anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Fisksoppa

Hej!

Är inte soppa underskattat? Det är en liten doldis i matvärlden. Men vad är godare än en varm och smakfull soppa när en är frusen? Egentligen ska en inte behöva frysa i mitten av juli, men eftersom vädret är som det är fick det bli soppa till lunch för ett par dagar sen. Vilken fantastisk uppfinning soppan är. Du kan ha i vad som helst, vilka kryddor du vill och det blir en rätt som går att variera i oändlighet. Jag hade kunnat äta soppa varje dag. Det är ju som olika rätter varje gång, beroende på vad en har i. Fisk eller kyckling, vegetariskt eller veganskt, pasta eller potatis... Ja, ni fattar. En supermaträtt helt henkelt. Prisa soppan!

Recept för två personer:

* Två morötter

* 1 msk olja 

* Curry

* 4 dl vatten

* 1 1/2 dl laktosfri mjölk

* 1 msk laktosfri vispgrädde

* 1 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* 1 tsk sambal oelek

* Salt, svart- och vitpeppar, persilja och dill

* En stor sked laktosfri créme fraîche (går att byta ut mot ytterligare 1-2 msk grädde)

* Haricots verts

* 1 laxfilé à 125 g

* 1 torskfilé à 125 g 

 

Gör så här:

Skala och hacka morötterna. Fräs i olja i en gryta. Pudra över curry och låt fräsa med. Häll på vatten, mjölk och grädde och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, hummerfond, sambal oelek och låt puttra en stund. Krydda och smaka av. Jag hade i en klick créme fraîche eftersom jag bara hade en msk, men om du har med grädde (typ 1/2 dl) kan du ta det i stället för créme fraîche.

Bryt eller skär haricots verts i bitar och ha i soppan. Tärna fisken och ha i den. Låt fisken sjuda ett par minuter och servera sedan, gärna med en klick créme fraîche i och ett glutenfritt knäckebröd till.

 

Varför inte ta och göra en soppa till middag idag? Det är söndag, det är mulet, kallt och blåsigt. Perfekt soppdag med andra ord, och ett bra avslut på helgen. Ha en fortsatt fin söndag allihop, och se till att ta nya krafttag till imorgon då den nya veckan kommer. Tagga jobb, ledighet eller vad ni nu ska göra. Njut! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas