anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Studenttårta med marsipan och rabarber- och jordgubbsmousse

Hej!

Just nu är mina arbetsdagar väldigt långa. Jag börjar jobba kl 8 och slutar ca 17:30. Idag fick jag gå hem eftersom jag inte hade tillgång till bil, och det tar drygt en timme. När jag väl var hemma var jag utsvulten och trött, så jag slängde på mig mjukiskläder och åt en stor skål yoghurt med massa bär och frön till kvällsmat. Och nu är klockan snart åtta. Det blir tyvärr inte mycket tid över för matlagning just nu. Till lunch blir det matlådor eller snabbt ihopslängda sallader som knappt förtjänar att visas på bloggen.

Idag får ni dock receptet på den andra av de två studenttårtorna. Just denna var väldigt rolig att göra, som ni kanske ser. Jag köpte ett färdigt vitt lock på Ica. Allt pynt är dock gjort för hand. Jag köpte marsipanfärg och blandade i vanlig ofärgad marsipan. Jag har aldrig i hela mitt liv gjort marsipanfigurer (mer än när jag var typ 5 år och gjorde små grisar till jul med mormor). Det var  roligt! Kände mig extremt kreativ där jag stod och rullade, skar ut figurer och färglade i flera timmar. 

Den lilla gubben som sitter på tårtan är min bror (som tog studenten). Han läste musik på gymnasiet och spelar bas som huvudinstrument, så det var självklart att en elbas skulle pryda tårtan. Som sagt, jag är en nybörjare på det här med marsipanfigurer, men herregud var roligt det var.

Recept: 

Tårtbotten:

Samma som i det här receptet

 

Rabarber- och jordgubbsmousse:

* 150 g rabarber

* 150 g jordgubbar

* 1/2 dl vatten

* 1/2 dl socker

* 2 gelatinblad

* 2 dl laktosfri vispgrädde

* 1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljkräm:

* Marsanpulver (kolla innehållsförteckningen!)

* Laktosfri mjölk

 

Färdigt vitt lock

Blanda olika färger i marsipan

 

Gör så här:

Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka rabarber och jordgubbar tillsammans med vatten och socker, tills de är mjuka (typ 10 min). Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Häll upp i en skål och ställ i kylen i minst 5 h.

Vispa grädde och vaniljsocker ganska hårt. Rör i rabarber- och jordgubbsröran. Den kommer ha stelnat i kylen, men det blandar sig med grädden när du rört ett tag. OBS! försiktigt! 

 

Vaniljkräm:

Fälj anvisnigarna på förpackningen, men gör den så tjock så den passar som tårtfyllning. Jag använde Ekströms, den har tillåtna ingredienser.

Tips: Som alltid är det godast att göra tårtan dagen innan så att fyllningen gottar till sig ordentligt i tårtan. Det är också enklast om tårtan har stått i kylen ett tag (gärna över natten) innan du pyntar den med marsipan.

 

Nu ska jag slänga mig i soffan och kanske slötitta på en film innan jag går och lägger mig. Det är så skönt att det är fredag imorgon så att en är lite ledig för en gångs skull. Ska försöka komma upp med lite nya recept också. Brukar ju bli någon lite mer avancerad matlagning på helgerna än bara gamla matlådor ;) Till dess får ni har det fantastiskt bra och ha en riktigt härlig torsdagskväll! Kärlek,

Annie

Glutenfri jordgubbstårta à la FODMAP

 

Hej!

Nu kommer äntligen det första receptet på en av studenttårtorna. Detta är en klassisk jordgubbstårta, men med roligare fyllning än jordgubbssylt och marsankräm (eller vad en nu brukar ha). Denna tårta är dessutom glutenfri, laktosfri, FODMAP-fri och jättegod! En mångsidig tårta som går hem hos alla. Receptet på bottnen hittade jag på ibsfri.se. Tack för det! Receptet på hela tårtan finner ni nedanför bilden.

Ingredienser:

Tårtbotten:

* 4 ägg

* 180 g socker

* 150 g potatismjöl + lite till att bröa formen med

* 1,5 tsk bakpulver

* Lite smör till formen

 

Blåbärsfyllning:

* Blåbär

* En banan

* 1 msk marsanpulver

* 1 msk hallonsylt

 

Jordgubbscrème:

* Jordgubbar

* 3/4 dl laktosfri turkisk yoghurt

* 1 msk socker

* 1 tsk vaniljpulver (det går att använda vaniljsocker, men byt ut lite av det vanliga sockret i så fall)

 

Topping:

* Laktosfri grädde

* Färska (svenska) jordgubbar

 

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smöra en form och bröa med exempelvis potatismjöl. Du kan använda glutenfritt ströbröd, kokos eller något annat om du vill! Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll i potatismjöl och bakpulver blanda väl så att inga klumpar finns.

Ställ i ugnen i 35-40 min eller tills den är genomgräddad.

Låt bottnen svalnda och skär den sedan, med hjälp av en lång kniv, i tre delar. 

 

Blåbärsfyllning: Mosa blåbären tillsammans med bananen. Rör i hallonsylt och sedan marsanpulver till önskad konsistens.

 

Jordgubbscrème: Mixa jordgubbarna tillsammans med yoghurten. Blanda i socker och vaniljpulver och smaka av. 

 

Topping: Vispa grädden till önskad konsistens (absolut inte till smör, hellre lite för lös än för hård!). Bred på grädde på toppen och runt om tårtan. Dekorera med färska jordgubbar.

Tips på mellanmål att ta med

Hej!

Som ni vet började jag jobba idag, och jag antar att många av er också jobbar för tillfället. Något jag tycker kan vara lite krångligt när en äter enligt FODMAP är just mellanmål. Speciellt när en inte är hemma utan måste ha med sig. På jobbet finns fullt av knäckebröd och kakor att äta på fikarasten, men det är ju inte precis något för en IBS-mage. Därför tänkte jag ge er lite förslag på saker att ta med som gör magen glad!

 

Ris- och majskakor. Perfekt att ta med med något gott pålägg. Rökt kalkon och någon hårdost är ett supergott pålägg! Bilden är från det här receptet där de åts varma. Om du har tillgång till micro är det ju inte helt fel att värma dem ett par sekunder så att osten smälter...

Morots- och majsfrallor som du bakat själv. Riktigt goda och perfekta att plocka med sig en eller ett par till mellanmål. Jag föredrar att fylla dem med rikligt med ost.

Pizzakakor! Mums va goda dessa små pizzasmakande kakor är. En riktigt smarrigt mellanmål vars doft kommer få dina fikavänner avundsjuka ;)

Smoothies är ett gott mellanmål för er som klarar av en större mängd fruktos. Det är dock inget att rekommendera under elimineringsfasen, men om du sedan märker att det går bra är det bara att köra på! Kan vara bra att komplettera med något annat om du vill hålla dig mätt längre. För en matigare smoothie kan du ha i nötter, frön eller gryn som du tål. En klick laktosfri kvarg gör också att du håller dig mätt längre.

Tillåten frukt som banan, melon i bitar eller apelsin kan funka som mellanmål. Det är inte det stadigaste målet, men funkar absolut om en inte hunnit fixa något annat. 

Laktosfri keso/yoghurt/kvarg med bär (hallon, blåbär eller andra tillåtna bär) är ett supermellanmål! Det går att plocka med i en tätslutande burk. Toppa gärna med lite frön eller nötter för mer näring och mättnad.

 

Så, det var lite tips på mellanmål att ta med. Ni får jättegärna komma med egna förslag, jag behöver inspiration nu till de kommande jobbveckorna. Idag hade jag med mig majskakor med ost och en banan. Eftersom jag är lite lat på kvällarna kommer det förmodligen se ut så för mig största delen av arbetstiden. Om ni har några andra smarta idéer är det mer än välkommet! 

 

Nu ska jag sätta mig till rätta i soffan och pusta ut efter en lång dag. Det var med ansträngande att jobba än jag mindes det, haha. Hoppas ni har det bra allihop, ta hand om er! ♥︎ Kram,

Annie

Varm blåbärsmjölk med vanilj och glass

Hej!

Jaha, då var sista lediga dagen snart över för min del. Imorgon börjar jag jobba och gör det största delen av sommaren. Visst hade det varit skönt att fortsätta vara ledig, men som student är jag tacksam för varenda krona jag kan skrapa ihop. Jag har ju trots allt haft en härlig vecka på Cypern att se tillbaka på!

Ikväll tänkte jag bjuda på ännu ett recept på en varm dryck. Som ni kanske vet älskar jag verkligen att dricka varma drycker. I min studentlägenhet har jag aldrig haft blåbärssoppa, men här hos mina föräldrar finns det alltid i kylen. Min kreativa ådra och mina smaklökar sa mig att här fanns en gömd skatt. Efter ett par test har jag nu funnit den perfekta kombinationen av blåbärssoppa, mjölk, vaniljpulver och glass. Har druckit detta nästan var enda kväll sedan jag kom hit. Så. Himla. Gott.

Ingredienser:

1/2 mugg blåbärssoppa (kolla innehållsförteckningen efter FODMAPs!)

* 1/2 mugg laktosfri mjölk (gärna fet)

(* Ev en skvätt laktosfri grädde om du gillar smaken)

* 1/2 krm vaniljpulver

* 1 msk (eller mer) laktosfri vanilj- eller blåbärsglass

 

Gör så här:

Häll upp mjölk och blåbärssoppa (och ev en skvätt grädde) i en mugg. Micra på högsta värme i ca 1,5 min eller tills den är varm. Rör i vaniljpulvret. Toppa med en stor sked glass. Låt glassen smälta lite, rör runt försiktigt och drick. Jag använde Truimfs blåbärsglass som både är billig, supergod och fri från FODMAP.

 

Antar att jag inte är den enda som ska jobba imorgon. Flera av er kanske redan jobbat en vecka eller två. I vilket fall hoppas jag ni haft en underbar midsommarhelg och att ni får en fortsatt fin söndagskväll ♥︎ Tagga måndag! Kram,

Annie

 

Tillbaka från Cypern

Hej!

Nu är jag hemma igen, utvilad och lite brunare än innan. Minns inte om jag sa vart jag skulle, men Cypern är det jag har varit på. Det var första gången jag var där, men så fint det var! Havet var helt turkost och kristallklart och solen strålade var enda dag. Det har varit en fantastiskt skön vecka helt enkelt, mycket välbehövlig.

Som alltid när en åker bort är det svårt att endast äta sådant magen klarar av. Ute på restaurang är det i princip omöjligt att utesluta allt med FODMAP. Frukosten på hotellet gick dock väldigt bra. Jag fick min egen lilla laktosfria yoghurt (som för övrigt var jättegod! Godare än i Sverige!), skippade dock de medföljande flingorna i locket som med största sannolikhet innehöll gluten. Istället åt jag solrosfrön, pumpafrön, corn flakes, rispuffar, valnötter och torkad banan till yoghurten. Mums alltså. Det fanns glutenfritt bröd som jag kunde äta, torrt som bara den, men efter att ha rostat det och toppat med minst tre olika pålägg(kalkon, olika ostar, rökt lax...) gick det bra att äta. Varje morgon fanns stekt ägg, halloumi och tomat som jag åt med glädje. De få frukter godkända enligt FODMAP som fanns var kiwi, och ibland ananas. Ibland hade de även en jordgubbssmoothie som var helt underbar.

Ni får en halvdålig bild på hur min frukost såg ut i princip varje morgon. Mätt var jag nog inte en sekund denna resa, haha. Det kommer vara en omställning nu att börja äta gröt eller en fattig skål med svensk laktosfri yoghurt(som inte all är lika god som den jag fick på hotellet...). Men i ärlighetens namn saknar jag min morgongröt. Jag hade kunnat tänka mig en kompromiss, gröt och hotellfrukost varannan vecka?

Så, nu är jag alltså tillbaka i Sverige och bloggen. Hoppas ni kunnat hålla er, snart kommer fler FODMAP-vänliga recept. Hoppas ni hade en underbar midsommar, och att helgen blir fantastisk. Ta hand om er finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Potatissallad

Hej!

Den självklara rätten på ett buffébord på sommaren: potatissallad. Självklart hemmagjord. Vem gillar inte potatissallad? INGEN! Alla gör på olika vis, och så här gjorde jag denna gång. Varierar hela tiden ;) Har tyvärr inga mått, jag rörde bara i och smakade av allt eftersom. Tror ni fixar det ändå, annars är det bara att fråga. Recept under bilden!

Ingredienser:

* Nypotatis

* Rädisor

* Gurka

* Laktosfri gräddfil, creme fraiche eller turkisk yoghurt (eller alla tre)

* Majonnäs

* Senap

* Salt, peppar, socker och ev dill och persilja

* Kapris

* Gräslök

 

Gör så här:

Koka potatisen och låt svalna. Skär potatis, rädisor och gurka i bitar.

Blanda gräddfil, en klick majonnäs, lite senap, kapris och smaka av med kryddor. Rör i de hackade grönsakerna. Toppa med lite klippt gräslök.

 

Så enkelt är det att göra en egen, FODMAP-fri potatissallad. Inga konstigheter, lök eller laktos. Bara goda grejer! Senapen går att utesluta, men den ger det där lilla extra. Testa om du inte tror mig!

 

Ha en superfin dag allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Kall kycklingfilé till buffé

Hallå där!

Här kommer recept nummer tre i min buffésamling. Detta är ett enkelt, men supergott, recept på kycklingfilé som passar utmärkt på buffébordet. Ni kan självklart servera kycklingen med vad som helst. Här har jag valt körsbärstomater, ruccola (som inte är med på bild) och parmaskinka. Ett annat förslag på tillbehör är oliver, fetaost och soltorkade tomater. Bara att testa sig fram! Tänk bara på att hålla det fritt från FODMAP, så är alla glada. Receptet finner ni under bilden!

Ingredienser:

* 500 g kycklingfilé

* 2 msk salt

* 2 dl iskallt vatten

* Smör till stekning

* Ruccola

* Körsbärstomater

* Parmaskinka

 

Gör så här:

Blanda salt och vatten. Lägg i kycklingen och låt dra i ca 2 h.

Sätt ugnen på 150°. Ta upp och torka av kycklingen. Bryn i smör och lägg in i ugnen. Här är det bra om du har en termometer så du vet när kycklingen har en innertemperatur på minst 70°. Ta ut och låt svalna. Skiva kycklingen tunt och lägg på ett serveringsfat tillsammans med ruccola, körsbärstomater och parmaskinka. Jag vet att jag glömde ruccola innan jag tog bilden, men ni får föreställa er små gröna blad, hehe.

 

Detta är en av mina favoriter på buffén. Kyckling i sig är ju gott, men det passar så bra till typ allt. Potatis, pasta, alla möjliga såser, sallad... ja, allt! Mmm. Blir sugen på buffé nu när jag skriver. Antagligen får vi dock god mat där jag är just nu, men en vet ju aldrig. Hur som helst, ni får ha en underbar söndag allihop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Pastasallad till buffé

Hej!

Buffématstemat fortsätter och här kommer recept på en ljuvlig pastasallad. Även denna är självklart helt FODMAP-fri och passar alla IBS-magar. Själva pastan och dressingen kan göras dagen innan, sedan är det bara att blanda i resten av ingredienserna innan servering. Supersmigidt och supergott!

Pasta:

* Glutenfri pasta (ett paket)

* Oliver

* Fetaost

* Babyplommontomater

* Babyspenat och/eller ruccola

Dressing:

* 1 msk vitvinsvinäger

* 1 msk pressad citron

* Salt, peppar, socker, basilika, oregano

* En skvätt senap

* 3/4 dl olivolja

* Eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare konsistens

 

Gör så här:

Pasta: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj av i kallt vatten och ringla över olja så att inte pastan klibbar ihop. Låt pastan svalna. Detta kan göras någon dag i förväg.

Dressing: Vispa ihop allting väl och smaka av. Häll över pastan och blanda runt väl. 

Sallad: Dela tomaterna. Blanda tomater, oliver och sallad med pastan och dressingen. Toppa med fetaost.

 

Som ni vet är detta inlägg förinställt. Förhoppningsvis är vi framme på hotellet om allt gått bra. Det hindrar dock inte mig från att förse er med FODMAP-fria recept. Fler bufférecept kommer inom kort! Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

 

Kall marinerad fläskfilé till buffé

Hej!

Nu äntligen tänkte jag börja lägga upp recept som passar till buffé. Dessa rätter passar såklart jättebra till annat också, men de är anpassade att göra i mängder och kan göras ett par dagar i förväg om det behövs. Först ut är marinerad fläskilé. Den är FODMAP-anpassad och marinaden är helt FODMAP-fri. Den innehåller varken gluten, laktos, lök, vitlök eller något annat som stör magen. Bara att njuta alltså. Underbart!

Ingredienser:

* 1 kg fläskfilé (drygt)

* 1 röd chili

* 3 msk soja

* 3 msk balsamvinäger

* 1,5 dl olivolja + lite till att bryna fläskfilén i

* Persilja, salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Bryn fläskfilén i olivolja, salta och peppra och lägg sedan i ugnen. Här behöver du allra helst en termometer så du vet exakt när innertemperaturen är 70°. Under tiden gör du marinaden.

Hacka chilin och persiljan och rör ihop alla ingredienser. Lägg fläskfilén i marinaden när du tar ut den ur ugnen. Förslagsvis kan du lägga allt i en plastpåse så att köttet täcks så mycket som möjligt. Låt den dra i ca 2 h.

Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Ringla över marinaden. Om det behövs kan du salta och peppra lite över.

 

I natt flyr jag till varmare breddgrader för att vila upp mig och samla energi. Det är även sista veckan innan jag börjar jobba, och vill utnyttja den till max. Jag ska förinställa några inlägg så att ni inte blir utan uppdateringar, så klart! Tills jag kommer tillbaka får ni ha det underbart i Sverige, ses snart! Kram,

Annie

Hemmagjord kethup

Hej!

Idag har jag varit en riktig hemmafru. Jag har vattnat blommor, vikt tvätt och bakat bullar för första gången i mitt liv. Hörde ni? Jag har bakat bullar. Glutenfria dessutom! Trots att de blev ganska små och därför något övergräddade blev de riktigt goda. Helt klart ett godkänt förstagångsbak! Recept och beskrivning hur jag gjorde kommer lite senare. Ägnade nämligen hela eftermiddagen (och då menar jag verkligen hela eftermiddagen fram till kvällen) åt att göra deg, vänta på att den skulle jäsa, kavla, fylla, rulla, vänta ännu mer på jäsning, vänta på ugnen och så vidare och så vidare. Men nu är jag faktiskt lite stolt. Kanelbullebaksoskylden är tagen. Mer om detta kommer inom en snar framtid.

Idag tänkte jag ge er recept på något helt annat, nämligen ketchup. I nästan alla ketchupsorter i affären är lök eller vitlökspulver en av ingredienserna. Även då det står "kryddor" kan en av kryddorna vara exempelvis lökpulver. Det kan vara dumt att chansa om man är känslig mot just lök och vitlök, vilken många med IBS är. Då är det mycket bättre att göra sin egen ketchup. Det går jättefort, blir FODMAP-fritt och innehåller bara saker du vet vad det är. Inga dolda E-ämnen eller liknande. Det smakar faktiskt nästan precis som sådan ketchup en köper, om inte bättre. Frågan är varför jag inte gjort detta förut. Har alltså undvikit ketchup i onödan. Aldrig mer!

 

Ingredienser:

* 1 msk tomatpuré

* 1/2 tsk ättika

* 1 tsk vatten

* Salt, peppar, socker, cayennepeppar och ev chilipeppar

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av med kryddorna.

Om du vill kan du ha till exempel lite curry i för lite extra smak, eller varför inte en doft kanel? Testa dig fram till din favoritketchup!

 

Puh, jag är helt slut. Visste inte att det var så ansträngande att baka bullar. Ikväll blir det förmodligen ganska mycket tid i soffan framför TVn. Det blir dock inget vanligt soffmys, för hela köket är fullt av nybakta bullar som vill bli uppätna. Får se hur bra jag mår imorgon, men ikväll ska det festas! Ni får ha en underbar kväll finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Stekta grönsaker med chiliräkor

Hej!

Idag har varit en riktigt skön dag. Jag har varit ensam hemma hela dagen eftersom de andra i familjen jobbar. Jag har gått runt och pysslat i huset, städat lite och bara njutit av ledigheten. Till lunch behövde jag inte ta hänsyn till någon utan kunde experimentera med maten utan att vara rädd att förstöra för någon annan. Resultatet blev dock väldigt bra, så nu i efterhand hade jag gärna bjudit på detta. Det fanns en öppnad burk med räkor som bara skrek efter att bli uppäta. Självklart offrade jag mig. Jag gjorde en liten marinad med olja, citron och chili och serverade sedan till snabbt ihopstekta grönsaker och laktosfri keso. FODMAP-fritt och supergott! 

Ingredienser:

* Räkor i lake

* Rapsolja

* Pressad citron

* Chiliflakes

* Ingefära

* Olivolja till stekning

* Zucchini

* Gurka

* Tomat

* Salt och peppar

* Laktosfri keso 

 

Gör så här:

Häll av räkorna och blanda med rapsolja och pressad citron (ungefär 50/50). Hyvla i lite ingefära och strö över chiliflakes.

Hacka eller hyvla zucchini och gurka tunt. Hacka tomaten i små tärningar. Stek i olivolja tills de bli mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Salta och peppra. Släng i räkorna (utan marinaden) så att de blir varma, typ 30 sek. Servera gärna med en klick laktosfri keso, crème fraîche eller turkisk yoghurt.

Vet tyvärr inte hur mycket jag använde av allt, ni får gå på känsla och använda era smaklökar. Det kan ju inte bli hur illa som helst ;)

 

Ikväll blir det bara att slappa vid TV:n och umgås med familjen. Hoppas ni haft en fin dag allihop ♥︎ Kram,

Annie

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Hej!

Som ni vet är det säsong för rabarber nu, och det växer en stor hög med rabarber utanför huset. Jag kan inte bara se dem växa där utan att användas till något bättre, typ paj. Detta är en ny version av rabarberpaj som jag improviserade ihop medan jag bakade den. Enligt mig själv och de som smakade den (mamma och pappa) blev det en riktig höjdare. Pappa sa till och med att den var "godare än vanlig rabarberpaj". DET, mina vänner, är inte ett dåligt betyg! Självklart får ni ta del av detta sagolika recept, FODMAP-fritt, glutenfritt, laktosfritt och allt däremellan. NJUT!

Ingredienser:

* Olja eller smör till formen

* Rabarber

* 1-2 msk socker

* 1/2 msk kanel

* 1,5 dl havregryn

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 3/4 dl rice krispies (går att byta ut mot tex corn flakes eller havregryn/mjöl)

* 1 msk socker

* 1 krm salt

* 2 msk sirap

* 1/2 dl smör/margarin

* 2 msk kokosolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Olja eller smöra en form. Skala och hacka rabarber i 0,5 cm tjocka skivor, tillräckligt många så att botten av formen blir täckt. Strö socker och kanel över.

Blanda havregryn, mjöl, rice krispies, socker och salt i en bunke. Rör i sirap, smör och kokosolja och blanda väl. Fördela över rabarberna och ställ in i mitten av ugnen. Efter ungefär 15 min vred jag upp värmen till 200° för att få lite färg på pajen och lät den vara inne i ca 5 min till.

Vaniljsåsen gjordes (ungefär) efter det här receptet, men jag hade i ungefär 1 tsk vaniljpulver i för mer smak. Rekommenderas!

 

Kommer förmodligen baka fler rabarberpajen inom den närmsta framtiden, och kanske även försöka mig på något annat spännande med rabarber. Har ni några förslag på vad rabarber kan användas till? Alla recept jag har hittat innehåller FODMAP, men det är ju lite det som är tjusningen med att laga mat - att experimentera själv. Det funkar nästan alltid att utgå från ett "vanligt" recept för att sedan plocka bort och ersätta de ingredienser som innehåller FODMAPs med något annat, eller kanske göra om receptet helt. Vi får se vad som kommer här näst. Ha en underbar dag, ta hand om er! Kram,

Annie

Rissallad med räkor

Hej!

Oj, vad tiden springer iväg när det är fullt upp. Från att en vaknar till att det är kväll är det något som händer. Nu i helgen har det som sagt varit fullt upp med student, bal och gäster. Nu har jag dock laddat in matbilderna i datorn, så det är bara recepten som ska skrivas ner för att de sedan kan komma upp här på bloggen.

Ikväll tänkte jag i alla fall bjuda er på ett recept på en smidig lunch. Jag slängde ihop detta för ett par dagar sedan när jag var hemma och mamma kom hem från jobbet på lunchen. Vi hade ätit ris kvällen innan och fått ungefär två portioner över, så jag fick i uppdrag att göra något av det till lunch. Jag letade igenom kylen och hittade lite olika grönsaker och en burk med räkor. Dressingen improviserade jag ihop allt eftersom, varför jag inte angett några mått. Om ni vill ha det mer exakt är det bara att hojta till så ska jag försöka ange ungefär hur mycket jag använt av varje. Annars är det bara att låta magkänslan styra. Slutresultatet fick i alla fall väl godkänt i betyg och jag har lovat mamma att göra det igen ;) FODMAP-fritt, snabbt och supergott! 

 Ingredienser:

* Koks ris (kallt)

* Isbergssallad

* Tomat

* Gurka

* Räkor

Dressing:

* Soja

* Rapsolja

* Vatten

* Citron- eller limejuice

* Sambal oelek

* Kanel, paprikakrydda, curry, socker, salt, vitpeppar, chilipeppar

* Ingefära

 

Gör så här:

Dressing: Blanda soja, rapsolja och lite vatten i en skål. Riv eller hacka en liten bit ingefära och lägg i så att dressingen suger åt sig smaken. Droppa i lite citron eller lime. Krydda efter smak.

Sallad: Hacka sallad, tomat och gurka och blanda med kallt (kokt) ris i en skål. Ös på mycket räkor. Häll sedan över dressingen och blanda runt ordentligt.

 

Jag är helt slut efter helgen. Det har varit så mycket att göra och fixa. Det har dock varit en väldigt trevlig helg, och det är ju alltid roligt med festligheter och allt det för med sig, typ mat och människor en inte träffat på länge. Hur har er helg varit? Hoppas ni har mått bra och att ni tar hand om er och varandra! Imorgon är jag bjuden på lunch hos farmor och farfar. Jag antar att ni håller med mig om en sak angående det: ingenting slår farmors mat. Så är det bara. En liten parentes. För att göra er avundsjuka. 

Hoppas ni har det fantastiskt allihop ♥︎ Kärlek,

Annie

Student i marsipan

Hej!

Nu är studenten över och jag har laddat upp med bilder och recept som ska in i datorn och upp på bloggen. Tills det första receptet är klart för publicering får ni ett smakprov på en av tårtorna som serverades igår. Jag dekorerade med marsipan, vilket jag aldrig gjort i hela mitt liv tidigare. Det var verkligen hur roligt som helst! Jag stod i flera timmar och skissade, blandade färger i marsipan, kavlade och formade. Det var pilligt, men riktigt roligt. Definitivt inte sista gången jag leker med marsipan!

Den lilla gubben i marsipan ska föreställa min bror. Lite likt faktiskt. Hela tårtan med recept på fyllningar och tårtbotten kommer när bilderna är redigerade och receptet inskrivet i datorn. Den blev riktigt smarrig, så den vill ni inte missa. Den som väntar på något gott!

Hoppas ni haft en fin start på helgen ♥︎ Imorgon ska vi åka och titta på när min bror går balen, alltid lika kul att se alla fina klänningar. Ha en fin kväll allihop! Kram,

Annie

Student och matförberedelser

Hej!

Idag är det många som tar studenten och en av dem är min bror. Därför ägnades hela dagen igår och förmiddagen idag åt att laga och förbereda mat. Det har blivit välkomstsnittar, huvudrättsbuffé med bland annat potatissallad, pastasallad, kyckling- och fläskfilé, och till sist två härliga tårtor! Vad som är speciellt med all denna bjudmat är att den är laktosfri, glutenfri och helt fri från FODMAP. Tänk att vi lyckats! Jag ska försöka ta kort på allt och skriva upp recepten. Det kommer förmodligen ta lite tid att bearbeta, men jag lovar att ni kommer få ta del av allt av värde! 

Nu till helgen kommer vi ha besök och på söndag går min bror balen. Det är mycket som händer, men jag ska göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade här på bloggen. Ni får gärna hojta till om det är något speciellt ni vill ha recept på, eller om ni behöver hjälp eller tips om IBS, FODMAP eller något annat. Allt är välkommet!

Hoppas ni har en fin fredag allihop ♥︎ Kram,

Annie