runt ordentligt. Toppa med valfria fröer och nötter. Ät och NJUT!

 

Är det bara jag som tycker det är svårt att komma på vad en kan äta till frukost när man kör FODMAP? Om ni har några idéer på FODMAP-fria frukostar får ni jättegärna ge tips i kommentarerna! Alla förslag är välkomna! 

Nu ska jag snart återvända till plugget. Hoppas ni har haft en mer stimulerande dag än jag, haha. Hoppas även ni mår riktigt bra, för det förtjänar ni. Ta hand om er ordentligt ♥︎ Kärlek,

Annie

Varm mjölk med vanilj och kanel

Hej finisar ♥︎

Nu har jag precis kommit hem och sitter i soffan och äter samtidigt som jag tänkte ge er ett tips på vad ni kan dricka istället för varm choklad. Som jag tidigare nämnt drack jag varm choklad varje dag tidigare. Det är en vana jag fått ge upp i och med FODMAP. I början var detta en av de svåraste sakerna att ge upp, men nu går det väldigt bra utan min dagliga choklad. För det mesta dricker jag te med en skvätt mjölk i, men varierar mig med olika smaksättningar på varm mjölk. Två goda smaksättningar är hallon/jordgubb och banan/jordnötssmör/kokos. När jag vill lyxa till det lite extra vispar jag lite grädde och toppar med. Det både ser godare ut och så är det ju helt underbart när grädden smälter ner i drycken...

Ingredienser:

* 1/2 kopp laktosfri mjölk (gärna mer mjölk i förhållande till vattnet)

* 1/2 kopp kokat vatten

* 1 krm vaniljpulver

* 1 krm kanel

* 1 tsk kokosolja

* 1 msk laktosfri vispgrädde

 

Gör så här:

Fyll en kopp till hälften(eller mer) med mjölk och värm i micron. Koka vatten i en vattenkokare eller på spisen. Rör i vaniljpulver, kanel och kokosolja i mjölken och häll sedan på vattnet. Vispa grädden lätt och häll försiktigt i koppen. Pudra lite kanel över grädden och njut av både smak och doft.

Tips: Ersätt en del av vätskan med kokosmjölk för en smakvariation.

Tips#2: Jag smulade i lite kokoskola innan jag hällde på vatten och grädde. Den smälte och gav både lite sötma och kolasmak. Hett tips!

 

Så där, en perfekt FODMAP-fri ersättning för varm choklad! Funderar på att göra en till mig själv ikväll för att varva ner lite. Har haft det lite stressigt ikväll och nästan slängt i mig mat för att jag hann bli så hungrig. Att magen inte gillar stressiga måltider är väl ingen hemlighet heller. Ska luta mig tillbaka i soffan och bara ta det lugnt nu, det tycker jag ni också ska göra! Hoppas ni har mått bra idag ♥︎ Fortsätt göra det och ta hand om er! Kärlek,

Annie

 

Glutenfria morots- och majsfrallor

Hej!

Ni som äter enligt FODMAP, är glutenintolleranta eller bara äter glutenfritt vet att utbudet av glutenfritt bröd i affärer inte är det bästa. Mycket är fryst, annars är det torrt och ganska tråkigt överlag. Speciellt svårt är det att hitta helt FODMAP-fritt bröd, eftersom det finns mycket dolda FODMAPs i innehållsförteckningen på glutenfria bröd. Igår tog jag saken i egna händer och improviserade ihop små(jättesmå) frallor. Brödbakning är något jag aldrig tidigare ägnat mig åt. Inte ens innan jag började med FODMAP. Efter att ha googlat runt lite, och insett att det inte ett enda existerande recept på glutenfritt bröd bara innehåller saker jag hade hemma, bestämde jag mig för att ställa mig i köket och freestyla. Morötter ville jag ha i eftersom det gör brödet både saftigare och godare. Jag har inte heller något "vanilgt" glutenfritt mjöl, utan endast majsmjöl, vilket alltså fick bli basen för mina frallor. Majsmjöl, till skillnad från vanligt mjöl, ger en annan smak(godare enligt mig) och en härligt gul färg. Jag mätte upp alla ingredienser för att kunna göra ett så precis recept som möjligt.

Slutresultatet blev sex små, supergulliga och ASGODA frallor. Kunde en inte tro när jag började. Frallorna reste sig inte extremt mycket i ugnen, så kanske ska testa att ta lite mer bakpulver nästa gång. Egentligen är väl jäst bäst när det gäller brödbak, men sådana proffsverktyg finns inte hemma hos mig. Nåja, smaken, som ju är viktigast, satt som en smäck. Speciellt med smör och ett par skivor ost, direkt när frallorna precis kommit ut ur ugnen. Rekommenderar helt enkelt dessa små godingar!

 

Recept för ca 6 bullar:

* 1 ägg

* 1 morot

* 1 msk kokosolja

* 1 dl majsmjöl

* 1 tsk psylliumfröskal

* 1/2 tsk bakpulver

* 1 krm salt

* Valfria frön till garnering, tex sesamfrö

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Riv moroten ock rör ihop den med ägg och kokosolja i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig. Häll i mjölblandningen i ägg- och morotssmeten och rör väl. Det ska bli en ganska fast smet. Gör små bollar och placera ut på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Strö lite frön över (jag tog sesamfrö). Sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 min, tills de fått fin färg och inte är kletiga i mitten.

Jag gjorde ju bara en liten sats i fall att de skulle bli oätbara. Bevisligen var detta ett lyckat recept, så jag rekommenderar att göra dubbel sats och frysa in de frallor som eventuellt blir över.

 

Då var måndagen snart över och veckan har satt igång. Jag ska snart iväg för att fira en kompis som fyller år och efter det ska jag försöka hinna med att se det nya avsnittet av GoT. Imorgon fortsätter det hårda livet som student(...) med att läsa uppsatser. Inte världens mest stimulerande sysselsättning, men en ska inte klaga. Det kan ju bli tid över till fler experiment i köket. Ha en fortsatt trevlig kväll finisar ♥︎ Kram,

Annie