anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Salta och rosta frön själv

Hej!

Jag är väldigt ofta sugen på snacks på kvällarna, särskilt salt. Chips och popcorn är något jag är storkonsument av, men jag har även börjat inta en ganska generös mängd salta jordnötter. Visst är nötter bättre än chips ut hälsosynpunkt, men det är ändå stora mängder tillsatt fett och salt i de som finns färdiga i affären. Därför fick jag idén att salta dem själv. Eftersom jag var akut sugen på salta snacks, men inte hade några naturella jordnötter hemma, fick det bli frön istället. Frön är något som alltid finns här hemma, eftersom jag alltid har det i yoghurt, gröt eller på sallad.

Sagt och gjort, jag googlade lite för inspiration och en minut senare stod jag vid spisen. Ungefär en kvart senare stod jag med färdiga hemmagjorda salta frön framför mig. Det bästa av allt är nog ändå smaken. SÅ GODA! Även mamma gav tummen upp och åt upp hälften av fröna tillsammans med mig. En vinnare helt enkelt. Nyttig dessutom! Och FODMAP-fri! Testa!

Recept:

* 3 dl vatten

* 1 msk

* 1-2 dl frön (jag tog solrosfrön, pumpakärnor och några valnötter men de blev brända så rekommenderar att bara använda de två förstnämnda)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i fröna och koka i ca 5 min. Häll av vattnet och sprid ut fröna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 10 min eller tills de ser klara ut. Låt svalna något och hugg sedan in!

Tips: Jag hade som sagt även några valnötter i, men de blev brända så om du har gör valnötter skulle jag rekommendera en kortare tid i ugnen eller lägre temperatur.

Tips #2: Jag har inte testat själv, men jag kan absolut tänka mig att det funkar att krydda med andra kryddor än salt innan du sätter in dem i ugnen. Exempelvis paprikakrydda, curry eller lite socker tror jag hade funkat super!

 

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Jag ska ha en lugn hemmakväll med mina föräldrar för första gången på väldigt länge. Vi ska laga mat, mysa och bara umgås. Välbehövligt efter en lång arbetsvecka för allihop. Vare sig ni ska ut och hit the floor eller bara ta det lugnt får ni ha det riktigt bra ikväll! Ta hand om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas