anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Glutenfri jordgubbstårta à la FODMAP

 

Hej!

Nu kommer äntligen det första receptet på en av studenttårtorna. Detta är en klassisk jordgubbstårta, men med roligare fyllning än jordgubbssylt och marsankräm (eller vad en nu brukar ha). Denna tårta är dessutom glutenfri, laktosfri, FODMAP-fri och jättegod! En mångsidig tårta som går hem hos alla. Receptet på bottnen hittade jag på ibsfri.se. Tack för det! Receptet på hela tårtan finner ni nedanför bilden.

Ingredienser:

Tårtbotten:

* 4 ägg

* 180 g socker

* 150 g potatismjöl + lite till att bröa formen med

* 1,5 tsk bakpulver

* Lite smör till formen

 

Blåbärsfyllning:

* Blåbär

* En banan

* 1 msk marsanpulver

* 1 msk hallonsylt

 

Jordgubbscrème:

* Jordgubbar

* 3/4 dl laktosfri turkisk yoghurt

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljpulver (det går att använda vaniljsocker, men byt ut lite av det vanliga sockret i så fall)

 

Topping:

* Laktosfri grädde

* Färska (svenska) jordgubbar

 

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smöra en form och bröa med exempelvis potatismjöl. Du kan använda glutenfritt ströbröd, kokos eller något annat om du vill! Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll i potatismjöl och bakpulver blanda väl så att inga klumpar finns.

Ställ i ugnen i 35-40 min eller tills den är genomgräddad.

Låt bottnen svalnda och skär den sedan, med hjälp av en lång kniv, i tre delar. 

 

Blåbärsfyllning: Mosa blåbären tillsammans med bananen. Rör i hallonsylt och sedan marsanpulver till önskad konsistens.

 

Jordgubbscrème: Mixa jordgubbarna tillsammans med yoghurten. Blanda i socker och vaniljpulver och smaka av. 

 

Topping: Vispa grädden till önskad konsistens (absolut inte till smör, hellre lite för lös än för hård!). Bred på grädde på toppen och runt om tårtan. Dekorera med färska jordgubbar.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas