anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Hemmagjord kethup

Hej!

Idag har jag varit en riktig hemmafru. Jag har vattnat blommor, vikt tvätt och bakat bullar för första gången i mitt liv. Hörde ni? Jag har bakat bullar. Glutenfria dessutom! Trots att de blev ganska små och därför något övergräddade blev de riktigt goda. Helt klart ett godkänt förstagångsbak! Recept och beskrivning hur jag gjorde kommer lite senare. Ägnade nämligen hela eftermiddagen (och då menar jag verkligen hela eftermiddagen fram till kvällen) åt att göra deg, vänta på att den skulle jäsa, kavla, fylla, rulla, vänta ännu mer på jäsning, vänta på ugnen och så vidare och så vidare. Men nu är jag faktiskt lite stolt. Kanelbullebaksoskylden är tagen. Mer om detta kommer inom en snar framtid.

Idag tänkte jag ge er recept på något helt annat, nämligen ketchup. I nästan alla ketchupsorter i affären är lök eller vitlökspulver en av ingredienserna. Även då det står "kryddor" kan en av kryddorna vara exempelvis lökpulver. Det kan vara dumt att chansa om man är känslig mot just lök och vitlök, vilken många med IBS är. Då är det mycket bättre att göra sin egen ketchup. Det går jättefort, blir FODMAP-fritt och innehåller bara saker du vet vad det är. Inga dolda E-ämnen eller liknande. Det smakar faktiskt nästan precis som sådan ketchup en köper, om inte bättre. Frågan är varför jag inte gjort detta förut. Har alltså undvikit ketchup i onödan. Aldrig mer!

 

Ingredienser:

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 tsk ättika

* 1 tsk vatten

* Salt, peppar, socker, cayennepeppar och ev chilipeppar

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av med kryddorna.

Om du vill kan du ha till exempel lite curry i för lite extra smak, eller varför inte en doft kanel? Testa dig fram till din favoritketchup!

 

Puh, jag är helt slut. Visste inte att det var så ansträngande att baka bullar. Ikväll blir det förmodligen ganska mycket tid i soffan framför TVn. Det blir dock inget vanligt soffmys, för hela köket är fullt av nybakta bullar som vill bli uppätna. Får se hur bra jag mår imorgon, men ikväll ska det festas! Ni får ha en underbar kväll finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas