anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Jordgubbs- och rabarperpaj med hemmagjord vaniljsås

Hej!

Nu har vi äntligen slutfört det sista skriftila skolarbetet inför en heldag med seminarier på onsdag. Imorgon ska jag packa inför sommaren eftersom jag åker hem direkt efter seminarierna på onsdag. Det kommer bli en lång dag. Vi börjar 8:30 och jag kommer vara hemma ca 20 på kvällen om allt går som det ska. Men nären väl är hemma kommer det vara så skönt! Längtar lite efter att få klappa mina katter och höra dem spinna ♥︎

Ikväll tänkte jag bjuda på en fantastiskt god glutenfri (och FODMAP-fri såklart) smulpaj med rabarber och jordgubbar. Det går självklart att ha endast rabarber i, men jag tycker jordgubbarna gör det där lilla extra. Till detta serveras med fördel en hemmagjord vaniljsås. För att göra det lätt för sig kan en rårörd vaniljsås göras, den behöver alltså inte kokas. Receptet på pajen är i princip samma som detta recept, men med lite modifiering för att passa de sura rabarberna. Vaniljsåsen har jag hämtat inspiration från när jag googat runt på lite olika matsidor. Jag har kollat på "vanliga" recept, men bytt ut ingeridenser så att den är både laktosfri och utan FODMAPs. 

Pajen var väldigt omtyckt och tog slut i ett nafs. Ett bra betyg med andra ord. Hoppas ni också gillar den! Receptet hittar ni under bilden.

 

Recept för en pajform:

* 4 dl cornflakes

* 1,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1 krm salt

* 1/3 dl socker

* 1/3 dl sirap

* 1 dl flytande margarin + lite till att smörja formen

* Rabarber och jordgubbar

* 1-2 msk socker

* Kanel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj pajformen med margarin eller smör. Skala och hacka rabarber i slantar. Skiva jordgubbar. Täck botten av formen med rabarber och jordgubbar. Strö över socker och kanel. Ju större andel rabarber, desto mer socker behövs eftersom rabarber är ganska surt.

Krossa cornflaksen lite och blanda med mjöl, salt, socker, sirap och margarin (eller smör). Klicka ut ett jämnt lager över rabarber och jordgubbar. Sätt in i ugnen i ca 25 min och pajen fått en fin färg. 

 

Under tiden pajen står i ugnen kan du göra en superenkel, rårörd, FODMAP- och laktosfri vaniljsås.

 

Recept för två-tre portioner (dubbla gärna om ni är fler):

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 krm vaniljpulver

* 1 äggula

 

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Rör i övriga ingredienser försiktigt och smaka av. Jag hade själv inte i vaniljpulver eftersom jag inte var hemma när jag gjorde såsen, men jag tror det blir godare att ha i!

Servera tillsammans med din nybakade paj i en djup skål så du får plats med mycket.

 

Hoppas ni har haft en fin nationaldag allihop. Själv ägnades största delen åt plugg, men hann även med att gå en runda i solen och äta laktosfri glass. En bra dag med andra ord! Imorgon har jag ingeting planerat, vilket är så skönt. Det enda jag vet att jag måste göra är att packa och städa undan innan jag lämnar den lilla lägenheter för att åka hem till föräldrarna. Utöver städ och plugg ska jag bara ta det lugnt. Njuta av den sista lediga dagen här.

Hoppas ni har det underbart allihop ♥︎  Ta hand om er! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas