anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Koka det perfekta ägget

Hej finisar ♥︎

Idag ska vi prata om ägg. Närmare bestämt kokt ägg. Detta fantastiska livsmedel som är både är bra för hälsan och plånboken är något jag alltid har hemma. Fram tills för tre år sedan föredrog jag äggen hårdkokta, när jag av en dag råkade koka ett ägg lite för kort tid. Jag blev irriterad över att jag misslyckades med mitt ägg och tänkte slänga det, men smakade på det just in case liksom. Och vilken överraskning! Jag blev såld direkt! Varför hade jag aldrig ätit löskokta ägg förut? En helt ny värld öppnade sig för mig.

Sedan dess har jag experimenterat med både metod och tid för att få det perfekta ägget. Vitan ska vara fast, men gulan ska vara krämig och lite rinnig. Och nu mina vänner har jag kommit fram till det bästa sättet. Jag vet att alla kokar ägg på olika sätt, men detta är mitt och det blir perfekt resultat (nästan) varje gång. Läs och lär!

Recept för ett perfekt ägg:

* 1 ägg

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull. Det ska nästan täcka ägget om det hade legat i. Lite ska sticka ovanför vattenytan.

När vattnet kokar lägger du försiktigt i ägget. Detta är det kritiska läget eftersom jag ganska ofta släpper i det för hårt så att det spricker, men det gör inte så mycket. Ett tips för att ägget inte ska spricka lite lätt är att antingen låta det ligga i rumstemperatur ett tag eller spola det i varmvatten. Ju mindre kallt ägget är innan det släpps i kokande vatten, desto mindre är risken att det spricker.

Nu till det viktigaste: TIDEN - ägget ska koka i 6 min 30 sek, absolut inte mer. Inte mindre heller för den delen. När 6 min och 30 sek gått, häll av kokvattnet och spola upp kastrullen med kallt vatten. Häll ut och spola ännu mer kallt. Jag föredrar att äta ägget varmt, så när det precis har svalnat tillräckligt för att skala det är det dags att ta bort skalet. Sedan är det fritt fram att sätta tänderna i det (förhoppningsvis) perfekta ägget!

 

Så där, nu är det bara att börja koka ägg. Jag vet att jag tidigare hyllat ägget, men det förtjänar att lyftas fram ännu en gång. Hur bra livsmedel är inte ägget egentligen?! Billigt, gott, nyttigt, går att tillaga på hur många olika sätt som helst. Och det bästa av allt måste vara att det är helt FODMAP-fritt. Tack för ägget!

 

Hoppas ni har en fin dag allihop ♥︎ Själv har jag städat och börjat packa inför hemresan. Väskan verkar dock vara mindre än jag trodde, så det ser ut som att vissa kläder kommer bli bortprioriterade tyvärr. I vilket fall ska jag absolut försöka klämma ner kameran så att ni kan få recept även i sommar. Mat är ju viktigare än kläder. Fortsätt ha en fin dag och kväll! Ta hand om er. Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas