anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Studenttårta med marsipan och rabarber- och jordgubbsmousse

Hej!

Just nu är mina arbetsdagar väldigt långa. Jag börjar jobba kl 8 och slutar ca 17:30. Idag fick jag gå hem eftersom jag inte hade tillgång till bil, och det tar drygt en timme. När jag väl var hemma var jag utsvulten och trött, så jag slängde på mig mjukiskläder och åt en stor skål yoghurt med massa bär och frön till kvällsmat. Och nu är klockan snart åtta. Det blir tyvärr inte mycket tid över för matlagning just nu. Till lunch blir det matlådor eller snabbt ihopslängda sallader som knappt förtjänar att visas på bloggen.

Idag får ni dock receptet på den andra av de två studenttårtorna. Just denna var väldigt rolig att göra, som ni kanske ser. Jag köpte ett färdigt vitt lock på Ica. Allt pynt är dock gjort för hand. Jag köpte marsipanfärg och blandade i vanlig ofärgad marsipan. Jag har aldrig i hela mitt liv gjort marsipanfigurer (mer än när jag var typ 5 år och gjorde små grisar till jul med mormor). Det var  roligt! Kände mig extremt kreativ där jag stod och rullade, skar ut figurer och färglade i flera timmar. 

Den lilla gubben som sitter på tårtan är min bror (som tog studenten). Han läste musik på gymnasiet och spelar bas som huvudinstrument, så det var självklart att en elbas skulle pryda tårtan. Som sagt, jag är en nybörjare på det här med marsipanfigurer, men herregud var roligt det var.

Recept: 

Tårtbotten:

Samma som i det här receptet

 

Rabarber- och jordgubbsmousse:

* 150 g rabarber

* 150 g jordgubbar

* 1/2 dl vatten

* 1/2 dl socker

* 2 gelatinblad

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljkräm:

* Marsanpulver (kolla innehållsförteckningen!)

* Laktosfri mjölk

 

Färdigt vitt lock

Blanda olika färger i marsipan

 

Gör så här:

Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka rabarber och jordgubbar tillsammans med vatten och socker, tills de är mjuka (typ 10 min). Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Häll upp i en skål och ställ i kylen i minst 5 h.

Vispa grädde och vaniljsocker ganska hårt. Rör i rabarber- och jordgubbsröran. Den kommer ha stelnat i kylen, men det blandar sig med grädden när du rört ett tag. OBS! försiktigt! 

 

Vaniljkräm:

Fälj anvisnigarna på förpackningen, men gör den så tjock så den passar som tårtfyllning. Jag använde Ekströms, den har tillåtna ingredienser.

Tips: Som alltid är det godast att göra tårtan dagen innan så att fyllningen gottar till sig ordentligt i tårtan. Det är också enklast om tårtan har stått i kylen ett tag (gärna över natten) innan du pyntar den med marsipan.

 

Nu ska jag slänga mig i soffan och kanske slötitta på en film innan jag går och lägger mig. Det är så skönt att det är fredag imorgon så att en är lite ledig för en gångs skull. Ska försöka komma upp med lite nya recept också. Brukar ju bli någon lite mer avancerad matlagning på helgerna än bara gamla matlådor ;) Till dess får ni har det fantastiskt bra och ha en riktigt härlig torsdagskväll! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas