anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Knäckflarn

Hej!

Här kommer det mina vänner: det i grunden misslyckade receptet som visade sig bli fantastiskt goda knäckflarn. Jag gjorde två omgångar för för att testa om det var smörets fel att det inte blev kakor. Det visade sig inte vara fallet. Genom att ändra mängden smör blev det dock två olika typer av flarn. De med 100g smör blev sega (mina favoriter), medan de med 50g blev krispiga (perfekt att krossa över tex glass). Så här i efterhand tror jag att sirapen gjorde smeten för lös för att det skulle bli kakor. Nästa gång jag tänker försöka mig på att baka riktiga kolakakor ska jag testa 1 tsk sirap istället för 1 msk. Här har ni i alla fall receptet på mina knäckflarn!

Före gräddning:

Efter gräddning:

Recept för en plåt:

* 1 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas blå)

* 1/2 dl socker

* 1/2 tsk bikarbonat

* 1/2 tsk vaniljsocker

* 100g/50g smörª

* 1 msk ljus sirap

 

ª 100g smör om du vill ha sega flarn och 50g om du vill ha krispiga.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 185°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i smör och sirap. Smält eventuellt smöret lite i micron för att göra det enklare att blanda i. Rör tills degen är helt klumpfri. 

Klicka ut på ett bakplåtspapper med nästan 10 cm mellanrum (de breder rinner ut i ugnen). Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll. 

Först kommer de börja rinna ut, sedan kommer de svälla lite för att sedan sjunka ihop. När de sjunker ihop är det alldeles strax färdiga. Ta ut när de börjar få en gyllene färg. De bränns ganska lätt, så var med!

Flytta bakplåtspappret från plåten till exempelvis en skärbräda och låt svalna. Jag skar mina med en kniv efteråt i ca 5x5 cm rutor. Ät direkt, krossa över glass och frys in resten. Håller länge i frysen.

 

Medan jag skar ner mina i bitar åt jag upp typ halva plåten. Rekommenderar inte detta eftersom det är ganska mycket socker i och jag blev helt speedad och lite väl mätt. De funkar som sagt superbra att frysa och kan ätas typ direkt ur frysen eftersom de är så tunna så de tinar väldigt fort. Den knapriga varianten (50g smör) har jag i frysen för tillfället, men funderar på att krossa dem och förvara i en glasburk. De bör hålla ett par veckor i kyl i alla fall. Perfekt att ha på glass, till frukt eller bara knapra på när en är sötsugen.

 

Hoppas ni haft en bra dag finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas