anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Hej!

Som ni vet är det säsong för rabarber nu, och det växer en stor hög med rabarber utanför huset. Jag kan inte bara se dem växa där utan att användas till något bättre, typ paj. Detta är en ny version av rabarberpaj som jag improviserade ihop medan jag bakade den. Enligt mig själv och de som smakade den (mamma och pappa) blev det en riktig höjdare. Pappa sa till och med att den var "godare än vanlig rabarberpaj". DET, mina vänner, är inte ett dåligt betyg! Självklart får ni ta del av detta sagolika recept, FODMAP-fritt, glutenfritt, laktosfritt och allt däremellan. NJUT!

Ingredienser:

* Olja eller smör till formen

* Rabarber

* 1-2 msk socker

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl havregryn

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 3/4 dl rice krispies (går att byta ut mot tex corn flakes eller havregryn/mjöl)

* 1 msk socker

* 1 krm salt

* 2 msk sirap

* 1/2 dl smör/margarin

* 2 msk kokosolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Olja eller smöra en form. Skala och hacka rabarber i 0,5 cm tjocka skivor, tillräckligt många så att botten av formen blir täckt. Strö socker och kanel över.

Blanda havregryn, mjöl, rice krispies, socker och salt i en bunke. Rör i sirap, smör och kokosolja och blanda väl. Fördela över rabarberna och ställ in i mitten av ugnen. Efter ungefär 15 min vred jag upp värmen till 200° för att få lite färg på pajen och lät den vara inne i ca 5 min till.

Vaniljsåsen gjordes (ungefär) efter det här receptet, men jag hade i ungefär 1 tsk vaniljpulver i för mer smak. Rekommenderas!

 

Kommer förmodligen baka fler rabarberpajen inom den närmsta framtiden, och kanske även försöka mig på något annat spännande med rabarber. Har ni några förslag på vad rabarber kan användas till? Alla recept jag har hittat innehåller FODMAP, men det är ju lite det som är tjusningen med att laga mat - att experimentera själv. Det funkar nästan alltid att utgå från ett "vanligt" recept för att sedan plocka bort och ersätta de ingredienser som innehåller FODMAPs med något annat, eller kanske göra om receptet helt. Vi får se vad som kommer här näst. Ha en underbar dag, ta hand om er! Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas